Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Ο ΑΣΩΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΠΟΤΕ



Επιτέλους κυκλοφορεί.
Το νέο βιβλίο του καλού μου φίλου ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ είναι εδώ, για να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές «Ταξιδιών της ψυχής».
«Ο ΑΣΩΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΠΟΤΕ».
Το έχω ξαναγράψει, ότι ο Ψηλορείτης εμπνέει τους δημιουργούς, και να που για ακόμα μια φορά δικαιώνομαι.
Να τι γράφει σαν πρόλογο, ο Φιλόλογος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ.
«Μετά τους επιτυχημένους “Αλήτες στα Βαλκάνια”, ο Κωστής Μουδάτσος μας προσφέρει ένα ακόμη συγγραφικό δώρο, αυτή τη φορά σε πεζό.
Για μία ακόμη φορά, είχαμε τη χαρά και την τύχη ν' απολαύσουμε το γνήσιο λυρισμό, το επαναστατικό κάλεσμα για τη ζωή και το κομψό χιούμορ που συναντήσαμε και στο πρωτόλειό του.
Μέσα από τις σελίδες του “Ασώτου”, ζωντανεύουν οι καθημερινοί ήρωες του γνήσιου κρητικού πολιτισμού, χωρίς τα νεκρικά φτιασίδια και χωρίς τις πανηγυριώτικες γελοιότητες που του φόρτωσαν οι Νεοκρητικοί.
Σε αρκετά σημεία του “Ασώτου”, η ατμόσφαιρα είναι Καζαντζακική, χωρίς όμως, το φετιχισμό της Δύναμης του τελευταίου.
Όπως και του Καζαντζάκη όμως, οι άντρες είναι άντρες, και οι γυναίκες γυναίκες.
Για τον Κωστή τον Μουδάτσο, η κορυφαία επαναστατική πράξη του σύγχρονου λοβοτημένου ανθρώπου, είναι ν' αποτινάξει τις οικονομικές του αλυσίδες, ν' αρνηθεί τη σαρτρική κόλαση των Άλλων και ν' αφεθεί στο κάλεσμα της Φύσης και της Ζωής.
Ο Έρωτας, η Φιλία και ο Θάνατος κατέχουν σημαίνουσα θέση και στο χρέος μας προς τη Ζωή. Η στιχουργία στον “Άσωτο” δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Για μία ακόμη φορά θαυμάσαμε την ικανότητα του Μουδάτσου να χειρίζεται εξίσου καλά, όχι μόνο τον παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο, αλλά και μέτρα και ομοιοκαταληξίες περίτεχνες, ασυνήθιστες και δύσκολες. αλλά και οι ελεύθεροι στίχοι που υποβάλλουν την αγωνία για έκφραση ενός ανθρώπου που το εκρηκτικό του πάθος βρίσκει λίγη μια από τις πλουσιότερες γλώσσες του κόσμου.
Ο αληθινός θησαυρός όμως, κρύβεται στα πεζά μέρη του “Ασώτου”. Διαβάζοντάς τα κανείς, έχει την εντύπωση ότι θεάται ένα βυζαντινό ψηφιδωτό ή ένα κολάζ του Ελύτη.
Κάθε στίχος δίνει την ψευδαίσθηση της αυτοτέλειας, όμως κανένας δε νοείται χωρίς το όλον του κειμένου.
Η γραφή είναι πυρετική, φαινομενικά χαοτική, αλλά με μια επίγευση λυρισμού, που σπάνια συναντάμε πια στη “ρεαλιστική” σύγχρονη λογοτεχνία.
Στο σημείο αυτό, κάποιοι μεμψίμοιροι ίσως διαγνώσουν χαλαρότητα δομής, αλλά πιστεύουμε ότι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.
Όσον αφορά στη γλώσσα, ο “Άσωτος”, όπως και οι “Αλήτες”, εφαρμόζουν μέχρι κεραίας τις διδαχές της Κρητικής Σχολής και ας μη θεωρηθεί αυτό βλασφημία.
Στο έργο του Μουδάτσου, μια συκοφαντημένη και εξόβελισμένη διάλεκτος προσφέρει για μία ακόμη φορά τους εκφραστικούς χυμούς της, διανθισμένη από λόγια ορολογία, όπως μόνο στον “Ερωτόκριτο” συναντάμε.
Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση, θα λέγαμε ότι ο “Άσωτος που δεν επέστρεψε ποτέ” αποτελεί το απόσταγμα ζωής ενός συγγραφέα που ξέρει και μπορεί να συνδυάζει αρμονικά την κρητική παράδοση με τη λόγια παιδεία, ενός συγγραφές που, τέλος-τέλος, γράφει γιατί έχει κάτι να πει.
Εμείς οι υπόλοιποι, ελπίζουμε αυτό το απόσταγμα της ζωής του να μη σώθηκε, αλλά να μας κεράσει και στο μέλλον απ' αυτό.Γιάννης ΣταματάκηςΦιλόλογος»
Ο ΑΣΩΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΠΟΤΕ.
Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν όλοι.
Τα καλά βιβλία φίλοι μου, πολλές φορές δεν έχουν την τύχη που πρέπει, όπως και τα καλά τραγούδια.
Εμείς είμαστε εδώ, για να φροντίσουμε να «αλλάξουμε την όποια κακή τύχη» στην οποία ενδεχομένως θα τα καταδικάσουν οι διάφοροι «μηχανισμοί».

ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ



Πολλοί είναι εκείνοι που για χρόνια ψάχνουν στοιχεία για τους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία στο Ελληνικό Τραγούδι!
Κατά καιρούς, κυκλοφορούν διάφορες «βιογραφίες», οι οποίες καλύπτουν τα μικρά κενά της αναζήτησης.
Σήμερα με χαρά σας παρουσιάζω, και σας προτείνω ένα βιβλίο πολύ ξεχωριστό, που μέσα στις σελίδες του κλείνει τις στιγμές όχι μιας, αλλά 120 προσωπικοτήτων του Ελληνικού Πενταγράμμου.!
«ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ»
Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που σας παρουσιάζω, αλλά και σας προτείνω να αποκτήσετε!
Συγγραφέας του, ο ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ δημοσιογράφος Τάσος Κουτσοθανάσης, μια ΜΟΡΦΗ στο χώρο των καλλιτεχνικών δρώμενων.
Ας τον γνωρίσουμε όμως, πριν συνεχίσω την παρουσίαση του βιβλίου.
Ο Τάσος Κουτσοθανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πλάκα, "την πιο όμορφη γειτονιά του κόσμου" όπως λέει ο ίδιος.
Η πρώτη επαφή του με τη δημοσιογραφία έγινε στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" παρουσιάζοντας κάθε Δευτέρα τις νέες ταινίες της εβδομάδας.
Παράλληλα με τον κινηματογράφο είχε πάθος και με το τραγούδι, ώστε στη συνέχεια συνεργάστηκε με το συγκρότημα Μπότση γράφοντας στο περιοδικό "Πρώτο" και στην "Απογευματινή" για ποικίλα καλλιτεχνικά θέματα, κυρίως όμως για το τραγούδι.
Για πολλά χρόνια μετά, ήταν ο βασικός καλλιτεχνικός συντάκτης στο "Ντομινό" το κατ' εξοχήν καλλιτεχνικό περιοδικό.
Άλλες συνεργασίες του:
Με την κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή", με την επίσης "Σημερινή" της Ν. Υόρκης, με την "Παροικιακή" του Λονδίνου, με τα περιοδικά "Λεξομανία", "Πάλκο", "Δίφωνο" κ.α., κυρίως για τραγούδι, αλλά και για ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Εξάλλου ασχολείται και με τον στίχο, και τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ονόματα: Γιώτα Λύδια, Πολύ Πάνου, Δούκισσα, Κλωναρίδης, Χαρούλα Λαμπράκη κ.α., σε δημιουργίες σημαντικών συνθετών.
Ο Τάσος Κουτσοθανάσης, συνεχίζει το δημιουργικό του έργο με την ίδια αγάπη, το ίδιο μεράκι των πρώτων χρόνων!
Το βιβλίο αυτό, μπορώ να πω ανεπιφύλακτα ότι είναι ένας «θησαυρός»!
Και πρέπει να διευκρινίσω ότι ήδη ετοιμάζει και το δεύτερο μέρος αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι.
Ο Τάσος Κουτσοθανάσης είναι ο άνθρωπος από τον οποίο διδάχτηκα, και γνώρισα πολλές μορφές του τραγουδιού.
Είναι ο ίδιος μια «ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ» του τραγουδιού, και το αρχείο του γεμίζει (χωρίς υπερβολή) πολλές βιβλιοθήκες, γιατί η ζωή του είναι μια διαρκής έρευνα!
Να τι γράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για τον Τάσο Κουτσοθανάση και το βιβλίο του !
«Ο φίλος μου ο Κουτσοθανάσης, από την εποχή της πρώτης γνωριμίας μας, τη δεκαετία του '60, ένα, μονάχα, πάθος, είχε.
Το τραγούδι.
Λάτρευε -και δεν είναι καθόλου υπερβολή- τους τραγουδιστές, τους συνθέτες, τους στιχουργούς και βρισκόταν μονίμως στον περίγυρο τους, ανάσαινε η ζωή του μέσα από αυτούς...
Δούλεψε από τα 20 χρόνια του ως δημοσιογράφος.
Όχι του γραφείου.
Αλλά του ρεπορτάζ.
Έτρεχε πίσω από τα γεγονότα και έγραφε, έγραφε συνεχώς. Κυρίως συνεντεύξεις.
Με πρόσωπα που τον ενδιέφεραν.
Το ένστικτο του, τις περισσότερες φορές, γι' αυτά τα πρόσωπα που προέβαλλε, αποδείχθηκε αλάνθαστο. Αυτό, προϋποθέτει γνώση. Αλλά και όσφρηση. Και "ανοιχτά μάτια"...
Ο Τάσος Κουτσοθανάσης έχει δημοσιεύσει απειράριθμα "κομμάτια" για μεγάλους δημιουργούς και εκτελεστές.
Αναφέρω μερικά ονόματα: Μάρκος Βαμβακάρης, Χιώτης, Καλδάρας, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Δερβενιώτης, Ζαμπέτας, Βέμπο, Μαρούδας... Είναι τρυφερά "κομμάτια", γεμάτα αγάπη και ζεστασιά.
Απ' αυτά, διάλεξε τα πιο αντιπροσωπευτικά και πιο ενδιαφέροντα, τα παρουσιάζει σ' αυτό το βιβλίο.
Πρόκειται για συνεντεύξεις που θα συμβάλουν στο να γίνει ακόμα πιο ευκρινής η εικόνα που έχουμε για το ελληνικό τραγούδι.
Και μόνο απ' αυτή την άποψη, αν δούμε το ζήτημα, το βιβλίο αυτό έχει λόγο ύπαρξης και χρειάζεται να πάρει θέση στις βιβλιοθήκες μας.
Θέλω να ευχηθώ στον Τάσο, το έργο του αυτό να έχει ανοιχτό δρόμο.
Τα βιβλία και μάλιστα τα βιβλία που γράφτηκαν με καλή πρόθεση και μεγάλη αγάπη -έχουν ανάγκη και από ευχές.
Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η τηλεόραση έχει καταπιεί τα πάντα...
(Λευτέρης Παπαδόπουλος)»
Αποκτήστε όλοι το βιβλίο αυτό, και μάθετε τις «στιγμές» του Ελληνικού τραγουδιού από τους ανθρώπους του!

ΤΑ «ΨΙΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΑ» ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ


Λοιπόν, αυτή η χώρα στην οποία ζούμε, θα μπορούσε να μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, διεκδικώντας την ΠΡΩΤΙΑ στην τρέλα και στον παραλογισμό.
Πολλά είναι αυτά που γίνονται χωρίς να πάρουμε χαμπάρι, γιατί ΔΕΝ αποτελούν «είδηση» για τα «μεγάλα κανάλια».
Διαβάστε κάτι που σας ενδιαφέρει, και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το ΜΠΑΧΑΛΟ το Ελληνικό.
Να λοιπόν τι είναι δημοσιευμένο στο site της Ε.Α.Κ.Π (Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών). www.eakp.gr
«Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. «Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ »
Ο παρακάτω πίνακας αποτελεί μέρος της πρότασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. προς τον Πρωθυπουργό της χώρας για τις αναγκαίες διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση κ.λπ. που κατατέθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 .
Το ντοκουμέντο αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Ε.Α.Κ.Π. όπως εκφράστηκαν και στο Δελτίο Τύπου της 19ης Σεπτεμβρίου 2007 με αφορμή την συγχώνευση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το Υπουργείο Εσωτερικών για την μεταφορά αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στους σχεδιασμούς του Καποδίστρια 2 που στόχος του είναι η ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και για τομείς όπως και η πυρασφάλεια κ.λπ. .
Ενώ όμως προτείνουν την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως και την πυροσβεστική , την ίδια στιγμή παραπονιούνται για τα νέα ελλείμματα που δημιούργησαν κάποιες από τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους δήμους όπως φαίνεται και στην παρακάτω παράγραφο που αποτελεί απόσπασμα της πρότασης αυτής .
« Μία νέα γενιά ελλειμμάτων δημιουργείται στις υπό μεταφορά αρμοδιότητες.
Σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως δομές κοινωνικού χαρακτήρα, σχολικοί φύλακες ΑΜΕΑΚ, αλλά και η δημοτική αστυνομία παραμένουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση ή στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζονται με προσωρινές λύσεις (βλ. πίνακες 1 και 2)»
.Οι εξελίξεις τρέχουν λοιπόν και η Ε.Α.Κ.Π. έχει μιλήσει και έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τις εξελίξεις αυτές και για τόσες άλλες αλλά όπως πάντα με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού
Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και Π.Α.Σ.Κ. Π και των προεδρείων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και της Ε.Α.Π.Σ. όλα παίρνουν την πορεία τους ανεμπόδιστα σε βάρος της πυρασφάλειας της χώρας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Κατά τ άλλα η Ε.Α.Π.Σ. (Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος) υποβάλει ερωτηματολόγιο και ζητά την άποψη των πυροσβεστών για το τι πρέπει να γίνει με την πορεία του Π.Σ. !!!!
Η υποκρισία στο μεγαλείο της !
Αφού στήριξαν κάθε αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε και με τις δύο κυβερνήσεις σε βάρος της πυρασφάλειας της χώρας από την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης χωρίς προϋποθέσεις μέχρι τον αναχρονιστικό νόμο 3511/2006 και παραμύθιαζαν τον Ελληνικό Λαό για το αξιόμαχο του Π.Σ. κ.λπ.
Τώρα υποκριτικά μετά την κατάρρευση του σαθρού οικοδομήματος που δημιουργήθηκε και με την συμβολή υψηλόβαθμων μελών της που το πλήρωσε φυσικά πολύ ακριβά ο Ελληνικός Λαός έρχονται να δώσουν επίφαση αποδοχής από τους πυροσβέστες και άλλοθι για τις μελλοντικές αλλαγές που ετοιμάζονται όπως οι παραπάνω .
Το ίδιο έκανε και το τότε προεδρείο της Π.Ε.Υ.Π.Σ. ( Π.Α.Σ.Κ. Π) το 1998 που ψευδέστατα διατυμπάνιζε προς την πολιτική ηγεσία και τον Ελληνικό Λαό ότι οι πυροσβέστες μέσα από διάλογο (που ποτέ δεν έγινε) λένε ναι στα δάση .
. Συνάδελφοι όχι άλλοι απάθεια και συμβιβασμός είναι καιρός πλέον να βρει διέξοδο η αγανάκτηση σας . Η Ε.Α.Κ.Π. σας καλεί να στηρίξετε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που θα πάρει προκειμένου να μπει φρένο στις οδυνηρές συνέπειες που έρχονται .
Όπως επίσης σας καλεί να δημιουργήσετε σε όλες τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις αγωνιστικό πόλο της Ε.Α.Κ.Π. για να ανατρέψουμε στο επόμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας τους συσχετισμούς προς όφελος του αγωνιστικού συνδικαλισμού.
Ακολουθεί ο πίνακας
ΠΙΝΑΚΑΣ 3 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ
ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ Τ.Α.
Οι φόροι που θα μπορούσαν να αποκεντρωθούν είναι:
1. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
2. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων
3. ΦΠΑ στις οικοδομές
4. Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος
5. ΕΤΕΡΠΣ
Οι αρμοδιότητες που θα μπορούσαν στην πρωτοβάθμια ΤΑ να μεταφερθούν είναι:
1. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2 Τοπικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις .
3 Πυροσβεστική.
4. Κοινωνική Πρόνοια και Αλληλεγγύη.
5 Πρωτοβάθμια Υγεία και Προληπτική Ιατρική.»
Είδατε τι μπορεί να μάθει κανείς από τα «ψιλά» η μάλλον τα «Άγραφα» του τύπου;
Τα σχόλια δικά σας.

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ


Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για «ξεπούλημα» της Μακεδονίας από τους Πολιτικούς των τελευταίων χρόνων.
Εξίσου πολλά, και πολύ περισσότερα θα έλεγα, είναι τα διάφορα blogs στο διαδίκτυο που κάνουν συνεχείς αναφορές, αλλά και αγώνες για το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Ψάχνω εδώ και πάρα πολύ καιρό στο ίντερνετ, και ήρθε η ώρα να σας μεταφέρω κάτι «ενδεικτικό» το οποίο βρήκα στο http://macedonia-greece.blogspot.com !

«7 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ
Επτά επαρκείς λόγοι για να ασκήσουμε ΒΕΤΟ ή να καταφύγουμε και σε ΕΜΠΑΡΓΚΟ μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος όπως εμείς θέλουμε.
ΓΛΩΣΣΙΚΑ:Στην ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μιλούσαν κι έγραφαν στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΦΥΛΕΤΙΚΑ:Οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες όπου επιτρέπονταν αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ:Το μεγαλύτερο σε έκταση και σημαντικότερο κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας ανήκει στην ΕΛΛΑΔΑ.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ:Η αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας ,η Πέλλα απ’ όπου ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος, βρίσκεται στην ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ:Η γενέτειρα του Αριστοτέλη ,δασκάλου του Μ.Αλέξανδρου, τα αρχαία Στάγειρα , βρίσκονται στην ΕΛΛΑΔΑ.
ΙΕΡΑ:Ο ιερή πόλη των Μακεδόνων που λέγεται Δίον βρίσκεται στην ΕΛΛΑΔΑ.Οι τάφοι των Μακεδόνων Βασιλέων βρίσκονται στην ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ:Ο πληθυσμός των ΕΛΛΗΝΩΝ Μακεδόνων στην Μακεδονία ανέρχεται σε 2.424.765 κατοίκους.Αντίστοιχα ο συνολικός πληθυσμός της FYROM ΔΕΝ ξεπερνάει τα 2.041.000
Για ποιόν λόγο λοιπόν θα πρέπει να επιτρέψουμε στους Σκοπιανούς να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα χρήσης της λέξης Μακεδονία;
Αν υπάρχει χώρα που πληρεί τις προϋποθέσεις για τη αποκλειστικότητα της χρήσης του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , τότε αυτή είναι ΜΟΝΟΝ η ΕΛΛΑΔΑ.
Ο όρος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ως ονομασία της FYROM … ΔΕΝ καλύπτει ως έννοια το πολύ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που είναι Αλβανοί.
Οι Αλβανοί που αποτελούν το ¼ του πληθυσμού της FYROM προτείνουν τη χρήση του όρου «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ».
Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αποδεχτούμε ΟΥΤΕ ΣΥΝΘΕΤΗ ,ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ της λέξης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Πόσο πιο απλά να το διατυπώσουμε για να το καταλάβουν ορισμένοι από τους πολιτικούς μας που ζουν στον δικό τους "υπέροχο" κόσμο;»
Πολλοί θα χαρακτηρίσουν «ακραίες» τις θέσεις αυτές.
Άλλοι θα τις βρουν λογικές.
Η ουσία όμως είναι μια.
Το Μακεδονικό πρόβλημα ΥΠΑΡΧΕΙ, και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Αντίθετα, διακρίνουμε τη γνωστή ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ των Σκοπίων, κάτι που με πάει πίσω, στην εποχή του Γκλιγκόροφ, και του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Κραταει χρόνια αυτή η κολόνια, και δεν μπορώ να θυμηθώ από τι ξεκίνησε αυτή η κόντρα.
Κάποιοι πολύ πιο ειδικοί από εμένα σίγουρα θα θυμούνται γιατί, αλλά και ΠΟΤΕ ξεκίνησε το Σκοπιανό.
Επίσης, δε μπορώ να μη σταθώ στις παλιές δηλώσεις του Κώστα Μητσοτάκη, ότι δηλαδή σε μερικά χρόνια «θα το έχουμε ξεχάσει».
Για να το ξεχάσουμε το θέμα αυτό, δεν το βλέπω.
Βλέπω όμως τα «παιχνίδια» που παίζονται από τους πολιτικούς, και τρομάζω.
Τρομάζω, γιατί μπελάδες δεν είχαμε, και μπελάδες μας έβαλαν στο κεφάλι.
Και μέρα με την μέρα οι μπελάδες αυτοί γίνονται μεγαλύτεροι αντί να χάνονται.
Πολύ φοβάμαι ότι το Σκοπιανό έχει λήξει.
Απλά, μας «χρυσώνουν το χάπι» για να μας το σερβίρουν αργότερα φέρνοντας μας μπρος σε τετελεσμένο γεγονός.
Μακάρι να πέφτω έξω.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!



Από Greek American News Agency
ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ!
ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ!
Της Ιουστίνης Φραγκούλη
Χαστούκι στον πατριωτισμό ενός Έλληνα αποδείχθηκε η απόφαση του Μικρού Δικαστηρίου του Δήμου Πιερφόντ του Μόντρεαλ, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικής καταγωγής δημότης Θεόδωρος Αντωνόπουλος υποχρεούται να σβήσει την ελληνική σημαία από την πόρτα του γκαράζ του.
Ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος έχασε την τριετή δικαστική διαμάχη με τον δήμο του Πιερφόντ, που του είχε επιβάλει πρόστιμο για προσβολή της αισθητικής λόγω της αυτοσχέδιας ελληνικής σημαίας.
Ο Αντωνόπουλος το 2004 μετά τη νίκη της εθνικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είχε βάψει στα χρώματα της γαλανόλευκης την πόρτα του γκαράζ της μονοκατοικίας του στην περιοχή παραβιάζοντας τους κανονισμούς του δήμου, όπως τελικά έκρινε ο δικαστής Αντρέ Οτ.
«Οι πολίτες δεν μπορούν να ζωγραφίζουν ότι θέλουν έξω από τα σπίτια τους.
Τί θα γίνει με το κοινό αίσθημα περί αισθητικής;» Αναρωτήθηκε ο δικαστής.
Τί θα γινόταν αν ο καθένας ζωγράφιζε το σήμα της ποδοσφαιρικής του ομάδας, τη σημαία της χώρας του ή και τον Μίκη Μάους έξω από το σπίτι του;
Εάν κάποιος εκφράζει τον πατριωτισμό του αυτό είναι οπτική μόλυνση και δεν συνάδει με την αρμονία της γειτονιάς» , κατέληξε ο δικαστής.
Ο Αντωνόπουλος μπορεί να είναι περήφανος για την καταγωγή του αλλά η ελληνική σημαία στο γκαράζ του παραβιάζει τους κανονισμούς του δήμου, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση.
Ο 42χρονος ομογενής Θεόδωρος Αντωνόπουλος, ο οποίος έχει γίνει ήρωας στην ελληνική παροικία του Μόντρεαλ για την άκαμπτη στάση του απέναντι στην πολιτεία, έχει περιθώριο 30 ημερών να υποβάλει έφεση κατά της απόφασης.
Ο ίδιος δήλωσε απογοητευμένος με την δικαστική απόφαση αλλά σκέφτεται να έρθει σε διαπραγματεύσεις με το δημαρχείο προκειμένου να κρατήσει μια μικρή ελληνική σημαία στην πόρτα του γκαράζ, που δεν θα χτυπάει προκλητικά στο μάτι.
Ο Αντωνόπουλος έχει ζωγραφίσει στην πόρτα του γκαράζ μια γαλανόλευκη 2Χ4 μέτρα προς τιμήν της ευρωνίκης του 2004.
Του πήρε πάνω από δύο μήνες να ολοκληρώσει το έργο του δουλεύοντας νύχτες και σαββατοκύριακα.
Δεν ζήτησε άδεια από την πολιτεία και φαίνεται πως κάποιος γείτονας τον κατήγγειλε στο δήμο.
Ο Έλληνας ομογενής πήρε τότε πρόστιμο 138 $ από την πολιτεία αλλά πρόσβαλλε αμέσως το δήμο με αγωγή στο μικρό δικαστήριο του ΠιέρΦόντ.
Μετά από δύο χρόνια αναβολές, η υπόθεση εκδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όπου ο δικηγόρος του Αντωνόπουλου Τζούλιους Γκρέι, γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίσθηκε πως οι σημαίες δεν είναι απλά σήματα και υποστήριξε το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης του δήμου αντιπαρέβαλε πως το κρέμασμα της ελληνικής σημαίας έξω από το σπίτι θα ήταν σύννομο, αλλά η μόνιμα ζωγραφισμένη ελληνική σημαία στην γκαραζόπορτα είναι αντίνομη με τους κανονισμούς του δήμου.
«Επέμεινα να αγωνίζομαι επί τρία χρόνια γιατί μου είπαν να κατεβάσω τη σημαία μου» δήλωσε ο Αντωνόπουλος. « Το 1940 μας ζήτησαν να υποστείλουμε τη σημαία μας οι Ιταλοί κι εμείς τους πολεμήσαμε» ήταν η απάντηση του Έλληνα ομογενή στη δικαστική διαμάχη.
Από την πλευρά του ο δήμος διατείνεται πως το πρόστιμο δεν είχε να κάνει με την ελληνική σημαία αυτή καθαυτή , αλλά επειδή η ζωγραφική στις έξω επιφάνειες παραβιάζει τους κανονισμούς της πόλης.
Πάντως, ο παγκοσμίου φήμης δικηγόρος Τζούλιους Γκρέι επιμένει πως η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προτίθεται να υποβάλει την υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ιστορία έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης του Μόντρεαλ κι έχει ενσπείρει έξαρση του πατριωτισμού στην ελληνική παροικία της πόλης.
Στ' αλήθεια ποιό δικαίωμα έχει ένας δικαστής ή ένας δήμος να κρίνει την έκφραση του πατριωτισμού ως «οπτική μόλυνση» του χώρου;
Πώς νομιμοποιείται μια ευνομούμενη πολιτεία σαν τον Καναδά να καταδικάζει τον Έλληνα επειδή ζωγράφισε με τα χέρια του, με την ψυχή του, με τον απόλυτο ενθουσιασμό της νίκης τη Γαλανόλευκη στην πόρτα του ιδιωτικού του γκαράζ;
Η είδηση όπως ήταν φυσικό, έκανε το γύρο του κόσμου, και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.