Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΑΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ- ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Ο Παπά ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, γεννήθηκε στο Πολυνέρι Θεσπρωτίας, στην Ήπειρο. Είναι γόνος οικογενείας Ιερέων του Σουλίου, με παράδοση στην Δημοτική μουσική και το τραγούδι του τόπου τους!

Η μουσική φλέβα της οικογένειας, και ιδιαίτερα των παππούδων του που υπήρξαν καλλίφωνοι τραγουδιστές με πολύ αγάπη στα ηρωικά τραγούδια του 1821 και δεξιοτέχνες παραδοσιακοί μουσικοί στην «Τζαμάρα» (φλογέρα), και το βιολί, καλλιέργησε και εμβάθυνε από τα παιδικά του χρόνια την αγάπη του για το Δημοτικό Τραγούδι.

Η αγάπη αυτή, όπως και η μελωδικότητα και το ηχόχρωμα της φωνής του, είχε σαν αποτέλεσμα να ακολουθήσει από μικρός την οικογενειακή παράδοση συμμετέχοντας σε πανηγύρια και τοπικά παραδοσιακά γλέντια!

Το 1993, ηχογραφήθηκε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «ΣΟΥΛΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ»! Μια εξαιρετική δουλειά, στην οποία συμμετείχε ο Πέτρο - Λουκας Χαλκιάς, με την ορχήστρα του. Ο Παπά Αναστασης ηχογράφησε ακόμα τρεις δίσκους με την ορχήστρα του Πέτρο - Λούκα Χαλκιά, και την ορχήστρα του Σταύρου Καψάλη.

Από το 1997, ο Παπά Αναστάσης είναι ο εφημέριος του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλίας Διονυσίου!

Το 2005, είναι ο ένας εκ των τριών «πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ «ΜΕΘΕΞΙΣ», το οποίο αποσπά το ΠΡΩΤΟ βραβείο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, και αναφέρεται στην ιστορία τριών διαφορετικών ανθρώπων, με μοναδικό κοινό σημείο τους, την ΑΓΑΠΗ για το τραγούδι! Ένα πραγματικά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ντοκιμαντέρ το οποίο σε καθηλώνει! Να πως παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης! «Τρεις άνθρωποι με διαφορετικές ζωές, ένας Ηπειρώτης παπάς, ένας μυτιληνιός λιθοξόος κι ένας θεσσαλονικιός καθηγητής, ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μουσική.

Ο πρώτος τραγουδά δημοτικά, ο δεύτερος αμανέδες, ο τρίτος φτιάχνει μουσικά όργανα και παίζει ρεμπέτικα. Ο καθένας χωριστά ξετυλίγει τη σχέση του με τη μουσική και το νόημα της παρέας και του γλεντιού. Οι σκέψεις και τα αισθήματά τους διασταυρώνονται, εφάπτονται, συγκρούονται και μέσα από τη διαφορετικότητά τους, αναδύεται η κοινή ανάγκη όλων να "υπάρξουν" μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Τέλος, η συνάντηση και η δοκιμασία συνύπαρξης των μουσικών και των Μουσικών τους, επιβεβαιώνει τη δύναμη της Τέχνης να φέρνει κοντά και να εξοικειώνει τους ανθρώπους. «Η μουσική ημερεύει και τα άγρια θηρία. Η μουσική τον κακό άνθρωπο τον κάνει καλό. Η μουσική ενώνει». Με γνώμονα τα λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών η σπουδαιότητα της μουσικής είναι αδιαμφισβήτητη. Μας χαλαρώνει, εκτονωνόμαστε, κλαίμε, γελάμε κ.ο.κ Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, και μάλιστα να προβληθεί και στα σχολεία!

Ο Παπά Αναστάσης, εκτός των Ηπειρώτικων τραγουδιών τα οποία τραγουδά με μοναδικό τρόπο, ασχολείται με όλων των ειδών τις μορφές παράδοσης. Ήπειρος, Θράκη, Σμύρνη, και κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποτελούν τις μουσικές ανησυχίες του!

Διατηρεί site (www.papanastasis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: