Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Από την ψυχή μας βγαλμένες οι ευχές για όλους εσάς. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΩΘΟΥΜΕ. ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ. Εμεις θα είμαστε και πάλι κοντά σας την Δευτέρα.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

«ΠΑΡ’ ΟΔΥΣΣΕΙΑ»- Τα παραλειπόμενα του Τρωικού Πολέμου.
Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Προπομπός. Τίτλος του, «Παρ’ Οδύσσεια – Τα παραλειπόμενα του Τρωικού Πολέμου». Τι είναι όμως η Παρ’ Οδύσσεια; Σάτιρα; Μυθιστόρημα; Κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κάθε σελίδα του βγάζει γέλιο, ένα βιβλίο που κάνει «μαντάρα» την αρχαιότητα και μπερδεύει το τότε, με το σήμερα σε τέτοιο σημείο, που έτσι και ζούσε ο Όμηρος, σίγουρα θα έπνιγε τον συγγραφέα και θα τίναζε στον αέρα τον εκδοτικό οίκο αν κατάφερνε και εκείνος να συνέλθει από τα γέλια. Πρόκειται για ένα βιβλίο που παραδόξως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, γιατί το γέλιο δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων. (Απόσπασμα από το συμβούλιο των Βασιλέων πριν την εκστρατεία) «Τα ’πε και ξεκίνησε για το συμβούλιο, ενώ πάνω από την Τροία, είχαν ήδη, αρχίσει να μαζεύονται απειλητικά τα σύννεφα του πολέμου, αλλά και τα σύννεφα του μπουρινιού, που ερχότανε. (!) Ο Μενέλαος έφτασε στου Φλόκα, και αφού έριξε ακόμα ένα βασιλικότατο βρισίδι, γιατί δεν έβρισκε πάρκινγκ, τελικά άφησε το αμάξι στο πεζοδρόμιο και μπήκε μέσα στο μαγαζί. «-- Σύντροφοι! (είπε) Αυτό που έκανε ο Πάρης είναι πράξη πολέμου! Διότι, δεν μπορείς, ρε κωλόπαιδο, να μου ξαφρίζεις τις παντόφλες και να τη βγάζεις λάδι… -- Σωστά, πέστα! -- Συνεχίζω. Επειδή, δηλαδή, μας έκανες ένα καλό και μας απάλλαξες από το κήτος, τη σύζυγό μας, σου ’πε κανένας ότι μπορείς να μας κλέβεις κι από πάνω; -- Μπράβοοοο!!! -- Σκασμός και συνεχίζω! Διότι, ρε νεαρέ, τη σύζυγο, στη χαρίσαμε, με τον τρόπο μας, επειδή μας είχε γίνει καντάρι! Αυτό βέβαια, εσένα δε σε αφορά, αλλά όχι και να εκμεταλλευτείς την καλοσύνη μας! -- Ναι, ναι! Έτσι είναι! Πέστα μεγάλε!… -- Merci, και shut up! Να τελειώσω καμιά φορά! Αυτή η πράξη αχαριστίας θα έχει σαν αποτέλεσμα, να σε πολεμήσουμε, για να πάρουμε πίσω τις παντόφλες μας και να αποκαταστήσουμε την τιμή μας… -- Ρε Μένιο, δηλαδή, θα φέρουμε και την Ελένη, πίσω; -- Ποιος ηλίθιος το είπε αυτό; Ρε ’σεις! Εδώ είδα κι έπαθα να την ξεφορτωθώ! Μόνον τις παντόφλες! Μην κάνει κανείς τη μα…ία και μου κουβαλήσει τη γυναίκα μου, γιατί την έβαψε!» Τα ’πε, λοιπόν, ο Μενέλαος στη σύναξη των αρχηγών, τους ξεσήκωσε για πόλεμο κατά της Τροίας και έμειναν κάποιες ψιλολεπτομέρειες να τακτοποιηθούν, πόσοι θα πάνε τελικά, τι στρατηγικές θα ακολουθήσουν, ποιοι θα επανδρώσουν το τμήμα της KFOR, όλα τα όμορφα, δηλαδή, ενός πολέμου. «-- Κύριοι, έγινα αντιληπτός; -- Oui, monsieur! -- Merci beaucoup. Καμία απορία; -- Είπες ότι θα πάρουμε πίσω τις παντόφλες σου, αλλά σε καμία περίπτωση τη γυναίκα σου, έτσι; -- Ακριβώς! -- Ωραία! Και αν ο Πάρης τις φοράει και δεν τις βγάζει, τι γίνεται; -- Θα τον κάνετε κιμά και θα τις πάρετε. Σήμερα, είναι Τρίτη, τη Δευτέρα ξεκινάμε. Φροντίστε, λοιπόν, να ’στε έτοιμοι.»………..» Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΔΡΟΟυζερί Τσιτσάνης
ISBN: 960-04-2032-7Έτος έκδοσης: 2001
Συγγραφέας: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ Τιμή: 20.00€ Μυθιστόρημα, σελ. 448
Θεσσαλονίκη, πρώτο τρίμηνο του ΄43.
Κατοχή, αντί-σταση, ένας κυνηγημένος έρωτας, εβραϊκά γκέτο, ταγμα-τασφαλίτες, μουλωχτοί σκοτωμοί, πείνα, εξωφρενικά γλέντια.
Μάχη του Στάλιγκραντ, καμπή του πολέμου.
Απ’ τον Παλιό Σταθμό Θεσσαλονίκης ξεκινούν τα πρώτα τρένα για το ?ουσβιτς.
Το Ουζερί «Τσιτσάνης», Παύλου Μελά 22, δουλεύει στο κέντρο της κατεχόμενης πόλης, στο μάτι του κυκλώνα. Κι ο Βασίλης Τσιτσάνης, 28 χρονών τότε, μέσα σ’ όλον αυτόν τον εφιάλτη, ίσως κι εξαιτίας του, συνθέτει τα καλύτερα τραγούδια του.
Γράφει: « Όποιος γεννιέται μερακλής δεν ξέρει τι να κάνει».
Ένα μυθιστόρημα που αναβιώνει, με νέο βλέμμα, την αγριότητα και τις αντιφάσεις μιας ολόκληρης εποχής, θέτει ερωτήματα πάνω στην πολιτική και ποιητική ηθική, πασκίζει να λύσει το μεγάλο «αίνιγμα–Βασίλης Τσιτσάνης», του δημιουργού που κατόρθωσε στις χειρότερες συνθήκες να συλλάβει και να πραγματώσει το καλύτερο έργο του. «Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ένα μυθιστόρημα γύρω από το ρεμπέτικο ή τον Τσιτσάνη.
Το βαθύτερο μοτίβο του βιβλίου είναι ακριβώς αυτή η αλλόκοτη, θα έλεγε κανείς μυστηριακή σύζευξη ομορφιάς και ασχήμιας, ευγένειας και ευτέλειας, ανθρωπιάς και βαρβαρότητας σε μια πόλη όπως η παλιά Θεσσαλονίκη και σε μια εποχή όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.» Δημοσθένης Κούρτοβικ ΤΑ ΝΕΑ «…μια φιλόδοξη στη σύλληψή της και πετυχημένη στην υλοποίησή της μυθιστορηματική τοιχογραφία μιας πόλης σε μια πολύ συγκεκριμένη, χαρακτηριστική και δραματική στιγμή της ιστορίας της.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί για τις πολλές του αφηγηματικές αρετές και για την υποδειγματική πραγματολογική του πληρότητα.» Γιώργος Κορδομενίδης ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗH ζωή μας είναι οι άλλοι
Συγγραφέας: Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος
Ιsbn: 978-960-6748-50-9
Ο καπετάν Βασίλης Κωνιός, ο οπλαρχηγός της Αντίστασης Κρήτης, υπήρξε πρότυπο ήθους και ακέραιου ανθρώπου, ένα είδος που σπανίζει στην εποχή μας.
Ολιγογράμματος, σχεδόν αγράμματος βοσκός, με συμμετοχή στον πόλεμο της Αλβανίας, επιστρέφοντας στο χωριό του, Φαβριανά της επαρχίας Μονοφατσίου Ηρακλείου, συγκροτεί αυτόνομα την οργάνωση της δικής του αντάρτικης ομάδας, παράλληλα με τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στην Κρήτη.
Μέσα από την καταγραφή των προφορικών του μνημών, παρακολουθούμε την πορεία και την ακεραιότητα του ύφους του καθ' όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, του εμφυλίου, της Απριλιανής δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης. Με τον εξαιρετικό κρητικό, λαϊκό και παροιμιακό λόγο του, με τα έργα και τον βίο του, απέδειξε έμπρακτα ότι οι λόγοι μας και η ζωή μας, τα έργα του κάθε ανθρώπου, έχουν άμεση σχέση με τους προγόνους αλλά και τους επιγόνους μας, με τα νέα παιδιά που μας διαδέχονται και μας ακολουθούν, κατά τρόπο άδηλο, «ανιμιστικό».
Σημαδευόμαστε από τις προηγούμενες γενιές, αλλά σημαδεύουμε και επηρεάζουμε όχι μόνο κληρονομικά, παραδειγματικά, αλλά και ενεργειακά, τους νέους που μας ακολουθούν, γιατί «η ζωή μας, είναι οι άλλοι», δεν ανήκουμε, δηλαδή, απόλυτα στον εαυτό μας. Ο Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος γεννήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου.
Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία και είναι Διδάκτωρ του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.
Έλαβε μέρος στους αγώνες της γενιάς του «1-1-4» και στο αντιδικτατορικό κίνημα ως συνεργάτης του Γεωργίου Πυρουνάκη.
Συνελήφθη το 1968 και του απαγορεύθηκε η αποδημία στο εξωτερικό.
Από το 2003 είναι Επιστημονικός Προϊστάμενος της Περ/κης Δ/νσης Εκπαίδευσης Κρήτης.Έχει εκδόσει είκοσι δύο βιβλία-μαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελέτες για την Ιστορία και τη Λογοτεχνία.
Κυκλοφόρησε εννέα ποιητικές συλλογές, μια Ανθολογία Σύγχρονων Κρητών ποιητών και τα διηγήματα «Σφαιριστήριον Λαβυρίνθου».
Τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας «Ν. Καζαντζάκη» του Δήμου Ηρακλείου και με το βραβείο της Ένωσης Συντακτών και Δημοσιογράφων Ελλάδος.
Η Ακαδημία Αθηνών, με πρόταση του Παντελή Πρεβελάκη, τον στήριξε στο έργο του υλικά και ηθικά.
Ιστορικά και Λογοτεχνικά αποσπάσματα των έργων του εμπεριέχονται σε σχολικά βιβλία καθώς και σε ποιητικές ανθολογίες.
Βιβλία και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και ιταλικά.
Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Παν. Φουρναράκης και ο Μπ. Πραματευτάκης.
Ο Θόδωρος Αντωνίου διηύθυνε το ορατόριο «Φαέθοντος Επιφάνεια» που κυκλοφόρησε σε cd, σε ποίησή του.
Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Φιλολογικού Παρνασσού και επιφυλλιδογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Αθηνών.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ"Ανάβαση"
ISBN: 978-960-14-1949-7 Αρ. σελίδων: 356 Τιμή: €17,50
Ο Σάλβο Ουρσάρι, ένας μικρός Ρομ, ζει με την οικογένειά του σε μια επαρχία της Ουγγαρίας. Όταν ο πατέρας του προκαλεί άθελά του ένα σοβαρό ατύχημα, οι χωρικοί εξαγριώνονται και ο Σάλβο αναγκάζεται να το σκάσει για να σωθεί.
Η αγάπη του για τον κίνδυνο και η επιδεξιότητά του στα ακροβατικά τον αναδεικνύουν σε πασίγνωστο σχοινοβάτη, λαμπρό αστέρι του αμερικανικού τσίρκου.
Μέσα από την πορεία του ήρωα και των αγαπημένων του, ο αναγνώστης παρακολουθεί μια καθηλωτική ιστορία πίστης και προκατάληψης, ζήλιας και δέσμευσης, περηφάνιας και ταπεινότητας, σθένους και αδυναμίας, αγάπης και μίσους και αναγνωρίζει τη λεπτή ισορροπία της ζωής του καθενός μας, όταν περπατά σε τεντωμένο σχοινί. «Ο Σάλβο στάθηκε ξανά όρθιος µέχρι που πίστεψε πως δεν µπορούσε να σταθεί άλλο.
Πίεσε τον εαυτό του να µείνει ακίνητος.
Ο χρόνος σταµάτησε.
Το σώµα του πονούσε, οι µύες του τεντώθηκαν τόσο πολύ, που έπαψε πια να τους νιώθει. Συγκεντρώθηκε στην ακινησία, στο να παραµείνει ακίνητος, στην ανυπαρξία των κινήσεών του.
Αργά, το σχοινί άρχισε να µπαίνει µέσα του.
Ανέβηκε µέσα από τα καλάµια του, τις γάµπες του, τη ραχοκοκαλιά του.
Τρύπησε το µυαλό του και χάθηκε».

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΌταν κρεμάσουν τις όμορφες Νουβέλα Μάνος Τσιλιμίδης ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY
Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4901-6 σελ. 112 6 Απριλίου 2009 Τιμή: € 9,00
Η Βενετία είναι γυναίκα· δεν είναι πόλη.
Μια θεατρίνα που ξεκίνησε πριν από χρόνια το ταξίδι της στο καμιόνι ενός μπουλουκιού. Τώρα ζει μακριά απ' τους θεατές, αλλά στο μπαλκονάκι της έχει μια χελιδονοφωλιά και στο λουτρό της φιλοξενεί έναν τραυματισμένο σκαντζόχοιρο.
Πιστεύει ότι τα πολύχρωμα φώτα έχουν θεραπευτική ισχύ, όπως οι ασπιρίνες.
Κάποτε, λένε, κούμπωσε το παλτό της βιαστικά, σα να φοβήθηκε πως θα έκλειναν ερμητικά οι κουμπότρυπες και δε θα μπορούσε πλέον να σκεπάσει τόση γύμνια.
Ήταν τότε που αγαπούσε τον Φελίτς, που είχε πατέρα Ελβετό και μητέρα απ' τη Σάμο.
Αυτός της είχε πει ότι μια φορά κι έναν καιρό τα αστέρια ήταν τόσο κοντά στη γη, που τα γλείφανε οι αγελάδες των Άλπεων.
Τα χρόνια πέρασαν όμως κι έφτασε μια παράξενη νύχτα.
Η νύχτα που η Βενετία αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει σε μια διαφορετική παράσταση, χτυπώντας η ίδια το κουδούνι της έναρξης.
Βγήκε λοιπόν στη σκηνή, σήκωσε το ακουστικό και τηλεφώνησε.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Ξένος γινόταν ο τυχερός ακροατής της ιστορίας της.
Πιο τυχερός κι από εκείνη που την έζησε ή από εκείνους που ευτύχησαν να τη διαβάσουν...

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣΕΓΩ, Ο ΙΗΣΟΥΣ I, JESUS
Κατηγορία ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου 06119 Ημ. Έκδοσης 03/2009 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ημ. Tελευταίας Ανατύπωσης 04/2009 ISBN 978-960-453-514-9 Σελίδες 352
Βιβλιοδεσία ΑΔΕΤΟ Τιμή Πώλησης 16,61 €
Κι αν ο Ιησούς δεν είχε πεθάνει πάνω στο Σταυρό;
Κι αν ο Νικόδημος και ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία είχαν καταφέρει να τον σώσουν και να τον κρύψουν με τη βοήθεια του Καϊάφα;
Κι αν η Ταφή και η Ανάσταση δεν ήταν παρά μια καλοστημένη απάτη εκ μέρους των ιερέων του Ναού για να παρακινήσουν τον εβραϊκό λαό να εναντιωθεί στους Ρωμαίους;
Ενώ οι άνθρωποι του Πιλάτου τον αναζητούν μανιωδώς, ο Ιησούς, από τα βάθη μιας φυλακής στην Ιουδαία, μιλάει για τη ζωή του, γράφει το δικό του ευαγγέλιο…
Ο Ζιλμπέρ Σινουέ εκπλήσσει και πάλι με την ευφυΐα, την ευρηματικότητα, την αξιοπιστία και τη δράση, στοιχεία με τα οποία "ντύνει" τα μυθιστορήματά του.
Ξαναζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή και χωρίς να προδίδει στο ελάχιστο την ουσία της χριστιανικής πίστης, αντιμετωπίζει με σεβασμό τόσο την ανθρώπινη και ιστορική πλευρά του σημαντικότερου γεγονότος της χριστιανοσύνης όσο και τη θεϊκή υπόσταση του Χριστού.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ - Η "ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ '60" ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εποπτεία - Συντονισμός ύλης: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ - ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ Σελίδες:768 ISBN:978-960-518-233-5 Τιμή:45,00€ Η «θεολογία του '60» δεν είναι απλώς ένα θεολογικό ρεύμα που επιχείρησε να επανασυνδέσει την ελληνική Ορθοδοξία με την πατερική θεολογία και την αυθεντικότητα της παράδοσης, σε ένα τοπίο που μέχρι τότε κυριαρχούνταν από τον πιετισμό των θρησκευτικών οργανώσεων και από τον θεολογικό ακαδημαϊσμό και σχολαστικισμό.
Αποτελεί ταυτοχρόνως και μια ανανεωτική κίνηση —προφανώς όχι άσχετη με τα ευρύτερα κινήματα που λαμβάνουν χώρα την ίδια δεκαετία— που μαζί με την κριτική στον εκκλησιαστικό εθνικισμό και επαρχιωτισμό και το άνοιγμα στην οικουμενικότητα της Εκκλησίας, θέτει επιτακτικά το αίτημα της ελληνικής αυτογνωσίας και ιδιοπροσωπίας. Ποια είναι, όμως, ακριβώς η ταυτότητα των θεολογικών ανακατατάξεων που συμβατικά αποκαλούνται «θεολογία του '60»;
Αφορούν μια τάση ή τη διασταύρωση περισσότερων ρευμάτων;
Ποιες είναι οι τομές που έγιναν, οι δρόμοι που άνοιξαν και οι προοπτικές που δυσκόλεψαν; Πόσο επηρέασε τους εκκλησιαστικούς και πανεπιστημιακούς θεσμούς και τι άφησε ως παρακαταθήκη στην ιστορική πορεία του εκκλησιαστικού σώματος;
Τι γονιμοποιήθηκε, τι στέρεψε και τι εκκρεμεί; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν στο συνέδριο με θέμα: «Αναταράξεις στη μεταπολεμική θεολογία.
Η “θεολογία του ’60”», που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και το περιοδικό Σύναξη, τον Μάιο του 2005, στον Βόλο, και όπου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις ή έγιναν αναφορές για το θεολογικό έργο των: Σ. Αγουρίδη, Χρ. Γιανναρά, π. Β. Γοντικάκη, Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Ν. Ματσούκα, Π. Νέλλα, Ν. Νησιώτη, π. Ι. Ρωμανίδη, καθώς και στα θέματα που σχετίζονται με την αναγέννηση του μοναχισμού, τη ρωσική θεολογία της διασποράς, τη θεολογία του προσώπου, το ζήτημα του έρωτος και το «πρόγραμμα» αποηθικοποίησης του χριστιανισμού, τη σχέση της «θεολογίας του '60» με τη «Σχολή της Θεσσαλονίκης», τις βιβλικές σπουδές, την ιεραποστολή, τον πολιτισμό, τον ελληνοκεντρισμό, την πολιτική, κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗΟ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑ Συγγραφέας - Συντελεστές Whittemore, Edward
Μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας
Επιμέλεια: Βλαβιανού, Άγγυ Εκδότης Γκοβόστης ISBN 960-446-013-7 Έκδοση1η 2009 Σειρά ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα14x21 εκ.
Σελίδες 456 Τιμή: €20,00 (περιλαμβάνει ΦΠΑ)
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο Κώδικας του Σινά, είναι το πρώτο από τα τέσσερα μυθιστορήματα του Κουαρτέτου της Ιερουσαλήμ, που μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε με μοναδικό τρόπο τη μακρόχρονη και σύνθετη ιστορία της Μέσης Ανατολής.
Ο συγγραφέας πλάθει μια εναλλακτική εκδοχή για την Ιστορία, η οποία αρχίζει όταν ο Σκάντερμπεγκ Βαλενστάιν, ένας φανατικός Τραππιστής μοναχός στις αρχές του 19ου αιώνα από την Αλβανία, σκοντάφτει πάνω σε αυτό που είναι «πέραν πάσης αμφιβολίας η παλαιότερη Βίβλος στον κόσμο» και ανακαλύπτει ότι «διέψευδε κάθε θρησκευτική αλήθεια που έχει γίνει αποδεκτή».
Τι θα συνέβαινε άραγε, αναρωτιέται –με τρόπο που δεν διαφέρει πολύ από τις σύγχρονες εικασίες των μελετητών της Βίβλου– «αν ξαφνικά ο κόσμος υποψιαζόταν ότι ο Μωάμεθ μπορεί να είχε ζήσει έξι αιώνες πριν από τον Χριστό» ή «ότι οι αρετές της Μαρίας, της Φατιμά και της Ρουθ είχαν μπερδευτεί μεταξύ τους από τους μεταγενέστερους χρονικογράφους;»
Ο Βαλενστάιν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «ο Μελχισεδέκ πρέπει να έχει την Πόλη της Ειρήνης», όπως ακριβώς «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την Ιερουσαλήμ τους».
Ο Βαλενστάιν πιστεύει πως η πίστη πρέπει να διατηρηθεί στον κόσμο και ότι αν απουσιάζει η αιτία για την πίστη, τότε είναι καθήκον του να την παράσχει.
«Η απόφαση που είχε πάρει στο κελί του», μας λέει ο Whittemore, «ήταν να παραποιήσει την αυθεντική Βίβλο».
Όμως, αυτή η παραποίηση –ό,τι έχει οδηγήσει σε αυτήν και ό,τι απορρέει από αυτήν– γίνεται μια ευφάνταστη έπαρση, που διαπνέει το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος.
Είναι ο τρόπος του Whittemore για να μας ζητήσει να σκεφτούμε τους πολλούς τρόπους μέσω των οποίων οι ψευδαισθήσεις μπορούν να γεννήσουν πραγματικότητες, μέσω των οποίων οι πραγματικότητες μπορούν να μεταμορφωθούν από τα όνειρα και –πάνω απ’ όλα– μέσω των οποίων το πραγματικό και το φανταστικό μπορούν να συνωμοτήσουν για να δημιουργήσουν τα γεγονότα και τους θρύλους που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και πεθαίνουμε.
Eίναι ένα αξιόλογο ερωτικό τραγούδι για τους Αγίους Τόπους και για τις μυριάδες ονείρων και πράξεων που, μέσα σε τέσσερις και πλέον χιλιετίες, έχουν αποτελέσει τον πυρήνα όλων όσων έχουμε καταλήξει να πιστεύουμε ότι είναι η αιτία και το αποτέλεσμα της ατομικής και συλλογικής μας μοίρας.
«Ο τόπος είναι η αρχή της μνήμης», δηλώνει ο Whittemore και μας δείχνει, επανειλημμένα, πώς η ιστορία ενός συγκεκριμένου τόπου είναι τόσο η αιτία των γεγονότων όσο και κάθε απλό πολιτικό γεγονός.
Οι περιγραφές τόπων όπως η Ιεριχώ, η Δαμασκός, η Βηρυτός, η Ιερουσαλήμ και το Σινά –η δομή και οι λεπτομέρειες των κτηρίων και των αγορών, των υπόγειων θαλάμων και των υπέργειων οχυρών, των αγίων τόπων και της ερήμου– δίνονται παραστατικά και απτά.
Με τις «ατελείωτες κατεδαφίσεις και ανοικοδομήσεις της Ιερουσαλήμ» αυτοί οι τόποι παίρνουν ζωή και ανασαίνουν –όπως και οι χαρακτήρες του Whittemore– σ’ ένα φανταστικό κόσμο όπου το δυνατόν προηγείται σταθερά του πιθανού και γίνονται κεντρικοί πρωταγωνιστές στην αφήγηση.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ Slumdog millionaire Συγγραφέας: ΣΟΥΑΡΟΥΠ ΒΙΚΑΣ
Κατηγορία: Λογοτεχνία Ενηλίκων
Σύγχρονη Ξένη Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 03/2009 Σελίδες: 368 ISBN: 978-960-699-938-3 Κωδικός: 35172 Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ. Τιμή: €18,50
Σύντομη περιγραφή Ο Ραμ Μοχάμαντ Τόμας, ένα χαμίνι από τις παραγκουπόλεις της Βομβάης, λαμβάνει μέρος στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος». Απαντά σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά κατηγορείται για απάτη.
Πώς γίνεται ένα αμόρφωτο φτωχόπαιδο να γνωρίζει όλες τις απαντήσεις;
Ο Ραμ μάς διηγείται τις απίστευτες περιπέτειές του στους επικίνδυνους δρόμους της Ινδίας, για να εξηγήσει στους αστυνομικούς που τον ανακρίνουν πώς οι εμπειρίες αυτές τον βοήθησαν να απαντήσει σ’ όλες τις ερωτήσεις σωστά.
Η ζωή του είναι γεμάτη εικόνες από ορφανοτροφεία και οίκους ανοχής.
Συναντά κακοποιούς και απατεώνες, γνωρίζει όμως και τον απόλυτο έρωτα κι αποφασίζει να παλέψει γι’ αυτόν.
Ο συγγραφέας πλέκει με ευφάνταστο τρόπο, χιούμορ και συμπόνια, την απανθρωπιά με την καλοσύνη.
Και όλα αυτά συνυφαίνονται απόλυτα με φόντο τη σύγχρονη Ινδία.
H κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις κι έχει σαρώσει όλα τα σημαντικά βραβεία ξεκινώντας από το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.
Συνέχισε με 4 Χρυσές Σφαίρες, 7 βραβεία Bafta και 8 Όσκαρ!
Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία, που σε συνδυασμό με το πιο επιτυχημένο τηλεπαιχνίδι της δεκαετίας, αποτελεί την τέλεια συνταγή για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.
Διαβάστε επιλεγμένα δημοσιεύματα από τον Τύπο για το βιβλίο: ΒΗΜΑ (01-03-2009) ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (01-03-2009) ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (08-03-2009) ΝΕΑ (14-03-2009)

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ / Σ.Ε.Φ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ... για ν’ ανοίξουμε τις πόρτες της σιωπής Συναυλία αλληλεγγύης στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ Συναυλία αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, διοργανώνει η “Φεμινιστική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα” την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ), στις 8.30 μμ. Τα έσοδα της συναυλίας θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Προσφέρθηκαν να τραγουδήσουν οι: Νένα Βενετσάνου Καλλιόπη Βέττα και Γιώργος Ιωάννου Σαβίνα Γιαννάτου Σωτηρία Λεονάρδου Μάρθα Μαυροειδή Λάμια Μπεντίουι Δανάη Παναγιωτοπούλου Νατάσσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλα Katrin the Thrill “Rodina” - πολυφωνικό συγκρότημα γυναικών από τη Βουλγαρία Μαρτυρίες γυναικών που δουλεύουν στο χώρο της καθαριότητας διαβάζει η Ιόλη Βρυχέα. Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει εκπρόσωπος της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Εισιτήρια προπωλούνται στο δισκοπωλείο Vinyl Microstore, Διδότου 34, Εξάρχεια Τιμή εισιτηρίου: 12 €

Από τη νηστεία στα εξωτερικά ιατρεία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ αποδεικνύουν πως το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα καταλήγει να είναι για πολλούς στομαχικό μαρτύριο Από τη νηστεία στα εξωτερικά ιατρεία Χρειάζεται εγκράτεια και στο πασχαλινό τραπέζιΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
Διατροφικό «όπλο» που ωφελεί την υγεία: έτσι χαρακτηρίζουν γιατροί και διατροφολόγοι τη νηστεία.
Κι αυτό γιατί η εγκράτεια, έστω και η προσωρινή, γλιτώνει τον οργανισμό από τριγλυκερίδια και χοληστερόλη!
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν το στομάχι συνηθίζει στη λάιτ διατροφή, τότε το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα.
Γι΄ αυτό και συνιστούν προσοχή....
Οι Νεοέλληνες φαίνεται να ακολουθούν πιστά τους κανόνες της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με έρευνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (ΕΠΙΚ) στην οποία συμμετείχαν 28.500 άνθρωποι από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, περίπου το 50% των ανδρών και το 65% των γυναικών νηστεύει για θρησκευτικούς λόγους τουλάχιστον στις περιόδους των εορτών.

Βγάζουν εκλογές οι γαλάζιες διαρροές

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤο σενάριο του «150 συν ένας υπόδικος» θα εξαναγκάσει τον Πρωθυπουργό σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές Η Ν.Δ. «παραπέμπεται» σε πρόωρες Προ αδιεξόδου ο Καραμανλής, αν οι βουλευτές του ψηφίσουν εις βάρος του Παυλίδη ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ nasopoulos@dolnet.gr
Μήνυμα ότι στη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Αρ. Παυλίδη κρίνεται και η τύχη των πρόωρων εκλογών- στις 7 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές- στέλνει το Μαξίμου, μέσα σε κλίμα πανικού για τις πιθανές γαλάζιες διαρροές.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού που μέχρι πρότινος απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες αφήνουν πλέον «παράθυρο» ανοικτό, διαμηνύοντας ότι στην περίπτωση που ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να διατηρεί την έδρα του, ο Κ. Καραμανλής θα αναζητήσει διέξοδο με εκλογές.
Το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παραμείνει στην κυβέρνηση «με 150 βουλευτές κι έναν υπόδικο» στέλνουν και κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία αναγνωρίζουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν «συνθήκες αβεβαιότητας» για όσα θα ακολουθήσουν και υποστηρίζουν ότι αυτή την ώρα «δεν ελέγχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα» για την υπόθεση Παυλίδη.

Η ανθρωπιστική βοήθεια σαπίζει έξω από τη Γάζα

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας στοιβάζονται σε πόλεις κατά μήκος της αιγυπτιακής περιοχής του Σινά, παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για διευκόλυνση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή όπου διεξήχθησαν οι πρόσφατες ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις.
Τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες, παιδικές τροφές και άλλες προμήθειες για το 1,5 εκατομμύριο πολιτών της Γάζας, τα οποία προήλθαν από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές υπηρεσίες απ’ όλο τον κόσμο, βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες, πάρκινγκ, στάδια και αεροδιαδρόμους σε όλη την αιγυπτιακή περιοχή του Βόρειου Σινά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Αν και ηταν να αναχωρήσουμε από εχθές το βράδυ για ολιγοήμερες διακοπές, κάτι βγήκε και μας χάλασε τα σχέδια όσο αφορά την μέρα και ώρα της αναχώρησης η οποία θα γίνει τελικά σήμερα το μεσημέρι. Εχουμε λοιπόν λίγες ώρες μπροστά μας για να βγάλουμε μερικές ειδησούλες που μας ήρθαν, αλλά και για να πάμε εδώ δίπλα στην εκκλησία.) ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Επόμενες Εκδηλώσεις - Την Κυριακή 19 Απριλίου 2009, ανήμερα Πάσχα, και ώρα 17.30 θα γίνει ο καθιερωμένος αγώνας Παλαιμάχων - Νέων στο γήπεδο του χωριού. Πριν την έναρξη του αγώνα οι αρχηγοί των δύο ομάδων θα διαπραγματευτούν …το τίμημα της ήττας! - Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Εκλογοαπολογιστική Τακτική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Η παρουσίας σας είναι απαραίτητη. Τα θέματα της Ημερήσιας Διατάξεως θα είναι: 1. Απολογισμός έργου του απερχόμενου Διοικητκού Συμβουλίου. 2. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής και έγκριση απολογισμού εξόδων κατά τα έτη 2007-2009. 3. Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για διάφορα θέματα. 4. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα ταμιακώς εντάξει μέλη. Η οικονομική τακτοποίηση και η κατάθεση υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνει και την ημέρα της συνέλευσης. Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης Ελασσόνας Ελασσόνα Τ.Κ. 40200 Τηλέφωνο & fax: 2493087386 www.aetorachi.gr polsylaet@in.gr «Ο ένας δύο, .. οι δύο τρεις, … και ούλ εντάμαν» Πιστοί στο πνεύμα των ημερών που επιτάσσει αγάπη παραμένουν οι κάτοικοι της Άρδασσας στο Δήμο Μουρικίου αναβιώνοντας τη Δευτέρα του Πάσχα το παραδοσιακό ποντιακό έθιμο με την επωνυμία «Κοτσαγκέλ 2009» στην πλατεία του χωριού. Το έθιμο που μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα οι πρόσφυγες από την Άρδασσα του Πόντου τηρείται με την ενεργό συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού τα τέσσερα τελευταία χρόνια με διοργανωτή τον Πολιτιστικό – Ποντιακό Σύλλογο, τη στήριξη της Ν.Α. Κοζάνης καθώς και του Δήμου Μουρικίου. Τη Δευτέρα του Πάσχα αμέσως μετά την απόλυση της εκκλησίας ομάδα νέων του χωριού με επικεφαλής τον ιερέα ξεκινά τις επισκέψεις σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, όπου μετά τις ευχές και τα κεράσματα παίρνουν μαζί τους ένα μέλος από την κάθε οικογένεια, ώστε στο τέλος να έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη παρέα που το απόγευμα - 6 μ.μ. - θα δώσει το έναυσμα για το μεγάλο πασχαλινό γλέντι που φέτος θα στηθεί στην πλατεία του «Αμερικάνου». Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Τσολακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων της Άρδασσας η επιλογή της πλατείας αυτής είναι για να «δώσουμε ζωή σε κάθε γειτονιά» και όχι μόνο στην κεντρική πλατεία, όπως συνέβαινε τα προηγούμενο διάστημα, κάτι που θα επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια. Τις ημέρες που απομένουν τα μέλη του Συλλόγου θα ενημερώσουν κάθε οικογένεια σχετικά με τη διοργάνωση, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι του χωριού στην πλατεία, πλούσιοι και φτωχοί, να ανταλλάξουν ευχές, να τσουγκρίσουν αυγά και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους της γλυκόλαλης λύρας όπως έπρατταν οι πρόγονοί τους στον Πόντο, όπου το έθιμο ετηρείτο ανήμερα του Πάσχα πλην όμως «έχουν αλλάξει οι καιροί» και πραγματοποιείται την επαύριο της σημαντικότερης γιορτής της χριστιανοσύνης. Σημειώνει ακόμη ο κ. Τσολακίδης ότι το τελετουργικό του εθίμου παραμένει το ίδιο, και ενώ οι πρόγονοι του κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους στην νέα Άρδασσα το τηρούσαν απαρέγκλιτα στη συνέχεια ατόνησε για να αναβιώσει πριν από 4 χρόνια. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την παρασκευή και διάθεση ποντιακών εδεσμάτων, κάτι που θα καθιερωθεί στη συνέχεια. Η συμμετοχή του κόσμου, με βάσει την εμπειρία των 4 τελευταίων χρόνων είναι ενθαρρυντική και ένας από τους στόχους των μελών της νέας διοίκησης του Συλλόγου, που τους διακρίνει μεράκι και αγάπη για δουλειά, είναι να ενισχυθούν παρόμοιες εκδηλώσεις. Πηγή: Πρωϊνός Λόγος