Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΔΡΟΟυζερί Τσιτσάνης
ISBN: 960-04-2032-7Έτος έκδοσης: 2001
Συγγραφέας: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ Τιμή: 20.00€ Μυθιστόρημα, σελ. 448
Θεσσαλονίκη, πρώτο τρίμηνο του ΄43.
Κατοχή, αντί-σταση, ένας κυνηγημένος έρωτας, εβραϊκά γκέτο, ταγμα-τασφαλίτες, μουλωχτοί σκοτωμοί, πείνα, εξωφρενικά γλέντια.
Μάχη του Στάλιγκραντ, καμπή του πολέμου.
Απ’ τον Παλιό Σταθμό Θεσσαλονίκης ξεκινούν τα πρώτα τρένα για το ?ουσβιτς.
Το Ουζερί «Τσιτσάνης», Παύλου Μελά 22, δουλεύει στο κέντρο της κατεχόμενης πόλης, στο μάτι του κυκλώνα. Κι ο Βασίλης Τσιτσάνης, 28 χρονών τότε, μέσα σ’ όλον αυτόν τον εφιάλτη, ίσως κι εξαιτίας του, συνθέτει τα καλύτερα τραγούδια του.
Γράφει: « Όποιος γεννιέται μερακλής δεν ξέρει τι να κάνει».
Ένα μυθιστόρημα που αναβιώνει, με νέο βλέμμα, την αγριότητα και τις αντιφάσεις μιας ολόκληρης εποχής, θέτει ερωτήματα πάνω στην πολιτική και ποιητική ηθική, πασκίζει να λύσει το μεγάλο «αίνιγμα–Βασίλης Τσιτσάνης», του δημιουργού που κατόρθωσε στις χειρότερες συνθήκες να συλλάβει και να πραγματώσει το καλύτερο έργο του. «Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ένα μυθιστόρημα γύρω από το ρεμπέτικο ή τον Τσιτσάνη.
Το βαθύτερο μοτίβο του βιβλίου είναι ακριβώς αυτή η αλλόκοτη, θα έλεγε κανείς μυστηριακή σύζευξη ομορφιάς και ασχήμιας, ευγένειας και ευτέλειας, ανθρωπιάς και βαρβαρότητας σε μια πόλη όπως η παλιά Θεσσαλονίκη και σε μια εποχή όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.» Δημοσθένης Κούρτοβικ ΤΑ ΝΕΑ «…μια φιλόδοξη στη σύλληψή της και πετυχημένη στην υλοποίησή της μυθιστορηματική τοιχογραφία μιας πόλης σε μια πολύ συγκεκριμένη, χαρακτηριστική και δραματική στιγμή της ιστορίας της.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί για τις πολλές του αφηγηματικές αρετές και για την υποδειγματική πραγματολογική του πληρότητα.» Γιώργος Κορδομενίδης ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: