Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Έκρυψαν επικίνδυνο μίνι τσουνάμι στο Αίγιο με 4 τραυματίες

(ΑΠΟ http://www.zougla.gr/)
Ένα μίνι τσουνάμι - μυστήριο στις ακτές της Ανατολικής Αχαΐας από το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα και κινδύνευσαν χιλιάδες λουόμενοι, κρατήθηκε ουσιαστικά μυστικό. Δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, καθώς οι αρμόδιοι θέλησαν να «μην σκορπίσουν τον πανικό στην περιοχή».
Όλα αυτά βέβαια χωρίς κανείς από αυτούς να είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου. Το περιστατικό έγινε χθες στην παραλιακή ζώνη της ανατολικής Αχαΐας, όταν ένα τεράστιο κύμα ύψους δύο μέτρων έφτασε από το πουθενά μέχρι την παραλία. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς υπέστησαν διαστρέμματα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν και αμυχές από αντικείμενα που το κύμα έριξε πάνω τους.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μία γυναίκας, η οποία τραυματίστηκε και σώθηκε από βέβαιο πνιγμό χάρη στις προσπάθειες του συζύγου της και του γαμπρού της.
Τον πανικό που επικράτησε και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων να σωθούν, αλλά και να σώσουν όλους όσοι κινδύνευαν περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής.
Μάλιστα, ένα μικρό παιδί κινδύνεψε να παρασυρθεί από τον υψηλό κυματισμό που έπληξε ολόκληρη την περιοχή από την Ακράτα μέχρι και την Παναγοπούλα, με κυριότερα σημεία τα Βαλιμίτικα και το Λόγγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μικρό παιδί που βρισκόταν στο Λόγγο κινδύνεψε να παρασυρθεί από τη μανία της θάλασσας, όμως την τελευταία στιγμή το έσωσαν οι γονείς του, που το έβγαλαν στην ακτή. Στην περιοχή της Αλυκής, η εμφάνιση του φαινομένου συνοδεύτηκε από έντονη οσμή θείου κάτι που ανησύχησε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. Αρχικά, όλοι θεώρησαν ότι ο κυματισμός οφειλόταν σε πολεμικό πλοίο που λίγο νωρίτερα είχε περάσει από την περιοχή και μάλιστα έγιναν και οι σχετικές καταγγελίες στο Υπολιμεναρχείο Αιγίου. Για το θέμα ενημερώθηκε η Πολιτική Προστασία της Νομαρχίας Αχαΐας και η απάντηση από το Λιμενικό ήταν ότι από την θαλάσσια περιοχή δεν πέρασε κάποιο πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος που να μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιο κυματισμό. Από το Αστεροσκοπείο μάλιστα ενημερώθηκαν ότι δεν καταγράφηκε κάποιος σεισμός που να δικαιολογεί το μεγάλου ύψους και έντασης κύμα. Σε δήλωσή του στη zougla.gr o νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος ήταν ενήμερος για το συμβάν και για τις διαστάσεις που αυτό έλαβε, ανέφερε ότι η πιο πιθανή αιτία είναι η υποθαλάσσια κατακρήμνιση, καθώς τα ενδεχόμενα του σεισμού και της διέλευσης πλοίου μεγάλου εκτοπίσματος έχουν σχεδόν αποκλειστεί.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο και δείτε τα βίντο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: