Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Έκρυψαν επικίνδυνο μίνι τσουνάμι στο Αίγιο με 4 τραυματίες

(ΑΠΟ http://www.zougla.gr/)
Ένα μίνι τσουνάμι - μυστήριο στις ακτές της Ανατολικής Αχαΐας από το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα και κινδύνευσαν χιλιάδες λουόμενοι, κρατήθηκε ουσιαστικά μυστικό. Δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, καθώς οι αρμόδιοι θέλησαν να «μην σκορπίσουν τον πανικό στην περιοχή».
Όλα αυτά βέβαια χωρίς κανείς από αυτούς να είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου. Το περιστατικό έγινε χθες στην παραλιακή ζώνη της ανατολικής Αχαΐας, όταν ένα τεράστιο κύμα ύψους δύο μέτρων έφτασε από το πουθενά μέχρι την παραλία. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς υπέστησαν διαστρέμματα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν και αμυχές από αντικείμενα που το κύμα έριξε πάνω τους.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μία γυναίκας, η οποία τραυματίστηκε και σώθηκε από βέβαιο πνιγμό χάρη στις προσπάθειες του συζύγου της και του γαμπρού της.
Τον πανικό που επικράτησε και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων να σωθούν, αλλά και να σώσουν όλους όσοι κινδύνευαν περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής.
Μάλιστα, ένα μικρό παιδί κινδύνεψε να παρασυρθεί από τον υψηλό κυματισμό που έπληξε ολόκληρη την περιοχή από την Ακράτα μέχρι και την Παναγοπούλα, με κυριότερα σημεία τα Βαλιμίτικα και το Λόγγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μικρό παιδί που βρισκόταν στο Λόγγο κινδύνεψε να παρασυρθεί από τη μανία της θάλασσας, όμως την τελευταία στιγμή το έσωσαν οι γονείς του, που το έβγαλαν στην ακτή. Στην περιοχή της Αλυκής, η εμφάνιση του φαινομένου συνοδεύτηκε από έντονη οσμή θείου κάτι που ανησύχησε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. Αρχικά, όλοι θεώρησαν ότι ο κυματισμός οφειλόταν σε πολεμικό πλοίο που λίγο νωρίτερα είχε περάσει από την περιοχή και μάλιστα έγιναν και οι σχετικές καταγγελίες στο Υπολιμεναρχείο Αιγίου. Για το θέμα ενημερώθηκε η Πολιτική Προστασία της Νομαρχίας Αχαΐας και η απάντηση από το Λιμενικό ήταν ότι από την θαλάσσια περιοχή δεν πέρασε κάποιο πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος που να μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιο κυματισμό. Από το Αστεροσκοπείο μάλιστα ενημερώθηκαν ότι δεν καταγράφηκε κάποιος σεισμός που να δικαιολογεί το μεγάλου ύψους και έντασης κύμα. Σε δήλωσή του στη zougla.gr o νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος ήταν ενήμερος για το συμβάν και για τις διαστάσεις που αυτό έλαβε, ανέφερε ότι η πιο πιθανή αιτία είναι η υποθαλάσσια κατακρήμνιση, καθώς τα ενδεχόμενα του σεισμού και της διέλευσης πλοίου μεγάλου εκτοπίσματος έχουν σχεδόν αποκλειστεί.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο και δείτε τα βίντο εδώ.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ- ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Είναι παρήγορο να βλέπεις σήμερα, στην εποχή της «προόδου» (και καλά) των «ΗΙ» καταστάσεων και όλων εκείνων που βάλθηκαν να μας αποδείξουν ότι ανήκουμε αλλού, ότι ακόμη τηρούνται Ήθη, Έθιμα, και Παραδόσεις σε αυτή τη χώρα. Χθες Σάββατο, 23 Αυγούστου στο Νέο Ρύσιο πραγματοποιήθηκε Συναυλία του Αγάθωνα Ιακωβίδη στα πλαίσια της «Γιορτής Σταφυλιού» που πραγματοποιείται στην περιοχή. Ηταν μια εξαιρετική βραδιά. Από νωρίς οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν σταφύλια που μοίραζαν οι παραγωγοί της περιοχής, να δουν τον Παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τσίπουρου αφού γι αυτό το σκοπό είχε στηθεί κανονικό «καζάνι» στον χώρο, να δοκιμάσουν το κρασί της περιοχής, να φάνε, να πιουν, και να γλεντήσουν. Στην εξέδρα ανέβηκε ο Αγάθωνας και η «κομπανία» του και γρήγορα ΟΛΟΙ έγιναν μια παρέα στο χορό. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε Ρεμπέτικα και Παραδοσιακά τραγούδια, και το κέφι, το «κέφι των Ελλήνων» άναψε γρήγορα. Μικροί και μεγάλοι, χόρευαν τους παλιούς εκείνους «ξεχασμένους» χορούς (για κάποιους). Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία φέτος. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, και κόσμος έμεινε ευχαριστημένος τόσο από την όλη διοργάνωση, όσο και από το μουσικό «μέρος» της εκδήλωσης που τους γύρισε σε άλλες, πιο όμορφες, και ανθρώπινες εποχές. Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης και το συγκρότημα του το χειμώνα θα εμφανίζονται στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε και το χώρο ο οποίος αναμένεται να γίνει το «Στέκι» των μερακλήδων.

Ξεμένουν από 5.500 εποχικούς πυροσβέστες

(ΑΠΟ http://fire.gr/)
Χωρίς πυροσβέστες κινδυνεύει να μείνει η Πυροσβεστική αφού οι εποχικοί υπάλληλοί της που αποτελούν το 30% της δύναμής της απειλούν με λευκή απεργία, καθώς έχουν ξεπεράσει τις προβλεπόμενες ώρες απασχόλησής τους και αν και βρισκόμαστε προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου δεν έχει εγκριθεί το κονδύλιο για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους.
Τον κίνδυνο αυτό έχουν επισημάνει ήδη με επιστολή τους στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη αναφέροντας πως η Υπηρεσία κινδυνεύει να μείνει χωρίς 5.500 πυροσβέστες από το τέλος της αντιπυρικής περιόδου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Οι εποχικοί έχουμε ένα πλαφόν υπερωριών, το οποίο ανάλογα με το πού υπηρετεί ο καθένας κυμαίνεται από 20 ώρες γι΄ αυτούς που υπηρετούν σε πυροφυλάκια έως 224 ώρες για όσους υπηρετούν σε αερομεταφερόμενα σώματα, όπως είναι οι ΕΜΑΚ.
Σε πολλές όμως υπηρεσίες το πλαφόν αυτό έχει εξαντληθεί και μαζί και η υπομονή μας», προειδοποιεί ο πρόεδρος των εποχικών πυροσβεστών Κώστας Παπαντώνης, ο οποίος απειλεί με λευκή απεργία κατά την περίοδο της ΔΕΘ. Δεν ξέρουν τι θα πει ωράριο
Όπως καταγγέλλει, οι συνάδελφοί του στην 1η ΕΜΑΚ αλλά και σε πολλούς πυροσβεστικούς σταθμούς δεν γνωρίζουν τι θα πει ωράριο αφού μεταφέρονται συνεχώς από φωτιά σε φωτιά, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει λόγος.
«Γίνεται αλόγιστη χρήση των πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα και τη σωματική εξόντωση των πυροσβεστών αλλά άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα κινδυνεύει να μείνει χωρίς 5.500 πυροσβέστες».
Στο θέμα έχει παρέμβει δύο φορές μέχρι τώρα και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έχει ελέγξει την Πυροσβεστικές για παραβίαση ωραρίου και έχει ανακαλύψει αρκετές παρατυπίες!
Η απάντηση που πήραν στα αιτήματά τους από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αθ. Κοντοκώστα, τον οποίο καταγγέλλουν για απόπειρα τρομοκράτησής τους, ήταν πως «σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει».
«Όποιος εποχικός υπάλληλος κρίνει ότι δεν ικανοποιείται οικονομικά, εργαζόμενος σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει το δικαίωμα και άλλης, καλύτερης επαγγελματικής ζωής». Χωρίς κράνη και μάσκες
Οι εποχικοί επίσης καταγγέλλουν πως δεν έχουν πάρει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις φλόγες με υποτυπώδη μέσα.
Όπως κατήγγειλαν στον κ. Χηνοφώτη, στη μεγάλη φωτιά της Ρόδου πήγαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες χωρίς κράνη, μάσκες και γυαλιά.
«Ακόμη περιμένουμε γάντια, παγούρια, σακίδια, τζάκετ και κράνη.
Στη φωτιά πηγαίνουμε στην κυριολεξία άοπλοι», λένε οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι καταγγέλλουν και περίπτωση γυναίκας συναδέλφου τους η οποία στάλθηκε στο μέτωπο της φωτιάς στο Ναύπλιο χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση και η οποία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με το αυτοκίνητό της και ακινητοποιήθηκε κοντά στις φλόγες.
Όπως αποκαλύπτουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «μεγάλο μέρος του εξοπλισμού θα δοθεί ακόμη και μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, αφού αρκετοί διαγωνισμοί άργησαν να ολοκληρωθούν!». Πηγή: Τα Νέα

Καμένα δάση: λάθος διάγνωση, λάθος θεραπεία

«Οι πανεθνικές εκστρατείες δενδροφύτευσης με ό,τι δένδρο βρούμε πρόχειρο, που το φυτεύουμε όπου μας καπνίσει και συγχρόνως περιμένουμε να γίνει δάσος, θυμίζουν παράλογη κωμωδία»
(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Αλλεπάλληλα λάθη κάνουν η Πολιτεία, οι τοπικές αρχές αλλά και οι πολίτες, πληγώνοντας έτσι το δάσος που προσπαθεί να αναγεννηθεί ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic» κ. Νίκος Μάργαρης.
Όπως λέει, κοπάδια βόσκουν πάνω στα καμένα, σκουπίδια έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στο δάσος, ενώ γίνονται αλόγιστες αναδασώσεις.
O Νίκος Μάργαρης αναφέρει τα 10 λάθη στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος και επισημαίνει πως «για να κάνουμε σωστή θεραπεία, χρειάζεται πρώτα να κάνουμε σωστή διάγνωση».
1 Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ζήσουν
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5η Ιουνίου) ήμουν καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ.
Όπως ήταν φυσικό, είπαμε τις γνωστές κοινοτοπίες για το πόσο αγαπάμε το περιβάλλον, ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει από το ηπιαγωγείο και το δημοτικό (με δασκάλους και νηπιαγωγούς που την γνωρίζουν όπως έμαθαν οι Απόστολοι τις ξένες γλώσσες με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος) και άλλα παρόμοια.
Στη συνέχεια, άρχισαν οι συνδέσεις με τα διάφορα σημεία της Ελλάδας ώσπου φθάσαμε στην ανταπόκριση από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου.
Εκεί οι αρμόδιοι από μια ραχούλα στο ύπαιθρο- διεκτραγωδούσαν την κατάσταση σε όλους τους τόνους.
Όλοι έφταιγαν, τόσο για την περσινή καταστροφή όσο και για τη σημερινή αναποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών αποκατάστασης, εκτός από τους ίδιους που προστατεύουν το περιβάλλον και αγαπούν τον τόπο τους.
Εκείνη τη στιγμή πίσω τους φάνηκε να βόσκει στα καμένα- κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου- ένα κοπάδι γίδια.
Όταν τόλμησα να τονίσω το γεγονός, άρχισαν να τα μασάνε:
«Πρέπει να ζήσουν και οι κτηνοτρόφοι» ήταν η απάντηση, μολονότι δέχθηκαν ότι αυτό είναι και παράνομο και καταστροφικό.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν τις μεγαλοστομίες και ας αποφασίσουμε ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί, μια και από αποκατάσταση άσ΄ τα να πάνε...
2 Κάνοντας τα κορμοφράγματα τσαλαπατούσαν τη φυσική αναγέννηση
Τον χρόνο που πέρασε έκανα πολλά ταξίδια στην Καλαμάτα, τη Σπάρτη και την Τρίπολη. Ήδη από τον Νοέμβριο- και ενώ σε αρκετά φυτά άρχιζε η αναγέννηση είτε από τις ζωντανές ρίζες τους (κουμαριές, αγριελιές, πουρνάρια, δάφνες και πολλά άλλα) είτε από τα σπέρματά του (πεύκα, λαδανιές κ.λπ.)- οι δασεργάτες τσαλαπατούσαν τα πάντα κόβοντας τους κορμούς και κάνοντας τα λεγόμενα κορμοφράγματα.
3 Οι άλλοι πετάνε σκουπίδια
Από το πρώτο μου ταξίδι στην Καλαμάτα, τον Οκτώβριο, ο δρόμος είχε ξαναγίνει σκουπιδότοπος της κακιάς ώρας.
Τα σκουπίδια είχαν καεί στη φωτιά και όσο προχωρούσε ο χειμώνας, οι Νεοέλληνες- που στη θέα των καμένων περιοχών δακρύζουν- πετούσαν και οτιδήποτε σκουπίδι είχαν στο αυτοκίνητο, από το παράθυρο.
4 Οι καθηγητές μας ενημέρωσαν ότι θα καταστραφούμε
Ένας χώρος με αρκετούς καιροσκόπους είναι εκείνος των καθηγητών οι οποίοι, εν όψει πιθανής δημοσιότητας και ερευνητικών προγραμμάτων, μας πληροφόρησαν ότι θα γίνουν μεγάλες κατολισθήσεις (όταν είναι γεωλόγοι), θα ρυπανθούν τα νερά των πηγών και της θάλασσας (όταν είναι υδροβιολόγοι), θα αλλάξει το κλίμα (όταν είναι μετεωρολόγοι), θα εξαφανιστούν σπάνια ζώα (όταν είναι ζωολόγοι) ή σπάνια φυτά (όταν είναι βοτανικοί), και πάει λέγοντας.
Ακόμη και πανεπιστήμια δεν άντεξαν και συνεργάστηκαν ακόμη και με ραδιοφωνικούς σταθμούς για να κάνουν «παρατηρητήρια».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

"Αργυρός" και πάλι ο Νικολαΐδης

(ΑΠΟ http://www.contra.gr/)
Η Ελλάδα δεν έμελλε να πανηγυρίσει την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Η μεγάλη προσπάθεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στον τελικό της κατηγορίας των +80κ. του τάε κβον ντο δεν συνοδεύτηκε από νίκη.
Η παρουσία του στη δεύτερη θέση του βάθρου, πάντως, επιβεβαίωσε πως παραμένει μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήταν άλλωστε το δεύτερο μετάλλιο, αργυρής απόχρωσης, που κατακτά ο πρωταθλητής Ευρώπης σε δύο σερί Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είχε προηγηθεί η δεύτερη θέση στο τουρνουά της Αθήνας.
Όπως όμως τότε, έτσι και τώρα, ο Νικολαΐδης ηττήθηκε στον τελικό.
Αυτή τη φορά το δρόμο προς την κορυφή του έκλεισε ο Κορεάτης Ντονγκμίν Τσα νικώντας 5-4 στα σημεία. Η μάχη των δύο ισάξιων αθλητών ήταν συγκλονιστική.
Ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής μπήκε φουριόζος και πριν από τη συμπλήρωσε δέκα δευτερολέπτων στον πρώτο γύρο είχε ήδη περάσει δύο χτυπήματα, προηγούμενος με 2-0. Όμως ο Τσα απάντησε σχεδόν άμεσα.
Προτού ολοκληρωθεί το πρώτο δίλεπτο, με τρία σημεία είχε περάσει μπροστά (2-3). Στο δεύτερο γύρο, ο Κορεάτης προηγήθηκε 4-2, αλλά ο Νικολαΐδης κατόρθωσε να μειώσει, μην επιτρέποντας στον αντίπαλό του να ξεφύγει και να νιώσει ασφάλεια.
Μάλιστα ο Έλληνας πέρασε ακόμη ένα χτύπημα και ισοφάρισε σε 4-4 στις αρχές του τρίτου γύρου.
Ήταν όμως μοιραίο να ηττηθεί και πάλι.
Ενώ ο τελικός όδευε προς το φινάλε και η περίπτωση παράτασης φάνταζε ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο, ο Τσα, 17 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, πήρε τον τελευταίο πόντο του αγώνα και παρά τις επιθέσεις του Νικολαΐδη ήταν αυτός που πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού.