Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

«ΠΟΤΕ ΝΤΟΡΤΙΑ ΠΟΤΕ ΕΞΑΡΕΣ»



Πότε ντορτια, πότε εξάρες, είναι θα έλεγα ο πιο τέλειος χαρακτηρισμός, για την πολυτάραχη ζωή της αξέχαστης ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ!

Όμως, είναι και ο τίτλος του βιβλίου που σας προτείνουμε να αποκτήσετε, έτσι, για να γνωρίσετε την ΜΕΓΑΛΗ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑ μέσα από τις σελίδες του, οι οποίες περιέχουν αφηγήσεις της ιδίας.

Περίμενα καιρό να κυκλοφορήσει κάποιο βιβλίο που να αναφέρεται στην Μπελλου, και να που η ΣΟΦΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ επιμελήθηκε την συγγραφή του, ενώ οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, την έκδοση.

Θα μπορούσαν στο βιβλίο αυτό να μπουν ένα σωρό τίτλοι, έτσι σαν συμπλήρωμα, για να φωτογραφίσουν τις αδικίες που έγιναν στην Μπελλου, να φωτογραφήσουν ΟΛΟΥΣ εκείνους που την ξέχασαν, κάνοντας την να είναι η απόδειξη του «περιπλανώμενη ζωή, περιπλανώμενο κορμί»!

Θυμάμαι, ήταν Αύγουστος του 97’, και ετοίμαζα την εκπομπή μου «ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ» στο Ράδιο Χαλκιδική.

Δευτέρα, 25 Αυγούστου, κάτι με έσπρωχνε στο να ετοιμάσω ένα αφιέρωμα στη μεγάλη ρεμπέτισσα για την Τετάρτη, έτσι για να γίνει λίγο πιο «οργανωμένα», να βρω από το αρχείο μου στοιχεία βιογραφικά, και ότι χρειαζόταν για να βγει πλήρης η εκπομπή!

Την Τετάρτη, το αφιέρωμα έγινε, αλλά ήταν κάτι σαν «επικήδειος», μια και εκείνη την ημέρα η ΜΕΓΑΛΗ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑ άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Μεταξά!

Τελευταία, την είχα δει όταν νοσηλευόταν στο Σωτηρία, περιστοιχισμένη από ένα δυο δικούς της ανθρώπους, σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν όταν μπήκε στο Μεταξά!

Και να σκεφτεί κανείς, ότι 27 Αυγούστου έφυγε, ενώ σε δυο μέρες, στις 29, είχε τα γενέθλια της.

Το βιβλίο αυτό με συγκλόνισε.

Με μετέφερε στην εποχή του ρεμπέτικου, και με έκανε να γνωρίσω το «πατάρι» του κάθε μαγαζιού, και το τι γινόταν στην «πιάτσα».

Πολλοί, έχουν μια λανθασμένη εικόνα σχετικά με την Σωτηρία Μπελλου, και αυτό γιατί η μεγάλη αυτή τραγουδίστρια και συμμετείχε, αλλά και έβγαλε κάποιες δισκογραφικές δουλειές που είχαν σχέση με τον χώρο του «εντέχνου» τραγουδιού.

Θα επαναλάβω αυτό που έλεγα και λέω και στις εκπομπές μου!

Η Σωτηρία Μπελλου σαν καλλιτέχνιδα ήταν ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑ.

Μάλιστα, κάποιοι ξένοι την είχαν χαρακτηρίσει σαν την Εντιθ Πιαφ της Ελλάδας. Ήταν η τραγουδίστρια, που σήκωνε στο πόδι όποιο μαγαζί εμφανιζόταν, και οι λάτρεις της, δεν ήταν μόνο άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά ήταν και πολλοί νέοι, ειδικά από το 69’ και μετά, μέχρι και όταν σταμάτησε να τραγουδάει.

Θέλω να συγχαρώ τη Νομικό και Δημοσιογράφο Σοφία Αδαμιδου, που επιμελήθηκε την συγγραφή του βιβλίου αυτού.

Σίγουρα ήταν το δυσκολότερο εγχείρημα της.

Μέσα από το βιβλίο διαπίστωσα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ στάση κάποιων «κυρίων» της ΕΜΣΕ (ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδος), αλλά και πολλών άλλων.

Δυστυχώς όμως έτσι είναι.

Στη χώρα μας, συνηθίζεται όλους εκείνους που πραγματικά προσέφεραν , να τους πετούνε στο περιθώριο, και να τους θυμούνται μόνο όταν και αν υπάρχει στη μέση «κονόμα» για ορισμένους.

Γιατί να αποτελέσει η Μπελλου εξαίρεση;

Αποκτήστε φίλοι μου το βιβλίο ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ –«ΠΟΤΕ ΝΤΟΡΤΙΑ ΠΟΤΕ ΕΞΑΡΕΣ», και γνωρίστε την μεγάλη ρεμπέτισσα.

Επίσης, το βιβλίο συνοδεύεται από ένα CD, με μεγάλες επιτυχίες της Μπελλου

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ»



Δώδεκα μεγάλα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, τραγουδησμένα από τη μεγάλη μας ρεμπέτισσα, δώδεκα τραγούδια γραμμένα από τους ΜΗΤΣΑΚΗ, ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΛΟΥΒΑΤΟ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, αλλά και στίχοι γραμμένοι από την ιδία την ΜΠΕΛΛΟΥ, έρχονται να μας κρατήσουν συντροφιά στην παρέα, στο κρασί, στο μεράκι, στον «Νταλγκά» που λέγανε και οι παλιοί.

«ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ».

Ο τίτλος του τραγουδιού σε μουσική Γιάννη Παπαϊωάννου και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Μπάμπη Τσάντα), έγινε και ο τίτλος της πολύ επιτυχημένης δισκογραφικής δουλειάς που σας προτείνω.

Είναι σαν να γίνεται κάποιος κομμάτι της ιστορίας του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού, ακούγοντας αυτά τα τραγούδια, ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο της Μπελλου.

Τα ζεις αυτά τα τραγούδια είναι σαν να σε «διακτινίζουν» στα καπηλειά του χθες, η αν θέλετε στις «κοσμικές ταβέρνες» εκείνης της εποχής, των δεκαετιών ΄50-΄60.

Η πρώτη έκδοση αυτού του δίσκου, έγινε το Μάρτη του 1984, και έσπασε ρεκόρ πωλήσεων.

Και πώς να μην γίνει κάτι τέτοιο, όταν ο κόσμος διψούσε για καλό τραγούδι, για λαϊκό τραγούδι, για ρεμπέτικο;

Ας μην ξεχνάμε, ότι η κυκλοφορία αυτού του δίσκου έγινε στις αρχές της πιο δύσκολης για το Ελληνικό τραγούδι δεκαετίας, της δεκαετίας του 80’, που το τραγούδι μας άρχισε να παίρνει πια την κάτω βόλτα, επηρεασμένο από «ξένες προσμίξεις».

Οι πωλήσεις ήταν τεράστιες, χωρίς όμως να συμβεί το φαινόμενο των ημερών μας με τους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

«Το δικό σου το μαράζι λοιπόν φίλε μου, Πριν το χάραμα θα ακούσω, και θα σου πω Πως θα περάσει η βραδιά, με την Μικρή του καμηλιέρη»….

Σωτηρία Μπελλου, «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ».

Ο μεγάλος Σολίστας του μπουζουκιού ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, γράφει για την Σωτηρία Μπελλου.

«Συνάντησα για πρώτη φορά τη Μπελλου τότε που βρήκα στη δουλειά , 1955-56. Είχαμε πάει να τη δούμε με κάποιο συνθέτη, τον Μπαμπη Μπακάλη νομίζω, στο Περιστέρι.

Εκεί σε μια αυλή έμενε την εποχή εκείνη που ήταν «εκτός μάχης».

Είχε ανοίξει μάλιστα κι ένα μανάβικο αν θυμάμαι καλά. Η μοίρα των μεγάλων τραγουδιστών που όσο κι αν έχουν πουλήσει χιλιάδες δίσκους, κάποια στιγμή εκείνοι που εισέπραξαν τα χρήματα τους πετάνε στην άκρη.

Συνέβη στη Μπελλου τότε, το ‘ζησε μετά ο Τσαουσακης, αλλά και πέρα από το ρεμπέτικο, μήπως ξέρει κανείς πόσα πήρε ο Παπασιδερης από τα εκατομμύρια που έφερε η φωνή του σε κάποιους;

Φίλοι, αλλά από μακριά με τη Σωτηρία. Ο καθένας είχε το δρόμο του.

Δε δουλέψαμε ποτέ μαζί σε μαγαζί και βρεθήκαμε για πρώτη φορά στη δισκογραφία όταν έκανε τα «Λαϊκά προάστια» του Ανδριοπουλου.

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της θα ξέρουν ότι είναι πολύ επιλεκτική στα πρόσωπα που θέλει στο στούντιο την ώρα που ηχογραφεί.

Ούτε συνθέτη θέλει πολλές φορές, ούτε εταιρία, ούτε τίποτα πέρα από τον ηχολήπτη.

Στην περίπτωση μου, πέρα από το παίξιμο μου, ήθελε τότε ναμαι παρών σ’ όλη την διαδικασία .

Πίναμε τα ουζακια μας, τα λέγαμε , τραγουδούσε, καμιά φορά αν έβλεπε και Κανά στραβό, έβριζε.

Είναι ιδιόρρυθμη και αθυρόστομη, αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά όσοι βρέθηκαν κοντά της, ξέρουν επίσης ότι έχοντας αυτήν δίπλα τους, έχουν ένα φίλο»………

Αυτά, και άλλα έγραψε ο Κώστας Παπαδόπουλος για την Σωτηρία Μπελλου.

«ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ»!

Αποκτήστε αυτό το CD, και κάνετε πιο πλούσια τη δισκοθήκη σας!

Καλή ακρόαση!

«ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ»!



Μια ενδιαφέρουσα πιστεύω βιβλιοπροταση είναι αυτή που σας κάνω, διότι αφορά έναν μεγάλο Συνθέτη..

Λίγο πριν τις γιορτές, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ το βιβλίο του αξέχαστου φίλου, και δασκάλου ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ με τίτλο «ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ»!

Ένα βιβλίο όπου μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον μεγάλο συνθέτη τόσο μέσα από την «αφήγηση» του ιδίου, όσο και μέσα από όσα έγραψαν άλλοι γι αυτόν.

Μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε αναλυτικά το έργο του, τις συνεργασίες του, τα τραγούδια του!

Αυτή τη γλυκιά μελαγχολία των παιδικών του χρόνων που δεν πέρασαν ΠΟΤΕ, και την έβγαζε μέσα στα τραγούδια του!

Ναι φίλοι μου.

Ο Κουγιουμτζης είχε την παιδική ψυχή, και αθωότητα, που δύσκολα συναντάς στις μέρες μας.

Γι αυτό άλλωστε και ΠΕΤΥΧΕ, το έργο του να πέσει σαν «ζωογόνος βροχή» στο τραγούδι μας, και να το θεριέψει, μαζί με τα άλλα ιερά τέρατα του χώρου, τα μη «εμπορικά»!

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού, πολλοί επώνυμοι εκδηλώνουν τα πραγματικά τους αισθήματα, τις πραγματικές τους σκέψεις, απέναντι σε έναν συνθέτη που είχε ακόμα πολλά να δώσει, και που φάνηκε ότι η δουλειά του δεν ήταν «τυχαία», αλλά είχε βγει από καλό, και σπάνιο «αμόνι».

Προσωπικά, νοιώθω υπερήφανος που ο άνθρωπος αυτός με τίμησε με την φιλία του, αλλά παράλληλα, βλέπω την «άδεια θέση» στη βεράντα, στα Μουδανιά, και είναι σαν να στέρεψε η πηγή της γνώσης για εμένα.

Πήρα πολλά από τον Σταύρο Κουγιουμτζη.

Διδάχθηκα πώς να προσέχω την λεπτομέρεια στα ακούσματα μου, έμαθα ότι ένας μεγάλος συνθέτης όπως ήταν εκείνος, ήταν καλύτερο να μην επιβιώνει μέσα σε θορύβους και «φανφάρες» όπως κάνουν πολλοί σήμερα, αλλά να κάνει «θόρυβο» με το έργο του.

Αυτές και άλλες πολλές λεπτομέρειες αναφέρει το βιβλίο «ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ», που σας προτείνω να αποκτήσετε, όχι απλά για να γνωρίσετε τον Σταύρο Κουγιουμτζη, αλλά για να γνωρίσετε το ΕΡΓΟ του, το οποίο αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνικού Τραγουδιού!

Να και ένα μικρό αποσπασμα, από αυτά που γράφει ο συνθέτης στο βιβλίο του, το οποίο δεν πρόλαβε να δει να κυκλοφορεί!

«Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ οριστικά με το τραγούδι, ήμουν είκοσι πέντε χρονω. Έπαιζα τότε αρκετά καλά πιάνο και είχα καλές θεωρητικές βάσεις.

Θυμάμαι με πόση όρεξη ένα πρωί κάθισα στο πιάνο. Αφού έπαιξα καμιά ώρα, σταμάτησα απογοητευμένος!

Δεν με ικανοποιούσαν αυτά που έπαιζα. Έμεινα για λίγο να κοιτάζω τα πλήκτρα. Υστέρα έκλεισα το πιάνο. Ήμουν πολύ πικραμένος, γιατί από παιδί αγαπούσα τα τραγούδια και θαύμαζα αυτούς που τα γράφανε.

Όταν αργότερα άκουσα τα πρώτα τραγούδια του Χατζιδάκι, Χάρτινο το φεγγαράκι, Διώξε τη λύπη παλικάρι, και άλλα που με μάγεψαν, είπα στον εαυτό μου: «Ψάξε μέσα σου. Ψάξε να βρεις τον δικό σου δρόμο κι αν έχεις κάτι να πεις, θα το πεις».

Μ’ αυτές τις σκέψεις άρχισα πάλι δειλά – δειλά να γράφω»!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ – ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ.

Αποκτήστε αυτό το βιβλίο, και γνωρισθείτε με τον μεγάλο αυτό δημιουργό, που στις 12 του προπερασμένου Μάρτη, έφυγε από κοντά μας!

«ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»



Ακόμα μια πρόταση, και αυτή τη φορά και με ΕΙΚΟΝΑ, είναι τα «Τραγούδια της Φωτιάς»!

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, με την υπογραφή του Νίκου Κούνδουρου!

Είναι οι «στιγμές» της Ελλάδας, αμέσως μετά την Δικτατορία, όταν ο κόσμος αποζητούσε την γαλήνη της ψυχής μέσα από το τραγούδι, και γέμιζε ασφυκτικά τα γήπεδα, στα οποία γινόταν συναυλίες!

Μια βιντεοκασέτα «ΦΩΤΙΑ», όπως και τα τραγούδια που ακούγονται σ’ αυτήν !

Συμμετέχουν, και τραγουδούν: ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ, ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες!

Ας γνωρίσουμε όμως και τον Νίκο Κούνδουρο!

Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής στο εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αλλά τελικά στράφηκε στον κινηματογράφο και το 1954 γυρίζει την πρώτη του ταινία «Μαγική Πόλη» όπου η ματιά του δημιουργού συνδίασε την κοινωνική αντίληψη με την εικαστική ματιά σε μια γνήσια λυρική διάθεση που στάθηκε κύριο χαρακτηριστικό σε όλο το μετέπειτα έργο του. Επηρεασμένος από τον ιταλικό νεορεαλισμό, συγκεντρώνει στις πρώτες του ταινίες τις έγνοιες και τα προβλήματα του ελληνικού χώρου στο μεταπολεμικό χάος μιας πατρίδας που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα στις αντίξοες συνθήκες, που της κληροδότησε ο β’ παγκόσμιος, αλλά και ο εμφύλιος πόλεμος.

Στην δεύτερη ταινία του «Δράκος» που ακόμα και σήμερα θεωρείται ό,τι καλύτερο γέννησε ο προβληματικός, νεοελληνικός κινηματογράφος εκφράζει μ’ έναν πρωτοπόρο υπερρεαλιστικό ύφος μία ελληνική κοινωνία παγιδευμένη μέσα στις αντιφάσεις της. Ο συμβολικός κόσμος του λούμπεν προλεταριάτου, στο λιμάνι του Πειραιά, παίρνει καυκική μορφή εκφράζοντας έμμεσα το κοινωνικό και υπαρξιακό αδιέξοδο της μετεμφυλιακής Ελλάδας, όπου ο προδομένος και ονειροπόλος λαός του λιμανιού, ανυψώνει σε αρχηγό τον μυθικό δράκο και τον εμπιστεύεται. Η διφορούμενη γοητεία ενός φανταστικού λαϊκού καμπαρέ, τα τραχιά πρόσωπα των αντρών, η τρυφερή γοητεία των πόρνων, οι μουσικές της ανατολής και η ελπίδα για μια καλύτερη «επόμενη μέρα», σπρώχνουν, προς την αποδοχή μιας πλαστής ζωής, που το τίμημά της είναι ο θάνατος.

Η τρίτη ταινία του Κούνδουρου, «Οι Παράνομοι» μεταφέρει το αδιέξοδο στα υψίπεδα των βουνών. Οι ήρωες της ταινίας, εξεγερμένοι Έλληνες, υπολείμματα των παλιών ληστοφυγόδικων και των ανταρτών του εμφυλίου, παγιδευμένοι στους φοβερούς βράχους των θεσσαλικών μετεώρων, παλεύουν να ξεφύγουν από την παγίδα της προσωπικής ζωής τους, αλλά και των χωροφυλάκων που τους έχουν περικυκλώσει. Στο «Ποτάμι» μια εξωστρεφική ανάλυση της αρπαχτηκότητας του έρωτα και της εναντίωσης σε κάθε λογής εξουσία, οι ήρωες, αναζητώντας το ελάχιστο δικαίωμά τους στη ζωή, ακροβατούν στα όρια του εφικτού και του ανέφικτου, με φόντο το ποτάμι που διαχωρίζει αυτό το ελάχιστο που είναι η ζωή τους, με εκείνο το αόριστο και ανέφικτο που υπόσχεται το πέρασμα στην άλλη πλευρά του ποταμού.

«Στο Σημάδι της Αφροδίτης», ο σκηνοθέτης βασισμένος στο αρχαιότερο, ίσως, ρομάντζο του ελληνικού κόσμου, Δάφνης και Χλόη, επιχειρεί μια καταβύθιση στο μαγικό κόσμο του πρώτου έρωτα. Δανεισμένος από τα «Ειδύλλια» του Θεόκριτου, ένας αγροτικός κόσμος, μιας προ-μεταπρατικής κοινωνίας, φιλοξενεί τον έρωτα δύο μικρών παιδιών, θυμίζοντας στο θεατή την αρχέγονη δύναμη της λίμπιντο. Η ταινία φορτωμένη βραβεία, μέσα και έξω από τη χώρα που τη γέννησε, αποτέλεσε οριακό σταθμό, στρέφοντας τα μάτια της Ευρώπης και της Αμερικής στο νεογέννητο κατά κάποιο τρόπο, ελληνικό κινηματογράφο.

«Στο Πρόσωπο της Μέδουσας» ή «Vortex» ο σκηνοθέτης ερευνά την ψυχική και κοινωνική αποκοπή των ηρώων του, την αλληλοκαταστροφή της λογικής και του ενστίκτου, του αρσενικού και του θηλυκού, απομονώνοντας τους ήρωές τους σε ένα νησί του Αιγαίου, προωθώντας ως τα ακρότατα όρια την αφαιρετική διαδικασία με τις γεωμετρημένες, καθαρές, πλαστικές και κινητικές εικόνες, και τις αντιθέσεις λευκού και μαύρου.

Το 1974 ο Νίκος Κούνδουρος, γυρίζει ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Τα Τραγούδια της Φωτιάς» καταγράφοντας την επική κατάκτηση των δρόμων της Αθήνας από το λαό. Ένα ξέφρενο πανηγύρι στα γήπεδα και στους δρόμους, εκεί που διαμορφώθηκε η απαίτηση του λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία. Αιτήματα που όρισαν την μετέπειτα επαναφορά της ελληνικής πατρίδας στο δρόμο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Αμέσως έπειτα με τη βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, επιστρέφει στο παλιό του όνειρο και μεταφέρει στον κινηματογράφο το κλασσικό βιβλίο του Ηλία Βενέζη, «31328» οδυνηρό ημερολόγιο του ξολοθρεμού μιας ομάδας Ελλήνων, ελάχιστο δείγμα της απάνθρωπης επιθετικότητας των Τούρκων, που οδήγησε στον ξεριζωμό τριών εκατομμυρίων Ελλήνων από τα πανάρχαια ελληνικά χώματα της Μικράς Ασίας.

Το 1985 ο Κούνδουρος γύρισε το «Μπορντέλο» όπου η εποχή της Κρητικής Επανάστασης του 1895 δίνει λαβή σε μια ταινία μπαρόκ, μελέτη της παρακμής και της έξαρσης του επαναστατημένου υπό φρούρηση και έλεγχο ευρωπαϊκών δυνάμεων του νησιού.

Το 1992 γύρισε στη Ρωσία, σε συνεργασία με τα studio της Μόσχας την ταινία «Μπάιρον, μπαλάντα για ένα δαίμονα». Είναι οι τελευταίες μέρες του μεγάλου Άγγλου ποιητή στο Μεσολόγγι, ταινία με μία σπάνια λυρική και συγχρόνως δραματική δύναμη. Το 1997 γυρίζει την ταινία «Οι Φωτογράφοι», ελεύθερη μεταφορά της τραγωδίας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στον σύγχρονο ταραγμένο από πολέμους, ανατολικό κόσμο.

Παράλληλα με τον κινηματογράφο, η ενασχόληση του Σκηνοθέτη με το θέατρο, σημειώνεται με μια σειρά επικών, μπορεί να πει κανένας, έργων. Ανεβάσματα πολυπρόσωπα και πολυέξοδα στα μεγάλα θέατρα, που άντεχαν να φιλοξενήσουν έργα όπως, η «Όπερα της Πεντάρας» του Μπρεχτ, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η «Ηλέκτρα» όπερα του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στην Επίδαυρο, την «Λαϊκή Όπερα Ερωτόκριτος» στο Ηρώδειο και τέλος, το μεσαιωνικό έπος «Ο Διγενής Ακρίτας και η Βασίλισσα των Αμαζόνων» πάλι στο Ηρώδειο.

Αυτός, φίλοι αναγνώστες, είναι ο Νίκος Κούνδουρος, ο Δημιουργός του ντοκιμαντέρ «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» και των τόσων άλλων, μεγάλων έργων. Αποκτείστε, λοιπόν, όλοι «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ». Είναι εθνικό κεφάλαιο.

ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

(Μην ψάχνεις ποιος φταίει, κοίτα πρώτα τον καθρέφτη σου)

Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί όλες αυτές τις μέρες για το πυροσβεστικό σώμα, επειδή ο κάθε μαϊντανός έγινε ξαφνικά ο «ειδικός», ο «σχεδιαστής», ο…., σας έχω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

Αφού δεν υπάρχει καμία λογική, ε, ας συμμετάσχουμε και εμείς, Επαγγελματίες και Εθελοντές Πυροσβέστες σ’ αυτό το Θέατρο του παραλόγου, όπου οι υπεύθυνοι, κοιτούν πώς να πετάξουν τις ευθύνες σε εκείνους που ΔΕΝ φταίνε.

Διαβάστε λοιπόν με προσοχή.

Ολοκληρώθηκε μια καυτή εβδομάδα, μάχης με τα θερμά μέτωπα, σε όλη τη χώρα, όπου οι Πυροσβέστες, για άλλη μια φορά, βρέθηκαν μόνοι τους, όχι μόνο στο κέντρο της πύρινης λαίλαπας, αλλά και στο μάτι του επικοινωνιακού κυκλώνα, που συνήθως συνοδεύει τις καταστροφές στη χώρα μας. Ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι της χώρας, για την προστασία της υγείας τους, έφευγαν στις 12 το μεσημέρι από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους, το πυροσβεστικό προσωπικό επιχειρούσε μπροστά στις αδηφάγες φλόγες με θερμοκρασίες που έφταναν και ξεπερνούσαν τους 45 βαθμούς.

Και βέβαια, έκαναν το καθήκον τους, όπως πάντα, μένοντας επί πολλά 24ωρα στο βουνό στα μέτωπα των πυρκαγιών, μοναχικοί φρουροί του εθνικού φυσικού πλούτου. Την ίδια ακριβώς ώρα, οι συνήθεις σχολιαστές, σύμβουλοι, ειδικοί, πανεπιστήμονες, τέως και νυν, υποψήφιοι κλπ εξαπολύανε από τα επίσης κλιματιζόμενα γραφεία τους, τις περισπούδαστες σκέψεις τους, τις αναλύσεις τους, και τις πολύτιμες γνώμες τους για αυτά που έγιναν και θα γίνουν, πιστοί στο κλασικό νεοελληνικό ρηθέν του καφενείου: «κάνε με πρωθυπουργό για μία μέρα και θα τα λύσω όλα.»

Ξαφνικά οι Πυροσβέστες εν μία νυκτί, δέχθηκαν το κοινωνικό τηλεοπτικό ανάθεμα. Οι ήρωες των σεισμών, οι επαγγελματίες των Ολυμπιακών Αγώνων, οι ικανοί διασώστες του ΗΛΙΟΣ και της ΧΥΜΑ, βαπτίστηκαν μπαλαρίνες, ταβλαδόροι, άχρηστοι, ανεκπαίδευτοι κ.α.

Όλη η κοινωνία έψαχνε το άλλοθί της για την καταστροφή και τη βρήκε εύκολα, σε αυτόν που έβλεπε μπροστά της, τον ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ.

Γιατί όλοι οι άλλοι, όπως συνήθως γίνεται στις μεγάλες κρίσεις, βρίσκονταν, όπως συνήθως, στους κλιματιζόμενους χώρους τους, απολαμβάνοντας της θεαματική εικόνα από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους. Πράγματι, σύμφωνα με όλους αυτούς: Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει για την δραματική αλλαγή του κλίματος. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει για την ερημοποίηση της υπαίθρου. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που ο τα δάση μας έχουν γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει για το δασολόγιο και το κτηματολόγιο που ακόμα γίνεται. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που τα δάση γέμισαν βίλες. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που το καλύτερο χορτάρι για τους βοσκότοπους βγαίνει στην καμένη γη. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που δεν υπάρχει νοοτροπία εθελοντισμού στους Ο.Τ.Α. και στην κοινωνία γενικότερα (όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο) Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει για την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που δουλεύει και για τους δύο συναδέλφους που λείπουν (12.500 οργανικές – 4.500 ελλείψεις). Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που το 24ωρο έχει 24 ώρες και η εβδομάδα έχει 7 μέρες και δεν μπορεί να δουλέψει παραπάνω. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει για την όποια μείωση ή καθυστέρηση των δαπανών για την προληπτική πυροπροστασία Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που σε όλη την χώρα δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που οι Πυλώνες της ΔΕΗ περνάν μέσα από τα δάση Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που παράλληλα καίγονταν η βιομηχανική περιοχή της Αθήνας (Σχηματάρι) και άλλες 100 τουλάχιστον πυρκαγιές σε όλη τη χώρα Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που αυτός και οι επικεφαλείς του, έχουν ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής των συμπολιτών τους και τη δικιά του Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που δεν έβαλε το κορμί του προσάναμμα για την επέκταση της φωτιάς, αλλά το έκανε ανάχωμα και ασπίδα για την προστασία της κοινωνίας Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ φταίει που η κοινωνία μας αρέσκεται στην κριτική και αποφεύγει τη συμμετοχή

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΠΟΥ ΦΤΑΙΕΙ. ΣΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΕΚΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟΣ

Πηγή: Ε.Α.Π.Σ

Και κλείνω με τούτο.

Είμαι υπερήφανος που είμαι Εθελοντής Πυροσβέστης, που ανήκω σε αυτήν την «οικογένεια», που πρώτα βλέπει τον πλησίον, και μετά τα του οίκου της.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ



Πολλοί θα αναρωτιούνται τώρα, «ποιος είναι αυτός»;

Πρόκειται φίλοι μου για μια μορφή όλο «μυστήριο», όπως ήταν και ο αρχαίος.

Αλλά ας ξεκινήσω το αφιέρωμα, και θα γνωρίσουμε για καλά αυτόν που ήδη ξέρουμε! Στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο Πυθαγόρας ήταν καλλιτέχνης από τη φύση του.

Με ότι κι αν καταπιάστηκε, η τέχνη του είχε κέντρο τον άνθρωπο.

Έγραψε τραγούδια για την καθημερινότητα μιλώντας απλά και γι αυτό αγαπήθηκε

από τον κόσμο. Ο Πυθαγόρας ήταν μάστορας της λαϊκής γλώσσας και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λαϊκός ποιητής.

Ο Πυθαγόρας Παπασταματίου γεννήθηκε το 1930 στο Αγρίνιο και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τον βρήκε να τελειώνει το Δημοτικό. Το 1940 γράφτηκε στο οκτατάξιο Γυμνάσιο αρρένων Αγρινίου. Στην κατοχή οι γονείς του μαζί με τις αδελφές του, για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Γερμανούς, κατέφυγαν στον Ορεινό Βάλτο.

Ο Πυθαγόρας βρέθηκε φιλοξενούμενος σ' ένα χωριό της καμένης από τους Γερμανούς Μακρυνείας, ενώ ο αδελφός του ήταν στο αντάρτικο.Το Μάρτιο του 1944, δεκατετράχρονος μαθητής της Τετάρτης οκταταξίου,

προσχώρησε στον ΕΛΑΣ. .Αγωνίστηκε ως την ημέρα που έφυγαν οι Γερμανοί και στη συνέχεια επέστρεψε και τελείωσε το Γυμνάσιο.

Στις μαθητικές του εργασίες υπέγραφε ως Πυθαγόρας. Όταν ο φιλόλογος Πάνος Παπαχρήστος τον ρώτησε κάποτε στην τάξη, γιατί δεν γράφει και το επώνυμό του, απάντησε γελώντας: Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, δε χρειάζεται επώνυμο

Από το βιβλίο του 'Άγγελου Αξιώτη «Πυθαγόρας: 30 χρόνια τραγούδια» διαβάζουμε για τα μαθητικά του χρόνια:

Όταν ήταν μαθητής της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου, σε μια μαθητική

παράσταση τον Μάρτη του 1948, με τον Παπαφλέσσα του Μελά, του ανατέθηκε ο

ρόλος του Παπαφλέσσα. Η ηθοποιία του έκαμε κατάπληξη. ,Ήταν αληθινός Παπαφλέσσας... Καταχειροκροτήθηκε. Πήρε έτσι το βάπτισμα του ηθοποιού.

Το 1949 Τελείωσε το Γυμνάσιο και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη.

Αποφοίτησε με άριστα και εργάστηκε στο θέατρο, ενώ παράλληλα έγραφε στίχους και επιθεωρήσεις πίστας. Πρώτο του τραγούδι, και μεγάλη επιτυχία το 1954, ήταν το «ξαναβλέπω το μικρό το αμαξάκι» σε μουσική του Νίκυ Γιάκοβλεφ και με ερμηνεύτρια την Μαίρη Λώ.Ο Κώστας Ασημακόπουλος θυμάται: «...το ζαχαροπλαστείο του Νίκυ Γιάκοβλεφ με τους διαλεχτούς πίνακες και τ' αξιόλογα έργα τέχνης στις προθήκες, αποτελούσε τόπο συνάντησης καλλιτεχνών.

Εκεί, μαθητής ακόμα του Γυμνασίου, τον πρωτογνώρισα ..και με τη λίγη κρίση μου σημάδεψα από τότε την ευγένεια που είχε. Κι ακριβώς αυτή η ευγένειά του, μαζί με την έμφυτη μουσικότητα του τον αξίωσαν, στα χρόνια που ακολούθησαν...».Από το 1958 και μετά ασχολήθηκε κυρίως με το γράψιμο. Στίχοι, επιθεωρήσεις πίστας, κινηματογραφικά σενάρια που σαν ταινίες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Στις ταινίες του πάντα ερμήνευε έναν από τους δεύτερους ρόλους.

Το 1964 γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στην ταινία «κάθε λιμάνι και καημός». Υπογράφει επίσης το ομότιτλο τραγούδι, που σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, ερμήνευσαν και έκαναν μεγάλη επιτυχία οι Πάνος Γαβαλάς και Ρία Κούρτη.

Έγραψε πολλά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες: «Ο Σταμούλης ο λοχίας», «Όταν πίνει μια γυναίκα», «Πίσω από τις καλαμιές», «Κυρά Γιώργαινα», «Στα βράχια της Πειραϊκής», «Νύχτα στάσου», «Ο επιπόλαιος»κλπ.

Το 1972 με την προοπτική δημιουργίας ενός μεγάλου δίσκου, έδωσε στο φίλο του Απόστολο Καλδάρα τον κύκλο τραγουδιών «Μικρά Ασία».

Ο Καλδάρας αναφέρεται σ' αυτήν τη συνεργασία: «Θα υπενθυμίσω μόνο το έργο του Μικρά Ασία που είχα την τύχη να μελοποιήσω εγώ, που συγκίνησε το πανελλήνιο και που... με τόσο μεγάλη μαεστρία, στα στενά πλαίσια ενός δίσκου βέβαια, επεξεργάστηκε το θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και που μόνο αυτό στάθηκε αρκετό να του ανοίξει την πόρτα για το Πάνθεον των μεγάλων του λαϊκού στίχου.».

Από το «Βήμα» στις 31/8/'72 διαβάζουμε τον Παύλο Παλαιολόγου να γράφει:

«Μικρά Ασία ο τίτλος. Του Καλδάρα η μουσική, του Πυθαγόρα οι στίχοι, του Νταλάρα και της Αλεξίου το τραγούδι.. Δεν είναι Σεφέρηδες, Σικελιανοί, Παλαμάδες.

Ούτε μουσουργοί με παγκοσμιότητα που δονούν το πεντάγραμμο.Ναι αλλά στις στροφές του δίσκου είμαστε εμείς, είναι ο πόνος, ο καημός, το βογκητό ενός λαού.

Μαζί μ' αυτό και η βαθύτατη ανθρωπιά..

Δόξες του έθνους, μεγάλοι ποιητές, ακαδημαϊκοί και Νόμπελ, σας στρώνω δάφνες για

να περάσετε. Συμπαθάτε μας όμως όταν σας λέμε ότι με τη δική σας λύρα με τους υψηλούς φθόγγους δε ράγισε η ψυχή της μάζας όσο οι απλοϊκοί αυτοί στίχοι και τα

λαϊκά μοτίβα που γυρίζουν στις στροφές ενός δίσκου». Ούτε πρόκειται ποτέ να ξεχαστώ.Μετά το 1972 ο Πυθαγόρας ασχολήθηκε περισσότερο με τα θεατρικά.

Εργάστηκε ως συγγραφές επιθεωρήσεων για το μουσικό θέατρο με ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1973 διετέλλεσε έκτακτο μέλος, το 1974 πάρεδρος και '75 τακτικό μέλος της εταιρείας θεατρικών συγγραφέων. Αυτήν τη χρονιά κυκλοφόρησε και ο θρυλικός δίσκος «Υπάρχω» σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και τον Στέλιο Καζαντζίδη να ερμηνεύει μοναδικά. Ο Καζαντζίδης μιλώντας για τον Πυθαγόρα αναφέρει:

«...θα ήταν ίσως πλεονασμός να μιλήσω για τον αξέχαστο Πυθαγόρα σαν στιχουργό. Ο άνθρωπος Πυθαγόρας θα μείνει πάντα στη μνήμη μου, στη θύμηση, στην καρδιά μου. Συναισθηματικός, ανιδιοτελής, καθαρός, φίλος.Μεγάλο το μέγεθος του καλλιτέχνη και του ανθρώπου, όπως μεγάλο και το κενό που άφησε ο χαμός του»!

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είπε για τον Πυθαγόρα!

«Ο Πυθαγόρας, ως την εποχή της "Μικράς Ασίας", ήταν ένας στιχουργός, που είχε στο ενεργητικό του τεράστιο αριθμό επιτυχιών. Στα δέκα τραγούδια που έγραφε, τα τρία, τουλάχιστον, γίνονταν σουξέ! Σε βαθμό, που όλες οι εταιρείες δίσκων, να επιζητούν τη συνεργασία του και να τον αμείβουν πλουσιοπάροχα. Οι συνθέτες, που δούλευαν μαζί του, δεν ήταν οι λεγόμενοι έντεχνοι (Μόνο με τον Λοϊζο συνυπέγραψαν δύο τραγούδια στο δίσκο "Τα τραγούδια της Χαρούλας".

Ήταν οι Λαϊκοί. Και απ' αυτούς πρωτίστως ο Καλδάρας. Με την "Μικρά Ασία" , όμως ο Πυθαγόρας πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί το έργο αυτό, με την αποφασιστική δική του συμβολή, βρέθηκε στα χείλη όλων των Ελλήνων και ο δίσκος φυσικά, εμπορικά, εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Δεν υπήρχε δισκοθήκη, που να μην έχει τη "Μικρά Ασία", τη δεκαετία του '70. Από τότε, όμως, έχουν περάσει πολλά χρόνια. Στις δισκοθήκες της νεολαίας, αμφιβάλλω αν υπάρχει το έργο. Ένα έργο πλούσιο, χυμώδες, ουσιαστικό και προπαντός έντιμο».

Ο Πυθαγόρας έφυγε στις 13 Νοέμβρη του 1979.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ζούμε σε μια χώρα, όπου η θεωρία υπερισχύει της πράξης.

Όπου τα ΘΑ είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ζούμε σε μια χώρα, όπου τον συντονισμό για τις έκτακτες ανάγκες τον έχουν (κατά πλειοψηφία) άνθρωποι οι οποίοι μόνο για τέτοια θέση δεν είναι.

Ο τελευταίες πυρκαγιές, κατέδειξαν με τον πιο ΤΡΑΝΤΑΧΤΟ τρόπο, τι συμβαίνει όταν οι ανίδεοι χώνουν τη μύτη τους παντού.

Και πιστεύω είναι η κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσω ορισμένες πραγματικότητες που έλαβαν χώρα στα διάφορα μέτωπα, και που είχαν σαν αποτέλεσμα τον ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, οι οποίες λόγο των αμέτρητων μετώπων ήταν διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα.

Εάν νομίζετε φίλοι μου, ότι η μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι πυροσβέστες ήταν ΜΟΝΟ τα μέτωπα της φωτιάς, η οι καιρικές συνθήκες, σας πληροφορώ ότι κάνετε μεγάλο λάθος.

Υπήρχε ακόμα μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ δυσκολία,.

Υπήρχε λοιπόν η δυσκολία που ακούει στο όνομα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Από καταγγελίες έχει προκύψει ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι βουλευτές (και όχι μόνο) που ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ (και σε πολλές περιπτώσεις το επέτυχαν) να φύγουν από κάποιο μέτωπο δυνάμεις, και αεροσκάφη, και να κατευθυνθούν προς την «Εκλογική τους περιφέρεια» γιατί είχε και εκεί φωτιά.

Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από ΚΑΝΕΝΑΝ γιατί κατά την διάρκεια του χαμού, ακουστήκαν και ονόματα από τα δελτία ειδήσεων, αλλά δεν είδαμε κάποιον Εισαγγελέα να αρπάζει αυτούς τους «Εθνοσωτήρες».

Ο κάθε πολιτικάντης λοιπόν, μου έγινε ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ από την μια στιγμή στην άλλη, για να σώσει ΟΧΙ την περιοχή του, αλλά τις ΨΗΦΟΥΣ που παίρνει το κόμμα του και ο ίδιος από αυτήν.

Και όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, για την όποια αποτυχία, ποιος θα την πλήρωνε την νύφη;

Μα ποιος άλλος;

Η Πυροσβεστική όπως πάντα.

Αν ανατρέξουμε σε διάφορα γεγονότα, θα διαπιστώσουμε ότι Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ κάνει κακό στην πυροσβεστική, και κατ’ επέκταση και στον τόπο.

Και αυτό το λέω γιατί στα υψηλόβαθμα κλιμάκια του σώματος, η πολιτικές επιλογές αλλάζουν κάθε τόσο, και οι περισσότεροι αξιωματικοί που τοποθετούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι τα αυριανά ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ, που στην πρώτη ευκαιρία θα τους «πάρουν το κεφάλι» προκειμένου να γλυτώσουν το «πολιτικό κόστος».

Είναι κοινή διαπίστωση, και συμφωνούν ΟΛΟΙ, ανεξαρτήτου κόμματος σ’ αυτό.

Πολλά ακούστηκαν και ακούγονται περί «μη συνεργασίας» Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας, λόγο προσωπικής ΚΟΝΤΡΑΣ μεταξύ του Αρχηγού, και του …. ΤΕΩΣ αρχηγού και νυν Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας.

Θα πρέπει να είναι πολύ ΑΦΕΛΗΣ κάποιος για να πιστέψει ότι ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής προκειμένου να κοντράρει τον Γ.Γ.Π.Π «σαμποτάρισε» τον όποιο σχεδιασμό.

Αν και ο Γραμματέας βγήκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, και σήμερα ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ έμμεσα και άμεσα (κάτι που ΔΕΝ τον τιμά καθόλου γιατί ήταν αυτός που το εκθείαζε παλιότερα), δεν είναι τόσο χαζός να βάλει μπροστά την όποια προσωπική του κόντρα και να αφήσει να καεί η Ελλάδα.

Πόσο Μάλλον ο Αρχηγός, που από την πρώτη «σπίθα» ήταν στα μέτωπα, αντιμετωπίζοντας τόσο τις φωτιές, όσο και το «ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ» της πολιτικής ηγεσίας.

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική ηγεσία ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ, και όχι όταν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές.

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ μήνες πριν, όταν από τον ΜΑΡΤΙΟ είχε ενημερωθεί από την πυροσβεστική Υπηρεσία για την ΑΔΥΝΑΜΙΑ μας να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, αλλά έγραψε την πυροσβεστική, στα ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ της.

Ο «ΣΕΡ» ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΙΤΥ



25/01/1925 Μεταξουργείο.

Γεννιέται το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά του Μιχάλη και της Μαρίκας Ζαμπέτα, ο Γιώργος, το δεύτερο αγόρι της οικογένειας.

Ο πατέρας του ήταν κουρέας, και πιο πριν αμαξάς, ενώ έπαιζε μπουζούκι ερασιτεχνικά, το οποίο είχε μάθει από τον πατέρα του Φραγκούλη.

Κάπου στα 1931 και σε ηλικία έξι ετών, ο μικρός Γιώργος έρχεται σε επαφή με το μπουζούκι το οποίο είχε πάντα ο πατέρας του στο κουρείο.

Τόση εντύπωση του έκανε αυτό το όργανο, και τόσο πολύ του άρεσε ο ήχος του, που στην αρχή άρχισε να γρατζουνάει, και στη συνέχεα έκανε αυτό το όργανο ένα με την ψυχή του.

Σε ηλικία 17 ετών, ο Γιώργος Ζαμπέτας έχει δημιουργήσει το πρώτο του συγκρότημα, το οποίο αποτελούσαν οι φίλοι του Κώστας Γερανταλής, Βαγγέλης Μελιτζούρης, και Γιώργος Αρώνης, και αρχίζουν σαν κομπανία να κάνουν καντάδες.

Το πρώτο μεροκάματο απ’ το μπουζούκι έρχεται το 1950.

40 – 50 δραχμές μεροκάματο, και στο πατάρι του μαγαζιού μαζί με τον Ζαμπέτα είναι οι Στράτος Παγιουμτζής, και Τάκης Μπίνης.

Η απόφαση έχει πλέον παρθεί!

Επάγγελμα: «Μπουζουξής».

Την ίδια εποχή ο Γιώργος Ζαμπέτας παίρνει ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων και από εκεί ακούγονται και τα πρώτα του τραγούδια ζωντανά.

Το καλοκαίρι του 1951 συνεργάζεται με τον Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ το χειμώνα του 1951 – 52 συνεργάζεται με τον Γιώργο Μητσάκη.

Παράλληλα όμως το 1951 ο Γιώργος Μητσάκης γίνεται η αιτία και παίζει ο Ζαμπέτας για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Ο Πύργος των Ιπποτών» με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Δεύτερη ταινία είναι ο «Μεγαλοκαρχαρίας» όπου και εκεί το μπουζούκι του Ζαμπέτα δίνει ξεχωριστό χρώμα στα τραγούδια της ταινίας.

Βρισκόμαστε πλέον στα 1953.

Από τότε οι παραγωγοί των κινηματογραφικών εταιριών φωνάζουν συνέχεια τον Ζαμπέτα να παίξει στις ταινίες.

Εκτός από τον κινηματογράφο, εργάζεται πλέον και στα μαγαζιά της εποχής, μαζί με τα πρώτα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, όπως τον Μάρκο, τον Παπαϊωάννου, και άλλους.

Σεπτέμβρης του 1957.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας φεύγει για την Αμερική.

Εκεί συναντιέται με τον Μανώλη Χιώτη, και δουλεύουν στο ίδιο μαγαζί.

Ιανουάριος 1958, και ο Ζαμπέτας επιστρέφει στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας συνεχίζει το δημιουργικό του έργο, είναι πλέον γνωστός στο πανελλήνιο.

Συνεργάζεται με τον Μάνο Χατζιδάκι, και το μπουζούκι του περνά για άλλη μια φορά τα σύνορα παίζοντας τα «Παιδιά του Πειραιά».

Δεύτερη ταινία του Χατζιδάκι όπου παίζει ο Ζαμπέτας είναι η «Ελλάς η χώρα των ονείρων».

Κατόπιν συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη στην «Γειτονιά των αγγέλων».

1960, και ο Ζαμπέτας συνεργάζεται με τους Σακελλάριο, Καραγιάννη, Ναπολέων Ελευθερίου και άλλους, επενδύοντας με την μουσική του στίχους που γράφτηκαν για τις ανάγκες κάποιων ταινιών, ενώ συνεχίζει να γράφει στίχους και μουσική για τη δισκογραφία.

1962.

Συνεργάζεται με το Σταύρο Ξαρχάκο και παίζει μπουζούκι στην ηχογράφηση της «άπονης ζωής», και άλλων τραγουδιών.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας είναι πλέον ένας καταξιωμένος δημιουργός, και τα τραγούδια του τραγουδιούνται από όλους τους Έλληνες.

Είναι περιζήτητος σαν «σολίστ» του μπουζουκιού.

Μεγάλα ονόματα που επισκέπτονται την Ελλάδα όπως ο Άντονι Κουήν, Αριστοτέλης Ωνάσης, και άλλοι πολλοί, πάνε να ακούσουν τον Ζαμπέτα στα μαγαζιά που δουλεύει.

Τραγούδια όπως τα «Δειλινά» (1965), «χάθηκες» (1964), «Αγωνία» (1969), και πάρα πολλά άλλα, τραγουδιούνται από μικρούς και μεγάλους ακόμα και σήμερα.

Η μουσική του σε ταινίες όπως «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Ο τζαναμπέτης», «Ο εμίρης και ο κακομοίρης», «Τρελός τα ‘χει 400», αλλά και σε άλλες ενενήντα και πλέον ταινίες, έκαναν τον καθένα μας με το που άκουγε μια απλή πενιά, να λέει « Αυτός είναι Ζαμπέτας».

Ξεχώριζε η μουσική του γιατί τη «ζούσε».

Γιατί άκουγε τα «αηδόνια της αυγής στα ανθισμένα κλώνια», και αυτό το κελάιδισμα το ανοιξιάτικο το έκανε μουσική και στίχο, που το έστελνε σε εμάς με «Χίλια περιστέρια».

Τα αηδόνια έπαψαν να κελαηδούν για τον Γιώργο Ζαμπέτα την Τρίτη 10 Μαρτίου 1992 στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

«Που ήσουν φίλε κι άργησες

Τα χρόνια έχουν φύγει

Κι η πόρτα που σου άνοιξα

Χίλιες πληγές μ’ ανοίγει».

Αξίζει να γνωρίσουμε τις 95 ταινίες, οι οποίες «στολίστηκαν» από τα μουσικά «κεντίδια» του Ζαμπέτα.

Ο πύργος των ιπποτών (1951), Μικροί και μεγάλοι εν δράση (1963), Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963), Ανήσυχα νειάτα (1963), Τα κόκκινα φανάρια (1963), Ο ανιψιός μου ο Μανώλης (1963), Το πιθάρι (1963), Η σοφερίνα (1964), Παράνομοι πόθοι (1964), Ζητιάνος μιας αγάπης (1964), Τα δίδυμα (1964), Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964), Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964), Η μοίρα μιας ορφανής (1964), Φτωχός αλλά τίμιος (1965), Φτωχολογιά (1965), Περάστε την πρώτη του μηνός (1965), Μερικές το προτιμούν χακί (1965), Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές (1965), Με πότισες φαρμάκι (1965), Ξαναγύρισε κοντά μου (1965), Η ζωή μου ανήκει σε σένα (1965) Είναι βαρύς ο πόνος μου (1965), Θύελλα σε παιδική καρδιά (1965), Κλαίω και σε αναζητώ (1965), Ο ουρανοκατέβατος (1965), Μια τρελή – τρελή οικογένεια (1965), Η φωνή μιας αθώας (1965), Ένας τρελός τρελός Βέγγος (1965), Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Φως νερό τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις (1966), Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966), Κάνε τον πόνο σου χαρά(1966), Ένα καράβι Παπαδόπουλοι (1966), Να ζει κανείς η να μην ζει (1966), Ο εξυπνάκιας (1966), 5000 ψέματα (1966), Δημήτρη μου- Δημήτρη μου (1967), Τα δολάρια της Ασπασίας (1967), Μιας πεντάρας νιάτα (1967). Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967), Ο μεθύστακας του λιμανιού (1967), Πάρε κόσμε (1967), Η παιχνιδιάρα (1967), Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967), Του χωρισμού το τραίνο (1967), Ο αχόρταγος (1967), Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας (1967), Ένας απένταρος λεφτάς (1967), Ανάμεσα σε δυο γυναίκες (1967), Ήθελε να γίνει βασιλιάς (1967), Γαμπρός απ’ το Λονδίνο (1967), Ο πιο καλός ο μαθητής (1968), Μεγάλες αγάπες (1968), Το κορίτσι του λούνα παρκ (1968), Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα (1968), Ο τρελός τα ‘χει 400 (1968), Οι μνηστήρες της Πηνελόπης (1968), Συννεφιασμένοι ορίζοντες (1968), Ο μπούφος (1968), Για μια τρύπια δραχμή (1968), Πήρε ο άνεμος τα όνειρα μου (1968), Δόκτωρ Ζιβέγγος (1968), Ο πεθερόπληκτος (1968), Ένας ιππότης με τσαρούχια (1968), Κίτσος μίνι και σουβλάκια (1968), Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα (1968), Ξύπνα καημένε Περικλή (1969), Ο γίγας της Κυψέλης (1969), Ο παραμυθάς (1969), Ο τζαναμπέτης (1969), Αγωνία (1969), Αλτ και σε έφαγα, εδώ Προκόπης (1969), Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969), Ησαία μη χορεύεις (1969) Ο μπλοφατζής (1969), Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1970), Η ταξιτζού (1970), Που πας χωρίς αγάπη (1970), Εθελοντής στον έρωτα (1971), Ένα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα (1971), Εφοπλιστής με το ζόρι (1971), Η εφοπλιστίνα (1971), Καταναλωτική κοινωνία (1971), Ο Μανωλιός ξαναχτυπά (1971), Ο Μανωλιός στην Ευρώπη (1971), Της ζήλειας τα καμώματα (1971), Αγάπη μου παλιόγρια (1972), Δουλικό αμέσου δράσεως (1972), Υβ – Υβ (1972), Ο ερωτιάρης του γλυκού νερού (1972), Ένας γαμπρός πολλά ελαφρύς (1972), Τον αράπη κι αν τον πλένεις (1973), Γεύση από Ελλάδα (1980), Κορόιδο ρωμιέ (1981).

Αυτές, είναι οι πιο γνωστές θα έλεγα ταινίες με την μουσική «υπογραφή» του Γιώργου Ζαμπέτα, του «Σερ του Αιγάλεω Σίτυ».

Του «Σερ», που έλαβε μέρος σε διεθνή Φεστιβάλ (Παρίσι, Κάννες, Βιέννη, Ζυρίχη, Γενεύη) με μεγάλη επιτυχία, κάνοντας γνωστή την «άλλη» Ελλάδα στους ξένους.

Έκανε πολλές μεγάλες προσωπικότητες να χορέψουν χασάπικο και συρτάκι.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας είναι κοντά μας, και γλεντάμε παρέα με τα τραγούδια του.

Για εμένα υπήρξε ο Δάσκαλος που μου δίδαξε όχι μόνο μουσική, αλλά και ανθρωπιά.

Με δένει φιλία πολλών ετών με τον γιο του Μιχάλη, και θυμάμαι εκείνα τα καλοκαίρια στην Κινέττα, με τον Μπάρμπα – Γιώργο να μας φωνάζει γιατί εμείς κάναμε τα δικά μας…….

Αυτός είναι ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο πιο Καλός Μαθητής, ο πιο καλός Δάσκαλος.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ.



Δυο πράγματα «αταίριαστα» στην εποχή μας.

Γιατί αταίριαστα;

Μα είναι πολύ απλό.

Για να ικανοποιήσει ο άνθρωπος την ματαιοδοξία του, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ τη φύση.

Ταιριάζουν λοιπόν άνθρωπος και φύση;

Η φύση μας δίνει τα πάντα, και αντί να την προσέχουμε σαν τα μάτια μας, εμείς τι κάνουμε;

Υψώνουμε καμινάδες εργοστασίων, κάνουμε πυρηνικές δοκιμές, μολύνουμε τα πάντα με φυτοφάρμακα, καίμε τα δάση, γεμίζουμε με σκουπίδια την εξοχή….

Να συνεχίσω;

Καλύτερα όχι ε;

Όλες αυτές λοιπόν οι δραστηριότητες μας, και ένα σωρό άλλες, έχουν σαν αποτέλεσμα η φύση να «πεθαίνει».

Μόνο που η φύση αγαπητοί μου φίλοι, δεν πεθαίνει μόνη της.

Μοιραία, μαζί της, θα πεθάνει και όλη η γη, και ότι βρίσκεται πάνω σ’ αυτήν.

Για δείτε μια είδηση που έχει ενδιαφέρον!

Σήμα κινδύνου για το μέλλον της Μεσογείου, με αφορμή την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, που έχει ως συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, εξέπεμψε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από τα γραφεία του στη Λεμεσό, προειδοποιώντας για άμεσες επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής του ανθρώπου πάνω στη Γη, αλλά και στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον 20ο αιώνα καταμετρήθηκε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας 0,4-0,8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που τον κατατάσσει ως το θερμότερο αιώνα τα τελευταία χίλια χρόνια, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) προειδοποιεί ότι πάνω από το 25% των ειδών των πτηνών στην Ευρώπη κινδυνεύουν με εξαφάνιση εάν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί ακόμη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια ώρα σε μελέτη του ΟΗΕ εκτιμάται ότι το κόστος των κλιματικών αλλαγών ενδέχεται να φτάσει το 2040 στο 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με απτό παράδειγμα τον κυκλώνα «Κατρίνα» που έπληξε τρεις αμερικανικές πολιτείες το 2005.
Η Μεσόγειος και κατ` επέκταση και η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία των Οικολόγων, αναμένεται να επηρεαστούν μέχρι το 2100 αφού οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μιλούν για αύξηση της στάθμης στη Μεσόγειο κατά ένα μέτρο με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού αριθμού παραλιών, γεγονός που θα επιφέρει και σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
Μόνη ασφαλής διέξοδος, επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων, είναι ο συνδυασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με παράλληλη εξοικονόμηση της μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης.

Ανάμεσα στις προτάσεις των Οικολόγων περιλαμβάνονται οικιακές εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα και η βιοκληματική αρχιτεκτονική.

Τι έχετε να πείτε;

Κάποιοι θα πουν ότι μέχρι το 2040, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει.

Και μέχρι το 2100, εμείς θα «βλέπουμε τα ραδίκια ανάποδα».

Μόνο που δεν τα υπολογίσαμε καλά.

Που θα ζήσουν τα παιδιά μας, και τα εγγόνια μας;

Αυτό δεν το σκέφτηκε κανείς, και αν το σκέφτηκε, σκόπιμα το παραβλέπει.

Εμάς μωρέ μας νοιάζει μόνο το σήμερα, το τώρα.

Τα παιδιά μας αύριο μεθαύριο, και τα εγγόνια μας, δε πα να πεθάνουν;

Σάματι εμείς θα ζούμε;

Οπότε, ότι φάμε, ότι πιούμε, και ότι αρπάξει ο….

Και ας λειώνουν οι πάγοι εκεί κάτω, και ας έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες, και οι εποχές πλέον θα γίνουν δυο από τέσσερις, εμάς δεν μας νοιάζει.

Ρίξε λοιπόν ντουμάνι στην ατμόσφαιρα, ρίξε τοξικά απόβλητα, ρίξε φυτοφάρμακα, ρίξε……

Μη σταματάς.

Όσο ρίχνεις, η τσέπη των μεγάλων με την ανοχή των μικρών θα γεμίζει.

Άνθρωπος, και φύση, σαν να λέμε δηλαδή, «λύκος παρέα με πρόβατο».

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΕϊΤΖ;

Ποιος θα μου απαντήσει;

Πολλά βλέπουμε και ακούμε καθημερινά, όμως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην μάστιγα του αιώνα!

Επαψε πλέον να είναι απειλή;

Βρέθηκε η θεραπεία, και δεν το πήραμε χαμπάρι, η μήπως όλα τα άλλα θέματα της επικαιρότητας είναι πολύ πιο σοβαρά από το «θανατικό» αυτό;

Για να δούμε κάποια στοιχεία που μάζεψα,, ας κάνουμε ένα μικρό οδοιπορικό, έτσι για να είμαστε πιο προσεκτικοί!

Μια έρευνα που έκανε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ πριν από καιρό, και πραγματικά είναι τρομακτικά τα όσα προκύπτουν απ’ αυτήν.

Ήταν Ιούνιος του 1981, όταν ένας τεχνικός του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, στο Λος Αντζελες διαπίστωσε μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση του φαρμάκου πενθαμιδίνη, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση της πνευμονίας από πνευμονοκύστη carinii. Λίγες εβδομάδες αργότερα συνέταξε επιστημονική έκθεση, στην οποία επισήμαινε ότι η σπάνια αυτή μορφή πνευμονίας έπληττε ομοφυλόφιλους άνδρες στην πόλη των Αγγέλων, καθώς και χρήστες σκληρών ναρκωτικών.

Την ίδια χρονιά, αρκετοί ομοφυλόφιλοι στη Νέα Υόρκη εμφάνισαν το σάρκωμα capozi. Θορυβημένη η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι βρισκόταν μπροστά σε μια νέα ασθένεια, την οποία προκαλούσε κάποιος άγνωστος παράγοντας, πιθανότατα ένας ιός, ο οποίος μεταδιδόταν μέσω του αίματος. Το 1982, η Wall Street Journal φιλοξένησε άρθρο για τη νέα ασθένεια, που έπληττε γυναίκες και ετεροφυλόφιλους χρήστες ναρκωτικών αχρηστεύοντας κυριολεκτικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και καθιστώντας τους ανυπεράσπιστους σε κάθε νόσο, επιφέροντας τελικώς τον θάνατο. Το σύνδρομο ονομάστηκε AIDS ή σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας.

Σήμερα οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί: Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη- μεταξύ των οποίων 1,4 εκατομμύρια παιδιά- είναι φορείς ή ασθενείς του AIDS, ενώ 22 εκατομμύρια πέθαναν από την ασθένεια. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% (25,3 εκατομμύρια άνθρωποι) είναι κάτοικοι της Μαύρης Αφρικής, ενώ άλλα 5,8 εκατομμύρια υπολογίζονται οι φορείς στη Νότιο και νοτιοανατολική Ασία. Εντυπωσιακή είναι, ωστόσο, η δυναμική αύξησης των κρουσμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2000 καταγράφηκαν 700.000 περιπτώσεις στις χώρες αυτές, ενώ μόλις ένα χρόνο πριν, τα κρούσματα ήταν 420.000. Στη Λατινική Αμερική, όπου μέχρι το 1999 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον ιό, φέτος προστέθηκαν άλλοι 150.000. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες από το 1996 -οπότε άρχισε η εφαρμογή της τριπλής αντιρετροϊκής θεραπείας- παρουσιάζουν σημαντική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας, χάρις στην παρατεινόμενη επιβίωση των ασθενών. Τα «καλά νέα» σκιάζει το γεγονός ότι ο ρυθμός μόλυνσης δεν έχει μειωθεί. Την περσινή χρονιά, 30.000 άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό HIV στη δυτική Ευρώπη και 45.000 στη Βόρειο Αμερική. Μόνον στη διάρκεια του 2000 , 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη μολύνθηκαν από τον θανατηφόρο ιό (15.000 ημερησίως), με ποσοστό πάνω από 95% των κρουσμάτων να σημειώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για το προφίλ του έλληνα φορέα, την τριπλή θεραπεία και την αντιμετώπιση του έλληνα ασθενή, μίλησε στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, διευθυντής του Τρίτου Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.

Από την εμπειρία σας στη Μονάδα Λοιμώξεων εκτιμάτε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων AIDS τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;

Υπάρχει αύξηση, αλλά βρισκόμαστε περίπου στο μέσον σε σχέση με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε, ωστόσο, μία μεγαλύτερη αύξηση απ ότι οι υπόλοιπες χώρες μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Σαν προσωπική παρατήρηση της μονάδας μας θα έλεγα ότι έχουμε αύξηση και στις γυναίκες. Φαίνεται τελικά ότι το νόσημα έχει περάσει στον γενικό πληθυσμό και δεν πλήττει μόνο τις κατηγορίες ανθρώπων που έχουν ειδικές σεξουαλικές συνήθειες. Γι αυτό θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης.

Η τριπλή θεραπεία έχει μεν επιτυχία αλλά το κόστος της δεν είναι τεράστιο;

Δεν νομίζω ότι κανένας αξιολογεί το κόστος της θεραπείας. Τα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν, είτε διότι πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους ανασφάλιστους υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι επιβαρύνεται κατευθείαν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας. Περίπου το 30% των ατόμων που παρακολουθούνται στις μονάδες δεν έχουν καμία ασφάλεια. Το κόστος της θεραπείας είναι γύρω στα 3 εκατομμύρια ετησίως. Βέβαια, η ωφελιμότητα της θεραπείας είναι τεράστια, δηλαδή, τα άτομα που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία-η οποία έχει καθιερωθεί από το 1996- έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, πολύ καλή ανοσολογική ανταπόκριση, μπορούν να εργάζονται και να ζουν ανάμεσά μας όπως όλος ο κόσμος , χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης-πολύ σημαντικό- έχουν μειωθεί έως εξαφανισθεί οι ευκαιριακές λοιμώξεις και οι νεοπλασίες, κυρίως το σάρκωμα capozi, δεδομένου ότι τα δύο τελευταία ήταν υπεύθυνα για τους θανάτους των ασθενών. Από την άλλη μεριά, το συνολικό κόστος περιθάλψεως αυτών των ασθενών έχει μειωθεί γιατί έχουν μειωθεί οι ανάγκες νοσηλείας καθώς και οι ανάγκες σε άλλα φάρμακα που ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση των ευκαιριακών λοιμώξεων.

Εκτιμάτε ότι λείπει κάτι από τη χώρα μας σε ότι αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας;

Είχε γίνει παλαιότερα μία έρευνα, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό καλής αντιμετώπισης των ασθενών από τα νοσοκομεία και τις μονάδες. Δηλαδή, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών. Αυτό που εκτιμώ ότι λείπει από την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών. Νομίζω ότι υπάρχουν πλέον πολύ καλοί γιατροί που ασχολούνται με το πρόβλημα, αλλά λείπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια. Σε ότι αφορά στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων εκτιμώ ότι αυτές θα έπρεπε να είναι θεσμοθετημένες από το Υπουργείο Υγείας σε κάθε μεγάλο Νοσοκομείο και να μη χρειάζεται η παρέμβαση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων να λύνει τις ανάγκες ή τα προβλήματα.

Το ΕΪΤΖ δεν είναι παιχνίδι, και στη χώρα μας, η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είναι κάτι που δεν γίνεται στον βαθμό που πρέπει. Πολλά είναι τα περιστατικά με φορείς, τα οποία δεν βγαίνουν στην επικαιρότητα, αλλά συμβαίνουν. Εύχομαι αυτό το άρθρο, να καταφέρει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, και να τον κάνει πιο προσεκτικό!

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ-«ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»




Με μεγάλη συγκίνηση, σας παρουσιάζω μια δισκογραφική δουλειά, που καμία σχέση δεν έχει με εκείνες που σε καθημερινή σχεδόν βάση, άμεσα και έμμεσα, μας τις «επιβάλουν» με το έτσι θέλω οι δισκογραφικές εταιρίες μέσα από τα μουσικά ραδιόφωνα, αλλά και από κάποιους τηλεοπτικούς διαύλους.

Πρόκειται για μια δουλειά, καταπληκτική, που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι, και προκαλεί πρωτόγνωρα θα έλεγα συναισθήματα.

Το 2002, η Δημοτική αρχή των Μουδανιών, επιμελήθηκε την παραγωγή του CD με τίτλο ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, του οποίου τα τραγούδια ερμηνεύει η εξαιρετική ερμηνεύτρια ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ.

Πολλοί θα σκεφτούν ότι «εντάξει, και τι έγινε, ακόμα ένα cd με παραδοσιακά τραγούδια».

Δεν είναι όμως έτσι.

Τα τραγούδια αυτά, έχουν να κάνουν με την προσφυγιά, την Μικρά Ασία, τα παλιά Μουδανιά, το Πελαδάρι, τους Ελιγμούς, την Καλόλημνο, τις «παλιές πατρίδες», που τόσο βίαια εγκαταλείφτηκαν στη μεγάλη συμφορά.

Ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, τα τραγούδια αυτά φέρνουν και στους νεότερους εικόνες από το σπίτι Εκεί, με τη μουριά στη μέση της αυλής, και τα βραδάκια με το άρωμα του μαχαλά τα καλοκαίρια.

Και ας μην πήγαν ποτέ στα παλιά τα μέρη.

Τα τραγούδια αυτά τους ταξιδεύουν.

Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση, πρέπει να επισημάνω ότι την επιμέλεια της έκδοσης του CD έχει ο Ποιητής, στιχουργός, Λάκης Τεάζης, ο οποίος είναι και σύζυγος της Ξανθίππης Καραθανάση.

Γράφει ο Λάκης Τεάζης για την «Προσφυγιά».

«Από μικρό παιδί άκουγα εκεί στην ιδιαίτερη Πατρίδα μου το Κιάτο, για πρόσφυγες και συνοικισμούς.

Δεν κρύβω ότι η ρατσιστική εποχή τότε, μας μάθαινε να βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν κάτι κατώτερο από εμάς.

Εγώ μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας κατάλαβα άλλα για τους πρόσφυγες.

Σήμερα τολμώ να πω ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ξεριζωθεί από τις Πατρίδες τους και ριζώσει στην Ελλάδα, εμείς όλοι ίσως τρώγαμε ακόμα με τα χέρια.

Κοιμήθηκα πολλές φορές στο παρελθόν με το εφιαλτικό όνειρο του ξεριζωμού.

Ξενιτεύτηκα για σπουδές και βιοπορισμό και έζησα στο πετσί μου τι είναι η Πατρίδα.

Μετά την εφηβεία μου γνώρισα Λόγιους, Ιερωμένους, Καλλιτέχνες, και άλλους απλούς ανθρώπους, που με την αρχοντιά τους με μάγεψαν.

Ακόμα και από τις νεώτερες γενιές των προσφύγων, απόχτησα με την συναναστροφή μαζί τους καλύτερη αισθητική, μετριάζοντας και αποβάλλοντας από τα ένστικτα μου το βάρβαρο, δόλιο και σκληρό ύφος του παλιό – Ελλαδίτη.

Το αχ, του ξεριζωμού όμως το κουβαλάνε ακόμα.

Αυτό βύζαξε μέχρι σήμερα τα Τραγούδια τους, τα χαρούμενα η τα μελαγχολικά.

Η νοσταλγία και ο ρομαντισμός είναι καθοριστικά στοιχεία Κουλτούρας για τον άνθρωπο.

Απροκάλυπτα μπορώ να πω, πως το παλιομοδίτικο είναι το σύγχρονο και το διαχρονικό.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν πίσω στο Καβαφικό ταξίδι, γιατί μπροστά μας παραμονεύουν σκουπίδια.

Τα σημερινά πρότυπα των Ελλήνων, πίσω από τη σκοπιμότητα των εμπόρων, ξεθωριάζουν ραγδαία και χαίρομαι πολύ που τίποτα δεν μένει ούτε θα μείνει από δαύτα.

Η Τέχνη του τραγουδιού, βάναυσα κακοποιημένη στα χρόνια μας, λες και ένδοξο παρελθόν δεν άφησε τα ίχνη του, καραδοκεί μαζί με τον τζόγο και τα ναρκωτικά να αποτελειώσει ότι άφησε πίσω τους ο κακός εννοούμενος Πολιτισμός της Δύσης, και πέραν του Ατλαντικού.

Όμως ας ελπίζουμε.

Μια Πατρίδα δεν είναι μόνο η Γεωγραφία.

Είναι το Πνεύμα μιας δυνατής θέλησης, που αντιστέκεται στο χυδαίο.

Με αυτά τα κριτήρια χωρίς φτιασιδώματα έγινε αυτή η δουλειά.

Τα τραγούδια αφελή και αθώα, θα μπούνε σε κάθε σπίτι να γλυκάνουν το «αχ’ του κοσμάκη.

Εμείς κουρασμένοι από την προσπάθεια, θα κοιμηθούμε με ελαφριά συνείδηση, γιατί απλά κάναμε καλά την δουλειά μας.

Ευχαριστώ όλους απ’ την καρδιά μου που με βοήθησαν να γίνει αυτή η δουλειά.

Λάκης Τεάζης».

Αυτά γράφει σαν παρουσίαση ο Λάκης Τεάζης, και ας δούμε τώρα και το σημείωμα του Τέως Δημάρχου Μουδανιών Απόστολου Δαλαμπίρα.

«Η ξενητειά, η αγάπη, ο ξεριζωμός, τα βάσανα.

Θέματα που ζωντανεύουν μέσα από την Τέχνη του Μικρασιατικού Τραγουδιού.

Μεσ’ τα πικραμένα χείλη των προσφύγων, κρατήθηκαν τόσα χρόνια αυτά τα τραγούδια.
Έργο Πολιτιστικό των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Πιστεύω ότι κάναμε μια καλή προσπάθεια.
Σ’ αυτό βοήθησε και η σπουδαία Μουδανιώτισσα Τραγουδίστρια, η Ξανθίππη Καραθανάση.

Τραγούδησε με το μεράκι της και την ωραία φωνή της αυτά τα τραγούδια, και μας έφερε πιο κοντά στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Επειδή κάποτε όλοι φεύγουμε, ήθελα με αυτό το Έργο να μείνει κάτι για τις επερχόμενες γενιές.

Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν γι αυτή τη δουλειά.

Αυτά τα τραγούδια τα αφιερώνουμε στους Άξιους Προγόνους μας, που με Πίστη, Ήθος και Ανδρεία, φτιάξανε τα Νέα Μουδανιά, πανέμορφα, στην πανέμορφη αγκαλιά της Χαλκιδικής».

Απόστολος Δαλαμπίρας.

Είκοσι «Διαμάντια» της Παράδοσης της Μικράς Ασίας περιλαμβάνει αυτό cd ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, το οποίο σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Εκτός από το «βιβλιαράκι» με την γενική παρουσίαση, το cd συνοδεύεται και με ακόμα ένα βιβλίο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», και είναι ένα «αφήγημα» από την ίδια την Ξανθίππη Καραθανάση, μια «βιογραφία», με πολλές εικόνες μνήμης από τα Μουδανιά του χθες, όπως η μεγάλη αυτή τραγουδίστρια τα θυμάται.

Με τρόπο απλό, ΜΟΝΑΔΙΚΟ, Ανθρώπινο, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων της, και γράφει ξεκινώντας το βιβλίο…

«Ο φόβος μου πάντα ήταν μαζί και η λύπη γιατί δε σπούδασα σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παρόλα αυτά όμως, προσπάθησα να γράψω αυτό το βιβλίο.

Δεν είμαι συγγραφέας και μ’ αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκω επαίνους.

Το έγραψα, όπως μπορούσα, και αφορά τις προσωπικές μου εμπειρίες .

Απεχθάνομαι όμως και μερικούς σπουδαγμένους που με τη φλυαρία τους, γραπτή η προφορική, γεμίζουν εμάς ανασφάλεια και κατωτερότητα.

Εγώ έγραψα, γιατί χορτάριασε μέσα μου η σιωπή, κι έβγαλε κλώνους και άνθη.

Ξανθίππη Καραθανάση.

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.

Βρείτε το, αποκτήστε το, και σας εγγυώμαι ότι θα περάσετε μοναδικές στιγμές ακούγοντας τα τραγούδια, ενώ θα διαβάζετε το αφήγημα αυτής της Μεγάλης τραγουδίστριας, που αν και δεν πήγε σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, Έγινε μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ μας.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ



«Πάει ο καιρός πάει ο καιρός
που ήταν ο κόσμος δροσερός
και καθ' αυγή ξεκινούσε μια πληγή
για να ποτίσει όλη τη γη...»

Ο Μάης, αν και είναι ο μήνας «με τα λουλούδια» όπως τον χαρακτηρίζουν διάφορα δημοτικά τραγούδια, είναι και ο μήνας που οι θύμησες φέρνουν κοντά μας μορφές οι οποίες «έφυγαν» στις μέρες του.

Ήταν λοιπόν 12 Μαΐου 1992, που ο «ερημίτης της Κυψέλης» αποχαιρετούσε τον κόσμο μας, τα «γήινα», για να πάει να συνεχίσει την δημιουργία του στους ουρανούς!

Νίκος Γκάτσος, μια μεγάλη μορφή.

Στο παρελθόν, μέσα από την ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ είχαμε κάνει αφιέρωμα στον ποιητή, αλλά καλό είναι να θυμηθούν οι παλιοί, και να μάθουν οι νεώτεροι κάποια πράγματα για τον Νίκο Γκάτσο.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911στα Χάνια Φραγκόβρυσης (κάτω Ασέα) της Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο.

Τις γυμνασιακές του σπουδές έκανε στην Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών.

Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήξερε ήδη αρκετά καλά αγγλικά και γαλλικά και είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό, το δημοτικό τραγούδι, όπως και τις νεωτεριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή ποίηση.

Στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του, άρχισε να έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής.

Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά "Νέα Εστία" το 1931 και "Ρυθμός" το 1933.

Την ίδια περίοδο έγραψε κριτικά σημειώματα στα περιοδικά "Μακεδονικές Ημέρες", "Ρυθμός" και "Τα Νέα Γράμματα" (για τον ποιητή Κωστή Μπαστιά, την ποιήτρια Μυρτιδιώτισσα και τον Θ. Καστανάκη αντίστοιχα).

Το 1943 εξέδωσε από τις εκδόσεις "Αετός" (σε 308 αντίτυπα) το βιβλίο του "Αμοργός" με το ομώνυμο ποίημα, που έμελε να σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ποίηση.

Αυτό ήταν και το μοναδικό βιβλίο του.

Το έργο, που αποτελείται από μόνον 20 μόνον σελίδες, εκφράζει τις διαθέσεις της νεότερης ποίησης και θεωρείται σαν κορυφαίο ποιητικό έργο του ελληνικού υπερρεαλισμού.

Στην πρώτη κυκλοφορία του μάλιστα προκάλεσε δυσμενείς κριτικές και αντιδράσεις, αλλά πολύ σύντομα, το 1947, το κλίμα αντιστράφηκε και η "Αμοργός" με τις ευμενείς ελληνικές και ξένες κριτικές κατατάχτηκε στην κορυφή της ελληνικής ποίησης.

Η "Αμοργός" επανεκδόθηκε το 1963, το 1969 και το 1987.

Από τότε ο ποιητής δημοσίευσε μόνον τρία ακόμη ποιήματα: το "Ελεγείο" (1946, "Φιλολογικά Χρονικά"), το "Ο Ιππότης και ο Θάνατος" ( 1947, "Μικρό Τετράδιο") και το "Τραγούδι του παλιού καιρού" (1963, "Ο Ταχυδρόμος"), αφιερωμένο στο Γ. Σεφέρη.

Έγραψε επίσης πολλές μελέτες και σχόλια πάνω στην ποίηση.

Με το τέλος του πολέμου ο Ν. Γκάτσος συνεργάστηκε με την "Αγγλοελληνική Επιθεώρηση" ως μεταφραστής και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως ραδιοσκηνοθέτης, για βιοποριστικούς λόγους.

Παράλληλα άρχισε να γράφει στίχους πάνω στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ανοίγοντας έτσι μια λαμπρή θητεία στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Αργότερα θα συνεργαζόταν και με άλλους αξιόλογους συνθέτες, όπως με τον Θεοδωράκη και τον Ξαρχάκο.

Ο Ν. Γκάτσος, εκμεταλλευόμενος την εκφραστική του δεινότητα, ασχολήθηκε διεξοδικά με τη μετάφραση έργων, κύρια για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου.

Πολλές μεταφράσεις του θα παραμείνουν έκτοτε κλασικές με πρώτη αυτή του "Ματωμένου Γάμου".

Μετέφρασε πολλούς συγγραφείς και συγκεκριμένα από τα ισπανικά τους Λόρκα, Λοπε δε Βέγα και Ραμόν δελ Βάλιε-Ινκλάν, από τα γαλλικά, τον Ζενέ και από τα αγγλικά τον Τ. Ουιλλιαμς, Ε. Ο΄Νηλ, Α.Μακ Λης, Σων Ο΄Κέιζυ, Αύγουστο Στρίντμπεργκ, Κρίστοφερ Φράυ και άλλους.

Το 1944 μετέφρασε ("Φιλολογικά Χρονικά") το ποίημα "Νυχτερινό Τραγούδι" του Λόρκα. Μετέφρασε επίσης τα έργα: "Ματωμένος Γάμος" (1948), "Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα" (1945) του Φ. Λόρκα, "Ο πατέρας" του Στρίνμπεργκ (1962) και "Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα" του Ο' Νηλ (1965).

Όλα τα έργα αυτά ανεβάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Τράμ", "Μακεδονικές Ημέρες", "Μικρό Τετράδιο", "Τα Νέα Γράμματα", "Φιλολογικά Χρονικά", "Ρυθμός" και "Καλλιτεχνικά Νέα".

Επίσης, σε συνεργασία του με την ελληνική ραδιοφωνία, σκηνοθέτησε διάφορα θεατρικά έργα.

Μεγάλη προσφορά έχει ο ποιητής σαν στιχουργός στο ελληνικό τραγούδι, στο οποίο αφιερώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την "Αμοργό".

Συνεργάστηκε στενά με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες. Στίχους του μελοποίησαν οι Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Στ. Ξαρχάκος, Δ. Μούτσης, Λ. Κελαηδόνης, Χ. Χάλαρης κ.α. σε κορυφαίες δημιουργίες και επιτυχίες ("Αθανασία", "Της γής το χρυσάφι", "Ρεμπέτικο", "Αρχιπέλαγος", "Πήρες το μεγάλο δρόμο", "Πορνογραφία", "Λαϊκή Αγορά", "Η μικρή Ραλλού", "Μια γλώσσα μια πατρίδα", "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου", "Η νύχτα", "Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά","Αντικατοπτρισμοί", "Τα κατά Μάρκον", "America America" κ.α.).

Ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία ανέπτυξε ο ποιητής με τον Μ. Χατζιδάκι και μάλιστα για μεγάλο διάστημα μέχρι και το θανατό του ήταν επίλεκτο μέλος της ομάδας Xατζιδάκι, Eλύτη, Τσαρούχη, Mποσταντζόγλου και Αργυράκη.


ΠΑΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ- ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Ο Παπά ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, γεννήθηκε στο Πολυνέρι Θεσπρωτίας, στην Ήπειρο. Είναι γόνος οικογενείας Ιερέων του Σουλίου, με παράδοση στην Δημοτική μουσική και το τραγούδι του τόπου τους!

Η μουσική φλέβα της οικογένειας, και ιδιαίτερα των παππούδων του που υπήρξαν καλλίφωνοι τραγουδιστές με πολύ αγάπη στα ηρωικά τραγούδια του 1821 και δεξιοτέχνες παραδοσιακοί μουσικοί στην «Τζαμάρα» (φλογέρα), και το βιολί, καλλιέργησε και εμβάθυνε από τα παιδικά του χρόνια την αγάπη του για το Δημοτικό Τραγούδι.

Η αγάπη αυτή, όπως και η μελωδικότητα και το ηχόχρωμα της φωνής του, είχε σαν αποτέλεσμα να ακολουθήσει από μικρός την οικογενειακή παράδοση συμμετέχοντας σε πανηγύρια και τοπικά παραδοσιακά γλέντια!

Το 1993, ηχογραφήθηκε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «ΣΟΥΛΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ»! Μια εξαιρετική δουλειά, στην οποία συμμετείχε ο Πέτρο - Λουκας Χαλκιάς, με την ορχήστρα του. Ο Παπά Αναστασης ηχογράφησε ακόμα τρεις δίσκους με την ορχήστρα του Πέτρο - Λούκα Χαλκιά, και την ορχήστρα του Σταύρου Καψάλη.

Από το 1997, ο Παπά Αναστάσης είναι ο εφημέριος του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλίας Διονυσίου!

Το 2005, είναι ο ένας εκ των τριών «πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ «ΜΕΘΕΞΙΣ», το οποίο αποσπά το ΠΡΩΤΟ βραβείο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, και αναφέρεται στην ιστορία τριών διαφορετικών ανθρώπων, με μοναδικό κοινό σημείο τους, την ΑΓΑΠΗ για το τραγούδι! Ένα πραγματικά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ντοκιμαντέρ το οποίο σε καθηλώνει! Να πως παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης! «Τρεις άνθρωποι με διαφορετικές ζωές, ένας Ηπειρώτης παπάς, ένας μυτιληνιός λιθοξόος κι ένας θεσσαλονικιός καθηγητής, ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μουσική.

Ο πρώτος τραγουδά δημοτικά, ο δεύτερος αμανέδες, ο τρίτος φτιάχνει μουσικά όργανα και παίζει ρεμπέτικα. Ο καθένας χωριστά ξετυλίγει τη σχέση του με τη μουσική και το νόημα της παρέας και του γλεντιού. Οι σκέψεις και τα αισθήματά τους διασταυρώνονται, εφάπτονται, συγκρούονται και μέσα από τη διαφορετικότητά τους, αναδύεται η κοινή ανάγκη όλων να "υπάρξουν" μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Τέλος, η συνάντηση και η δοκιμασία συνύπαρξης των μουσικών και των Μουσικών τους, επιβεβαιώνει τη δύναμη της Τέχνης να φέρνει κοντά και να εξοικειώνει τους ανθρώπους. «Η μουσική ημερεύει και τα άγρια θηρία. Η μουσική τον κακό άνθρωπο τον κάνει καλό. Η μουσική ενώνει». Με γνώμονα τα λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών η σπουδαιότητα της μουσικής είναι αδιαμφισβήτητη. Μας χαλαρώνει, εκτονωνόμαστε, κλαίμε, γελάμε κ.ο.κ Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, και μάλιστα να προβληθεί και στα σχολεία!

Ο Παπά Αναστάσης, εκτός των Ηπειρώτικων τραγουδιών τα οποία τραγουδά με μοναδικό τρόπο, ασχολείται με όλων των ειδών τις μορφές παράδοσης. Ήπειρος, Θράκη, Σμύρνη, και κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποτελούν τις μουσικές ανησυχίες του!

Διατηρεί site (www.papanastasis.gr)

Κ.Χ ΜΥΡΗΣ!



Χίλια μύρια κύματα μακριά τα΄Αιβαλί

Μέρες της αρμύρας κι ο ήλιος πάντα εκεί

Με τα Μακεδονίτικα πουλιά και τα’ αρμενάκια

Που ελοξοδρόμησαν και χάσανε την Μπαρμπαριά.

Μια μορφή των γραμμάτων θα γνωρίσουμε μέσα από το σημερινό μας αφιέρωμα.

Σε μεγάλες πραγματικά στιγμές τόσο των γραμμάτων, όσο και των τεχνών, συναντούμε το όνομα Κ.Χ Μύρης.

Πολλοί αναρωτήθηκαν ΠΟΙΟΣ είναι αυτός, του οποίου ο αξέχαστος Νίκος Ξυλουρης τραγούδησε τα «Χίλια Μύρια κύματα»!

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (Μύρης) γεννήθηκε στη Λαμία το 1937.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Γιάννη Σιδέρη.

Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες του Βήματος και συνέχισε στα Νέα, όπου εργάζεται ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος μέχρι σήμερα, ενώ εκτάκτως συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.

Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους:

«Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985 (Α΄ Κρατικό βραβείο δοκιμίου), Προσωπολατρία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο 1, 2 - Από το Μένανδρο στον Ίψεν (1998), Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ (1999), (Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), Παγκόσμιο θέατρο 3 - Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ (2000)».

Με το ψευδώνυμο Κ. Χ .Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αμήχανον Τέχνημα (1971, 1980 μαζί με την Παράβαση), τα διηγήματα Η Καμπάνα και Οδάξ (1985) και τη συλλογή τραγουδιών τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980).

Επίσης με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.

Έχει μεταφράσει τα ακόλουθα έργα:
Αισχύλου: Ικέτιδες, Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας.
Σοφοκλή: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αίας.
Ευριπίδη: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάκχες, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Εκάβη, Κύκλωψ, Ελένη, Ανδρομάχη, Τρωάδες.
Αριστοφάνη: Λυσιστράτη, Πλούτος, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες, Ιππής.
Μολιέρου: Ταρτούφος.
Από το 1990 διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και επί μία εικοσαετία πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί» και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του.


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ

Η χώρα όλη καίγεται, και βλέπουμε όλοι ότι στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές (όχι όσοι θα έπρεπε αλλά κάτι είναι και αυτοί).

Έχω ξαναγράψει για τον ΘΕΣΜΟ του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, και μάλιστα έχω δημοσιεύσει και το Προεδρικό Διάταγμα που κατοχυρώνει τον θεσμό αυτό, και δίνει την δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να εντάξει στην δύναμη του εθελοντές.

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες υπάγονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Πυροσβεστική υπηρεσία, απ’ όπου αφού περάσουν ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για αντιμετώπιση συμβάντων, εφοδιάζονται με τα ανάλογα υπηρεσιακά έγγραφα (ταυτότητα εθελοντή Πυροσβεστικού Σώματος, ενδεχομένως υπηρεσιακό δίπλωμα οδήγησης, κλπ), ξεκινούν να κάνουν υπηρεσία στους διάφορους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και κλιμάκια.

Αυτά σε γενικές γραμμές.

Δυστυχώς, ο ρόλος του Εθελοντή Πυροσβέστη έχει παρεξηγηθεί από πολλούς, οι οποίοι θέλοντας να τον χρησιμοποιήσουν σαν «δεκανίκι» για μελλοντική τους εισαγωγή στο πυροσβεστικό Σώμα, δεν διστάζουν να γίνουν εθελοντές, αλλοιώνοντας την εικόνα των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ εθελοντών πυροσβεστών, εκείνων που δεν τους ενδιαφέρουν ούτε τα μόρια (τα οποία ευτυχώς καταργήθηκαν), ούτε το όποιο προσωπικό όφελος, αλλά τους νοιάζει μόνο η ΠΡΟΣΦΟΡΑ στον συνάνθρωπο μέσα από τον εθελοντισμό.

Μέσα στον εθελοντισμό γενικότερα, συναντάμε διάφορους συλλόγους, διάφορα Σωματεία, οι οποίοι σε κάποια πυρκαγιά είναι στο πλευρό της Πυροσβεστικής παρέχοντας την όποια βοήθεια μπορούν.

Μπράβο τους, αλλά εδώ όμως έχουμε κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα.

Σε πρόσφατη πυρκαγιά, υπήρξαν εθελοντές οι οποίοι ήθελαν να συνοδευσουν τους πυροσβέστες στο μέτωπο, αλλά δεν τους επιτράπηκε, και πολύ σωστά.

Όσο καλή θέληση και να έχεις πρέπει να «ζυγίσεις» καλά κάποια πράγματα.

Τι εκπαίδευση έχεις για να αντιμετωπίσεις μια πυρκαγιά;

Τι εξοπλισμό;

Τι Ιματισμό;

Πως περιμένεις να σε αφήσει ο όποιος αξιωματικός της πυροσβεστικής να πας στην φωτιά χωρίς να έχεις καμία απολύτως εκπαίδευση;

Περιμένεις δηλαδή να σε στείλει να καείς;

Γιατί να κλείσει το σπίτι του;

Και έχουμε πρόσφατους θανάτους.

Είναι γνωστά τα περιστατικά, και τα τελευταία, αλλά και παλιότερα.

Το ότι κάποιος σύλλογος έχει στη διάθεση του κάποιο πυροσβεστικό όχημα που του παραχωρήθηκε, δεν σημαίνει ότι μπορεί και καλά να πηγαίνει σε επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Είπαμε, δεν είναι μόνο το όχημα.

Είναι και ο προσωπικός εξοπλισμός του καθένα, και τα Μ.Α.Π (Μέσα Ατομικής Προστασίας).

Πάνω απ’ όλα όμως είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των εθελοντικών οργανώσεων ΔΕΝ ΕΧΕΙ (με κάποιες εξαιρέσεις).

Ο Εθελοντισμός είναι ΙΕΡΟΣ, και μπράβο στους εθελοντές ΟΛΟΥΣ.

Πρέπει όμως κάπου να τηρείται και κάποιο μέτρο.

Για ακόμα μια φορά, καλώ όλους να γίνουν εθελοντές πυροσβέστες.

Και απευθύνομαι σε όλους τους «καχύποπτους» λέγοντας τούτο.

Μην κρίνετε στραβά τους εθελοντές εξαιτίας ορισμένων γελοίων που μπρος σε προσωπικά οφέλη εκθέτουν τους συναδέλφους τους, και την Πυροσβεστική.

Ο εθελοντισμός στη χώρα μας, είναι ακόμα πολύ πίσω, αλλά φαίνεται κάποιο φως στο Τούνελ.

Αυτό λέει πολλά.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ.

Είναι για γέλια και ταυτόχρονα για κλάματα αυτό που συμβαίνει με τον Εθελοντισμό στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην επαρχία.

Ο κόσμος ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ για τον ΘΕΣΜΟ του Εθελοντή Πυροσβέστη.

Και μην βιαστείτε να χαρακτηρίσετε αυτό σαν υπερβολή, γιατί δυστυχώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

Μακάρι να ήταν υπερβολή.

Τα πράγματα τότε θα ήταν πιο καλά για ΟΛΟΥΣ τους Εθελοντές Πυροσβέστες, γιατί ο κόσμος θα ήξερε και θα ήταν στο πλευρό μας σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και θα είχαμε γενικότερα διαφορετική αντιμετώπιση και από τα «μεγάλα κεφάλια» τα οποία μας καθιέρωσαν μεν με νόμο, ΑΛΛΑ μας άφησαν να βολοδέρνουμε εκτοτε.

Βγήκε ένα Π.Δ, και έμεινε όπως ήταν στην αρχική του μορφή να πιάνει «αράχνες» μέσα στα συρτάρια,.

Καμία βελτίωση, καμία τροποποίηση, ΤΙΠΟΤΑ.

Κι όμως, οι Εθελοντές Πυροσβέστες είναι ΕΔΩ!

Είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, και όχι ΘΕΩΡΙΑ όπως ίσως θα ήλπιζαν ορισμένοι.

Σχετικά με τον κόσμο που έχει άγνοια, δυστυχώς πολλά είναι τα περιστατικά που το επιβεβαιώνουν.

Συμβάντα όπως οι φωτιές σε Πήλιο, Φλώρινα, και σε άλλες περιοχές.

Ο κόσμος είχε την εντύπωση ότι όταν μιλούσαν για τους εθελοντές που μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ριχτεί στο έργο της κατάσβεσης, εννοούσαν τους διάφορους μεμονωμένους πολίτες, και όχι τους οργανωμένους (όσο γίνεται) Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θα αναρωτηθούμε τώρα ποιος φταίει που ο κόσμος δεν ξέρει λεπτομέρειες!

Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιοι.

Ίσως δεν φροντίσαμε να ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ όπως θα έπρεπε, και μέσω της ενημέρωσης να καλέσουμε τον κόσμο στον Εθελοντισμό.

Χαρακτηριστικός είναι ο μικρός διάλογος μεταξύ εμού, και ενός εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την διάρκεια της Πυρκαγιάς στην Ασσηρο.

-Παλικάρι είσαι πυροσβέστης;

- Εθελοντής Πυροσβέστης.

-Δηλαδή; Τι σημαίνει αυτό; Έχει Εθελοντές πυροσβέστες; Είστε σύλλογος; Δεν το ήξερα!

Εξήγησα τι είναι οι Εθελοντές Πυροσβέστες, και ο άνθρωπος με κοιτούσε λες και ήμουν εξωγήινος.

- Έχει τέτοιο πράγμα η πυροσβεστική; Ήταν η ερώτηση του.

Η πυροσβεστική ΚΑΙ τέτοιο «πράγμα» έχει, και πολλά άλλα θα ΕΠΡΕΠΕ να είχε αλλά….

Το μπέρδεμα με τις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις, κινδυνεύει να παρασύρει μέσα στο ΧΑΟΣ του και τους Εθελοντές Πυροσβέστες.

Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι, για να ενημερωθούν ΟΛΟΙ οι πολίτες για τον Θεσμό, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Μέσα από την ενημέρωση, θα επιτευχθεί και η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Θεσμού, και πάνω απ’ όλα, θα λυθούν και οι όποιες «παρεξηγήσεις» σχετικά με τους Εθελοντές πυροσβέστες, που πολλοί τους έχουν βάλει στο «σωρό» των εκατοντάδων συλλόγων που έχουν ξεπηδήσει στη χώρα και καμία σχέση δεν έχουν με τους Εθελοντές Πυροσβέστες.

Γνωρίζω ότι καταβάλλονται πολλές προσπάθειες από τις κατά τόπους Ενώσεις, και μπράβο στα παιδιά.

Μόνο που θα πρέπει ΟΛΟΙ οι εθελοντές να δουλέψουμε προς την σωστή κατεύθυνση.

Μην τα περιμένουμε όλα από τους λίγους.

Είναι υποχρέωση του καθενός να υπερασπιστεί, και να διαδώσει τον Θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη.

Ο κόσμος δεν γνωρίζει, η και αν γνωρίζει, έχει κάποιες συγκεχυμένες εικόνες, βάσει των οποίων βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ 3

Θα ήθελα να αρχίσω αυτό το άρθρο με ένα μικρό απόσπασμα από ένα βιβλίο του Ηλία Μπέτσιου, την Επιστημονική Πυροσβεστολογία (1978), και την Κατάσβεση Πυρκαγιών (1962). "Ό κοινωνικός άναμορφωτής, άδημονών πολλάκις πρός, εξεύρεσιν χρημάτων διά τάς άναμορφώσεις του, καλόν θά είναι να στρέφη τούς όφθαλμούς του πρός τα έκατομμύρια του πλούτου της Χώρας, τά όποία χάνονται κατ΄έτος είς φλόγας καί καπνόν. Ούτος χωρίς κάν να σκεφθή νέον τρόπον έξευρέσεως χρημάτων διά τάς ετήσιας άπώλειας τών έκατομμυρίων, θα πρέπει να παραδεχθή τουλάχιστον ότι η πρόληψη καί η προστασία κατά τού πυρός δέον να τύχωσι περισσοτέρας προσοχής. Προς τόν σκοπόν τούτον έχομεν την γνώμην ότι τό Κράτος θα πρέπει νά βοηθήσει έτι περισσότερον τόν αγώνα τής οργανώσεως μιάς αποτελεσματικώτέρας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έπεκτεινόμενης της δικαιοδοσίας της και είς τάς Κωμοπόλεις, τά χωρία καί τήν ύπαιθρον διά της δημιουργίας Πυροσβεστικών Πυρήνων πλαισιουμένων από έθελοντάς τελούντας υπό την καθοδήγησην μονίμων βαθμοφόρων τού Πυροσβεστικού Σώματος , συνεπικουρούμενου τού έργου αύτών καί ύπό των κατά τόπους Αστυνομικών, Δασικών και Αγροτικών οργάνων." Νομίζω ότι δεν χρειάζετε σχόλια το παραπάνω απόσπασμα, αντιλαμβάνεστε πιά απο πότε στην Ελλάδα μιλάμε για εθελοντισμό, χωρίς να έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Έχουν περάσει από τότε 39 χρόνια και πολύ πρόσφατα αναπτύχθηκε στην χώρα μας το κίνημα του εθελοντισμού. Θα ήθελα να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον εθελοντή σε ότι αφορά την πυρόσβεση, διότι έχουν μπερδευτεί λίγο τα πράγματα. "Εθελοντής εννοείτε ο πολίτης ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο και την χώρα του χωρίς απολύτως καμία αμοιβή" 'Έχω βαρεθεί να ακούω ανθρώπους να λένε είμαι εθελοντής, και στην ουσία να είναι εποχικοί υπάλληλοι ή βαφτισμένοι εθελοντές, για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω κάτι εναντίον του θεσμού του εποχικού υπαλλήλου αλλά πώς να το κάνουμε δεν είναι εθελοντές από την στιγμή που αμείβονται. Κοιτάξτε στο λεξικό και θα δείτε την εξής εξήγηση : (ο) ουσ. εθελοντής ο θεληματικά προσφερόμενος να κάνει κάτι... Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το να είσαι εθελοντής και ειδικότερα εθελοντής πυροσβέστης είναι μεγάλη τιμή για τον εαυτό σου και κοινωνική καταξίωση στο περιβάλλον σου. 'Έχουμε τα εξής είδη εθελοντών στην Ελλάδα, εθελοντές πυροσβέστες, νοσοκόμους, αιμοδότες, τροχονόμους, γιατρούς, εθελοντές κοινωνικής πρόνοιας και εθελοντές στα κέντρα περίθαλψης αγρίων ζώων και πτηνών, και άλλους.(Αν ξέχασα κάποιους ζητώ την κατανόηση σας) Εμείς θα ασχοληθούμε με τους εθελοντές πυροσβέστες και γενικότερα να βάλουμε μια τάξη περί εθελοντών που ασχολούνται με την πυρόσβεση και θέματα σχετικά με αυτό .

Εθελοντές Δασοπροστάτες

Εθελοντές Δασοπυροσβέστες

Εθελοντές Πυρασφάλειας με μερική συμμετοχή (μέλη υποστήριξης)

Εθελοντές Πυροσβέστες

Οι Εθελοντές Δασοπροστάτες ασχολούνται με την προστασία των Δασών και του φυσικού περιβάλλοντος με αποστολή τις αναδασώσεις, την διατήρηση του περιβάλλοντος και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών γενικότερα μέσα από συγκεκριμένες βάρδιες και πυροφυλάκια που έχουν στη κατοχή τους. Οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες έχουν μεγαλύτερη εξειδίκευση στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και παράλληλα εποπτεύουν τους τομείς ευθύνης τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συνεργασία με τους Δασοπροστάτες. Συνήθως έχουν εκπαίδευση από το Πυροσβεστικό Σώμα στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και στην πρόληψη τους. Οι Εθελοντές Πυρασφάλειας είναι εθελοντές που συνεισφέρουν σε όλους τους τομείς όπως δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί δασών, πρόληψη και επιτήρηση δασικών εκτάσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού όπου υπάρχει ανάγκη και είναι οργανωμένοι και αυτοί σε τοπικό επίπεδο είτε Δήμων και Κοινοτήτων ή σε συλλόγους ιδιωτικούς όπου υπάρχουν ευτυχώς αρκετοί μέχρι στιγμής. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες είναι πολίτες και αυτοί όπως παραπάνω που έχουν εκπαιδευτεί στους κατά τόπους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, και μετά από εκπαίδευση 75 ωρών ή 25 μαθημάτων αναλαμβάνουν υπηρεσία στους επαγγελματικούς σταθμούς ή στα εθελοντικά κλιμάκια της περιοχής τους. Η διαφορά με τους υπολοίπους εθελοντές είναι ότι αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας όλων των ειδών τα συμβάντα όπως και ένας επαγγελματίας πυροσβέστης, έχουν να αντιμετωπίσουν από τροχαία και εγκλωβισμούς σε ασανσέρ, μέχρι πυρκαγιές εργοστασίων, οικιών και αυτοκινήτων. Συμμετέχουν σε διασώσεις όπως θεομηνίες, σεισμοί,(να αναφέρουμε πληροφοριακά ότι σε περίπτωση σεισμών ή θεομηνιών πολλές εθελοντικές ομάδες Δασοπυροσβεστών και Δασοπροστασίας, βοηθούν άμεσα και αποτελεσματικά αν υπάρξει ανάγκη) και πολλών ειδών συμβάντα που για να ανταπεξέρθουν πρέπει να εκπαιδεύονται συνέχεια για να αποκτούν την απαιτούμενη πείρα αλλά και αυτοπεποίθηση που χρειάζονται καθημερινά. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι κάνουν 4 υπηρεσίες (δηλαδή 4 8ωρα υποχρεωτικά) τον μήνα όλο τον χρόνο. Κλείνοντας ήθελα να πω ότι όλοι οι εθελοντές εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό και η συνεισφορά τους είναι αξιοθαύμαστη όπου και αν ανήκουν , απλά καλό θα ήταν να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις ειδικότητες και ποιό τομέα ευθύνης έχει ο κάθε εθελοντής. Περισσότερα για τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στη σελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος περί εθελοντισμού.