Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

Και ενώ ο λαός «απολαμβάνει» τα καλοκαιρινά του μπάνια, η κυβέρνηση, λόγο των υψηλών θερμοκρασιών, μας ετοιμάζει μια ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ, έτσι, για να μας «δροσίσει» ρε παιδί μου, μην πάθουμε και καμία αφυδάτωση στα καλά καθούμενα.
Σύντομα, μέσα στον μήνα, έρχεται αντί για «αφυδάτωση», ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ για τον λαουτζίκο, τον (ΑΘΑΝΑΤΕ ΣΤΡΑΤΟ) «Βοιδολαό» όπως τον αποκαλούσες, που εδώ και μισό και παραπάνω αιώνα εκλέγει, και κανακεύει τους καταστροφείς του. Έρχεται ο…. «καταργημένος» (βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών) ΕΝΦΙΑ, που το μόνο που ΔΕΝ περιλαμβάνει, είναι τα χαλίκια που έχουμε στις γειτονιές μας, και ο αέρας που αναπνέουμε, αλλά που θα πάει, θα μπουν ΚΑΙ αυτά στο «παιχνίδι» της γενικότερης «κατάργησης»!
Διαβάστε Συνέλληνες την είδηση….
«Ο ΕΝΦΙΑ "καίει" του αγρότες - Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΛΟΓΩ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ισχυρό σοκ αναμένεται να υποστούν σε λίγες μέρες πάνω από 1.600.000 φορολογούμενοι όταν θα δουν αναρτημένα στους λογαριασμούς τους, στο ΤAXISnet, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Τα ποσά του φόρου που θα καλούνται να πληρώσουν θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με το 2015 και το 2014, καθώς φέτος η κυβέρνηση ψήφισε ρυθμίσεις με τις οποίες αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και καταργούνται πολλές διατάξεις που προέβλεπαν απαλλαγές από την επιβολή του.
Στο στόχαστρο
Το μεγαλύτερο σοκ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα το υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, καθώς τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών, οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου, στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ κι ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει ως συνέπεια άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Και στις δύο περιπτώσεις το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί (το άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού) θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Γενικότερα, δε, υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 φορολογούμενοι των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2016 ήταν μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με τον νέο σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον καταβλητέο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα βρεθούν εξάλλου και πάνω από 900.000 ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, καθώς φέτος για πρώτη φορά δεν θα ισχύσει για τα ακίνητα αυτά η έκπτωση 20% στον αναλογούντα κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
ΠΗΓΗ: tilegrafima.gr
Βέβαια, αδέλφια, ο «φρεσκοταργημένος» ΕΝΦΙΑ, όπως διαβάσατε, ΔΕΝ καίει μόνο τους αγρότες, καίει και τσουρουφλίζει θα έλεγα ΟΛΟΥΣ, γιατί δεν έχουν μόνο οι αγρότες αγροτεμάχια, έχει και ο άλλος κοσμάκης κάποιο χωραφάκι το οποίο ΔΕΝ θα τη γλυτώσει, όπως και ΔΕΝ θα τη γλυτώσουν ΟΛΟΙ εκείνοι που έχουν κάποιο σπίτι άδειο, ακόμα και στα μπετα!
Και το καλύτερο όλων αδέλφια, είναι πως η «κυβέρνηση» που κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και πολλούς άλλους «άδικους φόρους» (για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή), θα ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να εισπράξει τα χρήματα, ΣΥΝΤΟΜΑ, σε πολύ λίγες δόσεις….
Το ξαναέγραψα, θα σκάσουν πολλά κανόνια φέτος, πάρα πολύς κόσμος θα χάσει τον όποιον διακανονισμό έχει κάνει, και θα ακουστεί ΘΡΗΝΟΣ….
Περιμένετε Συνέλληνες, και θα το δείτε!
Και αυτό που με εξοργίζει, είναι ότι ΠΑΛΙ οι «γεμάτες τσέπες» δε θα πληρώσουν ΤΙΠΟΤΑ.
ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ!
ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ!
ΘΑ επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

GARMIN ECHOMAP 1020xs

GARMIN ECHOMAP 1020xs
Οθονη: 10 ιντσων - Αναλυση: SVGA - Προφορτωμενος παγκοσμιος χαρτης

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων Πιάνων και Λατερνών του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ σας περιμένει!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστοχώρο του κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΝΕΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB/RADIOAMATEUR AΠΟ ΤΗΝ CRT

Η πρόταση μας!
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΝΕΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB/RADIOAMATEUR AΠΟ ΤΗΝ CRT
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ AMATEUR VERSION ΜΕ VFO 25-30Mhz KAI ΒΗΜΑ ΑΝΑ 5 KHZ/ REPEATER OFFSET -100/+100 KHz /CTCSS RX TX /ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ η ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ,/ 8-10 WATT / EXPO MODE ΜΕ 400CH.ΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 12 ή 24 Volt!
ME ΣΥΧΝΟΜΕΤΡΟ, S METER
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΤΟΝΩΝ ΛΗΨΗΣ CTSS, ΕΚΠΟΜΠΗΣ DTMF
ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ, UP DOWN ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΝΑΛΙΟΥ
ΚΟΜΠΡΕΣΣΟΡΑ ΦΩΝΗΣ, ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ HIGH-CUT
Norm CITIZEN BAND/AMATEUR 10m AM/FM
Mode AM / FM European Multinorms
Power 4-8 Watts AM / 4-8 Watts FM
Input voltage 12 - 24 Volts
Channels 40
Memories 16 to use the DTMF codes
S-METER Yes ( TX / RX )
SQUELCH Manual or Automatic (ASQ)
ROGER BEEP Roger beep : 5 possibility
CTCSS / DCS (encoder/decoder)
Yes : sub-audio code to activate repeater like selective tone
REPEATER OFFSET -100/+100 KHz
DTMF (encoder) Yes : tones selected to activate repeater, internet gateway and other items
Filters NB/HI CUT Yes : noise filters
DOUBLE WATCH function Yes
SCAN function Yes : automatic search of busy channels
COMPANDER function Yes : TX with a clear voice
Various functions Direct access to channel 9/19
Bonus Detachable power cord with plug + Jack plug for external loud speaker + Jack plug for external S-METER
Mike UP/DOWN selection + multifunction keys + DTMF inclused + 6 pins plug in front pannel. (Standard microphones CRT 520 P6 and CRT 518 P6 compatible)
Display LCD display : 7 colors (LOOP function to change the color every second)
Options Programming cable + software + din plate iso
Programmable by software Yes
Size 139 (l) x 184 (L) x 37 (H) mm
Weight 850 gr
Guaranty 2 years

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Τασούλα Τσιλιμένη - Ο κύριος Μπου ....σερφάρει!

Εικονογράφηση: Διατσέντα Παρίση
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ
Κώστας Μάγος - Η φεγγαρόπιτα

Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ
Δείτε όλες τις νέες κυκλοφορίες εδώ
Δείτε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις εδώ

10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων - Πάρνωνας 29 έως 31 Ιουλίου 2016

observer

10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Αγαπητοί φίλοι ερασιτέχνες αστρονόμοι,
Οι πανελλήνιες εξορμήσεις, που ξεκίνησαν το 2006, έφτασαν αισίως στις 10. Σε αυτό το διάστημα καθιερώθηκαν στη συνείδηση όλων των ερασιτεχνών αστρονόμων ως ένα από τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα κάθε χρονιάς. Σε αυτά τα δέκα χρόνια καταφέραμε όλοι μαζί με την αθρόα συμμετοχή σας και το πλούσιο πρόγραμμα να πραγματοποιήσουμε τα μεγαλύτερα αστροπάρτυ που έχουν γίνει πανευρωπαϊκώς, ίσως και παγκοσμίως!
Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» σας προσκαλεί στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που θα διεξαχθεί στονΠάρνωνα από 29 έως και 31 Ιουλίου 2016. Το website της εξόρμησης είναι έτοιμο και μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξόρμηση http://astroexormisi.gr/και να δηλώσετε συμμετοχή: http://astroexormisi.gr/registration/
peea
Το πρόγραμμα της 10ης ΠΕΕΑ θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες με κεντρική τη νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση στους κατασκότεινους ουρανούς του Πάρνωνα αλλά και ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες προσκεκλημένων, πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών αστρονομικού περιεχομένου, bazaar μεταχειρισμένων αστρονομικών ειδών και πολλά άλλα. Επίσης, σκοπός μας είναι να υπάρξουν και πολλές καινοτομίες που θα δώσουν νέο αέρα στις εξορμήσεις.
Το τελικό πρόγραμμα της εξόρμησης θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ευχόμαστε καλή αντάμωση στον Πάρνωνα!
Η Οργανωτική Επιτροπή της 10ης ΠΕΕΑ
***
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ www.ofa.gr

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2016

music-village-logo

MOYΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2016 
η ποίηση των ήχων και των λόγων σε 20 κινήσεις
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία  arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.
Φέτος, για πρώτη χρονιά, όλες οι ομάδες εργασίας και οι συμμετέχοντες καλούνται να συντονιστούν κάτω από μία κοινή θεματική με τίτλο «η ποίηση των ήχων και των λόγων σε 20 κινήσεις».
Τριάντα τέσσερις συντονιστές από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών των παραστατικών τεχνών, της ειδικής αγωγής και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης.
Επιπλέον, από φέτος μεταξύ 6 και 12 Αυγούστου εγκαινιάζεται μια σειρά καθαρά εκπαιδευτικών δράσεων η οποία θα πραγματοποιείται κατά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τίτλο “εργαστήρια δορυφόροι”.
Με συνδετικό ιστό 20 συμβιωτικά εργαστήρια και δεκάδες πρωτότυπες παραστάσεις θα «παίξουμε» με τον έναρθρο/άναρθρο λόγο και τη μουσική αναζητώντας το μουσικoποιητικό DNA που βρίσκεται κρυμμένο στους αρμούς του λόγου, όσο και τον "άρρητο", εσωτερικό λόγο που δίνει ζωή στη μουσική αφήγηση και συνιστά τη ρητορική της καθαρής μουσικής. 
Η κάθε περίοδος θα κορυφώνεται με μία συλλογική παράσταση η οποία θα πραγματοποιηθεί από τους καθηγητές και τους σπουδαστές όλων των εργαστηρίων σε συντονισμό του συνθέτη Άντη Σκορδή (Κύπρος / Ολλανδία). Οι ομάδες θα βρίσκονται σε διάδραση μεταξύ τους, μέσα από καθημερινές απογευματινές συναντήσεις. Στην κάθε μία από τις παραστάσεις αυτές αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 100 μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές, σε μία ανθρώπινη αλυσίδα ήχου, λόγου και κίνησης που θα αγκαλιάσει ολόκληρο τον Άγιο Λαυρέντιο.
Στο «ταξίδι» αυτό, η δόνηση, ο Λόγος, το δράμα, η έκσταση, το ανθρώπινο σώμα, η τελετουργία, η σιωπή, η μνήμη και οι μεταξύ τους αντιθέσεις και συνέργειες λειτουργούν σαν μία αδιάσπαστη ενότητα. Μέσα από την καλλιτεχνική συμβίωση και τη δύναμη του φυσικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος που την περιβάλλει, το Μουσικό Χωριό θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μία καλλιτεχνική αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινη εμπειρία.
Φέτος στο Μουσικό Χωριό φιλοξενούνται οι:
Μιχάλης Σιγανίδης
Κατερίνα Φωτεινάκη
Hayden Chisholm, (Νέα Ζηλανδία)
James Wylie (Νέα Ζηλανδία / Ελλάδα)
ΣΩΜΑ (Aντώνης Ανισέγκος – Θύμιος Ατζακάς)
Σίμος Παπάνας, Άγγελος Λιακάκης, Νίκος Κυριόσογλου
Άρης Χριστοφέλης, Δημήτρης Κούντουρας, Ιάσων Μαρμαράς
Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης
Αθανασία Κανελλοπούλου
Τάσος Ράτζος, Ιωάννα Παγιατάκη
Pierre Kouzmenko (Ρωσία / Ελλάδα)
Julianna Bloodgood - Rafal Habel (Ηνωμένο Βασίλειο / Πολωνία, μέλη των Song of the Goat Theater)
Tcha Limberger (Βέλγιο)
Αντώνης Απέργης
Σπύρος Σακκάς, Nατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος
Αυγερινή Γάτση
Λευτέρης Μουμτζής, Αντρέας Τραχωνίτης (Κύπρος)
Ευγένιος Βούλγαρης
Χρήστος Ραφαηλίδης, Δήμος Δημητριάδης
Ziad Rajab (Συρία)
Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής
Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini,  Εριφύλη Δαμιανού, Σοφία Γιολδάση

Προσκαλούμε λοιπόν κάθε σπουδαστή ή επαγγελματία από το χώρο των παραστατικών τεχνών να συμμετάσχει ενεργά και φέτος στις εκπαιδευτικές δράσεις του καλοκαιριού, αλλά και κάθε φιλότεχνο που επιθυμεί να γευθεί την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
_______________________________________________________________
1η περίοδος: (18 - 24 Aυγ 2016)
2η περίοδος: (26 Αυγ - 1 Σεπτ 2016)

Εργαστήριο «δορυφόρος» (6 - 12 Αυγ 2016)
"Let us sing correctly!" - Η καλλιέργεια της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του Zoltán Kodály
Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini,  Εριφύλη Δαμιανού, Σοφία Γιολδάση
Παιδικά Εργαστήρια
"Mesiterra" – Kυβέλη Κουκουδάκη, Αντρέας Φλώρης (18 - 24 Aυγ)
"Pollock for Kids" – Αντιγόνη Νικολάου (26 Αυγ - 1 Σεπτ)

Επισκεφτείτε την ανανεωμένη 
ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr) για το αναλυτικό πρόγραμμα.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την 
ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα μας.
 
fb: https://www.facebook.com/musicvillage.gr

Η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού/συναυλιακού προγράμματος και των κειμένων είναι έργο της ομάδας εργασίας της arTree, σε συνεργασία με τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες/εκπαιδευτικούς.
Η ομάδα της arTree:  
Κώστας Μακρυγιαννάκης - Θύμιος Ατζακάς - Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης (καλλιτεχνική διεύθυνση)
Έρη Βασιλειάδου (γραμματεία, συντονισμός σπουδαστών)
Ελένη Παπαγεωργίου (πολιτιστική διαχείριση)
Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (συντονισμός παραγωγής)
Νικόλας Χρυσός (φωτογράφηση)
Δημήτρης Ζαχαράκης (συντονισμός εθελοντών)

YAMAHA Acoustic Guitars!!!


Κιθάρες
YAMAHA FG-800 Ακουστική Κιθάρα Brown Sunburst
YAMAHA FS-800 Ακουστική Κιθάρα Sand Burst
YAMAHA FS-820 Ακουστική Κιθάρα Autumn Burst
YAMAHA FG-820 Ακουστική Κιθάρα Μαύρο
YAMAHA FG-820-12 Ακουστική Κιθάρα Natural
YAMAHA FG-830 Ακουστική Κιθάρα Tobacco Brown Sunburst
YAMAHA FS-830 Ακουστική Κιθάρα Dusk Sun Red
YAMAHA FG-180 50th Anniversary Ακουστική Κιθάρα Natural

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - 5-6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016
Δευτέρα 5, Τρίτη 6 & Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μετά το καλοκαιρινό, μουσικό, ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, ο Γιάννης Χαρούλης επιστρέφει για τρεις ακόμα μαγικές βραδιές, στη ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ  τη Δευτέρα 5, τη Τρίτη 6 & τη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Θάλαμος ανανήψεως. Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο, Κύπρος, Μνημόνια

Θάλαμος ανανήψεως. Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο, Κύπρος, Μνημόνια 
Λέξεις κι ύστερα εικόνες κι έπειτα αισθήσεις και μνήμες που «παλεύουν» να ξυπνήσουν από τον λήθαργο του χρόνου, που -για πολλούς- θαρρείς έφυγαν αιώνες πριν.
Είτε επειδή δεν τις βίωσες ποτέ κι ήταν δανεικές, «προγονικές», και κάποιοι άλλοι τις κουβάλησαν από το παρελθόν και στις φόρτωσαν ευλογημένη καμπούρα στην πλάτη σου, είτε πάλι επειδή τις βίωσες, αλλά προτίμησες να τις βάλεις στην κατάψυξη από το να τις κρατάς στη συντήρηση... Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αυτές οι μνήμες «φυλακίσθηκαν» τεχνηέντως για να αποδομηθούν και να πάψουν να προκαλούν πόνο, μπορεί και αιδώ. Όμως, η ευζωία του «σήμερα» χωρίς το χθες είναι μεγάλη παγίδα. Γιατί η ιστορία είναι το πεδίο που πατάει ο χρόνος για να εξελίξει τη ζωή. Κι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλίμονο σ΄εκείνους που την κρατούν σε κώμα. Όταν η ζωή πάρει στροφή, εκπλήσσονται με τη γνώριμη εικόνα, που συναντούν. Το «deja vu» είναι μια οικεία υπόθεση στην ελληνική ιστορία.
Γι αυτό το πισωγύρισμα της μνήμης, την αναβίωση ταυτόσημων καταστάσεων και συναισθημάτων, «μιλά» το νέο βιβλίο της καθηγήτριας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πέπης Ρηγουπούλου.
Μ΄έναν τίτλο -«Θάλαμος ανανήψεως. Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο, Κύπρος, Μνημόνια»- που θαρρείς «αποτυπώνει» τον αγωνιώδη χρόνο της μετάβασης από το σκοτάδι στο φως, η καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «επιχειρεί» ενάντια στην απαγόρευση και τον κατακερματισμό της μνήμης, των σωμάτων και της ζωής. Διατρέχοντας τον χρόνο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως την κληρονόμησε από τις αφηγήσεις των προσφύγων γονιών της («πένθος προγονικό»), στο Πολυτεχνείο, την Κύπρο και τα μνημόνια του σήμερα («πένθος πια δικό μου»), που η ίδια ζει μαζί με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.
Ο «θάλαμος» είναι λέξη, που πολλούς τους παραπέμπει σε κάτι αόριστο και ζοφερό. Είναι «αερίων», «σκοτεινός», «νεκρικός», «νοσηλείας». Το μυαλό και η ψυχή οδηγούν στην ερμηνεία του. Κι όταν αυτά είναι καθαρά, ο «θάλαμος» μπορεί να είναι «αποσυμπίεσης», «νυφικός», «ανανήψεως» καλή ώρα.
Η συγγραφέας, τηρώντας τους κανόνες της μυθοπλασίας, με την μαστοριά του γραπτού της λόγου, συνθέτει βιώματα, μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα, στήνοντας σχεδόν έναν αραχνοϋφαντο ιστό, που δεν επιχειρεί να παγιδεύσει, αλλά να αφυπνίσει. Να «ανανήψει» συνειδήσεις και να ξυπνήσει υπνωμένα ένστικτα αυτοσυντήρησης.
«Οριζόντιες διαδρομές από το χειρουργείο προς τον θάλαμο ανανήψεως. Ξανά και ξανά. Ανάνηψη, ανάδυση της μνήμης» σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της.
Κι είναι αυτό ακριβώς. Το «ξανά και ξανά», η «ανάδυση της μνήμης», που δεν έχει πια σημασία αν δεν τη βίωσες τότε. Σημασία έχει ότι ζεις σ΄ένα σχεδόν πανομοιότυπο σήμερα.
Το θεμελιώδες ερώτημα είναι «σφινωμένο» στις αράδες του Θαλάμου Ανανήψεως: «Τι είναι αυτό που μετράει στην ψυχή του καθενός μας, οι ώρες της εξέγερσης ή αυτές της υποταγής;».
Περνάει στωικά και σχεδόν μυθιστορηματικά, τα χρόνια της Μικρασίας, δρασκελίζει προσωπικά το κατώφλι του Πολυτεχνείου και της Κύπρου και στο τελευταίο κομμάτι του βιβλίου της με πλάγιο «Η Μεταπολίτευση» η συγγραφέας βρίσκει το. πεδίο της, γιατί άλλωστε είναι εκεί, ζει, κρίνει, αναθεματίζει. Ως «χωνευτήρι» συνειδήσεων αντιμετωπίζεται πια από το παρόν το πρόσφατο παρελθόν και προκαλεί τον πόνο και την οργή της. Όλα έχουν ξαναβαφτιστεί, όλα έχουν μεταλλαχθεί και η εικόνα του σήμερα είναι ο παραμορφωτικός καθρέφτης του χτες.
Κι ο επίλογος της είναι και το μήνυμά της: «.Κάθε άνθρωπος έχει να πει μια ιστορία. Δεν θυμάμαι ποιος το έχει πει αυτό. Μπορεί να το έχω ακούσει και από εμένα. Αν μπορούσαμε να ακούσουμε όλες αυτές τις ιστορίες, δεν θα υπήρχε τόπος για τις μύγες. Αν μαθαίναμε να μιλάμε αλλιώς, χωρίς τη μάταιη υπερβολή που κλέβει τη συγκίνηση και ευτελίζει την πράξη. Αν προσπαθούσαμε να μη λέμε ψέματα στον εαυτό μας.».
Τόνια Μανιατέα
Θάλαμος ανανήψεως. Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο, Κύπρος, Μνημόνια 
Συγγραφέας: Πέπη Ρηγοπούλου
Isbn:978-960-579-023-3
Σελίδες: 264
Λιανική Τιμή: 14,50 ευρώ


Τα καλύτερα της εβδομάδας που πέρασε

ArtTravel

1

Ελλάδα


 Οι 20+1 πιο εξωτικές παραλίες της.
Κάντε κλικ
2

Ελαφόνησος

48 ώρες όχι μόνο στο Σίμο.
3

Κόσμος

 Τα 4 πιο πολύχρωμα νησιά του.
Κάντε κλικ
Κάντε κλικ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε διακοπές με σκάφος αξίας 1.500 ευρώ. 

Ιθάκη: Αποκαλύψαμε όλον τον προορισμό βρίσκοντας τα καλύτερα του.

4

Γεύση

15 εστιατόρια με μαγευτική θέα.

 
Κάντε κλικ
EDITOR'S PICK

Η υποβρύχια πολιτεία στην Ελαφόνησο.

Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στους Παξούς.