Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Eρωτευμένος Πειρατής του Θέμη Μουμουλίδη από τις 20 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σε μια μεγάλη παραγωγή το παραμύθι Ερωτευμένος πειρατής ,σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.
Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο.
Η ιστορία έχει ως κεντρικό ήρωα τον πειρατή, Τζιανκάρλο Ριπαφράτα, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Ιζόλδη, πριγκίπισσα του Βορρά .
Η Ιζόλδη βρίσκεται εξόριστη από τη θεία της, τη λαίδη Νάθινγκ στο άγνωστο σε όλους χρυσοπράσινο νησί.
Ο Ριπαφράτα επιβιβάζεται στη γαλέρα του, τον «Λευκό καρχαρία», παρέα με τον επιστήθιο φίλο του Ροδόλφο και ξεκινούν για την αναζήτηση της Ιζόλδης.
Οι δύο φίλοι θα ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες, άλλοτε πραγματικές κι άλλοτε φανταστικές , θ’αναζητήσουν περίεργους ήρωες και θα ζήσουν μοναδικές περιπέτειες.
O Eρωτευμένος πειρατής είναι ένα έργο που απευθύνεται σε κάθε ηλικία, ένα έργο που υμνεί την πίστη, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, και κυρίως τη γοητεία της αναζήτησης, το ταξίδι.
Η αξία του μύθου γίνεται επιτακτική ανάγκη σε μια εποχή που οι μύθοι ξεθωριάζουν και η αθωότητα δραπετεύει.
Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Ο Ερωτευμένος Πειρατής είναι ένα παραμύθι που γεννήθηκε μια νύχτα ως αφήγηση ενός ενήλικα σ’ ένα παιδί.
Στην αρχή ήρθε ο Τζιανκάρλο Ριπαφράτα, ένας ιππότης, που από ανάγκη έγινε πειρατής και περιπλανιέται στον κόσμο για να βρει την Ιζόλδη του, πριγκίπισσα —τότε— της Αρραγωνίας...
Όμως, μετά την ερώτηση «τι είναι αγωνία»; όλα άλλαξαν!
Ήταν τότε που ήρθε ο Ροδόλφος, φίλος του Τζιανκάρλο, που θα τον συνόδευε στο άγνωστο ταξίδι του στο χρυσοπράσινο νησί! - Γιατί δεν το ξέρουμε το χρυσοπράσινο νησί;- Μα αν το ξέραμε δεν θα υπήρχε ταξίδι.
Δεν θα υπήρχε παραμύθι. - Είναι αλήθεια τα παραμύθια;
Μια ξεχασμένη υδρόγειος μας έδινε κάθε νύχτα την πορεία του λευκού καρχαρία της γαλέρας του Ριπαφράτα... και κάθε νύχτα το στίγμα μετατοπιζόταν!- Γιατί τα παιδιά κοιμούνται νωρίς;- Γιατί πρέπει...- Και κάθε μέρα πρέπει;...
Ύστερα ήρθε η καταιγίδα και ξέβρασε στο κατάστρωμα του Λευκού καρχαρία» τον Ρωμαίο την Ιουλιέτα αλλά και τον μυστηριώδη Βαρώνο φον Μυνχάουζεν!...
Κι όλοι μαζί φτάσαμε στο Αλγέρι, αφού γυρίζοντας την υδρόγειο, το παιδικό χέρι σταμάτησε στο Αλγέρι!
Η περιπέτεια συνεχίστηκε στη φυλακή, στο νησί Βόρνεο του Σαντογκάν και την περίφημη αγορά του Ισπαχάν!
Ρωτούσαν παντού, όμως, κανείς δεν γνώριζε κάτι για το νησί.
Πέρασαν χρόνια και το παραμύθι ξεχάστηκε... ώσπου δέκα χρόνια αργότερα, ξαναεμφανίστηκε!
Ήταν και πάλι νύχτα! - Που πάμε απόψε;- Τι λες για ένα ταξίδι στο κέντρο της γης;
Έτσι βρεθήκαμε στο κέντρο της γης, παρέα με την Αστάρτη και τον ιππότη Ρόμπι, σταυροφόρο του βασιλιά Αρθούρου!...- Για τον Χριστό πολέμησαν οι σταυροφόροι;
Ύστερα, μια ρωγμή του χρόνου γέννησε τη συνέχεια...
Προηγήθηκε μια απουσία, που γέννησε τη χώρα της μνήμης!
Κι από εκεί στη Χώρα των Χριστουγέννων!
Άλλη νύχτα φτάσαμε στη χώρα της μαριονέττας, όπου εκεί συναντήσαμε τον χορό του φεγγαριού!- Ευτυχώς που το φεγγάρι δε λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα!- ..
Οι νύχτες κυλούσαν και το χρυσοπράσινο νησί παρέμενε μυστηριώδες και άγνωστο και το ταξίδι κάθε νύχτα συνεχιζόταν και σε άλλη χώρα...
Πέρασαν χρόνια, πέρασαν κι άλλα χρόνια και το παραμύθι δεν είχε τέλος...όπως και κάθε παραμύθι...
Θ. Σ. Μουμουλίδης Οκτώβριος 2008
Συντελεστές παράστασης
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Δάσκαλος ξιφασκίας: Σάκης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Παπαμιχαήλ
Βοηθός σκηνογράφου: Πηνελόπη Τριανταφύλλου
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
Παίζουν:
Παναγιώτης Αργυριάδης, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Θανάσης Δισλής, Θανάσης Κιτσούκαλης, Φώτης Λαγανόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χρήστος Τανταλάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Ελένη Βρυώνη, Χρύσα Ζαφειριάδου, Αντωνία Καμπάκου, Νικολέτα Ρηγάκη, Ευτυχία Φράγκου, Δήμητρα Χαριτοπούλου
Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ.
Για τις ομαδικές επισκέψεις σχολείων στις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής τις καθημερινές το Κ.Θ.Β.Ε. προσφέρει τα εισιτήρια στη μειωμένη τιμή των 8€
Τηλ ταμείων 2310.288.000
Βασιλικό Θέατρο Πλατεία Λευκού Πύργου
Χορηγοί επικοινωνίας- ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ3
Με την υποστήριξη-FM100, TV100
Πολιτιστικό site-Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελένη του Ευριπίδη εγκαινιάζει τη «Νεανική Σκηνή» του Κ.Θ.Β.Ε.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την Ελένη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου εγκαινιάζοντας έτσι τη «Νεανική Σκηνή» του.
Πρόκειται για μία μόνιμη σκηνή, που έχει ως στόχο να παρουσιάσει έργα και παραστάσεις ,τόσο σε μαθητές Γυμνασίου ,όσο και στο ευρύτερο, ανήσυχο, νεανικό κοινό.
Στην Ελένη ο Ευριπίδης αντιστρέφει τον παραδοσιακό μύθο, γράφοντας μια πρωτότυπη τραγωδία με έντονα κωμικά στοιχεία.
Η Ελένη δεν ειν’ εδώ η άπιστη σύζυγος, που πρόδωσε την πατρίδα της και την έσυρε στον πόλεμο, αφού στην Τροία πήγε μονάχα το είδωλό της .
Ο θεματικός άξονας που διατρέχει το έργο, δηλαδή η αντίθεση ανάμεσα στο φαινομενικό και στο πραγματικό αφορά άμεσα τη σημερινή νέα γενιά, καθώς σχετίζεται με τους περιορισμούς που της επιβάλει η εξωτερική εικόνα της και που διαρκώς καλείται να την ανατρέψει.
Μπορεί ένα έργο αρχαίας τραγωδίας ν’ αφορά το νεανικό κοινό του θεάτρου;
Κάτω από ποιές προϋποθέσεις είναι δυνατόν η ψυχαγωγία ν’αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης των σύγχρονων θεατών;
Τι μπορεί να σημαίνει έκπληξη και ανατροπή για τους σημερινούς θεατές ,τους μυημένους στην άμεση, πανίσχυρη επίδραση της εικόνας στην καθημερινότητά τους.
Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων-θεατών, πάνω στα θέματα, που θα τεθούν προς συζήτηση αμέσως μετά την παράσταση.
Οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί είναι αυτοί , που κυρίως απασχολούν τη δουλειά του θιάσου και κατά συνέπεια το ίδιο το έργο.
Συντελεστές παράστασης
Μετάφραση: Σοφία Νικολαϊδου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά,κουστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Κίνηση: Κώστας Γεράρδος
Μουσική Επιμέλεια: Κοσμάς Εφραιμίδης
Δραματουργική Επεξεργασία: Μαγδαληνή Μπεκρή
Φωτισμοί: Χρήστος Γιαλαβούζης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μπακάκου
Βοηθός Σκηνογράφου: Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου
Διανομή
Ελένη: Αμαλία Τσεκούρα Τεύκρος: Κωνσταντίνος Χατζησάββας Μενέλαος: Χρίστος Στυλιανού Γριά: Βάσια Μπακάκου Αγγελιοφόρος Α’: Γιώργος Σφυρίδης Θεονόη: Μαρία Καραμήτρη. Θεοκλύμενος: Παύλος Μυρόφτσαλης Αγγελιοφόρος Β: -Χάρης Πεχλιβανίδης Κάστωρ: Θόδωρος Γρηγοριάδης Πολυδεύκης: Κωνσταντίνος Χατζησάββας Χορός: Ελένη Θυμιοπούλου, Εφη Γούση, Αννα Σωτηρούδη, Τσαμπίκα Φεσάκη, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιρις Νικολάου, Ζωή Κυριακίδου
Κάθε Κυριακή στις 3 μ.μ. Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ.
Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Τετάρτη 12/11 και στις 9.00 μ.μ.)Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος-10€
Τηλ.ταμείων-2310 288.000
Μονή Λαζαριστών Κολοκοτρώνη 25-27 ,Σταυρούπολη
Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη-TV100, FM100
Πολιτιστικό site-Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ:
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ Το Κ.Θ.Β.Ε. συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του πολιτική παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Είσαι ξεχωριστός της Περσεφόνης Σέξτου.
Πρόκειται για μία Κινούμενη Θεατρική Μονάδα που θα επισκέπτεται τις παιδιατρικές πτέρυγες νοσοκομείων και θα παρουσιάζεται σε νοσηλευόμενα παιδιά. Η κοινωνική αυτή προσφορά του Κ.Θ.Β.Ε. υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στόχος της παράστασης είναι να προσφέρει διασκέδαση, χαρά και γέλιο στα νοσηλευόμενα παιδιά τα οποία διακατέχονται συχνά από αισθήματα άγχους, συναισθηματική αστάθεια και περιορισμένη συνεργασία και επικοινωνία στις θεραπείες και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έρευνες στην Αμερική έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά- ασθενείς που παρακολουθούσαν συστηματικά θέατρο στα νοσοκομεία αντιμετώπισαν καλύτερα το άγχος τους και τον ιδρυματισμό, βελτίωσαν τη ψυχολογία τους, συνεργάστηκαν πιο θετικά με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και γονείς και δέχτηκαν καλύτερα τη θεραπεία τους. Η θεατρική παράσταση Είσαι ξεχωριστός απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Το έργο βοηθά τους μικρούς θεατές να κατανοήσουν το πόσο σημαντικός είναι ο καθένας παρά την ιδιαιτερότητα του, (το πρόβλημα της υγείας του) και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Φέτος παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος του προγράμματος ,που βασίζεται σε λαϊκούς μύθους . Τα λαϊκά μας παραμύθια με τον ιδιαίτερο τρόπο που αποδίδονται κάνουν το παιδί να νιώσει ξεχωριστό και περνούν μηνύματα γενναιότητας, θάρρους, αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης, αυτοπεποίθησης και όρεξης για ζωή. Η παράσταση θα δίνεται από εξειδικευμένους και ευαίσθητους σε κοινωνικά θέματα ηθοποιούς, σε καθημερινή βάση από Δευτέρα έως Παρασκευή, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σε κλινικές παιδιατρικής, παιδοχειρουργικής, αιματολογικού, κ.λπ., σε συνεννόηση με τη διοίκηση των νοσοκομείων, τους διευθυντές των κλινικών και με βάση τα ωράρια που εξυπηρετούν την λειτουργία τους. Υπεύθυνη για τη σύλληψη, το θεατρικό σενάριο και τη σκηνοθεσία είναι η Περσεφόνη Σέξτου (Δρ. Θεάτρου στην Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Συντελεστές παράστασης Επιμέλεια εκπαιδευτικού προγράμματος: Περσεφόνη Σέξτου Μουσική: Δημήτρης Μαραμής Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου Παίζουν: Βασιλική Κανάκη, Ισμήνη Χατζή Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3 Με την υποστήριξη-TV100, FM100 Πολιτιστικό site-Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε. 88 ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΙΕΣ ΑΝΕΜΩΝΕΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος 88 Βελανιδιές και Μύριες Ανεμώνες, θα παρουσιάζεται και φέτος από τις 28 Νοεμβρίου στα νηπιαγωγεία και στις Α’ και Β’ Δημοτικού.
Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία του Κ.Θ.Β.Ε. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, προσφέρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους μαθητές, την ευκαιρία για περιβαλλοντική, κοινωνική και αισθητική αγωγή μέσα από το Θέατρο.
Οι 88 Βελανιδιές και Μύριες Ανεμώνες ισορροπούν μεταξύ θεατρικής παράστασης και παιχνιδιού.
Το σενάριο εμπλέκει τους μαθητές από την πρώτη στιγμή με τη βοήθεια τριών ηθοποιών (δύο κοπέλες και ένα αγόρι) που θα παίζουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους.
Το θέμα είναι οικολογικό με έμφαση στην κατάλληλη διαχείριση του δάσους και στον σεβασμό στις οικογένειες των ζώων.
Περιλαμβάνει μία μικρή θεατρική παράσταση στην αίθουσα διδασκαλίας με ενσωματωμένο θεατρικό παιχνίδι με τους ηθοποιούς, εκπαιδευτικό δράμα, όπου οι μαθητές θα αποφασίζουν υπεύθυνα για την τύχη των ηρώων και το μέλλον του δάσους.
Οι παραστάσεις στα σχολεία θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Φιλοθέη Ελευθεριάδου. Τηλ.:2310242629 Κιν.:6936935437.
Σύλληψη-σχεδιασμός- διδασκαλία θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος: Περσεφόνη Σέξτου Συμμετέχουν οι ηθοποιοί- θεατροπαιδαγωγοί: Απόστολος Ορνιθόπουλος, Αγγελική Παπαγρηγορίου, Αρετή Παπαρούνα Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου
Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε.,ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη-TV100, FM100
Πολιτιστικό site-Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΙΚOΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΖΥΗΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε.
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Το Κ.Θ.Β.Ε. συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του πολιτική παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Εικόνες από το Βιζυηνό σε σκηνοθεσία του Νίκου Βουδούρη. Το γνωστό διήγημα του Γ.Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» αναπλάθεται κατά τη διάρκεια πρόβας μέσα από τη φαντασία και τη μνήμη, διατρέχει τις ιστοσελίδες ,ανιχνεύεται από μηχανές αναζήτησης και τέλος καταγράφεται από τις φωνές των ηθοποιών ,αποκαλύπτοντας τη γλώσσα του συγγραφέα και τη δύναμη των εικόνων που περιγράφει. «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» είναι ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα του Γεωργίου Βιζυηνού –σταθμός στη νεοελληνική λογοτεχνία, μια μικρή πραγματεία πάνω στο γλυκό ταξίδι της ζωής. Οι παραστάσεις απευθύνονται σε μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου ενώ κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης θα έχουν τη δυνατότητα ν’ απαντούν σ’ένα ερωτηματολόγιο βασισμένο στην υπόθεση του έργου. Η μουσική της παράστασης είναι «ζωντανή» και ακούγονται μελωδίες από μια κιθάρα ,ένα βιολί και μία φυσαρμόνικα. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάζεται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς από τις 18 Νοεμβρίου. Οι παραστάσεις στα σχολεία θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης. Υπεύθυνη επικοινωνίας-Κα Φιλοθέη Ελευθεριάδου Τηλ. 2310 242.629 Κιν. 6936935437 Συντελεστές της παράστασης Σκηνοθετική επιμέλεια-επιλογή κειμένων-Νίκος Βουδούρης Επιμέλεια κειμένων-συμμετοχή-Ανέτα Λιάπτση Τους ρόλους ερμηνεύουν: Νέλσων-Ορφέας Λουκάς, Στέλλα Σμουλιώτη, Λευθέρης Τεκτονίδης Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε.,ΕΡΤ 3 Με την υποστήριξη-TV100,FM100 Πολιτιστικό site-Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΙΚΗΤΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝTΗ ΔΑΣΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 12-11-08
Χαρακτήρισε διολίσθηση τη διαδικασία με την οποία η έκταση 8.608 στρεμμάτων Ουρανούπολης που έχει χαρακτηριστεί απ΄ όλες τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες (Δασαρχείο Αρναίας, Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών Κ. Μακεδονίας) σαν δάσος, μετατράπηκε με διαδικασίες εξπρές (όταν τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί διαρκούν χρόνια), αρχικά σε δασική έκταση, στη συνέχεια σε κληροτεμάχιο και τέλος σαν άρτιο και οικοδομήσιμο.
Για την διολίσθηση αυτή καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Τέλος καταλόγισε ευθύνες στην Συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη – Βουλγαράκη, που συνέταξε το Συμβόλαιο της παραχώρησης του ακινήτου της Ουρανούπολης στην Μονή Βατοπεδίου χωρίς βεβαίωση του Δασαρχείου Αρναίας, όπως εκ του νόμου απαιτείται.
Επίσης υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδία Δασολόγων Ελλάδος ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για να ακυρωθεί η μετατροπή του δάσους της Ουρανούπολης σε δασική έκταση, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και γι αυτό προσέφυγαν στο ΣτΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣημείωμα κατάθεσης του κ. Μπότσιου στην εξεταστική επιτροπή ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Σημεία κατάθεσης κ. Χριστόδουλου Μπότσιου, στην πρωινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την 12/11/08) Διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο (Ρουσόπουλος, Αγγέλου, Δούκας, Προβόπουλος) με συμμετοχή και του κ. Μπότσιου την Κυριακή των Βαιών του 2007 στην Μονή Βατοπεδίου – Εκτελούσε αιτήματα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου – Από τα Υπουργεία και κατόπιν μέσω ΚΕΔ κατέληξαν οι επίμαχες γνωμοδοτήσεις στο συμβολαιογραφείο της Πελέκη - αναρμοδίως έγινε η αλλαγή του χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης στην Ουρανούπολη – κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας ο χαρακτηρισμός άρτια και οικοδομήσιμα – εκτός περιεχομένου Υπουργικής Απόφασης η εκχώρηση του Ολυμπιακού ακινήτου Ο κ. Μπότσιος στην σημερινή του κατάθεση ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: Την γνωμάτευσή του κ. Μπότσιου, προκάλεσε το από 17/5/07 ερώτημα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκιαδά, το οποίο πρωτοκολλήθηκε μεν σε άλλη υπηρεσία, στη Διεύθυνση Δασών μία μέρα αργότερα, όμως απαντήθηκε από τον κ. Μπότσιο αυθημερόν. (Σελ. 199 -200 Πρακτικών Εξεταστικής 19/11/08 - Η πρωτοκόλληση έγινε στην αρμοδια Διεύθυνση, η απάντηση όμως δεν δόθηκε από αυτήν…) Ο κ. Μπότσιος ταυτίστηκε με την πολιτική ηγεσία, δηλώνοντας ότι ενεργεί ως βοηθός του Υπουργού και συντάσσει αποφάσεις για λογαριασμό του… (Σελ. Πρακτικά Εξεταστικής 12/11/08 σελ. 63) Η επίμαχη απαντητική γνωμάτευση του κ. Μπότσιου δόθηκε στον κ. Σκιαδά και στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης.
Ο μάρτυρας δήλωσε η γνωμάτευσή του κατέληξε στο συμβολαιογραφείο της κα Πελέκη, μέσω του Γενικού Γραμματέα και της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και κατόπιν μέσω ΚΕΔ.. (βλ. Πρακτικά εξεταστικής σελ. 201-202 - Ουσιαστικά ο μάρτυρας αιτιολόγησε την γνωμάτευσή του ως απάντηση σε ερώτημα της πολιτικής ηγεσίας την 17/5/07, απάντηση που μέσα σε πέντε μόλις μέρες διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην εποπτευόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών Διοίκηση της ΚΕΔ, η οποία το προσκόμισε στην συμβολαιογράφο – σύζυγο τότε Υπουργού της Κυβέρνησης Καραμανλή προκειμένου το δάσος της Ουρανούπολης να μεταβιβαστεί στο υπ΄αριθμ. 2328/22-5-07 συμβόλαιο της ως άρτια και οικοδομήσιμη εκτός σχεδίου έκταση…
Πανταχού παρούσα η Κυβέρνηση Καραμανλή δια των Υπουργών της και των «εκλεκτών» υψηλόβαθμων στελεχών της που διόρισε σε θέσεις κλειδιά …) Χαρακτήρισε ως άνευ καμίας νομικής επιρροής την γνωμάτευσή του. (Και όμως βάσει αυτής, μεταβιβάστηκε η Ουρανούπολη ως άρτια και οικοδομήσιμη έκταση στα συμβόλαια της κα Πέλεκη) Η επίμαχη γνωμάτευσή του σε σχέση με το χαρακτήρα της έκτασης 8.500 στρ. στην Ουρανούπολη δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως άρτιας και οικοδομήσιμης στο υπ’ αριθ. 2823/22-5-07 συμβόλαιο ανταλλαγής της κα Πελέκη, που έγινε παρουσία και μετά από σύμπραξη και συμφωνία της διορισμένης από την Κυβέρνηση Διοίκησης της ΚΕΔ και του Εφραίμ.
Δήλωσε κατάπληκτος από τη χρήση του γνωμάτευσής του κατά τη σύνταξη του Συμβολαίου. Όλες οι δασικές Υπηρεσίες Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, που είναι οι μόνες αρμόδιες κατά νόμο, χαρακτηρίζουν την έκταση της Ουρανούπολης δάσος χθαμαλόν (=χαμηλό).
Με τον χαρακτηρισμό αυτό η έκταση αυτή δεν μπορούσε να ανταλλαγεί διότι το χθαμαλόν είναι επιθετικός προσδιορισμός στο δάσος. Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν έχει εκδοθεί βεβαίωση περί μη κηρύξεως αυτής της έκτασης της Ουρανούπολης ως αναδασωτέας και ότι χωρίς αυτή τη βεβαίωση δεν μπορούσε να συνταχθεί το συμβόλαιο ανταλλαγής.
Και μάλιστα σημείωσε ότι σε ερώτημα της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (που όπως φαίνεται κοπτόταν ιδιαίτερα για τη μεταβίβαση…) για το αν θα κηρυχθεί η επίμαχη έκταση ως αναδασωτέα, η Περιφέρεια αρμοδίως απάντησε ότι διαφωνεί γιατί η έκταση είναι δάσος. (βλ. σελ. 70 Πρακτικά Εξεταστικής 12/11/08) Σε σχέση με την παραχώρηση του Ολυμπιακού ακινήτου ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αυτή έγινε καθ’ υπέρβαση της Υπουργικής Απόφασης, αφού δεν τηρήθηκαν τα οριζόμενα σε αυτήν, η οποία έδινε εντολή στην ΚΕΔ για ανταλλαγές μόνο εποικιστικών ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (βλ. σελ. 208-209 Πρακτικά Εξεταστικής 12/11/08) Επιβεβαίωσε συνάντησή του Εφραίμ με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο και κατόπιν με τον ίδιο, δηλαδή τον κ. Μπότσιο. Αποκάλυψε ότι επισκέφτηκε την Μονή Βατοπεδίου κατά τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007. Κατά την τελευταία δε επίσκεψή του δήλωσε ότι την Κυριακή των Βαϊων 2007 είδε στη Μονή Βατοπεδίου τον κ. Ρουσόπουλο, τον κ. Αγγέλου, τον κ. Δούκα, τον κ. Προβόπουλο, τον κ. Λινό, τον κ. Βορτσέλα, τον κ. Τσαρτσώνη και τον κ. Ορφανό. (Δεν έχουν ακόμα διαμοιραστεί τα σχετικά πρακτικά για το ….Υπουργικό συμβούλιο στο Βατοπέδι… παρουσία και της δικαστικής ηγεσίας) ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Μπότσιος αποτελεί κεντρικό μάρτυρα, καθώς γνωματεύσεις και εισηγήσεις του αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μιας επιμέρους πτυχής του Κυβερνητικού σχεδίου οργιωδών ανταλλαγών και συγκεκριμένα το σκέλος του, που αφορά την τεχνητή αύξηση της αξίας με αλλαγή χαρακτηρισμού και κατόπιν χρήσης των εκτάσεων της Ουρανούπολης. Η τεχνητή αλλοίωση του χαρακτήρα μιας έκτασης από χθαμαλό δάσος αρχικά σε δασική έκταση και μετά σε κληροτεμάχιο είχε συγκεκριμένη στόχευση, αυτήν της δυνατότητας αλλαγής χρήσης τους από πράγμα κοινόχρηστο σε αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο.
Αυτή η αλλοίωση του χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης υιοθετήθηκε στο επίμαχο υπ’ αριθμ. 2328/07 συμβόλαιο ανταλλαγής της κα Πελέκη, από την ίδια, αλλά και από την διορισμένη από την Κυβέρνηση Καραμανλή (εποπτείας Υπουργείου Οικονομικών) Διοίκηση της ΚΕΔ και αναδρομικά «νομιμοποιήθηκε» με την υπογραφή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη σε σχετική γνωμοδότηση του αναρμοδίου – ωστόσο - ΝΣΚ. Κατά τον ν. 998/79 αρ. 14 ο μόνος αρμόδιος να προβεί σε αποχαρακτηρισμο δασών είναι ο δασάρχης και μετά από προσφυγή δύο επιτροπές που ορίζονται σε σχετικό νόμο. Ο κ. Μπότσιος και το ΝΣΚ είναι αναρμόδια όργανα και η ανάθεση σε αυτούς μιας τέτοιας γνωμοδότησης, καθώς και η έγκρισή της από τον αρμόδιο Υφυπουργό της Κυβέρνησης Καραμναλή πράξη παράνομη. Πριν από την έγκριση του Υφυπουργού, η γνωμάτευση Μπότσιου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις πραγματικά αρμόδιες υπηρεσίες, λχ. Γενική Διεύθυνση Δασών έγγραφο υπ’ αριθμ. 97719/2354/13-11-07, που όμως δεν λήφθηκαν υπόψη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΔήλωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή
Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, Βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να συλληφθεί μάρτυρας την ώρα που κατέθετε στη Επιτροπή και πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή του, και να παραπεμφθεί στο αυτόφωρο διότι, κατά την γνώμη του, απέκρυψε την αλήθεια.
Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής δεν απέρριψε το αίτημα του Βουλευτή, αλλά είπε ότι θα εξεταστεί στο τέλος της κατάθεσης του μάρτυρα. Είναι προφανές ότι η ΝΔ άρχισε να εκφοβίζει τους μάρτυρες.
Η Βουλή των Ελλήνων δεν συλλαμβάνει τους μάρτυρες αλλά οφείλει να τους προστατεύει, διότι η Εξεταστική Επιτροπή αναζητά την αλήθεια. Η πρακτική που επιχειρεί να εφαρμόσει η ΝΔ εισάγει νέα ήθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Την πρακτική αυτή την καταδικάζουμε απερίφραστα.
Είναι απαράδεκτο πολιτικά, νομικά και ηθικά να ζητάει Βουλευτής από την Βουλή να συλληφθεί μάρτυρας εντός του Κοινοβουλίου την ώρα που καταθέτει. Η ΝΔ οφείλει να πάρει άμεσα επίσημη θέση για το θέμα. Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2008
Οι Βουλευτές Γιάννης Δριβελέγκας Μιχάλης Καρχιμάκης Μάρκος Μπόλαρης Γρηγόρης Νιώτης Γιώργος Παπαγεωργίου Γιώργος Πεταλωτής Ντίνος Ρόβλιας Θεοδώρα Τζάκρη

Νέες θεραπείες κατά του διαβήτη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΚάθε χρόνο προστίθενται 7 εκατομμύρια περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη στα ήδη υπάρχοντα 250 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Καθώς η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται- εξαιτίας του τρόπου ζωής μας- νέες, μεγάλες, επιστημονικές μελέτες βρίσκουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της νόσου.
Με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, που είναι αφιερωμένη στα παιδιά και στους εφήβους για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 (παιδικού ή ινσουλινοεξαρτώμενου) αυξάνεται σε όλο τον κόσμο με ρυθμό 3% τον χρόνο, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (που έπληττε έως πρόσφατα κυρίως τους ενηλίκους) αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στα παιδιά μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Μπαρτσόκας και η υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Πολυκλινική» κ. Μαριάννα Μπενρουμπή ενημερώνουν για τα νέα επιστημονικά ευρήματα και συμβουλεύουν υγιείς και πάσχοντες, νέους και μεγάλους, για την πρόληψη της νόσου και τη σωστή αντιμετώπισή της.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Άμυνα στα χαράτσια των τραπεζών

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΠώς θα αντιμετωπίσετε τα υψηλά επιτόκια σε δάνεια - κάρτες ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης dpefanis@dolnet.gr
Οκτώ αντίδοτα στα φαρμακερά τρικ των τραπεζών έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες, προκειμένου να αποφύγουν τα τσουχτερά επιτόκια και να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της υπερχρέωσης. Παρ΄ ότι τις τελευταίες μέρες οι τράπεζες λόγω της πίεσης και της κατακραυγής που δέχονται έχουν κάνει δειλά βήματα πίσω, τα επιτόκια σε κάρτες και δάνεια αλλά και τα χαράτσια στο γκισέ και στα ΑΤΜ έχουν παραμείνει στα ύψη. Έτσι, και προκειμένου να προστατευτούν από τα αλλεπάλληλα καπέλα, δανειολήπτες και πελάτες των τραπεζών μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή μια σειρά από αντι-τρικ, ώστε να μειώσουν τις δόσεις τους και να ξεφύγουν από τις αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα έναν οδηγό επιβίωσης στους καιρούς του ακριβού χρήματος με οκτώ αντίμετρα που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα νοικοκυριά για να προστατευθούν από τις πρακτικές των τραπεζών.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η άσπρη λέξη της ημέρας - δείγμα και δήγμα

Η λέξη δείγμα είναι αρχαία και προέρχεται από το δείκνυμι «δείχνω».
Σημαίνει το μέρος που δίνει εικόνα για το σύνολο, π.χ. δείγμα αίματος/ούρων, δείγματα της δουλειάς μας, δείγματα προϊόντων. Λέξεις της ίδιας οικογένειας: δειγματολόγιο (= σειρά από δείγματα, π.χ. χρωμάτων), δειγματοληψία, δειγματοληπτικός, δείκτης, δεικτικός, δείξη (γλωσσολογικός όρος).
Η λέξη δήγμα είναι επίσης αρχαία και ανήκει στην οικογένεια του ρήματος δάκνω, απ' όπου έχει προέλθει και το νεοελληνικό δαγκώνω.
Χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά και σημαίνει «δάγκωμα», π.χ. δήγμα εντόμου/ζώου/φιδιού. Πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα και δήγματα.
Λοιμώξεις τραυμάτων, δηγμάτων και εγκαυμάτων.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: δηκτικός, δηκτικότητα.
Συχνά συγχέονται ορθογραφικά τα επίθετα που συνδέονται με το δείγμα και το δήγμα αντίστοιχα, το δεικτικός «αυτός που δείχνει» (π.χ. δεικτικές αντωνυμίες) και το δηκτικός «οξύς, δριμύς, καυστικός, προσβλητικός», αρχική σημασία «αυτός που δαγκώνει» (π.χ. δηκτικό πνεύμα/σχόλιο/ύφος/χιούμορ)
Θέμα της εβδομάδας: Ομόηχες λέξεις
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com./
Μπορείτε να κάνετε την «άσπρη λέξη» της ημέρας δώρο σε φιλικό σας πρόσωπο ή να διαγραφείτε, στη διεύθυνση www.asprilexi.com/eggrafi_eggrafi.asp

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
Η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων καλεσμένη από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης μετέβη στη Γερμανία από 2 έως 6 Οκτωβρίου 2008 για τρεις παραστάσεις στις πόλεις Νυρεμβέργη , Φραγκφούρτη και Στουτγκάρδη της θεατρικής παράστασης «Ο Τελευταίον ο χορόν» του Φίλωνα Κτενίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη το οποίο πέρσι σε πανελλήνιο διαγωνισμό που έγινε στο Βόλο πήρε το πρώτο βραβείο. Πρώτος σταθμός η Νυρεμβέργη καλεσμένη από τον ποντιακό σύλλογο της ομώνυμης πόλις «Εύξεινος Πόντος» , όπου αρκετά μέλη του συλλόγου ποντιακής καταγωγής παρακολούθησαν την παράσταση με κομμένη την ανάσα και έμειναν στο τέλος ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι επειδή όπως μας είπαν είχε να πάει ποντιακό θέατρο εκεί πάνω από είκοσι χρόνια.
Η θεατρική ομάδα με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Τη δεύτερη ημέρα η παράσταση δόθηκε στην Φραγκφούρτη από τον εκεί ποντιακό σύλλογο με τα ίδια συναισθήματα και μετά το τέλος της παράστασης ακολούθησε ποντιακό γλέντι και χορός για όλο τον κόσμο που βρισκόταν στην αίθουσα.
Την τρίτη ημέρα η θεατρική παράσταση δόθηκε στο Έσλιγκεν της Στουτγκάρδης από την συνεργασία των συλλόγων της Βάδης Βυδεμβέργης με ένα ακόμη καταπληκτικό κοινό που ευχαριστήθηκε την παράσταση και καταχειροκρότησε τη θεατρική ομάδα. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την άριστη φιλοξενία των Ελλήνων Ποντίων στις τρεις πόλεις της Γερμανίας καθώς επίσης και την αμέριστη βοήθεια προς την θεατρική ομάδα από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κύριο Ανέστη Οσιπίδη ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες παραμερίζοντας την προσωπική του δουλειά ανέλαβε να βοηθήσει τη θεατρική ομάδα. Όλα τα μέλη της αποστολής ευχαριστούν θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ιδιαιτέρως δε τον Ανέστη Οσιπίδη και όλους αυτούς που βοήθησαν ώστε να γίνουν όλα στην εντέλεια. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ
ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΟΜΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΜΝΗΝΩΝ 5
Τ.Κ. 57013
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Τηλέφωνο & FAX: 2310694652
oraman@oraman.eu ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σας καλούν την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 στον πολυχώρο Rose Garden στο Παλαιόκαστρο , για ένα ποντιακό και όχι μόνο ξεφάντωμα με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ
ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΟΜΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΜΝΗΝΩΝ 5
Τ.Κ. 57013
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Τηλέφωνο & FAX: 2310694652
oraman@oraman.eu ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Νομού Τρικάλων» στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόσφατα η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Νομού Τρικάλων» πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.
Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που συμμετείχαν στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα χώματα των προγόνων μας και να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στα αδικοχαμένα αδέλφια μας.
Η αποστολή επισκέφτηκε τους ναούς της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και της Παναγίας των Βλαχερνών, καθώς και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ενώ περιηγήθηκε στα άλλοτε ελληνικά χωριά και σημερινά προάστια της Κωνσταντινούπολης που βρίσκονται κατά μήκος του Βοσπόρου.
Σημαντική στιγμή για την αποστολή, ο εκκλησιασμός ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό της Ξηροκρήνης – Κουρούτσεσμε χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μετά το πέρας της θείας λειτουργίας δέχθηκε τα μέλη της αποστολής στο πλαίσιο εθιμοτυπικών επαφών και ακολούθησε δεξίωση.
Ευτυχής συγκυρία ήταν η παρουσία της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων στην απονομή του Πατριαρχικού Οφικίου και η αναγόρευση σε Άρχοντα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημητρίου Παξινού.
Παρόντες ήταν επίσης Μητροπολίτες, Έλληνες Πρόξενοι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, όπου τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό της και ενημερώθηκαν για την ιστορία και την πορεία της στο χρόνο.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων με τη Διευθύντρια της Σχολής κ. Λαιμοπούλου.
Επόμενη δράση της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων είναι η συμμετοχή στην Ιερά Πανήγυρι της Παναγίας Πορφύρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ομώνυμο εκκλησάκι στο νησί του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2008, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου στις 29 Νοεμβρίου 2008.
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588
pontiakostrikalon@yahoo.gr ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ο Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς σας προσκαλεί στην Ποντιακή Θεατρική Παράσταση "Ο Πρόεδρον τη Χωρί" την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου.
Μια σπαρταριστή και διαχρονική κωμωδία που θίγει τα κακώς κείμενα των εκλογών, που αφορούν τους πολιτικούς και κυρίως τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα πρέπει να άγονται και να φέρονται από αυτούς που θα διαχειριστούν την ποιότητα της ζωής τους και τους παρατρεχάμενούς τους.
Μια διαισθητική γραφή με μηνύματα που είθε να βρουν ευήκοα ώτα.
Ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου: 21.00
Σάββατο 15 Νοεμβρίου: 21.00
Κυριακή 16 Νοεμβρίου: 19.00
Τιμή εισιτηρίου: 5€
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΙΕΡΕΩΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ 1
T.K. 55132
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ: 2310428216 FAX: 2310428213

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
Αντιδράσεις προκάλεσαν οι κυνικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, για τη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων της Ανατολής, κατά τη διάρκεια της περιόδου "οικοδόμησης του τουρκικού έθνους" (1915-1923), που την παρουσιάζει λίγο-πολύ ως επιβεβλημένη, για να επιτευχθεί η ομογενοποίηση του τουρκικού έθνους, ανάγκη που αναγνωρίζει ότι υπάρχει και σήμερα και γι' αυτό γίνεται ο "αγώνας" της Τουρκίας στη ΝΑ Τουρκία, που ταυτίζεται με το Βόρειο Κουρδιστάν.
Εμείς να σημειώσουμε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Μ. Ασίας στην ουσία συνεχίζεται επί ελληνικού εδάφους, αφού τα ελληνικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στο θέμα, μιλούν μόνο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποσιωπώντας τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας του ελληνισμού της Ανατολής.
Παρεθέτουμε ενδεικτικά σχετικό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Αντιδράσεις στις δηλώσεις Τούρκου υπουργού για την γενοκτονία των Αρμενίων.Αντιδράσεις στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ περί «οικοδόμησης του έθνους».Δηλώσεις που εκθέτουν την Τουρκία και την κυβέρνησή της έκανε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος παρουσίασε την εξάλειψη του ελληνικού και αρμενικού στοιχείου στη Μικρά Ασία, ως αναγκαιότητα για την «οικοδόμηση του έθνους».
Ο υπουργός έσπευσε να κάνει σήμερα διορθωτική δήλωση, αλλά... ο τουρκικός Τύπος κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλους όπως «ο Γκιονούλ μίλησε σαν ρατσιστής» ("Ραντικάλ").
Στη διορθωτική του δήλωση, ο υπουργός είπε πως παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όμως αναφέρουν ότι κατά την προχθεσινή τελετή που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες για την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο Βετζντί Γκιονούλ υπογράμμισε πως «ήταν καθοριστική η διαπίστωση ότι έχει ολοκληρώσει την ιστορική του πορεία το σύστημα των εθνοτήτων στο οποίο στηριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία», για να τονίσει ότι «τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν η οικοδόμηση του έθνους και η οικονομία».
Συγκεκριμένα, ο Βετζντί Γκιονούλ είπε τα εξής:
«Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Έλληνες στα παράλια του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας, θα είχαμε άραγε σήμερα το ίδιο έθνος-κράτος;
Δεν ξέρω πώς να σας εκφράσω τη σημασία της ανταλλαγής αυτής, αλλά η σημασία αυτή φαίνεται, αν ρίξετε μια ματιά στις ισορροπίες του παρελθόντος.
Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και ιδιαίτερα, τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού».
Η επίσημη τουρκική ιστορία, ως προς το θέμα των Αρμενίων του 1915, κάνει λόγο για «εκτοπισμό», αφήνοντας απλώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο, κατά τη διαδικασία του εκτοπισμού, να έχουν σκοτωθεί πολλοί Αρμένιοι.
Οι δηλώσεις του Βετζντί Γκιονούλ δεν συνιστούν απλώς επιχείρημα υπέρ των ισχυρισμών περί γενοκτονίας και μάλιστα δια στόματος υπουργού, αλλά θέτουν γενικότερα θέμα οικοδόμησης έθνους, στο βωμό της οποίας δικαιολογείται η εθνική κάθαρση.
Επιπρόσθετα, μπορεί να μην βγαίνει άμεσα συμπέρασμα από το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός εμπλέκει στην υπόθεση και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή την κουρδική υπόθεση, αλλά τα συμφραζόμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη την οποία εκπροσωπεί ο Γκιονούλ, θεωρεί τους Κούρδους εμπόδιο στη διαδικασία οικοδόμησης έθνους.
Η αντίληψη αυτή ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του επίσημου τουρκικού εθνικισμού, ότι δηλαδή με τον όρο τουρκικό έθνος, δεν εννοείται η τουρκική φυλή, αλλά το σύνολο των ανθρώπων που έχουν, ίσως, διαφορετική εθνοτική καταγωγή, αλλά είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η πολιτική που ακολουθήθηκε από την Τουρκία, με νομοθετικές, δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις, εναντίον της ελληνικής, αρμενικής και εβραϊκής μειονότητας, καθώς επίσης και εναντίον άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, στηρίχθηκε πάντα στη ρατσιστική και όχι στη συνταγματική ερμηνεία του «έθνους».
Το τουρκικό σύνταγμα αναφέρει ότι Τούρκος αποκαλείται αυτός που διατηρεί σχέση πολίτη με την Τουρκική Δημοκρατία.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΟ Μάκης Βορίδης στην Καρδίτσα και τον Παλαμά
Ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., περιόδευσε στον νομό Καρδίτσας το Σαββατοκύριακο από 8 έως 9 Νοεμβρίου, με αφορμή τα εγκαίνια γραφείων του ΛΑ.Ο.Σ. στο χωριό Παλαμάς. Συγκεκριμένα το Σάββατο 8 Νοεμβρίου μαζί με τον βουλευτή Λάρισας Αστέριο Ροντούλη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και Πρόεδρο της Ν.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. Καρδίτσας Κώστα Καρδαρά, επισκέφθηκαν τον Νομάρχη Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο.
Σε μια εκτενή συζήτηση που είχαν ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νόμος και αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική επικαιρότητα.
Ο νομός Καρδίτσας κατεξοχήν αγροτικός νομός παρουσιάζει έντονο πρόβλημα ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους.
Χαρακτηριστική είναι η απαξίωση από πλευράς κράτους προς τους αγρότες με την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει τις συνεχείς μειώσεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Αμέσως μετά ο Μάκης Βορίδης και ο Αστέριος Ροντούλης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, εφ’ όλης της ύλης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου ο Μάκης Βορίδης μίλησε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά, σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος. Σε μια κατάμεστη αίθουσα αφού πρώτα ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, συμμετείχε σε ανοιχτό διάλογο με τα μέλη και τους φίλους του ΛΑ.Ο.Σ. Αμέσως μετά εγκαινίασε τα γραφεία του κόμματος, που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του χωρίου. Σε όλη την διάρκεια της παραμονής στο νομό η ανταπόκριση του κόσμου προς τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν ιδιαίτερα θερμή, γεγονός φανερώνει την αποδοχή της κοινωνίας στις θέσεις του κόμματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://autenergos.blogspot.com/ Εκτακτη Δράση της Κοινωνίας των Πολιτών Σάββατο 15 Νοεμβρίου CIVIL SOCIETY ACTION Έκτακτη Δράση της Κοινωνίας των Πολιτών Προς όλους τούς BLOGERS, ΜΚΟ, Ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών. Μια διεθνής συνάντηση των 20 ηγετών πρόκειται να διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου με θέμα την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω ηγέτες είναι οι ίδιοι ακριβως που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κρίση. Είναι άμεσα υπεύθυνοι για το παγκόσμιο οικονομικό χάος. Γι 'αυτό και δεν τους εμπιστεύομαστε πια! Αυτό το Σάββατο 15 Νοεμβρίου θέλουν να αποφασίσουν ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, και το πιο πιθανό, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ. Προτείνουμε να: 1.Να τους στείλουμε το μήνυμα, ότι η κοινωνία των πολιτών είναι εδώ και είναι ζωντανή! Ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς εμάς για λογαριασμό μας πια. Η κοινωνία των πολιτών οφείλει να συμμετάσχει στις αποφάσεις. Η φωνή των πολιτών πρέπει να είναι παρούσα. Η συμμετοχή του πολίτη στις διαδικασίες των αποφάσεων πρέπει να ξεκινήσει τώρα άμεσα. Αρνούμαστε το ρόλο του παθητικού θεατή 2.Ας οργανωσουμε σε κάθε πόλη του κόσμου ανοικτή συγκέντρωση το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, για να: Υψώσουμε τη φωνή , τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κοινωνίας των πολιτών Για άμεση συμμετοχή των πολιτών στην παγκόσμια διαδικασία πού τώρα αρχίζει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 3.Να απαιτήσουμε μια Διεθνή Διάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών (Καταναλωτικών, Αντιμονοπωλιακων , Περιβαλλοντολογικών Μη-Κυβερνητικων Οργανώσεων κλπ ) που θα λάβουν μαζί τους από κοινού αποφάσεις για την αντιμετώπιση της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης. Αν συμφωνείς μέ τα παραπάνω, -Οργάνωσε μια συγκέντρωση αυτό το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, στο κέντρο της πόλης σου, Την ώρα πού οι 20 ηγέτες θα συνατώνται στην Ουάσιγκτον -Στείλε αυτό το μήνυμα παντού Η παραπάνω δράση είναι απαιτηση των καιρών ! Συμμετέχει η Οργάνωση STOP CARTEL STOPCARTEL 132,Sygrou Ave.17671, Αthens, Greece (Registered Non-Profit Organization) www.stopcartel.org CIVIL SOCIETY ACTION To All BLOGERS, NGO's, Civil Society Active Members ON NOVEMBER 15 ,AN INTERNATIONAL MEETING OF 20 NATIONS LEADERS IS TO TAKE PLACE IN WASHINGTON D.C. MOST OF THE ABOVE LEADERS ARE THE SAME WHO CREATED THE PRESENT CRISIS. They are directly responsible for the Global Economic Chaos. SO WE DO NOT TRUST THEM ANYMORE ! This Saturday November 15 they wish to decide ABOUT US, WITHOUT US, Most propably, AGAINST US. We propose to: 1.Send to them the message, that Civil Society is here and alive! That they cannot decide without us on our behalf ENYMORE That the civil society has to participate. That the voice of the citizens has to be present. That the citizen's participation in the decisions process has to start now directly. That we do deny the role of passive spectator 2.Organize in every city of the world an open meeting on Saturday 15 November ,in order: To raise the civil society’s voice, will and determination: For direct participation of the citizens in the on going Global process, Concerning the Financial Crisis. 3.Demand an International Summit with the participation of Civil Society representatives (Consumers, Antitrust, Enviromental,etc Organizations) that will take joint decisions about the Global Financial Crisis. ΙF YOU AGREE ON THE ABOVE, -SET UP A MEETING THIS SATURDAY,15 OF NOVEMBER ,IN THE CENTER OF YOUR CITY, AT THE TIME THE 20 LEADERS MEET IN WASHINGTON D.C. -FORWARD THIS MESSAGE THIS IS A MUST! STOPCARTEL is a registered Non-Profit Organization in Greece and United Kingdom