Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Σάρα Πέιλιν: Υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2012;

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Την παραίτηση της από κυβερνήτης της Αλάσκα προανήγγειλε αιφνιδιαστικά, η πρώην υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν.
Η θητεία της ως κυβερνήτης της Αλάσκα επρόκειτο να λήξει το 2010. Με την ενέργεια της αυτή η σαρανταπεντάχρονη Πέιλιν ενδεχομένως «φωτογραφίζει» την υποψηφιότητα της για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2012.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ - ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

MORITZ – HERMANN – EDUARD MEIER Ο ‘ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ’ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ Σελίδες: 256 Τιμή: €23.00 ISBN 978-960-438-095-4 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ Ζαΐμη 31, 106 82 ΑΘΗΝΑ 2103307001-4 Fax:2103307005 ekdoseis.periplous@gmail.com ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ http://www.politismospolitis.org/ Ως "Ελληνικός Έρωτας" επικράτησε να ονομάζεται διεθνώς ο έρωτας των αρχαίων Ελλήνων για τα αγόρια. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση, τόσο στη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και στο νου του μέσου ανθρώπου για το τι ακριβώς ήταν αυτή η ιδιότυπη και εκλεπτυσμένη ομοφυλοφιλία. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται σε εκατοντάδες συγκεκριμένες ιστορίες τέτοιας μορφής έρωτα, καθώς επίσης και στους προσωπικούς έρωτες για αγόρια των μεγάλων ανδρών της αρχαιότητας, τεκμηριώνοντας παράλληλα και την παραμικρή λεπτομέρεια με αποσπάσματα από αρχαία κείμενα. Βαθύς γνώστης του θέματος ο συγγραφέα το προσεγγίζει χωρίς αναστολές και προκαταλήψεις παρουσιάζοντας ανάγλυφη μια πλευρά της ερωτικής ζωής των αρχαίων προγόνων μας, μέχρι σήμερα ταμπού. Στη γαλλική έκδοση, από την οποία προέρχεται το βιβλίο αυτό, ο Ι.Ρ.De Posey προσέθεσε αυθεντικά κείμενα και πολλά συμπληρωματικά στοιχεία. Οι συγγραφείς: Ο γερμανός M.H.E Meier (1796-1855) αποτελεί μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο των Κλασικών Γραμμάτων.
Διατέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Halle και ειδικεύτηκε στα Νομικά ζητήματα της Αρχαίας Αθήνας κατά την Κλασική Εποχή. Επίσης έχει δημοσιεύσει μελέτες για την Αρχαία Ελλάδα και μονογραφίες για τους Δημοσθένη, Ανδονικίδη και Θεόφραστο. Κατά το διάστημα 1830-1855 ήταν εκδότης γνωστής και έγκυρης εφημερίδας της Γερμανίας. Το όνομα Ι.Ρ.De Posey (1848-1935) αποτελεί φιλολογικό ψευδώνυμο του γνωστού εθνολόγου και θεατρολόγου Georges Herelle. Διατέλεσε καθηγητής της Φιλοσοφίας, μελετητής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του βασκικού θεάτρου και των καρναβαλικών δρώμενων.
Είναι ο μεταφραστής στα γαλλικά του ιταλού μεγάλου ποιητή Gabriele D' Annunzio. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ.. 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.. 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Ο έρωτας των αγοριών, θεωρούμενος ως ιδιαίτερος θεσμός της Ελλάδας. 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Πηγές πληροφόρησης. 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Ο εραστής και ο ερωμένος. Διαφορά ηλικίας. Πως ο «μεγάλος» φλερτάρει τον «μικρό». 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : Ο ελληνικός έρωτας στους Αχαιούς. Ηρωικοί χρόνοι. Η διαστρέβλωση των πρωταρχικών μύθων υπό την επήρεια της ποίησης και των λόγων της αγάπης. Διάφορα μυθικά παραδείγματα ερωτικής έλξης για αγόρια 14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Ο ελληνικός έρωτας στους Δωριείς. Στην Κρήτη. Στη Σπάρτη. Σε άλλες πόλεις-κράτη. 22 1. Στην Κρήτη. 22 2. Στη Σπάρτη. 24 3. Στις άλλες δωρικές πόλεις. 25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 : Ο ελληνικός έρωτας στους Αιολείς. Στην Ήλιδα. Στη Βοιωτία. Σε άλλες πόλεις-κράτη. 28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 : Ο ελληνικός έρωτας στους Ίωνες. Στα δυτικά παράλια της Ασίας. Στην Εύβοια. Στη Χαλκιδική και τις αποικίες. Στα νησιά. 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : Ο ελληνικός έρωτας στην Αθήνα. Νομοθεσία και δικονομία. 34 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 : Ο ελληνικός έρωτας στην Αθήνα (συνέχεια). Πολιτικοί, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ρήτορες. 40 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Ο ελληνικός έρωτας στην Αθήνα (συνέχεια). Πορνεία και ημι-πορνεία. Μειονεκτήματα και κατάπτωση του έρωτα των αγοριών. 47 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 : Φιλοσοφία του ελληνικού έρωτα. Σωκράτης. 52 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Φιλοσοφία του ελληνικού έρωτα (συνέχεια). Πλάτων. 60 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 : Φιλοσοφία του ελληνικού έρωτα (συνέχεια). Αριστοτέλης. Οι Κυρηναϊκοί. Οι Κυνικοί. Οι Στωικοί. Οι Επικούρειοι. Πλωτίνος. Λουκιανός. 67 Αριστοτέλης. 67 Οι Κυρηναϊκοί 68 Οι Κυνικοί 69 Οι Στωικοί 70 Οι Επικούρειοι 72 Πλωτίνος. 72 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: Εγκλήματα που προκάλεσε η ερωτικη ελξη για αγόρια.. 75 1. Ο ευνουχισμός. 75 2. Οι πολιτικές δολοφονίες. 76 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15: Τα αίτια του ελληνικού έρωτα. Επίλογος. Απόσπασμα από το βιβλίο: Αριστοτέλης[1]* Ο Αριστοτέλης διακρίνει τρία είδη φιλίας: 1. ΚατΆ αρετήν. 2. Κατά το χρήσιμον. 3. Κατά το ηδύ.
Ο Αριστοτέλης κατατάσσει τον έρωτα των αγοριών στην τρίτη κατηγορία.
Κυρίως οι νεαροί άνδρες είναι αυτοί που ερωτεύονται, διότι λόγω της νεότητάς τους ακολουθούν την ευχαρίστηση με ξεχωριστό ζήλο[2]. Μάλιστα, στις ερωτικές τους σχέσεις, ο εραστής και ο ερωμένος δεν απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα.
Ο εραστής χαίρεται να βλέπει αυτόν που αγαπά· ο ερωμένος απολαμβάνει την θεραπεία, δηλαδή τις περιποιήσεις που δέχεται, καθώς και τις υπηρεσίες που του προσφέρει ο εραστής. Με λίγα λόγια, ο εραστής αναζητά στον ερωμένο την απόλαυση, ενώ ο ερωμένος αναζητά στον εραστή το ενδιαφέρον. ΕξΆλου και οι ερωτευμένοι συμβαίνει συχνά να διαπληκτίζονται. Ο εραστής, αγνοώντας ότι ο ερωμένος δεν έχει τους ίδιους λόγους με εκείνον για να δείξει τον ζήλο του, του απευθύνει κατηγορίες και αυτές οι κατηγορίες δίνουν το κίνητρο στον ερωμένο να παραπονεθεί για τον εραστή. «Μιλάει», λέει, «σαν κάποιον που δεν τρέφει έρωτα».
Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι λάθος να πιστεύουν ότι και οι δύο αγαπούν για τον ίδιο λόγο [3]. Ο έρωτας αυτός είναι απαραιτήτως κάτι που μεταβάλλεται, εφόσον ο χρόνος αλλάζει αυτά τα οποία μας προσφέρουν απόλαυση.
Καθώς η ομορφιά του ερωμένου φεύγει, ο εραστής δεν νιώθει πλέον απόλαυση κοιτάζοντάς τον και σύντομα παύει να του προσφέρει περιποιήσεις. Όσο για την ηθική κριτική που κάνει ο Αριστοτέλης για τον έρωτα των αγοριών, είμαστε καλά πληροφορημένοι μόνο για τα εξής: Όσον αφορά τις προσωπικές σχέσεις των ερωτευμένων, του φαίνεται γελοίο ότι ο εραστής προσποιείται ότι αγαπιέται όπως αγαπά ο ίδιος. Για να δικαιολογηθεί αυτή η αξίωση, θα έπρεπε ο εραστής να αγαπιόταν με τον ίδιο τρόπο που αγαπιέται και ο ερωμένος· στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει και μάλιστα συμβαίνει ο εραστής να μην αγαπιέται καθόλου.
Κατά συνέπεια, αυτή η αξίωση είναι παράλογη και γελοία. Και του φαίνεται ακόμα το ίδιο φυσικό ο ερωμένος, ο οποίος συνάπτει τέτοιες σχέσεις μονάχα για λόγους ενδιαφέροντος, συχνά να διαψεύδεται στις προσδοκίες του. Όσον αφορά την κοινωνική τάξη, ο Αριστοτέλης αποδοκιμάζει τις ερωτικές σχέσεις με αγόρια ως δημόσιο θεσμό και κατηγορεί τον Πλάτωνα ότι τις αναγνωρίζει στην Πολιτεία του[4]*. [Αποδίδουν στον Αριστοτέλη δύο ή τρεις ερωμένους, (βλ. κεφ. 9 του παρόντος έργου)· φαίνεται όμως ότι ο Σταγειρίτης δεν επιδιδόταν και τόσο στον παθιασμένο έρωτα των αγοριών και αυτοί οι υποτιθέμενοι ερωμένοι ίσως να ήταν απλώς οι αγαπημένοι του μαθητές.
Το σίγουρο είναι ότι καταδίκαζε τα αδικήματα της διεφθαρμένης παιδεραστίας.
«Δεν ντρέπεσαι», έλεγε σε έναν άνδρα που φαινόταν υπερβολικά φιλάρεσκος, «να έχεις για τον εαυτό σου χειρότερη γνώμη απΆ αυτή που έχει η φύση;
Αυτή σε έκανε άντρα κι εσύ αναγκάζεις τον εαυτό σου να γίνει γυναίκα».
Μάλιστα σε έναν άλλο πολύ όμορφο αλλά κακοήθη άνδρα που τον προσέβαλε, λέγοντάς του: «Θα μου κακοφαινόταν αν ήμουν τόσο μισητός στους συμπολίτες μου όσο εσύ», απάντησε: «Εμένα θα μου κακοφαινόταν αν τους ήμουν τόσο αγαπητός όσο εσύ[5].» Με την εταίρα Ερπυλλίδα διατηρούσε στενή σχέση για πολύ καιρό, μέχρι το θάνατό του, και εξασφάλισε με τη διαθήκη του το μέλλον αυτής της γυναίκας που του είχε χαρίσει έναν γιο, τον Νικόμαχο, στον οποίο αφιέρωσε τη μεγάλη του πραγματεία περί ηθικής. Οι διάδοχοι του Αριστοτέλη ασχολήθηκαν πολύ με το ζήτημα του έρωτα και οι πιο φημισμένοι ανάμεσά τους, ο Θεόφραστος, ο Πόντιος Ηρακλείδης, ο Κλέαρχος, ο Ιερώνυμος ο Ρόδιος, έγραψαν σχετικά με τον έρωτα αξιόλογα έργα, τα οποία όμως έχουν χαθεί. Έχουμε λίγες πληροφορίες για τα ιδιαίτερα ήθη τους.
Ένα από τα σπάνια ανέκδοτα που έχει συλλέξει ο Διογένης Λαέρτιος αφορά τον Θεόφραστο, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα ο οικοδιδάσκαλος και ο εραστής του Νικόμαχου, γιου του Αριστοτέλη[6]*. [1]* Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Meier δεν αναφέρει σχεδόν τίποτα σχετικά με τις ιδέες του Αριστοτέλη για τον ελληνικό έρωτα. Ο Αριστοτέλης είχε μιλήσει γιΆ αυτό το θέμα κατΆ επανάληψιν και, σε πολλά σημεία, είχε διατυπώσει πρώτος τις θεωρίες της σύγχρονης επιστήμης. [2] Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, VIII, κεφ. 3, § 2; Ηθικά Ευδήμεια, VII, 3. [3] Ηθικά Ευδήμεια, VII, κεφ. 3, §§ 6, 7; VIII, κεφ. 10. [4] Πολιτικά, ΙΙ, κεφ. 1, § 15. *Ο Meier δεν είπε ούτε λέξη για την αξιοσημείωτη θεωρία της αντιστροφής των φύλων που σκιαγράφησε ο Αριστοτέλης. ΕπΆ αυτού, βλ. Παράρτημα V. [5] Αποσπάσματα (Fragments), εκδ. Didot, σελ. 344, αρ. 33, 34. [6]* Διογένης Λαέρτιος, V, κεφ. 2, § 39.

Το αόρατο αεροπλάνο του Χίτλερ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤο πρωτότυπο έκανε μία και μοναδική πτήση τα Χριστούγεννα του 1944. Η δοκιμή ήταν επιτυχημένη αλλά ήταν πλέον αργά για τους Γερμανούς και πρόλαβαν μόνο να κατασκευάσουν μερικά πρωτότυπα χωρίς να βγάλουν το αεροσκάφος στην παραγωγή Το αόρατο αεροπλάνο του Χίτλερ Το μοναδικό Ηo 2-29 βρίσκεται 64 χρόνια σε αμερικανικές αποθήκες Επιμέλεια: , Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr , Εύη Ελευθεριάδου: elefthe@dolnet.gr
Σε μία αποθήκη του Μουσείου Αεροναυπηγικής και Διαστήματος έξω από την Ουάσιγκτον, κρύβεται ένα από τα μυστικά όπλα της Αεροπορίας των ναζί.
Πρόκειται για το Ηorten 2-29, το ένα και μοναδικό «αόρατο» αεροσκάφος που πρόλαβαν να κατασκευάσουν οι Γερμανοί στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Έπειτα από 64 χρόνια, Αμερικανοί αεροναυπηγοί κατασκεύασαν ένα ακριβές αντίγραφο και απέδειξαν πως ήταν πράγματι «αόρατο» για τα ραντάρ της εποχής.
Αν μάλιστα είχαν προλάβει οι Γερμανοί να το βγάλουν στη μαζική παραγωγή λίγα χρόνια νωρίτερα, θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή του πολέμου.
Στόχος των μηχανικών ήταν να διαπιστώσουν αν το λεγόμενο αόρατο αεροπλάνο μπορούσε πράγματι να κρυφτεί από τα «μάτια» των συμμαχικών ραντάρ.
Στην προσπάθειά τους, ανακάλυψαν νέα στοιχεία για το πόσο κοντά βρέθηκαν οι ναζί στη μαζική παραγωγή του αεροσκάφους.

Τεκμήρια - φωτιά από το φθινόπωρο

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ Ι.Χ., ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΚΑΦΗ, ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΚΑΡΤΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ Φόρος με βάση τις δαπάνες των φορολογουμένων ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ
Νέου τύπου τεκμήρια για Ι.Χ., κύρια και εξοχική κατοικία και σκάφη αναψυχής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ υποψήφιες ως νέα τεκμήρια διαβίωσης είναι μια σειρά από δαπάνες των φορολογουμένων, όπως είναι τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση πιστωτικών καρτών, τα ασφάλιστρα και οι καταναλωτικές δαπάνες των φορολογουμένων που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΗΤΗΣ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΡΣ" ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Eπιμνημόσυνο ζεϊμπέκικο!

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά TO ΠEPAΣMENO Σάββατο, φερέφωνα των εν Aθήναις μετέδωσαν ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν - μεταξύ μεσογειακής αναιμίας και άλλων νόσων - και το Kυπριακό.
Aλλά, η αλήθεια ήρθε την επομένη διά στόματος του κ. Tζεμ, ειπόντος ότι το θέμα αυτό δε συνεζητήθη και εξηγήσαντος ότι: «Tο Kυπριακό είναι προβληματικό θέμα και για τις δύο πλευρές».
Tο γνωρίζουμε...
Η ΠEPAITEPΩ αδελφοποίηση Γ. Παπανδρέου και I. Tζεμ προχωρεί κανονικότατα, με συμφωνίες και γλέντια στις δύο όχθες του Aιγαίου, υπό τους «ήχους αυλητρίδων», όπως παραδίδει ο Aρχαίος ιστορικός, αναφερόμενος στην κατεδάφιση των Mακρών Tειχών των Aθηνών.
Oι δύο πλήρως αδελφοποιηθέντες υπουργοί Eξωτερικών έκαμαν ένα «θετικόν απολογισμό» των μέχρι τώρα προσεγγίσεών τους.
Διερωτάται, όμως, ο απλούς πολίτης, ο αμύητος στα μυστήρια της υψηλής διπλωματίας, αλλά και αλλεργικός στην πολιτική των «τεμενάδων», πόσο «θετικός» είναι αυτός ο απολογισμός, όταν αποδίδει εξακολουθητικώς αποτελέσματα μόνον υπέρ της Tουρκίας και όταν οι διμερείς διάλογοι διεξάγονται υπό την πίεση πολυεπίπεδων και κλιμακούμενων τελεσιγράφων της Άγκυρας.

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 421 ΣΑΒΒΑΤΟ 4 IOYΛΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Ο πρώτος συνωμότης Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τον άλλοτε «καταλληλότερο».
Δεν είναι μόνο ότι σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, δειλός, μοιραίος κι άβουλος αντάμα.
Σ’ αυτό μάς έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια.
Το νεότερο είναι ότι σέρνεται πίσω από εξελίξεις που ο ίδιος δημιουργεί για να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ.
Τελικά, τα πονηρά σχέδια του βγαίνουν ανάποδα: έρχεται σε δύσκολη θέση ο ίδιος!
Για να μην πάμε πολύ μακριά, θα αναφερθούμε μόνο στα τελευταία γεγονότα.
Όλος ο σχεδιασμός των σοφών κεφαλών του Μαξίμου είχε επικεντρωθεί στον επικοινωνιακό χειρισμό των ευρωεκλογών.
Ελλείψει ιδεών και ελλείψει έργου, ο Καραμανλής έπαιξε τα ρέστα του στο πιο σίγουρο χαρτί: το σκάνδαλο της Siemens. Με μια συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία πήραν μέρος πολλοί (μερικοί μάλιστα ως μη όφειλαν), επιχείρησε να στήσει ένα σόου μεταγωγής διωκομένων στον Κορυδαλλό με χειροπέδες σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.
Ένας νεαρός ποντικός πρότεινε να κρεμάσουν στο λαιμό της γάτας ένα κουδούνι, ώστε να την ακούνε όταν έρχεται και να φυλάγονται.
Τον ενθουσιασμό της συνέλευσης για την ευφυή ιδέα ανέκοψε η απορία ενός βετεράνου:
«Και ποιος θα κρεμάσει το κουδούνι στη γάτα;».
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση.
Οι γαλάζιοι «ποντικοί» διαβουλεύονται για να βρουν λύση που θα τους γλιτώσει από τη γάτα-κάλπη, που απειλεί να τους αφανίσει.
Και κάποιοι μεταξύ τους, που δεν είναι νεαροί αλλά μυαλό δεν έβαλαν, προτείνουν εκλογές το Σεπτέμβριο με άλλοθι μια υποκινούμενη και ελεγχόμενη «αποστασία» βουλευτή ή βουλευτών. Ο «καταλληλότερος» θα το παίξει ήρωας, θα καταγγείλει ότι τον έφαγαν τα συμφέροντα, θα παραδώσει τους «προδότες» στη λαϊκή οργή, θα συσπειρώσει τη διαλυόμενη παράταξη και θα αποφύγει την πανωλεθρία. Σελ.10 και Σελ.11 Θέλει εκλογές το Σεπτέμβρη Ακολούθησε η διαγραφή του Τατούλη και νέες βολές από τον Θανάση Γιαννόπουλο και κυρίως από τον Σταύρο Δαϊλάκη.
Ο πρώτος ανασκεύασε, αλλά ο δεύτερος είχε ξεπεράσει τα όρια και διαγράφηκε.
Η δεδηλωμένη κρεμόταν σε μια κλωστή (ο Δαϊλάκης δεν παραχώρησε την έδρα του) κι ο Ρουσόπουλος καθοδηγούσε τα παπαγαλάκια του να δημιουργήσουν κλίμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Καραμανλή.
Ο «απόστρατος στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κατάφερε να αποδείξει πόσο ανίσχυρο είναι το κατηγορητήριο που του χρεώνει ρόλο μεσολαβητή σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ με… καθυστέρηση δύο ετών. Σελ. 14 καί Σελ. 15 Πα-τέρας ασελγούσε στην κόρη του και τη φίλη της Ένα δυνατό ηλεκτροσόκ υπέστησαν όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου την περασμένη Τρίτη.
Αναβίωσε μία από τις πιο συγκλονιστικές αλλά ταυτόχρονα και πιο σιχαμερές υποθέσεις των τελευταίων ετών, προκαλώντας οργή, αγανάκτηση και ζάλη.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ένας 46χρονος άνδρας, πρώην ιπτάμενος φροντιστής και παρ’ ολίγον πιλότος.
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών για ασέλγεια σε βάρος της κόρης του και μιας ορφανής φίλης της. Δεν χωράνε στο νου και την ψυχή των φυσιολογικών ανθρώπων όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο!
Στην κατάθεση της ορφανής, που έγινε στο σπίτι και όχι στο δικαστήριο, παρουσία του προέδρου και του παιδοψυχιάτρου, ράγισαν οι τοίχοι.
Οι λεπτομέρειες της φρίκης ταρακούνησαν τους δικαστές.
Στην πιο τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, τα δύο κοριτσάκια βίωσαν αμέτρητες φορές το σκληρό μαρτύριο από τον άνθρωπο που ονομάζεται πατέρας.
Οι δύο τελευταίες συλλαβές της λέξης, ίσως αποτελούν τον πιο εύστοχο χαρακτηρισμό: Τέρας! Σελ. 56 καί Σελ. 57 στο πέταλο Ο νέος Καραμανλής δεν ήξερε ότι ο πατέρας του έστησε εταιρεία –μιλάμε για την ΑΚΕΤΕ– και έπαιρνε δουλειές του Δημοσίου.
Αλήθεια, αυτή η εταιρεία πώς εξαφανίστηκε από το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού; Υπάρχει;
Πωλήθηκε;
Διαλύθηκε; Δωρίστηκε;
Θυμάστε που φωνάζαμε στον Παπαντωνίου και στον Χριστοδουλάκη να μας δώσει τα στοιχεία της εταιρείας του Καραμανλή και οι δύο τους καλύπτανε τον Καραμανλή;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΑΝ, λοιπόν, αρκετοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι σημερινοί της Ν.Δ., που μπήκανε με τρύπιο παντελόνι στην πολιτική και τώρα έχουνε τεράστια περιουσία, βίλες, κότερα, επιχειρήσεις, και ζητούν –λέει– να παρθούν μέτρα εναντίον της διαφθοράς. Και δείχνει ο ένας τον άλλο, και κατηγορεί ο ένας τον άλλο και δεν βλέπουν ότι όλοι βράζουνε στο ίδιο καζάνι.
Και κάθεται ο δύσμοιρος κόσμος που υποφέρει και λέει: Καλά, τι ακούμε;
Πού βρισκόμαστε; Ποιους να πιστέψουμε; Ποιους να απορρίψουμε; Ποιος θα μας σώσει;
Ο πρώτος έχει ήδη προαναγγείλει την παραίτησή του.
Λέει διάφορα. Όπως, για παράδειγμα, ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις δύο επιστολές που έχει στείλει στον Καραμανλή.
Σε ό,τι αφορά τον Λαμπρόπουλο, ο άνθρωπος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί. Σε επίπεδο περιφέρειας πολλά παράπονα διατυπώνει ο βουλευτής Δράμας Σταύρος Δαϊλάκης, ο οποίος είδε το συνυποψήφιό του Μαργαρίτη Τζίμα να αναλαμβάνει (απευθείας) υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
O βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, που ανήκει στην καραμανλική πτέρυγα, πιστεύει ότι δικαιούνταν να αξιοποιηθεί. Στους δυσαρεστημένους ανήκει ο επί σειρά ετών βουλευτής Ηλείας, Παναγιώτης Αδρακτάς, που όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά είδε το πολύ νεότερό του Γιώργο Κοντογιάννη να παίρνει θέση υφυπουργού.
Το αυτό ισχύει και για το βουλευτή Ημαθίας Μιχάλη Χαλκίδη, που είχε απειλήσει με παραίτηση… Σελ. 63 στο πέταλο Σκεφτήκαμε αρκετά για το αν θα πρέπει να γράψουμε αυτό το κομμάτι για την ελεγχόμενη αποστασία.
Ξέρουμε τους κινδύνους.
Ξέρουμε ότι μπορεί να προσβάλουμε ανθρώπους. Ξέρουμε ότι μπορεί να κατηγορηθούμε ότι παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των κομμάτων.
Ότι προωθούμε, ότι αβαντάρουμε τους επίδοξους Εφιάλτες.
Τους αποστάτες. Δεν είναι αυτό στις προθέσεις μας. Σκοπός μας είναι να μάθει ο κόσμος τι γίνεται.
Τι σχεδιάζουν οι πολιτικοί πίσω από τις πλάτες του κόσμου. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει, ούτε θέλουμε να επαληθευτούμε. Και επαναλαμβάνουμε:
Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε στους αναγνώστες μας τροφή, να μπορούν να ερμηνεύσουν, να αναλύουν τα πολιτικά φαινόμενα. Σελ. 64

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Μεγάλες στιγμές, μεγάλοι δημιουργοί, μεγάλοι ερμηνευτές! Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Γρηγόρης Μπιθικώτσης μας πάει πίσω, σε άλλες στιγμές.