Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ "ΣΥΝΑΨΕΙΣ"

Δύο νέοι τίτλοι κυκλοφόρησαν από τη σειρά επιστημονικών εκδόσεων συνάψεις, που εκδίδει ο «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του ανθρώπου.
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία».
Ιστορία των Επιστημών της Δημόσιας Υγείας Συγγραφέας: Γιώργος Νικολαΐδης Σειρά: συνάψεις, έκδοση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου» (σελίδες: 192, τιμή: 15,00 € ) Η χρήση του όρου «Επιστήμες της Δημόσιας Υγείας» είναι πολύ συχνή στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς, όμως, να είναι πάντα σαφές τι ακριβώς εκφράζει.
Είναι εμφανές, άλλωστε, πως διάφοροι συγγραφείς τον χρησιμοποιούν με άλλο εύρος αναφοράς, έτσι ώστε να δημιουργείται σύγχυση ως προς τα όρια του κλάδου αυτού.
Τις περισσότερες φορές φαίνεται πως με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, διακλαδικής έρευνας, εφαρμογών και παρεμβάσεων, παρά σε μια μεμονωμένη γνωστική περιοχή. ΟΙ ΕΔΥ χρησιμοποιούν πολύ συχνά για τους σκοπούς τους εργαλεία και γνωστικά υποσύνολα που, είτε συνολικά είτε εν μέρει, έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών κλάδων.
Εντός, λοιπόν, του πεδίου των ΕΔΥ περιλαμβάνονται μια σειρά κλάδοι (που σήμερα έχουν αναπτυχθεί και ως αυτοτελείς τομείς επιστημονικής δραστηριότητας), όπως: η επιδημιολογία και η βιοστατιστική, η κοινωνική ιατρική και η ιατρική της εργασίας, η ιστορία της ιατρικής, η προληπτική ιατρική και η υγειονομική διαφώτιση, η αστυϊατρική και η αστυκτηνιατρική, η κοινωνιολογία της υγείας, τα οικονομικά και οι θεωρίες της διοίκησης των συστημάτων, δομών και υπηρεσιών υγείας, οι επιστήμες του «πολιτεύεσθαι» της υγείας.
Εν κατακλείδι, στο πόνημα αυτό γίνεται μια καταρχήν περιοδολόγηση των βασικότερων κλάδων αυτών των επιστημών και εν συνεχεία επιχειρείται να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για το χαρακτήρα και τις ιδιομορφίες τους. Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Φιλοσοφία της Ψυχικής Διαταραχής (Τμήμα Φιλοσοφίας του King’s College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Πανεπιστημίου του Sheffield).
Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής – ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας. Από το 2005 είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Στην ίδια σειρά (συνάψεις) κυκλοφορούν: Ψυχαναλυτικές αναψηλαφήσεις στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Θανάσης Τζαβάρας, Ο Λένιν και η ψυχανάλυση, Jacquy Chemouni, Ταξίδι από τα Κύθηρα, Θανάσης Τζαβάρας, Τα ρόδα της μοναξιάς, Jacqueline de Romilly,
Πώς είναι να είσαι άρρωστος, Virginia Woolf, Πέραν του ασύλου, Μανόλης Τζανάκης, Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο, Marc Jeannerod. (Τα βιβλία της σειράς διατίθενται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο «Ταξιδευτής», Ιπποκράτους 34, Αθήνα, τηλ.: 210 36 28 852, email: info@taxideftis.gr) Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο και άλλες αφηγήσεις καθημερινής νευρολογίας Συγγραφέας: Marc Jeannerod Μετάφραση: Άννυ Σπυράκου, Κώστας Πόταγας Σειρά: συνάψεις, έκδοση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου» (σελίδες: 112 τιμή: 10,00 € ) Ο Μαρκ Ζανρό στις εννέα ιστορίες του βιβλίου ρίχνει μια κλινική ματιά σε ανθρώπους, με τους οποίους διασταυρώθηκε τυχαία σε ταξίδια ή εκδηλώσεις.
Ο συγγραφέας και Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Claude Bernard-Lyon-I υποστηρίζει ότι η ματιά του γιατρού είναι αδιάκριτη, ακόμα και ανελέητη, αφού παραβιάζει τον ιδιωτικό χώρο του σώματος, διερευνά τα όργανα, ανασυνθέτει το ιστορικό, αξιολογεί την πρόγνωση.
Το βασικότερο είναι ότι ενεργοποιεί μέσα του τη διαδικασία της διάγνωσης και εν συνεχεία οι σκέψεις του γιατρού επεκτείνονται και υπερβαίνουν το πλαίσιο της κλινικής περίπτωσης που μελετά κάθε φορά, στον τρόπο ζωής του αρρώστου, στις συνήθειές του, στις πνευματικές του ικανότητες, στη συμπεριφορά του, στους κοινωνικούς δεσμούς του. Συνολικά, πρόκειται για ένα συγκινητικό στοχασμό πάνω στο εύθραυστο του ανθρώπου και στις αλλαγές που επιφέρει η αρρώστια στην ψυχοσύνθεσή του. Ο Marc Jeannerod είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Claude Bernard-Gyon-I.
Διηύθυνε για πολλά χρόνια στο INSERAM την έρευνα του ελέγχου της κίνησης και των διαντιδράσεων μεταξύ όρασης και δράσης, συμμετέχοντας συνάμα στον ανοιχτό διάλογο μεταξύ νευροβιολόγων, κλινικών, ψυχολόγων και φιλοσόφων.
Το 1998 δημιούργησε στο πλαίσιο του CNRS το Institut des Sciences Cognitives. Από το 2002 είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Πρόσφατα έργα του είναι: Η φύση του πνεύματος (La nature de l’ esprit) και Ο ενδόμυχος εγκέφαλος (Le Cerveau intime). Στόχος της εταιρίας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου. Εταιρεία Ιστορικών, Επιστημολογικών και Φιλοσοφικών Μελετών» που εκδίδει τη σειρά συνάψεις είναι η ανάδειξη των κοινών τόπων μεταξύ αυτών των επιστημών κι άλλων επιστημονικών πεδίων που συνάπτονται μέσα από πολλαπλές οπτικές και εκδοχές.
Οι εκδόσεις αυτές αφορούν τόσο στον ειδικό όσο και στον μη ειδικό αναγνώστη. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: Ψυχαναλυτικές αναψηλαφήσεις στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Θανάσης Τζαβάρας, Ο Λένιν και η ψυχανάλυση, Jacquy Chemouni, Ταξίδι από τα Κύθηρα, Θανάσης Τζαβάρας, Τα ρόδα της μοναξιάς, Jacqueline de Romilly, Πώς είναι να είσαι άρρωστος, Virginia Woolf, Ιστορία των Επιστημών της Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Νικολαΐδης. (Τα βιβλία της σειράς διατίθενται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο Ταξιδευτής, Ιπποκράτους 34, Αθήνα, τηλ.: 210 36 28 852, email: info@taxideftis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: