Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Όταν ο Ερντογάν είναι αισιόδοξος, οι Έλληνες πρέπει να ανησυχούμε Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού ο Ερντογάν
Ετοιμος να μεσολαβήσει προς το Ιράν ο Τούρκος πρωθυπουργός
Το ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ανέδειξε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλίες του στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον και στο ίδρυμα Brookings. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Άγκυρα ανήκει στους δυτικούς θεσμούς και είναι στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται κοινό πολιτισμό και θρησκεία με το Ιράν του οποίου είναι και γείτονας.
Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι που όπως είπε έχει διαμηνύσει στην ιρανική ηγεσία, αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Τεχεράνης στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι... η Τουρκία υποστηρίζει τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, για την οποία δήλωσε αισιόδοξος.
Αφού δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερψήφισε το σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία «αλλά μόνο το νότιο μέρος έγινε μέλος της ΕΕ, ενώ η βόρεια Κύπρος εξακολουθεί να τιμωρείται, κάτι που δεν είναι δίκαιο και μας λυπεί», τόνισε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν θα πρέπει να επαναληφθούν άλλα λάθη και εκτίμησε πως εάν «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκριθεί στη θετική προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων μπορεί να υπάρξει λύση».
Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την χώρα του αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ και δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έχει εκφράσει στον αγώνα της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ καθώς, όπως είπε, διακυβεύεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.
Άσκησε δε κριτική για τις εξελίξεις στο Ιράκ λέγοντας ότι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ η κατάσταση στη χώρα δεν είναι «καθόλου θετική».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αμερικής «να σεβαστεί τις ευαισθησίες μας σε θέματα που είναι καθοριστικής σημασίας για μας», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό αναμένει η χώρα του «από τη νέα κυβέρνηση διότι η περιοχή όπου βρισκόμαστε χρειάζεται μια ενεργό Τουρκία».
Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ιδιαίτερα την πρόσφατη μετάβαση του προέδρου Γκιούλ στην Αρμενία όπου παρακολούθησε μαζί με τον Αρμένιο ομόλογό του τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δυο χωρών σημειώνοντας ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία.
Υπό το πρίσμα του κουρδικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Τουρκία ο κ. Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, ενώ εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του σε μια από σημαντικότερες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών για να υπογραμμίσει την οικονομική πρόοδο της χώρας του που είναι σήμερα η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της σχεδόν εξαετούς θητείας του το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε από 230 δισ. δολάρια το 2003, σε 750 δις το 2008, ενώ ο πληθωρισμός από το 70% μειώθηκε στο 13%.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από AΠΕ Συμβουλές εξωτερικής πολιτικής Δίνουν, έμμεσα ή άμεσα, αρχηγοί ξένων κρατών στον Μπαράκ ΟμπάμαThe New York Times
Οι Ρώσοι του ζητούν να αποτρέψει την εγκατάσταση της πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία. Οι Ευρωπαίοι του ζητούν να αποκηρύξει την ιδέα της «αλλαγής καθεστώτος» όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα, ενώ οι Ισραηλινοί απαιτούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Να μην ξεχάσουμε και τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τον κάλεσαν να βάλει τέλος στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα τόσο από το Αφγανιστάν, όσο και από το Ιράκ.
Ολοι έχουν μια συμβουλή για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.
Λίγα μόλις λεπτά μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, τα τηλέφωνα των βοηθών του άρχισαν να χτυπούν και δεν... έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα.
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκονται, φυσικά, οι ηγέτες ξένων κυβερνήσεων. Μολονότι οι πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του κ. Ομπάμα και των ξένων ηγετών περιορίστηκαν σε υποσχέσεις για στενή συνεργασία και προσκλήσεις για επίσημες επισκέψεις, εντούτοις ανώτατα στελέχη κυβερνήσεων απ' όλο τον κόσμο εξακολουθούν να προσεγγίζουν τους συμβούλους του νικητή των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου και να προτείνουν ιδέες σχετικά με τον τρόπο που ο ανανεωμένος Λευκός Οίκος πρέπει να ασκεί την εξωτερική πολιτική.
Υπάρχουν, βεβαίως και οι κυβερνήσεις εκείνες που προσπαθούν να μεταβάλουν το πολιτικό τοπίο πριν από την ορκωμοσία του κ. Ομπάμα.
Η Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να συλλέξουν δείγματα από τα πυρηνικά της απόβλητα, ενώ το Ιράν διατυμπανίζει ότι δοκίμασε με επιτυχία νέο πυραυλικό σύστημα που μπορεί να πλήξει ακόμα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Εχουμε ήδη ακούσει πολλές και σημαντικές ιδέες από τους συμμάχους μας», σχολίασε ο εκ των συμβούλων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κ. Ομπάμα, Ντένις Μακντόνα. «Εξετάζουμε όλες τις προτάσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μεταβληθούμε σ' ένα συνεταίρο που ακούει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Μακντόνα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η ομάδα του κ. Ομπάμα απλώς θα ακούει.
Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ανώτατοι σύμβουλοι του κ. Ομπάμα βρίσκονταν σε ανοικτό διάλογο με τους πρέσβεις της Γαλλίας και της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον.
Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι φέρονται να συμβουλεύουν τον κ. Ομπάμα να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τόνο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στους Ιρανούς πριν ανοίξει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων μαζί τους, καθώς ανησυχούν ότι οι προεκλογικές του δεσμεύσεις περί άνευ όρων διάλογο με την Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
Οι Ευρωπαίοι, βέβαια, επισημαίνουν πως οι σύμβουλοι του κ. Ομπάμα δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους.
«Ερχονται, μας ακούνε και απλώς λένε ευχαριστώ πολύ», δήλωσε με νόημα ανώτατο στέλεχος ευρωπαϊκής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι Ισραηλινοί δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Ανώτατο στέλεχος της μεταβατικής κυβέρνησης Ολμερτ ήρθε ήδη σ' επαφή με τον στενό συνεργάτη του κ. Ομπάμα και ειδικό απεσταλμένο του Μπιλ Κλίντον στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, και του διεμήνυσε ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί την άμεση διευθέτηση του ιρανικού ζητήματος.
KATHIMERINI Μήνυμα Μεντβέντεφ για την αντιπυραυλική ασπίδα Την ίδια ώρα που η ρωσική Κάτω Βουλή υπερψήφισε τη συνταγματική μεταρρύθμιση Μεντβέντεφ για παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια - στρώνοντας τον δρόμο, σύμφωνα με αρκετούς Δυτικούς αναλυτές, για την επάνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν- η Ρωσία... βρυχάται σε διπλωματικό επίπεδο για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Το ενδεχόμενο της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - κίνηση που η Βορειοατλαντική Συμμαχία στηρίζει με σθένος- έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση... από ρωσικής πλευράς.
Συγκεκριμένα χθες το πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε ότι ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι «εάν η Γεωργία και η Ουκρανία μπουν στο Σχέδιο Δράσης Μέλους του ΝΑΤΟ (ΜΑΡ), τότε η αναθεωρημένη Συνθήκη για τα Συμβατικά Οπλα (CFE) είναι καταδικασμένη.
Εάν η Ουκρανία και η Γεωργία περιληφθούν στο ΜΑΡ, η Ρωσία όχι μόνο θα συνεχίσει το μορατόριουμ που έχει κηρύξει στη Συνθήκη, αλλά θα αποχωρήσει εντελώς από αυτήν».
Οσον αφορά το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ στα σύνορά της.
«Ομως», συνέχισε ο Μεντβέντεφ, «είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε τα σχέδιά μας για εγκατάσταση των πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ύστερα από ανάλυση της πραγματικής χρησιμότητας ενός συστήματος που θα της δίνει τη δυνατότητα ανταποδώσει σε μια πιθανή απειλή από «ανεξέλεγκτα κράτη», αποφασίσει να μην εγκαταστήσει την αντιπυραυλική ασπίδα».
ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ETHNOS Έκαναν πίσω οι Νορβηγοί Το σκάφος που διενεργούσε έρευνα για πετρέλαιο νότια του Καστελόριζου ενημέρωσε ότι σταματά, μετά τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας
Η πάγια τακτική της τουρκικής διπλωματίας να προκαλεί όταν η επικαιρότητα ευνοεί επαναλήφθηκε και αυτές τις ημέρες που ο Ερντογάν υποδύεται τον εκπρόσωπο του αναπτυσσόμενου κόσμου στην Ουάσιγκντον και την G20.
Έτσι, την Παρασκευή και την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός κατευθυνόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νότια των Δωδεκανήσων η τουρκική φρεγάτα Γκεντίζ συνόδευε το το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», για να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο, σε σημείο 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, στο οποίο η ελληνική πλευρά έχει κατά το Δίκαιο της Θάλασσας τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας σε μεγάλο μέρος του. Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η κανονιοφόρος Πολεμιστής, η οποία ενημέρωσε... για τα παραπάνω το νορβηγικό πλοίο και είχε ανταλλαγή προφορικών θέσεων με το τουρκικό σκάφος, σχετικά με το καθεστώς της περιοχής.
Όπως έγινε γνωστό αργότερα από το ελληνικό ΥΠΕΞ και τον εκπρόσωπό του κ.Κουμουτσάκο, αμέσως έγιναν διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών. Το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον ομόλογό της της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στέρε για το ίδιο θέμα. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρέσβυς στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.
Οι ελληνικές πιέσεις έφεραν αποτέλεσμα, καθώς στη συνέχεια, προφανώς μετά από αίτημα της νορβηγικής κυβέρνησης προς την εταιρεία, το ερευνητικό σκάφος έστειλε ενημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του».
Φυσικά, τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε εγρήγορση, όσο το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή (και ο Ερντογάν στην Ουάσιγκντον, προσθέτουμε εμείς).
ETHNOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: