Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

"30 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ"

Η διαδικτυακή πύλη προώθησης πολιτιστικών γεγονότων "Δρώμενα Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και Πολιτισμού" σε συνεργασία με τον διακεκριμένο εικαστικό καλλιτέχνη και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανό, προσκάλεσαν 30 ταλαντούχες γυναίκες δημιουργούς από διαφορετικούς τομείς της τέχνης, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν για τη γυναίκα... με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γυναίκας (8 Μαρτίου).Όλα τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν, θα εκτεθούν σε ένα τριήμερο εικαστικό event, στην αίθουσα τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, στο Κολωνάκι, στις 6, 7 και 8 Μαρτίου 2010. (πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, τηλ: 210 3606231)Το art event της εκθέσεως θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Μαρτίου, που γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα γυναίκας, από τις 7μμ. Θα απευθύνει χαιρετισμό και θα μιλήσει για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία η δικηγόρος και πολιτευτής Δώρα Παπαδάκη, η Χλόη Ν. Αμαράντου θα παρουσιάσει εντυπωσιακές Καλλιτεχνικές δημιουργίες των σπουδαστών της Σχολής "ΝΙΚΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ" ενώ η Εύα Σολδάτου θα απαγγείλει ποιήματα της.Καλλιτέχνες με αλφαβητική σειρά: Χλόη Ν. Αμαράντου, Μαρία Αρβανιτάκη, Αγγελική Βαϊανού, Ευαγγελία Βογιατζή, Μάρτζυ Γερογιαννάκη, Δήμητρα Γκουτζιώτου, Κική Γρίβα, Ειρήνη Ευθυμάκη, Βιβή Κακαρίκου, Εύη Καλέργη, Έφη Καλογεροπούλου, Κατερίνα Καλουμένου, Εύη Καμινάρη, Βασιλική Κατέρη, Αννέτα Κτενά, Λαυρεντία Λινάρδου - Αργυρού, Αντωνία Μαντζούκα, Ξένια Μαστοράκη, Αλίνα Μάτσα, Μαρία Μαυράκη, Κάλλη Μπέλλου, Φανή Οικονομίδου, Εύα Σολδάτου, Βάσια Χαρίση, Mαρία Χριστούλη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Ακαδημαϊκού Ευάγγελου Μουτσόπουλου. Ταυτόχρονα όλα τα έργα προβάλλονται από 1η Μαρτίου και για όλον τον μήνα, στη διαδικτυακή πύλη προώθησης πολιτιστικών γεγονότων "Δρώμενα Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και Πολιτισμού": http://dromenatechnis.blogspot.com Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός Διάρκεια έκθεσης στην gallery: 6-7-8 Μαρτίου 2010 On line στα "Δρώμενα Τέχνης": Μάρτιος 2010 Ωρες: Σάββατο - Κυριακή 4μμ - 10μμ, Δευτέρα 7μμ - 11μμ. Είσοδος ελεύθερη.
Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το Public Συντάγματος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μηνούδη Βίβλος υγείας Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και ώρα 20:30 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Κουμεντάκης, Διατροφολόγος – Ιατρός Εμμανουήλ Μπαντουβάς, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών Τη συζήτηση συντονίζει η Εύα Μαυρογένη, δημοσιογράφος Public Συντάγματος Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος (5ος όροφος)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το Dasein σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καβανόζη Του κόσμου ετούτου την Παρασκευή 12 Μαρτίου και ώρα 19:00 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Γιώργος Βέης και Ίκαρος Μπαμπασάκης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Ήμελλος, Αρκαδία Ψάλτη. Dasein Upstairs Σολωμού 12, Εξάρχεια Τηλ. 210 3841857

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2009

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ... - Το 2009 χρονιά της ψηφιοποίησης ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - Προτεραιότητα στο παιδί - Καμπάνιες για την ανάγνωση - Εκθέσεις - Επετειακά - Βραβεία - ΔΙάλογος του βιβλίου με τις άλλες τέχνες - Έρευνες - στατιστικές - παρακολούθηση της βιβλιοπαραγωγής - Συνέδρια ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ - Εργαλεία προβολής - Πρόγραμμα Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό - Ελλάδα τιμώμενη χώρα - Συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου - Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ - Το Εργαστήρι του βιβλίου - 10 χρόνια υποστήριξη του ΕΚΕΜΕΛ - Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις Επιστήμες του ανθρώπου RAMSES II

Οι σχολές αστυφυλάκων στα «Παιδιά της Πιάτσας»

Οι σχολές αστυφυλάκων στα «Παιδιά της Πιάτσας»
Με τα παιδιά της πιάτσας «συναντήθηκαν» διακόσιοι πρωτοετείς σπουδαστές και σπουδάστριες των Σχολών Αστυφυλάκων Κομοτηνής, Ξάνθης, Νάουσας και Καρδίτσας. Η πρώτη επαφή με τους «παράνομους» έγινε στο θέατρο, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010 όπου οι δόκιμοι αστυφύλακες παρακολούθησαν την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Με τα παιδιά της πιάτσας» που παρουσιάζεται από τη Λαϊκή Σκηνή του ΚΘΒΕ στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών. Το θρυλικό κείμενο του Νίκου Τσιφόρου που έφερε πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα η καυστική και απολαυστική πένα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Οι σπουδαστές των σχολών αστυφυλάκων παρακολούθησαν δωρεάν την παράσταση καθώς από το Μάρτιο ξεκίνησε επίσημα η συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το ΚΘΒΕ. Η συνεργασία αυτή προβλέπει τη δωρεάν είσοδο των δοκίμων αστυφυλάκων για τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που πραγματοποιούνται τις Τετάρτες και έκπτωση 50%, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, για όλους τους αστυνομικούς που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε παράσταση του ΚΘΒΕ.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤO BACARO

ποίηση και τζαζ στο Bacaro, Σοφοκλέους 1 15 με 21 Μαρτίου 2010, κάθε βράδυ στις 8 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανώνεται Εβδομάδα Ποίησης και ο κλήρος έπεσε στο Bacaro.
Η ιδέα είναι του Ντίνου Σιώτη που ζήτησε από δώδεκα εκδοτικούς οίκους, δύο λογοτεχνικά και δύο ηλεκτρονικά περιοδικά να υποδείξουν ποιητές και ποιήτριές τους να έρθουν να απαγγείλουν ποιήματά τους.
Έτσι, για μια βδομάδα περίπου 100 ποιητές θα εκτεθούν με ποιητικό τρόπο στη σκηνή του Μπακαρό, ενώ θα ακουστεί και μεταφρασμένη στα ελληνικά ποίηση δέκα ξένων ποιητών. Τρίτη 16/3, ποιητές από τους οίκους Ίκαρος, Κέδρος, Οδός Πανός, Ροές Ίκαρος: Λέλη Μπέη, Γιάνα Μπούκοβα, Γιάννης Καλπούζος Κέδρος: Φοίβη Γιαννίση, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιάννης Στίγκας Οδός Πανός: Ραλλού Γιαννουσοπούλου, Λουκάς Κωνσταντίνου, Σταμάτης Πολενάκης Ρoές: Νίκος Ερινάκης, Δήμητρα Κατιώνη, Ιορδάνης Παπαδόπουλος Πάνος Καπώνης, Μανώλης Πρατικάκης Παρουσιάζει ο Ντίνος Σιώτης οργάνωση Bacaro και περιοδικά (δε)κατα και Poetix χορηγοί επικοινωνίας BookPress, Index, e-poema

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Φιλίππου,Τα ταξίδια του Ρόδου και του Σκαραβαίου την Δευτέρα 15 Μαρτίου και ώρα 19:00 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γεώργιος Βαξεβανίδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας Ευθύμιος Σουλογιάννης, Καθηγητής-Ιστορικός, Ομότιμος διευθυντής Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός, Γεώργιος Χριστοδούλου Ελευθερουδάκης Πανεπιστημίου 17, 6ος ορόφος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (Τεύχος Μαρτίου 2010, Νο 505, σελίδες: 128, τιμή: 6,00 €) Η διεύθυνση του περιοδικού και οι κριτικές επιτροπές των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω 2010 σας ενημερώνουν ότι η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2010, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) και οι μικρές λίστες των υποψήφιων βιβλίων προς βράβευση θα ανακοινωθούν στις 19 Απριλίου, στις 12:30 το μεσημέρι, στο café του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα). Το τεύχος Μαρτίου του Διαβάζω (Νο 505) ξεκινάει με μια δυσάρεστη είδηση για τις ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό. Το King’s College του Λονδίνου αποφάσισε να καταργήσει το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ένα τμήμα που δημιουργήθηκε το 1919, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Είναι το κλείσιμο αυτού του τμήματος η αρχή για αντίστοιχες κινήσεις και από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού; Και ποια είναι η θέση της ελληνικής πολιτείας για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία των Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών; Σκοπεύει να κάνει κάτι; Μπορεί; Θέλει; ΦΑΚΕΛΟΣ: Ορθοδοξία και βιβλίο Αναζητήσεις σ’ έναν ειδικό εκδοτικό τόπο που διακρίνεται από ποικιλομορφία, τάσεις και εντάσεις: εκδοτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, εικαστικές και άλλες.
Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης.
Στο αφιέρωμα γράφουν και μιλούν οι: Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Μάριος Μπέγζος, Δημήτρης Κ. Κόκκινος, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης.
Παρουσιάζονται 70 βιβλία από διάφορους εκδότες που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες: παλαιοδιαθηκικές μελέτες, Καινή Διαθήκη, Βυζάντιο, πατερική σκέψη, εκκλησιαστική ιστορία, σλαβικές σπουδές, σύγχρονη θεολογία και κόσμος, σύγχρονοι προβληματισμοί, μοναχισμός και Άγιον Όρος, ιεραποστολική μαρτυρία. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κάρλος Ρουίθ Θαφόν – «Γράφω ενάντια στη λήθη» Ο συγγραφέας των βιβλίων Η σκιά του ανέμου (Λιβάνης) και Το παιχνίδι του αγγέλου (Ψυχογιός) έχει ως ήρωες τα ίδια τα βιβλία, τους παλαιοβιβλιοπώλες, τους βιβλιόφιλους, τους εκδότες, τους τυπογράφους, τους συγγραφείς.
Εμπνέεται από τους κλασικούς του 19ου αιώνα αλλά μιλάει για το σήμερα, τη μνήμη, τη λήθη, τη ματαιοδοξία, την προδοσία, τις μεγάλες ιδέες και τον πολιτισμό.
Τα έργα του θα μπορούσαν να έχουν ως μότο τη ρήση του Μαλαρμέ: «Ο κόσμος υπάρχει για να καταλήξει σε ένα βιβλίο». Συνέντευξη στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο. ΠΡΟΣΩΠΑ: J. D. Salinger – Ένας μύθος για κάθε εφηβεία Ένας από τους τελευταίους τιτάνες της αμερικανικής λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών. Ο συγγραφέας του Φύλακα στη σίκαλη δεν ήταν απλά ένας συγγραφέας ήρωας. Ήταν ένα σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, ακόμη και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Του Λευτέρη Καλοσπύρου. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Η Βιβλιοθήκη Βαρθολομαίου Κάλβου βρίσκεται στην Καρθαγένη της Κολομβίας. Στην Κολομβία της ανέχειας και της αβεβαιότητας, της εγκληματικότητας και του αναλφαβητισμού (που υπολογίζεται στο 20%), η βιβλιοθήκη στέκεται αρωγός των ανθρώπων και κυρίως των νέων. Το αποδεικνύουν οι 1.500 περίπου αναγνώστες που την επισκέπτονται καθημερινά.
Του Νάσου Χριστογιαννόπουλου. Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ο περιοδεύων, comics, του δρόμου, ευπώλητα,, ταξιδευτής, κριτικογραφία, βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκριτικές από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Ελεήστε τον αόμματο!! Γιώργος Μπινιχάκης

Ελεήστε τον αόμματο!! Γιώργος Μπινιχάκης
Από όσα οικονομικά μέτρα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, εμένα ένα μου προξένησε κατάπληξη! (ίσως γιατί τα υπόλοιπα είχαν προαναγγελθεί, ήταν λίγο πολύ γνωστά). http://greeksound.gr/site/index.php/synergates/87-eleiste.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Α.Π.Σ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Α Γ Ω Ν Α (Π.Ο.ΑΣ.Υ) (Π.Ο.ΑΞΙ.Α) (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ) (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) (Ε.Α.Π.Σ) (Π.Ε.Α.Λ.Σ.)
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2010 Αρ. Πρωτ.: 500/3/29γ
ΠΡ Ο Σ Κ Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Α Γ Ω Ν Α
Μετά την αναλυτική μελέτη του σχεδίου νόμου «Προστασία της Ελληνικής Οικονομίας, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», που συζητείται σήμερα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκύπτει ότι οι πλέον αδικημένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είναι οι ένστολοι, καθώς εκτός από τα επιδόματα οικογενειακής παροχής, χρόνου υπηρεσίας και του επιδόματος ειδικών συνθηκών των ειδικών δυνάμεων (ΕΚΑΜ, ΥΑΤ, ΕΜΑΚ), όλα τα υπόλοιπα επιδόματα μειώνονται κατά 12%, χωρίς να υπάρξει καμία εξαίρεση λόγω της επικινδυνότητας και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας μας.
Οι μειώσεις αυτές σε συνδυασμό με τη μείωση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας κατά 30% συνεπάγονται πραγματική μείωση μισθών από 200 έως και 400 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα του καθενός.
Τα πρωτοφανή οικονομικά μέτρα με τα οποία επιχειρείται η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων, προκαλούν σε όλους μας εύλογη ανησυχία και αγανάκτηση, αφού για μια ακόμα φορά στρέφονται κατά των μόνιμων θυμάτων, δηλαδή των εργαζόμενων.Αυτά τα μέτρα που δολοφονούν το λαϊκό εισόδημα, είχαν περιγραφεί προεκλογικά ως καταστροφικά και ότι οδηγούν επίσης σε κατάρρευση την οικονομία και σε φαύλο κύκλο ύφεσης.
Σήμερα τι άλλαξε;
Οι Ομοσπονδίες μας δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να αφήσουν αναπάντητη την πρωτοφανή αυτή επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο, που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.
Ήδη ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ προκειμένου να ενημερωθούμε επισήμως και να ζητήσουμε την εξαίρεση των ενστόλων, λόγω της ιδιαιτερότητας του μισθολογίου μας, αλλά και του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των αποδοχών μας, καθόσον είμαστε ο μόνος κλάδος που εξαιρέθηκε το 2003 από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με αποτέλεσμα το 50% περίπου των αποδοχών μας να προέρχεται από επιδόματα.
Αγωνιζόμαστε για:
- Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, των περικοπών και της μόνιμης μείωσης των μισθών και των συντάξεων, που διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, ανατρέπει κεκτημένα δεκαετιών και φέρνει προ αδιεξόδου τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
- Καμία ονομαστική μείωση των τακτικών επιδομάτων για τους ένστολους, καθ’ όσον εξαιρέθηκαν από το πρόσφατο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων όπου υπήρξε ενσωμάτωση των επιδομάτων τους στο βασικό τους μισθό.
- Νέο μισθολόγιο με ενσωμάτωση των επιδομάτων.
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα.- Κατοχύρωση του Δημόσιου Κοινωνικού Χαρακτήρα της Ασφάλισης στο Δημόσιο.
Συνάδελφοι θα δεχτούμε μοιρολατρικά την πρόκληση να πληρώσουμε μόνο εμείς την κρίση;
Η αμετροέπεια δεν έχει προηγούμενο.
Η ευκολία του να μας θεωρούν κάθε φορά ΄΄αποδιοπομπαίους τράγους΄΄ είναι άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη.
Το έργο αυτό έχει παιχτεί πολλές φορές και ΄΄ο εξώστης έχει αρχίσει ήδη τις αποδοκιμασίες΄΄. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και δύσκολος.
Μόνο με τη δική σας συμμετοχή και προσπάθεια, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.Ενώνουμε τις φωνές και τους αγώνες μας με τον αγώνα όλων των εργαζομένων.
Για να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση.
Οι καιροί δεν συγχωρούν καμία ολιγωρία. Απαιτούν τόλμη και αποφασιστικότητα.
Γι’ αυτό σας καλούμε να δώσετε δυναμικό παρών – ένστολοι – μαζί με τις Ομοσπονδίες μας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010.
Για τις λεπτομέρειες θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωσή μας.
Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ ή πολλούς για λίγο… αλλά όχι όλους για πάντα…
Όλοι μαζί στον αγώνα !

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 3 Μαρτίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΩΣ 2013 Για πρώτη φορά εκδόθηκαν άμεσα οι αποφάσεις που καθορίζουν τους κανόνες για τη διαχείριση της Ενιαίας Ενίσχυσης, τις νέες πρόσθετες ενισχύσεις καθώς και τις διαδικασίες πληρωμής των γεωργών. Στόχος μας η άμεση πληροφόρηση των αγροτών αλλά και η προετοιμασία των φορέων για την ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων που αποτελεί βασική επιλογή για την υλοποίηση της ΚΑΠ και την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. «Λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος που καταδίκασαν τον αγροτικό κόσμο σε στέρηση των δικαιωμάτων, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν» τόνισε η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή. Με την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων στο πλαίσιο του «Διαγνωστικού Ελέγχου» της ΚΑΠ έγιναν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οι βασικές επιλογές της χώρας μας που τίθενται σε ισχύ από το 2010. «Οι επιλογές αυτές είναι σημαντικές για τον Έλληνα γεωργό καθώς έχουν κεντρικό άξονα τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του και την περαιτέρω βελτίωση του εισοδήματος του» δήλωσε ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν τα εξής: 1. Ειδικά μέτρα Στήριξης Οι ενισχύσεις του άρθρου 69 (ποιοτικό παρακράτημα) καταργούνται από το 2010 και αντικαθίστανται από ειδικές ενισχύσεις ύψους 78 εκατομμυρίων Ευρώ για το σκληρό στάρι, το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Χορηγούνται επίσης νέα δικαιώματα ενίσχυσης σε γεωργούς και κυρίως κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ύψους 30 εκατομ. Ευρώ. 2. Ένταξη συνδεδεμένων ενισχύσεων στην ενιαία ενίσχυση. Από το 2010, εντάσσονται στην ενιαία ενίσχυση και αυξάνουν ανάλογα την αξία των δικαιωμάτων των γεωργών, οι παρακάτω ενισχύσεις: · για το σκληρό σιτάρι · για το ρύζι · για τους καρπούς με κέλυφος · για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες · για τους σπόρους σποράς · για τα μεταποιημένα εσπεριδοειδή Μέχρι 15 Απριλίου 2010 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα στείλει στους γεωργούς ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά την ένταξη των συνδεδεμένων ενισχύσεων. 3. Κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα. Καθορίζονται με διαφάνεια τα κριτήρια κατανομής δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα σύμφωνα με τα οποία δίνεται προτεραιότητα στους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους. 4. Ελάχιστο όριο για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς Από το 2010 και μετά δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς οι οποίοι δικαιούνται συνολικό ετήσιο ποσό μικρότερο από 200€. Όσοι γεωργοί κατέχουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης χαμηλής αξίας και εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία έχουν τις παρακάτω επιλογές : · Να τα μισθώσουν μέχρι το 2013 μαζί με την αντίστοιχη έκταση σε άλλο γεωργό που δικαιούται άμεσες ενισχύσεις άνω των 200€ · Να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες δικαιωμάτων, με ή χωρίς γη, ώστε οι άμεσες ενισχύσεις τους να υπερβαίνουν τα 200€. Οι μεταβιβάσεις (μισθώσεις ή αγοραπωλησίες) καλό θα είναι να γίνουν το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου 2010 ώστε να μην χαθούν οι ενισχύσεις για το έτος 2010. Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί θα πρέπει να απευθύνονται στα Περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής τους. Οι γεωργοί, που ανήκουν στην κατηγορία κάτω των 200€ εάν δεν επιλέξουν μία από τις παραπάνω δυνατότητες για το 2010 ή 2011 το δικαίωμα που τους αναλογεί θα διατεθεί υπέρ του εθνικού αποθέματος προς κατανομή σε νέους γεωργούς. Το μέτρο αφορά κυρίως άτομα που το εισόδημα από τη γεωργία αποτελεί πολύ μικρό μέρος του συνολικού τους εισοδήματος. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης δεν επηρεάζεται καθόλου από τη ρύθμιση αυτή. 5. Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Καθιερώνεται η δημοσιοποίηση των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι γεωργοί όλης της χώρας, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και με τοιχοκόλληση στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στα σημεία υποδοχής των αιτήσεων των γεωργών. Καθιερώνεται επίσης η πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των γεωργών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με το ύψος των πληρωμών τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Τέλος, αναφορικά με τις αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης του 2011 προκηρύσσεται, με απόφαση της Υπουργού, διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την εμπρόθεσμη συλλογή και την καταχώρηση των αιτήσεων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το 2010 θα υπάρξει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους φορείς, που έχουν τις προϋποθέσεις υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, προκειμένου να πιστοποιηθούν ώστε να αναλάβουν την υποβοήθηση των δικαιούχων στην υποβολή των αιτήσεων. Η διαδικασία της υποβολής για πιστοποίηση, θα ολοκληρωθεί μέχρι 12 Μαρτίου 2010.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕνας μισθός μείον και στον ιδιωτικό τομέα Αλληλεγγύη και... ευχές από Μέρκελ Τραμπουκισμοί κατά Γιάννη Παναγόπουλου Οι νέοι δήμοι Τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα Ο Ιπποκράτης θα έσπαγε την τηλεόραση «Μας είπαν: “Πουλήστε τα ή θάψτε τα ξανά”» Φουντώνει η διαμάχη ενός αιώνα «Και δέκα ζωές αν είχα, θα τις έδινα»

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics "Ναι" για κοιμητήριο μουσουλμάνων Βελτίωση σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας υπόσχονται Μεντβέντεφ-Γιανούκοβιτς Bild προς Παπανδρέου: επειδή δεν έχετε λεφτά ούτε καν για να απαντήσετε, "εσωκλείουμε το γραμματόσημο"! Εξηγήσεις από τον Μ.Χρυσοχοΐδη για τον Μ.Γλέζο - «Συγγνώμη» από τους αστυνομικούς Τουρκία: Απειλή αναχαίτισης σε πολωνικό αεροσκάφος στο Αιγαίο Απόφαση καταπέλτης από ΕΔΑΔ H Nεοελληνική Παρακμή! Οργή στη Σλοβακία από τον Πατριωτικό Νόμο Οργή στην Τουρκία για το ψήφισμα υπέρ των Αρμενίων Έρευνα για το ρόλο του κ. Χριστοδούλου στην Goldman Sachs Δρομολογείται ο διάλογος Αθήνας - Αγκυρας «ΧΑΡΑΥΓΗ»: Τυφλωμένοι από εθνικισμό όσοι επικρίνουν τον Ερντογάν! Μια φωνή σύνεσης Οι αναδιοργανώσεις της αμυντικής διάταξης της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Τηλλυρίας To μυστικό που έκρυβε ο Μεσούτ Γιλμάζ επί 13 χρόνια και οι επιπτώσεις του "South Stream" στην Ελλάδα! Ωμή λιτότητα χωρίς ελπίδα Yπάρχει άλλος δρόμος! Η κρίση σαν μαμή Βόδια και βάτραχοι... Στρατιώτης «κάρφωσε» επιχείρηση στο Facebook «Βαριοπούλα» χτύπησε στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Ερντογάν Η 17 Μαρτίου είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημερομηνία για τους Πόντιους. Να στείλουμε όλοι το μήνυμά μας. Ερχεται κύμα παραιτήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις Τη στιγμή που γίνεται αγώνας για την καταδίκη της τουρκικής βαρβαρότητας, Έλληνες υπουργοί και καθηγητές νομιμοποιούν τον σφαγέα Κεμάλ Δημόσια ακρόαση στην Ευρωβουλή για τη διερεύνηση ευθυνών των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται την Παρασκευή το Τίμιο Ξύλο της Μονής Παναγίας Σουμελά ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Σύλλογος Ποντίων Herbrechtingen "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" "Διογένεια 2010"

Στο Καρφί Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 456 ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010Το σημείωμα του "Κ" Έχοντες, κατέχοντες και… απέχοντες Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από μακρά και επώδυνη κυοφορία είναι πολύ σκληρά και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι θα πλήξουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα παρά τα υψηλότερα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου το ήξερε και το αναγνωρίζει. Χωρίς περιστροφές και απόπειρες ωραιοποίησης ομολόγησε ότι είναι εκτός της ιδεολογίας του Κινήματος, αλλά πρόσθεσε: «Τι να κάνουμε;».
Σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα βρίσκεται η εξήγηση για την καθυστερημένη απόφαση στην… αναγγελία θυέλλης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Αναζήτησε άλλους πιο ήπιους τρόπους, προσπάθησε να καθησυχάσει τις φοβίες των αγορών, διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους μας, συζήτησε με τους συνεργάτες του, αλλά μάταια. Γι’ αυτό αποφάσισε να κάνει εκείνο που πιστεύει ότι έπρεπε, για να υπηρετήσει καλύτερα το εθνικό συμφέρον.
Και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσαρέσκειες και τις λογικές αντιδράσεις. Σελ.2 Μαλλιά-κουβάρια Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν είναι οι μόνοι που «πάγωσαν» με τα οικονομικά μέτρα! Όπως αναμενόταν από τους γνώστες των ισορροπιών στη Ρηγίλλης, «μάτωσε» και η Νέα Δημοκρατία.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Μητσοτάκη, τον Μπαρόζο και τον… Κώστα Καραμανλή, καθώς και με μεγάλη μερίδα του κόμματός του.
Ένα 24ωρο πριν εξαγγείλει τα μέτρα ο Γ. Παπανδρέου και πολύ πριν ο Α. Σαμαράς πάρει επίσημη θέση γι’ αυτά, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε διπλή τορπίλη προς τη Ρηγίλλης. Επικρότησε στο σύνολό τους τα μέτρα που πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας τα αναγκαία και, παρά τις επικρίσεις για την επίθεση του Γ. Παπανδρέου στη Ν.Δ., κάλεσε τη Ρηγίλλης να μείνει στη γραμμή της συναίνεσης και να μην υποπέσει στο λάθος που έκανε ο πρωθυπουργός.
Ένα 24ωρο μετά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άδειασε εμμέσως τον επίτιμο. Όχι μόνο διαφώνησε με τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης –περικοπές στο 14 μισθό, φόρο στα καύσιμα–, αλλά έβαλε ταφόπλακα σε κάθε προοπτική συναίνεσης. Σελ. 12 Με το ένα πόδι εκτός Ν.Δ. είναι η Ντόρα Μπακογιάννη Νέο θερμό επεισόδιο είχαμε αυτή τη βδομάδα στο πυρακτωμένο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. Την αφορμή έδωσε η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κύπρο.
Η απόφαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών να προσδώσει επίσημο χαρακτήρα στις επαφές που είχε στη Μεγαλόνησο ενόχλησε τους επιτελείς της Ρηγίλλης.
Η αντίδραση ήταν άμεση. «Η Ντόρα παίζει με τη φωτιά», διοχέτευαν πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανεπίσημες διαρροές, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος άφηνε να εννοηθεί ότι η κίνηση της Ντόρας είχε εκληφθεί ως εχθρική από την ηγεσία του κόμματος.
«Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται σαν δεύτερος αρχηγός μέσα στο κόμμα», υποστήριζαν οι άσπονδοι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μπακογιάννη. Σελ. 14 και Σελ. 15 Ροζ… επιχειρηματίας Ζούμε μέρες πλήρους κατεδάφισης της ηθικής ή μήπως μπροστά μας άρχισε να εξελίσσεται μια επικίνδυνη φρενοβλάβεια;
Στις 5 τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης αναρτήθηκε στα περίπτερα της χώρας ένα DVD με όλες τις ταινίες ασφαλείας και τα νόμιμα παραστατικά του… και τίτλο «Απαγορευμένη ερωτική ταινία της Τζούλιας Αλεξανδράτου»!
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μας εξέπληξε, διότι προ ολίγων εβδομάδων η πλατινέ «θεά» είχε δηλώσει ορθά-κοφτά στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη «Όλα 10» ότι… θα βγάλει η ίδια μια σέξι της ταινία –λόγω της επαπειλούμενης κυκλοφορίας ροζ ταινίας που είπαν ότι είχε τραβήξει ο σύντροφός της στο Παρίσι, και νυν ναύτης…–, δώρο προς τους θαυμαστές της, για να την απολαύσουν… πληρώνοντας φυσικά. Σελ. 48 στο Πέταλο Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει ο διαδικτυακός τζόγος στη χώρα μας, καθώς εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το αρ. 27 παρ. 2 του Ν. 2843/2000, ο ΟΠΑΠ έχει τo αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων έως το 2020.
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση των ηλεκτρονικών καζίνο και τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο στη χώρα μας, παιγνίων που ελέγχονται από εταιρείες που εδρεύουν εκτός Ελλάδας, σε χώρες όπως το Γιβραλτάρ ή τα νησιά Κέιμαν.
Προ ημερών 18 βουλευτές της Ν.Δ., υπό τον Θόδωρο Καράογλου, εμφανίστηκαν και, αντί να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους, προσπάθησαν να το παίξουν και τιμητές.
Έκαναν ερώτηση προς τον Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να φορολογηθούν τα έσοδα που προκύπτουν από το παράνομο στοίχημα. Δίκιο έχουν, γιατί από την όλη διαδικασία ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΟΠΑΠ. Σελ. 63
Την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα οικονομικά μέτρα, κυκλοφόρησε και το… αντικαταθλιπτικό: ένα καυτό dvd με την Ξανθιά Τζούλια Αλεξανδράτου (αγνώστων λοιπών ιδιοτήτων) να κάνει σεξ κατά μόνας και με παρτενέρ.
Το υλικό διαφημίστηκε στόμα με στόμα και ξεπούλησε 200.000 τεμάχια προς 20 ευρώ έκαστο μέσα σε λίγες ώρες.
Σχεδόν κάθε σπίτι και μία Τζούλια σε… προσωπικές στιγμές.
Αλλά εκεί που η χώρα ξεχνούσε το σφίξιμο της ζώνης και φαντασιωνόταν με μια καλλίγραμμη κυρία, επενέβη η εφορία.
Έφοδος στην εταιρεία παραγωγής, έρευνα στα εισοδήματα της Τζούλιας (που πρόσφατα απέκτησε μεζονέτα στην Εκάλη), αναζήτηση παραστατικών, εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία και άλλα τέτοια… ανιαρά.
Διάλειμμα ήταν, τα κεφάλια μέσα: συλλαλητήρια και κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ξενέρωμα! Σελ. 64

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Η Τουρκία εκσυγχρονίζει τα F-4E «Συνταγματική αναθεώρηση, με συναίνεση» Η Ρωσία αγοράζει τα γαλλικά πολεμικά πλοία Δύσκολη αποστολή των ΗΠΑ στην Κίνα Η Βρετανική επικυριαρχία ανησυχεί το Βερολίνο Πυρά κατά Αιγύπτου και Ιορδανίας Στο ζενίθ η σύγκρουση στην Τουρκία Δεν μεσολάβησε για Φόκλαντ

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ Ν/Σ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΩΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Διαβαστε επισης:
1) ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
2) ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"
3) ΕΒΡΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Αιώνια η διαμάχη των 2 φύλων

Αιώνια η διαμάχη των 2 φύλων Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Εδώ και 100 χρόνια η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η ημέρα της γυναίκας και σήμερα ορατό είναι το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που, με αιτία τη δραματική οικονομική πραγματικότητα, φαίνεται να δημιουργεί η προσπάθεια εξίσωσης των ορίων ηλικίας των εργαζομένων γυναικών με αυτά των ανδρών για την απόκτηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Σίγουρα στην αναζήτηση της ισότητας ΔΕΝ ήταν αυτό που έψαχνε το γυναικείο φύλο (έστω και αν οι γυναίκες υπερτερούν στο προσδόκιμο ηλικίας ξεπερνώντας τους άνδρες κατά 5-6 χρόνια ζωής). Πανάρχαιο είναι το θέμα της αέναης διαμάχης ανάμεσα στα δύο φύλα. Πολλά άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η ταυτότητα που σχετίζεται με το φύλο μας και με το ρόλο που θα διαδραματίσουμε ως άνδρες και γυναίκες στις κοινωνίες μέσα στις οποίες συμβιώνουμε, εργαζόμαστε και παράγουμε μάλλον χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμη ώσπου να αγγίξει την απόλυτη ισότητα. Κάθε παιδί μαθαίνει να διαφοροποιεί τα δύο φύλα γύρω στα 2 με 3 χρόνια της ζωής του όπως ακριβώς μαθαίνει ότι ένα λαστιχένιο στρογγυλό αντικείμενο που χοροπηδά όταν το χτυπάμε στο πάτωμα ή στον τοίχο το λέμε μπάλλα. Με το πέρασμα του χρόνου τα παιδιά προσθέτουν στην αρχική αντίληψη της διαφοράς των δύο φύλων πέρα από τα σωματικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά. Συνειδητοποιούν ότι οι άνδρες είναι "σκληροί" ενώ οι γυναίκες είναι "ευαίσθητες." Στό ίδιο μήκος κύματος ο συνάδελφος Τζερόμ Κέηγκαν ανακάλυψε ότι για τα παιδιά του νηπιαγωγείου «ο τίγρης είναι αρσενικός» ενώ αντίθετα «το κουνελάκι είναι θηλυκό». Μεγαλώνοντας σε οικογένειες όπου υπάρχουν δύο γονείς (αυτό το τονίζω καθώς σήμερα οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται ραγδαία ) τα παιδιά αναπτύσσουν μιά έντονη και σημαντική ταύτιση με το γονιό του ίδιου φύλου.. Μετά, μέσα στην παρέα και την κλίκα σφυρηλατούν την αντίληψη του φύλου με γνώμονα τις αντιλήψεις της ομάδας, π.χ. ένα παιδί υπέρβαρο ή με πολλές ευαισθησίες μπορεί να προβληματισθεί για τη σεξουαλική του ταυτότητα εφόσον ζει σε μιά γειτονιά όπου τα αγόρια ξεχωρίζουν από τα κορίτσια με γνώμονα τις σωματικές δυνάμεις και τις αθλητικές δεξιότητες. Αντίθετα ένα τέτοιο αγόρι δεν θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα μεγαλώνοντας μέσα σε παρέες με φιλοσοφικούς προβληματισμούς και πνευματικές ανησυχίες. Στις δυτικές κοινωνίες ο θηλυκός ρόλος περιέχει περισσότερη συναισθηματική ευαισθησία από τον ανδρικό . Στην Περσία, όμως, «οι άνδρες πρέπει να δείχνουν τα συναισθήματά τους γιατί αν δεν το κάνουν μπορεί να υποθέσει κανείς οτι....υστερούν σε ένα σημαντικό βιολογικό τομέα...» Εκεί δηλαδή οι άνδρες είναι τα ευαίσθητα άτομα που δεν χρειάζεται να είναι πρακτικά και λογικά όντα ενώ αντίθετα οι γυναίκες θεωρούνται πρακτικές και διακρίνονται για την...ψυχρή λογική τους. Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Μάργκαρετ Μήντ στη Νέα Γουϊνέα υπάρχει ταύτιση στα στοιχεία του ρόλου άνδρα και γυναίκας ενώ ανάμεσα σε ορισμένες φυλές της Αφρικής και Ινδιάνων της Αμερικής οι γυναίκες θεωρούνται πιο ικανές σεξουαλικά από τους άνδρες και γίνονται πιό επιθετικές παίρνοντας πολλές σεξουαλικες πρωτοβουλίες. Ακόμη και σε θέματα μυϊκής δύναμης ενώ στη Δύση πιστεύουμε ότι ο άνδρας υπερέχει σε πολλές φυλές της Αφρικής οι γυναίκες αποτελούν τον κυριο κορμό της εργατικής-παραγωγικής τάξης ακριβώς επειδή οι άνδρες θεωρούνται...αδύναμα όντα! Σήμερα βελτιώθηκε η θέση της γυναίκας από εκείνη της γιαγιάς της αλλά η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει ένας μακρυνός απόηχος μιάς επιθυμίας που δεν φαίνεται να πραγματώθηκε θεαματικά ακόμη και στις πιό «προηγμένες» κοινωνίες της Δύσης. Πάντως η κλασική Φροϋδική υπόθεση που ήθελε τη γυναίκα να διακατέχεται από «φαλλικό φθόνο» δεν φαίνεται να ισχύει και τόσο στις μέρες μας. Αν υπάρχει φθόνος σε κάποιες από τις σύγχρονες γυναίκες αυτός μάλλον εστιάζεται περισσότερο στην κοινωνική ισχύ και το «πρεστίζ» που διαθέτουν οι άνδρες και λιγότερο στην κατοχή του ανδρικού φαλλού....

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Το χαστούκι της Τζούλιας

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει και φέτος στην Ώρα της Γης

Ο πλανήτης μας θερμαίνεται.
Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Όλοι μαζί, ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ενάντια στην υπερθέρμανσή του. Συμμετέχοντας ενεργά στην περιβαλλοντική δραστηριότητα «Ώρα της Γης», ας σβήσουμε τα φώτα το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ συνεισφέροντας στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών για ένα βιώσιμο μέλλον του πλανήτη μας.
Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή