Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ορντέβρ διαγραφών με κυρίως πιάτο Τατούλη

ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τροχιοδεικτική βολή προς διαφωνούντες Δευτέρα, 29.09.08 Ανεμος διαγραφών φυσάει πλέον στη Ν.Δ. μετά την αυστηρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. Το Σάββατο ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θανάσης Γιαννόπουλος βρέθηκε πολύ κοντά στη διαγραφή, γλύτωσε όμως επειδή αναδιπλώθηκε δημόσια και επειδή πρυτάνευσε η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πορευτεί με 151, όταν σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο κ. Πέτρος Τατούλης.
Η δημόσια αναδίπλωση του κ. Γιαννόπουλου ήταν το ορεκτικό, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όμως το κυρίως πιάτο των διαγραφών θα είναι ο κ. Τατούλης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν συνεχιστεί η εσωστρέφεια και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν πρέπει να αποκλείεται:
«Είμαστε πάντα σε εκλογική ετοιμότητα», έλεγε χαρακτηριστικά στον ΕΤ κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης.
Πάντως, η υπόθεση Γιαννόπουλου δείχνει ότι, παρά τον διακαή πόθο της ηγεσίας της Ν.Δ. να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια, δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε βουλευτής που θα ασκήσει κριτική δημόσια θα υποστεί συνέπειες.
Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κρίνεται κατά περίπτωση και θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση του ύφους και του τρόπου με τον οποίο θα εκφράζεται η κριτική.
Σε τελευταία ανάλυση, πάντως, εκείνος που θα πρέπει να το αποφασίσει είναι ο κ. Καραμανλής.
Είναι σαφές ότι μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή δεν μπορεί να βάλει νερό στο κρασί του.
Ο ίδιος, άλλωστε, άφησε να εννοηθεί στη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή ότι αποδέχεται την κριτική, όταν αυτή διατυπώνεται στα θεσμοθετημένα όργανα.
Οι επόμενες μέρες αποτελούν ένα τεστ αντοχής για αυτή τη «λεπτή κόκκινη γραμμή» αν και ο χθες ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε ότι «δεν μπρώ να παλογούμαι για κανέναν».
Ο κ. Γιαννόπουλος βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού το Σάββατο το πρωί, όταν έγινε γνωστό ότι είχε δώσει συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», όπου επαναλάμβανε την προτροπή του προς τον κ. Ρουσόπουλο να παραιτηθεί για να αποφορτίσει το όλο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί».
Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης σήμανε συναγερμός, υπήρξε μάλιστα για το θέμα αυτό διαβούλευση ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και τον κ. Ζαγορίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βουλευτή υπεδείχθη ότι όφειλε να αποστασιοποιηθεί από τη συνέντευξη, σε διαφορετική περίπτωση αντιμετώπιζε το φάσμα της διαγραφής.
Πράγματι, το μεσημέρι, ο κ. Γιαννόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η συνέντευξη εδόθη προ της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία με κάλυψε πλήρως και συντασσόμενος με τις αρχές και προτροπές του δεν έλαβα το λόγο».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: