Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

http://www.kalami.net/

Πυρόπληκτοι, χρήματα, η ''αξιοπιστία'' της Αθήνας και η διαίσθηση της Ομογένειας ΗΠΑ:

(ΑΠΟ http://www.kalami.net/)

Εντύπωση προκάλεσε η ασυνήθιστα μικρή προσφορά των Ομογενών γιά τους πυρόπληκτους του περασμένου καλοκαιριού, ειδικά στην Πελοπόννησο. Μαζεύτηκαν μόνο 3 εκατομ. δολάρια, παρά τις ''κινητοποιήσεις'' Αρχιεπισκοπής, ΣΑΕ, Ομοσπονδιών κά.
Από αυτά, τα 3/5 προέρχονται από 2-3 δωρητές.
Αρκετοί σύλλογοι και Οργανώσεις προτίμησαν να δώσουν απευθείας τις προσφορές τους, στους άμεσα ενδιαφερόμενους πυρόπληκτους.
Η μικρή προσφορά της Ομογένειας, δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος.
Κάθε άλλο.
Μετά την τραγωδία και την έκκληση γιά οικονομική βοήθεια, ήρθαν στην μνήμη καταστάσεις του παρελθόντος, όπως με τα χρήματα γιά τους σεισμοπαθείς στην Καλαμάτα.
Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις πυρκαγιές του 2007, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, που πιστοποιεί -γιά μία ακόμα φορά- την αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους, ακόμα και στις εθνικές τραγωδίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Είναι όμορφο να κοιτάς την πόλη από την θάλασσα.
Το λιμάνι, και απέναντι η παραλιακή και στο βάθος ο λευκός πύργος, το καραμπουρνάκι, τα βαπόρια στη "ράδα"...
Το ρυμουλκό διπλαρωμένο στο βαπόρι το βάζει στο λιμάνι.......
Εικόνες τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά στην κίνηση, στο καθημερινό μποτιλιάρισμα, στο άγχος, εικόνες που σε βοηθούν έστω και για λίγο να ξεχαστείς, να ταξιδέψεις.




(Το βίντεο είναι απο το πολύ καλό http://www.greektube.org/)



ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/





Γυρνώντας από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη συγκέντρωση και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους οικισμούς.Την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008 στην πλατεία Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι, συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 κουβέρτες και παπλώματα, σεντόνια, μαξιλάρια και πετσέτες, τρόφιμα, δεκάδες γκαζάκια με τις φιάλες τους, ραντζάκια, δεξαμενές νερού, κούπες και πιάτα, τοστιέρες, ηλεκτρικά φουρνάκια, λεκάνες, χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά, ομπρέλες σκίασης, και πολλά παιδικά παιχνίδια.Την επόμενη μέρα τα είδη που συγκεντρώθηκαν διανεμήθηκαν στους οικισμούς κυρίως της Βάλμης, αλλά και του Σαντομερίου και της Φώσταινας.Σήμερα λοιπόν μετά την αποστολή μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που αγκαλιάσατε την προσπάθεια αυτή και συμμετείχατε με όλες σας τις δυνάμεις. Όλους εσάς που φέρνατε από το πρωί ότι μπορούσατε, τους φίλους και εθελοντές που βοήθησαν όλη μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο στο φόρτωμα, τη μεταφορά, αλλά και στην παράδοση των πραγμάτων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Ηλείας.Πραγματικά ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή, η έκφραση συμπαράστασης αλλά και αλληλεγγύης όλων των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.Να ευχαριστήσουμε επίσης τους bloggers και τους διαχειριστές όλων των sites και forums που από την πρώτη στιγμή ανάρτησαν στις σελίδες τους, την ανακοίνωση για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανέλαβαν την προώθηση της προσπάθειας σε όλο το διαδίκτυο και όχι μόνο, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που δημοσιοποίησαν και στήριξαν την προσπάθειά συγκέντρωσης της βοήθειας.Να κάνουμε μία ξεχωριστή αναφορά στη Νestle, για τις ομπρέλες σκίασης που πρόσφερε στους σεισμόπληκτους, στον κύριο Θωμαϊδη που παραχώρησε το φορτηγό, αλλά και πολλά είδη οικιακής χρήσης, στον φίλο Γιώργο οδηγό της αποστολής, τους εργαζομένους της διαφημιστικής εταιρείας Publicis Hellas που συγκέντρωσαν έναν εκπληκτικά μεγάλο μέρoς βοήθειας, στα νέα παιδιά που φόρτωναν όλη μέρα την Παρασκευή και στον εκπληκτικό Αυγερινό, τον άνθρωπο που το Σάββατο όλη μέρα βοηθούσε στη διανομή της βοήθειας.Ευχαριστούμε όλους εσάς που γίνατε μια αγκαλιά και κάνατε πράξη, την προσπάθεια βοήθειας των πληγέντων, όλους εσάς από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο έως τη Ρόδο που βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθεια μας να ανακουφίσουμε για λίγο τον πόνο τους.Κλείνοντας θα θέλαμε να πούμε ότι οι καταστροφές από τον σεισμό είναι μεγάλες στην περιοχή, υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες, αλλά τουλάχιστον η αξιοπρέπεια των σεισμοπλήκτων ήταν πραγματικά συγκινητική δείχνοντας το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

ΠΕΡΙ «ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ» Ο ΛΟΓΟΣ

Τον τελευταίο καιρό, στα πλαίσια διάφορων εκδηλώσεων για το «περιβάλλον» λέγονται διάφορα και για τον «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ».
Τον Εθελοντισμό που στην χώρα μας είναι ακόμα σε «εμβρυακή» μορφή.
Εκτός αυτού ο Όρος εθελοντής είναι πολύ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ από πολλούς, σε σημείο που στην καλύτερη περίπτωση, όταν λες σε κάποιον ότι είμαι ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ να σε ρωτά «ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ»!!
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παρατηρηθεί η παρουσία πολλών εθελοντικών σωματείων, τα οποία απολαμβάνουν και τις διάφορες «ενισχύσεις» (για να το πω «σικάτα») της πολιτείας αλλά και διαφόρων «χορηγών», και έχουν προσφορά στην κοινωνία!
Κάποια άλλα εθελοντικά σωματεία – οργανώσεις, είναι …. «αόρατα».
Παρόλα αυτά όμως, παίρνουν ΚΑΙ αυτά τις…. «ενισχύσεις».
Μέσα σε όλους τους εθελοντές, είναι κάποιοι που ΟΥΤΕ «ενισχύσεις» παίρνουν (πλην κάποιων μικρών εξαιρέσεων τώρα τελευταία) αλλά ούτε και έχουν καλά καλά ρούχα, εξοπλισμό, και όλα όσα χρειάζονται για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους.
Αυτοί οι «κάποιοι» δεν είναι άλλοι από τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι εθελοντές που αν ηταν σε ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ, δεν θα ΖΗΤΙΑΝΕΥΑΝ για να πάρουν όλα εκείνα ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ.
Ρούχα, μπότες, Μέσα Ατομικής Προστασίας, κλπ.
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, βάζουν το χέρι στην τσέπη και αγοράζουν τον εξοπλισμό τους.
Οι υπόλοιποι, είτε φορούν ότι ναναι, είτε «περιμένουν» πότε θα ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΟΥΝ οι «αρμόδιοι» για να τους προμηθεύσουν όλα εκείνα που πρέπει να έχουν.
Αυτή η μικρή εισαγωγή, για να μάθει ο κόσμος για τους Εθελοντές Πυροσβέστες, και για να μην ξεχνούν οι Εθελοντές Πυροσβέστες την κοροϊδία, και το ότι οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ (αλλά ποιος έχασε την ντροπή).
Πάμε τώρα στο ΚΥΡΙΩΣ θέμα.
Διάβασα στο fireman.gr ένα άρθρο που μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, αλλά και διάφορα συναισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο της ΟΡΓΗΣ.
Θα σταθώ σε ένα σημείο της ομιλίας του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 13 Ιουνίου.
Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός!
«Όπως γνωρίζετε, το πρώτο νομοθέτημα περί εθελοντισμού, που εισήχθη στη Βουλή, ήταν του Πυροσβεστικού Σώματος, ο νόμος 1951/91, ο οποίος σημειωτέον ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Σήμερα, στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος υπηρετούν 2.500 εθελοντές, οι οποίοι αναμφίβολα έχουν αποφασιστική συμβολή στην πυροπροστασία της χώρας.
Ο θεσμός είναι πλέον δοκιμασμένος και έχοντας μια εμπειρία 17 χρόνων, προχωρούμε στη βελτίωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και αδυναμίες έχουν εντοπιστεί, αλλά και να δοθούν επιπλέον κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή».
Πολύ σωστά αρχηγέ μου.
Οι ΠΡΩΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ «ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ» του Προεδρικού Διατάγματος είναι οι Εθελοντές Πυροσβέστες για τους οποίους τόσο εσείς, όσο και πολλοί ακόμα «καμαρώνετε»…..
Και είναι τόσο πολύ το «καμάρι» σας, που δεν γνωρίζετε ΠΟΣΟΥΣ εθελοντές έχει αυτή τη στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σας κάναμε να ΚΑΜΑΡΩΝΕΤΕ ΟΛΟΥΣ, αξιωματικούς και Πολιτικούς, που φροντίζετε με ΚΑΘΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ να μας ΔΙΑΛΥΕΤΕ.
Είστε ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τους Εθελοντές σας, που τους έχετε σαν τα γυφτακια στην ζητιανιά.
Έχετε τόσο πολύ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ τον ΘΕΣΜΟ, που κάνετε οι περισσότεροι από εσάς ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να τον καταστρέψετε.
Εκτιμάτε πολλοί από εσάς τόσο πολύ τους Εθελοντές Πυροσβέστες και την ΠΡΟΣΦΟΡΑ τους που τους φέρεστε σαν σε ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, κάνοντας με αυτού του είδους τη συμπεριφορά σας πολλούς από τους Εθελοντές να λένε επί λέξη ότι «πάνε για υπηρεσία και αισθάνονται σαν μηδενικά».
Πολλοί από ΕΣΑΣ στα πλαίσια ΠΑΝΤΑ της εκτίμησης και της ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ που τρέφουν για τους Εθελοντές, έχουν γίνει οι ΙΔΙΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ και Βασιλικότεροι του Βασιλέως βγάζοντας ΟΤΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ… ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΝ.
Όλα αυτά, και άλλα πολλά συνοδευόμενα ΚΑΙ με διαγραφές Εθελοντών είναι στα πλαίσια της ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ που τρέφετε για τους Εθελοντές, τους οποίους αποφεύγετε ακόμα και να ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ.
Η «εμπειρία» των 17 χρόνων, είναι αυτή που σας κάνει ΟΧΙ να καταβάλλετε προσπάθειες για την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του θεσμού, και για την τόνωση του, αλλά για να τον ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;
Να συνεχίσω;
Καλύτερα όχι γιατί έχω πάρα πολλά να πω που ΠΟΝΑΝΕ.

Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης – Αρθρογράφος
Παραγωγός Ραδιοφωνίας
tsougarisgnomi@gmail.com

ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.halkidikinews.gr

Τραγικός ήταν ο απολογισμός ενός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το Σάββατο στις 5 περίπου το απόγευμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης –Μουδανιών, στο ύψος του κόμβου των Ν.Πλαγίων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που ερευνά η τροχαία Μουδανιών ένα όχημα ή πάτησε φρένο απότομα ή έχασε τον έλεγχο ο οδηγός του με αποτέλεσμα τρία άλλα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν να πέσουν πάνω στο πρώτο, να προκληθεί καραμπόλα και στη συνέχεια να ακολουθήσει έκρηξη. Στην άσφαλτο εκτυλίχθηκαν σοκαριστηκές σκηνές, καθώς μία οδηγός 23 ετών απανθρακώθηκε, ενώ τραυματίσθηκαν άλλα 4 άτομα που είχαν Άγιο και πρόλαβαν να βγουν από τα αυτοκίνητα, τα οποία τελικά έγιναν κάρβουνο.
Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να σβήσουν τη φωτιά και τέσσερα ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες αρχικά στο Κέντρο υγείας Μουδανιών. Λόγω της αυξημένης κίνησης του τριημέρου του Αγ.Πνεύματος προς Χαλκιδική, δημιουργήθηκαν στην εθνική οδό ουρές χιλιομέτρων και απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους εκδρομείς. Η τροχαία προκειμένου να διευκολύνει τους οδηγούς, έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Μουδανιών και από την παραλιακή οδό Καλλικράτειας- Μουδανιών.
Ρεπορτάζ: Μαρία Παπαδημητρίου

«ΚΛΕΙΝΟΥΝ 500 ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ»…















Και ανοίγουν 1000 άλλες.
Διάβασα τη είδηση για το «κλείσιμο» των χωματερών και έβαλα τα γέλια.
Θα το αντιμετώπιζα πιο σοβαρά αν μιλούσαμε για ΑΛΛΗ χώρα.
Μπορεί να είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά μιλάμε για την ΕΛΛΑΔΑ, και όπως καταλαβαίνετε η σοβαρότητα δεν έχει κάποια θέση σε τέτοιου είδους ειδήσεις.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει θέσει προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008 να έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές στην Ελλάδα και να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η οδηγία, θα επιβληθεί βαρύ χρηματικό πρόστιμο που θα είναι πολλαπλάσιο από αυτό που είχε πληρώσει η χώρα μας πριν από 8 χρόνια για τη χωματερή του Κουρουπητού στα Χανιά, όμως ΕΜΕΙΣ, οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ δεν χαμπαριάζουμε από «οδηγίες» και «προειδοποιήσεις».
Έχουμε τους δικούς μας νόμους.
Το περιβάλλον το έχουμε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.
Και μου αρέσει που λέμε για 500 χωματερές ΜΟΝΟ.
Φοβόμαστε να μιλήσουμε για κάποιες ΧΙΛΙΑΔΕΣ, μικρές και μεγάλες, μέσα σε δάση, σε χωράφια, ακόμα και σε ΟΙΚΟΠΕΔΑ μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Όσες «οδηγίες» και να δώσουν από την Ευρώπη, η Ελληνική ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ θα τις απορρίψει.
Δεν θα χρειαζόταν ΚΑΜΙΑ απολύτως οδηγία αν είχαμε σαν χώρα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, και ευαισθησία.
Δυστυχώς όμως, την όποια «συνείδηση» την αποκτούμε μπροστά στις …. Κάμερες, και εκεί κατακεραυνώνουμε τους «άλλους» που πετούν όπου νάναι τα σκουπίδια τους, τα μπάζα, και δημιουργούν εστίες κινδύνου και μόλυνσης.
Θα κλείσουν οι 500 χωματερές, αλλά θα ανοίξουν άλλες 1000!
Και ας μη μιλήσουμε και για εκείνες που δεν έχουν «εντοπιστεί» ακόμα.