Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

❦ Νέες Κυκλοφορίες




Νέες εκδόσεις 


Τα θαύματα του κόσμου
Διηγήματα
Μιχάλης Μοδινός
Σελίδες 224
ISBN 978-960-03-7090-4
Τιμή €16
Όσο απόμακρες γεωγραφικά ή ιστορικά κι αν είναι οι αφορμές της αφήγησης, ο Μιχάλης Μοδινός αναδεικνύει εδώ με τρυφερότητα, ενσυναίσθηση και χιούμορ την τετριμμένη καθημερινότητα, όπως τέμνεται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά, οικολογικά και πολιτισμικά ζητήματα. Μετά από εννέα μυθιστορήματα, η πρώτη του αυτή συλλογή διηγημάτων υπερβαίνει για άλλη μια φορά τις γραμμές των συνόρων – γεωγραφικών, πνευματικών ή άλλων. Ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε μέρη όπως η Κρήτη και η Κούβα, η Χαλκιδική και οι πηγές του Νείλου, η Λίμνη της Γενεύης και το Άινταχο, προκειμένου να διερευνήσει την αξία των μικρών πραγμάτων, την αναγωγή τους στα μεγάλα, και την ικανότητα να εκπλήσσεσαι μπρος στα θαύματα του κόσμου.
Φυσικά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου τα αρχέτυπα του νου αποσαθρώνονται και οι εκπλήξεις γίνονται οδυνηρές. Ωστόσο οι ήρωες παρατηρούν, προσροφούν, ερωτεύονται και διερωτώνται, καθώς μας κάνουν συμμέτοχους των πληθωρικών συνειρμών τους.
Αποδεικνύεται εντέλει πως η ικανότητα να εκπλήσσεσαι μπορεί να οδηγήσει στην κάθαρση, αποκαλύπτοντας ποικίλα θαύματα, ό,τι πρόσημο κι αν έχουν αυτά.


Ιππόκαμπος
Αντώνης Μυλωνάκης
Σελίδες 176
ISBN 978-960-03-7114-7
Τιμή €14
Η Γη δέχεται την εισβολή μιας απόκοσμης ακτινοβολίας που μεταλλάσσει τα ψυχικά δάκρυα σε τοξικά. Όποιος κλαίει από έντονη χαρά ή λύπη χάνει τα μάτια του. Κλονίζονται όλες οι θεμελιώδεις αρχές και τελικά καταρρέουν, ενώ όσοι άνθρωποι απομένουν αντιμετωπίζουν τις μνήμες ως πιθανή απειλή και ζουν απομονωμένοι.
Η Άλις Γούοντερ, ένα κορίτσι που γεννήθηκε μετά την ακτινοβολία, ταξιδεύει με ανυπομονησία για τη Φυλακή – το ασφαλέστερο μέρος στη Νέα Εποχή. Οφείλει όμως να κάνει πρώτα μια στάση για την κηδεία μιας άγνωστης γυναίκας, της μαμάς της. Στο τρένο συναντάει έναν μυστηριώδη άντρα, τον Άλμπερτ, ο οποίος της αποκαλύπτει πως γνώριζε τη μητέρα της από παιδί και της προτείνει να μοιραστεί μια παλιά, κοινή ανάμνησή τους. Η Άλις, αν και απαγορεύεται αυστηρά από τον νόμο, υποκύπτει στον πειρασμό και δέχεται. Πριν το καταλάβει, ένας άλλος, καλύτερος, κόσμος φανερώνεται μπροστά στα μάτια της. Μένει έκθαμβη, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποιεί πως κινδυνεύει...
Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και την υποταγή.
Μια ιστορία για το πώς θα ήταν η ζωή δίχως αναμνήσεις.


Διάλογοι με τη Λευκοθέα
Τσέζαρε Παβέζε
Μετάφραση: Μαρία Χατζηκυριακίδου - Γιάννης Η. Παππάς
Σελίδες 304
ISBN 978-960-03-6986-1
Τιμή €16
Οι Διάλογοι με τη Λευκοθέα είναι ένα εγχείρημα ιδιοσυγκρασιακό και μοναδικό μέσα στο έργο του Τσέζαρε Παβέζε. Ο τίτλος δεν παραπέμπει μόνο στη γνωστή Νηρηίδα, προστάτιδα των Αργοναυτών, αλλά και στο όνομα της γυναίκας που ο ίδιος αγαπούσε ενόσω το έγραφε, από τον Δεκέμβριο του 1945 ως τον Μάρτιο του 1947. Το βιβλίο αποτελείται από είκοσι επτά σύντομους, αλλά γεμάτους ένταση, τραγικούς διαλόγους στους οποίους οι θεοί και οι ήρωες της ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας (από τον Οιδίποδα και τον Τειρεσία μέχρι την Καλυψώ και τον Οδυσσέα, από τον Έρωτα και τον Θάνατο μέχρι τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο) καλούνται να συζητήσουν για τη σχέση του ανθρώπου και της φύσης, το αναπόδραστο της μοίρας, την αναγκαιότητα του πόνου και την αμετάκλητη καταδίκη του θανάτου. Ως πυρήνας του βιβλίου αναδεικνύεται το μεγάλο, σχεδόν υπαρξιακό ενδιαφέρον που έτρεφε ο Τσέζαρε Παβέζε για τη μυθολογία και την εθνολογία. Η έκδοση συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων, από σημειώσεις που βρέθηκαν στα χειρόγραφά του και μια επιλογή κριτικών κειμένων. Οι Διάλογοι με τη Λευκοθέα μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
«Οι Διάλογοι με τη Λευκοθέα αποκαλύπτουν τον ανθρωπιστή Παβέζε, έναν επιστήμονα που έχει αναλύσει όλο τον προηγμένο παγκόσμιο πολιτισμό από την άποψη της ερμηνείας των πρωτόγονων θρησκειών. Και έναν φιλόλογο του οποίου η δημιουργική τεχνική γεννήθηκε από τον εμβριθή προβληματισμό του πάνω στους αρχαίους κλασικούς, με τα γνωστικά εργαλεία ενός σύγχρονου εθνολόγου. Μας προσφέρουν την παθιασμένη εικόνα μιας ανθρωπότητας στο κατώφλι της συνείδησης, που εγκαταλείπει την εποχή της απόλυτης επικοινωνίας με τη φύση, την εποχή των τεράτων και των μεταμορφώσεων, για να νιώσει ξαφνικά αποκομμένη από τα πράγματα. Αυτό την καθιστά ικανή να μεταμορφώνει τη φύση σε ονόματα και θεούς και να αντιμετωπίζει τις αμφιβολίες της μοίρας, της ελευθερίας, του θανάτου».
ΙΤΑΛΟ ΚΑΛΒΙΝΟ


Ο βασιλιάς
Μυθιστόρημα
Στσέπαν Τβάρντοχ
Μετάφραση: Ναταλία Σκανδάλη
Σελίδες 496
ISBN 978-960-03-6979-3
Τιμή €20
Βρισκόμαστε στα 1937. Η Βαρσοβία είναι ένα εκρηκτικό χωνευτήρι ανθρώπων. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου το κοινό παρακολουθεί ενθουσιασμένο, επευφημώντας και αποδοκιμάζοντας, την τελευταία φάση ενός κρίσιμου αγώνα πυγμαχίας. Οι Πολωνοί οπαδοί ντοπάρουν τον εκπρόσωπο της Λέγκια, έναν σεσημασμένο φαλαγγίτη. Οι Εβραίοι υποστηρίζουν τον αθλητή της Μακάμπι, τον Γιάκουμπ Σαπίρο. Ανάμεσα στους θεατές εντοπίζουμε τον νεαρό Μόισες Μπέρνσταϊν και τον Κουμ Καπλίτσα, παλαίμαχο σοσιαλιστή αλλά και βασιλιά του υποκόσμου της πρωτεύουσας. Σαράντα χρόνια αργότερα, στο Τελ Αβίβ, ο απόστρατος αξιωματικός Μόισες Ίνμπαρ σκύβει πάνω από τη γραφομηχανή του για να επιστρέψει σε εκείνη τη βραδιά, όταν για πρώτη φορά αντίκρισε πάνω στο ρινγκ τον όμορφο, θρασύ και όλο αυτοπεποίθηση πυγμάχο. Τότε δεν γνώριζε ότι ο Σαπίρο, το δεξί χέρι του Καπλίτσα, ήταν ο άνθρωπος που σκότωσε τον πατέρα του εξαιτίας ενός απλήρωτου χρέους, ούτε μπορούσε να φανταστεί πώς μια συνάντηση, την ίδια εκείνη βραδιά, επρόκειτο να αλλάξει και τη δική του ζωή. Μυθιστόρημα καθηλωτικό και εθιστικό, με έντονα συναισθήματα, ατέλειωτες συγκρούσεις και απρόσμενες ανατροπές. Ένα λογοτεχνικό νοκ άουτ.
«Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Στσέπαν Τβάρντοχ είναι ετούτη τη στιγμή στην Πολωνία ένας συγγραφέας προικισμένος με τέτοιες δημιουργικές ικανότητες που άλλοι μόνο να τις ονειρευτούν θα μπορούσαν. O Βασιλιάς αποτελεί ένα αριστοτεχνικά γραμμένο θρίλερ το οποίο αναδεικνύει, διακριτικά και πανέξυπνα, τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που το στοιχειώνουν».
ΝΤΑΡΙΟΥΣ ΝΟΒΑΤΣΚΙ, Gazeta Wyborcza
«Ένα ευρηματικό και φοβερό μυθιστόρημα για τη Βαρσοβία του Μεσοπολέμου, τον υπόκοσμο και τους γκάνγκστερ της πόλης, τους Πολωνούς και τους Εβραίους. Η γραφή σπρώχνει την αγωνία στα ύψη. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε από τα χέρια μας».
Frankfurter Allgemeine Zeitung
«Η αποτύπωση των χαρακτήρων, της ατμόσφαιρας, των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων είναι τόσο λεπτομερής, ζωηρή και εκστατική που έχεις την αίσθηση ότι συνεχώς πλησιάζεις τα όρια της τρέλας».
Rolling Stone
«Ο Bασιλιάς διαθέτει μια σαρωτική, ανελέητη ενέργεια. Είναι μια αφήγηση εντυπωσιακή και σπαρακτική εξίσου. Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν ποτέ. Ένα δαιμονισμένα συναρπαστικό βιβλίο από τον ανερχόμενο αστέρα της σύγχρονης πολωνικής λογοτεχνίας».
Kirkus Reviews


Αυτό που κρύβεται στα δέντρα
Ελένη Τασοπούλου
Σελίδες 168
ISBN 978-960-03-7004-1
Τιμή €14
Η Εύα, μαθήτρια της τρίτης γυμνασίου, φεύγει με τη μητέρα της από την Αθήνα για να εγκατασταθούν σε μια πόλη της επαρχίας. Στο καινούριο σχολείο, χωρίς να το επιδιώξει, θα βρεθεί να κάνει παρέα με δυο κορίτσια που δεν φαίνεται να της ταιριάζουν πολύ. Τουλάχιστον στην αρχή. Τα απίθανα γεγονότα και οι περιπέτειες που ακολουθούν αλλάζουν όχι μόνο αυτή την πρώτη εντύπωση, αλλά σφυρηλατούν μια φιλία που μοιάζει να αντέχει, κι ας έχουν βαλθεί διάφοροι να της βάζουν συνέχεια τρικλοποδιές. Ώσπου θα έρθει το μεγάλο χτύπημα. Κι αυτή τη φορά θα είναι από μέσα, από την ίδια τους την παρέα. Κάποια από τις τρεις θα προδώσει. Κάποιας από τις τρεις η ζωή θα κινδυνέψει. Υπάρχει άραγε σωτηρία; Έχει αυτή η παρέα τη δύναμη να διορθώσει τα λάθη, να επουλώσει τις πληγές; Και τι ρόλο θα παίξει σε όλα αυτά ένας άνθρωπος που δεν είναι ποτέ παρών, κάποιος που έφυγε για πάντα;
Το νεανικό μυθιστόρημα Αυτό που κρύβεται στα δέντρα είναι μια ιστορία για την ενηλικίωση, για την οδύνη της απώλειας και τη συγκλονιστική, απέραντη δύναμη της νεανικής φιλίας.
Διαβάστε επίσης...







ΑΧ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΣΟΥ