Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΑ... ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στην κυριότητα του Δημοσίου προσφέρεται να επιστρέψει το ακίνητο της Ουρανούπολης η Μονή Βατοπαιδίου, είτε με ανταλλαγή του με οποιοδήποτε άλλο ισάξιο ακίνητο του Δημοσίου, είτε με επιστροφή στην κυριότητα της Μονής της έκτασης στη λίμνη Βιστωνίδα.
Σε επιστολή της Μονής προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται παράλληλα αναφορά στην στάση που κράτησε η δημοτική αρχή Σταγείρων Ακάνθου, η οποία επιθυμούσε να αξιοποιήσει από κοινού το ακίνητο με τη Μονή Βατοπαιδίου.Χαρακτηριστικά είναι πάντως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή για την πολιτική που ακολούθησε για το θέμα ο Δήμος Σταγείρων Ακάνθου:
Κατόπιν αντιδράσεων ορισμένων κατοίκων και τοπικών παραγόντων της περιοχής Ουρανούπολης, που είχε σαν αποκορύφωμα την άσκηση της από 8/2/2008 αγωγής κατοίκων της περιοχής κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, του Ελληνικού Δημοσίου και της «ΚΕΔ Α.Ε.»... δικάσιμος για τη συζήτηση της οποίας προσδιορίστηκε η 5/6/2008, η Ιερά Μονή, μη επιθυμούσα αναταραχή και αντιδικία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, κατά μήνα Απρίλιο 2008 πρότεινε στην «ΚΕΔ Α.Ε.» την ανατροπή της πραγματοποιηθείσας ανταλλαγής με την επιστροφή του ακινήτου της Ουρανούπολης στο Δημόσιο και την αντίστοιχη μεταβίβαση στην Ιερά Μονή του ποσοστού της λιμνιαίας έκτασης Βιστωνίδας – Νταλιάνη.
Στη συνέχεια, συναινούσης της «ΚΕΔ Α.Ε.» και προς ολοκλήρωση των ανωτέρω, συνετάγη σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων από την ίδια ως άνω συμβολαιογράφο και υπεβλήθησαν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αρναίας οι αναγκαίες δηλώσεις τέλους συναλλαγής ακινήτων, οι οποίες και παρελήφθησαν από τον Προϊστάμενο της ανωτέρω Δ.Ο.Υ. στις 22/4/2008.
Ενώ όμως όλα ήταν έτοιμα για την ανατροπή της πρώτης ανταλλαγής και επιστροφή στην προτέρα κατάσταση, αντιπροσωπεία έξι (6) δημοτικών συμβούλων του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου, που εκπροσωπούσαν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή και υπέβαλαν το αίτημα να μην πραγματοποιηθεί η σκοπούμενη ανταλλαγή και να παραμείνει στην κυριότητα της Ιεράς Μονής η έκταση της Ουρανούπολης, διότι έτσι εξυπηρετούνταν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.
Επίσης την ίδια θέση και το ίδιο αίτημα επανέλαβε και ο Δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή για τον λόγο αυτό. Η Ιερά Μονή, πεισθείσα και θέλουσα να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου και εκτιμώντας ότι μετά ταύτα η αντίδραση που είχε εκδηλωθεί ήταν μεμονωμένη και δεν αντιπροσώπευε το κοινό αίσθημα και την επιθυμία των δημοτών του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου, απευθύνθηκε εκ νέου στην «ΚΕΔ Α.Ε.» και η νέα ανταλλαγή ματαιώθηκε.
Μεσολάβησαν τα γνωστά σε όλους γεγονότα και η άδικη επίθεση κατά της Ιεράς Μονής από διάφορους παράγοντες, η οποία έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα”.
Δήλωση του δημάρχου
Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της Μονής ο δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπλοκή του δήμου με την υπόθεση δίνοντας διευκρινήσεις.
Ο κ.Βλαχόπουλος αναφέρει: Σχετικά με την επιστολή του νομικού Συμβούλου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στον τύπο, έχουμε να διευκρινίσουμε ότι: Μετά από διαμαρτυρίες μας προς κάθε κατεύθυνση η Ι. Μονή, σε συμφωνία και με τον Δήμαρχο Σταγίρων Ακάνθου για λόγους διατήρησης της καλής γειτονίας, αποφάσισε την επιστροφή του ακινήτου.
Είχε προηγηθεί πρόταση της Ι. Μονής, την 18/3/08 ,για πώληση στην τιμή κτήσεως του 50% εξ αδιαιρέτου της έκτασης αυτής στον Δήμο προκειμένου από κοινού να αναδείξουμε την αγιορείτικη κληρονομιά, και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας .
Δεν ήταν ούτε είναι στόχος μας η ιδιοκτησία μια έκτασης, ουτε η μοιρασιά μιας περιουσίας, αλλά η ενεργή συμμετοχή μας σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που ταιριάζει στην περιοχή.
Ο Δήμος μας είναι ο μόνος στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια τέτοια δραστηριότητα , αφού είναι ο μόνος Δήμος στην Χαλκιδική που συνορεύει άμεσα με το Άγιο Όρος.
Η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε και στα Μ.Μ.Ε ,τοπικά όσο και στα πανελλήνια, από τον Δήμαρχο.
Δεν έγινε επομένως τίποτα Υπογείως ούτε σε μέρη σκοτεινά όπως κάποιοι θέλουν ,λόγω της χρονικής αυτής περιόδου της σκανδαλολογίας ,να περάσουν
Μετά την απόφαση αυτή της Ι. Μονής ,όπως αναφέρεται και στην επιστολή του Νομικού συμβούλου ,ακολούθησε επίσκεψη στην Ι. Μονή 6 Δημοτικών συμβούλων προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις της Ι. Μονής, αν δηλαδή είναι διατεθειμένη να επιφέρει την πρόταση συνεργασίας , διότι η πρόταση κρίθηκε, από πολλούς , ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Η συζήτηση αυτή δεν κατέληξε πουθενά , η Ι. Μονή ήθελε να κλείσει την υπόθεση, είχε είδη υποβάλει δήλωση την 22/4 07στην εφορεία για την υπογραφή του συμβολαίου επιστροφής. Την διαδικασία θα ολοκλήρωνε μετά την εκδίκαση αγωγής στις 5/6/08 που κατέθεσαν κάτοικοι της Ουρανουπόλεως.
Από τους κατοίκους της Ουρανουπόλεως που κατέθεσαν την αγωγή ζητήθηκε από το Δημ. Συμβούλιο πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου στην δίκη.
Επανέλαβα ως Δήμαρχος την πρόθεση της Ι. Μονής και την συμφωνία που κάναμε να επιστραφεί το ακίνητο στο Ελληνικό Δημόσιο και ζήτησα από τους παραβρισκόμενους, στο ΔΣ, κατοίκους να αποσυρθεί η αγωγή προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία..
Αντί αυτού κατατέθηκε ,την ημέρα της εκδίκασης νέα αγωγή από άλλους κατοίκους προκειμένου να δοθεί αναβολή και να παραταθεί η εκκρεμότητα αυτή.
Προφανώς η διατήρηση της εκκρεμότητας αυτής κάποιους εξυπηρετούσε πολιτικά…” Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ "ΣΥΝΑΨΕΙΣ"

Δύο νέοι τίτλοι κυκλοφόρησαν από τη σειρά επιστημονικών εκδόσεων συνάψεις, που εκδίδει ο «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του ανθρώπου.
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία».
Ιστορία των Επιστημών της Δημόσιας Υγείας Συγγραφέας: Γιώργος Νικολαΐδης Σειρά: συνάψεις, έκδοση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου» (σελίδες: 192, τιμή: 15,00 € ) Η χρήση του όρου «Επιστήμες της Δημόσιας Υγείας» είναι πολύ συχνή στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς, όμως, να είναι πάντα σαφές τι ακριβώς εκφράζει.
Είναι εμφανές, άλλωστε, πως διάφοροι συγγραφείς τον χρησιμοποιούν με άλλο εύρος αναφοράς, έτσι ώστε να δημιουργείται σύγχυση ως προς τα όρια του κλάδου αυτού.
Τις περισσότερες φορές φαίνεται πως με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, διακλαδικής έρευνας, εφαρμογών και παρεμβάσεων, παρά σε μια μεμονωμένη γνωστική περιοχή. ΟΙ ΕΔΥ χρησιμοποιούν πολύ συχνά για τους σκοπούς τους εργαλεία και γνωστικά υποσύνολα που, είτε συνολικά είτε εν μέρει, έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών κλάδων.
Εντός, λοιπόν, του πεδίου των ΕΔΥ περιλαμβάνονται μια σειρά κλάδοι (που σήμερα έχουν αναπτυχθεί και ως αυτοτελείς τομείς επιστημονικής δραστηριότητας), όπως: η επιδημιολογία και η βιοστατιστική, η κοινωνική ιατρική και η ιατρική της εργασίας, η ιστορία της ιατρικής, η προληπτική ιατρική και η υγειονομική διαφώτιση, η αστυϊατρική και η αστυκτηνιατρική, η κοινωνιολογία της υγείας, τα οικονομικά και οι θεωρίες της διοίκησης των συστημάτων, δομών και υπηρεσιών υγείας, οι επιστήμες του «πολιτεύεσθαι» της υγείας.
Εν κατακλείδι, στο πόνημα αυτό γίνεται μια καταρχήν περιοδολόγηση των βασικότερων κλάδων αυτών των επιστημών και εν συνεχεία επιχειρείται να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για το χαρακτήρα και τις ιδιομορφίες τους. Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Φιλοσοφία της Ψυχικής Διαταραχής (Τμήμα Φιλοσοφίας του King’s College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Πανεπιστημίου του Sheffield).
Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής – ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας. Από το 2005 είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Στην ίδια σειρά (συνάψεις) κυκλοφορούν: Ψυχαναλυτικές αναψηλαφήσεις στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Θανάσης Τζαβάρας, Ο Λένιν και η ψυχανάλυση, Jacquy Chemouni, Ταξίδι από τα Κύθηρα, Θανάσης Τζαβάρας, Τα ρόδα της μοναξιάς, Jacqueline de Romilly,
Πώς είναι να είσαι άρρωστος, Virginia Woolf, Πέραν του ασύλου, Μανόλης Τζανάκης, Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο, Marc Jeannerod. (Τα βιβλία της σειράς διατίθενται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο «Ταξιδευτής», Ιπποκράτους 34, Αθήνα, τηλ.: 210 36 28 852, email: info@taxideftis.gr) Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο και άλλες αφηγήσεις καθημερινής νευρολογίας Συγγραφέας: Marc Jeannerod Μετάφραση: Άννυ Σπυράκου, Κώστας Πόταγας Σειρά: συνάψεις, έκδοση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου» (σελίδες: 112 τιμή: 10,00 € ) Ο Μαρκ Ζανρό στις εννέα ιστορίες του βιβλίου ρίχνει μια κλινική ματιά σε ανθρώπους, με τους οποίους διασταυρώθηκε τυχαία σε ταξίδια ή εκδηλώσεις.
Ο συγγραφέας και Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Claude Bernard-Lyon-I υποστηρίζει ότι η ματιά του γιατρού είναι αδιάκριτη, ακόμα και ανελέητη, αφού παραβιάζει τον ιδιωτικό χώρο του σώματος, διερευνά τα όργανα, ανασυνθέτει το ιστορικό, αξιολογεί την πρόγνωση.
Το βασικότερο είναι ότι ενεργοποιεί μέσα του τη διαδικασία της διάγνωσης και εν συνεχεία οι σκέψεις του γιατρού επεκτείνονται και υπερβαίνουν το πλαίσιο της κλινικής περίπτωσης που μελετά κάθε φορά, στον τρόπο ζωής του αρρώστου, στις συνήθειές του, στις πνευματικές του ικανότητες, στη συμπεριφορά του, στους κοινωνικούς δεσμούς του. Συνολικά, πρόκειται για ένα συγκινητικό στοχασμό πάνω στο εύθραυστο του ανθρώπου και στις αλλαγές που επιφέρει η αρρώστια στην ψυχοσύνθεσή του. Ο Marc Jeannerod είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Claude Bernard-Gyon-I.
Διηύθυνε για πολλά χρόνια στο INSERAM την έρευνα του ελέγχου της κίνησης και των διαντιδράσεων μεταξύ όρασης και δράσης, συμμετέχοντας συνάμα στον ανοιχτό διάλογο μεταξύ νευροβιολόγων, κλινικών, ψυχολόγων και φιλοσόφων.
Το 1998 δημιούργησε στο πλαίσιο του CNRS το Institut des Sciences Cognitives. Από το 2002 είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Πρόσφατα έργα του είναι: Η φύση του πνεύματος (La nature de l’ esprit) και Ο ενδόμυχος εγκέφαλος (Le Cerveau intime). Στόχος της εταιρίας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου. Εταιρεία Ιστορικών, Επιστημολογικών και Φιλοσοφικών Μελετών» που εκδίδει τη σειρά συνάψεις είναι η ανάδειξη των κοινών τόπων μεταξύ αυτών των επιστημών κι άλλων επιστημονικών πεδίων που συνάπτονται μέσα από πολλαπλές οπτικές και εκδοχές.
Οι εκδόσεις αυτές αφορούν τόσο στον ειδικό όσο και στον μη ειδικό αναγνώστη. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: Ψυχαναλυτικές αναψηλαφήσεις στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Θανάσης Τζαβάρας, Ο Λένιν και η ψυχανάλυση, Jacquy Chemouni, Ταξίδι από τα Κύθηρα, Θανάσης Τζαβάρας, Τα ρόδα της μοναξιάς, Jacqueline de Romilly, Πώς είναι να είσαι άρρωστος, Virginia Woolf, Ιστορία των Επιστημών της Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Νικολαΐδης. (Τα βιβλία της σειράς διατίθενται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο Ταξιδευτής, Ιπποκράτους 34, Αθήνα, τηλ.: 210 36 28 852, email: info@taxideftis.gr)

Δημόσια κτίρια χωρίς πυρασφάλεια

ΑΠΟ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
Στην Ευαγγελιστρίας 2, στο κέντρο της Αθήνας, στεγάζεται η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Εκεί συντονίζεται κάθε μεγάλη επιχείρηση πυρόσβεσης.
Οι ίδιοι οι «συντονιστές», ωστόσο, δεν έχουν κάνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου τους, για την περίπτωση πυρκαγιάς!
Το τραγικό είναι ότι αυτό ισχύει σε όλα σχεδόν τα δημόσια κτίρια, ενώ τα μισά νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και 80% απ' αυτά δεν έχουν εκπονήσει καν σχέδιο δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς
Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ Φωτ.: ΧΡ. ΛΙΑΤΣΗΣ
Και δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία.
Στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, εκεί όπου καθημερινά κινούνται χιλιάδες πολίτες, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι:
Σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομίες, ακόμη και υπουργεία, είναι πρώτα στη λίστα επικινδυνότητας, καθώς απουσιάζουν στοιχειώδη μέτρα πυροπροστασίας.
Ολα εξαντλούνται στην ύπαρξη ενός πυροσβεστήρα, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ασυντήρητος, άλλοτε «κρυμμένος» σε καμιά γωνιά, και το χειρότερο μπορεί και να μην... υπάρχει.
Οι επισημάνσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα χρονίζουν.
«Εχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα από τα κτίρια στερούνται μέτρων και μέσων πυροπροστασίας», ανέφερε εγκύκλιος του 2003 (!) προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Προέτρεπε τότε τους προϊσταμένους, να λάβουν μέτρα «προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια αγαθών και η διακινδύνευση ζωών».
Εκτοτε το θέμα «ξεχάστηκε».
Η πυροσβεστική υπηρεσία είχε ήδη χτυπήσει προ πολλού το «καμπανάκι»:
«Από τα αποτελέσματα εκτάκτων ελέγχων συμπεραίνεται ότι πολλές υπηρεσίες ή οργανισμοί του δημόσιου τομέα δεν έχουν λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας».
Παρ' ότι θα περίμενε κανείς ότι κάποιος θα ενδιαφερόταν έπειτα από αυτές τις σκληρές επισημάνσεις, εντούτοις «η εικόνα παραμένει ίδια ή ελαφρώς βελτιωμένη, ανάλογα με την ευαισθησία του προϊσταμένου της κάθε δημόσιας υπηρεσίας», όπως σχολιάζει ανώτατο στέλεχος της Π.Υ.
Απίστευτα στοιχεία
Η έρευνα που διέταξε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Αθ. Κοντοκώστας μετά τις απανωτές περιπτώσεις πυρκαγιών που σημειώθηκαν πέρυσι σε νοσοκομεία έφερε στο φως απίστευτα στοιχεία.
Διερευνήθηκε σε 134 νομαρχιακά νοσοκομεία αν διαθέτουν εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας κι ανάλογο πιστοποιητικό από την πυροσβεστική και επίσης αν έχουν σχέδια εκκένωσης και επέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 2008, και ιδού τα αποτελέσματά της:
*57 νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν πιστοποιητικό πυροπροστασίας. *Μόνο 35 έχουν εκπονήσει σχέδια εκκένωσης και σχέδια επέμβασης.
*11 νοσοκομεία δεν έχουν υποβάλει φάκελο πυροπροστασίας.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που από τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής εκτιμάται ότι «η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες»!Είναι προφανές, πλέον, ότι το Δημόσιο δεν σέβεται τη νομοθεσία περί πυροπροστασίας. Αλλωστε, οι έλεγχοι στρέφονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου επιβάλλονται τα πρόστιμα.
Το Δημόσιο θεωρείται άβατο.
Σε πολλές υπηρεσίες και υπουργεία διαπιστώσαμε ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν ιδέα περί των μέτρων πυροπροστασίας που όφειλαν να λάβουν.
Το μόνο υπουργείο που εμφανίζεται «μάχιμο» είναι το Οικονομίας, καθώς έχει εκκενωθεί πολλές φορές εξαιτίας τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση βόμβας.
Διαθέτει πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού και πυροσβεστικό υδροδοτικό δίκτυο, αλλά σε ορισμένους πυροσβεστικούς σταθμούς λείπουν φακοί και εργαλεία.
«Ληγμένοι» πυροσβεστήρες
«Το Δημόσιο λειτουργεί έξω από τη νομοθεσία», παραδέχεται ο Χαρ. Μανώλαρος, ιδιοκτήτης επιχείρησης που ασχολείται με μελέτες πυροπροστασίας.
«Ο στρατός μάς έχει στείλει πυροσβεστήρες του '40 και του '13 για αναγόμωση.
Αρκετά αστυνομικά τμήματα δεν έχουν συντηρήσει τα πυροσβεστικά τους μέσα, ενώ υπάρχουν πολεοδομίες, ΙΚΑ, εφορίες που δεν έχουν συγκροτήσει ούτε καν ομάδες πυρασφάλειας».
Αλλά κι όταν υπάρχουν πυροσβεστήρες, δεν είναι σίγουρο ότι λειτουργούν!
Αυτό διαπιστώνει έπειτα από ελέγχους και καταγγελίες το υπουργείο Ανάπτυξης.
Με έγγραφό του στις 26 Ιουνίου ο Μ. Τζαφέρης, γ.γ. του υπουργείου, αποκάλυπτε ότι υπάρχουν «πλημμελείς διαδιακασίες συντήρησης πυροσβεστήρων ή και αναγόμωσης».
Πιο απλά διαπιστώθηκε, όπως ομολογεί στην «Κ.Ε.», ότι «σε πολλούς πυροσβεστήρες επικόλλησαν μια αυτοκόλλητη ταινία ότι δήθεν έγινε αναγόμωση, με αποτέλεσμα την ώρα της ανάγκης να μη λειτουργούν».
Ετσι, το υπουργείο Ανάπτυξης αναγκάστηκε να ζητήσει από τις Νομαρχίες δειγματοληπτικό έλεγχο των πυροσβεστήρων σχολείων και νοσοκομείων, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι συντηρημένοι. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/09/2008

ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Είναι πολλά τα χρόνια στο ραδιόφωνο, είναι ίσως αμέτρητες οι εκπομπές, οι ώρες δημιουργίας μέσα στο stoudio.
Σήμερα, στην εποχή των εκπομπών "κονσέρβα", των playlist και της ανυπαρξίας μουσικών γνώσεων των ραδιοφωνικών παραγωγών, είναι παρήγορο που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με αναφορές στο καλό Ελληνικό Τραγούδι.
Σε στιγμές από την Ιστορία του.
Το blog "ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" φέρνει κοντά μας τέτοιες στιγμές, όπως αυτή παρακάτω.
Βασίλης Πετρίδης
"φέγγει και ξημερώνει, γλυκό πουλί κι αηδόνι, τραγούδα μου τον π' αγαπώ"
- Είναι κάτι ταινίες που πιθανόν να μη σημάδευαν με τον ίδιο τρόπο τη συλλογική μας μνήμη, αν δεν υπήρχε η μουσική τους!
- Είναι και κάτι τραγούδια που δε θα είχαν γραφτεί, αν δεν προέκυπτε η ανάγκη να “ντύσουν” μια κινηματογραφική σκηνή.
- Είναι και μία ταινία, μια μουσική, ένα τραγούδι, μια ερμηνεία που δε θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετικά…
1964. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής της εποχής εκείνης, η Φίνος Φίλμς, κατασκευάζει το σκηνικό με ένα δρόμο της Τρούμπας: τα “σπίτια”, τα cabaret, το ξενοδοχείο, πεζοδρόμια και πεταμένα σκουπίδια στο δρόμο, σκηνικό ασπρόμαυρο μιας άλλης εποχής, ενός άλλου “υπόκοσμου”.
Η ταινία «Λόλα» δεν είναι η ατάκα “πολλά τα λεφτά Άρη!” (που έμεινε για να αστειευόμαστε εμείς, οι νεοέλληνες)˙ είναι ο “παλικαράς” Κούρκουλος, ο “κακός” Παπαγιαννόπουλος, η “εύθραυστη” Καρέζη, ο “μάγκας” Φέρμας, ο “ευαίσθητος” Ζερβός˙μα πάνω απ’ όλα, είναι ένα νεαρό κορίτσι ακουμπισμένο στο περβάζι ενός παραθύρου, με ένα μαξιλαράκι κάτω απ’ τους αγκώνες κι ένα τσιγάρο αναμμένο.
Η «Λόλα» είναι η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και οι στίχοι του Βαγγέλη Γκούφα.
Είναι η Βίκυ Μοσχολιού που τραγουδάει το «Χάθηκε το φεγγάρι» και “χαρακώνει” το σελιλόιντ και την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού με μια ανεπανάληπτη ερμηνεία. Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης στο βιβλίο του «Ταινίες για φίλημα», μας δίνει μια εκδοχή για το πως έγινε η επιλογή της ερμηνεύτριας: …«το άλλο πρόβλημα ήταν ποιος θα τραγουδούσε το «Χάθηκε το φεγγάρι» στο φινάλε της ταινίας.
Απευθύνθηκαν στην Καίτη Γκρέυ η οποία όμως απαίτησε να γραφτεί ο όνομά της στις αφίσες της ταινίας, πράγμα που δεν δέχτηκε ο Φίνος.
Μετά από κάποιες άλλες προσπάθειες για άλλες λαϊκές τραγουδίστριες της εποχής, ένα βράδυ ψάχνοντας ο Ξαρχάκος με τον Παντελή Παλιεράκη, πήγαν σε γνωστό λαϊκό κέντρο της εποχής κι άκουσαν μια νεαρή κοπέλα να τραγουδάει.
Ζήτησαν από τον υπεύθυνο του κέντρου να τους συστήσει αλλά αυτός είπε: μπα, δεν αξίζει τον κόπο.
Ο Ξαρχάκος επέμεινε γιατί του έκανε εντύπωση η φωνή της, η κοπέλα είπε το τραγούδι ακουμπισμένη σ’ ένα παράθυρο σε μακρινό πλάνο στο φινάλε της ταινίας κι έτσι ξεκίνησε η μεγάλη τραγουδιστική καριέρα της Βίκυς Μοσχολιού…» Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε συνολικά 19 μουσικά θέματα και τραγούδια που έντυσαν μοναδικά την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου.
Λίγο πριν το φινάλε της ταινίας, όμως, το τραγούδι που σφράγισε την καριέρα της Βίκυ Μοσχολιού και την ίδια στιγμή έγινε το “σήμα κατατεθέν” της ταινίας, έμελε να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη εποχή και να “αναγκάσει” πολλούς θεατές να παρακολουθήσουν ξανά και ξανά τη «Λόλα» για να δουν εκείνη τη σκηνή, να ξανακούσουν την πενιά του Γιώργου Ζαμπέτα και να ακολουθήσουν με το βλέμμα τους τον Κούρκουλο και τον Φέρμα που κατευθύνονται αργά στο Night Club για το φινάλε του φιλμ.
Διαβάστε όλο το εξαιρετικό αφιέρωμα εδώ.

ΔΙΧΩΣ ΤΙΤΛΟ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ, όταν τα ταξίδια της ψυχής και του νου σε γυρίζουν στην "Ηπειρο της καταστροφής", όλα είναι στο μυαλό μπερδεμένα.
Ολα είναι στην καρδιά ΞΕΚΑΘΑΡΑ.
Ο φίλος μου ο MARINERO "ταξιδεύει" και μας καλεί στο δικό του- δικό μας ταξίδι.
ΔΙΧΩΣ ΤΙΤΛΟ Παράξενο που είναι εδώ να με κρατάνε
Οι φλόγες οι φωτιές τα δυο σου μάτια
Σαν υπνοβάτης ναυαγός όπως χαμένος
Σε μία θάλασσα καημού σε μιαν ανάσα
Παράξενο που είναι εδώ να με κρατάνε
Φάροι, ταξίδια και νησιά με φώτα άδεια
Το σφύριγμα του αέρα απά στα ξάρτια
Η πρωινή ομίχλη κι η μπουράσκα
Απόψε στην καρδιά μου νηοψία
Ρεσάλτο και κραυγές πνιγμένων
Μαύρες σκιές, θανάτου υποψία
Σβηστά φανάρια μπάρκων γερασμένων
marinero

Άλλο το Λύκειο άλλο τα ΤΕΙ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Τα πάνω κάτω στο εξεταστικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
Τα πάνω κάτω στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα φέρει η νέα αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ο διάλογος για την οποία αρχίζει τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
O κ. Ευρ. Στυλιανίδης, μιλώντας προχθές σε ημερίδα του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα την έναρξη του διαλόγου για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, με στόχο την αποσύνδεση του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και με ταυτόχρονο «ξαναγράψιμο» των διδακτικών βιβλίων του λυκείου.
«Η αποσύνδεση του λυκείου από το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ οπωσδήποτε συνδέεται και με την αναμόρφωση του περιεχομένου της διδακτέας ύλης», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο υπουργός, ο διάλογος θα ξεκινήσει σύντομα, όμως οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν έπειτα από τουλάχιστον 3 χρόνια ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές.
Τα σενάρια που θα συζητηθούν για το νέο εξεταστικό σύστημα είναι κυρίως τρία. Δεν έχουν πάντως συζητηθεί ακόμα καίρια ζητήματα, όπως το πόσες φορές θα δίνουν εξετάσεις οι υποψήφιοι, αν ο βαθμός του λυκείου θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στην περίπτωση προπαρασκευαστικού έτους και αν θα έχουν όλοι δικαίωμα εγγραφής σε αυτό.
Την τελευταία εκδοχή (προπαρασκευαστικό έτος) έχει προτείνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ κ. Θ. Βερέμης, όμως υπάρχουν αντιδράσεις των εκπαιδευτικών καθώς αυτό το έτος θα πρέπει προηγουμένως να κοπεί από κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Η επιλογή σχολών
Το πιθανότερο σενάριο πάντως οδηγεί σε περιορισμό της δυνατότητας των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές σχολές όπως σήμερα, καθώς θα διαγωνίζονται πλέον μόνο σε μαθήματα ομοειδών γνωστικών αντικειμένων.
Θα επιλέγουν να εξετασθούν, για παράδειγμα, στον ιατρικό κύκλο, τον πολυτεχνικό, τον νομικό ή άλλον.
Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι επιλογές των υποψηφίων θα μειωθούν, καθώς σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Την ευθύνη των εξετάσεων θα διατηρήσει πιθανότατα το υπουργείο Παιδείας ώστε να εγγυάται το αδιάβλητο.
Τεστ αυτογνωσίας για επαγγελματικό προσανατολισμό
ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ, ώστε να ανακαλύπτουν οι μαθητές τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους προτού επιλέξουν τριτοβάθμιες σπουδές, και αναμόρφωση του επαγγελματικού προσανατολισμού με μαθήματα από τους «πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας» μέσα στα σχολεία, είναι οι δύο προτάσεις του κ. Στυλιανίδη παράλληλα με την αποδέσμευση του λυκείου από τις εξετάσεις.
Το υπουργείο Παιδείας, είπε, θα δώσει βαρύτητα σε δύο σημεία: όλα τα παιδιά να υποβάλλονται σε τεστ αυτογνωσίας κατά τη διάρκεια του λυκείου ώστε να μπορούν να συνδυάσουν το «μπορώ» με το «θέλω», και στην πλήρη αναμόρφωση του μαθήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε «ο νέος να γνωρίζει ότι επιλέγοντας αυτή την κατεύθυνση ή αυτή την ειδικότητα, ότι συμπληρώνοντας το συγκεκριμένο Μηχανογραφικό Δελτίο με αυτή τη σχολή ή τη σχολή ΤΕΙ, οδηγείται σε αυτές τις πραγματικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, και μετά να αποφασίζει εάν θα επιλέξει ή όχι αυτό τον δρόμο».

Χάρισαν στον Εφραίμ 1,5 δισ. ευρώ!

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
17 χρυσά συμβόλαια μέσα σε 35 ημέρες υπέγραψαν Βατοπαίδιο και Ελληνικό Δημόσιο - Πώς τους χάρισαν φιλέτα και πήραν... νερό ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Ζημιά που φθάνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ δημιούργησε στο Ελληνικό Δημόσιο η ανταλλαγή που υπέγραψαν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Μπασιάκος και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκαςκαι εκτέλεσε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ)- με τη Μονή Βατοπαιδίου.
Στο διάστημα 17 Απριλίου- 21 Μαΐου 2008 υπογράφηκαν 17 συμβόλαια μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής, όλα από τη σύζυγο του Γιώργου Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη.
Η ΚΕΔ παραχώρησε στη Μονή Βατοπαιδίου εκτάσεις- φιλέτα σε περιοχές που είναι πραγματικό χρυσωρυχείο.
Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Νέοι Επιβάτες, Σχολάρι, Πλαγιάρι, Τρίλοφος, Καρδία, Νέα Πέραμος, Ηρακλείτσα, Κάριανη στην Καβάλα, Ουρανούπολη, Καλλικράτεια, Ιερισσός, Τρίγλια, Σωζόπολη, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, είναι μερικές από τις περιοχές που πέρασαν στην ιδιοκτησία του Βατοπαιδίου με αντάλλαγμα το νερό, τον βυθό, τα ψάρια και τα νούφαρα της λίμνης Βιστωνίδας.
Η Μονή επιπλέον κράτησε στην κατοχή της τα 25.000 στρέμματα των παραλιμνίων εκτάσεων και τις δύο νησίδες που βρίσκονται στη λίμνη, τα οποία σκόπευε να τα εκμεταλλευτεί στη συνέχεια εμπορικά.
Τα 45.000 στρέμματα της επιφάνειας της λίμνης εκτιμήθηκαν από το σώμα των ορκωτών εκτιμητών στα 70.000.000 ευρώ, με την αξία του «υγρού» στρέμματος να φτάνει τα 1.555 ευρώ κατά μέσο όρο.
Οι αντικειμενικές αξίες των εκτάσεων που πέρασαν στην ιδιοκτησία της Μονής ξεπερνούν όμως τα 250 εκατομμύρια ευρώ, όπως πλέον αποτιμούν της αξία τους ορκωτοί εκτιμητές, μεσίτες και τοπικοί φορείς.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Οδηγίες ευρωεκλογών για πολίτες της ΕΕ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ Υπογράφηκε από τον Προκ.Παυλόπουλο η εγκύκλιος που καθορίζει το πώς θα ψηφίσουν κανονικά στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 οι πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ που θα βρίσκονται στην χώρα μας την ημέρα των εκλογών Όπως σημειώνεται, το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της ΕΕ να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από οποιαδήποτε χώρα μέλος, είτε θέλουν να ψηφίσουν στις εκλογές της χώρας καταγωγής τους, είτε σε αυτές της χώρας που βρίσκονται. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να απευθύνονται στις Πρεσβείες ή τα Προξενεία της χώρας τους στην Ελλάδα. Για να συμμετέχουν στην ελληνική εκλογική διαδικασία ωστόσο, οφείλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του τόπου διαμονής τους. Προθεσμία ως τις 28 Φεβρουαρίου Για να γίνει αυτό, οφείλουν να προσέλθουν στο Δήμο ή την Κοινότητα του τόπου διαμονής τους, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση - δήλωση εγγραφής. Περαιτέρω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται. Η κατάθεση της αίτηση - δήλωση εγγραφής πρέπει να έχει γίνει ως 28 Φεβρουαρίου 2009. Ασπίδα στις διπλοψηφίες Τα στοιχεία αυτών των πολιτών της ΕΕ που θα συλλεχθούν αποστέλλονται στο ΥΠ.ΕΣ., ενσωματώνονται στην κεντρική βάση δεδομένων, στη συνέχεια αποστέλλονται και στο κράτος μέλος καταγωγής, προκειμένου να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και στη χώρα τους και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διπλοψηφίας. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει οι αρμόδιοι υπάλληλοι να επιδείξουν μεγάλη προσοχή κατά την καταγραφή των στοιχείων με λατινικούς χαρακτήρες, όπως αυτά προκύπτουν από το ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Ειδικά για την καταγραφή των στοιχείων λοιπόν, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω: η αναγραφή της ιθαγένειας και των λοιπών στοιχείων που προκύπτουν από το ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας είναι υποχρεωτική δεν θα συμπεριλαμβάνονται κοινοτικοί πολίτες, των οποίων τα στοιχεία και ιδίως η ιθαγένεια θα είναι ελλιπή ο προσωπικός αριθμός PIN θα συμπληρώνεται μόνο εφόσον έχει χορηγηθεί από το κράτος μέλος καταγωγής πεδία της αίτησης που αναφέρονται στα στοιχεία εγγραφής στο κράτος μέλος καταγωγής (νομός, δήμος, δημοτικό διαμέρισμα) και δεν γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος, θα παραμένουν κενά Όπως υπενθυμίζει το ΥΠΕΣ, οι πολίτες της ΕΕ ψηφίζουν μαζί με τους Έλληνες εκλογείς στα εκλογικά τμήματα που θα καθοριστούν, προσκομίζοντας έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Προσοχή στο εκκαθαριστικό του Ενιαίου Τέλος Ακινήτων που θα λάβετε σε λίγες μέρες

ΑΠΟ StudioA-Blog
Το εκκαθαριστικό του Ενιαίου Τέλος Ακινήτων, θα σταλεί τις επόμενες ημέρες και εάν κάποιος δε διαπιστώσει εγκαίρως τα τυχόν λάθη που θα υπάρχουν και πληρώσει τον φουσκωμένο λογαριασμό, η Εφορία θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες, για να επιστρέψει τη διαφορά.
Το νέο τέλος αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων, εκτός από όσους έχουν μόνο ένα σπίτι με αξία ως 300.000 ευρώ, αλλά και εκείνοι που έχουν στο όνομα τους μόνο αγροτεμάχια, αγρούς ή βοσκότοπους.

Οι εχθροί του κράτους το εκλιπαρούν. Ώρα οι φίλοι του να περάσουν στην αντεπίθεση.

ΑΠΟ GREEK ALERT Ο αχαλίνωτος καπιταλισμός ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κρατικοποιεί τις ζημίες. Η χρηματιστηριακή οικονομία που επεβλήθη αυτά τα χρόνια είναι εικονική οικονομία. Δεν έχει σχέση με την πραγματική, όπως άλλωστε εικονικός κατήντησε και ο δημόσιος βίος των κρατών. Υπάρχει ό,τι βγαίνει στο γυαλί των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Κάθε τι άλλο είναι μη υπαρκτό. Η Γουόλ Στρίτ είναι η καρδιά του χρηματιστηριακού συστήματος του κόσμου. Αυτή επέβαλε τους κανόνες της "οικονομίας – φούσκας". Και στην ακατάσχετη λαιμαργία του μεγάλου και εύκολου κέρδους αφού κατεσπάραξαν τον αγλέουρα κατέφυγαν τώρα ικέτες στο κατασυκοφαντούμενο απ΄ αυτούς κράτος για να τους σώσει. Εφτακόσια δισ. δολ. – η πρώτη πάντως δόση - απ' τον κρατικό κορβανά, δηλαδή το πορτοφόλι του Αμερικανού φορολογούμενου στους καταρρέοντες, υποτίθεται κολοσσούς, τύπου Lehman Brothers, για να καλύψουν τα δικά τους ελλείμματα. Δηλαδή την παταγώδη χρεωκοπία τους . Όλα αυτά είναι λεφτά από τα οποία οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να ωφεληθούν σε τίποτε. Αλλά εδώ ανακύπτει μείζον θέμα: Πρόκειται για χρεωκοπία. Δηλαδή για απάτη, πελώρια απάτη. Και αντί οι δράστες να οδηγηθούν στη φυλακή, διότι έφεραν και την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη από το 1929 κρίση τους, επιβραβεύονται. Και χρυσώνονται από πάνω. Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους! Όλα δικά τους! Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"
Στο Γ’ μεσογειακό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, που έλαβε χώρα στην Λάρνακα της Κύπρου από τις 13 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου 2008, συμμετείχε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος».
Ο σύλλογος επιλέχτηκε από τους διοργανωτές ανάμεσα από άλλα εβδομήντα ελληνικά συγκροτήματα, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο φεστιβάλ, όπου συμμετείχαν εξαιρετικά συγκροτήματα από Συρία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, κ.ά.
Οι επιδόσεις του χορευτικού συγκροτήματος ήταν εξαιρετικές και η απήχηση που είχε στο Κυπριακό κοινό αλλά και στα άλλα παρευρισκόμενα χορευτικά ήταν πολύ μεγάλη σε βαθμό να αναζητούν σε ποια ώρα θα χορέψει το ελληνικό χορευτικό Συγκρότημα, γεγονός που έκανε όλη την αποστολή να αισθάνεται υπερήφανη που εκπροσώπησε πολύ επάξια την Ελλάδα και πρόβαλε τον πολιτισμό της σε πολύ υψηλό χορευτικό επίπεδο.
Η αποστολή έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, εκπροσώπησε επάξια την χώρα της και επέστρεψε με γεμάτες όμορφες αναμνήσεις από την επιτυχή παρουσία της στο Φεστιβάλ αλλά και από την Κυπριακή φιλοξενία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ'" Τμήματα χορού απο τον Σύλλογο Ποντίων & Φίλων Σαντορίνης "Οι Ακρίτες". Ο Σύλλογος Ποντίων & φίλων Ποντίων Σαντορίνης "Οι Ακρίτες" σας ενημερώνει οτι τα τμήματα χορού και οι εγγραφές ξεκινάνε στις 4 και 5-10-2008. Σάββατο 04-10 και ώρα 18:30 τα παιδικά Κυριακή 05-10 και ώρα 19:00 τα μεγάλα Οι εγγραφές κάθε Σαββατοκύριακο απο τις 18:30 μέχρι τις 22:30. Σύλλογος Ποντίων & Φίλων Σαντορίνης "Οι Ακρίτες" Τ.Κ. 84700 Φηρά Σαντορίνης Ποντιακό Κέντρο "Κορτσόπον" Πρόγραμμα χειμερινής περιόδου, Ποντιακό Κέντρο "Κορτσόπον" 04.10.2008 Βραδιά Πόντου - ΘράκηςΜακούλης Τσαχουρίδης, Κώστας Θεοδοσιάδης, Βαγγέλης Δημούδης 18.10.2008 Στάθης Παρχαρίδης - Γιώργος Σοφιανίδης 24.10.2008 Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης 25.10.2008 Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης 01.11.2008 Κούλης Τριανταφυλλίδης - Δημ. Παπαδόπουλος 08.11.2008 Γιώρ. Σιαμλίδης - Θεόδ. Κοτίδης 15.11.2008 Στάθης - Πέλλα Νικολαΐδη και Γιώργος Ατματζίδης 22.11.2008 Στάθης Παρχαρίδης - Κώστας Τσακλίδης 29.11.2008 Κώστας Θεοδοσιάδης - Φάνης Κουρουκλίδης 06.12.2008 Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης 13.12.2008 Αλέξης Παρχαρίδης - Παναγιώτης Κογκαλίδης 20.12.2008 Παναγιώτης Θεοδωρίδης - Μπάμπης Ιωακειμίδης 24.12.2008 Δημήτρης Καρασαββίδης - Χριστόφορος Απατσίδης 25.12.2008 Γιώργος Σοφιανίδης - Γιάννης Σιανίδης 27.12.2008 Μιχάλης Καλιοντζίδης - Μπάμπης Ιωακειμίδης 31.12.2008 Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης 03.01.2009 Γιώτης Γαβριηλίδης - Μπάμπης Ιωακειμίδης 10.01.2009 Αλέξης Παρχαρίδης - Παναγιώτης Κογκαλίδης 17.01.2009 Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης - Μπάμπης Κεμανεντζίδης και Γιάννης Τσιτιρίδης 24.01.2009 Δημήτρης Καρασαββίδης - Χριστόφορος Απατσίδης 31.01.2009 Πόλιος Παπαγιαννίδης - Μπάμπης Ιωακειμίδης 7.02.2009 Κούλης Τριανταφυλλίδης - Δημ. Παπαδόπουλος 14.02.2009 Μιχάλης Καλιοντζίδης - Μπάμπης Ιωακειμίδης 21.02.2009 Γιώργος Σοφιανίδης - Γιάννης Σιανίδης 28.02.2009 Παναγιώτης Θεοδωρίδης - Μπάμπης Ιωακειμίδης 07.03.2009 Στάθης - Πέλλα Νικολαΐδη και Γιώργος Ατματζίδης 14.03.2009 Στάθης - Πέλλα Νικολαΐδη και Γιώργος Ατματζίδης 21.03.2009 Γιώργος Σοφιανίδης - Γιάννης Σιανίδης 28.03.2009 Αλέξης Παρχαρίδης - Παναγιώτης Κογκαλίδης 04.04.2009 Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης Σε όλες τις ενδιάμεσες Παρασκευές και τις ημερομηνίες που αναφέρονται θα συμμετέχει και το μόνιμο σχήμα του Κορτσόπον το οποίο αποτελείται από τους: Μπάμπη Ιωακειμίδη, Λύρα - Τραγούδι Γιάννη Φωτιάδη, Λύρα - Κεμανέ Παντελής Νικολαΐδης, Φλογέρα - Αγγείο - Νταούλι Νίκο Χατζηδαυϊτίδη, Νταούλι Στο λαϊκό πρόγραμμα ο Γιώργος Τσάπας. Ποντιακό Κέντρο "ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ", Πειραιώς 68, Μοσχάτο Τηλ. 2104823992

ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μπροστά στο πτώμα μιας γυναίκας βρέθηκε, το Σάββατο, διερχόμενος από αγροτική περιοχή της Ολύνθου και σοκαρισμένος από το θέαμα ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία, η οποία διενεργεί έρευνα για το θέμα.
Όπως μετέδωσε η τηλεόραση SUPER σε εκτενές αστυνομικό ρεπορτάζ, το πτώμα ανήκει σε μια Βουλγάρα που ζούσε τον τελευταίο καιρό σε περιοχή της Χαλκιδικής και ήταν ηλικίας 31 ετών.
Το ότι επρόκειτο για αλλοδαπή, ήταν και η αρχική εκτίμηση του ιατροδικαστή, που διενήργησε νεκροψία - νεκροτομή.
Σύμφωνα με το πόρισμά του, ο θάνατός της προήλθε συνέπεια βαριών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Το θύμα φέρει χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στο πρόσωπο και στο θώρακα.
Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της αστυνομίας πρόκειται για ένα ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα και τις επόμενες μέρες αναμένονται σημαντικές αποκαλύψεις για την υπόθεση που ερευνάται.

η σύληση της θαλαμηγού "Χριστίνα"

ΑΠΟ LIBEROPOULOS.GR
την ξεγύμνωσαν, την λεηλάτησαν και την πούλησαν για παλιοσίδερα
Επισκέπτη, όταν βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες να σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχουν τα μέλη της οικογένειας Ωνάση (και πιθανόν ούτε αυτός που έγραψε τις λεζάντες) για να ιστορήσει αυτή τη τραγωδία του πλούτου και της φήμης, του έρωτα και του σεξ, της χλιδής,του πάθους και του θανάτου...
Αλλά και της ασημαντότητας των πολιτικών και των αρμοδίων, που κανένας τους δεν μπόρεσε να καταλάβει πόσο σημαντικό θα ήταν, αν η θαλαμηγός του διασημότερου Έλληνα του 29ού αιώνα, αντί να λεηλατηθεί, να είχε γίνει πλωτό μουσείο. Ο Ωνάσης δώρησε τη "Χριστίνα" (το πολυτελέστερο και διασημότερο ιδιωτικό πλεούμενο) στο ελληνικό κράτος, για χρήση του εκάστοτε προέδρου της δημοκρατίας και την φιλοξενία αρχηγών κρατών.
Οι αρμόδιοι όμως την ενέταξαν στο Πολεμικό Ναυτικό με άλλο όνομα και αφού την απογύμνωσαν από κάθε τι που ειχε αξία, τελικά την πούλησαν για παλιοσίδερα ...
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τον Οκτώβριο το πόρισμα

ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθεί το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά των πετρελαιοειδών, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα βγει και η απόφαση για τις πολυεθνικές εταιρίες εμπορίας BP και Shell. Δύο σημαντικές υποθέσεις που καθορίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού της αγοράς καυσίμων φτάνουν, όπως φαίνεται, στο τέλος τους. Σε ό,τι αφορά την πρώτη υπόθεση πρόκειται για την ειδική έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε όλη την αγορά των πετρελαιοειδών και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να ανακοινώσει τα μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανταγωνισμού. Την περασμένη Παρασκευή 26 του μηνός έληξε η φάση της διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς των πετρελαιοειδών επί των προτάσεων που έκανε. Τα μέτρα εκτιμάται ότι δεν διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με εκείνα που αποφάσισε και πέρυσι αλλά η εφαρμογή τους επαφίεται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ανακοινώσει το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των βυτιοφορέων, την ελεύθερη δραστηριοποίηση των λιανεμπορικών αλυσίδων στην αγορά των πρατηρίων, την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών κλπ. Εξάλλου, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει ολοκληρώσει και την εκδίκαση της υπόθεσης των εταιριών BP και Shell, οι οποίες και κατηγορούνται για τη χορήγηση εναρμονισμένων εκπτώσεων σε πρατηριούχους συγκεκριμένων περιοχών με αποτέλεσμα να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η τότε γενική διεύθυνση είχε εισηγηθεί την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω του σκανδάλου της ΜΕΒΓΑΛ, η υπόθεση αυτή επανεξετάστηκε. Πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και έτσι η όποια απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει την οριακή πλειοψηφία. Χρ. Κολώνας

Ορντέβρ διαγραφών με κυρίως πιάτο Τατούλη

ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τροχιοδεικτική βολή προς διαφωνούντες Δευτέρα, 29.09.08 Ανεμος διαγραφών φυσάει πλέον στη Ν.Δ. μετά την αυστηρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. Το Σάββατο ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θανάσης Γιαννόπουλος βρέθηκε πολύ κοντά στη διαγραφή, γλύτωσε όμως επειδή αναδιπλώθηκε δημόσια και επειδή πρυτάνευσε η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πορευτεί με 151, όταν σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο κ. Πέτρος Τατούλης.
Η δημόσια αναδίπλωση του κ. Γιαννόπουλου ήταν το ορεκτικό, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όμως το κυρίως πιάτο των διαγραφών θα είναι ο κ. Τατούλης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν συνεχιστεί η εσωστρέφεια και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν πρέπει να αποκλείεται:
«Είμαστε πάντα σε εκλογική ετοιμότητα», έλεγε χαρακτηριστικά στον ΕΤ κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης.
Πάντως, η υπόθεση Γιαννόπουλου δείχνει ότι, παρά τον διακαή πόθο της ηγεσίας της Ν.Δ. να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια, δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε βουλευτής που θα ασκήσει κριτική δημόσια θα υποστεί συνέπειες.
Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κρίνεται κατά περίπτωση και θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση του ύφους και του τρόπου με τον οποίο θα εκφράζεται η κριτική.
Σε τελευταία ανάλυση, πάντως, εκείνος που θα πρέπει να το αποφασίσει είναι ο κ. Καραμανλής.
Είναι σαφές ότι μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή δεν μπορεί να βάλει νερό στο κρασί του.
Ο ίδιος, άλλωστε, άφησε να εννοηθεί στη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή ότι αποδέχεται την κριτική, όταν αυτή διατυπώνεται στα θεσμοθετημένα όργανα.
Οι επόμενες μέρες αποτελούν ένα τεστ αντοχής για αυτή τη «λεπτή κόκκινη γραμμή» αν και ο χθες ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε ότι «δεν μπρώ να παλογούμαι για κανέναν».
Ο κ. Γιαννόπουλος βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού το Σάββατο το πρωί, όταν έγινε γνωστό ότι είχε δώσει συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», όπου επαναλάμβανε την προτροπή του προς τον κ. Ρουσόπουλο να παραιτηθεί για να αποφορτίσει το όλο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί».
Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης σήμανε συναγερμός, υπήρξε μάλιστα για το θέμα αυτό διαβούλευση ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και τον κ. Ζαγορίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βουλευτή υπεδείχθη ότι όφειλε να αποστασιοποιηθεί από τη συνέντευξη, σε διαφορετική περίπτωση αντιμετώπιζε το φάσμα της διαγραφής.
Πράγματι, το μεσημέρι, ο κ. Γιαννόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η συνέντευξη εδόθη προ της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία με κάλυψε πλήρως και συντασσόμενος με τις αρχές και προτροπές του δεν έλαβα το λόγο».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Παραμένει πρώτο το ΠΑΣΟΚ με δύο μονάδες διαφορά

ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, Γιώργος Α.Παπανδρέου, παραμένουν στην πρώτη θέση της προτίμησης των πολιτών, σύμφωνα και με την έρευνα της εταιρείας V-PRC , τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι: ΠΑΣΟΚ 34,5%, Ν.Δ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΚΚΕ 8%, ΛΑ.Ο.Σ 4,5% και Οικολόγοι-Πράσινοι 4,5%. Στο ερώτημα, «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», οι απαντήσεις είναι: Το ΠΑΣΟΚ με 27%, έναντι 21% της Ν.Δ. αλλά το 46% απαντά «κανείς από τους δύο». Στο ερώτημα σύγκρισης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου προηγείται με 41% έναντι 36% του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ το 20% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο. Στο ερώτημα για τη γνώμη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπανδρέου προηγείται πλέον στις θετικές γνώμες με 54% κι ακολουθούν ο κ. Καραμανλής με 51%, ο κ. Τσίπρας 46%, ο κ. Καρατζαφέρης 33% και η κ. Αλέκα Παπαρήγα με 32%. Οι πολίτες πιστεύουν επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, έχει τις καλύτερες προτάσεις για τον τόπο, τα ικανότερα στελέχη, και μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά. Ο κ. Καραμανλής θεωρείται από την πλειοψηφία ικανότερος να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, η εικόνα όμως αντιστρέφεται υπέρ του κ. Παπανδρέου στο ποιος είναι πιο κοντά στον απλό άνθρωπο και το ποιος εκφράζει καλύτερα την αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα. Στην εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύθηκε χθες έρευνα της εταιρείας Public Issue, η οποία αναφέρεται στο ηγετικό προφίλ των δύο πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο κ. Κ. Καραμανλής με 45% προηγείται στον τομέα της «ηγετικότητας», έναντι 18% του κ. Γ.Α.Παπανδρέου. Ο δεύτερος ωστόσο, προηγείται με 34%, έναντι 21% του κ. Καραμανλή, στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά» και με 48% έναντι 15%, στο ερώτημα «ποιος είναι πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους», ενώ στο ερώτημα «ποιος είναι εξαρτημένος από οικονομικά συμφέροντα», οι απαντήσεις είναι: Ο κ. Κ. Καραμανλής 35%, ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου 10%.