Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2010   
Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην Ημερίδα της ΠΟΑΣΥ με θέμα «Όχι στη βία από όπου κι αν προέρχεται»   
Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, για να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις μαζί σας. Γι’ αυτό το μεγάλο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, τη βία. Η εποχή μας είναι παράδοξη. Από τη μια μεριά μιλώντας ιστορικά οι δείκτες της εγκληματικότητας είναι χαμηλότεροι από ποτέ. Ποτέ στο παρελθόν δεν βίωναν οι άνθρωποι σε τόσο ασφαλή αστικά περιβάλλοντα όσο σήμερα. Ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μετακινηθούν με τόση ασφάλεια όσο σήμερα.
Εντούτοις, αισθάνονται ολοένα και πιο ανασφαλείς, και αναμένουν από την Αστυνομία να τους προστατεύσει από πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους.
Από την άλλη μεριά, η χαμηλή εγκληματικότητα συνυπάρχει με μια πολύμορφη βία που εκδηλώνεται τόσο στις σχέσεις μεταξύ κάποιων πολιτών, όσο και στις σχέσεις κάποιων πολιτών με τις αρχές. Δεν θα σταθώ στις οξύτατες τωρινές σημερινές μορφές οικονομικής και υπαρξιακής βίας - που νιώθουν ολοένα και περισσότερα τμήματα της κοινωνίας μας – παρόλο που η βία επιτείνει και, μέχρι ενός σημείου, υποθάλπει τις άλλες μορφές κοινωνικής και πολιτικής βίας που εκδηλώνονται και ταλανίζουν την κοινωνία μας. Ούτε θα σταθώ στους λόγους που γεννούν και υποδαυλίζουν την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών ιδίως στο δημόσιο χώρο – από τα γήπεδα και ως την κατάληξη ορισμένων εκ των διαδηλώσεων.
Θα σταθώ μόνο ως παράδειγμα σε ένα γεγονός πολύ τραυματικό για όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την Ελληνική Αστυνομία, την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για να αναφερθώ στην δυναμική της βίας και που οδηγείται.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι η εκδήλωση βίας δημιουργεί μια αυτόνομη δυναμική. Ως τέτοια η βία είναι εξελίξιμη, άρα μεταλλάσσεται. Συνεπώς ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες άρα και τις εσωτερικές ανάγκες και σε ορισμένες περιπτώσεις και τις εσωτερικές παρορμήσεις των ανθρώπων ή των ομάδων που συγκρούονται εκείνη τη στιγμή. Με αποτέλεσμα να καλλιεργείται εν μέρει και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, στο βαθμό που οι μεν διαμορφώνονται ως προς τους δε, καταλήγουν, θέλοντας και μη, να αυτοκαθορίζονται και να καθορίζουν τις αμοιβαίες ενέργειές τους ως προς την εικόνα και την δράση της θεωρητικά αντίπαλης κοινωνικής ομάδας.
Η διαδικασία αυτή ενέχει, όμως, τον κίνδυνο της αμοιβαίας αλλοτρίωσης. Όπως ακριβώς κάποιοι έφηβοι χτίζουν την προσωπικότητά τους μέσα από την αντιπαράθεση με την Αστυνομία, λησμονώντας τελικά το αρχικό και ενδεχομένως νόμιμο αίτημά τους για τη βελτίωση της κοινωνίας, έτσι και κάποιοι Αστυνομικοί χτίζουν το δικό τους προφίλ μέσα από την αναμέτρηση με αυτούς που αμφισβητούν την εξουσία τους, λησμονώντας τελικά την αποστολή τους, που είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η αμοιβαία αλλοτρίωση οδηγεί αναπόφευκτα σε φαύλο κύκλο: Η βία ριζοσπαστικοποιείται, γίνεται αυτοσκοπός, και όταν εκδηλώνεται μπορεί να απορροφάται από κάποια ακραία πολιτικά στοιχεία. εν προκειμένω από το χώρο της Άκρας Δεξιάς, παρασέρνοντας ε ν τέλει στην δύνη της όχι μόνο τους αρχικά εμπλεκόμενους δράστες, αλλά ένα ολοένα διευρυνόμενο κύκλο ατόμων, με κίνδυνο να επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία.
Θεωρώντας ότι η τήρηση της Δημόσιας Τάξης και της ασφάλειας είναι, σε τελευταία ανάλυση, το μέσο για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και της ειρήνης, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Ως φύλακας των θεσμών και εγγυητής του Νόμου και του κράτους δικαίου, η ΕΛΑΣ οφείλει να συμβάλλει ενεργώς στην ειρήνευση της κοινωνικής ζωής της χωράς, θέτοντας κατ αυτό το τρόπο τις βάσεις για ένα ουσιώδες και ασφαλές μέλλον.
Κυρίες και κύριοι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πολλές παραμέτρους από σύνθετες καταστάσεις και αλληλεπιδράσεις.
Το δικαίωμα στην εργασία είναι ένα βασικό δικαίωμα για την ανάπτυξη του αυτοσεβασμού, για το αίσθημα της αξιοπρέπειας, κάθε ανθρώπου ξεχωριστά και επομένως για το σύνολο της κοινωνίας μας.
Γι’ αυτό η ανεργία και η φτώχεια είναι τα ζητήματα που προκαλούν την ένταση και τη συχνότερη εμφάνιση των φαινομένων βίας στην κοινωνία μας αλλά και παγκοσμίως.
Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη πέρα από τα μεγάλα οφέλη διευρύνει το χάσμα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και παράλληλα οδηγεί και στην εξάπλωση νέων μορφών εγκληματικότητας όπως αυτή του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχοντας αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και διευρύνοντας το πεδίο της ανασφάλειας.
Η διεκδίκηση επίσης, έννομων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων παίρνει συχνά μορφή συγκρουσιακή.
Η συνεχώς αυξανόμενη ενίσχυση των διεθνών μεταναστευτικών κινημάτων, στη χώρα μας, πυροδοτούν αμυντικές εως και ξενοφοβικές αντιδράσεις της κοινωνίας.
Και συχνά , αλόγιστες αντιδράσεις βίας, υποκινούμενες από ακραίες πολιτικές οργανώσεις, που επεμβαίνουν βίαια στη δημόσια ζωή και θέτουν με τη σειρά τους σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.
Όλα αυτά τα φαινόμενα μεγεθύνονται όταν η αίσθηση δικαίου, η αίσθηση ευνομίας, κοινής προσπάθειας και συλλογικής αλληλεγγύης χάνονται. Όταν το κράτος δεν λειτουργεί με διαφάνεια, με ανοικτές διαδικασίες, με δημοκρατικούς θεσμούς. Όταν το κράτος δημιουργεί πελατειακές σχέσεις, ανισότητες, αδικίες. Όταν η αδιαφάνεια και η διαφθορά έχουν τον πρώτο λόγο.
Πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε σήμερα ότι μαζί με όλα αυτά η διαρκής αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος εκτρέφει και υποδαυλίζει φαινόμενα βίας.
Με αποτέλεσμα ακόμα και το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, οι νέοι μας να αντιδρούν με βία, απέναντι στην «απελπισία» τους, σε μια ζωή χωρίς προοπτικές εργασίας, χωρίς μέλλον, χωρίς αξιοκρατία. Απέναντι δηλαδή, σε ένα υποθηκευμένο μέλλον. Και έτσι είναι και λογικό να αντιδρούν και βίαια.
Η βία, όμως, δεν δίνει λύσεις.
Δημιουργεί νέα προβλήματα, νέες πληγές.
Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί ασφάλεια, έχει δικαίωμα να απαιτεί ισονομία. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί ισοπολιτεία και σεβασμό των ατομικών ελευθεριών.
Κανένας, όμως, δεν έχει δικαίωμα στη βία. Κανείς απολύτως.
Η βία γεννά φόβο και εγκλωβίζει την κοινωνία. Δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.
Η βία όποτε και με όποιο τρόπο κι αν εκδηλώνεται, λειτουργεί τελικά εις βάρος της δημοκρατίας, εις βάρος των δημοκρατικών θεσμών και σε τελευταία ανάλυση λειτουργεί εις βάρος της προοπτικής των λαϊκών διεκδικήσεων.
Το φαινόμενο της βίας αφορά την κοινωνία μας, αφορά την Κυβέρνηση, αφορά τους ίδιους τους αστυνομικούς αλλά αφορά και τα παιδιά και τους δασκάλους τους. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε, με τον ένα η με τον άλλο τρόπο την καλλιέργεια του κλίματος βίας, από πολύ μικρές ηλικίες.
Χρειαζόμαστε διαφορετικές δομές, διαφορετική νοοτροπία και διαφορετική αντίληψη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες και το φαινόμενο στη σημερινή σύνθετη συγκυρία.
Η προσπάθεια για να είναι αποτελεσματική και αποφασιστική, η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της βίας πρέπει να είναι συλλογική. Οι λύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και συλλογικές. Από κοινού Κυβέρνηση, Πολιτεία, Βουλή, πολιτικά κόμματα, Σώματα Ασφαλείας, Ελληνική Αστυνομία, οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες των τοπικών κοινωνιών, πρέπει όλοι να συμβάλουν μ ε το δικό τους ρόλο.
Το κλειδί της καταπολέμηση της βίας, βρίσκεται στην πρόληψη. Είναι θέμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς βία, για μια κοινωνία με δημιουργικό μέλλον.
Η Ισονομία, Ισοπολιτεία και η Δημοκρατία, πιστεύω ειλικρινά ότι είναι τα μοναδικά ισχυρά αντίδοτα ενάντια στη βία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010 το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.  
Ο κ. Όθωνας είχε καταρχάς μία κατ ’ ιδίαν συνεργασία με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Στεφανίδη Στυλιανό, με τον οποίο συζήτησαν υπηρεσιακά θέματα που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα.   
Ακολούθησε σύσκεψη, όπου προέδρευσε ο κ. Όθωνας και στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Αρχηγό, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Γεροκώστας Απόστολος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχος κ. Γεωργακόπουλος Σωτήριος και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχος κ. Γιαννακόπουλος Ανάργυρος.   
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της επόμενης περιόδου σχετικά με τα θέματα του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού και το στεγαστικό πρόγραμμα κτιριακών υποδομών, που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης.   
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με το προσωπικό των υπηρεσιών του Αρχηγείου και με το προσωπικό βάρδιας του Α ’ Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και είχε μία σύντομη συνομιλία μαζί τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2010  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, με τον πρέσβη της Ολλανδίας, κ. Kees van Rij. Συζήτησαν το πεδίο συνεργασίας, μεταξύ της ελληνικής και της ολλανδικής κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και τη δημιουργία των νέων μηχανισμών παροχής ασύλου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

1 Νοεμβρίου 2010  
To 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άλκης Ζέη Σπανιόλικα παπούτσια τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.  
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:   
Λούκα Κατσέλη  
Παντελής Βούλγαρης  
Μανώλης Πιμπλής 
Κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Άλκηστις Πουλοπούλου.  
Συντονίζει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος.    
2 Νοεμβρίου 2010 
Οι Eκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου του Βαγγέλη Χρόνη Ένα χωνάκι θλίψη την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου. 
Ποιήματα θα διαβάσουν οι: 
Κική Δημουλά, Έφη Θεοδώρου και ο ποιητής 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Κώστας Γεωργουσόπουλος  
Γιώργος Μανιώτης  
Αλέκος Φασιανός  
Συντονίζει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος.    
Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com   
Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530  
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τα βιβλιοπωλεία ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ και οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Μαρούτσου, Το νøημα την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στον ΕΥΡΙΠΙΔΗ στη Στοά 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 
Λουκία Ρικάκη, σκηνοθέτης 
Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας  
Ευριπίδης στη Στοά  
Ανδρέα Παπανδρέου 11 εντός στοάς, Χαλάνδρι 
 Τ: 210 680 0644-6

Δελτίο Τύπου EKEBI - Εργαστήρια ποίησης για εφήβους με τον Στρατή Πασχάλη οργανώνει το ΕΚΕΒΙ (8-12/11 & 6-10/12/2010)

Εργαστήρια ποίησης για εφήβους
με τον Στρατή Πασχάλη οργανώνει το ΕΚΕΒΙ
(8-12/11 & 6-10/12/2010)
Η ποίηση ως βίωμα και αισθητική εμπειρία είναι το θέμα των εργαστηρίων ποίησης για εφήβους που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των δωρεάν εκπαιδευτικών εργαστηρίων που προσφέρει το «Εργαστήρι του βιβλίου». Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών Λυκείου και θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου 2010 καθώς και από τις 6 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2010 (ώρες: 10.00-11.30 π.μ.).
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή και να συνομιλήσουν με έναν σημαντικό εκπρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, τον Στρατή Πασχάλη.
«Η ποίηση είναι η συντροφιά και η παρηγοριά του ανθρώπου. Γλυκαίνει την ψυχή μας και μας ταξιδεύει με έναν τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί» γράφει ο ίδιος στο αντίστοιχο αφιέρωμα του Mικρού Aναγνώστη (mikrosanagnostis.gr).
Η προσέγγιση του ποιητικού λόγου, του κλασικού όσο και του μοντέρνου, μέσα από τη ματιά ενός ποιητή από τη μια πλευρά και των εφήβων από την άλλη, προσφέρεται για ελεύθερο διάλογο και δημιουργικές συζητήσεις που προωθούν την φιλαναγνωσία και την αγάπη για την ποίηση.

 * Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Παράλληλα με το ποιητικό του έργο, γράφει μελέτες και κριτικές, μεταφράζει ξένους συγγραφείς και ποιητές, ενώ ασχολείται συστηματικά και με τη θεατρική μετάφραση. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1994), το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1998) και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (1999). Έχει ανθολογήσει Καραγάτση και Παπαδιαμάντη. Επίσης έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο και ένα μυθιστόρημα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά
Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2010)
[με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου]

Στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά (ώρα: 17:00-20:00), ενώ το τρίτο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα.
Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 55 εκπαιδευτικών Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης, βιβλιοθηκονόμων καθώς και αρκετών γονέων που με μεγάλο ενδιαφέρον συζήτησαν για το πώς θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο μέσα από δράσεις απαλλαγμένες από διδακτισμό και «διαγωνισμούς» που θυμίζουν παραδοσιακό σχολείο.
Με εισηγητές τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, συγγραφέα και Πρόεδρο του Κύκλου, την Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικό και Αντιπρόεδρο του Κύκλου, και τη Διατσέντα Παρίση, εικονογράφο, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: «Παιχνίδια για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας»,«Δημιουργώντας και στηρίζοντας μια σχολική βιβλιοθήκη - δράσεις φιλαναγνωσίας για πρωτάκια», «Δράση και διάδραση με αφορμή το βιβλίο».
Εκφράστηκε επίσης το αίτημα για οργάνωση περισσότερων σεμιναρίων στη διάρκεια του σχολικού έτους.

Φτιάξε το δικό σου μήνυμα για το βιβλίο!Εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας - Φεβρουάριος 2011  
 [με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου]                 

Για τον Φεβρουάριο του 2011 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- οργανώνουν εργαστήρια αφιερωμένα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζουμε κάθε χρόνο προς τιμήν του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν την ημέρα των γενεθλίων του(2 Απριλίου).
Αρχικά τα παιδιά θα δουν και θα διαβάσουν τις αφίσες και τα μηνύματα που παρουσιάζει η ΙΒΒΥ τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλες τις χώρες του κόσμου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Στη συνέχεια, τα παιδιά κάθε ομάδας ζωγραφίζουν τις δικές τους αφίσες, φτιάχνουν τα δικά τους συνθήματα, γράφουν τις δικές τους ιστορίες ή τη συνέχεια στις ιστορίες των μηνυμάτων, με στόχο να προωθήσουν την ανάγνωση και το βιβλίο!
Οι καλύτερες δημιουργίες θα ανεβαίνουν στο κόμβο του ΕΚΕΒΙ για τα παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/ και θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2011!
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών Νηπιαγωγείου, Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αθ. Διάκου 4 117 42 Αθήνα (μετρό Ακρόπολη)
Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων
Εύη Γεροκώστα
Τηλ.: 210-9200332
Fax: 210-9200305
E-mail:
egerokosta@ekebi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την απολαυστική κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου « Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων » από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θερμαϊκού την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής στις 8.30 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη   
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ   
Κουντουριώτη 51, Νέοι Επιβάτες, 57019   
Νομός Θεσσαλονίκης Τηλ. & Fax.: 23920-28803, 23923-30000  

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ   
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 2 ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΣΥΝΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ» ΤΑΚΤΙΚΑ. 
Κλινικά όμως με αλληλοσυγκρουόμενες θεραπείες.  
Η κύρια θεραπεία και για τα δύο νοσήματα είναι ανοσοκαταστολή και μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η χρήση κορτιζόνης σε οξέα στάδια.  
Ένα τέτοιο θέμα φαρμακοκινητικά είναι αδιαπραγμάτευτο για το σάκχαρο όμως κλινικά είναι κάτι που πάντα τίθεται υπό συζήτηση.  
Όπως απερίφραστα γίνεται χρήση ινσουλίνης σε αύξηση του σακχάρου.  
Θα πρέπει να συζητείται και η χρήση κορτικοστερεοειδών με σωστή κάλυψη όταν έχουμε «έκρηξη» της συμπτωματολογίας της ΣΚΠ στο δίπολο αυτών των ασθενειών.  
Για τις περιπτώσεις αυτές ακόμα δεν έχει κλείσει η αναζήτηση αν πρόκειται για τυχαία συνύπαρξη 2 αυτοάνοσων νοσημάτων ή μιας νοσολογικής οντότητας.

Η Ιστορία Κύκλους κάνει ! (Θεματολογία 20/10/10 - www.Politis-gr.com -)

20 Οκτωβρίου 2010  
Η Ιστορία Κύκλους κάνει! Έτσι η εμπειρία και μάθηση από το παρελθόν μπορεί να μας διδάξει για το μέλλον.Ποτέ όμως η ιστορία δεν επιστρέφει στο ίδιο ακριβώς σημείο... 
Mας ‘άφησε χρόνους’ το open. gov!  
20 Οκτωβρίου 2010  
Οριστικά φαίνεται ότι μας «άφησε χρόνους» η «ανοιχτή διακυβέρνηση» και η διαδικασία επιλογής κυβερνητικών αξιωματούχων μέσω βιογραφικών. Κι αυτό παρότι ...  
20 Οκτωβρίου 2010   
Κάτι συμβαίνει με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο. Κάποιοι βιάζονται να κλείσουν άρον- άρον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών της...  
20 Οκτωβρίου 2010   
Ή θα γίνει στην Ελλάδα μια οργανωμένη και συγκροτημένη αλλαγή ή την αλλαγή θα φέρει το πεζοδρόμιο ...   
Συνέχεια   
20 Οκτωβρίου 2010   
Άλλη μια σκηνή από το έργο της "ανεξάρτητης υπερβατικής υποψηφιότητας" του πολιτικά μεταλλαγμένου, προερχόμενου από τα πολιτικά αζήτητα, υποψήφιου ...  
20 Οκτωβρίου 2010  
Την έντονη αντίδραση του «Νέστορα» της ΝΔ, Πέτρου Μολυβιάτη, προκάλεσε μία φράση ...   
20 Οκτωβρίου 2010   
Ο κ. Πρωθυπουργός εκθέτει το σύνολο του λαού και της χώρας σε κακόβουλα σχόλια με κίνδυνο να ...   
Ναυάγησε η συμφωνία με το Κατάρ για τον Αστακό  
20 Οκτωβρίου 2010  
Mαταιώνεται το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και... 
20 Οκτωβρίου 2010   
Πρώτη η Nestle σήκωσε το γάντι, που έχει πετάξει στις πολυεθνικές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» ...  
20 Οκτωβρίου 2010
Νέα πρόσθετα μέτρα επώδυνα για τους πολίτες.Καταγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, όπου περιλαμβάνονται πρόσθετοι φόροι ύψους ...  
Συνέχεια  
20 Οκτωβρίου 2010
Με αόριστες αναφορές και χωρίς να απαντάει επί της ουσίας για τη δωρεάν φιλοξενία 80 δημοσιογράφων ...  
Συνέχεια     
20 Οκτωβρίου 2010   
Εναντίον της πολιτικής του Μνημονίου και όσων την εκπροσωπούν στην τοπική αυτοδιοίκηση τάχθηκε ...  
Συνέχεια

Η φωνή της αντίστασης θα γίνει ακόμη ποιο δυνατή.

Η φωνή της αντίστασης θα γίνει ακόμη ποιο δυνατή.   
Οι επιχειρήσεις τρομοκράτησης του κλάδου της τυπογραφίας και των ιδεών από τα κομματόσκυλα της τυποεκδοτικής και όσους τους υπηρετούν δε θα περάσουν. θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα τους αγώνες μας στο πλάι των συναδέλφων, των απολυμένων του κλάδου, των μικρομεσαίων τυπογραφείων, βιβλιοδετείων και ατελιέ.  
Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την σαπίλα σας και τον αθέμιτο πόλεμο που έχετε κηρύξει σε όλους μας.  
Όταν ακούς την πριγκιπέσα στην βουλή να δηλώνει Κλικ εδώ και από την άλλη γίνονται ομαδικές απολύσεις συναδέλφων στο κομματικό τυπογραφείο δύο τινά συμβαίνουν ή είναι στην κοσμάρα της ή μας δουλεύεται όλους ομαδικά.  
Αυτά που ζητάτε από τους άλλους καπιταλιστές πρέπει πρώτα να τα εφαρμόζεται οι ίδιοι. Πατάτε έναν ολόκληρο κλάδο στο λαιμό και όποιος συνάδελφος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί τον σταυρώνετε.  
Η απαξίωση και η διάλυση της Τυπογραφίας από τα τσιράκια σας δεν θα περάσει. 
- Είμαστε Τυπογράφοι και έτσι ξέρουμε να γράφουμε.  
typografeio  
www.typografeio.blogspot.com   
-- www.typografeio.blogspot.com    
Η ταξική πάλη διαμορφώνει τη συνείδηση. Διαδικτυακό βήμα τυπογραφείων, βιβλιοδετείων, προεκτύπωσης.  
typografeio

Greek Alert

Πανικός στη Τουρκία από ήττα σε ηλεκτρονικό παίγνιο στρατηγικής     
Τα πετρέλαια του Αιγαίου θέλει ο Ερντογάν

Geopolitics-GR

* Αγγλικά και διαδίκτυο, εργαλεία στρατολόγησης της αλ Κάιντα   
* Η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι κινεζικές επιχειρήσεις βοηθούν το Ιράν   
* Εν αναμονή διαρροής 400.000 απόρρητων εγγράφων το Πεντάγωνο   
* Για άνοδο του εξτρεμισμού προειδοποιεί ο Μαχμούντ Αμπάς   
* Βρετανία: Τρομοκρατία και κυβερνοεπιθέσεις μεγαλύτερες απειλές από τα πυρηνικά

Φέρτε πίσω όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά - Μας ζητούν € 1,3 δισ.!

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ         
Καµπάνα 1,3 δισ. για µαύρες επιδοτήσεις  
Πρόστιµα-µαµούθ από την Ευρωπαϊκή Ενωση   
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος  
Νέα βαριά καµπάνα εις βάρος της Ελλάδας ύψους 343,7 εκατοµµυρίων ευρώ επιβάλλει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράνοµες αγροτικές ενισχύσεις που έδωσε για προεκλογικούς και άλλους λόγους η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας την περίοδο 2004-2007.  
Οι παράνοµες αυτές ενισχύσεις ανεβάζουν το ύψος των πιθανών προστίµων που θα επιβληθούν στη χώρα τους επόµενους µήνες στο 1,3 δισ. ευρώ, χρήµατα που θα επιβαρύνουν ακόµη περισσότερο το έλλειµµα.  
Πρόκειται για τις αλόγιστες παροχές στις οποίες είχε επιδοθεί η κυβέρνηση Καραµανλή προκειµένου να ικανοποιήσει αιτήµατα τα οποία υπέβαλλαν αθρόα «γαλάζιοι» συνεταιριστές στη λογική τού «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». Σύµφωνα µε έκθεση που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και αφορά την εκκαθάριση λογαριασµών των γεωργικών ταµείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε.:  
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics    
* Το «τρίο της Ντοβίλ» αναζητεί κοινό χώρο για ΕΕ - Ρωσία   
* Ναυαγεί η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό   
* Συμφωνία ύψους 1,26 εκατ. δολαρίων μεταξύ Intracom Defence Electronics και Northrop Grumman για F-16   
* «Εμπάργκο» από τη Shell στα ιρανικά αεροσκάφη   
* Τους απαγόρευσαν να μιλούν κουρδικά   
* Πύλη εισόδου πλαστών χαρτονομισμάτων η Αλβανία   
* Ακυρώθηκε τελικά και η άσκηση "Ταύρος" στα κατεχόμενα   
* «Η καρδιά των Κυπρίων είναι στα κατεχόμενα» και φυσικά δεν θα ξεχάσουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική βαρβαρότητα   
* Αναφορά στο «να ελευθερώσουμε την Κύπρο από τις Μητέρες Πατρίδες»   
* "Χέρι - χέρι" Βενιζέλος-Καρατζαφέρης   
* Turkey must pay compensation to Bulgaria   
* Η εξεταστική για την οικονομία   
* Ερώτηση Καρατζαφέρη για τις «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις»   
* Το «τρίγωνο της γνώσης» (Παιδεία-Έρευνα-Καινοτομία) και η οικονομία   
* Υποβαθμίζουν οι ΗΠΑ την επίσκεψη Μαλίκι στο Ιράν   
* Και η … Τουρκία;   
* Οι Πομάκοι της Θράκης (2) η πολιτική της Άγκυρας και η πολιτική των τζιτζιφιόγκων της Αθήνας   
* Ερντογάν: Δεν θέλω να γίνονται υπερπτήσεις   
* Επίθεση ανταρτών στο Κοινοβούλιο της Τσετσενίας   
* Φυγάδεψαν τον πρωθυπουργό ...μέσω Δομοκού! Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο!   
* ΡΚΚ: Προειδοποίηση στην Τουρκία για τερματισμό της εκεχειρίας   
* Χρόνια Πολλά για τα 92 γενέθλια του Κου Μητσοτάκη   
* ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ    
* Τεοπροεδρικὸς Γραικυλισμὸς ἢ ἱστορικὸς ἀναλφαβητισμὸς   
* Κερδίσαμε την πρώτη μάχη για τον Κανονισμό του απευθείας εμπορίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δήλωση και σημεία ομιλίας στο πλαίσιο της διημερίδας «Τα Αγγλικά στις πρώτες τάξεις του Σχολείου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ  
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ  
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Λ. Ηρώων 30 69100 Κομοτηνή  
Τηλ: 25310 24498, 81006 Φαξ: 25310 81555  
email: press@gpetalotis.gr   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μετά από συνεργασία του με το Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλία Κικίλια κατέληξαν στην κατάστρωση ενός ειδικού σχεδίου δράσεων του ΟΑΕΔ, με στόχο την αντιμετώπιση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της Ροδόπης όσον αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης και την υποστήριξη των ανέργων.  
Οι προτεινόμενοι άξονες του ειδικά διαμορφωμένου μόνο για τη Ροδόπη Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος ΟΑΕΔ, θα παρουσιαστούν από το Διοικητή του ΟΑΕΔ στην Κομοτηνή την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολύκεντρου του Δήμου Κομοτηνής, στις 11:30, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στον εορτασμό της Ημέρας της Αστυνομίας   
Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, αγαπητή κύριε Υφυπουργέ Μετανάστευσης, κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, αξιότιμοι κύριοι δικαστικοί λειτουργοί, κύριε Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, κυρίες και κύριοι.  
Είμαι εδώ σήμερα με ιδιαίτερη χαρά σε μία σημαντική και συμβολική ημέρα, μια ημέρα γιορτής που τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου, αλλά ταυτόχρονα αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή της ελληνικής κοινωνίας, των Αρχών και των φορέων απέναντι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Άγιος Αρτέμιος αποτέλεσε πρότυπο πίστης, αφοσίωσης, αυταπάρνησης, θάρρους και γενναιότητας, στοιχεία που είναι αλληλένδετα με τον ρόλο και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, σήμερα σε συνθήκες κοινωνικές και οικονομικές που καθιστούν το ρόλο του ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά και ιδιαίτερα δύσκολο και ευαίσθητο.  
Ο ρόλος της αντιμετώπισης του εγκλήματος και της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρειάζεται αυτά τα χαρακτηριστικά και τη συνέπεια, την προσήλωση, την πίστη που η ζωή και η μαρτυρία του Αγίου Αρτεμίου σηματοδοτεί και εμπνέει.  
Η Θρησκευτική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και η μνήμη του Αγίου Αρτεμίου αποτελούν την πνευματική και θρησκευτική καθοδήγηση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στις δύσκολες ώρες επιτέλεσης του καθήκοντός τους. Ιδιαίτερα για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι ο ρόλος του σύγχρονου αστυνομικού δεν περιορίζεται στο πρότυπο του αυστηρού τιμωρού, αλλά εμπερικλείει και το ρόλο του ψυχολόγου, του εξομολογητή, του συμπαραστάτη ακόμα και των ανθρώπων που περιστασιακά παραβαίνουν το νόμο.  
Θέλω να ευχηθώ σε όλους, στη φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους, να ευχαριστήσω για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία λειτουργούν στο πλαίσιο του Συντάγματος και να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα τους, κοντά τους για όλα τα δύσχερα και αγαθά που από κοινού πρέπει να επιτελέσουν.  
Σας ευχαριστώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     
Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Αστυνομίας»  
«Στόχος μας είναι η ανάδειξη μιας σύγχρονης, δυναμικής, μα πάνω απ’ όλα δημοκρατικής Αστυνομίας»    
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στον εορτασμό της ημέρας της Αστυνομίας, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου, αποτίοντας φόρο τιμής στην μακρόχρονη προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία μας.
Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα σε όλους καλή δύναμη και υγεία, σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος, σε όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πολιτικό και ένστολο προσωπικό.   
Ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης που επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και αλληλεπιδρά στο εσωτερικό κάθε εθνότητας και κάθε κοινωνίας ξεχωριστά.  
Οι καταιγιστικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρ΄ ότι δημιούργησαν νέες προοπτικές συνέβαλαν στην καθιέρωση ενός ευρύτερου κλίματος ανασφάλειας. 
Η επέκταση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, ο διευρυνόμενος αποκλεισμός πολλών κοινωνικών στρωμάτων, η ραγδαία ανάπτυξη διαπολιτισμικών επαφών και η ολοένα αυξανόμενη ροή πληροφοριών, ναι μεν βοήθησαν στο να αναπτυχθούν νέες δυναμικές, στην οικονομία, τις επιστήμες και τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά επέφεραν ριζικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.  
Ανακατατάξεις που όμως οι κοινωνίες δεν πρόλαβαν και δεν προλαβαίνουν να αφομοιώσουν και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας.  
Ζούμε σε μια εποχή αλματώδους τεχνολογικής προόδου, όπου τα όρια του μέχρι πρότινος εφικτού διευρύνονται απεριόριστα αλλά επηρεάζουν καθοριστικά την κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών.
Για παράδειγμα η ανεξέλεγκτη ροή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, γιατί προκαλούν τεράστιες αγωνίες στον μέσο πολίτη.  
Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι κοινωνικές ανακατατάξεις θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη, θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνική συμβίωση, θέτουν σε δοκιμασία την προστασία των εννόμων αγαθών και τα συνταγματικά δικαιώματα.  
Ζούμε σε μια εποχή έντασης των διεθνών μεταναστευτικών κινημάτων.
Από τη μια πλευρά οι μετακινούμενοι πληθυσμοί δημιουργούν ευκαιρίες οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης στις χώρες υποδοχής, αλλά από την άλλη, πυροδοτούν αμυντικές, ξενοφοβικές αντιδράσεις στην κοινωνία μας.
Ζούμε σε μια εποχή εμφάνισης νέων μορφών εγκληματικότητας.  
Η εξάπλωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και, γενικότερα, του διασυνοριακού εγκλήματος, διευρύνει τον αντίκτυπο της εγκληματικότητας στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη, καλλιεργώντας αναπόφευκτα, περαιτέρω αισθήματα ανασφάλειας στον πολίτη και την κοινωνία.
Ζούμε, τέλος, σε μια εποχή ραγδαίας ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών.  
Μια εποχή, όπου η διεκδίκηση έννομων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων παίρνει συχνά μορφή συγκρουσιακή. 
Και επί πλέον, εδώ στην πατρίδα μας στην Ελλάδα ζούμε, σε μια ασφυκτική οικονομική συγκυρία, σε ένα καθημερινό σκληρό αγώνα για να βγει η χώρα από την ύφεση και τα μεγάλα αδιέξοδα που βρισκόμαστε σήμερα.
Μέσα σε αυτό το διεθνές και εθνικό πλαίσιο, για κάθε Έλληνα πολίτη είναι ζωτικής σημασίας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η έννοια της Ασφάλειας και της Δημοκρατίας.
Η προάσπιση της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας και της Ασφάλειας είναι τεράστια αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. Πρωτίστως όλων των εκπροσώπων των πολιτών, όλων των εκπροσώπων του Πολιτικού κόσμου αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας.  
Όμως σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία ποιος είναι ο ρόλος που οφείλει να παίξει η Ελληνική Αστυνομία; Και πώς θα δρα μέσα σε ένα σύγχρονο πλέγμα αξιών;
Εντός του πλαισίου, που οφείλει να λειτουργεί όπως ορίζεται στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Έναντι δηλαδή, των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διακυβευμάτων, που απορρέουν τόσο από το εθνικό όσο και από το ευρωπαϊκό και το διεθνές πλαίσιο μέσω του οποίου κινείται η χώρα μας και διαμορφώνεται η έννοια της νομιμότητας;
Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν μπορεί παρά να είναι σύνθετος, πολύπλευρος και ενταγμένος σε μια δυναμική εξέλιξης, διαρκούς εξέλιξης.  
Ο ρόλος της θα πρέπει να αναδεικνύει την Αστυνομία ως φύλακα της έννομης τάξης και ως θεματοφύλακα ολόκληρου του πλαισίου της συνολικής ασφάλειας της χώρας.  
Να την αναδεικνύει ρυθμιστή της εκάστοτε δηλαδή ιδεώδους ισορροπίας κοινωνικών αγαθών και αξιών σε μια ευνομούμενη πολιτεία. 
Είναι βέβαιο, ότι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να υπερβαίνει το πρώτο, ιδιαίτερα απαιτητικό, στάδιο της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ώστε να επιδιώκει την επίτευξη του δεύτερου, θα έλεγα του απώτερου στόχου που είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προστασία της κοινωνικής ειρήνης.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει την υποχρέωση, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές για τη χώρα συγκυρίες, να αναλάβει μια διπλή αποστολή.
Αφενός, να συνεχίσει να προστατεύει χωρίς διακρίσεις τη ζωή και τις περιουσίες όλων των κατοίκων της χώρας, διασφαλίζοντας την τήρηση της έννομης τάξης.  
Αφετέρου, να συνεχίσει να εγγυάται έμπρακτα την ασφάλεια όλων των κατοίκων της χώρας.
Την ασφάλεια με τη συνταγματική έννοια του όρου, δηλαδή, ως προστασία των ιδιωτών ακόμη και από την κρατική αυθαιρεσία.
Προασπίζοντας και συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση της κοινωνικής ειρήνης, μέσα όμως από την απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.
Σε κάθε ευκαιρία, καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι τηρούμε το Σύνταγμα, ότι τηρούμε τους νόμους, έτσι ώστε να υπηρετούμε τον πολίτη.
Καθώς είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους που ορίζουν με σαφήνεια το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια.
Την ασφάλεια της ζωής του αλλά και της οικονομικής του δραστηριότητας. Τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής του.
Μόνο μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που εγγυάται τη ζωή και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία.
Μόνο μέσα από τη δημιουργία ασφαλούς και δημοκρατικού περιβάλλοντος, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας.
H επιτυχία αυτής της σύνθετης αποστολής εξαρτάται, βέβαια, από μια σειρά προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις είναι, πρώτα από όλα, οργανωτικού χαρακτήρα.
Ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, που παραμένει, θέλω να το επισημάνω αυτό, μια από τις προτεραιότητές μας και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης θα πρέπει να καλύψει πολλά επίπεδα.
Περνώντας από τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και στην ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να εκφραστεί μέσα από τη χάραξη νέων στρατηγικών αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Για την επιτυχή χάραξη αυτών των νέων πολιτικών δράσης, η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει φυσικά να βασιστεί στην πολύτιμη πείρα της αλλά και στην τεχνογνωσία της.
Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να επιχειρήσει ένα διπλό άνοιγμα.
Ένα μεγάλο άνοιγμα προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, διατηρώντας τις ισχύουσες διεθνείς συνεργασίες και εμπλουτίζοντάς τες με άλλες.
Ούτως ώστε, να επωφεληθεί από τη διεθνή τεχνογνωσία σε θέματα χειρισμού των νέων μορφών εγκληματικότητας αλλά και της ήπιας αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς και νεανικής βίας.
Συγχρόνως, θα πρέπει να επιτύχει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία.
Σε επιτελικό επίπεδο, η προσέγγιση με τους πολίτες συνεπάγεται την χάραξη πολιτικών πρωτογενούς πρόληψης του εγκλήματος, με τη συνεπακόλουθη συνεργασία με διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η βελτίωση των σχέσεων με τους πολίτες θα πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα συμπεριφοράς τόσο στις καθημερινές επαφές μαζί τους όσο και στη διαχείριση των εκάστοτε συγκρουσιακών καταστάσεων.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι όλοι είμαστε άνθρωποι.
Και εμείς από τις πολιτικές θέσεις και εσείς στις ένστολες υπηρεσίες αλλά και εκείνοι που παραβιάζουν το νόμο.
Είναι γεγονός, ότι το έργο της Αστυνομίας είναι εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο στις σημερινές συγκυρίες που τα φαινόμενα βίας, καθημερινά διογκώνονται.
Αλλά έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα της Χώρας μας, έτσι επιτάσσουν οι νόμοι, έτσι επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, η Ελληνική Αστυνομία έχει τη βασανιστική υποχρέωση να επιχειρεί ακούραστα να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση της έννομης τάξης, του Συντάγματος, της Ποινικής Δικονομίας και το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην προσπάθεια, όμως να καταπολεμήσουμε το έγκλημα και τα φαινόμενα βίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.
Καταπολέμηση λοιπόν, του εγκλήματος, σεβασμός του πολίτη.
Η πρώτη προτεραιότητα, είναι ο πολίτης και η εσωτερική ασφάλεια της χώρας μας.
Είναι ελπιδοφόρο στις μέρες μας, ότι η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει αποτελέσματα, τόσο στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας, όσο και στην αλλαγή αντίληψης των πολιτών έναντι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Ηγεσίας του Σώματος και της Κυβέρνησης, είναι το αποτέλεσμα αυτό που μετράει, είναι αυτό το αποτέλεσμα που καταγράφεται στη συνείδηση των πολιτών, είναι αυτό το αποτέλεσμα το οποίο τελικά προσδιορίζει την κρίση του πολίτη προς την Ελληνική Αστυνομία.
Προηγουμένως ο Αρχηγός, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επιτεύγματα που πράγματι έδωσαν στον πολίτη μια νέα εικόνα για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια.
Όμως, επιτρέψτε μου να πω και κάτι άλλο. Η έννοια της ασφάλειας δεν στοιχειοθετείται μόνο από την πολιτική εξουσία και τις ένστολες Υπηρεσίες αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας, εάν και οι ίδιοι οι πολίτες δεν πιστέψουν σε αυτή τη νέα φιλοσοφία, αν δεν συμβάλουν και οι ίδιοι στην ισονομία και στην ισοπολιτεία, η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εφικτός στόχος για κανένα.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη μιας σύγχρονης, δυναμικής, μα πάνω απ’ όλα δημοκρατικής Αστυνομίας.
Έχω επίγνωση ότι ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος.
Όμως, αν σας ζητάω πολλά εκ μέρους της Κυβέρνησης, είναι γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι μπορείτε να προσφέρετε πολλά.
Όπως άλλωστε πράττετε μέχρι σήμερα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης.
Η Κυβέρνηση βασίζεται σε εσάς και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να υπολογίζετε στον πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση για ένα καλύτερο αύριο όσον αφορά την προσωπική και την επαγγελματική πορεία σας, το δρόμο τον οποίο έχετε επιλέξει μέσα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η οικονομική συγκυρία είναι πράγματι δύσκολη, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Δίνουμε αγώνα και θα το ξεπεράσουμε και με τον αγώνα σιγά σιγά και σταδιακά τα πάντα θα γίνονται, έτσι ώστε να λειτουργήσει το Σώμα ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά και των οικογενειών σας. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι, με τη θερμή συνεργασία σας, με την εμπιστοσύνη την οποία περιβάλλετε την εργασία σας και με την πολιτική υποστήριξη από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας, αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν.  
Θα πετύχουμε. Εξάλλου είναι υποχρέωσή μας προς την Πατρίδα και την κοινωνία.  
Σας ευχαριστώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διεύθυνση Πληροφόρησης   
Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων   
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010   
Αριθμός Δελτίου: 295587795  
Έκδοση 1  
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ (201010)   
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010  
Ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις επενδυτικές προθέσεις του Κατάρ στην Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:   
Η ιδιωτική επένδυση στον Αστακό δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 στην Νέα Υόρκη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Κατάρ, το οποίο είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε διακρατικές συνεργασίες και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις.  
Η Επιτροπή, που θα εξετάσει πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο της Νέας Υόρκης, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στις εργασίες της επιτροπής που συμπροεδρεύουν από Ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ, ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα συμμετάσχουν επίσης, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.  
Συνεπώς, οποιοδήποτε άλλο σενάριο έχει δει το φως της δημοσιότητας ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Νέα από το e-Pontos

* ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ   
* Μεγάλη επιτυχία στον Υψηλάντειο Δρόμο - Νικητής ο Γιώργος Πάτσας   
* Μηνύματα με σημασία από τους "Αργοναύτες του Έρωτα" του Τ. Κοντογιαννίδη   
* Αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Θρακιώτικου Ελληνισμού   
* ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ   
* ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ