Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Απ ευθείας διάθεση προϊόντων στην Καλαμαριά (πρ.Καπναποθήκες, Ν.Κρήνη), ΚΥΡΙΑΚΉ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023


 

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος, Σάββατο 25 Νοεμβρίου


Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος, Σάββατο 25 Νοεμβρίου
Μετεωρίτες, διάττοντες αστέρες, πεφταστέρια, κομήτες...
-Τι είναι ο μετεωρίτης; Από πού προέρχεται; Τι μπορεί να προκαλέσει;
-Τι είναι οι διάττοντες αστέρες και τι η βροχή διαττόντων;
-Τι είναι τα πεφταστέρια και τι το ημερολόγιο διαττόντων αστέρων;
-Τι είναι οι αστεροειδείς και οι κομήτες; Από πού προέρχονται και πώς μπορούμε να τα παρατηρήσουμε ή να τα φωτογραφίσουμε;
Σε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα μας απαντήσει ένας από τους καλύτερους Έλληνες αστροφωτογράφους και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Θεόδωρος Γιαουρτσής, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 18:00 στα γραφεία μας, Αλεξανδρείας 113.
Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου).
Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr
©2023 Όμιλος Φίλων Αστρονομίας | Αλεξανδρείας 113 • τηλ: 2310 423133 • Θεσσαλονίκη

ΚΘΒΕ 🎭 Δράσεις • Παραστάσεις • Μετακλήσεις • Τώρα και Προσεχώς



Επέστρεψε για δεύτερη χρονιά η παράσταση
«Σ’ εσάς που με ακούτε»
της Λούλας Αναγνωστάκη
Την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, επέστρεψε το επίκαιρο και βαθιά πολιτικό κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη σε μια πρωτότυπη σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη.
Μετά την περσινή επιτυχημένη διαδρομή της και την αθρόα προσέλευση του κοινού, η παράσταση του ΚΘΒΕ «Σ’ εσάς που με ακούτε» παρουσιάζεται και πάλι στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Το κοινό με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας.
Ζητήματα διαχρονικά βαθιά πολιτικά με τον άνθρωπο στο επίκεντρο να παλεύει και να διεκδικεί τα αυτονόητα.
Δεν φοβάμαι πια…
* Κατάλληλη για άνω των 13 ετών.

«Εχθροί, μια ερωτική ιστορία»
του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ
Τελευταίες παραστάσεις
Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, έχοντας διασωθεί από το Ολοκαύτωμα ζει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες της καταδίωξης τον αναγκάζουν να επιβιώνει στη σκιά, προστατεύοντας διαρκώς τα ίχνη του. Παντρεμένος με την Πολωνή υπηρέτριά του που τον έσωσε, διατηρεί σχέση με τη Μάσα, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται στην πόλη και η Ταμάρα, η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.
Ο Χέρμαν προσπαθεί να συλλάβει την ύπαρξή του, μέσα σε έναν κόσμο, που η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, η πίστη στην πρόοδο της ανθρωπότητας έχει εγκαταλειφθεί και ο Θεός έχει πεθάνει. Ενώ αποζητά τρόπους να ορθοποδήσει μετά το τραύμα, οι επιλογές του τον καθιστούν υπόλογο τόσο απέναντι στον αμερικάνικο νόμο, όσο και απέναντι στην ηθική και στον Θεό.
Το κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν, μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθετική υπογραφή του Στάθη Λιβαθινού, αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα.
* Κατάλληλη για άνω των 14 ετών.
Τελευταίες παραστάσεις έως το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το ΚΘΒΕ στη Thessaloniki PhotoBiennale 2023
Επόμενη δράση την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο θεατρικό ηχοτοπίο με την υπογραφή του ΚΘΒΕ συνόδευσε από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου την έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00», σε επιμέλεια Παναγιώτη Παππά, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2023.
Η οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο «Keep this manual in a handy place», βασισμένη στο εμβληματικό κείμενο του Βάτσλαβ Χάβελ «Το Υπόμνημα», είχε θέμα τη χαοτική διάσταση της γραφειοκρατίας.
Προηγήθηκε σύντομη ξενάγηση στην έκθεση από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή και Προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογών του MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη δράση του ΚΘΒΕ είναι μια παρουσίαση - performance με τίτλο «Ιππό – λογος» στην έκθεση της Marta Bogdańska «Shifters», την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 18.00 στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη 4, Θεσσαλονίκη).

Workshop Φιλοσοφίας
Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένα “Workshop Φιλοσοφίας - Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη” που τους φέρνει σε επαφή με την αρχαία και τη σύγχρονη φιλοσοφία με ένα τρόπο πρωτοποριακό, ψυχαγωγικό και θεατρικό.
Οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι όλων των εποχών (όπως οι Σωκράτης, Επίκουρος, Αριστοτέλης) ζωντανεύουν επί σκηνής με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δρ. Φιλοσοφίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Χατζηβασιλείου που προβάλλει τον πυρήνα του ελληνικού και δυτικού πολιτισμού, τη Φιλοσοφία, με ένα Workshop κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.
Το Workshop παρουσιάζεται στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, με διπλές παραστάσεις.
Τώρα και προσεχώς

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ
Η παράσταση - φαινόμενο του Γιώργου Καπουτζίδη που χαρίζει απλόχερα γέλιο και αισιοδοξία.
* Κατάλληλη για άνω των 12 ετών

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
Το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, που αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης, για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΗ ΓΑΤΑ
Μια βαθιά τομή στις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών ή στο πώς μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας – εάν μπορεί.
* Κατάλληλη για άνω των 16 ετών.

ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
Ένα ταξίδι στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

ΓΚΑΡΗΣ, ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Παιδική Σκηνή
Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι.

ΠΡΑΓΑ
Από 14 Δεκεμβρίου
Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.

«Φαίδρας Άτοπος»
της Δήμητρας Μήττα
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης
Ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου
Μουσικός επί σκηνής: Μιχαήλ Χατζηαναστασίου
Ένας σύγχρονος… μουσικός μονόλογος
Στο μονόλογο όπου το χθες συναντάει το σήμερα αλλά και το αύριο η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, η οποία ερμηνεύει την ηρωίδα, συνομιλεί ουσιαστικά με τη μουσική του Μιχαήλ Χατζηαναστασίου καθώς οι μελωδίες βοηθούν στην πλοκή του έργου.
Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Έναν μουσικό και μία ηθοποιό που μέσα από το διάλογο τους αναδεικνύεται ο πεπτωκός φτερωτός έρως και οι βλαβερές συνέπειες του.
Η Φαίδρα, Βασίλισσα, μητέρα ,σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα κ θύτης.
* Κατάλληλο για άνω των 12 ετών.
Από 23 έως 26 Νοεμβρίου, στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Αισχύλου - Σοφοκλή
Επτά επί Θήβας - Αντιγόνη
Μετάκληση
Μια Θεατρική Μουσική Performance πάνω στα έργα Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων και απόδοση Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη για τέσσερις παραστάσεις στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (30/11 & 1, 2, 3/12).
Ξεκινώντας από τις ρίζες του μύθου των Λαβδακιδών, ακολουθούμε την πορεία του εμφύλιου αλληλοσκοτωμού ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, Λάιο και Οιδίποδα, των αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη και τέλος στον θάνατο της Αντιγόνης. Μύθος, μνήμη, χρόνος.
«Αυτό που αρχίζει, που όλο αρχίζει. Κι αδιάκοπα θ’ αρχίζει.
Αδιάκοπα στους αιώνες οι πράξεις των ανθρώπων. Γιατί σε μια πράξη ενός υπάρχουν οι πράξεις όλων των ανθρώπων.»
* Κατάλληλο για άνω των 16 ετών.

ΦΩΤΑ ΣΑΝΙΔΙ ΧΑΡΤΙ
Ό,τι περισσεύει δραπετεύει στην πόλη
Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις της παραγωγής του ΚΘΒΕ, ζητήσαμε από τους ηθοποιούς Παναγιώτη Καμμένο, Γιάννη Καραμφίλη, Χρίστο Νταρακτσή, Θοδωρή Πολυζώνη, Σπύρο Σιδέρη, Φωτεινή Τιμοθέου, Δημήτρη Τσιλινίκο και Ανδριάνα Χαλκίδη να μας διαβάσουν αποσπάσματα του μυθιστορήματος, σε μετάφραση Βασίλη Αμανατίδη, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009). Με κάποιους από αυτούς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την εμπειρία των προβών με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό αλλά και την αναμέτρηση με αυτό το έργο.
Παράλληλα συνομιλούμε τηλεφωνικά με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή για τη δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης της μουσικής της παράστασης ενώ ακούμε και κάποια από τα βασικά μουσικά θέματα του έργου.
Τετάρτη 22.11.23, 6-7μμ, στον 9.58 fm της ΕΡΤ3

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ευχαριστεί τους πιστούς θεατές του, εκδίδοντας την προνομιακή κάρτα επιβράβευσης.
Αποκτήστε την προνομιακή κάρτα ΚΘΒΕ, γίνετε μέλος σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης και απολαύστε μοναδικά προνόμια που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για εσάς που θέλετε να ανήκετε στη μεγάλη οικογένεια του ΚΘΒΕ.
Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στις πέντε χειμερινές σκηνές του ΚΘΒΕ - Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός και Μικρό Θέατρο.
Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty club θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις, σε ειδική προνομιακή τιμή, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

👩 Σύγχρονες γυναικείες φωνές απ' όλο τον κόσμο














Εισόδημα: Πόσο «μέσα μπαίνουν» οι Ελληνες το μήνα



Εισόδημα: Πόσο «μέσα μπαίνουν» οι Ελληνες το μήνα



Πρόταση της διαΝΕΟσις για την αποτελεσματική διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ



Πρόταση της διαΝΕΟσις για την αποτελεσματική διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ
Με στόχο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο δημόσιο οργανισμό που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και ταυτόχρονα θα αποφεύγει τη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης της διαΝΕΟσις καταθέτει πρόταση για μια νέα δομή παραθέτοντας 12 επίμαχα σημεία. Αναλύοντας τον έως τώρα τρόπο διοίκησης του ΕΣΥ το νέο κείμενο πολιτικής καταλήγει στη διατύπωση μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την αποτελεσματική διοικητική αναδιοργάνωσή του.

Γιατί «πάγωσε» η ΕΚΤ τα επιτόκια: «Καραμπόλα» από τις ΗΠΑ


Γιατί «πάγωσε» η ΕΚΤ τα επιτόκια: «Καραμπόλα» από τις ΗΠΑ
Σχεδόν στο... μηδέν μειώνονται οι πιθανότητες νέας αύξησης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πι...


Καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων και παρασύρουν και τις αντικειμενικές


Καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων και παρασύρουν και τις αντικειμενικές
Στα ύψη θα βρεθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2024, μετά τις νέες αυξήσεις που καταγράφουν οι τιμ...



Μητσοτάκης: Kοσμογονία στις επενδύσεις των λιμενικών υποδομών


Μητσοτάκης: Kοσμογονία στις επενδύσεις των λιμενικών υποδομών
«Συντελείται μια πραγματική κοσμογονία στις επενδύσεις που κάνουμε στις λιμενικές μας υποδομές. Μια κοσμογονία...


Έρχονται νέα προγράμματα εγγυήσεων για δάνεια σε ΜμΕ


Έρχονται νέα προγράμματα εγγυήσεων για δάνεια σε ΜμΕ
Τη δυσκολία πρόσβασης χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, καθώς τις αποκλείουν οι τράπε...