Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Νέοι θυρωροί στην πολυκατοικία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΘέλουν λίφτινγκ στις ρωγμές της πολυκατοικίας Πιέσεις σε Καραμανλή να επαναφέρει Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης και να αναθέσει σε Σπηλιωτόπουλο την εκπροσώπηση της κυβέρνησης ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.grΟ Άρης Σπηλιωτόπουλος έφθασε τρία λεπτά νωρίτερα στο «Βυζαντινό», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολούθησε.
Χωρίς γραβάτα και οι δύο, παρήγγειλαν ομελέτα με λαχανικά και έκλεισαν το γεύμα το απομεσήμερο με διπλό εσπρέσο.
Ήπιαν και μεταλλικό νερό.
Το βασικό μενού της συνάντησης, ωστόσο, ήταν το μέλλον της κυβέρνησης και της Ν.Δ. μετά τη βαριά εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι ρωγμές στη γαλάζια «πολυκατοικία» είναι βαθιές και απαιτούνται κατεπειγόντως εκτεταμένες επισκευές...
Για πολλούς στη Ν.Δ., η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές που κυοφορούνται σε κυβέρνηση και κόμμα.

Διπλό «στραπάτσο» για την Τουρκία στο Στρασβούργο

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Διπλό «στραπάτσο» στο καλλιεργούμενο φιλοευρωπαϊκό της προφίλ δέχθηκε, χθες, η Τουρκία στο Στρασβούργο τόσον από απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, με την οποία εγκαλείται να εφαρμόσει άμεσα τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον και από καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε το ίδιο το Δικαστήριο για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος για απαγόρευση βασανιστηρίων και οικογενειακής βίας.
Με την απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών του ΣτΕ εγκαλείται η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην εκτέλεση των καταδικαστικών, τελεσίδικων αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΕΔΑΔ εναντίον της, στις υποθέσεις Κύπρου κατά Τουρκίας αλλά και στις υποθέσεις Λοϊζίδου, Ξενίδη-Αρέστη και Ισαάκ-Σολωμού κατά Τουρκίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - τηλεθέαση
Θέμα της εβδομάδας: Τηλεόραση Ουσιαστικό θηλυκού γένους.
Η τηλεθέαση σχηματίστηκε από το αρχαιοελληνικό επίρρημα «τήλε» (=μακριά) και τη «θέαση», για να δηλώσει την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Η τηλεθέαση έχει συνώνυμα τη θεαματικότητα και την ακροαματικότητα;
Με βάση τη σημασία τους, η τηλεθέαση αφορά την τηλεόραση και η ακροαματικότητα αφορά το ραδιόφωνο (στις εφημερίδες αντιστοιχεί η λέξη αναγνωσιμότητα και στους ιστότοπους –site– η λέξη επισκεψιμότητα).
Ενδεικτική έρευνα στο Google καταγράφει περίπου 100.000 εμφανίσεις για την τηλεθέαση, 14.000 για τη θεαματικότητα και 38.000 για την ακροαματικότητα.
Φαίνεται ότι η τηλεθέαση και η θεαματικότητα χρησιμοποιούνται με την ίδια σημασία, αλλά η θεαματικότητα έχει και μία επιπλέον: «το να είναι κάτι θεαματικό», π.χ. η θεαματικότητα των αθλημάτων παραλίας.
Η ακροαματικότητα σπάνια χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της τηλεθέασης.
Υπενθύμιση:
Σήμερα ξεκινούν οι Λέσχες γλωσσικών συζητήσεων.
Στις λέσχες αυτές θα γίνει μια προσπάθεια ουσιαστικής συζήτησης για γλωσσικά θέματα και επίλυσης γλωσσικών αποριών. [θέλω να πάρω μέρος]

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΜΥΙΚΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ DEJERINE

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΜΥΙΚΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ DEJERINE Μερικές φορές οι κλινικές μορφές των δύο αυτών νοσημάτων συμπίπτουν και δημιουργούν διαγνωστικά προβλήματα.
Η συμπτωματολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι εκτενής και ποικίλη.
Έτσι πολλές φορές μπορεί να μοιάζει με αυτή της μυϊκής δυστροφίας τύπου Dejerine.
Μπορεί βέβαια να συμβεί και το αντίστροφο.
Η μυϊκή δυστροφία Dejerine είναι μία «παράξενη» κληρονομικού τύπου μυοπάθεια που προσβάλει τους μυς του κάτω μέρους του προσώπου των ώμων της λεκάνης και των μηρών. Αντίστροφα «αυξάνονται» διογκωμένα οι μυς στις γάμπες και στην πλάτη.
Παρουσιάζεται δε ταυτόχρονα βαρηκοΐα και διαταραχές αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Ο ασθενής παρουσιάζει βάδισμα δρομέα. Η κλινική αυτή εικόνα μπορεί να «ξεγελάσει» για χρόνια πολλούς πιστεύοντας ότι έχουν να κάνουν με την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Βέβαια η διάγνωση της μυϊκής δυστροφίας τύπου Dejerine δεν είναι εύκολη ακόμη καμιά φορά και για έμπειρους γιατρούς.
Όμως με τα σημερινά κλινικά και διαγνωστικά μέσα μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα.
Είναι πάντως από τις περιπτώσεις που πρέπει να συνεξετάζονται. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΜΥΟΠΑΘΕΙΕΣ Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια με φλεγμονανοσολογική βάση πολύ τακτικά «έλκει» παρόμοιου νοσολογικού χαρακτήρα φλεγμονώδη νοσήματα όπως π.χ. τις Πολυμυοσίτιδες ή Δερματομυοσίτιδες.
Οι δερματομυοσίτιδες είναι μια μυοσίτης με την παρουσία και δερματολογικών ευρημάτων (μικρά κόκκινα στίγματα) συνήθως από μόνες τους εμφανίζονται 5 φορές ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού το χρόνο.
Τακτικά συνυπάρχουν και με την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στην περίπτωση αυτή κατά κανόνα το παθολογικό υπόβαθρο της μίας ασθένειας στηρίζει την δεύτερη.
Ο λόγος είναι μάλλον η ύπαρξη χημικών και κυτταρικών ανοσομηχανισμών που παραμένουν άγνωστοι.
Αυτό φαίνεται από το γεγονός της ύπαρξης αυξημένου τύπου πρωτεΐνης IgG στο αίμα και αντιγόνου τύπου HLA, B8 και R3.
Στη στήριξη της θεωρεία αυτής συνηγορεί και το γεγονός της απάντησης των νοσημάτων αυτών στην ανοσοκατασταλτική θεραπεία.
Γενικά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν εμφανίζονται σε δύο βασικά σημεία: 1) Να μην θεωρούνται ταυτόσημα με την σκλήρυνση κατά πλάκας και
2) Να διαφορογιγνώσκονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά αμέσως.