Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα εγκαίνια του Κέντρου Επαφής στον Προμαχώνα Σερρών «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον Προμαχώνα, στο Κέντρο Επαφής για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, αλλά ταυτόχρονα Κέντρο Επαφής και Διέλευσης του Ελληνικού και Βουλγαρικού λαού, που έχουν μακρά ιστορική επαφή. Καλωσορίζω το συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Τσβετάνοφ. Ελπίζουμε ότι με τη σημερινή προσπάθεια, θέτουμε συνεχώς περαιτέρω ισχυρότερα θεμέλια για την ελληνοβουλγαρική συνεργασία και στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και στην προσπάθεια που κάνουμε οι δύο χώρες σε διμερές πλαίσιο, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατοχυρώσουμε και να προωθήσουμε την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχιστεί, ούτως ώστε ο φίλος βουλγαρικός λαός και η φίλη χώρα Βουλγαρία να ολοκληρώσει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντασσόμενη στη Συνθήκη Σένγκεν.
Έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα ο μεγάλος στόχος που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί λαοί, για να γίνει η Ευρώπη ένας χώρος σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας, αλληλεγγύης και ελεύθερης διακίνησης των πολιτών. Εγκαινιάζουμε λοιπόν σήμερα το Κέντρο Επαφής, όπου θα συστεγάζονται αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Διανύουμε μια περίοδο έντονων κινδύνων και απειλών σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το έγκλημα πια είναι διεθνές, γίνεται πια κάθε μέρα όλο και πιο οργανωμένο και το οργανωμένο έγκλημα είναι υπονομευτής της δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής, είναι υπονομευτής της προσπάθειας που κάνουμε για να επιβάλουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.
Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε την ανθρώπινη ζωή, να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση και τα κυκλώματα που κινούν το οργανωμένο έγκλημα. Κλειδί γι’ αυτήν την προσπάθεια αποτελεί η συνεργασία.
Το πρόβλημα είναι κοινό, είναι ευρωπαϊκό, είναι δικό μας και χρειάζεται συνεργασία αλληλοϋποστήριξη, διάδραση.
Συμφωνούμε και υποστηρίζουμε τον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Με το Κέντρο Επαφής, αναβαθμίζουμε έμπρακτα τη διασυνοριακή συνεργασία, στον τομέα του ελέγχου του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, συντονίζουμε τις διερευνητικές δραστηριότητες για τον έλεγχο των κρατικών συνόρων και του διασυνοριακού καθεστώτος.
Παρέχουμε συνδρομή και συμβουλές για την εξιχνίαση και πρόληψη εγκλημάτων και παραβάσεων που διαπράττονται στα σύνορα.
Συντονίζουμε την εκτέλεση και ανίχνευση ελεγχόμενων παραδόσεων. Παράλληλα, προχωρούμε σήμερα στην υπογραφή ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας με την οποία, ορίζοντας καταρχάς και τους κανόνες του κέντρου, ενδυναμώνουμε την αστυνομική και διασυνοριακή συνεργασία των δυο χωρών. Διευκολύνουμε έτσι και επιταχύνουμε τους διασυνοριακούς ελέγχους και στη σιδηροδρομική και στην οδική κυκλοφορία. Ανταλλάσουμε επίσης πληροφορίες για ζητήματα παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου, διακίνησης ανθρώπων, διακίνησης ναρκωτικών, παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα οργανωμένα κανάλια λαθρεμπορίου και διακίνησης ανθρώπων. Εγκλήματα και παραβάσεις που σχετίζονται με τις πλαστογραφήσεις ταξιδιωτικών εγγραφών και ταυτοτήτων, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών καθώς και πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών και ραδιενεργών ουσιών.
Παραβιάσεις που έχουν σχέση με μηχανοκίνητα οχήματα, παραβιάσεις τελωνειακών, κανονισμών, παραβιάσεις των εθνικών νομικών διατάξεων σχετικά με τη μετανάστευση. Τόσο τα εγκαίνια του Κέντρου Επαφής, όσο και το Πρωτόκολλο που υπογράφουμε σήμερα για τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, δίνουν σάρκα και οστά στη μάχη που δίνουμε από κοινού με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης. Θα χρειαστεί να δώσουμε κι άλλες μάχες, χρειάζεται να ενδυναμώσουμε περαιτέρω και να κάνουμε πιο στενή τη συνεργασία.
Χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
Όσο πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε στην πάταξη του εγκλήματος, τόσο οι πολίτες των δυο χωρών που διέρχονται την Ελλάδα θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Κάτω από το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, έχουμε να στεγάσουμε συνεργασίες και κοινές δράσεις, για να δημιουργήσουμε την Ευρώπη των λαών, της αδελφοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπόρευσης και της αλληλεγγύης.
Σε μια δύσκολη περίοδο, επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κάνουμε τις κυβερνήσεις περισσότερο αποτελεσματικές. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εγκαινίασαν μια άλλη συνοριακή διάβαση στη Θράκη.
Ήδη όπως ακούσαμε τον Υπουργό προηγουμένως, άρχισε αυτή η δίοδος να επιφέρει αποτελέσματα στη συνεργασία και στις ανταλλαγές των δυο λαών.
Και κάθε φορά που θα γίνονται τέτοια εγκαίνια θα είναι ένα ευτυχές γεγονός για τους πολίτες των δυο χωρών. Γι' αυτό λοιπόν και η σημερινή μέρα είναι σημαντική.
Είναι μεγάλη χαρά και η τιμή για τη συνάντησή μου με τον κ. Τσβετάνοφ και θέλω να του ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολίασε με δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα Guardian τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην ελληνική οικονομική συγκυρία. «Είμαστε απογοητευμένοι. Δε θέλουμε απλώς δηλώσεις (από τις χώρες της ευρωζώνης) και ρητορική υποστήριξη, αλλά πρακτικά μέτρα που θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο των κερδοσκόπων, θα μειώσουν τα spreads και θα επαναφέρουν τα επιτόκια σε φυσιολογικά επίπεδα» δήλωσε στην δημοσιογράφο Helena Smith . «Δε μου αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας.
Δεν πιστεύω ότι έχουμε εχθρούς, αλλά δεν βλέπω συνεργάτες και φίλους σε μια Ένωση που θα έπρεπε να έχει στοιχειώδη αλληλεγγύη.
Το σημερινό κόστος δανεισμού έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας.
Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα αρχίσουν να καταρρέουν και άλλες χώρες.
Υπάρχει ακόμη χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις που θα μας αποτρέψουν από το τραγικό στάδιο όπου θα πρέπει να απευθυνθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Παρατίθεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του δημοσιεύματος (http://www.guardian.co.uk/business/2010/mar/18/greek-anger-fuelled-by-debt-costs).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ανοιχτή επικοινωνία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας υλοποιήθηκε online μέσω της ιστοσελίδας www.yptp.gr και είχε συνολική διάρκεια δύο μηνών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει από τους ένστολους να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε μια σειρά από τομείς, όπως η οργάνωση και δομή του Σώματος, η εξέλιξη στο Σώμα, η εκπαίδευση, η πειθαρχική διαδικασία, οι υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Μέσω της ειδικής φόρμας, αλλά και μέσω ταχυδρομείου και e - mail , οι άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στην Αστυνομία, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα απέστειλαν περίπου 1000 μηνύματα με απόψεις, ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της επικοινωνίας ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο στο πλαίσιο των θεσμικών και άλλων αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αρκετές από τις προτάσεις υιοθετήθηκαν, ενώ άλλες αναμένεται να ενσωματωθούν σε μελλοντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου. Σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου δημοσιεύουμε - ανά Σώμα - μια σύντομη ποσοτική απεικόνιση της επικοινωνίας βάσει μεταβλητών όπως η ηλικία, ο βαθμός και το φύλο των συμμετεχόντων, μια σύνοψη των κυριότερων προτάσεων που κατατέθηκαν καθώς και απαντήσεις του Υπουργού στα βασικότερα ζητούμενα. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στην επικοινωνία και κατέθεσαν τις απόψεις τους και δεσμεύεται να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων μέσων επικοινωνίας με τους πολίτες και το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου.
Παρακάτω η ποσοτική ανάλυση, σύνοψη και απαντήσεις του Υπουργού για κάθε Σώμα σε μορφή . pdf , ενώ επίσης είναι διαθέσιμες και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.yptp.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3065&Itemid=407&lang=GR

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Ο αγαπημένος των μελισσών Ανδρέας Μήτσου ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Στο εξώφυλλο: Nικόλαος Γύζης, O κουρέας, ελαιογραφία σε μουσαμά, ιδιωτική συλλογή, Aθήνα Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5062-3 σελ. 176 18 Μαρτίου 2010 Νύχτες με ουρά Αντώνης Σουρούνης ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA egreen Έλλη Παγκάλου Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5024-1 σελ. 264 1 Μαρτίου 2010Το τετράδιο Κείμενα που γράφτηκαν για το blog, Σεπτέμβριος 2008 - Μάρτιος 2009 Ζοζέ Σαραμάγκου ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Αθηνά Ψύλλια Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5043-2 σελ. 176 18 Μαρτίου 2010
Χάμερσταϊν, ή περί ιδιορρυθμίας Μια Γερμανική ιστορία Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Κώστας Κοσμάς Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5039-5 σελ. 320 18 Μαρτίου 2010
Σιντάρτα Ένα ινδικό παραμύθι Έρμαν Έσσε ΞENH ΛOΓOTEXNIA / EIKOΣTOΣ AIΩNAΣ Μετάφραση:Μαρία Παξινού Χαρτόδετο ISBN: 960-03-4190-7 σελ. 160 21 Μαρτίου 2006, ΕπανέκδοσηΗρεμήστε Πως να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση και το θυμό Πωλ Χοκ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ egreen Έλλη Παγκάλου Δεμένο ISBN: 978-960-03-5066-1 σελ. 160 8 Μαρτίου 2010 Επάγγελμα γονέας Ψυχολογικοί τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων Βασιλική Παππά Η ΨYXOΛOΓIA ΣHMEPA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 960-03-4174-5 σελ. 192 3 Μαΐου 2006Εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις Με προτάσεις για τη διακυβέρνηση, για τη δικαιοθέτηση για τη λειτουργία της Βουλής, για το ρόλο των κομμάτων και του βουλευτή κ.α. Σωκράτης Κοσμίδης ΠΟΛITIKH - IΣTOPIA egreenE. ΠΑΓΚΑΛΟΥ Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5069-2 σελ. 328 18 Μαρτίου 2010Το Βυζάντιο και ο διωγμός του Ελληνισμού Δημήτρης Κ. Κρεββατάς ΠΟΛITIKH - IΣTOPIA Χαρτόδετο ISBN: 960-03-3686-5 σελ. 384 17 Ιουνίου 2004

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ - Παρασταση + Θεατρικό Παιχνίδι

Κάθε Κυριακή στις 3:30 και 6:00 ο «Περίπατος» ταξιδεύει με την βοήθεια της μουσικής στο αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ<Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ >> "...ένας ύμνος στη ζωή, τη φύση, την αγάπη, τη φιλία. ,Ενα αντίδοτο για την ματαιοδοξία την πλεονεξίατα πλούτη και την πειθαρχία της σύγχρονης ζωής"
Ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι, ετσι.. οι ρόλοι αλλάζουν και τα παιδιά παριστάνουν με το δικό τους τρόπο την ιστορία που μόλις παρακολούθησαν.
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μανδαλά Μαρίνα
Ζωντανή Μουσική (Ούτι) & Ήχητική Επένδυση: Δημήτρης Ματός
Θεατρικό παιχνίδι: Σταυρούλα Μανδαλά
Αφηγητής, Μικρός Πρίγκιπας: Μαρίνα Μανδαλά
Λουλούδι, Αλεπού, Φίδι: Μανδαλά Σταυρούλα Κρατήσεις Θέσεων στα τηλέφωνα:210-9954189/6946235821
Τιμή εισιτηρίου 7 ευρώ
Τα παραμύθια μας, κατόπιν συνεννόησης, έρχονται και στον δικό σας χώρο! www.operipatos.gr
βρείτε μας στον Χάρτη Διάρκεια Παράστασης μαζί με το Θεατρικό Παιχνίδι 70 Λεπτά
Για παιδιά από 3 ως 13 χρονών
Προλάβετε και κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας!

Απονομή Αριστείου «Δημήτρης Καρέλλης»

Απονομή Αριστείου «Δημήτρης Καρέλλης»
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, οργανώνει τιμητική εκδήλωση για την απονομή του Αριστείου «Δημήτρης Καρέλλης», την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, στο Βασιλικό Θέατρο.
Το Αριστείο θα απονείμει η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη, στην απόφοιτο της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε, Αντιγόνη Φρυδά, η οποία αρίστευσε για το ακαδημαϊκό έτος 2008 – 2009.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, στις 20:45, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, «Η Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλες κι ένας Παραμυθάς».
Το Αριστείο «Δημήτρης Καρέλλης», θεσπίστηκε το 2007, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Θ.Β.Ε., μετά τον αιφνίδιο θάνατό του σπουδαίου ηθοποιού, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του, αφού ο Δημήτρης Καρέλλης ήταν σχεδόν ταυτισμένος με την ιστορία του Κ.Θ.Β.Ε.. Το Αριστείο «Δημήτρης Καρέλλης» θα απονέμεται κάθε χρόνο, στον απόφοιτο/η ηθοποιό της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Περιλαμβάνει αναμνηστική πλακέτα, χρηματικό έπαθλο 3.000 €, και οκτάμηνη σύμβαση του/της ηθοποιού με το Κ.Θ.Β.Ε. για την επόμενη θεατρική σεζόν.
Ο Δημήτρης Καρέλλης, υπηρέτησε το Κ.Θ.Β.Ε. για σαράντα ολόκληρα χρόνια με απαράμιλλη αφοσίωση, αναδεικνύοντας με το στιβαρό του υποκριτικό ταλέντο δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Επί σειρά ετών δίδαξε υποκριτική στη Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε, όπου διετέλεσε και υπεύθυνος σπουδών.
Παράλληλα, ο Δημήτρης Καρέλλης είχε ενεργή και αδιάλειπτη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, συνεργαζόμενος με πολλούς από τους φορείς και τους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης.
Ο Δημήτρης Καρέλλης γεννήθηκε το 1943. Ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο από το Πειραϊκό Θέατρο του Δ. Ροντήρη. Το 1967 εντάχθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου σύντομα αναδείχτηκε σε έναν από τους πολυτιμότερους ηθοποιούς και πρωταγωνιστές του.
Είχε συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες, μεταξύ άλλων τους Σωκράτη Καραντινό, Θάνο Κωτσόπουλο, Κωστή Μιχαηλίδη, Τάκη Μουζενίδη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Κυριαζή Χαρατσάρη, Μίνω Βολανάκη, Γιώργο Σεβαστίκογλου, Ανδρέα Βουτσινά, Γιάννη Ιορδανίδη, Γιώργο Αρμένη, Εύη Γαβριηλίδη, Γιάννη Χουβαρδά, Βασίλη Βαφέα, Γιάννη Ρήγα, Νίκο Χαραλάμπους, Βασίλη Παπαβασιλείου, Διαγόρα Χρονόπουλο, Βίκτωρα Αρδίττη.
Είχε ερμηνεύσει περίπου 170 ρόλους, ανάμεσα στους οποίους:
Αίμων (Αντιγόνη, Σοφοκλή, σκην. Κωστής Μιχαηλίδης), Λύσανδρος (Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Σαίξπηρ, σκην. Σπύρος Ευγγελάτος), Ρωμαίος (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Σαίξπηρ, σκην. Σπύρος Ευαγγελάτος), Ορέστης (Ηλέκτρα, Σοφοκλή, σκην. Μ. Βολανάκης), Πετρούτσιο (Το ημέρωμα της στρίγγλας, Σαίξπηρ, σκην. Γιώργος Σεβαστίκογλου), Βερσίνιν (Οι τρεις αδελφές, Τσέχοφ, σκην. Γιώργος Σεβαστίκογλου), Πρίγκιπας Μίσκιν (Ηλίθιος, Ντοστογιέφσκι, σκην. Τάκης Μουζενίδης), Ηρακλής (Τραχίνιες, Σοφοκλής, σκην. Νίκος Χαραλάμπους), Τριγκόριν (Ο γλάρος, Τσέχοφ, σκην. Διαγόρας Χρονόπουλος), Έντμοντ (Έντμοντ, Μάμετ, σκην. Βασίλης Βαφέας), Μπόρκμαν (Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Ίψεν, σκην. Βασίλης Βαφέας), Κύκλωπας (Κυκλωπας, Ευριπίδη, σκην. Γιώργος Αρμένης), Τζορτζ (Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ;, Άλμπυ, σκην. Ανδρέας Βουτσινάς).

Αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2010

Αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδίαη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2010Σε έναν από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στον Νίκο Καββαδία, αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τιμώντας τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Η καθιερωμένη καμπάνια ποίησης που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ θα περιλαμβάνει εικονογραφημένους στίχους του Καββαδία που θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς στις οθόνες στις αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ αλλά και μέσα στα οχήματα του ΤΡΑΜ.
Από τις 21 Μαρτίου, ημέρα που γιορτάζεται παγκοσμίως η ποίηση, θα ταξιδεύουν στην πόλη οι στίχοι του ποιητή που έπλασε το μυθικό του alter ego ως περιπλανώμενου ποιητή των θαλασσών εισάγοντας στο έργο του στοιχεία κοσμοπολιτισμού και εξωτισμού.[Η καμπάνια ποίησης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε. και την ΤΡΑΜ Α.Ε].Η καμπάνια ποίησης του ΕΚΕΒΙ που επαναλαμβάνεται με μεγάλη επιτυχία από το 2005 στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συναντά κάθε Άνοιξη το κοινό δίνοντας μια ποιητική διάσταση στις καθημερινές του μετακινήσεις.
Η επιτυχία μάλιστα της περσινής καμπάνιας αφιερωμένης στον Γιάννη Ρίτσο, προέτρεψε στη συνέχιση της μέχρι το τέλος της χρονιάς.Ο εορτασμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκο Καββαδία (1910-1975).
Βιωματικός στην ποίηση αλλά και στον πεζό του λόγο ο «Κόλιας» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, διαβάστηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ αναγνωστικό κοινό, ενέπνευσε τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς των λογοτεχνικών μας αναζητήσεων. διαδικτυακός ιστότοπος kavvadias.ekebi.gr
Ο ηλεκτρονικός κόμβος του ΕΚΕΒΙ θα φιλοξενήσει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ιστότοπο αφιερωμένο στον Νίκο Καββαδία που περιλαμβάνει χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών, δίνοντας μια πλήρη παρουσίαση του έργου ενός ποιητή της «γενιάς του ‘30» που ακροβάτησε μέσα από τους στίχους αλλά και τα πεζά του στα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως στο πλαίσιο της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής τεχνικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΒΙ, συνεχίζοντας το πρόγραμμα δημιουργίας ειδικών ιστοτόπων για τους Έλληνες λογοτέχνες που έχει τιμήσει με επετειακά αφιερώματα από το 2000 μέχρι και σήμερα, μετά τον Καραγάτση, τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και τον Γιάννη Ρίτσο ολοκληρώνει και παρουσιάζει τις σελίδες για τους Κωστή Παλαμά, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Γρηγόριο Ξενόπουλο, Άγγελο Σικελιανό, Γιώργο Θεοτοκά και Νίκο Εγγονόπουλο.
κινητή έκθεση
Κινητή έκθεση-αφιέρωμα στον Καββαδία που θα συνοδεύει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Εκθέσεις στα Σχολεία» και θα εξακολουθήσει να περιοδεύει στη χώρα μας και στο εξωτερικό και μετά το 2010. Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι να δώσει κίνητρο σε πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, βιβλιοπωλεία, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες και λέσχες ανάγνωσης να οργανώσουν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό φιλοξενώντας την έκθεση.Η έκθεση περιλαμβάνει ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
εκδηλώσεις σε σχολεία
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα επισκέψεις συγγραφέων και εκδηλώσεις για τον συγγραφέα Νίκο Καββαδία στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».
ημερολόγιο εκδηλώσεων
Το ΕΚΕΒΙ θα καταγράφει καθημερινά στο «Ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο» που λειτουργεί στον κόμβο του όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική περιφέρεια και στο εξωτερικό προς τιμή του Καββαδία – όπως βέβαια καταγράφει και κάθε άλλη εκδήλωση για το βιβλίο.
Μια πλήρης ατζέντα όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για την βιβλιοφιλική δραστηριότητα στην πόλη τους ενθαρρύνοντας τη συνέχιση και ανάπτυξη των δράσεων αυτών.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ευχαριστεί θερμά την κ. Έλγκα Καββαδία και τον κ. Σταύρο Πετσόπουλο των Εκδόσεων Άγρα για την πολύτιμη συνεργασία τους στο πρόγραμμα.

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας και Λαϊκή ποδηλατοδρομία στην Καλαμαριά

Αγώνα Ορεινής ποδηλασίας (mountain bike) για τις κατηγορίες Μίνι, Παμπαίδων και Παίδων καθώς και Λαϊκή ποδηλατοδρομία, πραγματοποιεί ο Δήμος Καλαμαριάς, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010.
Τον αγώνα που θα διεξαχθεί στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου "Μακεδονομάχου Κόδρα", διοργανώνει το γραφείο Αθλητισμού του Δήμου, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο "Ποδηλάτης".
Η Εκκίνηση θα δοθεί στις 11:00 το πρωί και αμέσως μετά από τον τερματισμό των αθλητών, θα δοθεί η εκκίνηση της Λαϊκής ποδηλατοδρομίας.
Η συμμετοχή όλων είναι ελεύθερη.
Να σημειωθεί ότι η είσοδος θεατών και αθλητών θα γίνει από την πλευρά των σχολικών συγκροτημάτων, επί της οδού Παπάγου.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Γραφείου Αθλητισμού του Δήμου, που βρίσκεται επί των οδών Χηλής και Πλαστήρα (στο χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου) τηλεφωνώντας στο 2310 440-540 ή 2310 440-586.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Θέμα:ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Α’ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» Ο Δήμος Εχεδώρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Πανεπιστήμιο για την Γ’ Ηλικία» ολοκλήρωσε τον α’ θεματικό κύκλο με θέμα: «Επικοινωνία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες». Με αφορμή την ολοκλήρωση του α΄ θεματικού κύκλου ο Δήμος Εχεδώρου διοργανώνει εκδήλωση για τη συνάντηση των μελών των ΚΑΠΗ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Καλοχωρίου, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 και ώρα 18.30. Σκοπός της εκδήλωσης είναι ο απολογισμός και η αξιολόγηση της α’ φάσης εφαρμογής προγραμμάτων επιμόρφωσης σε άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και η παρουσίαση στα μέλη των ΚΑΠΗ του επόμενου θεματικού κύκλου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα ακουστούν οι απόψεις των παρισταμένων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ο βαθμός ικανοποίησής τους από τον α’ κύκλο καθώς και οι προτάσεις τους για τη συνέχεια των προγραμμάτων. Στη εκδήλωση του Δήμου θα μιλήσουν ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Δήμαρχος Εχεδώρου κ. Σπύρος Σταματάκης, η κα Ιωάννα Χρυστοφορίδου, Εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Εχεδώρου, ο κ. Αθανάσιος Σαρακίνος, Συντονιστής της Επιστημονικής Ομάδας Έργου και ο κ. Απόστολος Τσαγκάρης Καθηγητής Α-ΤΕΙΘ που ανέλαβε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΦόροι: Πέντε αλλαγές και μία ανατροπή Απόδραση στην Αιτωλοακαρνανία Μπρος ΔΝΤ, πίσω Μέρκελ Ο Χ. Καστανίδης ρίχνει το γάντι στους δικαστές για τον Ζαγοριανό «Φύγετε πριν σας διώξουμε»! Διαζύγιο: το επιλέγει η σύζυγος Βόλτα στην Αθήνα του Περικλή Νόμος κατά του κομματισμού στο Δημόσιο Διασκεδάζουμε την... κρίση

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996), Προβοκάτορας ή όχι, ο άνθρωπος ήξερε τί έκανε. Ο τέλειος συμβολισμός! Τί θα σήμαινε ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ Αυτή η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει! Μιλούν για τελευταίες ευκαιρίες Τα «καλά» του 6ου Στόλου και από τη Frontex Στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό όμιλο της χώρας μετατρέπεται ο όμιλος Μυτιληναίος Όργουελ εναντίον Χάξλεϋ Συσσώρευση κεφαλαίου και παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία διαχρονικά Γερμανία: Δεν έχουμε τεχνογνωσία - Να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ Αντε, πάλι, με το ΔΝΤ! Τα διλήμματα του Ισραήλ Οι «άνθρωποι των ξένων» Οι τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης Οι εχθροί του «Καλλικράτη» Ύστατο χαίρε στον αδικοχαμένο αστυνομικό Η δήλωση του μήνα Κόρδοβα, μακρινή και μονάχη Το όραμα του Ερντογάν και των Τούρκων ισλαμοφασιστών Πρώτο βήμα στην Κύπρο για το δίκαιο της κατοχής Τον αντρειωμένο μην τον κλαις.Ελευθέριος Βενιζέλος (18-3-1936) Οι διεκδικήσεις περιουσιών των ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ΕΛΙΑΜΕΠ: "Nα τεθούν όρια (!) στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και να απορριφθούν τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL"! Ποτέ δεν θα απαρνηθούμε το Κόσοβο Διαγράφει τα χρέη του Αφγανιστάν η Λέσχη του Παρισιού. «Αναγνωρίζουμε την πρόοδο»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΝΟΙΞΙΑΣ "ΤΑ ΚΟΤΥΩΡΑ" 25 χρόνια αδιάλειπτης δημιουργίας και προσφοράς Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά»

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ : Αναζητώντας το «Μικρό Θιβέτ»

Αναζητώντας το «Μικρό Θιβέτ» της Βικτωρίας Μαζεμένου Φωτογραφίες : Γιάννης Κολιός Στις δώδεκα αφήσαμε τον σιδηροδρομικό σταθμό του Amritsar και για πάνω από τρεις ώρες διασχίζαμε την εύφορη πεδιάδα του Παντζάμπ μέχρι την πόλη Pathankot. Ο σταθμός των λεωφορείων ευτυχώς δεν ήταν πολύ μακριά. Έχοντας αφήσει πίσω τα τουρμπάνια των Σιχ επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μαζί με τους βουνίσιους συνεπιβάτες μας και αρχίσαμε να σκαρφαλώνουμε τα Ιμαλάια. Ο επόμενος σταθμός στο οδοιπορικό μας στη βόρειο-δυτική Ινδία είναι το McLeod Ganj, δέκα περίπου χιλιόμετρα βορειότερα από το Dharamsala.
Σε αυτό το μέρος στα Ινδικά Ιμαλάια βρίσκεται η κατοικία του Δαλάι Λάμα αλλά και χιλιάδων εξόριστων Θιβετιανών. Όταν φτάσαμε, μετά από τρεις ώρες στο McLeod Ganj, ήταν επτά η ώρα το βράδυ και ο βουνίσιος αέρας του Ιανουαρίου μας έκοψε την ανάσα. Η κίνηση στο δρόμο ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Με αρκετή δυσκολία μάθαμε προς πια κατεύθυνση βρίσκονταν το ξενοδοχείο μας. Φορτωθήκαμε τις τσάντες μας, με το κρύο να γίνεται τσουχτερό.
Τα τελευταία εκατό μέτρα ήταν εξαντλητικά. Αντιμέτωποι με μια απότομη ανηφόρα, το βάρος των αποσκευών, την έλλειψη οξυγόνου λόγω του υψόμετρου και την άγνοια για την ακριβή τοποθεσία του προορισμού μας, τα αποθέματα ενέργειας που είχαμε πραγματικά τέθηκαν σε δοκιμασία.
Μας αποζημίωσαν όμως τα χαμόγελα των Θιβετιανών που μας υποδέχθηκαν στο τέλος της διαδρομής. Το Chonor House, διακοσμημένο και επιπλωμένο σύμφωνα με την Θιβετιανή παράδοση ήταν απίστευτα φιλόξενο.
Το δωμάτιό μας, το Kham, είχε πάρει το όνομά του από μία από τις τρεις μεγάλες επαρχίες του Θιβέτ (οι άλλες δύο U-Tsang και Amdo είχαν επίσης δώσει το όνομά τους σε αντίστοιχα δωμάτια). «Είναι το αγαπημένο δωμάτιο του Ρίτσαρντ Γκήρ» μας είπε η γλυκιά Θιβετιανή που μας συνόδεψε.
Το ίδιο το δωμάτιο ήταν απλό, διακοσμημένο με πίνακες πολεμικού περιεχομένου, μιας και η συγκεκριμένη επαρχία του Θιβέτ φημίζεται για τους γενναίους της πολεμιστές. Βαριά παπλώματα, μια σόμπα υγραερίου και μια γάτα που μάλλον θεωρούσε το συγκεκριμένο δωμάτιο σπίτι της, μας έκαναν να αισθανθούμε τόσο οικεία που με μεγάλη μας χαρά παρατείναμε την διαμονή μας.
Την επόμενη ημέρα ανακαλύψαμε ότι η κατοικία του Δαλάι Λάμα βρισκόταν στο λόφο ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, ο ίδιος όμως… απουσίαζε.
Στο ίδιο συγκρότημα αλλά χαμηλότερα βρισκόταν το Θιβετιανό Μουσείο, το μοναστήρι Namgyal, και ο ιερός ναός Tsuglagkhan, το πιο σημαντικό Βουδιστικό μνημείο στην περιοχή. Καταβαίνοντας την απότομη κατηφόρα προς τον κεντρικό δρόμο είδαμε ότι η περιοχή είχε κατακλεισθεί από βουδιστές μοναχούς.
Τα χαμογελαστά, πολυάριθμα πρόσωπα των Θιβετιανών και οι πορφυροί χιτώνες των μοναχών μας έκαναν γρήγορα να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε στην Ινδία. Ινδοί και Κασμιριανοί υπήρχαν βέβαια αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν Θιβετιανοί και αυτό σε μπέρδευε, σε έκανε να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στο Θιβέτ.
Όπου και να κοίταζες γύρω σου έβλεπες βουνά με απότομες πλαγιές και μυτερές κορυφές. Παρόλο που βρισκόμασταν στα μέσα του χειμώνα και παρόλο το υψόμετρο, δεν είχε χιονίσει. Κάποιες ψηλότερες κορυφές των Ιμαλαίων, βορειότερα, ήταν ολόλευκες.
Με τον ήλιο να σε λούζει, έπινες τον καφέ σου στα τραπεζάκια έξω από τα καφέ και χάζευες τον κόσμο να πηγαινοέρχεται μέχρι που ο ήλιος να δύσει.
Μόλις πέσει η νύχτα ο κρύο γίνεται πολύ τσουχτερό και η κυκλοφορία διακόπτεται απότομα. Λόγω της χειμερινής περιόδου οι τουρίστες ήταν ελάχιστοι.
Η αγαπημένη εποχή των τουριστών συμπεριλαμβανομένου (το βρήκατε!) και του Ρίτσαρντ Γκήρ, όπως επίσης και των άλλων διασήμων που επισκέπτονται την περιοχή, είναι η Άνοιξη. Τον Μάιο του 1949 ο στρατός της νεοσύστατης κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κίνας του Μάο Τσε Τούνγκ, εισέβαλε στο Θιβέτ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κίνας, το Θιβέτ δεν αποτελούσε αυτόνομο κράτος γιατί τα δύο έθνη ήταν, κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας των Μογγόλων, ένα.
Η Κινεζική κατοχή του Θιβέτ συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι έχουν οδηγηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχοντας αντιληφθεί την βαθειά εξάρτηση του Θιβετιανού λαού με το βουδισμό και την θρησκευτική ηγεσία, οι Κινέζοι στην διάρκεια των εξήντα χρόνων που έχουν μεσολαβήσει από την κατάληψη του Θιβέτ κατέστρεψαν σχεδόν το 90% των βουδιστικών μοναστηριών της χώρας. Το 1959, ο Tenzin Gyatso, ο 14ος Δαλάι Λάμα μαζί με μερικούς ακόμα μοναχούς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Θιβέτ και να ζητήσουν καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα.
Αφού διασχίσανε τα Ιμαλάια πεζοί για αρκετές εβδομάδες, έφτασαν στην Ινδία η οποία και τους έδωσε πολιτικό άσυλο.
Η εξόριστη ηγεσία του Θιβέτ εγκαταστάθηκε δέκα χιλιόμετρα πάνω από το Dharamsala, στο McLeod Gang, από όπου για πενήντα χρόνια τώρα διαπραγματεύεται μάταια την απελευθέρωση της χώρας της. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ THE INSIDER

1.000 ευρώ από τον μισθό του χαρίζει ο Άνθιμος

ΠΗΓΗ:http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/ Δύο μητροπολίτες, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, δήλωσαν πως παραιτούνται από τη μισθοδοσία τους, ενώ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως προτίθεται να δίνει 1.000 ευρώ μηνιαίως από τον μισθό του στο κράτος.
Πληθαίνουν οι μητροπολίτες της ελλαδικής εκκλησίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας, “για να αντιμετωπιστεί δυναμικά η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης”.
Μάλιστα, κάποιοι φέρονται αποφασισμένοι, τηρώντας σκληρή στάση, να υποστηρίξουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να αρνηθεί να καταβάλει την επιπλέον φορολογία.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή τα συγχαρητήρια προς τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ίση φορολογική μεταχείριση της εκκλησίας με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, βάσει των κερδών που έχουν.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από μητροπολίτες, δεν προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο της Ιεραρχίας, αλλά θα περιμένει μέχρι την επίσημη ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.
O γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Αντώνης Ζαμπέλης χαρακτήρισε “επαχθές και εξωπραγματικό” το γεγονός ότι η φορολόγηση με συντελεστή 20% θα είναι επί των ακαθάριστων εσόδων και προέβλεψε ότι, καθώς ο προϋπολογισμός της εκκλησίας θα μεγαλώσει, “θα οδηγηθούμε στον Καιάδα των χρεών... αφού η πολιτεία θα μας φορολογήσει για εκτάσεις που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε”. Οι υπολογισμοί της ΕΚΥΟ αναφέρουν πως “το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουμε “θα είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ”, σημείωσε.
Οι επιπτώσεις στα ιερά οικονομικά από τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα εκτιμηθούν τις επόμενες μέρες και από τους ιεράρχες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάος με δήλωσή του ζήτησε να μην πληρώνεται τις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα.
“Είναι μία συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας”, σημείωσε ο κ. Νικόλαος.Ο μητροπολίτης Μεσογαίας ανέφερε ότι “η εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και στην προσπάθεια που γίνεται”.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις απόψεις μερικών μητροπολιτών που αντιδρούν στη φορολογία της εκκλησίας, ο μητροπολίτης Νικόλαος τόνισε:
“Όταν ένας μητροπολίτης πάσχει για τα έργα που κάνει, για τα οποία με κάθε τρόπο αγωνίζεται να βρεθούν κάποιοι πόροι, ώστε να μπορέσει να ανακουφιστεί ο λαός, και ταυτόχρονα βλέπει τη δυσκολία του κράτους, το κατανοώ απόλυτα”.
“Σε βάρος του λαού”
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εκτίμησε ότι η φορολόγηση των μητροπόλεων θα αποβεί σε βάρος του λαού, καθώς οι επαρχιακές μητροπόλεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο φιλανθρωπικό έργο τους.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Άνθιμος επισήμανε: “Ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της πατρίδος μας και γνωρίζοντας ότι η φορολόγηση των επαρχιακών μητροπόλεών μας θα στερήσει τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε καθημερινά αιτήματα για βοήθεια που φθάνουν στα γραφεία μας, ζητώ κι εγώ τη διακοπή πλήρως της μισθοδοσίας μου”.
Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επανέφερε την πρόσφατη πρότασή του, η εκκλησία να χαρίσει στο κράτος όλες τις μετοχές που έχει στην Εθνική Τράπεζα.
“Η φορολογία, όμως, των μητροπόλεών μας θα αποβεί σε βάρος του λαού μας”, δήλωσε ο κ. Άνθιμος.
Ακραία φαινόμενα λαϊκισμού
Ο διευθυντής επί των οικονομικών Αντώνιος Ζαμπέλης, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος πρότεινε η εκκλησία να χαρίσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: “Άκουσα ότι κάποιοι μητροπολίτες θα προσφέρουν τον μισθό τους στο κράτος. Εγώ αυτές τις δηλώσεις τις θεωρώ ακραία φαινόμενα λαϊκισμού! Διότι τι σημαίνει αυτό; Πώς θα ζήσουν χωρίς μισθό;
Η εκκλησία θα τους ζήσει;”Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρόταση για παραχώρηση των μετοχών στο κράτος ο κ. Ζαμπέλης είπε: “Μα πώς να προσφερθούν, αφού οι μετοχές είναι των μονών! Να προσφερθούν γιατί; Όταν κάποιος δωρίζει την περιουσία του στην εκκλησία, έχει την απαίτηση η εκκλησία να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο”. Τέλος, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε:
“Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί το κοινωνικό έργο της εκκλησίας, για να μην πάνε τα λεφτά αυτά στον καιάδα των χρεών!
Στην Εκκλησία πρέπει να δοθεί η δυνατότητα από την πολιτεία, να αξιοποιήσει την περιουσία της, έτσι ώστε να μεγαλώσει τα έσοδά της, και να προσφέρει μεγαλύτερο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο”.

Αχός βαρύς ακούγεται πολλά κανόνια πέφτουν

Αχός βαρύς ακούγεται πολλά κανόνια πέφτουν Γράφει ο Αρμαγεδδών “How many times must the cannon balls fly, before they’re forever banned? The answer is blowing in the wind” Bob Dylan Κανόνια ετοιμάζονται να ακουστούν στην Ε.Ε., καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν μια ντουζίνα κρατών θα βιώσει φέτος εκτροχιασμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Κραταιές δυνάμεις της Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία, περιφερειακές «δυνάμεις», όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, παραδοσιακές χώρες του «πυρήνα» (Βέλγιο, Αυστρία) και ανερχόμενοι μεγάλοι παίκτες (Εσθονία, Σλοβακία και Βουλγαρία) κατηγορούνται από τις ευρωπαϊκές αρχές ότι "μανιπιουλάρουν" τα οικονομικά δεδομένα και τα οικονομικά εργαλεία κρύβοντας το πραγματικό μέγεθος του χρέους και των ελλειμμάτων τους. Οι Βρυξέλλες καλούν αυτή την dirty dozen να λογοδοτήσει άμεσα αναφορικά με το πώς σχεδιάζει να περιορίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, ώστε να είναι μέσα στο όριο του 3% που προβλέπει το Μάαστριχτ (αυτό, φυσικά ισχύει κυρίως για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης). Σε αντίθετη περίπτωση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να αρχίσουν το γνωστό πλέον τροπάριο της λήψης έκτακτων επώδυνων μέτρων. Υπολογίζεται ότι φέτος το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του συνόλου των κρατών της ζώνης ευρώ θα υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2008, καταγράφοντας ρεκόρ στην εντεκάχρονη ιστορία του κοινού νομίσματος, με τις κυβερνήσεις να μην μπορούν να κοντρολάρουν τις «τρύπες» που άφησε η διοχέτευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στις οικονομίες ως στήριξη για την χειρότερη μεταπολεμική ύφεση. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ THE INSIDER

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 422 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr πως θα κατανεμηθούν οι ΚΑΠ για το 2010 σε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ΕΝΑΕ
Διαβάστε επίσης:
1) Μαζικό κύμα δανεισμού από δεκάδες δήμους
2) Οι μετατάξεις έρχονται, τα επιδόματα διατηρούνται
3) Συνεργασίες σε περιφέρειες, δήμους ζητούν οι «Ανεξάρτητοι» http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6117
4) ΠΟΕ-ΟΤΑ: απλήρωτοι οι υπάλληλοι σε πολλούς δήμους http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6123
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Ο Καιρός - Παρασκευή 19.3.2010

http://www.youtube.com/watch?v=4I8bwwr9Kc0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Β' Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής [Flickr]Β' Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής [Flickr]Β' Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής [Flickr] Β' Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής [Flickr]

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Σκληραίνει τη στάση της η Μέρκελ Σε δίνη ο Ν. Σαρκοζί Διχοτόμηση της Νιγηρίας πρότεινε ο Καντάφι Πολιτικοί πειραματισμοί στο Αφγανιστάν Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο Οι διαμάχες των δύο ακλόνητων συμμάχων, από το 1956 έως σήμερα Φόβοι για τρίτη Ιντιφάντα στη Μ. Ανατολή Νέο επεισόδιο έντασης στην Τουρκία Βιντεοσύσκεψη Ομπάμα - Καρζάι Τις ΗΠΑ φέρνουν αντιμέτωπες με την Ευρώπη οι προτάσεις οικονομικής μεταρρύθμισης Κοινή άσκηση γαλλικού αεροπλανοφόρου - ειδικών μονάδων της Ε.Φ Παρέμβαση Μπαν Γκι Μουν για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με φόντο τις ψευδοεκλογές Οι ευθύνες του Ισραήλ απέναντι στις ΗΠΑ

Από το Ζιβάγκο στο σακίδιο;

Από το Ζιβάγκο στο σακίδιο; Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Ενώ τελευταία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος πετάει από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα εντός και εκτός Ευρώπης επιμένοντας «…δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια αλλά…πολιτική στήριξη;;;» εντός Ελλάδος αρχίζουν να αυξάνουν τα «κρούσματα» καθηγητών, στελεχών, πολιτικών και άλλων που ακολουθώντας τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (new dressing code) του Υπουργού κ Παπακωνσταντίνου που βγήκε από την θωρακισμένη λιμουζίνα και πήγε στο ECOFIN με το σακίδιο στον ώμο και της κ Μπιρμπίλη που προσήλθε στην τελετή ορκωμοσίας με τα πάνινα και το σακίδιο δημιουργώντας το εύλογο για όλους εμάς τους απλούς (και μη-ΠΑΣΟΚ) ιθαγενείς ερώτημα: να θυμηθούμε το περίφημο «ταγάρι» που είχε γίνει μόδα εντός και εκτός Ελληνικής επικράτειας 40 χρόνια πριν ή μας λένε «κάποτε ζιβάγκο τώρα…σακίδιο;»