Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Μπότα Πυροσβεστών Αpollo 11 25080 SirSafety

Μπότα Πυροσβεστών Αpollo 11 25080 SirSafety
Αναπνέουσα μεμβράνη Puratex
Αδιάβροχη
Σόλα βουλκανισμένου νιτριλίου σε 300°C
Μη Μεταλλική προστασία δακτύλων για κρούση >200J και σύνθλιψη 15KN
Ενίσχυση επιπλέον στα δάχτυλα από νιτρίλιο
Εσωτερική σόλα διπλής πυκνότητας από πολυουρεθάνη ράμένη με αντιστατική κλωστή από πολυαμίδιο
Αντιστατική
Με απορρόφηση ενέργειας στη φτέρνα
Ενίσχυση αστραγάλων σε 2 σημεία (Πίσω στη φτέρνα και μπροστά στην κλείδωση)
Ενίσχυση στα Δάχτυλα
ΕΝ 345 part 2
EN 12568
Προτεινόμενη Χρήση: 
Για πυρεσβέστες και διασώστες.

TV Intellian i2

TV Intellian i2 
Η Intellian αλλάζει τα δεδομένα, προσφέροντας τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά δορυφορικά συστήματα διασκέδασης και επικοινωνίας στη θάλασσα.
Η δορυφορική κεραία TV Intellian i2 είναι η κατάλληλη επιλογή για μικρά σκάφη (από 25 πόδια ή μικρότερα) γιατί είναι ελαφριά (4,5 κιλά), έχει μικρή διάμετρο (33 cm), ενώ μπορεί να διατηρήσει υψηλή ισχύ σήματος όταν το σκάφος είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι ή πλέει κατά μήκος της ακτής. Το κάτοπτρο της κεραίας έχει 2-άξονες και μπορεί να συνδεθεί με το GPS του σκάφους για γρήγορη απόκτηση δορυφορικού σήματος.
αυτόματη ανίχνευση και παρακολούθηση δορυφόρου σε δύο άξονες
διάμετρος κατόπτρου 33 εκατοστά
βάρος 4,5 κιλά
διαστάσεις κεραίας: Ύψος 38 εκ., Διάμετρος 37 εκ.
ελάχιστη ισχύς λήψης: 51 dBw
δύο LNB
εύκολο στη χρήση χειριστήριο κεραίας με έξοδο για PC
συνδεση με το GPS του σκάφους
θερμοκρασία λειτουργίας: -15°C to +55°C
χρήση ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ καλωδίου για την εγκατάσταση της κεραίας (τροφοδοσία και data)

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων Πιάνων και Λατερνών του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ σας περιμένει!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστοχώρο του κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

CRT 2000

CRT 2000
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


CITIZEN BAND AM/FM EUROPEAN MULTI-NORMS
LARGE LCD DISPLAY COLORS
MULTI-FUNCTIONS

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ CRT

Ο άνδρας που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο Ιστορική κωμωδία

Ο άνδρας που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο Ιστορική κωμωδία 
Συγγραφέας: Γιάννης Παπαγιάννης
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Υπεύθυνος Σειράς: Ελένη Γκίκα
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
Ημερομηνία έκδοσης: 1 Οκτωβρίου 2018
Σχήμα: 14Χ21
Σελίδες: 496
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-567-161-7
Το 2013 η Άννα Μαρία Αθανασίου ξεκινάει να υλοποιήσει ένα τολμηρό όνειρο: με τη βοήθεια ενός πρώην φίλου της προγραμματιστή και τη χρηματοδότηση ενός μικρού κινηματογραφικού παραγωγού, ξεκινούν να φτιάξουν μια ταινία για τη ζωή του προπάππου της Ιάκωβου Αθανασίου, με βάση ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα όμως ξεφεύγει από τα χέρια τους, και η ζωή του εικονικού Ιάκωβου Αθανασίου προκύπτει διαφορετική από εκείνη του πραγματικού.
Γεννημένος την ίδια ημέρα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Ιάκωβος Αθανασίου προσπαθεί ανάμεσα σε δύο εθνικές χρεοκοπίες (1893 και 1932) να επιτύχει το όνειρό του: να διοριστεί μηχανοδηγός στα τρένα. Όμως οι προσπάθειές του συνήθως ανταμείβονται με ξύλο. Ο Ιάκωβος τρώει τη στιγμή της γέννησής του ξυλιές κι αυτό το μοτίβο θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.
Παράλληλα, δύο παθιασμένες ερωτικές ιστορίες, ο πραγματικός σκανδαλώδης έρωτας του Ίωνα Δραγούμη για την Πηνελόπη Δέλτα κι ο φανταστικός αταίριαστος του Ιάκωβου για την Αλεξάνδρα Μπενάκη, γεννούν το ερώτημα: μπορεί η αγάπη όλα να τα καταφέρει;
Ιστορικά πρόσωπα διατρέχουν το μυθιστόρημα και διασταυρώνονται με τους ήρωες της μυθοπλασίας: ο Βενιζέλος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ίων Δραγούμης, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Παύλος Μελάς… Η αφήγηση ξεδιπλώνεται μέσα στην ιστορία και αφηγείται την τύχη όχι μόνο του πρωταγωνιστή, αλλά και της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Μαύρη κωμωδία, μυθιστόρημα αιρετικό και βλάσφημο, όπου οι μύθοι καταρρίπτονται. Όμως, σύμφωνα με τη ρήση του Διονύσιου Σολωμού, «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».

Ο Σκαλκώτας σήμερα. Σειρά συζητήσεων στο πλαίσιο του «2019 – Έτος Σκαλκώτα»

 

Ο Σκαλκώτας σήμερα
Σειρά συζητήσεων στο πλαίσιο του «2019 – Έτος Σκαλκώτα»
10 Ιανουαρίου, 19:00
Πρώτη Συζήτηση με τον μαέστρο και μουσικολόγο Leon Botstein
και τον συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη
Συντονισμός: Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκη

Δύο μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής σήμερα, ο Λέον Μπότσταϊν,διευθυντής ορχήστρας και πρόεδρος του Κολλεγίου Μπαρντ της Νέας Υόρκης, κορυφαία φυσιογνωμία στο χώρο της μουσικής, της εκπαίδευσης και της τέχνης γενικότερα, και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Γιώργος Τσοντάκης θα εγκαινιάσουν τηνΠέμπτη 10 Ιανουαρίου το «2019 Έτος Σκαλκώτα», στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δεκάδες εκδηλώσεις με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του σημαντικότερου έλληνα συνθέτη.
Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, η οποία φιλοξενεί από τον Ιούλιο του 2018 το Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα, διοργανώνει σειρά συζητήσεων, με τους πρωταγωνιστές των συναυλιών που εντάσσονται στο «2019 - Έτος Σκαλκώτα». Οι συζητήσεις θα πλαισιώνουν τις συναυλίες, με σκοπό να αναδείξουν όψεις του έργου του συνθέτη σήμερα, καθώς και τις απόψεις μουσικών και μουσικολόγων που έχουν ασχοληθεί με αυτό.

Η εναρκτήρια συζήτηση, στις 10 Ιανουαρίου, θα εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις της χρονιάς, με πρώτες, τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 11 Ιανουαρίου και τη συναυλία της Ορχήστρας Φιλαρμόνια στις 14 Ιανουαρίου. Η συζήτηση θα δώσει την ευκαιρία σε νέους συνθέτες και σπουδαστές μουσικής, αλλά και στο ευρύ κοινό, να ακούσουν τις απόψεις σημαντικών ανθρώπων της σύγχρονης μουσικής για το πώς η τεχνική και η αισθητική του Ν. Σκαλκώτα και των συγχρόνων του αφομοιώθηκαν στα μετέπειτα ρεύματα. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά και σε έργα άλλων συνθετών που επίσης θα παρουσιαστούν στις συναυλίες, όπως των Δημήτρη Μητρόπουλου, Richard Strauss και Γιώργου Τσοντάκη, που θα ερμηνεύσει την επομένη στη συναυλία της η ΚΟΑ.

Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Γιώργος Τσοντάκης, οι μέντορες του οποίου είχαν μεταλάβει των προτύπων των συνθετών της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης και που σήμερα έχει αναπτύξει μια πολύ σημαντική διεθνή καριέρα ως συνθέτης και καθηγητής. Συνομιλητής του θα είναι ο Λέον Μπότσταϊν, διευθυντής ορχήστρας και προέδρος του Κολλεγίου Μπαρντ της Νέας Υόρκης, αλλά και μεγάλη φυσιογνωμία στο χώρο της τέχνης και ιδιαίτερα της μουσικής, ο οποίος θα διευθύνει τη συναυλία της 11ης Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, 19:00

Αίθουσα Διδασκαλία Μουσικής Βιβλιοθήκης
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη

Η Μαρούδα και οι καλικάτζαροι (ένα παραδοσιακό παραμύθι καταγεγραμμένο στην Ιερισσό)

 Η Μαρούδα και οι καλικάτζαροι

Το όμορφο αυτό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι έχει καταγραφεί στην Ιερισσό από τον συνεργάτη της ομάδας του "Κυττάρου", Ιωάννη Πλιούκα. Δημοσιεύθηκε στο 17ο τεύχος/2018 του περιοδικού "Κυττάρο Ιερισσού", σ. 32-33.

Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΠΛΙΟΥΚΑΣ

image009.jpg

Μια φορά κι ένα καιρό στην άκρη του χωριού ζούσε μια γυναίκα με τις δυο της κόρες την Άννα και την Μαρούδα. Η Άννα ήταν κανονική της κόρη και η Μαρούδα παρακόρη, ψυχοκόρη όπως την έλεγαν τότε.
Την Άννα την αγαπούσε και την φρόντιζε πάρα πολύ. Της έφτιαχνε ό,τι φαγητά της άρεσαν και της έραβε ωραία φορέματα. Ενώ στη Μαρούδα έδινε ό,τι φαγητά περίσσευαν και ό,τι φορέματα δεν ήθελε η Άννα.  Την Μαρούδα όμως δεν την στενοχωρούσαν αυτά και ούτε την ένοιαζαν γιατί ήταν χαρούμενη και καλή κοπέλα. Γι’ αυτό και την αγαπούσε όλη η γειτονιά και όλο το χωριό. Τα παλικάρια του χωριού δεν έχαναν ευκαιρία να περνούν από την γειτονιά της να την καλημερίζουν και να πιάνουν κουβέντα μαζί της. Ακόμα και τα ζώα που είχαν στην αυλή που τα φρόντιζε και τα περιποιούταν η Μαρούδα την αγαπούσαν κι όταν την έβλεπε ο μεγάλος πετεινός που είχαν στην αυλή ανέβαινε στη σκεπή και χτυπώντας τα φτερά του φώναζε χαρούμενα «κικιρίκου κικιρίκου ήρθε η καλή μας η Μαρούδα να μας ταΐσει και να μας ποτίσει κικιρίκου κικιρίκου»
Όταν τα έβλεπε όλα αυτά η παραμάνα της ζήλευε πολύ και θύμωνε.
Μια χρονιά σαν πέρασε καιρός και ήρθαν τα Χριστούγεννα οι νοικοκυραίοι και οι νοικοκυρές άρχισαν τις ετοιμασίες. Καθάριζαν τα σπίτια και έπλεναν τα ρούχα. Ζύμωναν ψωμιά και ετοίμαζαν γλυκά. Έσφαζαν τα γουρούνια και ετοίμαζαν παστό, πλιμιβριές και λουκάνικα. Εκείνες τις μέρες όμως έβγαιναν και τα καλικατζαράκια που πείραζαν και έκανα ζημιές σε όλα τα σπίτια για να γελάνε με τους ανθρώπους. Για αυτό και οι νοικοκυρές κλείδωναν στα ντουλάπια  τα γλυκά και τα ψωμιά για να μην τα βρίσκουν τα καλικατζαράκια και τα μαγαρίσουν. Οι νοικοκυραίοι κρεμούσαν τα λουκάνικα σε ένα ξύλο  μπροστά στο τζάκι και βάζαν φωτιά γιατί τα καλικατζαράκια φοβόταν τη φωτιά και δεν τα πλησίαζαν για  να μην τα κάψει.  Ένα άλλο που φοβόταν τα καλικατζαράκια ήταν ο ήλιος. Γι΄ αυτό και έβγαιναν πάντα νύχτα να κάνουν τις σκανδαλιές τους.
Μια από κείνες τις μέρες λοιπόν φώναξε την Μαρούδα η παραμάνα της και της είπε  «Αύριο Μαρούδα θα πάμε στο λάκκο στα Πλακιά να πλύνουμε και να καθαρίσουμε τα ρούχα για τα Χριστούγεννα».
Ξύπνησε νωρίς νωρίς το άλλο πρωί η Μαρούδα και αφού ετοίμασε τον γαϊδουράκο τον φόρτωσε με τα ρούχα και το καζάνι  και ξεκίνησαν με την παραμάνα της για τον λάκκο. Αφού έπλυναν τα ρούχα, τα άπλωσαν στα τριγύρω κλαδιά για να στεγνώσουν. Η  ώρα όμως πέρασε·νύχτωσε και τα ρούχα δεν στέγνωσαν και λέει τότε η παραμάνα.
«Εγώ Μαρούδα θα πάρω τον γάιδαρο και θα φύγω να γυρίσω στο χωριό.  Εσύ θα μείνεις να φυλάς τα ρούχα μη μας τα κλέψουν και έρθουν και οι καλικάτζαροι και μας τα λερώσουν».
Τότε η καημένη η Μαρούδα είπε:
«Πως θα μείνω μόνη εδώ; Φοβάμαι»
Και η παραμάνα της απάντησε:
«θα κάνεις αυτό που σου λέω και το νου σου στα ρούχα».

kallik.gif
Σαν νύχτωσε για τα καλά η Μαρούδα πήγε και κρύφτηκε από τον φόβο της πίσω από κάτι  κλαδιά. Σαν πέρασαν τα μεσάνυχτα άκουσε  φωνές και τραγούδια που όλο και πλησίαζαν κοντά της και άκουσε τις φωνές να λένε
«Ελάτεεεεε κάποια ρούχα είναι εδώ απλωμένα· ελάτε να τα βρωμίσουμε για να γελάσουμε».
Όταν η Μαρούδα κατάλαβε ότι οι φωνές που άκουσε ήταν από τα καλικατζαράκια βγήκε από την κρυψώνα της  και άρχισε να φωνάζει και να λέει:
 «Φύγετε από δω είναι δικά μου τα ρούχα μην τα πειράζετε».
«Και ποια είσαι εσύ;» ρώτησαν τα καλικατζαράκια
«Είμαι η Μαρούδα» απάντησε τότε αυτή.
Και τότε οι καλικάτζαροι πιάστηκαν σε κύκλο γύρω της και χορεύοντας τραγουδούσαν:
«Τα ρούχα της Μαρούδας θα τα κατουρήσουμε και θα τα λερώσουμε τραλαλά τραλαλά».
Τότε άρχισε να κλαίει η κοπέλα και τα καλικατζαράκια ρώτησαν:
«Γιατί κλαις; Μας φοβάσαι;».
«Όχι» απάντησε η Μαρούδα «κλαίω γιατί άμα τα λερώσετε θα έρθει η μάνα μου το πρωί και θα με μαλώνει».
Τότε ο αρχικαλικάτζαρος της είπε «αφού σε μαλώνει η μάνα σου να σε πάρουμε στη χώρα μας να σε κάνουμε νύφη να σε παντρέψουμε με ένα καλικάτζαρο».

p-a-54.jpg

«Να έρθω λέει η Μαρούδα αλλά πώς να εμφανιστώ έτσι; Με το παλιό φουστάνι;».
«Θα σου φέρουμε εμείς φουστάνι» είπαν τα καλικατζαράκια και έφυγαν. Σε λιγάκι γύρισαν με ένα πανέμορφο φόρεμα με δαντέλες και βελούδα και το έδωσαν στη Μαρούδα.
«Τώρα είσαι  ωραία νύφη» είπαν οι καλικάτζαροι «έλα μαζί μας».
«Να έρθω» απαντάει η Μαρούδα «αλλά έτσι; Με τα παλιά τα γρουνοτσάρουχα που φοράω θα γίνω νύφη;».
«Τι παπούτσια θες;» την ρώτησαν τότε κι αυτή απάντησε:
«θέλω  ένα ζευγάρι όμορφα και ακριβά παπούτσια».
«Θα σου φέρουμε εμείς παπούτσια» είπαν τα καλικατζαράκια και έφυγαν. Σε λίγο γύρισαν με ένα ζευγάρι όμορφα και ακριβά παπούτσια.
«Τώρα είσαι έτοιμη» λένε πάλι όλα μαζί «έλα μαζί μας!»   
«Ναι, ναι, να έρθω!» απαντάει η κοπέλα «αλλά  μ΄αυτά τα μαλλιά; Θέλω και ένα χρυσό χτένι να τα χτενίσω και να τα περιποιηθώ.  Πως θα εμφανιστώ έτσι;».
«Θα σου φέρουμε εμείς χτένι» ξαναλένε τα καλικατζαράκια και φεύγουν τρέχοντας. Σε λίγη ώρα γύρισαν με ένα υπέροχο χρυσό χτένι με πολλά πολύτιμα χρωματιστά πετράδια πάνω. Μόλις χτένισε τα μαλλιά της η Μαρούδα με μια φωνή τα καλικατζαράκια είπαν
«ΤΩΡΑ είσαι έτοιμη!»
«Ναι λέει η Μαρούδα αλλά… πως θα εμφανιστώ στο γαμπρό χωρίς μπιλιτζίκια;»
«Θα σου φέρουμε εμείς μπιλιτζίκια» φώναξαν πάλι όλα μαζί και χάθηκαν μέσα στη νύχτα. Σε λίγη ώρα γύρισαν πίσω με τα λαμπρότερα μπιλιτζίδια  που είχε δει η Μαρούδα. Φλουριά για το λαιμό, σκουλαρίκια για τα αυτιά, βραχιόλια και δαχτυλίδια για τα χέρια. Μόλις τα φόρεσε η Μαρούδα όλα τα καλικατζαράκια έμειναν με ανοιχτό το στόμα.
Μόλις συνήλθαν από τον θαυμασμό είπαν:
«τώρα είσαι έτοιμη και σαν πριγκίπισσα!! Άντε να φεύγουμε τώρα για τη χώρα μας γιατί περνάει η νύχτα και θα ξημερώσει».
«Ναι» απάντησε η Μαρούδα «μόνο που…»·
«Μόνο που τι;» ρώτησαν οι καλικάντζαροι!
«Να… με όλα αυτά τα υπέροχα ρούχα και μπιλιτζίκια πώς θα πάω με τα πόδια; Τις νύφες τις παγαίνουνε καβάλα σε άλογο. Κι έτσι όπως είμαι στολισμένη μου πρέπει άλογο με χρυσή σέλα και χρυσά χαλινάρια»
«Θα σου φέρουμε εμείς ένα άλογο» είπαν και έφυγαν γρήγορα. Σε κάμποση ώρα επέστρεψαν με ένα όμορφο άσπρο άλογο με στολισμένη σέλα και πολλά στολίδια.
Την ώρα που έφερναν το άλογο άκουσαν μακριά από το χωριό τους  πετεινούς να φωνάζουν «κικιρίκου κικιρίκου ξυπνήστε χωριανοί να πάτε στις δουλείες σας βγαίνει ο ήλιος κικιρίκουυυυυυυ».
Όταν το  άκουσαν οι καλικάτζαροι όλοι μαζί τρομαγμένοι με μια φωνή φώναξαν «ο ήλιος! Βγαίνει ο ήλιος» και άρχισαν να τρέχουν να πάνε να κρυφτούν να μην τους κάψει ο ήλιος.
Έμεινε λοιπόν μόνη η Μαρούδα με όλα τα στολίδια και το άλογο που της έφεραν  οι καλικάντζαροι.
Πίσω στο σπίτι της η παραμάνα της αφού ξημέρωσε βγήκε στο δρόμο και κοιτούσε αν επέστρεφε η Μαρούδα και έλεγε «πάει η Μαρούδα… απόψε την πήραν οι καλικάτζαροι».
Σαν το άκουσε ο μεγάλος πετεινός ανέβηκε πάνω στη σκεπή και κοιτούσε κι αυτός δεξιά κι αριστερά αν έρχεται η Μαρούδα.  Ξαφνικά άρχισε να φωνάζει «κικιρίκουυυυ έρχεται η Μαρούδα.  Έρχεται στολισμένη πάνω σε άλογο σαν πριγκίπισσα κικιρίκουυυυ».
Η παραμάνα τον μάλωσε «ξουτ παλιοπετεινέ τη Μαρούδα την πήραν οι καλικάτζαροι».
Σαν έφτασε η Μαρούδα στο σπίτι της στολισμένη η μάνα της άρχισα να την καλοπιάνει και να την ρωτάει πού βρήκε όλα αυτά τα στολίδια και το άλογο και η Μαρούδα απάντησε ότι το προηγούμενο βράδυ της τα χάρισαν οι καλικάτζαροι. Τότε η μάνα φώναξε την Άννα, την κόρη της, και της είπε:
«Σήμερα θα πας κι εσύ στο λάκκο να πλύνεις ρούχα κι όταν έρθουν οι καλικάτζαροι θα ζητήσεις πιο όμορφα στολίδια και φορέματα. Και άλογο, μην ξεχάσεις το άλογο».
 Πήγε λοιπόν η Άννα, άπλωσε τα ρούχα και κρύφτηκε πίσω από τα κλαδιά και περίμενε να εμφανιστούν οι καλικάντζαροι. Πράγματι σε λίγη ώρα μόλις σκοτείνιασε άκουσε τα τραγούδια τους. Εμφανίστηκε μπροστά τους  και τους παρακάλεσε να μην της πάρουν τα ρούχα γιατί θα την μάλωνε η μάνα της.
« Είσαι η Μαρούδα;» την ρώτησαν.
«Όχι δεν είμαι η Μαρούδα, είμαι η Άννα» τους απάντησε.
«Που πήγε η Μαρούδα;»
«Η Μαρούδα έφυγε» τους είπε.    
«Εντάξει τότε θα πάρουμε εσένα για νύφη» είπαν οι καλικάτζαροι.
«Θα έρθω απάντησε η Άννα αλλά θέλω φουστάνι, παπούτσια, χτένι, κοσμήματα και άλογο» ζητώντας όλα μαζί όσα είχε πάρει το προηγούμενο βράδυ η αδερφή της σιγά σιγά.
«Εμείς θα στα φέρουμε» φώναξαν τα καλικατζαράκια και έφυγαν γρήγορα. Σε λίγη ώρα γύρισαν με όλα όσα ζήτησε η Άννα.  Έτσι η άμυαλη Άννα δεν είχε άλλη δικαιολογία και αναγκάστηκε να  τα ακολουθήσει στη χώρα τους.
Την άλλη μέρα το πρωί η μάνα βλέποντας ότι η ώρα περνούσε και η Άννα δεν ερχόταν είπε στον πετεινό: «ανέβα βρε στα κεραμίδια να δεις αν έρχεται η Άννα μου».
Αφού δεν πήρε απάντηση από τον κόκορα  ανήσυχη βγήκε στο δρόμο και φώναζε  «αχ  τί έπαθα η δόλια; Αυτό που ήθελα για την Μαρούδα το έπαθε η Άννα μου».
Κανείς ποτέ δεν έμαθε τίποτα για την Άννα από τότε.
Όσο για την Μαρούδα καλοπαντρεύτηκε με ένα καλό και εργατικό παλικάρι και έκανε πολλά παιδιά. Ποτέ δεν της έλειψε τίποτα και ήταν πάντα ευτυχισμένη.
Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα  
YPSILANTH SOFIA _0015 αντίγραφο.jpg
Παππούς με εγγόνια [Φωτογραφία της Σοφίας Υψηλάντη]

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 2019 [Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ '70]


ΔΙΑΦΟΡΟΙ
Ημερολόγιο Ποίησης 2019
Η γενιά του '70

ΣΕΛΙΔΕΣ: 128 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 12 x 17
ISBN: 978-960-606-101-1 • 12,00€
Η ποιητική της πορεία συνεχιζόμενη αφήνει τον ορίζοντα των προσδοκιών ανοιχτό και αισιόδοξο, επιβεβαιώνοντας, ευτυχώς, ότι η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.
Η ποιητική γενιά του ’70 εκόμισε ήδη εις την τέχνη το υγιές και τολμηρό πνεύμα της συγκρουσιακής ανανέωσης του ποιητικού λόγου, που δεν θα είναι ίδιος μετά τη συμβολή της. Επιβεβαίωσε ότι οι ρήξεις και στον ποιητικό λόγο μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές στην αισθητική απόδοση του ποιητικού νοήματος, επιβεβαιώνοντας τόσο την αξεδιάλυτη σχέση περιεχομένου και μορφής στην τέχνη, αλλά και την πεποίθηση ότι η τέχνη πρέπει να συγκινεί με το υλικό της μέρος. Ανέδειξε την ανθρώπινη προοπτική του ποιητικού λόγου εμβαθύνοντας στη σύνθετη ανθρώπινη περιπέτεια, πολιτική, κοινωνική, και επί της ουσίας υπαρξιακή, αναβαθμίζοντας το μικρό και ασήμαντο, αναζητώντας την ποίηση στην καθημερινότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, κατακυρώνοντας το νόμιμο του Ανέλπιστου. Η ποιητική της πορεία συνεχιζόμενη αφήνει τον ορίζοντα των προσδοκιών ανοιχτό και αισιόδοξο, επιβεβαιώνοντας, ευτυχώς, ότι η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος. Μαρία Ν. Ψάχου


Ζωοδόχου Πηγής 73, 10681 Αθήνα. Τηλ: 2103822251 - 2103815433 - 2103816661 - Fax: 2103815882 email: info@govostis.gr

Μοναδικά παιχνίδια Janod για αξέχαστες γιορτές!






ΕΔΡΑ - ΓΡΑΦΕΙΑ
ΤΑΤΟΪΟΥ 121 & ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΗ 1
144 52 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΛ.: 210 28 04 800 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 13-15
106 78 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 36 18 654

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema το μυθιστόρημα του Δημήτρη Ι. Καλανδράνη «Ο Ασκητής»

Δημήτρης Ι. Καλανδράνης
Ο Ασκητής
Σελ.:430, Τιμή: € 15.00
ISBN: 978-960-6893-45-2
Εκδόσεις Gema
Μεγαλωμένος με στερήσεις και ταπεινώσεις στο Κάιρο, ο Αιγυπτιώτης Πέτρος Μιχαηλίδης οικοδομεί έναν ισχυρό χαρακτήρα με αυστηρή πειθαρχία. Ο αγνός του έρωτας για «το κορίτσι του πάνω ορόφου» τον ενδυναμώνει. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εξελίσσεται σε έναν ασυμβίβαστο, σύγχρονο και αιρετικό ασκητή των πόλεων. Αντιστέκεται στο κατεστημένο, κάνει λαμπρή καριέρα και αντιμετωπίζει δυναμικά τις προκλήσεις της ζωής, παραμένοντας πιστός στις πεποιθήσεις του.
Ο Δημήτρης Ι. Καλανδράνης  γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1936. Σπούδασε λογιστικά, ξενοδοχειακά και ξένες γλώσσες. Στην Ελλάδα εργάστηκε 30 χρόνια σε αεροπορική εταιρεία. Μετά τη συνταξιοδότησή του ζει μόνιμα στην Πάρο, όπου έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Γράφει διηγήματα και δοκίμια στα Νέα της Πάρου και στη Φωνή της Πάρου. Το 2011 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Του έρωτα, της ψυχής, και το 2012 το αγγλικό βιβλίο Getting to understand the Greeks, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά. Το 2013 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Διάβα ψυχής και έρωταΟ Ασκητής είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA: Μαρασλή 3, 106 76 Κολωνάκι, Αθήνα
τηλ.: 210- 7258350, fax: 210- 7222072,
e-mail: info@gemapublications.grwww.gemapublications.gr

Τα πουλιά της ψυχής μου

Τα πουλιά της ψυχής μου 
Εγώ δεν είμαι κήρυκας να περιγράφω την λουσάτη ζωή της νεόπλουτης κοινωνίας. Ούτε τις αναμνήσεις των καταστροφέων της ζωής. Ό,τι θωρώ μολογώ. Για ό,τι ζούμε, για ό,τι αντιπροσωπεύουμε εμείς και οι φίλοι μας, τα μαύρα πουλιά της δυστυχίας, γράφω.
Όπως τα αντιλαμβάνομαι κι ανάλογα με τις φτωχές μου δυνάμεις. Δεν μου αρέσουν οι γραμμές και οι κατευθύνσεις. Παίζω τα παιγνίδια μου με το φως, στο πέρασμα του χρόνου στο τόπο μας. Δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε ψυχρός εκτελεστής παραγγελιών. Το κέφι μου κάνω. Ούτε θέλω να αναπαράγω λαϊκές δεισιδαιμονίες και δοξασίες από το τζάκι της γιαγιάς. Δεν θέλω ο αναγνώστης να σπαταλά το χρόνο του στην παραδοσιολαγνεία. Ψάχνω την ομορφιά της παλιάς εποχής, μα και τα δώρα που προσφέρει στην νέα, χωρίς έτοιμες ιδέες. Μου αρέσει ο τρόπος ζωής που έχω επιλέξει κι αυτόν προσπαθώ να εκφράσω. Καταγγέλλω ό,τι ασκημίζει τη ζωή και τη ψυχή μας. Μα, πάνω από όλα είμαι ο εαυτός μου, ο ορατός και ο αόρατος, αλλά και ο αυστηρός κριτής του ίδιου του εαυτού μου. Διαλαλώ ότι «Του Γέρου Κόσμου η Καρδιά, Καινούργιο Αίμα Θέλει!»
Τα κείμενα και τα κιτάπια μου, δεν αποτελούν πραμάτειες, στα ράφια της βιομηχανίας. Στις πλάτες κουβαλώ αμαρτίες της ζωής μου. Είμαι ένας πλανόδιος πραματευτής που διαλαλώ ιδέες. Είναι η κραυγή και ο ψίθυρός μου. Καθημερινά τσακώνομαι με τον αόρατο εαυτό μου για να παραμένει νέος και αλητόβιος. Εραστής της ζωής και της τέχνης.
Τα πουλιά της ψυχής μου 
Διηγήματα
περιέχει Cd με τραγούδια-μελοποιημένη ποίηση του Κωστή Μουδάτσου, από το συγκρότημα "Το κάλεσμα της Φύσης"
συγγραφέας:Κωστής Μουδάτσος
Isbn: 978-960-579-075-2
Σελίδες:300
Λιανική Τιμή: 20,00 ευρώ

Καλάβρυτα: 8 μυστικά τους που πρέπει να δοκιμάσετε.


Καλάβρυτα: 8 μυστικά τους που πρέπει να δοκιμάσετε.

Σημειώστε...

Tαρτάκια με μους τυριών.
Μυρωδάτη κοτόσουπα με καστανό ρύζι.
Αρωματική μαρμελάδα μανταρίνι.

Το ταπεινό βότανο που μας προστατεύει από τον καρκίνο!

Χασάπικο Πολίτικο - Τατασόπουλος/Κώτη/Μυστακίδης

Ξενώνας Μπαλακώστα - Λίμνη Πλαστήρα

Ξενώνας Μπαλακώστα - Λίμνη Πλαστήρα
Ξενώνας Μπαλακώστα - Λίμνη Πλαστήρα- 34%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 6 ετών (+2 επιλογές)
 Πρωινό
 Έως 31/05/2019
 Early check in στις 10:00 και Late Check out στις 18:00!

Τί θα κατασκευάσει ο Μυτιληναίος στο Θριάσιο Πεδίο



Τί θα κατασκευάσει ο Μυτιληναίος στο Θριάσιο Πεδίο