Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Μέσα σε μια απάνθρωπη εποχή, όταν αδιαφορεί ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, και η καθημερινότητα πονά, είναι δύσκολο να εκφραστεί κάποιος, χωρίς να κινδυνεύει να κατασπαραχτεί από όλους εκείνους που σαν σαρκοβόρα τέρατα καραδοκούν για να εξαφανίσουν κάθε προσπάθεια έκφρασης.

Δύσκολοι καιροί για έκφραση.
Δύσκολοι καιροί για ποιητές, και λογίους.
Παρόλα αυτά, οι αθεράπευτα ρομαντικοί, προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, με κάτι ποιο ανθρώπινο, ποιο απλό.

Ένας από αυτούς τους ρομαντικούς, είναι ο καλός μου φίλος ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ, ο οποίος τον Σεπτέμβρη του 2004 κυκλοφόρησε μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ».

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στη νιότη, στην αγάπη, στη ζωή.
Μια διαμαρτυρία, αλλά και ένα «πανηγύρι».
Φίλοι μου, είναι κάτι που δεν μπορώ να σας περιγράψω!
Ένα μόνο σας λέω, ότι μόλις ανοίξεις το βιβλίο, δεν το αφήνεις από τα χέρια σου!
Το διαβάζεις ξανά, και ξανά, και ξανά ……
Αμέτρητες φορές.
Δεν το χορταίνεις.

Φίλε Κωστή, συγχαρητήρια. Σου τα είπα άλλωστε και εγώ δε θυμάμαι πόσες φορές, αλλά τα αξίζεις.

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ είναι από το Μέσα Λασίθι. Εκεί μεγάλωσε και μαθήτευσε στο δημοτικό σχολείο. Στο Τζερμιάδω έβγαλε το Γυμνάσιο και τελείωσε το Λύκειο στα Χανιά. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE στο Βουκουρέστι. Σήμερα ζει στην Κρήτη στο Μεγάλο Κάστρο, και εργάζεται στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού , Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ)

Με τον ΓΙΑΝΝΗ ΞΥΛΟΥΡΗ παρουσίασε τη μουσική εργασία «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ», ενώ με την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, ανέβασαν το ομώνυμο έργο του ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ! Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΚΕΡΑΔΑΚΗ έδωσαν τη μουσική εργασία «Πρωί και Βράδυ», όπου υπογράφει τους στίχους.

Είναι δημιουργός των ραδιοφωνικών εκπομπών «Σμιλεύοντας το χρόνο», «Μύριες Χρυσές Αθιβολές», και «Κόσμος κι Όνειρο είναι ένα»! Έχει δημοσιεύσει μελέτες, άρθρα, αφιερώματα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, και διηγήματα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά όπως:

«Η λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημενες κοινωνίες, και ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «Αποκριάτικα Τραγούδια», «Για να βρει κράτος κι εξουσία η άνοιξη», «Τα ριζίτικα τραγούδια», «Για την καταγωγή της Κρητικής μουσικής», «Πάρτε πουλιά τον πόνο μου», «Η Κρητική μουσική στις μέρες μας», «Οι χειμωνιάτικες φιέστες και ο λαϊκισμός της εμποροπανήγυρις», «Οι εξελίξεις στο χώρο του ραδιοφώνου», «Η Ηθική και οι Πολιτικοί», «Σύγχρονες απόψεις για την παγκοσμιοποίηση», «Πριν το πόλεμο», και άλλα πολλά!

Άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, και Γαλλικά.
Έχει πάρει μέρος σε συναυλίες σε διάφορα μέρη με τον ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, τους ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ, το ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ, και άλλους, ενώ είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Θεάτρου των Αγρών!

«ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ», Ουσιαστικά, είναι ΕΝΑ ποίημα, που διηγείται τα βιώματα μιας «διαπολιτισμικής» παρέας!
Η «διαφορετικότητα» των ατόμων, που πάνε κόντρα στο ρεύμα, σήμερα χαρακτηρίζεται «αλητεία»!
Για τέτοιους «αλητες» μιλάμε!

Ας δούμε τι είπε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ (Ψαρογιαννης) για το βιβλίο «ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»! «Διαβάζοντας τους «Αλήτες στα Βαλκάνια», αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά. Νοιώθω ότι οι «αλητες» ξεκινούν από τον τόπο μας και ταξιδεύουν σ’ άλλους κόσμους. Από τα χωριά μας στα Βαλκάνια, ενώ οι ιδέες τους είναι παγκόσμιες. Από τα βάθη του χρόνου, στις μέρες μας!

Οι απόψεις μπλέκουν με τα βιώματα, και οι σκέψεις με τις φιλοσοφικές διαθέσεις!
Τα στοιχεία των λαϊκών πολιτισμών, με το στοχαστικό λόγο. Η έντονη προσωπικότητα του Κωστή, παίζει το δικό της ρόλο. Οι ρίζες του είναι στη Κρήτη, αλλά η συνείδηση του είναι παγκόσμια! Ψάχνει μια υπεύθυνη, ευρεία, και γενναία αντίληψη για τη ζωή. Σπέρνει, και θερίζει τους καρπούς του κόπου του.
Για μένα αυτό θα πει ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ!

Πιάνεις το βιβλίο στα χέρια σου, και δεν σου ‘ρχεται να το αφήσεις.
Τελειώνεις και ξαναρχίζεις. Σου δίνει τροφή, ανθρωπιά, σε γεμίζει με αισθήματα λεβεντιάς, πλημμυρίζει με πολλω λογιω μεράκια και νταλκάδες τη ζωή μας!
Σε κάνει να ερωτεύεσαι, απορρίπτοντας το κακό. Το καλό και το κακό!

Είναι σημαντικό να το διακρίνεις και να εμπλουτίζεις το νου με ευγένεια και με γνώσεις. Να αμφισβητείς και να προτείνεις στάση και τρόπους ζωής γεμάτους αξιοπρέπεια. Έτσι καλλιεργούνται οι τόποι της ψυχής, κι ανοίγονται μονοπάτια και δρόμοι στο νου…….. Νοιώθω υπερήφανος για τους «Αλητες στα Βαλκάνια» και το φίλο μου! Το ίδιο πιστεύω ότι θα νοιώσουν και όσοι το διαβάσουν. Χαίρομαι που μαζί με τον Χαινη, τον ΜΗΤΣΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ πείσαμε τον Κωστή αυτά που γράφει να μην τα κρατεί για τον εαυτό του, αλλά να τα χαρίζει στον κόσμο. Είμαστε ακριβοί φίλοι και συνεργάτες.

Μαζί δουλέψαμε και δώσαμε το αγαπημένο μουσικό μας έργο, τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ.
Έχουμε ακόμα συνεργαστεί σε συναυλίες, και διάφορες άλλες εμφανίσεις.
Είναι ταλαντούχος άνθρωπος, που δεν φείδεται κόπου και χρόνου. Πάντα του έλεγα ότι περιμένουμε πολλά από αυτόν! Πιστεύω ότι έχει να δώσει ακόμη περισσότερο κι αυτό του εύχομαι. Να συνεχίσει να δίνει, γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπους με ταλέντο, γνώσεις και απόψεις, που θα μας χαρίζουν σύγχρονες δημιουργίες ! Τους έχουμε ανάγκη»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αυτά και άλλα, είπε ο αδελφός του αξέχαστου ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ για το βιβλίο του ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ «ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»! Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να αποκτήσετε ΟΛΟΙ, γιατί κάποιοι από αυτούς τους «αλητες» ίσως είμαστε και εμείς!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ»!
Σας εύχομαι καλή ανάγνωση, και καλή «περιπλάνηση στα Βαλκάνια»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: