Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ 2007



Είναι πολλά γεγονότα τα οποία δεν περνούν ούτε στα «ψιλά» του τύπου, ούτε στα παράθυρα των καναλιών, εκτός αν δεν υπάρχει η «τρανταχτή» ειδησεογραφία, οπότε γίνεται μια αναφορά, ένα ρεπορτάζ δίλεπτο, και αυτό ήταν.

Δεν ξέρω ειλικρινά πως λειτουργεί η δημοσιογραφία σ’ αυτή τη χώρα, και για τους δημοσιογράφους «είδηση» είναι ότι έχει να κάνει με σκάνδαλα και Life style.

Πρίν αρκετό καιρό , είχαμε περιστατικά με «λαθρομετανάστες» που πνίγηκαν ανοιχτό από τη Σάμο.

Συνεχείς ήταν οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων λαθρομεταναστών, οι οποίοι αγνοούνται μετά τη βύθιση της βάρκας στην οποία επέβαιναν, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Γάτου στη Σάμο.

«Οι άνδρες του Λιμεναρχείου περισυνέλεξαν τις σορούς 7 λαθρομεταναστών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 11 που κατάφεραν να βγουν κολυμπώντας στη στεριά.

Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μία γυναίκα από τη Σομαλία είπε ότι το σκάφος στο οποίο επέβαινε, ανετράπη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες, κατά δήλωσή της 22, να βρεθούν όλοι στο νερό».(Πηγή Flash.gr)

Πολλοί τώρα λένε , καλά μωρέ, «λαθρομετανάστες», συνηθισμένο φαινόμενο.

Δεν είναι όμως τόσο απλό.

Για σκεφτείτε το λίγο καλύτερα.

Η «λαθρομετανάστευση», είναι το δεύτερο στην υπόθεση αυτή, και σε άλλες εκατοντάδες που ούτε καν έχουν αναφερθεί.

Η πραγματικότητα είναι άλλη.

Το ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ.

Δουλέμποροι στοιβάζουν σε μια σταλιά πλεούμενα είκοσι, τριάντα, αλλά και περισσότερα άτομα, έχοντας πρώτα πάρει από τον καθένα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για την αγορά «Ελπίδας» για μια νέα ζωή, η οποία όμως τις περισσότερες φορές δεν έρχεται ποτέ.

Μικρά πλεούμενα, μεγάλα σαπιοκάραβα, κοντέινερ, διπλοί πάτοι φορτηγών, και άλλα, είναι μερικά από τα «εργαλεία» των Δουλεμπόρων, οι οποίοι σε περίπτωση που στριμωχτούν, για να σώσουν το τομάρι τους δεν διστάζουν να σκοτώσουν κόσμο.

Και δείτε τώρα και κάτι ακόμα, που η Ελληνική ειδησεογραφία απέφυγε επιμελώς να αναφέρει!

«Σε αποκαλύψεις για μαζικό δουλεμπόριο σε ολόκληρο τον πλανήτη προβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σε έκθεσή τους τοποθετούν σε «μαύρη λίστα» 19 χώρες, στις οποίες γίνεται εμφανής μία «νέα μορφή δουλείας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι το δουλεμπόριο πραγματοποιείται σε 89 χώρες σε όλο τον κόσμο και ότι η χώρα του θα κάνει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ανάμεσα στις χώρες όπου παρουσιάζονται οι χειρότερες μορφές δουλεμπορίου, θεωρούνται το Αφγανιστάν, η Αρμενία, το Μπαχρέιν, η Βοσνία, η Καμπότζη, αλλά και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη νέα αυτή έκθεση, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι γίνονται θύματα του παγκόσμιου δουλεμπορίου κάθε χρόνο, ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να προσεγγίζει τους τέσσερις εκατομμύρια ανθρώπους.
Πάντως, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι χειρότερες περιπτώσεις δουλεμπορίου λαμβάνουν χώρα στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Αυτό το τελευταίο βέβαια, δεν είναι «παρηγοριά».

Και παρακάτω, είναι χαρακτηριστική η παρουσίαση, το «on» των δημοσιογράφων σε κάποιο ρεπορτάζ από σχετικά πρόσφατο γεγονός που συνέβη κοντά στην Θεσσαλονίκη.

Όλοι θυμούνται την γυναίκα που την είχαν δεμένη σε στάβλο…

«Βούλγαροι δουλέμποροι του μεσαίωνα δρούσαν στην περιοχή της Β. Ελλάδος. Βασάνιζαν τα θύματά τους και τους φέρονταν χειρότερα από ζώα , όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ».
Ποιά όμως είναι η μόνιμη ερώτηση στα στόματα των πολυπολιτισμικών δημοσιογράφων μας;
«Η τοπική κοινωνία δεν είχε αντιληφθεί τίποτα»;

Η κοινωνία;

Μα μέχρι να φτάσουμε στα της «κοινωνίας», θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα των δουλεμπόρων, και να συμβάλουμε ΟΛΟΙ στο να σταματήσει το «σκάκι» με τις ανθρώπινες ζωές.

2007, και ακόμα ζούμε στην εποχή των δουλεμπόρων, της πειρατείας, των λαθραίων!

Το χειρότερο όμως από όλα, ξέρετε ποιο είναι;

Η αδιαφορία προς τον συνάνθρωπο.

Στον συνάνθρωπο, στου οποίου τη θέση θα μπορούσε να είναι κάποιος από εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: