Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ      
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ       
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2010           
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ            
Αναρτήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, στον ιστότοπο www.opengov.gr το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις».          
Το Σχέδιο Νόμου θα παραμείνει αναρτημένο, προς δημόσια διαβούλευση, έως τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου.             
Με το Σχέδιο Νόμου:             
1. Προβλέπεται η σύσταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο οποίο θα καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλες μορφές κακοποίησης πολιτών από το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας σε βάρος πολιτών, ώστε μέσα από ένα αξιόπιστο μηχανισμό λογοδοσίας και ελέγχου να εξασφαλίζεται η ταχεία και αποτελεσματική διερεύνησή τους και η απόδοση ευθυνών.             
2. Στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες» που θα προέρχονται, κατά βάση, από τους εποχικούς πυροσβέστες κατόπιν εξετάσεων με αντικειμενικά κριτήρια και επιλογής από Επιτροπή στην οποία μετέχει εκπρόσωπος του Α.Σ.Ε.Π. Το προσωπικό αυτό θα έχει ως κύριο καθήκον τη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία και θα επικουρεί παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό στα κύρια καθήκοντά του.           
3. Επιπλέον, καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή, οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες. Το προσωπικό της καταργούμενης υπηρεσίας μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα τους.             
4 . Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Ασφάλειας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής τους.             
5. Συνιστάται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτοτελής Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με αποστολή την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν χρηματοδοτούμενες επιχειρησιακές και αναπτυξιακές δράσεις του Υπουργείου και το συντονισμό των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.               
6. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διάθεση στα Σώματα Ασφαλείας των κατασχεμένων μεταφορικών μέσων για κάλυψη των αναγκών τους, που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση υπηρεσίας ή ένεκα αυτής, καθώς και του Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής αστυνομικών.          
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία

Δελτίο  Τύπου   26/11/2010      
Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής  Διακομματικής Επιτροπής  για την Παιδεία      
Η πρώτη  συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής  για την Παιδεία, υπό την Υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29/11/2010, στις 12:00, στο Υπουργείο Παιδείας.     
Στην Διακομματική Επιτροπή θα συμμετάσχουν:      
από το  ΠΑΣΟΚ η κυρία Σοφία Γιαννακά,    
από τη ΝΔ η  κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ,    
από το ΛΑΟΣ ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης,    
από  τη Δημοκρατική Αριστερά ο κύριος Νίκος Τσούκαλης,    
από τους Οικολόγους Πράσινους ο κύριος Μιχάλης Τρεμόπουλος.    
Στην Επιτροπή θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κυρία  Χρύσα Αράπογλου, ενώ δεν συμμετέχουν τα κόμματα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.    

2η Διεθνής Συνάντησης Μεσογειακής Λογοτεχνίας

2η Διεθνής Συνάντησης Μεσογειακής Λογοτεχνίας    
(Ecrimed : 2ème Edition du Salon Littéraire Méditerranéen )   

Η συγγραφέας Μαρία Ευσταθιάδη θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 2η Διεθνή Συνάντηση Μεσογειακής Λογοτεχνίας που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2010 στη Μασσαλία.    

Τη συνάντηση διοργανώνει η Ένωση για τη Μεσόγειο, με πρόεδρο τον Pierre Assouline.   

Συμμετέχουν:        

Amin Maalouf (επίτιμος Προέδρος της διοργάνωσης 2010), Tahar Ben Jelloun (επίτιμος Προέδρος της διοργάνωσης 2009), Michel Del Castillo (Ισπανία), Hélène Cixous (Γαλλία), Robert Solé (Αίγυπτος), Gonçalo M.Tavares (Πορτογαλία), Noura Bensaad (Τυνησία), Abdellatif Laabi (Μαρόκο), Maria Efstathiadi (Ελλάδα), Boualem Sansal (Αλγερία), Joumana Haddad (Λίβανος), Sandro Veronesi (Ιταλία), Jacques Ferrandez (Γαλλία), Michal Govrin (Ισραήλ), Yigit Bener (Τουρκία).      

Πληροφορίες:   

http://www.salonecrimed.fr

Πέτρος Δουρδουμπάκης συνέντευξη στη Μαρία Παπαδάκη για το "Μουσικόραμα"

Ο Πέτρος Δουρδουμπάκης συγκεντρώνει «ΔΕΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ» και βάζει τη συνθετική του σφραγίδα στα τραγούδια του καινούργιου του δίσκου, και με πλημμυρίζουν.. ελπίδες που κάθε άλλο παρά τυφλές είναι πως θα ξεχωρίσει γι’ άλλη μια φορά…   
Μπείτε στις σκέψεις του και ακολουθείστε τον στα μονοπάτια που μας οδηγεί με τις.. λακωνικές μεν, αλλά γεμάτες ουσία απαντήσεις του..     
http://www.mousikorama.gr/site/index.php/concerts/725-dourdoumpakis-synenteuksi       
Πάρις Περυσινάκης - Συνάντηση με την Αγγελίνα Λυκόγιαννη      
Ο Πάρις Περυσινάκης, συνθέτης, πολυμουσικός και ενορχηστρωτής, μας μιλά σήμερα για τα φετινά μουσικά του ραντεβού εντός και εκτός των Αθηναϊκών τειχών, για το καινούργιο του δισκογραφικό πόνημα με έναν από τους τελευταίους εν ζωή θεματοφύλακες της ατόφιας Κρητικής μουσικής, και κάνει σχέδια για το μέλλον. Και για το τέλος μας επιφυλλάσσει μια όμορφη έκπληξη!    
http://www.mousikorama.gr/site/index.php/announcements/synantiseis/735-perysinakis-synantisi         
3 Δεκεμβρίου - Βασίλης Παπακωνσταντίνου! «Κραυγές και Ψίθυροι»         
στη μουσική σκηνή Πορτοκάλι!    
Από τις 3 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή & Σάββατο live Συμμετέχει η Τάνια Κικίδη  
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σε μια εποχή που οι ψίθυροι έγιναν κραυγές, αφήνει την έντονα ηλεκτρική διάθεση και «στήνει» μια αλλιώτικη εκρηκτική και αφυπνιστική παράσταση!   
Χορηγός επικοινωνίας "Μουσικόραμα"     
http://www.mousikorama.gr/site/index.php/announcements/press/728-papakonstantinou            
Συνάντηση του Παντελή Θαλασσινού με τη Μαρία Παπαδάκη στο "Μουσικόραμα"         
Ο Παντελής Θαλασσινός, με την ευκαιρία της πρωτότυπης μουσικής παράστασης που θ’ ανεβάσει στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, μου λέει λεπτομέρειες και εκφέρει γνώμες κι’ απόψεις για τα λοιπά δύσκολα, που χαρακτηρίζουν την.. αγχωμένη και… χρεωμένη εποχή μας..       
http://www.mousikorama.gr/site/index.php/concerts/731-thalassinos-synantisi          
Από 3 Δεκεμβρίου Ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδά «Κόντρα στον καιρό…»
Στο ανακαινισμένο Ακροπόλ ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδά «Κόντρα στον καιρό…» από 3 Δεκεμβρίου.     
Με τον Παντελή Θαλασσινό, έναν ιδιαίτερα προικισμένο τραγουδοποιό και τραγουδιστή, ξεκινά τις φετεινές πολιτιστικές του εκδηλώσεις το ανακαινισμένο, αλλά και ανανεωμένης φιλοσοφίας –υπό νέα διεύθυνση- θέατρο Ακροπόλ.    
Χορηγός επικοινωνίας "Μουσικόραμα"        
Η Γλυκερία, με την ξεχωριστή φωνή που την αναγνωρίζει κάποιος απ’ την πρώτη κιόλας νότα που τραγουδάει, η Γλυκερία της παράδοσης, της… Σμύρνης, του έρωτα, του.. ανθρώπου, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του καινούργιου της δίσκου, που τιτλοφορείται «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», με συντελεστές τους υπέροχους παλιούς μας γνώριμους Γιώργο Ζήκα και Βάσω Αλλαγιάννη, μου μιλάει για τα πριν, τα τωρινά και τα.. μετά της, μ’ έναν τρόπο αφοπλιστικό, που σε κάνει να θες ν’ ακούσεις κι’ άλλα…    
Ακούστε τη, διαβάζοντάς την και.. ρωτήστε την διαβάζοντάς με…      

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011 - ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΪ [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ]

Ημερολόγιο 2011    
Λέων Τολστόι    
Επιμέλεια: Σόνια Ιλίνσκαγια, Αλεξανδροπούλου, Όλγα     
ΕκδότηςΓκοβόστης      
ISBN 960-446-143-1     
Δέσιμο Σκληρό εξώφυλλο      
Σχήμα 12 χ 16 εκ.    
Σελίδες 384     
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ         
Ευτυχώς, υπάρχει σωτηρία – ο κόσμος της ψυχής, ο κόσμος των τεχνών, της ποίησης και των αισθημάτων. Εδώ κανείς δεν μπορεί να μ’ ενοχλήσει, ούτε ο αστυνόμος, ούτε ο διαχειριστής μου, κάθομαι μόνος, έξω άνεμος, λάσπες, κρύο, εγώ όμως κάθομαι και παίζω όπως όπως με τα χοντρά μου δάχτυλα Μπετόβεν, κλαίγοντας από συγκίνηση ή διαβάζω Ιλιάδα, ή πλάθω μόνος μου ανθρώπους, γυναίκες, μπαίνω μες στη ζωή τους, μουντζουρώνω χαρτιά ή κάθομαι και συλλογίζομαι όπως τώρα τους ανθρώπους που αγαπώ.    
Τα αισθήματα που νιώθουμε για τους ανθρώπους μάς κάνουν να τους χρωματίζουμε όλους ένα χρώμα: όσοι αγαπάμε είναι λευκοί, όσοι δεν αγαπάμε μαύροι. Σ’ όλους όμως υπάρχει και το μαύρο και το άσπρο. Σ’ εκείνους που αγαπάς ψάξε να βρεις το μαύρο.   
Και το σπουδαιότερο, σ’ εκείνους που μισείς ψάχνε για το λευκό. ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΪ     
Συνεχίζοντας την παράδοση, σύμφωνα με την οποία εκδίδουμε κάθε χρόνο ένα ημερολόγιο αφιερωμένο σε ένα σημαντικό καλλιτέχνη –ζωγράφο μέχρι το 2009– εγκαινιάσαμε το 2010 μια νέα σειρά αφιερωμένη σε Μεγάλους Κλασικούς της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που έχουν ως σκοπό να φέρουν το αναγνωστικό κοινό σε μια πρώτη επαφή με τον εκάστοτε συγγραφέα.   
Μέσα από σύντομα κείμενά του, από σύντομες «κριτικές», από κείμενα σύγχρονων και νεότερων μελετητών και από σύντομες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, μπορούν να τον γνωρίσουν οι αμύητοι και να τον θυμηθούν οι μυημένοι.   
Επιλογή μας φέτος είναι ο Λέων Τολστόι, του οποίου η ακτινοβολία της δημιουργίας και της προσωπικότητάς του είναι απροσμέτρητη και αειθαλής.    
Στο ημερολόγιο παρουσιάζεται το χρονολόγιό του –με παραθέματα από το βιβλίο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου Ο Τολστόι– η βασική εργογραφία του, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από διάφορες στιγμές της ζωής του, το ποίημα Ο Τολστόης του Κωστή Παλαμά και απόσπασμα από το ποίημα Ες-Ες-Ες-Ερ Ρωσσία του Αντρέα Εμπειρίκου. Ελπίδα μας είναι πως με αυτά τα ημερολόγια θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη να γνωρίσει τους Μεγάλους Συγγραφείς μέσα από τα έργα τους.

Η Ειδική Αγωγή και η Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης - Από το σχολείο ... σε μια κοινωνία για όλους

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.    
Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη     
τηλ. 2310 991610 / 2310 247111, fax 2310 991610    
www.tf.auth.gr/teloglion, e-mal: teloglion@auth.gr              
Σάββατο 11/12/2010, Κυριακή 12/12/2010    
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής, το ΚΕΔΔΥ Κιλκίς και άλλους φορείς, διοργανώνει Επιστημονική Διημερίδα με θέμα:    
"Η Ειδική Αγωγή και η Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης / Από το σχολείο ... σε μια κοινωνία για όλους"   
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων   
Η διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε ειδικούς παιδαγωγούς,  επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, γονείς και όλους τους ενδιαφερόμενους.    
Ώρες διεξαγωγής:      
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 9.30 - 14.00 και 17.00 - 20.00    
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 10.00 - 14.00    
Πρόγραμμα Ημερίδας στην ιστοσελίδα του Τελλογλείου Ιδρύματος: www.tf.auth.gr/teloglion στην ενότητα "Εκδηλώσεις"    
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και θα δοθεί σχετική βεβαίωση στους συμμετέχοντες.    
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2310 991611, κα Δ. Βενετούλια, 2310 247111, fax 2310 991610

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Ξεχασμένη φρουρά  
Τα κρυφά χαρτιά του συγγραφέα   Μένης Κουμανταρέας      
ISBN: 978-960-03-5160-6   
σελ. 336    
22 Νοεμβρίου 2010     
 Πώς να κρυφτείς   
Φωτογραφίες:   Στο εξώφυλλο: φωτογραφία του Δημήτρη Τσουμπλέκα με τίτλο Berliner Zimmer    
ISBN: 978-960-03-5140-8    
σελ. 368   
22 Νοεμβρίου 2010     
Και όμως μιλάνε    Έφηβος λόγος   
ISBN: 978-960-03-5178-1   
Επανέκδοση   
20 Οκτωβρίου 2010   
Μάσκες    
Μετάφραση:Κώστας Αθανασίου      
ISBN: 978-960-03-5159-0   
σελ. 256  
22 Νοεμβρίου 2010  
Η ομορφιά της λίστας  
Στο εξώφυλλο: Sir Edward Coley Burne-Jones, «Η χρυσή σκάλα», 1880, Tate Gallery, Λονδίνο     
ISBN: 978-960-03-5106-4   
Δεμένο  
σελ. 408  
8 Νοεμβρίου 2010

Τα Χανιά του χθές - Έκθεση παλιών φωτογραφιών, καρτ-ποσταλ, κ.α

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ    
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ   
Κ.Ε.ΔΗ.Χ   
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ    
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077    
FAX : 28210 74332    
Web SIte : www.dipeh.gr    
Email : dipeh@otenet.gr     
Τα Χανιά του χθές - Έκθεση παλιών φωτογραφιών, καρτ-ποσταλ, κ.α     
Από : 1/12/2010 Έως : 12/12/2010    
Διοργάνωση : Δήμος Χανίων - Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο - ΚΕΔΗΧ    
Τόπος : Πύλη Sabbionara    
Ώρα : 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 Είσοδος : ελεύθερη     
Ο Δήμος Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων, διοργανώνουν από την Τετάρτη 1 έως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, στην Πύλη Sabbionara, έκθεση με τίτλο «Τα Χανιά του χθες».   
Στην έκθεση, που θα λειτουργεί 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, ο επισκέπτης μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, κ.α., που προέρχονται από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα ταξιδέψει στο χρόνο για να γνωρίσει τα Χανιά των αρχών του 20ου αιώνα, σημαντικά σημεία της πόλης και στιγμές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.   
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 20.00

Εκδηλώσεις για παιδιά, Σάββατο 27/11/10

Υπήρχε κάποτε μια όμορφη πριγκίπισσα που έψαχνε την αληθινή αγάπη.    
Πως όμως θα ξεχώριζε εκείνον που να μπορεί να δει την αληθινή ομορφιά και να νιώσει την αληθινή αγάπη;    
Σκέφτηκε… σκέφτηκε.. και στο τέλος το βρήκε!      
Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Golden Hall σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανθούλας Αθανασιάδου Ένα ξεχωριστό δώρο για την πριγκίπισσα      
Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 12.00    
Συμμετέχει η ηθοποιός Στέλλα Πεφάνη.     
Ελευθερουδάκης Golden Hall,     
Σπ. Λούη και Λεωφ. Κηφισίας

Πωλείται εκκλησία του 8ου αι. στα Μουδανιά της Τουρκίας

Πωλείται εκκλησία του 8ου αι. στα Μουδανιά της Τουρκίας    
( Μία διόρθωση από εμάς πρός τον συντάκτη του άρθρου. Οταν μιλάμε για τα Μουδανιά στην Τουρκία, τα ΠΑΛΙΑ Μουδανιά, καλό θα είναι να αναφερόμαστε στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας, η στα ΠΑΛΙΑ Μουδανιά. Μια ακόμα από τις Αλησμόνητες Πατρίδες που άφησαν πίσω τους όλοι οι Ξεριζωμένοι Πρόσφυγες που Ιδρυσαν τα Νέα ΜουδανιάΒασίλης Πετριδης)      
Προς 400 χιλιάδες λίρες-περίπου 200 χιλιάδες ευρώ- πωλείται εκκλησία στα Μουδανιά της Τουρκίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για την τρίτη παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο και βγαίνει στο σφυρί από τον ιδιοκτήτη της, επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν.    
Ο πρόεδρος των Μουδανιών, Ραμίζ Μπατμάζ, ζήτησε να αγοράσει την εκκλησία, ωστόσο τα χρήματα, όπως εξήγησε, είναι πολλά και την "παζαρεύει" στα μισά.    
"Αν μας τη δώσουν 200 χιλιάδες λίρες, μπορούμε να την αγοράσουμε", είπε, προκειμένου "όταν την επισκευάσουμε, να την ανοίξουμε στους τουρίστες".    
Πριν από 10 χρόνια, η ιστορική εκκλησία - με άγνωστη μέχρι στιγμής διαδικασία- αγοράστηκε από τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν, προκειμένου να την αναστηλώσει, αλλά η Διεύθυνση Μνημείων δεν έδωσε τη σχετική άδεια και έτσι αποφάσισε να την πουλήσει.    
Κάθε χρόνο - σύμφωνα με τις τοπικές αρχές- συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες για να δουν την ερειπωμένη εκκλησία.     
Ο πρόεδρος του χωριού δήλωσε στα τουρκικά μέσα ότι για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης απευθύνθηκαν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά δεν έχουν πάρει θετική απάντηση.        
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.article&id=227202

Προγράμματα Σπουδών Φυσικών Επιστημών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ    
ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ      
Τόμος Ι: Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση       '
Παναγιώτης Κουμαράς, Χρήστος Πραμάς, Μελπομένη Σταμπουλή     
Εκδόσεις Επίκεντρο       
ISBN: 9789604582655     
Σελίδες: 160                  
• Γιατί η Ελλάδα, παρότι έχει αλλάξει πολλά προγράμματα σπουδών Φυσικών Επιστημών τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε διεθνείς διαγωνισμούς αξιολόγησης μαθητών που έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση;      
• Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα σπουδών Φυσικών Επιστημών χωρών που έχουν διακριθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς αξιολόγησης;       
• Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών Φυσικών Επιστημών χωρών με διαφορετικές πολιτισμικές και εκπαιδευτικές παραδόσεις;          
• Τι προτείνεται να συμπεριληφθεί στα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών Φυσικών Επιστημών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας;         
• Μπορούν, και αν ναι πώς, οι «ικανότητες-κλειδιά» να καλλιεργούνται μέσω της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση;          
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρείται να δοθεί απάντηση σε αυτή την εργασία που καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις αναλυτικού προγράμματος σπουδών Φυσικών Επιστημών με γνώσεις, ικανότητες, δραστηριότητες, σχέδια εργασίας και αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα ανά τάξη και ανά θεματική ενότητα.        
Συμβάλλει έτσι στην προώθηση της συζήτησης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου σύγχρονου προγράμματος σπουδών Φυσικών Επιστημών, δίνοντας στους μάχιμους εκπαιδευτικούς ιδέες για δραστηριότητες που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν στη διδασκαλία τους.        
Για να δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου και να διαβάσετε την εισαγωγή του:        
Εκδόσεις Επίκεντρο         
Θεσσαλονίκη: Καμβουνίων 9, Τ.Κ. 54621     
τηλ.: 2310-256146, fax: 2310-25618      Αθήνα: Κιάφας 5, Τ.Κ. 10678     
τηλ. 210-3811077, Fax: 210-3811086      
www.epikentro.gr  books@epikentro.gr

Φουντώνουν οι αντιδράσεις της κοινωνίας της Βορείου Χαλκιδικής εναντίον του επονομαζόμενου ως «Νέο Επενδυτικό Σχέδιο» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και τις μεθοδεύσεις του ΥΠΕΚΑ

ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ      
Οι φορείς και οι δημότες του Δήμου Σταγείρων –Ακάνθου την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-11-2010 και ώρα 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την αντίθεσή μας στο Νέο Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., γιατί η επένδυση αυτή θα καταστρέψει τα νερά , τα δάση και τις θάλασσές μας και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής όπως τον τουρισμό, αλιεία , την γεωργία την κτηνοτροφία κ.λ.π.      
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ BLOG:    
http://stratoniki.wordpress.com

Geopolitics-GR

* Όχι στην πολιτική εξευμενισμού (Παπαθεμελής)        
* Η ισορροπία δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο       
* Ψεύτικος ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν          
* Υεμένη: Πολύνεκρη επίθεση εναντίον ζαϊντιτών σιιτών        
* Πακιστάν: 20 Γερμανοί εκπαιδεύονταν ως τρομοκράτες        
* ΗΠΑ: Έξαρση βίας από τους Ταλιμπάν        
* Ιράν: Ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ραφσατζανί

Κλειστά επαγγέλματα Πώς θα ανοίξουν - Τι θα καταργηθεί

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ     
Αρχή ανατροπών την πρωταπριλιά     
Τέλος του πρώτου τριµήνου αρχίζει το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων     
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά     
Αντίστροφη µέτρηση για ανατροπές στις συνθήκες εργασίας και τις αµοιβές δεκάδων χιλιάδων επαγγελµατιών άρχισε από χθες, µε την αποχώρηση τηςτρόικας και την εντολή που έδωσε για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.    
Ηδη, σύµφωναµε πληροφορίες, η νοµοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικώνγια την προετοιµασίατου σχετικού νοµοσχεδίου εργάζεται µε εντατικούς ρυθµούς, µε σκοπό να είναι έτοιµο ώς το τέλος του χρόνου και να ψηφιστεί ώς το τέλος του πρώτου τριµήνου, όπως υπέδειξε µε µια από τις «∆έκα Εντολές» της η τρόικα προχθές.    
Ετσι, από 1ης Απριλίου θα αρχίσουν οι ανατροπές στα επαγγέλµατα.    
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοµοσχέδιο θα αφορά τα γνωστά 5 επαγγέλµατα, στα οποία αναφέρεται το Μνηµόνιο, αλλά όχι µόνο αυτά. Τα επαγγέλµατα αυτά είναι του δικηγόρου, συµβολαιογράφου, µηχανικού - αρχιτέκτονα, φαρµακοποιού και ορκωτού λογιστή.    
Επιπλέον, εξετάζεται να επεκταθεί και σε άλλα επαγγέλµατα που έχουν χαρακτηριστικά κλειστού, όπως αυτό του ορκωτού εκτιµητή (ακινήτων και άλλων), ενώ νέες ρυθµίσεις αναµένεται ναεισαχθούν για το επάγγελµα του ξεναγού, αν και ίσως µε µεταγενέστερο νοµοσχέδιο.     
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η βια κατά των γυναικών στο χώρο εργασίας

Με τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ απαντά ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στο κλίμα εσωστρέφειας που απειλούν να προκαλέσουν οι αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών, λίγες ημέρες μετά την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» της Ντόρας  [...]   
Bρικόλακες     
Θεωρείτε ότι οι βρικόλακες είναι λογοτεχνικό κατασκεύασμα και δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα; Διαβάστε όλα όσα θέλατε να μάθετε για το θρύλο των βαμπίρ, μαζί με πιθανές εξηγήσεις και ιστορίες αληθινών… βρικολάκων [...]         
Κλείνουν «ρεζερβέ» σε μυστικές κιβωτούς..           
Σεισμοί (Αϊτή), λοιμοί (Πακιστάν), κατακλυσμοί (επίσης Πακιστάν), τσουνάμι (Ινδονησία), πυρκαγιές (Ρωσία), πανδημίες (H1N1), κατολισθήσεις (Κίνα), ηφαιστειακές εκρήξεις (Σουμάτρα), πυρηνικά ατυχήματα (Τσέρνομπιλ) και τρομοκρατικές επιθέσεις (11η Σεπτεμβρίου) έχουν τα…τελευταία χρόνια κοστίσει τη ζωή  [...]         
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης         
Πόσο δυνατά μπορεί να είναι τα συναισθήματα ενός ανθρώπου για ένα συνάνθρωπο του, έστω και αν αυτός του έχει κάνει κακό?
Είναι συμπτώματα μαζοχισμού, χαμηλής αυτοεκτίμησης, η ανάγκης για αγάπη και συμπόνια?
Ποια λεπτή γραμμή είναι αυτή που  [...]        

Η βια κατά των γυναικών στο χώρο εργασίας          
Σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμός (bullying), ηθική παρενόχληση (mobbing): Είναι συνήθη δεινά στον εργασιακό χώρο που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, τρεις φορές περισσότερο από ότι οι άνδρες, σε ποσοστά που αγγίζουν το 50% των εργαζομένων γένους θηλυκού  [...]         
Ελλάς vs Γερμανία – Μέρος πρώτο            
Γράφει ο «Βερολινέζος»      
Βερολίνο 2010.
Αργά ένα Σάββατο απόγευμα, τέλος του Νοέμβρη, σε ένα προαστιακό πολυτελές και ιδιαίτερα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Steglitz στην οδό Schlossstrasse, μια νεαρότατη, ιδιαίτερα όμορφη μελαχρινή γαλανομάτα Γερμανίδα ερμηνεύει, πολύ πετυχημένα είναι η αλήθεια, στην γεμάτη από κόσμο κύρια σάλα του εμπορικού,  [...]            

Μετ΄εμποδίων οι μετακινήσεις          
«Γολγοθάς» την Πέμπτη οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας -από τις 12.00 το μεσημέρι – των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που μετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Τα  λεωφορεία δε θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 07.00 το πρωί  [...]            
Προσφυγή κατά των ΧΥΤΑ στο Συμβούλιο Επικρατείας               
Γνωστοποίηση της συντονιστικής επιτροπής κατά των ΧΥΤΑ    
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η συντονιστική επιτροπή κατά των XYTA συνεχίζει τον αγώνα και σας ενημερώνει ότι:  

Με τις επιστημονικές μελέτες του  Πανεπιστημίου Αθηνών   [...]          
Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι atenistas              
Επόμενη δράση των atenistas αυτό το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 9  το βράδυ στην Αγία Ειρήνη (Aιόλου) και στην πολύπαθη πλατεία της που μετατρέπεται καθημερινά σε πάρκινγκ.
Φέρνουμε το δικό μας ποτό, τις δικές μας μουσικές, γεμίζουμε την πλατεία με ανθρώπους και όχι με αυτοκίνητα. Όπως πρέπει δηλαδή.  

Kαι σημαντική παράμετρος της βραδιάς: θα φυτέψουμε δέντρα σε [...]         
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Περίεργο non paper για την οικονομία           
Την ώρα που εμείς διαπραγματευόμαστε τους όρους του μνημονίου για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία με δυσμενέστερους όρους από ό,τι αν είχε εκδηλωθεί πριν από έναν χρόνο, η γερμανική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει στο περιοδικό «Σπίγκελ» μια περιγραφή του μηχανισμού ελεγχόμενης [...]        
Είσαι μέσα στο μυαλό μου   
Ακόυστε το απολαυστικό ηχητικό απόσπασμα. Τι συμπέρασμα βγάζετε;         
PIRELLI HELLAS 1986 - Σαν να μην πέρασε μια μέρα         
24 χρόνια μετά - Σαν να μην πέρασε μια μέρα"       
Το Ημερολόγιο της πάλαι ποτέ "Pirelli Ελλάς" για το 1986 - Μέσα από τα σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics      
* Η πολιτιστική αξία και η συμβολική σημασία των παραδοσιακών επαγγελμάτων στην Ίμβρο και την Τένεδο * Συζητούν για το Αιγαίο         
* Ερντογάν προς Ισραήλ : Τους δολοφόνους θα τους λέμε δολοφόνους      
* Ο Πάγκαλος θα επισκεφθεί την Αναστασία     
* Χριστιανοί του Ιράκ: οι τελευταίοι «εσταυρωμένοι»       

* Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης ο ευρωπαϊκός Νότος     
* Η ΕΕ παραδέχεται τον ανταγωνισμό Ναμπούκο και South Stream     
* Το Ιρακινό Κουρδιστάν τίμησε για πρώτη φορά τον Νίκο Καζαντζάκη        
* Η Κίνα βγάζει από τη "μέση" το δολάριο      
* Προσκεκλημένος σε συνάντηση στην Άγκυρα ο Γ.Παπανδρέου        
* Η ΕΡΤ στα τάρταρα         
* Σάλος για το δάνειο 500.000 ευρώ από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ         
* Πωλείται εκκλησία του 8ου αι. στα Μουδανιά της Τουρκίας       
* Η Άγκυρα υπερασπίζεται τη χορήγηση τουρκικής ιθαγένειες στους ορθόδoξους μητροπολίτες      
* Το ΝΑΤΟ βάζει πλάτη στις διεκδικήσεις της Αγκυρας       
* Brzezinski: Η μεγάλη δοκιμασία για ΗΠΑ και Κίνα       
* Επιστολή στην Καθημερινή: Ποιο Έθνος γεννήθηκε το 1821;        
* Η Κύπρος θα εκτιμήσει την αξία κατεχομένων εδαφών         
* Επενδύσεις & Γεωπολιτική: το «μήνυμα» για Ελλάδα & Κύπρο        
* Στις εσωτερικές εξελίξεις αποδίδει την επίθεση της Β. Κορέας ο Μπεν Ρόουντ        
* Οι πυρηνικοί πελάτες της Τουρκίας        
* Ρατσισμός - Εθνικισμός - Λαθρομετανάστευση      
* Θολό το νέο Ελσίνκι του Δρούτσα      
* Υποβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ιρλανδίας     
* Κοινή γνώμη και εξωτερική πολιτική

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr Το παρασκήνιο της συνάντησης του Γιώργου Ντόλιου με την ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ποιες είναι οι τέσσερις υποσχέσεις που οδήγησαν στην αναστολή της απεργίας.     http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=9200      
Διαβάστε επίσης:     
1) Ζαχάρω: Προς οριστική έξοδο ο δήμαρχος    
2) Προς αδιέξοδο µε τα σκουπίδια    
3) ΥΥΜΔ: Τα έργα μετρό και τραμ στον Πειραιά «προχωράνε» κανονικά    
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=9202            
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την aftodioikisi.gr        
AFTODIOIKISI.GR:     
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ      
(Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση 2010)

Thessaloniki International Film Festival

Προβολές   
ΟΛΥΜΠΙΟΝ      
Ενώπιον θεών και ανθρώπων (Γαλλία, 2010)
Σκηνοθεσία: Xavier Beauvois. Έγχρωμο, 120΄
.     
***     
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Μέλι (Τουρκία, 2010)   
Σκηνοθεσία: Σεμίχ Καπλάνογλου. Έγχρωμο, 103΄.     
***     
Παράσταση  
Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει του Βαγγέλη Ηλιόπουλου   
σε μια παράσταση μαύρου θεάτρου από την Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.
Παραστάσεις στο Ολύμπιον, κάθε Κυριακή στις 11.30 και καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία (τηλ. 6977 445161 και 2310 222299).
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ
εδώ        
51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης          
(3-12 Δεκεμβρίου 2010)Ματιές στα Βαλκάνια      
Το πολύμορφο, διαρκώς εξελισσόμενο, κινηματογραφικό τοπίο της βαλκανικής χερσονήσου, διεκδικεί την προσοχή μας στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο για 17η χρονιά συγκεντρώνει σε ένα απρόβλεπτο πανόραμα, τις υπογραφές αναγνωρισμένων δημιουργών και πρωτοεμφανιζόμενων που διεκδικούν με το σπαθί τους μια θέση στο χάρτη της έβδομης Τέχνης. Το τμήμα, παρουσιάζει τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της φετινής παραγωγής, αλλά και ένα αφιέρωμα - έκπληξη στη φημισμένη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ και στο έργο κροατών δημιουργών που χάραξαν νέους δρόμους στο animation. Συνολικά 47 ταινίες από 28 δημιουργούς θα αναδείξουν μια από τις σπουδαιότερες σχολές κινουμένων σχεδίων και ταυτόχρονα έναν καθοριστικό σταθμό στην παγκόσμια ιστορία του κινουμένου σχεδίου.      
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή του Ζάγκρεμπ και για το σύνολο των ταινιών του τμήματος Βαλκανικό Πανόραμα       
Το 51ο ΦΚΘ μειώνει την τιμή του εισιτηρίου
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, προχωρά σε μια διπλή συμβολική κίνηση προσφοράς στο κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει τις προβολές της 51ης διοργάνωσης. Καταρχήν μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου για τις κινηματογραφικές προβολές στα 6? (έναντι των 7? πέρυσι). Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας στις προβολές της αίθουσας Ολύμπιον με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, και στις προβολές στο λιμάνι με ώρα έναρξης έως και τις 13:00.     
Το πρόγραμμα προβολών του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και πληροφορίες για την κάθε ταινία αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.filmfestival.gr από την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και η προπώληση των εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.      
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προπώληση της CineΚάρταF 10ημέρου με 60? (40? εκπτωτική) που παρέχει ελεύθερη είσοδο σε όλες τις προβολές του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της να προμηθεύονται εισιτήρια μηδενικής αξίας για ταινίες που δεν ανήκουν στην ίδια ζώνη προβολών, για την ίδια και την επόμενη μέρα.