Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Αθήνα, 4 Μαρτίου 2010 ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή Υπουργών, βουλευτών, του Νομάρχη Έβρου και εκπροσώπων φορέων του Νομού, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan και αφού υπάρξει συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Boykov Borissov, για τη συνεργασία των τριών χωρών, η οποία ενδεχομένως να πάρει μελλοντικά τη μορφή Διακρατικής Σύμβασης, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου Διακρατικού Φορέα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, για τη διαχείριση της λεκάνης του ποταμού. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έργου (ΕΥΔΕ) για τον Έβρο, ενώ παραλλήλως θα λειτουργεί διϋπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή συναρμόδιων Υπουργών, κατά το πρότυπο του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε πρόσφατα τον Έβρο. Επίσης, έγινε ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται οι κυβερνητικές δράσεις προς αποκατάσταση και ενίσχυση των πληγέντων και ο Πρωθυπουργός έδωσε κατευθύνσεις για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΑΡΗ ΠΑΜΠΟΥΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 4ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2010. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Αθήνα, 4 Μαρτίου 2010 Δελτίο Τύπου - Εισήγηση Υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο της 4ης Μαρτίου 2010. Την ανάγκη θέσπισης ενός «Νομικού Κτηματολογίου» εξέφρασε ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο περιορισμού και εξορθολογισμού της πολυνομίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου. «Το νομοθετικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι χαοτικό με νομοθεσία διάσπαρτη, δυσεύρετη, κατά παραπομπήν, διαρκώς τροποποιούμενη και απηρχαιωμένη, ώστε να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη η προσπάθεια ανεύρεσης και ερμηνείας της ισχύουσας νομοθεσίας», τόνισε ο Υπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Χάρης Παμπούκης επεσήμανε την έλλειψη κοινής πρακτικής στα Υπουργεία για τη διεκπεραίωση νομοθετικών θεμάτων. «Δεν υπάρχει σταθερό σημείο ανά Υπουργείο, στο οποίο να ανατίθεται η ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας, δεν υπάρχει σταθερή διαδικασία σε όλα τα Υπουργεία για την παρακολούθηση κοινοτικών οδηγιών στο πολύ σημαντικό στάδιο της νομοπαρασκευής τους. Δεν υπάρχει σταθερή διαδικασία για την παραγωγή νομοθετημάτων είτε πρόκειται για Νόμο είτε για Προεδρικό Διάταγμα είτε για Υπουργική Απόφαση. Και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση και συντονισμός σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ υπουργείων για τις δράσεις που ετοιμάζονται», εξήγησε ο Υπουργός Επικρατείας. Ο Χ. Παμπούκης κατέθεσε μια δέσμη 17 προτάσεων για τον περιορισμό της πολυνομίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση της ΚΕΚ ως Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Νομοθεσίας (ΚΕΚΗΝ), τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής αναμόρφωσης του δικαίου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και τη σύσταση σε κάθε Υπουργείο μίας και μόνο διαρκούς νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Ειδικότερα, η μόνιμη επιτροπή αναμόρφωσης του δικαίου θα είναι ανοιχτή στον νομικό κόσμο της χώρας, δεχόμενη εισηγήσεις σε ειδικό διαδικτυακό τόπο (στη λογική του www.opengov.gr) και θα πραγματοποιεί μέρος των συνεδριάσεών της δημόσια. Με την εφαρμογή της πρότασης θα αναβαθμιστεί και θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κωδικοποιήσεων που βρίσκεται σε αδράνεια, ο μηχανισμός κωδικοποίησης θα εμπλουτιστεί αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, και θα διευκολυνθεί η παραγωγή νομοθετικού έργου.

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Το Νέο Σχολείο στο Υπουργικό Συμβούλιο H Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το συνολικό σχέδιο δράσης για το Νέο Σχολείο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Σε αντίθεση με το παρελθόν που κάθε «μεταρρύθμιση» ξεκινούσε με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, εμείς ξεκινάμε από την βάση - από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο – για να προετοιμάσουμε μια πραγματική αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρόκειται για μια συνολική πολιτική πρόταση που οδηγεί στην υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης για «Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους».
Μια πρόταση που επίσης κάνει πράξη το σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» διότι θέτει τον μαθητή στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας, με όλα τα άλλα να ακολουθούν. Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή πολιτικών στον χώρο της παιδείας απαιτεί πάνω απ’ όλα χρόνο. Δεν επιτρέπει αιφνιδιασμούς, έχει ανάγκη από πιλοτικές εφαρμογές, αφορά πέραν των εκπαιδευομένων περισσότερους από το 1/3 των δημόσιων λειτουργών, και για όλα αυτά απαιτεί σταθερότητα θέσεων, συλλογική στήριξη και μεγάλη προσπάθεια. Αυτό επιβάλλει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά και άμεσα μέτρα. Μέτρα όμως που πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική πολιτική και να μην είναι αποσπασματικά ή στιγμιαίας κατανάλωσης. Αυτή την πολιτική καταθέτουμε σήμερα, που εμπεριέχει όραμα και τομές, νομοθετικές ρυθμίσεις και άμεσες παρεμβάσεις, πιλοτικές εφαρμογές και οριστικά μέτρα».
ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ… ΤΟΙΧΟΥΣ! ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ. Είναι η νέα αντίληψη στο νέο σχολείο που οραματιζόμαστε. Ξεκινάμε από το άλφα, όπως λέμε ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Προσαρμόζουμε το ελληνικό σχολείο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, βάζοντας στο επίκεντρο τη βασική αυτή κατευθυντήρια επιλογή της πολιτικής μας. Οι επιλογές, οι ρυθμίσεις, οι επενδύσεις, οι αποφάσεις μας αφορούν πρώτα από όλα την ποιότητα της εκπαίδευσης δηλαδή στο αποτέλεσμα για τον μαθητή ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ. Τα παιδιά μας, οι νέοι και οι νέες μας, βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον τους. Για να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία, για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, χρειάζονται πολύ ευρύτερες γνώσεις και δεξιότητες απ’ ό,τι χρειάστηκαν ποτέ στο παρελθόν. Τα εφόδια που θα πάρουν από το σχολείο σήμερα, θα είναι οι αυριανές ευκαιρίες τους για κοινωνική πρόοδο και επιτυχία. Και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές διακρίσεις και ανισότητες. Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ απαιτεί ανασχεδιασμό σε βάθος.
Με νέα αναλυτικά προγράμματα, νέες διδακτικές μεθόδους, καινοτόμες δράσεις, πολιτιστική ζωή και με σύγχρονα ψηφιακά εκπαιδευτικά μέσα. Το Νέο Σχολείο είναι πρώτα απ’ όλα ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ…ΤΟΙΧΟΥΣ! Ένα σχολείο ανοικτό στις ιδέες, και στην κοινωνία, στην γνώση και το μέλλον, που αξιοποιεί κάθε σύγχρονο εργαλείο. Ο διαδραστικός πίνακας, το ηλεκτρονικό βιβλίο, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, ο προσωπικός μαθητικός υπολογιστής: διευρύνουν τους ορίζοντες κάθε μαθητή και μαθήτριας, καταργούν τα σύνορα της γνώσης, διευκολύνουν την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό, συνδράμουν στο να ολοκληρώνεται η μαθητική διαδικασία στο σχολείο, ώστε «η τσάντα να μένει στο σχολείο», εμπλουτίζουν τον μαθητικό βίο με δραστηριότητες εκπαιδευτικού παιχνιδιού και δημιουργικές εργασίες. Το Νέο Σχολείο κτίζεται με θεμέλια στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Επικεντρώνουμε στην πραγματική μαθητική ζωή, έτσι όπως αυτή ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και συνεχίζεται στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δεν επικεντρώνουμε στις εισαγωγικές εξετάσεις όπως συνέβη αρκετές φορές μέχρι σήμερα, - χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα - αλλά εκεί που μπαίνουν βάσεις της μάθησης. αλλά και του νέου τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ. ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, το Νέο Σχολείο θα πετύχει τους στόχους του. Το Νέο Σχολείο δίνει έμφαση στη συνάρθρωση, τη συνέργεια και τον συντονισμό μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ισχυροποιείται ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαδικασία αναβάθμισης του σχολείου, με πρωτοβουλίες αυτενέργειας και κίνητρα καινοτομίας, με τις γνώσεις που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στην υψηλή αποστολή του και με αντίστοιχο υψηλό κύρος, θέση στην κοινωνία και αμοιβή. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το Νέο Σχολείο καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στο Μαθητή. Η εξοικονόμηση ενέργειας, Η υγιεινή διατροφή, η φροντίδα και ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ικανότητα αξιοποίησής του με βιώσιμο τρόπο περνάει από τη βιωματική γνώση και το «παιχνίδι» του μαθητή με τη φύση που μετατρέπεται σε προστασία και αγάπη για αυτήν. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ , σε αρμονική σύνδεση με τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Το νέο σχολείο συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι το σχολείο όπου θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο έχουν όλοι: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι ίδιοι οι μαθητές, η τοπική αυτοδιοίκηση. Η νέα διοικητική δομή της Χώρας, αποτελεί την βάση για μια νέα σχέση παιδείας και τοπικής κοινωνίας, με μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του Συντάγματος. ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Κεντρική προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.
Η εκπαίδευση παραμένει προτεραιότητα στον προϋπολογισμό, παρά την εξαιρετικά αρνητική και δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία.
Η επιλογή αυτή αντανακλά τη βαθιά μας πεποίθηση πως το κλειδί, για την αναπτυξιακή προοπτική, την συνολική και ατομική πρόοδο είναι η παιδεία. Για ένα Κίνημα Παιδείας Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ θέτει στόχους προς κατάκτηση από την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της. Είμαστε στην αφετηρία ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου, ενός δρόμου αντοχής, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό είναι οι συνεχείς και συνεπείς παρεμβάσεις ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ, έτσι ώστε όλα τα ελληνικά σχολεία χωρίς εξαίρεση, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, να κόψουν το νήμα και να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο. Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό προς όλους. Κάθε μαθητής, κάθε εκπαιδευτικός, κάθε γονιός, κάθε συλλογικός φορέας, κάθε πολίτης, έχει λόγο και ρόλο. Ο πιο σίγουρος και ασφαλής δρόμος προς την επιτυχία του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ είναι να πει η κοινωνία «Ναι, με νοιάζει!». Η Παιδεία μας είναι αναβαθμίσιμη. Χρειάζονται όμως «αναβαθμιστές». Ένα συλλογικό, αποφασισμένο, πολύπλευρο και πολυεπίπεδο Κίνημα Παιδείας που θα πάρει στους ώμους του την αποτελεσματική υλοποίηση του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ για να διαμορφώσει την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Ένα Κίνημα Παιδείας που θα αξιοποιήσει εμπειρίες, γνώσεις, δημιουργικές ιδέες και μεγάλα αποθέματα τόλμης. Σε τελική ανάλυση, αν όλοι συμφωνούμε πως επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια «κοινωνία των αρίστων» και όχι στην «κοινωνία των αρεστών», από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για να το επιτύχουμε. Η κοινή λογική υπαγορεύει να ξεκινήσουμε από εκεί που αρχίζουν και τελειώνουν όλα: Τον μαθητή. ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ. ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 3 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Προσαρμογή του Εκπαιδευτικού Συστήματος στη Νέα Διοικητική Αρχιτεκτονική της χώρας. Αναβάθμιση του εργασιακού βίου και του κύρους των εκπαιδευτικών. Αναβάθμιση της Επαγγελματικής – Τεχνικής Εκπαίδευσης 1,39 δις ευρώ σε προγράμματα ΕΣΠΑ Έργα στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 1. Ψηφιακό σχολείο. 2. Αναμόρφωση όλων των προγραμμάτων σπουδών. 3. Εξορθολογισμός της ύλης και υποστήριξη του ολοήμερου σχολείου. 4. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών (παιδαγωγική, καθοδήγηση, διοικητική επάρκεια). 5. Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας- εφαρμογή προγραμμάτων στα σχολεία. 6. Εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος & απαραίτητων παρεμβάσεων σε σχολεία που βρίσκονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. 7. Εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (μετανάστες, ρομά, μουσουλμανόπαιδες). 8. Διαμόρφωση μητρώου ΑμεΑ στην εκπαίδευση & την βελτίωση της ειδικής αγωγής. 9. Αξιολόγηση κάθε ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ ,εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης τους. 10. Διαμόρφωση ηλεκτρονικού κόμβου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους. Συνολικός προϋπολογισμός 575 εκατ. Ευρώ Έργα υποδομών στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Έχουν ήδη εκδοθεί σε όλες τις περιφέρειες προσκλήσεις για έργα σχολικής στέγης και προχωράει η ένταξη έργων σε συνεννόηση των περιφερειών με το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι προσκλήσεις για την προμήθεια εξοπλισμού για ειδικά σχολεία. Συνολικός προϋπολογισμός 815 εκατ. Ευρώ. Για όλα τα παραπάνω οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος αρχίζουν να δημοσιεύονται από τις 16 Μαρτίου και ολοκληρώνονται τον Μάιο.

Ο Γ. Πεταλωτης συνοδευει τον Πρωθυπουργό στο Βερολίνο

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ Λ. Ηρώων 30 69100 Κομοτηνή ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ: 25310 24498, 81006
Φαξ: 25310 81555 email:press@gpetalotis.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010, για τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Έρωτας με την πρώτη μπουκιά
Λένα Τερκεσίδου
1η έκδοση, Μάιος 2008
ISBN: 978-960-6748-21-9
Πόση σως υποκρισίας μπορεί να καλύπτει μία σχέση;
Πόσο κρύο μπορεί να είναι το πιάτο της εκδίκησης;
Πόσο πικρή μπορεί να είναι η αποκάλυψη ενός μυστικού και πόσο άνοστη η κατάληξη ενός ειδυλλίου;
Πώς σερβίρουμε μια απόφαση στον εαυτό μας και στον άλλο;
Υπάρχει συνταγή για μία ευτυχισμένη σχέση;
Και... τελικά είναι μύθος ή όχι ο έρωτας με την πρώτη μπουκιά;
Στην εποχή των εφήμερων σχέσεων και των αντιθέσεων, του φθηνού έρωτα και των ψεύτικων υποσχέσεων, επτά ιστορίες έρχονται να μας ταρακουνήσουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, συστήνοντάς μας τους ανθρώπους που γεύονται τη ζωή δίπλα μας. Πρόκειται για επτά αληθινές ιστορίες με γεύση μοναξιάς, χωρισμού, προδοσίας, χαράς, υπομονής, αλλά και ελπίδας. Ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει, αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη διαχρονικότητα, τη βαθύτητα και τη σημασία τους.
Η Λένα Τερκεσίδου στο νέο της βιβλίο ξετυλίγει το γοητευτικό κουβάρι των ανθρωπίνων σχέσεων προσδίδοντάς του ξεχωριστή γεύση: αυτήν του έρωτα μαζί με – εννοείται, αληθινές- συνταγές.
Γιατί η ζωή μαγειρεύει διαφορετικά απ΄ ότι περιμένουμε.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Στο όνομα της προσφυγιάς
ΣΕΙΡΑ : ΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
ISBN : 9789604556144
ΣΕΛΙΔΕΣ : 576
ΕΚΔΟΣΗ : Νοε 09
Πάσχα του 1923.
Επί ξύλου κρέμεται το γήινο σώμα του πρόσφυγα Χριστού.
Ματωμένο, βασανισμένο, σταυρωμένο. Όλη η μικρασιάτισσα γη, από τον Πόντο, τη Θράκη, την Ιωνία, μέχρι κάτω τα παράλιά της, λάμπει τώρα καρφωμένη στον σταυρό του δικού της μαρτυρίου.
Γόοι, πικρά δάκρυα, αβάσταχτος πόνος.
Με όξος και χολή έχουν ποτιστεί μέχρι τα τρίσβαθα της ψυχής τους οι ξεριζωμένοι που έρχονται στην Ελλάδα…
Η συγκλονιστική συνέχεια του βιβλίου Δακρυσμένη Μικρασία.
Ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στην πλέον άγνωστη και σκοτεινή εποχή της νεοελληνικής ιστορίας, με τις «ευζωνικές» ίντριγκες των στρατιωτικών, τα παράξενα της καθημερινότητας, τους έρωτες, τη διασκέδαση, τα ναρκωτικά, τον θάνατο, καθώς από το «βάθος των αιώνων» αρχίζουν να ανατέλλουν οι μέρες της αβασίλευτης δημοκρατίας και της ελπίδας…
Η έκδοση συμπληρώνεται από αδημοσίευτες φωτογραφίες της Στρατιάς του Έβρου, σκίτσα, πρωτοσέλιδα του Τύπου εκείνης της ιστορικής περιόδου και χάρτες.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Πρόλογος: ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ Σελίδες: 248 ISBN: 978-960-518-365-3
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι γέννημα-θρέμμα Ναξιώτης. Από μικρός μαγεύτηκε από τα σπιτικά μαγειρέματα της μάνας του και της γιαγιάς του, που κρατώντας το «μαγικό ραβδί» μετέτρεπαν τις πρώτες ύλες σε «μοσχμυριστές νοστιμιές». Αυτό τον έκανε να αποκτήσει μια ξεχωριστή σχέση με αυτό που ονομάζουμε «γαστρονομία». Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, αποφασίζει να μοιραστεί από κοινού με όλους μας, τα μυστικά που κατορθώνουν και συνταιριάζουν γεύσεις και διατροφικές συνήθειες του νησιού του, της Νάξου, με τα ήθη και τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων του τόπου του. Καμία από τις περίπου 100 συνταγές αυτού του βιβλίου δεν είναι φτιαγμένη με τον κλασικό τρόπο. Σε όλες κρύβεται μια λεπτομέρεια, μια πινελιά που τις κάνει μοναδικές, τις βαφτίζει Ναξιώτικες. Η πλούσια εικονογράφηση του τόμου σού ανοίγει την όρεξη, προτού καταπιαστείς μ’ αυτές. Σου φανερώνει τη διάθεση ενός ανθρώπου κι ενός τόπου να ξανοιχτούν μέσα από τις γεύσεις στις αξίες της φιλοξενίας και της πηγαίας αρχοντιάς. Νοστιμήστε την καθημερινότητά σας, και, όπως αναφέρει και ο Ηλίας Μαμαλάκης στον Πρόλογό του: «Κι αν βρείτε και καμιά άγνωστη λέξη μέσα στα υλικά, μην στεναχωρηθείτε – η Νάξος είναι δίπλα και ο Δημήτρης έτοιμος να σας δώσει κάθε εξήγηση».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γρηγοράκη, Ο διαβήτης του Πλάτωνα την Παρασκευή 12 Μαρτίου και ώρα 20:00, στο βιβλιοπωλείο Ιανός Θεσσαλονίκης Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ζήσης Παπαδημητρίου, Kαθηγητής Κοινωνιολογίας ΑΠΘ Παντελής Μιντεκίδης, Kαθηγητής Mαθηματικών Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ποιητής, Θεοφάνης Ζβες. ΙΑΝΟΣ Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 277004

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ;
ΕΙΔΟΣ: ΛΕΥΚΩΜΑ
ΣΧΗΜΑ: 17Χ24
ISBN: 978-960-05-1449-0
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Αλέξανδρος Σινιόσογλου
«Tο χειμώνα πολλές φορές ένας μικρός πρέπει να μείνει σπίτι.
Μπορεί να φταίει ο καιρός, μπορεί όμως να το επιβάλλουν οι περιστάσεις, ιδίως όταν εργάζονται και οι δύο γονείς.
Τότε επιστρατεύεται μια γιαγιά, η οποία πρόθυμα αναλαμβάνει να προσέχει τον μικρό. Ανάμεσά τους δημιουργείται μια παράξενη σχέση.
Φορτισμένη συναισθηματικά, η γιαγιά επιθυμεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη επιμέλεια.
Ο μικρός θέλει να αποφύγει την υπερπροστασία, αλλά ταυτόχρονα την επιζητά και την απολαμβάνει. […] Για δεκαπέντε μέρες παρακολούθησα έναν μικρό και τη γιαγιά του, άλλοτε μαζί και άλλοτε χωριστά.
Πολλές φορές δεν πρόλαβα να καλύψω όλη τη σκηνή.
Την άφησα μισοτελειωμένη πιστεύοντας ότι, έστω κι έτσι, αποδίδεται η ατμόσφαιρα.
Δεν ξέρω πόσοι θα δουν τα σχέδια αυτά. Αν, όμως, έστω κι ένας νιώσει λίγη από τη συγκίνηση που ένιωθα σχεδιάζοντας, τότε δικαιολογείται αυτή η έκδοση».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟΥ

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπουργικό Συμβούλιο για το Νέο Σχολείο
Σας ενημερώνουμε ότι το συνολικό σχέδιο για το Νέο Σχολείο θα παρουσιασθεί από την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 και ώρα 16:00. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από την δημόσια τηλεόραση και θα αναμεταδοθεί στο διαδίκτυο από τους ιστοτόπους του Πανελλήνιου ΣχολικούΔικτύου http://www.sch.gr και του Υπουργείου Παιδείας http://www.ypepth.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου"ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα" την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, ώρα 19.00, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23, Αθήνα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ GRECOΕγκαίνια εκθέσεων «Αρχαίο Δράμα και Όπερα» και «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης 1965». Διαβάστε περισσότερα... «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΕΙΚΟΝΕΣ» Διαβάστε περισσότερα... «Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ» Ομάδα ΆλογοιKινηματοθέατρο Αριστοτέλειο Συμπαραγωγή: Ομάδα Θεάτρου Άλογοι-Κινηματοθέατρο ΑριστοτέλειοΠρεμιέρα 1 Μαρτίου (μέχρι και Μάϊο) Διαβάστε περισσότερα... ΕΡΓΑ ΤΟΥ Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ.50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ» ΕΛΛΗΝΑΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ Ο BORIS BERMAN Διαβάστε περισσότερα... «4 ΠΑΡΩΔΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ» Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΑΚΟΛΙΑ- ΠΑΙΔΙΚΟΣ IANOS ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ-ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΙΩΑΝΝΟΥ - ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ Διαβάστε περισσότερα... «ΑΜΛΕΤ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ»Του Άλντο Νικολάι
Μια αληθινή κωμωδία για το πως έζησαν την ιστορία του Άμλετ οι άνθρωποι της κουζίνας ΘΕΑΤΡΟ “ΚΝΩΣΟΣ”ΠΑΤΗΣΙΩΝ 195 & ΚΝΩΣΟΥ 11 (στάση ΚΑΛΙΦΡΟΝΑ)τηλ. : 210-8677070 / 8624463 Διαβάστε περισσότερα... TANGO GIA TRIO" Μάρω Μαρκέλλου & JoanNa Drigoαπό Τετάρτη 3 Μαρτίου & για κάθε Τρίτη του Μαρτίουστο «Koo-Koo», στο Γκάζι Διαβάστε περισσότερα... GREEK ALTERNATIVE NIGHTSΔιαβάστε περισσότερα...

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας ΓΟΥΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Σχήμα:21X14
Αρ. Σελίδων: 408
ISBN: 978-960-382-757-3
Γλώσσα: Ελληνικά
Βιβλιοδεσία: Αδετο
Η Ελλάδα α­να­δύ­ε­ται ύ­στε­ρα α­πό μα­κρές και υ­πό­γειες διερ­γα­σί­ες ως «α­να­γεν­νώ­με­νος φοί­νιξ» α­πό την τέ­φρα της Βυ­ζα­ντι­νής Αυ­το­κρα­το­ρί­ας και α­πο­κτά υ­πό­στα­ση και μορ­­φή μέ­σα α­πό τα ο­λο­καυ­τώ­μα­τα των α­γω­νι­ζό­με­νων για την ε­λευ­θε­ρί­α τους Ελ­λή­νων.
«Πώς» και «γιατί» εί­ναι ε­ρω­τή­μα­τα που α­να­λύ­ο­νται και προ­σεγ­γί­ζο­νται στο έρ­γο που θα δια­βά­σει ο α­να­γνώ­στης.
Εί­ναι τα «πώς» και τα «για­τί» ε­νός θαύ­μα­τος.
Του σύγ­χρο­νου ελ­λη­νι­κού θαύ­μα­τος, στο ο­ποί­ο ο­φεί­λουν να α­νά­γο­νται ό­λοι οι ση­με­ρι­νοί Έλ­λη­νες σε α­να­ζή­τη­ση των ρι­ζών τους.
Και α­πό το ο­ποί­ο μπο­ρούν να α­ντλούν δι­δάγ­μα­τα με­γα­λο­σύ­νης και αι­σιο­δο­ξί­ας για την πο­ρεί­α τους στο μέλ­λον. Χω­ρίς κο­μπα­σμούς, χω­ρίς α­λα­ζο­νεί­α, χω­ρίς υ­περ­φί­α­λους ε­θνι­κι­σμούς.
Αλ­λά με α­ξιο­πρέ­πεια, με ευ­λά­βεια και με σε­βα­σμό προς τα κε­λεύ­σμα­τα των νε­κρών, των πε­σό­ντων η­ρω­ι­κά «υ­πέρ Πί­στε­ως και Πα­τρί­δος».
Ό­λων αυ­τών που με τη θυ­σί­α τους δια­­μόρ­φω­σαν τη νε­ό­τε­ρη ελ­λη­νι­κή ι­διο­προ­σω­πί­α μας, ό­πως αυ­­τή εκ­φρά­ζε­ται μέ­σα α­πό τη λι­τή ρή­ση του Ί­ω­νος Δρα­γού­μη:
«Τα έ­θνη δεν α­ξί­ζουν μό­νο με το να μέ­νουν έ­θνη αν δεν εί­ναι συ­νά­μα και ζύ­μη για τη δη­μιουρ­γί­α πο­λι­τι­σμών και ξε­χω­ρι­στών αν­θρώ­πων».

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Της ζωής τα παραμύθια
Συλλογικό
ISBN: 978-960-417-290-0 Ξένος Tίτλος: Ημν/νία έκδοσης:16/02/2010 Σελίδες:80 Διαστάσεις:11,5x17
Οχτώ μοναδικά παραμύθια κι άλλες τόσες υπέροχες εικόνες για την αγάπη και το μίσος, για τον έρωτα και το πάθος, για τις μικρές χαρές και τις μεγάλες λύπες, για τα μεγάλα όνειρα και τις μικρές απογοητεύσεις, για ό,τι αγαπάμε και ελπίζουμε, για όσα θα έρθουν, μα και όσα ποτέ μας δε θα φτάσουμε.
Με λίγα λόγια, για όσα θα θέλαμε να διηγούνται… της ζωής τα παραμύθια.
Συγγραφείς:1. Λίζα Ευαγγέλου: Μια φορά…2. Σωτηρία Καραλή - Πάρις Παπαδημητρίου: Τούβλος και Πρασινογυαλίτσα3. Γεωργία Καρατζά: Τι μεγάλο ταξίδι…και κουραφέξαλα!4. Έφη Λάγγα: Ο Κεκ-Μποκ και το σπάνιο πουλί5. Ελένη Μουσαμά: Το κινέζικο πινέλο6. Ελένη Μπάλιου:
Μόνο το τραγούδι μου να πω7. Άρης Πλιός: Πέντε στοιχεία μια ιστορία8. Σοφία Πολίτου-Βερβέρη: Γκανού, ο γιος του πολεμιστήΤα κείμενα που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση διακρίθηκαν στο 3ο Story Telling Festival, που διοργανώθηκε από τη Fnac και το Μικρό Πολυτεχνείο.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΞΥ

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Irvine Welsh
ISBN: 978-960-436-297-4 Ξένος Tίτλος:If you liked school, you'll love work Ημν/νία έκδοσης:15/03/2010 Μετάφραση / Απόδοση: Σελίδες:368 Διαστάσεις:14x21
Κυκλοφορεί από την Δευτέρα 15 Μαρτίου
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Διηγήματα
Σειρά ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ
Στην πρώτη του συλλογή διηγημάτων μετά το The Acid House (1994), ο Irvine Welsh ασχολείται με κάθε άλλο παρά κλασικές περιπτώσεις: Στους «Κροταλίες», τρεις νεαροί Αμερικάνοι βρίσκονται χαμένοι στην έρημο και πέφτουν πάνω σε δύο ένοπλους Μεξικάνους.
Στα «Σκυλιά του Λίνκολν Παρκ», ένας Κορεάτης σεφ και μια κοσμική νεαρά συναντιούνται με αφορμή την εξαφάνιση ενός σκυλιού με το όνομα Τότο.
Στην ομώνυμη ιστορία του τίτλου, ένας ιδιοκτήτης αγγλικής παμπ στα Κανάρια νησιά προσπαθεί να χωρέσει πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη: να διατηρήσει το βάρος της Σίνθια στο μάξιμουμ σεξουαλικό επίπεδο, να προσέχει τη μικρή του κόρη και ταυτόχρονα να ξεφύγει από την πρώην γυναίκα του και δυο Ισπανούς γκάνγκστερ.
Στο «Μις Αριζόνα», μια σειρά γεγονότων οδηγεί τον Ρέιμοντ Γουίλσον Μπάτλερ, ο οποίος γράφει τη βιογραφία ενός θρυλικού Αμερικάνου σκηνοθέτη, να καταλήξει αναμνηστικό ταινίας.Και τέλος, στη νουβέλα «Το Βασίλειο του Φάιφ», ένας πρώην μαθητευόμενος αναβάτης και νυν σταρ του Subbuteo προσπαθεί να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο γεμάτο μικροαστές αμαζόνες και να κερδίσει τον έρωτα της καλής του.
Ο συγγραφέας του Trainspotting μας υπενθυμίζει ότι είναι μάστορας της διηγηματικής φόρμας, εξαιρετικός αφηγητής και αναμφισβήτητα από τους πιο αστείους και ανατρεπτικούς συγγραφείς της Βρετανίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Καλούνται τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης σε τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει το Σάββατο 6 Μαρτίου, στις 11:00 στα γραφεία της ΕΕΒΕΠ (Σκουφά 52 Αθήνα, 1ος όροφος). Θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Απολογισμός δράσης Δ.Σ 2. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής 3. Προγραμματισμός δράσης 2010 4. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για διενέργεια αρχαιρεσιών Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί το Σάββατο 20 Μα ρτίου 2010, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, απέναντι από το σταθμό του Μετρό) στις 14:00. Παρακαλούνται τα μέλη της Ένωσης όπως επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ΕΕΒΕΠ (Τρίτη και Πέμπτη 17:30 - 19:30) για ενημέρωσή τους σχετικά με την κατάσταση μέλους και διευθέτηση τυχόν εκκρεμοτήτων. Για το Διοικητικό Συμβούλιο Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας Χρ. Κυριακοπούλου Δ. Πολίτης

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Όμορφη πόλη (βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη (με CD)
Σειρά Με αφορμή ένα τραγούδι 1
Συγγραφέας: Μάρω Θεοδωράκη
Τραγούδι: Μάριος Φραγκούλης
Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής
Έτος:25 Φεβρουαρίου 2010
Σχήμα:21x29
Σελίδες:48
Εξώφυλλο:Σκληρό
ISBN:978-960-6864-36-0
ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ
Κι όμως τα όνειρα βγαίνουν αληθινά!
Η Αννιώ θα ταξιδέψει στα Χανιά, στην Όμορφη Πόλη του πατέρα της με τα χιλιάδες χρώματα, τις φωνές, τις μουσικές.
Η μυρωδιά από τη θάλασσα, το θυμάρι και το γιασεμί είναι η καλύτερη αρχή για τις διακοπές της.
Οι φίλοι της, ο παππούς ο Σήφης κι η χρυσοχέρα γιαγιά θα την κατακτήσουν και θα τη μαγέψουν με την αλήθεια τους. Ακολουθήστε την Αννιώ μέχρι τον Γαλατά, ξελογιαστείτε με τις πειρατικές αποδράσεις του Λευτέρη και του Γιώργη και βουτήξτε από τα λαξεμένα βράχια μαζί τους…
Για την «Όμορφη Πόλη» της Μάρως Θεοδωράκη
Τελικά φαίνεται ότι τα καλλιτεχνικά γονίδια της οικογένειας τα πήρε πάνω της η αγαπημένη μου ανιψιά, η Μάρω Θεοδωράκη.
Πιανίστα, συνθέτης, αλλά και συγγραφέας!
Πόσο λυπάμαι που ο Γιάννης, ο αδελφός μου και πατέρας της, δεν ζει για να την καμαρώνει όπως εγώ.
Όμως αυτή τη φορά, με την «Όμορφη πόλη», δεν καμαρώνω μόνο, αλλά και συγκινούμαι βαθύτατα, γιατί με το μεστό και πανέμορφό της κείμενο αγγίζει ό,τι πολυτιμότερο έχω μέσα μου: την οικογένεια και το χωριάτικο σπίτι μας στον Γαλατά Χανίων, όπου έζησα τις ωραιότερες μέρες της ζωής μου λουσμένες στο φως της ευτυχίας, της χαράς και του γέλιου του «παππού» και της «γιαγιάς» της ιστορίας, δηλαδή του μπαμπά και της μαμάς μου, αλλά και του αδελφού μου, καθώς ήμαστε μαζί ένα κουβάρι αγκαλιασμένοι...
Χωρίς αυτή την αγκαλιά η ζωή μου άλλαξε για πάντα.
Τη σκέφτομαι και την αποζητώ κάθε στιγμή.
Γι’ αυτό, Μάρω, σ’ ευχαριστώ που με οδήγησες ξανά κοντά τους...
Κι ας ξέρω πως ονειρεύομαι...
Μίκης Θεοδωράκης Αθήνα 21/12/2009

Η δωδεκάχρονη Αριάδνη μας χρειάζεται

Η δωδεκάχρονη Αριάδνη μας χρειάζεται http://apneagr.blogspot.com/

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Διαβάστε στο 9ο τεύχος του περιοδικού Άμαστρις ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Χτυπούν το κεφάλι τους οι Αρμένιοι Προειδοποίηση Τουρκίας προς ΗΠΑ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ" ΝΕΑΣ ΚΡΩΜΝΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣοκ!: Τα πιο επώδυνα μέτρα αντίδοτο στη χρεοκοπία Τεστ σε τρεις νέες συνταγές αδυνατίσματος Εμπρησμός στο μαγαζί που τραγουδάει ο Ρουβάς Είναι ώρα στήριξης από την Ευρώπη, αλλιώς πάμε ΔΝΤ Θετική υποδοχή από ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν Το νυχτερινό παρασκήνιο για τις περικοπές στους μισθούς Ο φίλος στο γραφείο είναι... αγχολυτικό Σαμαράς: άδειασε μέτρα και... Καραμανλή ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι στους δρόμους!

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Ο γερουσιαστής Michael McMahon, είναι το επόμενο ανερχόμενο αστέρι στην τουρκική τοπική οργάνωση/ Lobby Μόνο ο ΣΕΒ στηρίζει τα μέτρα.Πυρ ομαδόν από εργοδότες και εργαζόμενους ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας για τα οικονομικά μέτρα ΛΑΟΣ - Ο Γ. Καρατζαφέρης για τα οικονομικά μέτρα ΚΚΕ - Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα για τα οικονομικά μέτρα «Τσουνάμι» μέτρων ύψους 4,8 δισ. ευρώ Α. Σαμαράς: Πλήγμα στον κοινωνικό ιστό τα μέτρα Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Ιταλία Σχέδιο για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» εξήγγειλε η Ε.Ε. Πρόταση για διοργάνωση υπουργικής συνόδου του ΟΣΕΠ στην Κοζάνη Αραβικός Σύνδεσμος: «Ναι» σε έμμεσες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων Βανδαλισμοί στο κτίριο της πρυτανείας Τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ ζητά το Ντουμπάι «Πράσινο φως» στα μεταλλαγμένα Αίσθημα ανασφάλειας σε Πύργο και Κάμπο Για γέλια και για κλάμματα... Το "βαθυ κράτος" της Τουρκίας ζητά και τα ρέστα. Στο σφυρί οι λιμουζίνες του Πενταγώνου Η ανάκριση των πασάδων Διαμαρτυρία δημοσιογράφων στον Ερντογάν Για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Χτυπούν το κεφάλι τους οι Αρμένιοι Οι εύζωνοι, η οικονομική κρίση και η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο Ηρωικές στιγμές από τη ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου Ο ρόλος της Τουρκίας στην διακίνηση των Ναρκωτικών H Αλβανία αποτελεί χώρα διέλευσης για τους εμπόρους ναρκωτικών

ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ - ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης
ΠΩΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΚΕΟΞΥΝΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διαβαστε επισης:
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΑΣΤΕΙΟ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5984
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

ΡΕΣΙΤΑΛ DUO TERPSIS

Το Duo Terpsis με την Αργυρώ Μουντράκη στο φλάουτο και την Παράσχου Ευαγγελία στην κιθάρα σας προσκαλεί σε μια μουσική περιπλάνηση από τη Νορβηγία έως τη Βραζιλία με έργα Nielsen, Domeniconi, Machado, Beaser κ.α.
13 Μαρτίου 2010, 8.30, θέατρο Άνετον
(Παρασκευοπούλου 42 - 869.869, 277.641)
είσοδος ελεύθερη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ (EVAGGELIA PARASCHOU)
Μουσικολόγος-Κιθαρίστα (Musicologist/Musikwissenschaftlerin-Guitar Instructor & Soloist/Gitarrelehrer & -spieler)
mobile phone: +306974612979

Τι συζήτησαν οι μεγαλοεκδότες στο γραφείο της Μάνιας

Τι συζήτησαν οι μεγαλοεκδότες στο γραφείο της Μάνιας
Συνάντηση μεγαλοεκδοτών πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο της εκδότρια της Ελευθεροτυπίας, Μάνιας Τεγοπούλου, με αντικείμενο την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της άλλοτε πανίσχυρης Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Στην συνάντηση εκτός της κ. Τεγοπούλου παραβρέθηκαν ο εκδότης της Καθημερινής, Θέμης Αλαφούζος, ο πρόεδρος του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης και ο Φώτης Μπόμπολας του Πήγασου (Έθνος και Πρώτο Θέμα) Συζητήθηκαν προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού της Ένωσης με στόχο τον αποκλεισμό μικροεκδοτών. Μεταξύ των προτάσεων που ακούσθηκαν ήταν να μπει ένα όριο στις εφημερίδες που συμμετέχουν, ανάλογα με τις πωλήσεις τους. Να συμμετέχουν δηλαδή, ιδιοκτήτες των οποίων οι εφημερίδες πουλούν για παράδειγμα, πάνω από 5 χιλιάδες φύλα. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ορισθεί μια ετήσια εισφορά ύψους 50 χιλιάδων ευρώ για κάθε συμμετοχή.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται, ότι αρκετές μικρές εφημερίδες δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ THE INSIDER

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΛΗΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΩΘΕΝ Αριθμός Περιορισμένων Αντιτύπων: Γλώσσα Έκδοσης:Ελληνικά, Αγγλικά Σελίδες:368 Διαστάσεις:30 x 37 εκ. ISBN:978-960-464-041-6 Εκδοτικός Οίκος:ΜΙΛΗΤΟΣ Μια θαυμάσια «άνωθεν φωτογράφηση» που μας αποκαλύπτει το άλλο πρόσωπο των νησιών που λικνίζονται στο γαλάζιο του Αιγαίου.
Έργα απαράμιλλης τέχνης οι τόποι αυτοί με, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα γραφικά ξωκλήσια και τις μοναδικές «πινελιές» των αρχαιοτήτων τους, εντυπωσιάζουν, με την τόσο ιδιαίτερη γεωμορφολογία τους, όταν τους αγναντεύει κανείς ex altis.
Το λεύκωμα του Αιγαίου προσφέρει μία πρωτόγνωρη θέα, τόπων γνωστών που, αίφνης, γίνονται μυστικοί καθώς ο φωτογραφικός φακός τους καταγράφει από τα ύψη.
Η αίσθηση του χώρου μεταβάλλεται και το πεδίο θέασης αναμορφώνεται και γίνεται αφηγηματική μετα-φυσικού τοπίου.
Αυτή είναι άλλωστε και η γοητεία της «αιωρούμενης» φωτογράφησης, η δυναμική, με άλλα λόγια, της εικόνας που εγγράφεται σε ένα περιβάλλον αποδεσμευμένο από τον νόμο της βαρύτητας.

Νέο βιβλίο με τους Μάρω Θεοδωράκη και Πασχάλη Τσαρούχα

Και πάλι πρωτοτυπήσαμε!!!!
Το νέο βιβλίο της σειράς Τραγουδώ ό,τι αγαπώ, που αγαπήθηκε μέσα σε λίγες μέρες δεν είναι το Νο 3 (Τραγουδώ τους γλωσσοδέτες) αλλά το Νούμερο 4 Τραγουδώ μύθους του Αισώπου!!!
Όσο για το Νο 3 που τόσο μας έχει παιδέψει όλους… έρχεται σε 15 περίπου μέρες! Τραγουδώ μύθους του Αισώπου
Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής
Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη
Τραγουδούν: Μάρω Θεοδωράκη
Έτος:3 Φεβρουαρίου 2010
Σχήμα:13Χ26
Σελίδες:48
Εξώφυλλο:Σκληρό
ISBN:978-960-6864-37-7

Ο Καιρός - Πέμπτη 4.3.2010

http://www.youtube.com/watch?v=e7yrbhSaiKY

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Μεταμοντερνισμός - εθνομηδενισμός - αποδομησμός ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ Ανάμεσα στην κυριαρχία της Νότιας Αφρικής και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Μεταρρυθμίσεις προωθεί ο Ερντογάν Ο Κάρατζιτς αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες Ρωσικά παιγνίδια με τους S-300 Η διαρκής ενίσχυση της Αλ Κάιντα Η πυρηνική αναγέννηση των ΗΠΑ Ισπανία: Kατηγορίες εναντίον 13 μελών της ΕΤΑ Το Ιράν επιμένει στο πυρηνικό του πρόγραμμα

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλό σας μεσημέρι. Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, τόσο χθες όσο και σήμερα, δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα μας, με ένα έλλειμμα που το 2009 έφτασε τα 30 δις ευρώ, με ένα χρέος περίπου 300 δις ευρώ, με ένα κρατικό μηχανισμό του οποίου ο έλεγχος των δαπανών και η είσπραξη των εσόδων βασίζεται κυρίως στο φιλότιμο και στη συνείδηση ενός αριθμού προσώπων. Δίνουμε μάχη ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Της χώρας μας που στα μάτια των πιστωτών της όχι μόνο δεν καταφέρνει να ελέγχει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά μέχρι πολύ πρόσφατα έκρυβε το μέγεθος του προβλήματος. Είναι μια τεράστια προσπάθεια ενάντια στη διεθνή συγκυρία, στη χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι απ’ την Ελλάδα. Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και 5 μήνες, να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να βγάλει τη χώρα απ’ την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για την ανάταξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας έχουμε ήδη λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής βαρών στη συλλογική προσπάθεια. Απ’ τον Οκτώβριο του 2009 και παρά τις οικονομικές συνθήκες αυξήθηκαν οι αγροτικές συντάξεις κατά 30 € και προβλέφθηκε η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και χορηγήθηκε ήδη η α’ δόση του Επιδόματος Αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. συμπολίτες μας και η β’ δόση θα δοθεί κανονικά. Αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την εκπαίδευση. Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και έχει αρχίσει να εισπράττεται η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης απ’ τις πιο μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τον Ιανουάριο περίπου εισπράχθηκαν 700 εκατ. ευρώ και ως το τέλος του έτους θα έχει εισπραχθεί συνολικά απ’ αυτές περίπου 1 δις ευρώ. Νομοθετήθηκε και θα εισπραχθεί μέσα στο έτος έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης απ’ τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία προβλέπεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2010 θα εφαρμοστεί προοδευτικός φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που για τις πολύ μεγάλες περιουσίες θα έχει συντελεστή 10 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό ΕΤΑΚ και μηδενικό συντελεστή για μικρές περιουσίες που σήμερα φορολογούνται. Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στην προετοιμασία και στην υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρούμε πρώτα απ’ όλα να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη στη φορολόγηση των εισοδημάτων και των περιουσιών με ουσιαστικές παρεμβάσεις αναδιανομής. Με μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αύξηση φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στους μεγαλομετόχους. Έχουμε ήδη ανακοινώσει τις βασικές κατευθύνσεις που προέκυψαν από το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει υπάρχουν μια σειρά από μέτρα για τον εντοπισμό του φανερού σε όλους, εκτός από το φορολογικό σύστημα πλούτου. Για τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης και εισοδημάτων μέσω του καθολικού «πόθεν έσχες» και της εφαρμογής τεκμηρίων διαβίωσης. Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με παρεμβάσεις, όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τους περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά, τη συμβολή των ίδιων των πολιτών μέσω των αποδείξεων, αλλά και σοβαρές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την ουσιαστική αξιοποίηση της πληροφορίας που υπάρχει και αυξάνονται στο φορολογικό σύστημα για διασταυρώσεις στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών και την επιβράβευση της συμμόρφωσης. Για τη φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες, για την ανίχνευση εισοδημάτων και περιουσιών που κρύβονται πίσω απ’ τις εταιρείες αυτές, για τη φορολόγηση της εκκλησίας όχι μόνο των ακινήτων με υψηλότερους συντελεστές, αλλά και των εισοδημάτων που προέρχονται απ’ την αξιοποίησή τους και σήμερα δεν φορολογούνται. Στο σκέλος των δαπανών τώρα, η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη σειρά παρεμβάσεων που στόχο έχουν τον περιορισμό της σπατάλης, την ενίσχυση της διαφάνειας και το σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Στήνονται σχεδόν από το μηδέν μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών με τη συνεργασία όλων των Υπουργείων μέσα από μηνιαίους ελέγχους από ειδικές ομάδες. Απελευθερώνονται πλέον σε μηνιαία βάση τα κονδύλια του προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος και επανεκτίμηση των αναγκών για δαπάνες. Προχωρούν τα έργα μηχανοργάνωσης, ώστε να είναι σε θέση τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και ο κάθε πολίτης, να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Συγκεντρώνονται τα στοιχεία και καταχωρούνται σε μία ενιαία βάση δεδομένων για όλους τους μισθούς που χορηγούνται στο δημόσιο. Όμως, όπως εξηγήσαμε, δίνουμε παράλληλα μια μεγάλη μάχη ενάντια στο χρόνο, στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει η χώρα μας για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος, να μειώσουμε τις σπατάλες, να εισπράξουμε τα έσοδά μας, να δείξουμε με αριθμούς τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αποδείξουμε ότι προχωράμε. Δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που είναι δύσκολες για τον πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας το επιβάλλουν. Με τις σημερινές αποφάσεις απαντάμε στην κατεπείγουσα ανάγκη της χώρας μας να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να δανειστεί για να καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες, να καλύψει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, να μην καταρρεύσει η οικονομία μας. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα αποφάσεις ενίσχυσης των εσόδων και μέτρα περαιτέρω μείωσης των δαπανών, μέσα από την εισοδηματική πολιτική. Περιλαμβάνει όμως και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από δράσεις και σχέδια νόμου, που θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μήνες. Περιλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική που έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση μαζί με τα επιπρόσθετα μέτρα. Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2% του ΑΕΠ και αντλούνται ισόποσα από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εσόδων. Συγκεκριμένα τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων καλύπτουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ του αναμενόμενου δημοσιονομικού οφέλους, σε μέτρα όπως: Την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίοι διαμορφώνονται από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% κι από 19% σε 21%. Δε μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, με έσοδα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ. Την περαιτέρω αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, με έσοδα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ. Στα καύσιμα κατά 8 λεπτά στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αυξάνεται. Στα τσιγάρα από το 63% στο 65% και η επιβάρυνση για τα φτηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά και στο αλκοόλ κατά 20%. Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Από την υποχρέωση βεβαίως εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας, που απευθύνονται σε καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα, όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17 χιλιάδων ευρώ, όταν η τιμή αγοράς δηλαδή είναι πάνω από 35 χιλιάδες ευρώ. Επίσης σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα. Εισοδηματική πολιτική. Τα άμεσα μέτρα περιστολής των δαπανών καλύπτουν το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους, του έκτακτου πακέτου για τη διάσωση της οικονομίας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική για το έτος 2010 που προβλέπει τα εξής: o Τα επιδόματα Χριστουγέννων Πάσχα και αδείας, περικόπτονται κατά 30%. o Περικοπή κατά συνολικά 12% -δηλαδή 2% επιπλέον του 10% το οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής- των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπόλοιπων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%. Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κι εκείνα τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας. o Μειώνονται οριζόντια κατά 7% οι αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πάσης φύσεως των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των Διοικητών, των Υποδιοικητών, των Προέδρων και Αντιπροέδρων καθώς και των Μελών των Ανεξάρτητων Διοικητών Αρχών και των προαναφερομένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. o Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας και φυσικά του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υφυπουργών, αλλά και στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων. Όσον αφορά στις συντάξεις. Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δε χορηγείται αύξηση. Επιπλέον, στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι Διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων, με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Η μείωση δαπανών και τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα και αφορούν εισοδήματα και συντάξεις, ισοδυναμεί με 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ. Άλλες άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση των δαπανών: Περιορίζεται κατά 5%, δηλαδή 500 εκατομμύρια ευρώ, το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, μειώνονται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ οι πιστώσεις για νέα προγράμματα του ίδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας. Τα μέτρα αυτά αφορούν πιστώσεις του προϋπολογισμού και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκατομμύρια ευρώ, ή 0,3% του ΑΕΠ. Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα των συνθηκών, το σύνολο των ρυθμίσεων αυτών έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο με τίτλο «Προστασία της εθνικής οικονομίας, Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που κατατέθηκε ήδη με τη λήξη των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή. Παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών. Πέρα από τα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, στο ίδιο σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι εξαγγελίες για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, όπως: - Καταργούνται οι αμειβόμενες Επιτροπές στο δημόσιο, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου - Γίνεται περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων Διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται από το δημόσιο, - Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα - Απαγορεύεται η χορήγηση bonus σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων, που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο - Μπαίνει τάξη στις υπερωριακές αμοιβές, μείωση κατά 30% και στις δαπάνες για μετακινήσεις - Εισάγονται ποσοτικοί κανόνες στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή των προσλήψεων το 2010, εκτός από τους τομείς της παιδείας, της υγείας και των σωμάτων ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί, - Μέτρα συνεισφοράς και συμβολής στην οικονομία. Με το ίδιο σχέδιο νόμου ορίζεται η καταβολή εφ’ άπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000,00 €. Το ύψος της εισφοράς ορίζεται κατά 1%. - Εντάσσονται τα μέτρα για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20% που μεταξύ άλλων συνεισφέρει και στη μείωση των δαπανών για φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία - Για την ενίσχυση της απασχόλησης συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση η οποία υλοποιεί τη δέσμευση της Κυβέρνησης για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εν τέλει εργασία - Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ, αλλά και τη χορήγηση αδειών για τυχερά παιχνίδια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκατομμύρια € περίπου. Πέραν αυτών των μέτρων για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα ισχύσουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%. Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000,00 €. Προσωρινά και για την επόμενη τριετία αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων € με συντελεστή 2%. Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε ουσιαστικά καταργήσει, είχε μειωθεί στο 0,1%. Οι σημερινές αποφάσεις της Κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο όλων των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει για την ανάπτυξη και τη συνοχή, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και για τη διάνοιξη νέων δρόμων ανάπτυξης και για την πράσινη ανάπτυξη. Σύντομα, θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες που αφορούν στον τουρισμό, το ΕΣΠΑ, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Η μάχη με το χρόνο θα είναι σκληρή, όμως δουλεύουμε και θα τα καταφέρουμε. Οι μέρες, οι βδομάδες και οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ κρίσιμοι όχι μόνο για να πείσουμε ή για να αποδείξουμε στους πιστωτές μας και στους διεθνείς εταίρους, ότι αυτή η οικονομία μπορεί να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει να ξεπεράσει στα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα, αλλά κυρίως πρώτα απ’ όλα να δείξει στους πολίτες ότι ο αγώνας αξίζει, ότι αυτό που ζητάμε σήμερα είναι μια αναγκαιότητα για τη διάσωση της χώρας, μιας χώρας και μιας οικονομίας που θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε σε μία νέα καλύτερη πορεία. Ευχαριστώ πολύ.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΝΤΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
Συγγραφέας: ΜΕΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ISBN: 978-960-256-671-8
Έτος έκδοσης: 2009
Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σελίδες: 208
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει μία εισαγωγή και τέσσερα δοκίμια για την σημερινή κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ελληνοευρωπαϊκές οικονομικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα εξετάζονται: τα προβλήματα, οι αντιθέσεις και τα δομικά αδιέξοδα της πραγματοποιούμενης ενωσιακής διαδικασίας· τα όρια επέκτασης της Ε.Ε. και οι δυνάμεις που καθορίζουν αυτή τη διαδικασία· η πορεία από τη δημοκρατία προς τον «δημοκρατικό ολοκληρωτισμό»· τα βασικά συμπεράσματα από τα 26 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο στόχαστρο του BBC οι φυλακές Κορυδαλλού

Στο στόχαστρο του BBC οι φυλακές ΚορυδαλλούΛονδίνο, του Θανάση Γκαβού. Στο στόχαστρο του BBC βρέθηκαν για ακόμα μία φορά οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, αυτή τη φορά με αφορμή την υπόθεση του 21χρονου Βρετανού κυπριακής καταγωγής Άντριου Συμεού, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για μια ιστορία που έχει προκαλέσει μέχρι και πολιτικές παρεμβάσεις από το Λονδίνο. Μιλώντας τηλεφωνικώς στον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, Μάλκολμ Μπράμπαντ από τις φυλακές Κορυδαλλού, για λογαριασμό της εκπομπής ‘Inside Out’, ο Συμεού κατήγγειλε φραστικές απειλές σε βάρος του που τον έχουν φέρει στα πρόθυρα κλονισμού, καθώς επίσης και κακομεταχείριση συγκρατούμενών του.
Το ρεπορτάζ του BBC επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι ο «διαβόητος» Κορυδαλλός έχει καταδικαστεί από τη Διεθνή Αμνηστία ως «ένα από τα χειρότερα σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ευρώπη». Ο 21χρονος κρατείται στον Κορυδαλλό μέχρι τον ορισμό της δίκης του μετά την έκδοσή του από τη Βρετανία, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, ο Συμεού γρονθοκόπησε τον 18χρονο Ουαλό Τζόναθαν Χάιλς στο μπαρ Rescue του Λαγανά της Ζακύνθου προκαλώντας το θάνατό του τον Ιούλιο του 2007. Ο Συμεού αρνείται ότι βρισκόταν στο μπαρ την ώρα του περιστατικού, λέγοντας ότι δύο φίλοι του υποχρεώθηκαν με απειλές και βία από τις ελληνικές αρχές να καταθέσουν σε βάρος του. Την καταγγελία αυτή επιβεβαίωσε στην εκπομπή του BBC ένας εκ των συγκεκριμένων φίλων του Συμεού, λέγοντας ότι οι ανακριτές του τον χτύπησαν στο πρόσωπο υποχρεώνοντάς τον να πει όσα είπε. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ WWW.THEINSIDER.GR

Πασοκ όπως…Πλουτοκρατία;

Πασοκ όπως…Πλουτοκρατία; Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Θα διαβεβαιώσω τον σεβαστό κ Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου Πρωθυπουργό ΟΛΩΝ των Ελλήνων ότι ελάχιστοι, και αυτοί σίγουρα με κακόβουλη διάθεση, θα περίμεναν από αυτόν, τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εγγονό του Γεωργίου, γιό του Αντρέα που εκλέχτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2009 σε αυτό το αξίωμα ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ αυτά που τώρα τόσο εύκολα ξεχνά και δεν εκπληρώνει, να δώσει την εντολή στον κ Πεταλωτή να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό τόσο…Γιαπωνέζικα, «thasusiro to kassoni» (μεταγλωττίστε ακουστικά στα ελληνικά)… ΟΥΔΕΝ σχόλιο για τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης που έκανε τη σχετική ανακοίνωση «θανάτωσης» των μισθωτών…Αισθητικά δεν τον «πάω», δεν μου αρέσει έτσι κι αλλιώς… ΕΡΩΤΩ, ευθέως, το «ιστορικό» κακόβουλα ίσως για πολλούς, «βαθύ» ΠΑΣΟΚ : μετά την ανακοίνωση των σημερινών «μέτρων» για το «κασόνι» των Ελλήνων που ΔΕΝ έκλεψαν, εσείς θα συνεχίσετε να παραμένετε…άφαντοι; ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ να πληρώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι, φιλότιμοι και ευγενείς Έλληνες, και μένουν στο απυρόβλητο ΜΠΛΕ, ΠΡΑΣΙΝΟΙ και άλλοι αφιλότιμοι, αγενείς, ΚΛΕΦΤΕΣ Έλληνες! Τόση ΑΔΙΚΙΑ;

Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ: ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr για τα οξυμένα πνέυματα στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ
Διαβάστε επίσης:
1) Ν. Θεσσαλονίκης: «μπλόκο» στο δάνειο των 35 εκ. € βάζει η αντιπολίτευση
2) Και η Ryanair στη Μαγνησία
3) Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο δήμο Πολίχνης
4) Κριτική Παπατόλια σε Νάκο για το μεταναστευτικό
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ