Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΑ... ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στην κυριότητα του Δημοσίου προσφέρεται να επιστρέψει το ακίνητο της Ουρανούπολης η Μονή Βατοπαιδίου, είτε με ανταλλαγή του με οποιοδήποτε άλλο ισάξιο ακίνητο του Δημοσίου, είτε με επιστροφή στην κυριότητα της Μονής της έκτασης στη λίμνη Βιστωνίδα.
Σε επιστολή της Μονής προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται παράλληλα αναφορά στην στάση που κράτησε η δημοτική αρχή Σταγείρων Ακάνθου, η οποία επιθυμούσε να αξιοποιήσει από κοινού το ακίνητο με τη Μονή Βατοπαιδίου.Χαρακτηριστικά είναι πάντως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή για την πολιτική που ακολούθησε για το θέμα ο Δήμος Σταγείρων Ακάνθου:
Κατόπιν αντιδράσεων ορισμένων κατοίκων και τοπικών παραγόντων της περιοχής Ουρανούπολης, που είχε σαν αποκορύφωμα την άσκηση της από 8/2/2008 αγωγής κατοίκων της περιοχής κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, του Ελληνικού Δημοσίου και της «ΚΕΔ Α.Ε.»... δικάσιμος για τη συζήτηση της οποίας προσδιορίστηκε η 5/6/2008, η Ιερά Μονή, μη επιθυμούσα αναταραχή και αντιδικία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, κατά μήνα Απρίλιο 2008 πρότεινε στην «ΚΕΔ Α.Ε.» την ανατροπή της πραγματοποιηθείσας ανταλλαγής με την επιστροφή του ακινήτου της Ουρανούπολης στο Δημόσιο και την αντίστοιχη μεταβίβαση στην Ιερά Μονή του ποσοστού της λιμνιαίας έκτασης Βιστωνίδας – Νταλιάνη.
Στη συνέχεια, συναινούσης της «ΚΕΔ Α.Ε.» και προς ολοκλήρωση των ανωτέρω, συνετάγη σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων από την ίδια ως άνω συμβολαιογράφο και υπεβλήθησαν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αρναίας οι αναγκαίες δηλώσεις τέλους συναλλαγής ακινήτων, οι οποίες και παρελήφθησαν από τον Προϊστάμενο της ανωτέρω Δ.Ο.Υ. στις 22/4/2008.
Ενώ όμως όλα ήταν έτοιμα για την ανατροπή της πρώτης ανταλλαγής και επιστροφή στην προτέρα κατάσταση, αντιπροσωπεία έξι (6) δημοτικών συμβούλων του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου, που εκπροσωπούσαν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή και υπέβαλαν το αίτημα να μην πραγματοποιηθεί η σκοπούμενη ανταλλαγή και να παραμείνει στην κυριότητα της Ιεράς Μονής η έκταση της Ουρανούπολης, διότι έτσι εξυπηρετούνταν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.
Επίσης την ίδια θέση και το ίδιο αίτημα επανέλαβε και ο Δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή για τον λόγο αυτό. Η Ιερά Μονή, πεισθείσα και θέλουσα να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου και εκτιμώντας ότι μετά ταύτα η αντίδραση που είχε εκδηλωθεί ήταν μεμονωμένη και δεν αντιπροσώπευε το κοινό αίσθημα και την επιθυμία των δημοτών του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου, απευθύνθηκε εκ νέου στην «ΚΕΔ Α.Ε.» και η νέα ανταλλαγή ματαιώθηκε.
Μεσολάβησαν τα γνωστά σε όλους γεγονότα και η άδικη επίθεση κατά της Ιεράς Μονής από διάφορους παράγοντες, η οποία έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα”.
Δήλωση του δημάρχου
Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της Μονής ο δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπλοκή του δήμου με την υπόθεση δίνοντας διευκρινήσεις.
Ο κ.Βλαχόπουλος αναφέρει: Σχετικά με την επιστολή του νομικού Συμβούλου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στον τύπο, έχουμε να διευκρινίσουμε ότι: Μετά από διαμαρτυρίες μας προς κάθε κατεύθυνση η Ι. Μονή, σε συμφωνία και με τον Δήμαρχο Σταγίρων Ακάνθου για λόγους διατήρησης της καλής γειτονίας, αποφάσισε την επιστροφή του ακινήτου.
Είχε προηγηθεί πρόταση της Ι. Μονής, την 18/3/08 ,για πώληση στην τιμή κτήσεως του 50% εξ αδιαιρέτου της έκτασης αυτής στον Δήμο προκειμένου από κοινού να αναδείξουμε την αγιορείτικη κληρονομιά, και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας .
Δεν ήταν ούτε είναι στόχος μας η ιδιοκτησία μια έκτασης, ουτε η μοιρασιά μιας περιουσίας, αλλά η ενεργή συμμετοχή μας σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που ταιριάζει στην περιοχή.
Ο Δήμος μας είναι ο μόνος στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια τέτοια δραστηριότητα , αφού είναι ο μόνος Δήμος στην Χαλκιδική που συνορεύει άμεσα με το Άγιο Όρος.
Η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε και στα Μ.Μ.Ε ,τοπικά όσο και στα πανελλήνια, από τον Δήμαρχο.
Δεν έγινε επομένως τίποτα Υπογείως ούτε σε μέρη σκοτεινά όπως κάποιοι θέλουν ,λόγω της χρονικής αυτής περιόδου της σκανδαλολογίας ,να περάσουν
Μετά την απόφαση αυτή της Ι. Μονής ,όπως αναφέρεται και στην επιστολή του Νομικού συμβούλου ,ακολούθησε επίσκεψη στην Ι. Μονή 6 Δημοτικών συμβούλων προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις της Ι. Μονής, αν δηλαδή είναι διατεθειμένη να επιφέρει την πρόταση συνεργασίας , διότι η πρόταση κρίθηκε, από πολλούς , ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Η συζήτηση αυτή δεν κατέληξε πουθενά , η Ι. Μονή ήθελε να κλείσει την υπόθεση, είχε είδη υποβάλει δήλωση την 22/4 07στην εφορεία για την υπογραφή του συμβολαίου επιστροφής. Την διαδικασία θα ολοκλήρωνε μετά την εκδίκαση αγωγής στις 5/6/08 που κατέθεσαν κάτοικοι της Ουρανουπόλεως.
Από τους κατοίκους της Ουρανουπόλεως που κατέθεσαν την αγωγή ζητήθηκε από το Δημ. Συμβούλιο πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου στην δίκη.
Επανέλαβα ως Δήμαρχος την πρόθεση της Ι. Μονής και την συμφωνία που κάναμε να επιστραφεί το ακίνητο στο Ελληνικό Δημόσιο και ζήτησα από τους παραβρισκόμενους, στο ΔΣ, κατοίκους να αποσυρθεί η αγωγή προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία..
Αντί αυτού κατατέθηκε ,την ημέρα της εκδίκασης νέα αγωγή από άλλους κατοίκους προκειμένου να δοθεί αναβολή και να παραταθεί η εκκρεμότητα αυτή.
Προφανώς η διατήρηση της εκκρεμότητας αυτής κάποιους εξυπηρετούσε πολιτικά…” Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: