Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ
Μετάφραση Δημήτρης Ραυτόπουλος , Φούλα Χατζιδάκη.
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΗΡΙΔΑΝΟΣ
Σελίδες: 179 Ημ/νία Εκδοσης: 01-01-2005
ISBN: 960-335-045-1 Τιμή: €12.00
Διαβάζοντας κείμενα του Αντόνιο Γκράμσι, ιδιαίτερα τα γράμματά του από τη φυλακή, νιώθει κανείς έντονα πως θεμελιακά στοιχεία της προσωπικότητας αυτού του άρρωστου, βασανισμένου ανθρώπου -χώρια από την αξιοπρέπεια, την ηθική και πνευματική εντιμότητα και συνέπεια, την ισχυρή θέληση και την καρτερική αντιμετώπιση της μαρτυρικής του ζωής- είναι το πνευματικό εύρος, το οξύ κριτικό μυαλό και η ανθρωπιά, μια βαθύτατη έμφυτη ανθρωπιά, ολοκληρωμένη με την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια.τίτλος πρωτοτύπου: Lettere dal Carcere

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Από τον ΑΓΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ σε μουσική ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΤΣΗ και στίχους ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ τραγουδά "Αλλος για Χίο τράβηξε". Για ένα όμορφο ξεκίνημα της μέρας αλλά και της εβδομάδας μας.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Boutique Ferrari στην Αθήνα

"ΠΕΝΤΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΚΡΙΑ" - ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣΠΕΝΤΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΚΡΙΑ Συγγραφέας: ΙΑΝ ΛΙΔΑΚΗΣ Είδος: μυθιστόρημα Σελίδες: 416 Σχήμα: 14 Χ 21 Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία ISBN 978-960-98547-1-9 Τιμή: 17 € «Ένας συγγραφέας με ρωμαλέα και δωρική γραφή έρχεται να πλουτίσει τον λογοτεχνικό μας ορίζοντα. Σίγουρα θα μας δώσει στο μέλλον εξίσου δυνατά δείγματα της πένας του». Κώστας Καρακάσης - συγγραφέας
Λίγα λόγια για το βιβλίο Χανιά, 1962: Ένα νεογέννητο βρέφος εγκαταλείπεται χωρίς όνομα στο ορφανοτροφείο. Νέα Υόρκη, Νοέμβριος 2002: Οι μυστικές υπηρεσίες αναθέτουν στον Ελληνοαμερικανό πράκτορα και στρατιωτικό γιατρό, Ιδομενέα Μόρισον, να μεταβεί στα Χανιά, με σκοπό να φέρει πίσω στην Αμερική τον Έλληνα επιστήμονα, Ιωσήφ Βεργίτση, που έχει διαφύγει μαζί με το πολύτιμο ερευνητικό υλικό του. Ο Μόρισον, θα ταξιδέψει στα Χανιά, στην Κωνσταντινούπολη και στο Αϊβαλί, στα βήματα του μυστηριώδη άντρα που, όπως ανακαλύπτει, τον ενώνουν μαζί του δεσμοί αίματος. Στα Χανιά μια «μυθική» γυναίκα θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ο Μόρισον βλέπει τον έρωτα και τον κόσμο. Πέντε θάλασσες μακριά, μια ηλικιωμένη γυναίκα, θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά, έπειτα από σαράντα χρόνια, τον γιο που κάποτε εγκατέλειψε. Έγραψαν για το βιβλίο «Ο ποιητής μάς μιλούσε για τη "Μεγάλη Στιγμή" που πρέπει όλοι να πούμε..."το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι".
Ποια μπορεί να είναι αυτή η στιγμή για τον καθέναν από μας;
Πότε θα υπάρξει αυτό το "κάτι" που θα μας κάνει να ξαναδούμε τη ζωή μας, την καριέρα μας, τις προτεραιότητές μας, μέσα από μια "άλλη" οπτική γωνία;
Ίσως και ποτέ. Για τον ήρωα του βιβλίου τού Ίαν Λιδάκη, τον σκληροτράχηλο, πανούργο και καλά εκπαιδευμένο Μόρισον, η στιγμή ήρθε.
Ο τυχοδιώκτης στρατιωτικός γιατρός και μυστικός πράκτορας έφτασε ακριβώς στο σημείο "μηδέν", πάτησε την τελική γραμμή και πήρε την απόφασή του. Το βιβλίο είναι στα χέρια σας. Θα το διαβάσετε απνευστί, όπως κι εγώ, γιατί είναι απολαυστικό». Δημήτρης Κωνσταντάρας – συγγραφέας, δημοσιογράφος «Ταξίδι, περιπέτεια, έρωτας, ανατροπές, άφθονο γέλιο, στοχασμός πάνω στην πολιτική, αρώματα της Ανατολής, σπάνιες γεύσεις, χαμάμ, ροκ μουσική, όνειρα, γόνιμες φαντασιώσεις και άλλα πολλά είναι τα υλικά τής συνταγής του Ελληνοαμερικανού συγγραφέα, Ίαν Λιδάκη. Ωστόσο, ας μην ξεγελιόμαστε από το εξωτερικό ένδυμα της ¨περιπέτειας κατασκοπείας¨.
Το κύριο υλικό του είναι η λογοτεχνία, οι χυμοί της γλώσσας, ο ηδονικός απόηχος, μέσα μας, του γραπτού λόγου.
Είναι απ’ τα πιο συναρπαστικά βιβλία που έχω διαβάσει». Στάμος Στίνης – εκδότης Αποσπάσματα «Χαριτωμένο λογοπαίγνιο, κύριε Μόρισον.
Πού τα έμαθες εσύ τα ελληνικά;
Καθόλου παράξενο, βέβαια, για έναν Αμερικανό να ξεκινήσει το ταξίδι του σε μια ξένη γλώσσα από τη λέξη μπούφος.
Έτσι συντομεύει την εξοικείωσή του με τη γλώσσα». «Πρώτον, είμαι Έλληνας κατά το ήμισυ και δε θα πρέπει να σε παραξενεύει το γεγονός ότι σκαμπάζω κάτι από τη γλώσσα της μητέρας μου.
Δεύτερον και σημαντικότερο, θεωρώ αφελή, αν όχι σοκαριστική, την άποψη που έχεις για τους Αμερικανούς.
Δείχνει άνθρωπο αγνώμονα για τη χώρα που τον...» Ο Ιδομενέας δαγκώθηκε.
Λίγο ακόμα και θα επαναλάμβανε ένα απόσπασμα από τα ηλίθια κηρύγματα του Νόρτον. *Είχε πει πάμπολλες φορές στη μητέρα του να μην τολμήσει ποτέ να τον πάρει στο τηλέφωνο αν δεν συνέβαινε κάτι πραγματικά σοβαρό. Ιδιαίτερα όταν εκείνος έλειπε σε ταξίδι.
Οι μητέρες, όμως, κάτι τέτοια τα παρακάμπτουν με χάρη όπως ελίσσεται ο σκιέρ ανάμεσα στα σημαιάκια.
Ιδίως αν έχουν καταγωγή απ’ την Ελλάδα. «Ορίστε...» «Αγόρι μου, έχεις μέρες να με πάρεις. Τι έγινες;» «Μητέρα, πες μου γρήγορα τι θέλεις». «Θέλω να μάθω αν είσαι καλά. Τι να θέλω;» «Αφού δεν σε πήρανε από την υπηρεσία να πας να παραλάβεις το φέρετρό μου, θα πει πως είμαι καλά.
Πόσες φορές θα σου πω ότι αυτό το τηλέφωνο είναι υπηρεσιακό και ότι απ’ το νοσοκομείο μου απαγορεύουν να κάνω αλόγιστη χρήση;» «Μα εγώ σε κάλεσα. Δεν χρεώνεσαι...» «Γαμώ το, δεν εννοώ από οικονομική άποψη». *Στην υπενθύμιση της ύπαρξης του Ιωσήφ η μητέρα του αντέδρασε σαν να τη χτύπησε νταλίκα που παραβιάζει κόκκινο με ογδόντα μίλια την ώρα.
Έπειτα όμως το πρόσωπό της σκλήρυνε ξαφνικά, όπως αν της είχαν μιλήσει για κάποιον εχθρό.
Πιθανόν, για να μπορέσει να ζήσει μια στοιχειωδώς ήρεμη ζωή, είχε φροντίσει να θάψει μέσα της κάθε τρυφερότητα για εκείνο το παιδί, μετά την απόφασή της να το εγκαταλείψει.
Στο κάτω κάτω ήταν προϊόν προδοσίας.
Για να αντέξει έπρεπε να προσποιηθεί στον εαυτό της ότι επρόκειτο για ένα κακό όνειρο, για μια παρένθεση του παρελθόντος που για λίγο την είχε βγάλει από την πραγματικότητα. Όπως έπειτα από μια έκτρωση ή έναν αθέλητο φόνο. Βιογραφικό του συγγραφέα Ο Ίαν Λιδάκης είναι γεννημένος στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς.
Ζει στη Νέα Υόρκη.
Το κύριο επάγγελμά του σχετίζεται με την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ.
Το «Πέντε θάλασσες μακριά» είναι το πρώτο του βιβλίο. Βρήκε στη μυθιστορία έναν τρόπο για να γεφυρώσει το χάσμα των πολιτισμών των οποίων είναι φορέας.
Για την Κρήτη τού μιλούσε ο πατέρας του. Από αυτόν έμαθε να τη φαντάζεται με έναν τρόπο ιδεατό και μυθικό.
Από τότε που πρωτοπάτησε το πόδι του στο νησί, έπαψε να τη θαυμάζει και άρχισε να την αγαπά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://iviskospublications.wordpress.com/ ----------ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ----------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΟΥ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ" ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ "Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ"

Η διακήρυξη της 4ης Ιουλίου και τι τίμημα που πλήρωσαν οι 56

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Στο Κογκρέσο, την 4η Ιουλίου του 1776, 56 άνθρωποι υπέγραφαν την διακήρυξη της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας για τις δεκατρείς Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η διακήρυξη , επαναστατική για τα τότε δεδομένα , παραμένει και σήμερα το ίδιο επαναστατική για τα καθεστώτα.
Μόνο που σήμερα δεν υπάρχει Βρετανική Αυτοκρατορία, αλλά αυτοκρατορία των ΗΠΑ, που δυστυχώς ως καθεστώς καταπατά μόνη της τις θεμελιώδεις αρχές που ένωσαν με αδιάσπαστους δεσμούς, εκατομμύρια μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων.
Τότε κάποιοι άλλοι επέβαλλαν τους κανόνες ειρήνης, τώρα ο Βρετανός βασιλιάς έχει δώσει τη θέση του στον πρόεδρο των ΗΠΑ και η μεταγενέστερη Ιερά Συμμαχία του Μέτερνιχ στον ΟΗΕ, που «διαφυλάσσει την παγκόσμια ειρήνη», με Γκουαντάναμο, βασανιστικές ανακρίσεις και κυανόκρανους στρατιώτες...

Μέτρα εμπιστοσύνης στρατού και πολιτικών

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Sabah (2/6/2009)
Η κυβέρνηση, για να μειώσει την ένταση, η οποία είχε αντανάκλαση στη Σύνοδο του ΣΕΑ, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία πακέτο αύξησης εμπιστοσύνης 5 βημάτων.
Τα κεφάλαια, που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο εν λόγω πακέτο, απαριθμήθηκαν ως εξής:
1. Θα δοθεί στους στρατιωτικούς το μήνυμα: «Δεν είμαστε προκατειλημμένοι».

Ενημέρωση από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το http://www.disabled.gr/

Στο προηγούμενο newsletter σας είχα ειδοποιήσει πως σύντομα θα γίνει ημερίδα για την παρουσίαση του συστήματος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση www.amea.gov.gr και στη Θεσσαλονίκη. Η ημερομηνία της ημερίδας καθορίστηκε και ας ετοιμαστούμε.
Η ημερίδα γίνεται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στην αίθουσα 6 και ξεκινά στις 10 το πρωί.
Το θέμα της ημερίδας είναι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για ιστιοπλοΐα βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=24241 και αξίζει να ενημερωθείτε.
Στο http://news.disabled.gr/?p=24207 θα βρείτε ένα κείμενο που αφορά τα δικαιώματα των επιβατών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Ένα νέο πειραματικό κάθισμα δημιουργήθηκε και όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές μπορεί να κινηθεί με τη σκέψη.
Διαβάστε σχετικά στο http://news.disabled.gr/?p=24239 και κρατήσετε μικρό καλάθι.
Πάνω που λέγαμε πως κάτι πρόκειται να γίνει με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων τώρα η πιο φρέσκια πολιτική αφορά τη διχοτόμηση του Ι.Κ.Α. και το σχετικό κείμενο βρίσκεται στο http://news.disabled.gr/?p=24243 ενώ το συμπέρασμα των διοικούντων είναι οι περικοπές στις παροχές και μπορείτε να διαβάσετε γι' αυτό στο http://news.disabled.gr/?p=24222
Δημόσιος κίνδυνος οι «ευπαθείς» ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Διαβάστε το http://news.disabled.gr/?p=24229 και ας αναλογιστούμε αυτά που έχουν προκαλέσει αυτήν την κρίση της λεγόμενης πλειοψηφίας.
Και μια δύσκολη είδηση βιασμού βρίσκεται στην διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=24209
Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έχει κυκλοφορήσει και μάλλον αυτές τις ημέρες έχει αρχίσει να σας έρχεται στα σπίτια.
Σε αυτό το τεύχος υπάρχει ενημερωτικό κείμενο για την Autonomia EXPO 2010 http://www.autonomiaexpo.org/ που πλέον θα γίνεται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Μέσα στο περιοδικό υπάρχει και ο χάρτης πρόσβασης στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου που σε ψηφιακή μορφή μπορεί να τον δείτε στο http://www.autonomiaexpo.org/?page_id=585 και να διαπιστώσετε πως η νέα διοργάνωση θα είναι σίγουρα προσπελάσιμη.
Εάν δεν είσαστε ακόμη συνδρομητές στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ μπορείτε να γίνετε αφού διαβάσετε τις οδηγίες που βρίσκονται στο http://www.disabled.gr/lib/?page_id=2483 και αφού πριν σας ενημερώσουμε πως οι συνδρομές το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι δωρεάν για όλους τους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες.
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/