Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ»;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ»; ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ «παραμύθι» για παιδιά από 6 έως 101 χρονών!
Την Παρασκευή 16 Απριλίου, βρέθηκα στην παρουσίαση ενός πραγματικά ξεχωριστού βιβλίου. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πυλαίας, τέσσερις «μεγάλοι» και δυο παιδιά, έλυσαν πιστεύω την απορία πολλών σχετικά με το ΠΟΙΟΙ είναι «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ».Όλοι εμείς, οι «Ευρωπαίοι (κατά τα άλλα) πολίτες», μάθαμε αυτό που μας διέφευγε (σκόπιμα) τόσα χρόνια για την τότε ΕΟΚ και την τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηταν τόσο απλό…. Σαν παραμύθι, μόνο που το παραμύθι αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο Συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΝΥΦΟΥΔΗΣ με πολύ ξεχωριστό τρόπο, τόσο δύσκολα κατανοητό από τους μεγάλους, μα τόσο εύκολα από τους μικρούς, διηγήθηκε την Ιστορία του «Κυρίου Ευρωπαίου», μέσα στις σελίδες της οποίας, μοιραία πρωταγωνιστούμε και εμείς. Όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας χώρια. Αρχίζουμε λοιπόν. Κόκκινη Κλωστή δεμένη… και…… «Μια φορά και έναν καιρό, ηταν ένας κύριος, Ο κύριος Ευρωπαίος. Ένας κύριος ψηλός, με περήφανο ανάστημα, που φορούσε πάντα ένα αυστηρό γαλάζιο κουστούμι, με ένα κίτρινο μαντήλι στην τσέπη, αριστερά στο σακάκι. Ανάλογα με τον καιρό, τον έβλεπες, που και που, να φορά ένα κομψό καπέλο, που του προσέδιδε ακόμα μεγαλύτερο κύρος. Μαζί του είχε πάντα ένα μικρό σκύλο, που ήθελε χάδια κι αγκαλιές. Τον Εύρο»….. Έτσι ξεκινά το βιβλίο «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ», ένα παραμύθι για να μάθουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγάλοι και παιδιά. Αξίζει να μπει το βιβλίο αυτό στις βιβλιοθήκες μας, αξίζει να διαβαστεί από όλους, μικρούς και μεγάλους. Ξεχωριστό πραγματικά, εικονογραφημένο, σε απορροφά! Το βιβλίο παρουσίασαν οι ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΣ (πρώην Δήμαρχος Πυλαίας, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ συγκοινωνιολόγος και πρώην Διοικητής Υ.Π.Α, και ΜΑΡΑ ΤΟΠΑΡΛΑΚΗ Δημοσιογράφος, ενώ μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ευρωπαίος Πολίτης»! Αποκτήστε το βιβλίο «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ» και καλή ανάγνωση. Βασίλης Τσούγκαρης tsougarisgnomi@gmail.com

BLOG NEWS ΣΤΟ Iraklio web radio

BLOG NEWS ΣΤΟ Iraklio web radio.
The hottest Internet radio with the best music ! ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ BLOGS ΑΠΟ ΤΟ IRAKLIO WEB RADIO
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ IRAKLIO WEB RADIO
ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΩΝ BLOGS ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΜΕ WEB CAMERA ΑΠΟ ΤΟ STUDIO
ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ BLOGS ΚΑΙ ΤΟΥ IRAKLIO WEB RADIO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ
http://irakliowebradio2.blogspot.com/ The hottest Internet radio with the best music !

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Τζόρτζια Λ. Ίρμπι Μάσσι & Πολ Τ. Κέιζερ
Σελίδες: 720
Πώς έγινε και οι αρχαίοι Έλληνες πρώτα ενθάρρυναν τις επιστημονικές ανακαλύψεις και κατόπιν εξαφάνισαν όλη αυτήν την επιστήμη;
Γιατί η Ελληνιστική Εποχή είναι τόσο σημαντική όσοναφορά τις επιστημονικές ανακαλύψεις της Ύστερης περιόδου;
Όλοι επιθυμούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, και οι Έλληνες ήταν αυτοί που πρώτοι τον κατανόησαν σε βάθος και με τρόπο επιστημονικό.
Τώρα το θαυμαστό έργο τους και τα επιτεύγματά τους είναι προσιτά πλέον σε όλους, μέσα από αυτό το πολύτιμο ανθολόγιο που περιλαμβάνει πάνω από εκατό αρχαίους επιστήμονες που έζησαν και έδρασαν από το320 π.Χ., έως το 230 μ.Χ.
Με ακριβέστατες μεταφράσεις και πολλές εικόνες,το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει έναν ανεκτίμητο «οδηγό των αρχαίων επιστημών» για μαθητές και φοιτητέςτης ιστορίας της επιστήμης, αλλά και για κάθε ανήσυχο αναγνώστη που δεν θέλει να μένει στην άγνοια.
Είναι δε απολύτως απαραίτητο για κάθε ελληνική βιβλιοθήκη.

Στο Καρφί Σάββατο 17 Απριλίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 462 ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Φίλοι και συμφέροντα Όσα δεν έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια της ανέμελης ζωής με δανεικά ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να τα κάνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!
Του έλαχε ένα τιτάνιο έργο, κι από τον ίδιο και την κυβέρνησή του εξαρτάται να μη γίνει σισύφειο.
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποτέλεσαν μονόδρομο που οδηγεί την υπερχρεωμένη χώρα μας στις αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έστω και υπό την ευρωπαϊκή «προστασία». Αποδεικνύεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κυριολεκτούσε όταν έλεγε ότι περιορίζεται η εθνική μας κυριαρχία.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους με τους οποίους θα δανειστεί από το ΔΝΤ, δηλαδή το ποσόν και την πολιτική που θα χρειαστεί για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα άνωθεν κελεύσματα.
Για να φτάσουμε εδώ, περάσαμε από τρεις σταθμούς. Το Φεβρουάριο η Ελλάδα «πήρε» μια δήλωση πολιτικής υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μετά από ένα στιγμιαίο δισταγμό, που εκδηλώθηκε με προσωρινή πτώση των επιτοκίων δανεισμού, οι αγορές έδειξαν τη δυσπιστία τους. Η δήλωση δεν είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σελ.2 Διώκονται τρεις γιατροί ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ Λίγο μετά τη συμπλήρωση των τριμήνων από τον άδικο θάνατό του, ο Νίκος Κακαουνάκης «δικαιώθηκε».
Οι δύο θεράποντες (σ.σ. τραγική ειρωνεία ο όρος…) γιατροί του και ένας συνάδελφός τους, που ενεπλάκη στην υπόθεση χωρίς να συμμετάσχει στη νοσηλεία, αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Θεοδώρα Μπότσα μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα αίτια του θανάτου του εκδότη μας.
Συγκεκριμένα οι χειρουργοί του «Ευαγγελισμού» Σωτήρης Στυλογιάννης και Σωτήρης Πρίγκουρης αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ ο δεύτερος και ο Λάζαρος Ιωσηφίδης αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Διευκρινίζεται ότι τα αδικήματα είναι πλημμελήματα και σε περίπτωση καταδίκης οι ποινές που τυχόν θα επιβληθούν μετατρέπονται σε χρηματικές. Εκτός της ποινικής δίωξης όμως οι γιατροί αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν στα αστικά δικαστήρια από τους συγγενείς του εκλιπόντος που είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και θα εγείρουν αγωγή κατά των διωκομένων. . Σελ. 11 Τάσεις φυγής Πανικός επικρατεί στη Ρηγίλλης από το μπάχαλο και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν μετατρέψει την πορεία προς το Συνέδριο σε... φυλλορρόημα των πρωτοκλασάτων στελεχών. Από εβδομάδα σε εβδομάδα και από προσυνέδριο σε προσυνέδριο η Ρηγίλλης πότε απειλεί με διαγραφή κάποιους και πότε τους παρακαλάει να μην κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο κόμμα! Πολλοί θεωρούν ότι μέχρι το Συνέδριο του Ιουνίου οι τάσεις φυγής και παραίτησης θα είναι τόσο μεγάλες που θα έχουμε μπροστά όχι μια… «νέα Νέα Δημοκρατία», όπως συνηθίζει να την αποκαλεί ο Α. Σαμαράς, αλλά μια άλλη «μικρότερη Ν.Δ.» μακριά από το στόχο της διεκδίκησης της εξουσίας.
Το μεγαλύτερο αγκάθι εξακολουθεί να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η απόφασή της να μην παρευρεθεί στην Κ.Ε. της περασμένης Κυριακής και να μποϊκοτάρει τις οργανωτικές αλλαγές που προτείνει ο Α. Σαμαράς, έφερε τη Ρηγίλλης και τον πρόεδρό της κοντά στην απόφαση της διαγραφής της. Σελ. 12 Έτοιμη να ανοίξει δικό της μαγαζί Την αποχώρησή της από τη… νέα Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη, πιθανότατα ακόμη και πριν από το προγραμματισμένο Συνέδριο. «Η Ψηλή έχει αποφασίσει να φτιάξει το δικό της μαγαζί», αναφέρουν όλο και περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. Αν και δεν έχει ακόμη χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική, όλες οι κινήσεις της, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, οδηγούν ακριβώς σ’ αυτό το συμπέρασμα. Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει να βλέπει κόσμο για τα πρώτα σχέδια επί χάρτου.
Η Ντόρα κάνει λογαριασμούς ακόμη και για τους βουλευτές που θα την ακολουθήσουν στην «αποστασία». Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα ξεπεράσουν τους 15. Όμως, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: «Δεν πρόκειται να πάνε μαζί της πάνω από πέντε». Σελ. 13 Υπάρχει βαθμολόγιο, ετοιμάζεται το ποινολόγιο «Βαθμούς» για τις επιδόσεις του χειμερινού εξαμήνου βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στους υπουργούς.
Οι «αριστούχοι» φαίνεται ότι περνούν άνετα την τάξη και έχουν καλές πιθανότητες πρόκρισης σε περίπτωση ανασχηματισμού, ενώ κάποιοι φαίνεται να μένουν μετεξεταστέοι και χρειάζεται εντατική προσπάθεια για να προβιβαστούν.
Η «καυτή» αξιολόγηση των υπουργών έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου και μελετάται με προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα, αν κρίνει ότι αυτό απαιτεί η εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας… . Σελ. 14 και Σελ. 15 Τελική εκκαθάριση, κάθε ώρα και μία σύλληψη Στο στάδιο της «τελικής εκκαθάρισης» φαίνεται πως έχει μπει η Αντιτρομοκρατική μετά και τα νέα στοιχεία που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Γουρνά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και σε σπίτι στην Κυψέλη.
Στην ΕΛΑΣ υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία για τουλάχιστον 12 άτομα, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει, από τον έλεγχο που γίνεται σε κινητά τηλέφωνα και τους σκληρούς δίσκους και CD ROM.
Οι εξελίξεις τρέχουν και κάθε λεπτό προκύπτουν νέα στοιχεία για την υπόθεση. Πιθανότατα, όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, να έχουν γίνει γνωστές πολλές κι ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος, τις οποίες λόγω χρόνου δεν προλάβαμε. Πάντως, παρά τα στενά περιθώρια της έκδοσης, προσπαθήσαμε να μη στερήσουμε από τους αναγνώστες την πληρότητα του ρεπορτάζ. Σελ. 50 και Σελ. 51 στο Πέταλο Για κάθε μεγάλο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, έρχεται στην επιφάνεια η διάλυση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας… Η υπόθεση της τρομοκρατίας ήταν η νέα αφορμή για να βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια… Η αρχή έγινε με δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σταματήσει να παρακολουθεί τον Νίκο Μαζιώτη επί δύο χρόνια, με εντολή του Παυλόπουλου!
Ο Προκόπης Παυλόπουλος άρχισε τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας σε εφημερίδες και ραδιόφωνα, χωρίς να απαντάει επί της ουσίας, γιατί ξέρει ότι την πραγματικότητα γνωρίζουν και αρκετοί αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναπληρωτής του Παυλόπουλου σε θέματα Δημόσιας Τάξης, είπε ότι, όσο ήταν αυτός στη θέση του, η Αντιτρομοκρατική δεν σταμάτησε ποτέ. Σελ. 63 στο Πέταλο O δικηγόρος της οικογένειας του Νίκου Κακαουνάκη, Ναούμ Τζίφρας, είπε μια πικρή αλήθεια που μας βρίσκει σύμφωνους: «Η θλίψη για το χαμό του Νίκου Κακαουνάκη δεν ισοσταθμίζεται με την τρόπο τινά μικρή δικαίωση που συνιστά η άσκηση δίωξης σε βάρος υπεύθυνων γιατρών». Το είχαν πει από την αρχή και οι οικείοι του. Καμία δίωξη, καμία καταδίκη (αν και όταν υπάρξει) δεν θα φέρει πίσω τον εκδότη μας. Όμως αποτελεί μια μικρή παρηγοριά για όλους εμάς, που ερευνήσαμε δημοσιογραφικά τις αιτίες του άδικου θανάτου του, να διαπιστώνουμε ότι μερικά ιατρικά λάθη, παραλείψεις, λανθασμένες εκτιμήσεις ή αστοχίες δεν τα σκεπάζει η γη. Η δίωξη των γιατρών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ανεξάρτητα με την τελική έκβαση της υπόθεσης, διαψεύδει όσους πίστευαν (όχι χωρίς στοιχεία…) ότι και σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει κουκούλωμα και εκθέτει όσους βιάστηκαν να εκδώσουν απαλλακτικές αποφάσεις κατηγορώντας τα ΜΜΕ για τηλεδίκες. Πλήρες ρεπορτάζ στη σελίδα 11. Σελ. 64

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Φοίβης Γιαννίση, Ομηρικά τη Δευτέρα 26 Απριλίου και ώρα 18:00 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτριαΊρις Λυκουριώτη, αρχιτέκτων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Παπαδημητρίου, καλλιτέχνις, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 210 3217917

Πρόσκληση στον 12 Κύκλο Διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Aγαπητοί φίλοι, Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στον 12ο κύκλο διαλέξεων τηςΜεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" με θέμα Σύγχρονη Μουσική - Σύγχρονες Τεχνικές Για πρώτη φορά φέτος, η έμφαση των διαλέξεων έχει δοθεί στην "εκτέλεση", αφού οι τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και την Αγγλία θα διανθίσουν τις ομιλίες τους με μουσικά παραδείγματα από το σύγχρονο ρεπερτόριο, ο καθένας στο όργανο που ειδικεύεται. Για το αναλυτικό πρόγραμμα, τους ομιλητές και τις ομιλίες διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στην αφίσα και στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=5125 Μαριάννα Αναστασίου Μουσικολόγος - Υπεύθυνη Υπηρεσιών Διαδικτίου Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

SEPULVEDA LUIS
ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ ΤΟΥ ΑΛΑΝΤΙΝ
Μετάφραση: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Σελίδες: 168
ISBN: 960-8397-27-9
(...) τότε ο σκύλος ξυπνούσε, τεντωνόταν, κύρτωνε τη ράχη, κουλούριαζε τη λεπτή και μακριά ουρά του, κι έμπαινε στην καλύβα με κραυγές και γρυλίσματα ασυνήθιστης αγριότητας. Έναν έναν ξυπνούσε τους γιους και τους γαμπρούς που κοιμόνταν αφού είχαν πιει άθλιο κρασί, τους ταρακουνούσε από τα πόδια, έσκιζε παντελόνια, κάπου κάπου διέκοπτε καμιά πράξη που θα κατέληγε να δώσει στον γέρο κι άλλα εγγόνια, κι έτσι, μέσα σε βρισιές, έβγαιναν έξω για να φέρουν τα τσιμπλιασμένα μάτια τους μπροστά στη γκρίζα φωτεινότητα της στέπας.
«Κωλόσκυλο!» τολμούσε να πει μέσα απ' τα δόντια του κάποιος συγγενής.
Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη, το καρναβάλι του Ρίο, το κρύο και βροχερό Αμβούργο, η Παταγονία, το Σαντιάγο της Χιλής τη δεκαετία του ’60, συνθέτουν τη γεωγραφία τού Λυχναριού.
Μέσα σ’ αυτά τα δώδεκα διηγήματα —που το καθένα μοιάζει ένα μικρό μυθιστόρημα— ο Σεπούλβεδα δίνει πνοή σε αξέχαστους ήρωες της πρώτης νιότης, ήρωες μοναδικούς ή καθημερινούς που ζουν ή πέθαναν, θυμούνται ή αφηγούνται...
Ιστορίες ερωτικές που χάνονται μέσα στο χρόνο, πολλά υποσχόμενα ραντεβού που μένουν απραγματοποίητα, παμπάλαια ξενοδοχεία χαμένα στις εσχατιές του πλανήτη που προσελκύουν τους πιο παράξενους ταξιδιώτες, άνδρες που κουβαλούν στην πλάτη συναρπαστικές ζωές, παλιούς και ανομολόγητους έρωτες, ή κρύβουν μυστικές σχέσεις με ήμερα και άγρια ζώα... καθώς και μία συνάντηση με τους ήρωες του διάσημου μυθιστορήματος
Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Βασίλης Γούναρης Το Μακεδονικό Ζήτημα από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1 ISBN: 978-960-221-468-8
σελ.158
σχ.14x21, α’ έκδοση Απρίλιος 2010
Όπως δείχνει αυτή η μελέτη, η διαπραγμάτευση των όρων και των ταυτοτήτων και η επικαρπία της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς ήταν ο κεντρικός άξονας του Μακεδονικού Ζητήματος ήδη από το 19ο αιώνα, η δε σχετική ιστοριογραφία αποτελεί μέρος του όλου προβλήματος.
Αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία της Μακεδονίας αποτελεί επιστημονικό αδιέξοδο, αλλά ότι η προσεκτική μελέτη του ιστοριογραφικού τοπίου αποτελεί το πρώτο βήμα για μια τολμηρή διερεύνηση. Αφετηρία της είναι η διαπίστωση ότι, ενώ από διπλωματικής σκοπιάς το Μακεδονικό Ζήτημα δεν είναι διαχρονικά ενιαίο, παρουσιάζεται ως ένα φαινομενικά συμπαγές γνωστικό αντικείμενο χάρη στον αέναο προβληματισμό για την ταυτότητα των Μακεδόνων. Επομένως, το ιστορικό ερώτημα μετατοπίζεται από την αναζήτηση της «πραγματικής» ταυτότητας στον εντοπισμό παραγόντων που συντήρησαν αυτό τον προβληματισμό επί 150 χρόνια. Τέτοιοι είναι η ιστορική καθυστέρηση της κρατικής οργάνωσης και διπλωματίας, η γεωγραφική απροσδιοριστία του μακεδονικού χώρου, η απουσία μιας ενιαίας οικονομικής αγοράς, η τεταμένη πολιτισμική διαίρεση της εργασίας στην περιοχή, η βεβιασμένη συγκρότηση των σύγχρονων βαλκανικών εθνικών κρατών κατά τα δυτικά πρότυπα. Στη διερεύνηση αυτών των παραγόντων και των συνεπειών τους στηρίζεται αυτό το βιβλίο, που συνοδεύεται από επιλεγμένη βιβλιογραφία και χρονολόγιο του Μακεδονικού Ζητήματος.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Από τη στιγμή που η πολιτική ζωή στην Ελλάδα “σκοπιανοποιήθηκε” και στην ΠΓΔΜ “βουκελοποιήθηκε”, το παραδοσιακό “Μακεδονικό Ζήτημα”, κάποτε το δυσκολότερο θέμα στις εξετάσεις των διπλωματικών ακαδημιών, παραμερίστηκε. Δεν ξεχάστηκε, απλώς άλλαξε το επίπεδο της συζήτησης και η ορολογία. Το φλέγον θέμα σήμερα είναι η επικαρπία της πλούσιας αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς, ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ. Επί της ουσίας, όμως, οι νεότερες εξελίξεις δεν αποτελούν καινοτομία. Μέσα από την παρούσα μελέτη γίνεται κατανοητό πως η διαπραγμάτευση των όρων και των ταυτοτήτων ήταν ο κεντρικός άξονας του Μακεδονικού ήδη από τον 19ο αιώνα. Γίνεται επίσης αντιληπτό πως η ιστοριογραφία του ζητήματος αποτελεί μέρος του όλου προβλήματος. Σε κάθε εποχή οι ενδιαφερόμενες χώρες, τα κόμματα ή οι ποικίλες ομάδες πίεσης παρήγαγαν τη δική τους βιβλιογραφία με κριτήρια εθνικά ή πολιτικά. Η πένα ήταν το σπαθί τους, όταν το σπαθί αναπαυόταν στο θηκάρι. Οι σκοπιμότητες αυτές, μάλιστα, είναι πολύ πιο ευδιάκριτες από τα επιστημολογικά ζητούμενα. Προφανώς, ό,τι γράφτηκε για τη Μακεδονία δεν εξυπηρετούσε αποκλειστικά την Ιστορία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία της Μακεδονίας αποτελεί ιστορικό αδιέξοδο ή μια εκ προοιμίου χαμένη υπόθεση. Η προσεκτική μελέτη του ιστοριογραφικού τοπίου, που επιχειρείται εδώ, αποτελεί ίσως το ασφαλέστερο πρώτο βήμα για τολμηρούς μελετητές.» Ο Βασίλης Κ. Γούναρης είναι καθηγητής της Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Βασικά του έργα είναι οι μονογραφίες: Steam over Macedonia: Socio-Economic Change and the Railway Factor (East European Monographs: Boulder, 1993), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1995, Στις όχθες του Υδραγόρα: οικογένεια, οικονομία και αστική κοινωνία στο Μοναστήρι, 1897-1911 (Στάχυ: Αθήνα, 1999), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1998, “Εγνωσμένων κοινωνικών φρονημάτων”: Κοινωνικές και άλλες όψεις του αντικομμουνισμού στη Μακεδονία του Εμφυλίου Πολέμου, 1945-1949 (Παρατηρητής: Θεσσαλονίκη, 2002), Τα Βαλκάνια των Ελλήνων, από το Διαφωτισμό έως τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο (Επίκεντρο: Θεσσαλονίκη, 2007).

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ LIDO ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Σελίδες: 296
ISBN: 978-960-518-330-1
Νοέμβριος 1916-Ιανουάριος 1953.
Τρεις γενιές Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, μια πορεία ζωής από την Κάσο στην Αίγυπτο και πάλι πίσω.
Μια γυναίκα, η Μαρία, που ακολουθεί «αμέτοχη» τη μοίρα της, κι ένας άντρας, ο Μιχάλης, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Lido», στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, θα εμπιστευτούν στην υπομονή και στη σιωπή ο καθένας τη δική του επιθυμία.
Η μοίρα όμως είναι εκείνη που θα τους φέρει τελικά κοντά, μα και θα τους απομακρύνει. Ένα μυθιστόρημα-ποταμός από τον πρωτοεμφανιζόμενο Νίκο Γρηγοριάδη.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΜΑΝΟΣ
Το βιβλίο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ
Φύλλα ημερολογίου
ISBN: 978-960-221-395-7
Διαστάσεις: 21X14
Σελίδες: 240
Έκδοση: Νοέμβριος 2007
Το βιβλίο συγκροτείται από ημερολογιακές καταγραφές των συναντήσεων του συγγραφέα με την αυτοκράτειρα Ελισάβετ, κατά της περίοδο 1891-1892. Από εγγραφές που μαρτυρούν, εκτός των άλλων, τις αντιλήψεις του Χρηστομάνου για τη ζωή και την τέχνη, συνυφασμένες από το αντικείμενο του θαυμασμού του: από τη μορφή της Ελισάβετ. . .
Αφήνεται να παρασυρθεί από την εξιδανικευμένη, μέσα του, μορφή της, επειδή αισθάνεται ότι ανταποκρίνεται άμεσα στις αισθητικές και ηθικές του αντιλήψεις.
Η ευπαθής, νευρική, ιδιοσυγκρασία του, έβρισκε στο πρόσωπό της ό,τι συνιστά την ομορφιά, το ψυχικό μεγαλείο, την επίγεια και την ουράνια ιδέα του καλού και της δικαιοσύνης.
Ο Δημήτρης Κακλαμάνος, ο πρώτος κριτικός της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν κάποιοι την αντικειμενικότητα του συγγραφέα, καταλογίζοντάς του ότι δεν απέδωσε πιστά τα λόγια της και δεν απομνημόνευσε φωτογραφικώς όλα όσα άκουσε από το στόμα της Ελισάβετ, παρατηρεί: «Αλλ' ο συγγραφέας μας έδωκεν ανώτερόν τι τούτων όλων. . .
Ο ποιητής μας έδωκε ζώσαν, πάλλουσαν, απέλπιδα, αγωνιώσαν πάσχουσαν και οδυνωμένην αυτήν την ψυχήν της ηθικής ταύτης ηρωίδος». Από την Εισαγωγή του Κ. Γ. Παπαγεωργίου

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Μη διώχνεις τον άγγελό σου Συγγραφέας: ΜΑΝΟΣ & ΣΠΥΡΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
Κατηγορία: Λογοτεχνία Ενηλίκων - Σύγχρονη Ελληνική
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 02/2010
Σελίδες: 320
ISBN: 978-960-481-052-9
Κωδικός: 35319
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
Η ζωή της Σωτηρίας είναι γεμάτη σκιές, προδοσία και ψέματα.
Αυτή η ζωή δεν της αξίζει.
Εκείνη όμως πιστεύει στα θαύματα, πιστεύει στους αγγέλους, πιστεύει πως η αγάπη δε χάνεται.
Έτσι, ψάχνει τη…σωτηρία, να βρει τον εαυτό της, να βρει την ευτυχία.
Ένα βιβλίο για μια ζωή που θα μπορούσε να είναι η δική σας, για έναν έρωτα που θα μπορούσατε να τον είχατε ζήσει εσείς, για προσευχές κι ευχές που έχετε κάνει, έχουν ακουστεί κι έχουν βγει αληθινές.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Κυριακή 18 Απριλίουκαι ώρα 17:00 στο Bar Capu Λέκκα 14, Σύνταγμα Οι εκδόσεις Κοντύλι σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Βαρσάμου με τίτλο Νοβοκαΐνη.Ένα αστικό παραμύθι, γεμάτο indie μουσική. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και θα συνοδεύσει με μουσικά κομμάτια από το βιβλίο o Yannis from Indieanapolis. www.indieanapolis.wordpress.com e: kondyli@gmail.com www.kondyli.gr

Παρουσιάσεις Βιβλίων - Το σιδερένιο θηρίο 17/04/10 Χαλάνδρι, 24/04/10 Ν. Σμύρνη

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΛΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΘΗΡΙΟ Εικονογράφηση: ΛΙΖΑ ΗΛΙΟΥ
Συνοδεύεται από επιτραπέζιο παιχνίδι με 40 κάρτες Παιδικό,
ISBN: 978-960-04-3900-7
σελ. 44 Νοέμβρη μήνα ξεκινά το ταξίδι του στη χώρα του παραμυθιού ο Φρι, o καινούριος ήρωας του δημοσιογράφου Χρίστου Καλουντζόγλου, που ζει σε μια ρεματιά, κάπου εδώ, κοντά μας. Ο Φρι είναι ένα μικρό πουλάκι που μια μέρα γνωρίζει στη ρεματιά ένα κοριτσάκι , την Έρη. Γίνονται φίλοι και μαζί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο που απειλεί τη ρεματιά: το σιδερένιο θηρίο.
Ο Φρι, η Έρη, η κούκλα της, αλλά και τα ζώα που ζουν στη ρεματιά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν το σιδερένιο θηρίο. Το σιδερένιο θηρίο είναι ο τίτλος του παραμυθιού που έγραψε ο Χρίστος Καλουντζόγλου και εικονογράφησε η Λίζα Ηλιού.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και έρχεται για να γνωρίσει στα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού ένα νέο ήρωα, που προσπαθεί να προστατέψει το περιβάλλον, το σπίτι όλων μας- μικρών και μεγάλων. «Το σιδερένιο θηρίο» και η περιπέτεια του Φρι, γίνονται αφορμή και για παιχνίδι. Γιατί το βιβλίο συνοδεύεται από ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων, που απευθύνεται σε παιδιά (μικρά και … μεγάλα) και δίνει την ευκαιρία σε όλους να διασκεδάσουν, γνωρίζοντας τα ζώα και τα φυτά που βλέπουμε δίπλα μας και συχνά δεν ξέρουμε τι είναι. Το σιδερένιο θηρίο, από τις εκδόσεις Κέδρος, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία. Ο Φρι κυκλοφορεί όμως και … στις ρεματιές, παρόλο που έχει ήδη επικηρυχθεί από τους εργολάβους . «Γεννήθηκα πριν από 420 χρόνια στο τρανό λιμάνι του αρχιπελάγους…
Εκπαιδεύτηκα σε δύσκολες αποστολές, όπως η απελευθέρωση των ονείρων από τις ονειροπαγίδες.
Σε κάποιο περίπατο στο μεγάλο χωριό (όπου ζω), γνώρισα το Φρι και για το χατίρι του άφησα για λίγο το πειρατικό του Μάνι Μάνι», λέει ο συγγραφέας, Χρίστος Καλουντζόγλου

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΑΦΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
Brian Haughton
Διαστάσεις 19,6 x 26
ΙSBN 978-960-535-621-7
Barcode 9789605356217
Σελίδες 288
Ημερομηνία Έκδοσης 02/2010
Κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
H μαγεία και τα μυστήρια των αρχαίων πολιτισμών εξακολουθούν να συναρπάζουν και να κεντρίζουν τη φαντασία των ανθρώπων, παρά τα σύγχρονα τεχνολογικά θαύματα και την πρόοδο των θετικών επιστημών.
Δαιδαλώδη και επιβλητικά κτίσματα, παράξενες κατασκευές και μηχανισμοί που δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά τους, αποτελούν όλα ένα είδος σοφίας την οποία παρέδωσαν οι πρόγονοί μας διαθέτοντας ελάχιστα μόνο τεχνολογικά μέσα σε σύγκριση με τα σημερινά.
Η Αφανής Ιστορία είναι μια συρραφή σπουδαίων αινιγμάτων της αρχαιότητας ταξινομημένων σε τρεις κατηγορίες: μυστηριώδεις τόποι, ανερμήνευτα τεχνουργήματα και αινιγματικές προσωπικότητες.
Το βιβλίο διερευνά μια πληθώρα μυστηρίων από όλο τον κόσμο, από το Στόουνχεντζ και τα ανάκτορα της Κνωσού μέχρι το ημερολόγιο των Μάγια, το μηχανισμό των Αντικυθήρων και τις αφηγήσεις για το λαό των Αμαζόνων.
Επιχειρεί να καταγράψει, να ερμηνεύσει και να αναζητήσει την αλήθεια σε ένα δύσκολο πεδίο, μεταξύ αρχαιολογίας και εναλλακτικής ιστορίας.
Το πόνημα, διανθισμένο με πληθώρα φωτογραφιών και απεικονίσεων, αποτελεί σύγγραμμα αναφοράς για τους λάτρεις των μεγάλων γρίφων της αρχαιότητας.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΑίμα και δάκρυα Από τον «φαρμακοχέρη» στα «μπιμπλίκια» Θύμα της στάχτης και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Η μάχη για δύο έγινε κούρσα τριών Ποιες ΔΕΚΟ πωλούνται ή κλείνουν Βουτιά τιμών 5% το εξάμηνο στα ακίνητα Πήγαν να κτίσουν μια καινούργια ζωή και έκτισαν ένα κράτος Ας περιμένουν τα μετάλλια! Η Οδύσσεια από το Αφγανιστάν και το ξαφνικό ραντεβού με τον θάνατο

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Τον είχαμε παρεξηγήσει τον άνθρωπο.... Ερώτηση του βουλευτή κ. Τάσσου Καρυπίδη για τους Πομάκους της Ξάνθης Σήμερα η εκδήλωση για την Κύπρο στην Παλαιά Βουλή, με τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο ΔΝΤ: Ένας... τρομακτικός σωτήρας Αργεντινή: Νέα πρόταση για την ανταλλαγή αθετημένων ομολόγων Βάλαμε τους (γκρίζους) λύκους να φυλάνε τα πρόβατα! Στροφή της Τουρκικής Διπλωματίας; Από τη μια πλευρά οι διαχειρίστριες εκατομμυρίων ευρώ και από την άλλη η Χαρά! Δρούτσας: Μοναδικό θέμα με Τουρκία, η υφαλοκρηπίδα Ένταξη, ενσωμάτωση ή γκετοποίηση; Τα αδιέξοδα της μειονοτικής εκπαίδευσης ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ Οι Ρώσοι είναι εδώ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ S300 ΤΟ ΔΝΤ είναι ήδη εδώ Νομικά εργαλεία άμυνας Η κυβέρνηση μας πάει στο ΔΝΤ! Tο ΔΝΤ είναι μόνο προσωρινή λύση ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΄΄OCEAN SHIELD΄' ΣΤΗ Φ/Γ ΄΄ΛΗΜΝΟΣ΄΄ Σε μια χώρα που δεν σέβονται ούτε τους Νεκρούς Κούρδους Αλβανία: Αντισυνταγματική η συμφωνία με Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα Ψέματα Νταβούτογλου για το Σχέδιο Ανάν Η προσέγγιση με την Αρμενική διασπορά στόχος της Τουρκικής Διπλωματίας Επιστολή Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Οι σοσιαλιστές της Ε.Ε. βομβάρδισαν τον Μπαϋκάλ Βαθύ Λαρύγγι Νο2 Οι Αλβανοί μεταναστεύουν τις καταθέσεις τους απο την Ελλάδα Για Αιγαίο, εθνικά κληροδοτήματα και ΔΝΤ απαντά σήμερα ο Πρωθυπουργός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Κ.Ε.ΔΗ.Χ
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077
FAX : 28210 74332
4ο Γενικό Λύκειο Χανίων : Όσκαρ Ουάιλντ «Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας» & «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο»
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΔΗΧ, η Διεύθυνση Β/Μιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, ώρα 20.30 και την Δευτέρα 19 Απριλίου 2010, ώρα 11.30 και 18.15, στο Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης", το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων, θα παρουσιάσει τα έργα του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας» & «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο». Η παράσταση μας αποτελείται από δύο διασκευασμένα και δραματοποιημένα παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ "Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ" και "ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ". Και τα δύο αποτελούν λυρικό ανάπτυγμα δύο θεμελιωδών ανθρώπινων συναισθημάτων, του αλτρουισμού και του έρωτα.
Και τα δύο αποτελούν κυνικό σχόλιο στην αλλοτρίωση της ανθρώπινης φύσης, καθώς η έλευση του χρόνου και η πρόοδος της κοινωνίας δρα διαβρωτικά στην ανθρώπινη ουσία και ωφελεί τη μονομερή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού από την πλευρά της ύλης, ενώ η αντίστοιχη πνευματική συρρικνώνεται και στα δύο. Η γλώσσα του Ουάιλντ είναι ειρωνική. Συνδέει το ωραίο με τη σκοπιμότητα. Αντιλαμβάνεται το σκοπό της αισθητικής σύμφωνα με την υποκειμενική – κάθε φορά – χρησιμότητα μέσα από καυστικά αποφθέγματα, όταν το όμορφο παύει να είναι χρήσιμο τα πράγματα εξελίσσονται σα να μην υπήρξε ποτέ… ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ Α3 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΡΔΑΚΗ Α1 ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ Α5 ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΚΗ Α1 ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΟΥΡΑΤΣΑ Α2 ΑΡΙΣΤΕΑ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗ Α5 ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΙΡΙΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Α5 ΗΡΩ ΤΣΙΡΙΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Α5 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ Α5 ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗ Α2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ Α3 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α4 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΝΤΟΥΣΑΚΗ Α3 ΜΑΡΙΑ ΚΑΙΝΤΙΡΜΟΓΛΟΥ Α1 ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Α1 ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ Α3 ΙΩΑΝΝΑ ΧΙΩΤΑΚΗ Α5 ΓΙΩΤΑ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ Α3 ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΤΩΝΑΚΗ Α3 ΤΑΣΙΑΝΑ ΚΕΧΡΑΚΟΥ Α2ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ Α4 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΜΠΙΚΗ Α3 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑ Α3 ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗ Α3 ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ Α3 ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗ Α3 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Α3 ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗ Α3 ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗ Α3 ΑΜΙΛΙΟΣ ΑΝΤΡΕΙ Α1 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΑΜΠΟΛΑΚΗ Α4ΣΟΦΙΑ ΚΑΠΠΑ Α2 ΖΩΗ ΠΙΤΡΟΠΑΚΗ Α4 ΔΑΝΑ ΛΑΔΑΚΗ Α2

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΕΤΗΣ "ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ" ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης,

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, επικοινωνούμε μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα νέα του συλλόγου μας και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το Α΄ εξάμηνο του 2010. Α) Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Τσικνοτετάρτης και ο Ετήσιος Χορός του συλλόγου μας. Χάρη στη δική σας συμμετοχή οι παραπάνω εκδηλώσεις μάς έδωσαν την ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε μέσα σε μία ιδιαίτερα εγκάρδια και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Β) Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του συλλόγου μας, που πραγματοποιή-θηκε πρόσφατα, είναι η επανέκδοση του βιβλίου με τίτλο «Ημερολόγιον της Χαλκιδι-κής». Πρόκειται για ένα εμπνευσμένο έργο που κυκλοφόρησε τα έτη 1930-32 από τον συγχωριανό μας, ιερέα και δάσκαλο, π. Νικόλαο Ηλία, με έδρα έκδοσης τη Μ. Πανα-γία Χαλκιδικής. Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου εγινε τη Δευτέρα 12/4/2010, ώρα 7.00 μμ στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, γωνία με Αλ. Σβώλου). Η παρουσίαση του βιβλίου στη Μεγάλη Παναγία θα γίνει στις 8/5/2010, ημέρα Κυριακή και ώρα 12.00 πμ, στο Δημοτικό Θέατρο. Γ) Το πρόγραμμα του Α’ Εξαμήνου 2010 περιλαμβάνει πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που περιγράφονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί. Δ) Σας ενημερώσουμε ότι λειτουργεί ο δικτυακός τόπος του συλλόγου μας στη διεύθυνση www.megalipanagia.gr και όσοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα νέα μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να μας στείλουν τις διευθύνσεις τους στο παρακάτω e-mail: info@megalipanagia.gr. Σας υπενθυμίζουμε ότι η αίθουσα του συλλόγου είναι ανοικτή κάθε Τετάρτη από τις 8.00 μμ και θα χαρούμε πολύ να σας δούμε. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία. Με τις καλύτερες ευχές μας, Η Πρόεδρος Η Γραμματέας Γραμματική Καραβασιλικού Ευαγγελία Λούκα-Κορδαλή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 1) 27/3/2010 (ΣΑΒΒΑΤΟ) «Αφιέρωμα στον Ρίτσο» Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται: βιογραφικά, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια από τη Μουσική Παρέα του συλλόγου μαςΔημοτικό Θέατρο Μεγ. Παναγίας Ώρα 7.30 μμ 2) 12/4/2010 (ΔΕΥΤΕΡΑ) Παρουσίαση του Βιβλίου «Ημερολόγιον της Χαλκιδικής» Προλογίζει ο δρ. Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελος, αρχαιολόγος και ο Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας τμ. Ιστορίας, Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Εθνικής Αμύνης 27) Ώρα 7.00 μμ 3) 21/4/2010 (ΤΕΤΑΡΤΗ) Ομιλία της κ. Καίτης Μπαλάση, φιλόλογου, με θέμα: «Γενικά χαρακτηριστικά του Δημοτικού Τραγουδιού» Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Πολυγυρινών Θεσ/νίκης «Ο Τσουκαλάς» ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ώρα 8.30 μμ 4) 25/4/2010 (ΚΥΡΙΑΚΗ) Ημερήσια εκδρομή στην Αιανή και στο Βελβεντό, νομού Κοζάνης Κόστος συμμετοχής 15,00 το άτομο Αναχώρηση ώρα 8.00 από το Μέγαρο Μουσικής θεσ/νίκης 5) 15/5/2010 (ΣΑΒΒΑΤΟ) Πεζοπορία στον Κάκκαβο Συνδιοργάνωση με την Ομάδα Διάσωσης και τον Ιππικό Όμιλο Μ. ΠαναγίαςΜεγ. Παναγία Ώρα 9.30 πμ 6) 16/5/2010 (ΚΥΡΙΑΚΗ) Παρουσίαση του Βιβλίου «Ημερολόγιον της Χαλκιδικής» Προλογίζει ο δρ. Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελος, αρχαιολόγος και ο Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας τμ. Ιστορίας, Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Δημοτικό Θέατρο Μεγ. Παναγίας Ώρα 11.30 μμ 7) 19-20/6/2010 (ΣΑΒ/ΚΟ) Διήμερη εκδρομή στα Γιάννενα- Ζαγοροχώρια Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα 8) 23/6/2009 (ΤΕΤΑΡΤΗ) "Βραδια Φεγγαριού" Συνδιοργάνωση με τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο Θεσ/νίκης Θεσ/νίκη Ώρα 9.00 μμ 9) 24/7/2010 (ΣΑΒΒΑΤΟ) "Βραδιά Φεγγαριού" Συνδιοργάνωση με την Ομάδα Διάσωσης Μ. Παναγίας Μεγ. Παναγία Ώρα 9.00 μμ Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραμματική Καραβασιλικού: 2310940069- 6944671190, Ελένη Κατραντσιώτου: 6972908898

Ελπίδα για την Κένυα

http://i-diadromi.blogspot.com/

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Εξελίξεις γύρω από την ποντιακή γενοκτονία Αρχίζει η δίκη των Τούρκων κατασκόπων Ο νέος ρόλος της Γερμανίας Νέα προσπάθεια Ομπάμα για περιορισμό των πυρηνικών

Γράμμα στον Γιωργάκη

Γράμμα στον Γιωργάκη
Γράφει η Tsaousa Γιωργάκη γεια σου.Μπορεί να μη με ξέρεις, αλλά σε ξέρω εγώ και το ίδιο κάνει.Αποφάσισα να σου γράψω γράμμα γιατί με έχεις φέρει σε δύσκολη θέση.Αισθάνομαι πολύ άσχημα, η τελευταία των τελευταίων, άφραγκη, ανίκανη, ηλίθια.Γιωργάκη εξηγούμαι αμέσως.Λένε πως θα μας πας στο ΔΝΤ.Σε μπινελικώνουν αν δεν στο είπαν, γι’ αυτό που θα κάνεις.Δεν θέλουν να δανειστείς από το ΔΝΤ.Λυσσάξανε.Αυτό είναι το πρόβλημα μου.Γιατί ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αυτοί δεν θέλουν λεφτά.Που σημαίνει ότι έχουν τις καβάντζες τους.Έχουν το προσωπικό τους κομπόδεμα να πορευτούν, και δεν θέλουν βοήθεια από κανένα. Η μόνη εξήγηση. Εγώ όμως Γιωργάκη, δεν έχω σάλιο. Ό,τι έβγαζα τόσα χρόνια τα σκορπούσα.Μου ‘λεγε η μάνα μου "Μάζευε κανά φράγκο μην πέσεις στην ανάγκη του ΔΝΤ" αλλά δεν την άκουγα.Κι έφτασα τώρα να κρέμομαι απ’ αυτό. Γιωργάκη σε παρακαλώ, σε ικετεύω, μήπως γίνεται να αφήσεις το ΔΝΤ απέξω και να φέρεις λεφτά από αλλού;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΟΝΝΕΔ:Που θα στηθούν κάλπες σε Γιάννενα-Άρτα-Πρέβεζα

Η Πρόκληση της Προσαρμογής

Η Πρόκληση της Προσαρμογής Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Η προσαρμογή είναι μια δυναμική εξελικτική πορεία προς την ωρίμανση και ολοκλήρωση που ξεκινά «εξ απαλών ονύχων». Είναι μια έννοια με δύο συγκεκριμένες όψεις. Η μια θεώρει το άτομο υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων του σε όλη του τη ζωή. Η θέση αυτή τοποθετεί την έμφαση στην ικανότητα του άτομου να καταστρώσει και να πραγματώσει τη δική του πορεία στον χώρο και τον χρόνο ο άνθρωπος δηλαδή, θεωρείται «κυρίαρχος της μοίρας του...» Η άλλη άποψη διατείνεται ότι οι επιλογές προσαρμογής που κάνει το άτομο, οι πεποιθήσεις, τα πιστεύω, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του καθορίζονται από προγενέστερα βιώματα και εμπειρίες καθώς και από τα δεδομένα της αναπτυσσόμενης, σε μόνιμη βάση, προσωπικότητας του καθώς όλα αυτά βρίσκονται σε δυναμική αντιπαράθεση με τα δεδομένα του ψυχοκοινωνικού του περιβάλλοντος. Το μικρό παιδί είναι ένα εγωκεντρικό πλάσμα. Καθώς όμως μπαίνει στο σχολικό περιβάλλον διαμορφώνει στάσεις και πεποιθήσεις που θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία του συναισθηματικού ρεπερτορίου του αυριανού άνδρα, της αυριανής γυναίκας. Εφόσον όμως νηπιαγωγοί και δάσκαλοι λειτουργήσουν ορθά κάθε παιδί θα μπορέσει να προσαρμοσθεί στις αντικειμενικές απαιτήσεις του περιβάλλοντος του και να αρχίσει να συναλλάσσεται παραγωγικά με τα αλλά παιδιά. Εδώ, όμως, το κάθε παιδί θα φέρει μαζί του και τα προγενέστερα βιώματα της βρεφικής και προσχολικής του ηλικίας. Έτσι, κάποια παιδιά θα επιδείξουν υπερβολική συστολή και φόβο απέναντι σε αλλά παιδιά, ενώ αλλά παΐδια θα δείξουν εξουσιαστικές τάσεις απέναντι σε συμμαθητές και συμμαθήτριες. Το ντροπαλό και συνεσταλμένο χρειάζεται ενθάρρυνση να συμμετέχει ενεργά και να αντλεί ικανοποίηση από τη συμμέτοχη στην ομάδα, ενώ το επιθετικό παιδί χρειάζεται να μετριάσει την ανταγωνιστικότητα και την κατακτητική του διάθεση και να μάθει να μοιράζεται και να συνυπάρχει με τα άλλα παιδιά. Ο έφηβος διακατέχεται από την ανάγκη να απελευθερωθεί από τις εξαρτήσεις της παιδικής ηλικίας που επικεντρώνονται σε μελή της οικογενείας του τα οποία, όμως, συχνά παρασυρόμενα από τον ταχύ ρυθμό της καθημερινότητας δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε και να ενισχύσουν αυτές τις προσπάθειες του έφηβου. Για τους γονείς ο έφηβος, «χρειάζεται ακόμη την καθοδήγηση και τον έλεγχο μας!...» Ο χθεσινός επαναστατημένος έφηβος, που διδάχτηκε την άρνηση από τους γονείς του μετουσιώνεται στον σύντροφο, και συνεργάτη της καθημερινής μας ρουτίνας που διακατέχεται από συναισθήματα καχυποψίας, υπεροψίας και γίνεται καταπιεστικός στα άλλα μέλη της δικής του οικογενείας την ιδία στιγμή που κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα ότι είναι άδικοι μαζί του και προσπαθούν να του επιβληθούν...Αντίθετα ο χθεσινός εξαρτημένος έφηβος μετουσιώνεται στον σημερινό «παθητικό – εξαρτημένο» άνδρα η γυναίκα που δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση μόνος του, που μόνιμα συμβουλεύεται τους άλλους για κάθε του κίνηση ή υποκύπτει σε κάθε πίεση που του ασκούν οι γύρω του... Ένα καλά προσαρμοσμένο άτομο έχει την ικανότητα να επηρεάζει άλλα άτομα γύρω του και μπορεί να τα οδηγεί προς συγκεκριμένους στόχους και κατευθύνσεις ακριβώς επειδή εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά και μαζί εκείνη την μοναδική ζεστασιά την οποία όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε εμπειρικά σε μερικά άτομα αλλά δεν κατορθώνουμε να την περιγράψουμε με λέξεις. Άτομα μέσης ηλικίας, καλά προσαρμοσμένα, θάπρεπε να είναι εκείνα που ηγούνται κοινών προσπαθειών όχι μόνο στα Γράμματα και τις Τέχνες αλλά και σε θέματα της Πολιτικής η οποία συχνά αφήνεται στα χέρια ατόμων που δεν έχουν φιλοσοφήσει αρκετά, που δεν θεωρούνται με σαφή και ακριβή επιστημονικά κριτήρια ως άτομα με ευρύτητα αντιλήψεων και εύρος του ψυχοσυναισθηματικού φάσματος ικανά να θεσμοθετούν και να νομοθετούν για πράγματα που αφορούν όλους μας... Τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι συχνά υποχρεωμένα να αναθεωρήσουν πολλά πρότυπα σκέψης, αντίδρασης και συμπεριφοράς καθώς οι Τεχνολογικές εξελίξεις προχωρούν με τόσο ταχείς ρυθμούς ώστε οι γνώσεις τους να ξεπερνιούνται πολύ γρήγορα από τις αλλαγές που σημειώνονται σε κάθε επίπεδο και φάση της καθημερινής μας ζωής. Ίσως είναι χρήσιμο, τη στιγμή που διαβάζετε την σημερινή blog-άποψή μου ο καθένας και η καθεμία να σταθούμε εκεί στην άκρη, και κοιτώντας τον εαυτό μας να υπολογίσουμε πόσο πετύχαμε, πόσο και που αποτύχαμε και να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε εξελικτικά διαπιστώνοντας ότι αξίζει να βελτιωθούμε και να φτάσουμε στην τόσο ποθητή «αυτοπραγμάτωση...»

ΝΟΜΑΡΧΕΣ: ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ (ΚΑΤΑ ΨΩΜΙΑΔΗ) ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ "ΤΡΑΒΕΣΤΙ"

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr>>
ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ