Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Το Φόρειν Οφις για τον Ανδρέα

ΑΠΟ ΤΟ http://www.alphatv.gr/Για τους Έλληνες ήταν ο Ανδρέας του ζιβάγκο και των «πύρινων» λόγων, ο Ανδρέας των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και των σκληρών συγκρούσεων αλλά και ο Ανδρέας του Χέρφιλντ και του Ωνασείου.
Σύμφωνα με τα απόρρητα αρχεία του Φόρεϊν Οφις το 1978 για τους Βρετανούς ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτελούσε ένα πολιτικό φαινόμενο που τους ασκούσε γοητεία και συνάμα τους προκαλούσε και φόβο:
«Παρά το γεγονός ότι έχει ζήσει την μισή ζωή του μέχρι σήμερα στην Αμερική παραμένει Έλληνας μέχρι τα άκρα των δαχτύλων του.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρείται σοσιαλιστής».
Τριάντα χρόνια μετά, τα απόρρητα αρχεία ανοίγουν και αποκαλύπτουν πως έβλεπαν οι Βρετανοί τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε για πρώτη φορά την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Σε αυτή τη φάση, το κόμμα εξακολουθεί να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι η πλέον ευφυής, λαμπρή αλλά και διφορούμενη προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας».
Το 1978 ο τότε Βρετανός πρέσβης συναντά τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Κάστρι. Λίγες ημέρες μετά στην απόρρητη αναφορά του τον παρομοιάζει με τον Θεμιστοκλή και τον Καραϊσκάκη: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι όπως ο Θεμιστοκλής, ο οποίος αφού έσωσε την πόλη - κράτος της Αθήνας από τους Πέρσες, αυτομόλησε στον εχθρό ή όπως ο Καραϊσκάκης ο οποίος στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έλεγε "Όποτε θέλω είμαι άγγελος και όποτε θέλω είμαι διάβολος"».
Το όραμά του παραδέχονται το 1978 οι Βρετανοί «είναι για μια Ελλάδα αδέσμευτη, ουδέτερη που θα μπορεί να ζει με τις δικές της δυνατότητες».
Το σίγουρο είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έγραψε τη δική του ιστορία στη σύγχρονη Ελλάδα.

ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟ ...ΙΣΡΑΗΛ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥΠαμφγάγο κι άθλιο το Ισραήλ.
Θα μπορούσε αν είχε ελάχιστη βούληση,καλή θέληση να έκλεινε με έντιμο διάλογο το λεγόμενο μεσανατολικό.
Και να ζήσει κι αυτό και οι πέριξ αυτού λαοί εν ειρήνη!
Αλλά οι Εβραίοι έχουν μέσα τους το διάολο.
Χιλιάδες χρόνια τώρα...ήσαν από όλους τους λαούς στο περιθώριο.
ΟΛΟΙ τους λοιδωρούσαν ...
΄Ετσι δημιουργήθηκε ένας περίεργος ρατσισμός-άδικος εν πολλοίς- σε βάρος τους. Βεβαρυμένο από τις πληγές του.. το νιόφερτο κρατικό Ισραηλ-που καταννοούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτούς πονεμένους Εβραίους να επιδίδονται ατιμωρητί σε συνεχή ολοκαυτώματα σε βάρος άλλων λαών.
Το Ισραήλ, επιδιώκοντας να αποκτήσει μια στέγη για τους απανταχού γης έστησε με το έτσι θέλω αυτό το κρατίδιο.. πατώντας επί πτωμάτων...
Σήμερα ασφαλώς έχει εξελιχθεί σε μια αιματοβαμμένη περίπτωση.
Σφαγιάζει τους Παλαιστίνιους και όχι μόνον...
Σπέρνει πόνο παντού εδώ και 60 χρόνια και βεβαίως... Ως που θα τραβήξει αυτή η τρομοκρατία του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή;
Δια του τσαμπουκά νομίζει ότι θα εξασφαλιστεί;
Είναι γελασμένο.
Γράφει στα παλαιά των υποδημάτων του τις αποφάσεις του ΟΗΕ κι άλλων νουνεχών οργανισμών.
Όχι το κράτήδιο του Ισραήλ... είναι διεθνής τρομοκράτης και δημιουργεί ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ...
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ!

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Ουράνια Συγγραφείς: Ζαν Μαρί Γκυστάβ λε Κλεζιό Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Λιβάνης- Νέα Σύνορα Μετάφραση: Γιώργος Καλαμαντής Σελίδες: 332 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008
Το παιχνίδι του Ρίπλευ Συγγραφείς: Πατρίτσια Χάισμιθ Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Άγρα Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης Σελίδες: 367 Ημ. Έκδοσης: 01/12/2008Ο κόσμος και το παντελόνι και Ζωγράφοι του εμποδίου Συγγραφείς: Σάμουελ Μπέκετ Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Ύψιλον Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα Σελίδες: 60 Ημ. Έκδοσης: 01/11/200
Το αίνιγμα του κακού Συγγραφείς: Χρήστος Γιανναράς Θέμα: Γλώσσα- κριτική (Δοκίμια, μελέτες) Εκδότης: Ίκαρος Σελίδες: 276 Ημ. Έκδοσης: 01/11/2008

Πανελλαδικές: τρία σενάρια κατάργησης

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Άλλο το λύκειο, άλλο οι εισαγωγικές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ Τρία σενάρια για αλλαγές στο εξεταστικό.
Αποδέσμευση του λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας Καρολίνα Παπακώστα
Με το παλιό «καρότο» της αλλαγής του εξεταστικού συστήματος και υποσχέσεις για πιο εύκολη πρόσβαση στα ΑΕΙ αλλά... δυσκολότερη έξοδο, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πιθανό νέο κύμα μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς.
Χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, εν όψει του νέου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και κατόπιν προανήγγειλε την άμεση έναρξη του διαλόγου για το εξεταστικό τις πρώτες μέρες του νέου έτους.
«Ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός.
Η κυβέρνηση δεν τον προκαταλαμβάνει, είναι ανοιχτή να ακούσει θέσεις και απόψεις απ΄ όλες τις πλευρές.
Και βεβαίως η θεσμική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί όταν δημιουργηθεί η συνθετική πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Χάος και πρόστιμα για τον φόρο ακινήτων

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΑλαλούμ και πρόστιμα για ιδιοκτήτες Ξανά στην εφορία 200.000 φορολογούμενοι για διόρθωση του Ε9 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης
Αντιμέτωποι με χάος αλλά και... πρόστιμα έρχονται χιλιάδες φορολογούμενοι που λαμβάνουν το εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων- ΕΤΑΚ).
Σε 200.000 υπολογίζονται οι φορολογούμενοι που έλαβαν ή θα λάβουν φουσκωμένο εκκαθαριστικό λόγω λαθών στη συμπλήρωση της δήλωσης- γρίφου Ε9.
Μάλιστα, για την υποβολή της σχετικής διορθωτικής δήλωσης πολλές εφορίες επιβάλλουν πρόστιμο 40 ευρώ.
Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες που πίστευαν ότι δεν θα φορολογηθούν επειδή έχουν στην κατοχή τους μόνο την κύρια κατοικία τους, έκπληκτοι λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αφού από τον φόρο δεν εξαιρείται η θέση στάθμευσης ή η αποθήκη του διαμερίσματος. Πρόκειται για τις κρυφές επιβαρύνσεις του νόμου για τον φόρο ακινήτων.
Χιλιάδες είναι και αυτοί που θα κληθούν με ειδικές επιστολές από την εφορία να διορθώσουν ελλείψεις στο Ε9, εξαιτίας των οποίων δεν κατέστη εφικτή η έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας Ανάμεσα στα θύματα των βομβαρδισμών του Ισραήλ η πλειοψηφία είναι άμαχοι, ενώ υπάρχουν και πολλά μωρά.
Στο κενό οι εκκλήσεις
Οι επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε μάταια ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.
Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα τη Δευτέρα με βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων-σύμβολα εξουσίας της Χαμάς και του Ισλαμικού Πανεπιστημίου.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 325, ανάμεσά τους 57 άμαχοι, ενώ οι φόβοι για...ενδεχόμενη χερσαία επίθεση εντείνονται, καθώς το Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων και κήρυξε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ξένοι ανταποκριτές έχουν αποκλειστεί από τη Γάζα.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Παπαδόπουλου "Η ζωή στο Καρακούρτ του Καρς" στο Φάρο Ποντίων.
Ο Σάββας Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός και πολυγραφότατος λαογράφος και μέλος του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο με άρτια επιστημονικό τρόπο όλες τις πτυχές της ζωής στο χωριό Καρακούρτ.
Την παρουσίαση έκανε ο ομότινος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Στάθης Πελαγίδης.
Προβλήθηκε ακόμη ντοκιμαντέρ της περιοχής Καρς με σπάνιο αρχειακό υλικό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκδότης κ. Τάσος Κυριακίδης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Φάρου Ποντίων κ. Στάθης Ευσταθιάδης, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Αποστολίδης, ο υπεύθυνος τύπου της Π.Ο.Ε. κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, ο συντονιστής της Πολιτιστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε. κ. Κώστας Αλεξανδρίδης και πλήθος μελών του συλλόγου.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Φάρου Ποντίων με τραγούδια του Καρς. ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ
Πνευματικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος
Αντιγονιδών 1
Θεσσαλονίκη
Τηλ. - Fax 2310530531, 2310524778
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:30 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ" ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ.
Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων "Οι Ακρίτες"
Εθνικής Αμύνης 37
Τ.Κ. 61200
Πολύκαστρο
Τηλ.: 2343022455
Φαξ: 2343020002
Κιν. 6937144403
http://www.akrites-polikastrou.gr/ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΧΩΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΧΩΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΤΗΣΙΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΑΚΡΙΤΑΣ" ΣΤΑ ΑΛΩΝΑΚΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΧΩΡΙΟΥ
ΠΡΩΤΟΧΩΡΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
Τ.Κ. 50100
ΚΟΖΑΝΗ
Τηλ. 2461099850