Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κύπρο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κύπρο -Απειλούνται χωριά
(ΑΠΟ http://www.naftemporiki.gr)
Άμεσο κίνδυνο διατρέχουν οι κάτοικοι ορεινών χωριών στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου από τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Οι Αρχές έδωσαν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάσας, Σανίδας, Κλωναρί, Ακαπνού και Κελλάκι, ενώ στο χωριό Ακαπνού της Λάρνακας έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια και απειλούνται και άλλα.

Ανεξέλεγκτη, σε πολλά μέτωπα, μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά απειλεί χωριά ορεινά στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, ενώ οι Αρχές έδωσαν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάσας, Σανίδας, Κλωναρί, Ακαπνού και Κελλάκι.
Στο χωριό Ακαπνού της Λάρνακας έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια και απειλούνται και άλλα.
Επίσης, έγινε γνωστό πως οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας του Γλωσσά, έξω από το χωριό Κελλάκι της Λεμεσού, αλλά οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Από τη φωτιά διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο τέσσερις πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Πάμπος Χαραλάμπους.
Τους απεγκλώβισε ο ίδιος ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου, ενώ και οι τέσσερις φέρουν ελαφρά εγκαύματα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Εθνική Φρουρά και άλλες υπηρεσίες.
Συνολικά επιχειρούν επτά ελικόπτερα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, 96 στελεχωμένα οχήματα του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και της Πυροσβεστικής, των επαρχιακών Διοικήσεων, των Βρετανικών Βάσεων και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και μέλη της Πολιτικής Άμυνας και πολλοί κάτοικοι με εκσκαφείς και γεωργικούς ελκυστήρες.
Από το απόγευμα επιχειρούν και δυο Πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφτασαν από την Ελλάδα. Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου δήλωσε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, καθώς η φωτιά ενισχυμένη από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, μαίνεται σε πολλά μέτωπα και σε δύσβατες περιοχή, με το έργο των πτητικών μέσων να δυσχεραίνεται λόγω των πυκνών καπνών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι προσπάθειες που καταβάλλονται για περιορισμό της φωτιάς είναι υπεράνθρωπες. Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς και αναζωπυρώνουν νέες εστίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΪΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ

(ΑΠΟ http://www.halkidikinews.gr/)



Την πρώτη γιορτή καϊσιού διοργανώνουν φέτος το Σάββατο 28 Ιουνίου ο Σύλλογος Γυναικών της Πορταριάς σε συνεργασία με το δήμο Μουδανιών, με στόχο την προώθηση και προβολή του τοπικού αυτού προϊόντος.
Οι κάτοικοι της Πορταριάς από το 1960 ασχολούνται συτηματικά με την καλλιέργεια των καϊσιών και παράγονται ετησίως 10.000 τόνοι καϊσιού, που διατίθενται σε αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού.


«Η καλλιέργεια της καϊσιάς για τους Πορταριανούς δεν αποτελεί απλά μια καλλιέργεια ενός τοπικού προϊόντος, αλλά είναι μια παράδοση πολλών ετών.
Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο, να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους αυτό το προϊόν.
Θέλουμε να το αναβαθμίσουμε και να γίνει ευρύτερα γνωστό και περισσότερο ανταγωνιστικό» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πορταριάς Παναγιώτα Κωνσταντάρα.
Στη γιορτή καϊσιού θα μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει και να αγοράσει το υπέροχο γλυκό καϊσι, τη μαρμελάδα και το λικέρ που ετοίμασαν με μεράκι οι γυναίκες του τοπικού διαμερίσματος.
Θα υπάρχει παράλληλα πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα, ενώ η γιορτή θα πλαισιωθεί από χορευτικά συγκροτήματα του δήμου Μουδανιών και άλλες εκδηλώσεις.
«Στόχος του δήμου Μουδανιών είναι να στηρίξει τα τοπικά προϊόντα, όπως το καϊσι που παράγεται στην Πορταριά και να το καταστήσει ακόμα πιο γνωστό στους κατοίκους του νομού αλλά και στους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Οι γυναίκες του Συλλόγου δούλεψαν με πολύ μεράκι για την πρώτη αυτή διοργάνωση και είμαστε σίγουροι πως κάθε χρόνο θα διευρύνεται και θα γίνεται ακόμα καλύτερη» δήλωσε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Μουδανιών Θανάσης Γεωργούδης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Παπαδημητρίου

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΝΘΟ

(ΑΠΟ http://www.halkidikinews.gr/)

Δυσοίωνα ξεκίνησε το καλοκαίρι στους δρόμους της Χαλκιδικής.
Την Τρίτη το απόγευμα σημειώθηκε ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο στην επαρχιακή οδό Μουδανιών – Σιθωνίας στο ύψος της Ολύνθου, το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε τέσσερις ημέρες.
Ήταν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα όταν ένας οδηγός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο φορτηγό.
Από τη σφοδρή σύγκρουση τα δύο οχήματα έφυγαν από το δρόμο και έπεσαν εκατέρωθεν του οδοστρώματος.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και όχημα της πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει τους επιβαίνοντες.
Ο οδηγός του επιβατηγού αυτοκινήτου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ ο συνοδηγός του τραυματίστηκε.
«Είδα το αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μου. Αναβόσβησα τα φώτα, έκανα σινιάλο αλλά δεν είδα καμία αντίδραση και η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, αν και προσπάθησα να στρίψω το φορτηγό έξω από το δρόμο» ανέφερε στην Τηλεόραση SUPER ο οδηγός του φορτηγού.
Μέχρι να καθαριστεί το οδόστρωμα σημειώθηκαν ουρές και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία της επαρχιακή οδού.
Οι αστυνομικές αρχές εφιστούν την αυξημένη προσοχή των οδηγών κατά την οδήγηση, καθώς την τελευταία εβδομάδα τα τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν, παρά την καθημερινή παρουσία της τροχαίας στους δρόμους του νομού.
Ρεπορτάζ: Εύα Βερνάρδου

ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

(ΑΠΟ http://kafeneio-gr.blogspot.com/)

Ανάστατοι οι Χανιώτες από πυρινοκίνητο υποβρύχιο με βλάβη

Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία προκαλεί στην κοινωνία των Χανίων η άφιξη δύο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας στο Μαράθι. Το ένα, που είναι αμερικανικό, αφίχθη την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο των συνηθισμένων επισκέψεων. Όμως, το βρετανικό HMS Superb κατέφυγε στη Σούδα στις 9 Ιουνίου για να επισκευάσει φθορές που προκλήθηκαν από την πρόσκρουσή του σε υποθαλάσσιο όρος και, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν έχει υποστεί ζημιά ο πυρηνικός αντιδραστήρας του!
Το HMS Superb χτύπησε στις 26 Μαΐου σε υποθαλάσσιο όρος κατά τη διαδικασία κατάδυσής του στην Ερυθρά Θάλασσα, 80 ναυτικά μίλια νότια της Διώρυγας του Σουέζ. Είχε μόλις τελειώσει την συμμετοχή του σε νηοψίες στον κόλπο της Άκαμπα… Κανείς από τους 112 άνδρες του πληρώματος δεν τραυματίσθηκε και, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, από τη σύγκρουση υπέστη βλάβη το σόναρ του σκάφους και καταστράφηκαν οι δεξαμενές έρματος. Ωστόσο, παρά τις βλάβες, ο πλοίαρχος Steve Drysdale που είναι κυβερνήτης του από το Δεκέμβριο του 2006 κατάφερε να το οδηγήσει χωρίς συνοδεία ως τη Σούδα, χωρίς φυσικά να καταδυθεί. Το ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι το υποβρύχιο ελέγχθηκε από συνεργείο του Ναυστάθμου Κρήτης και δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα στον αντιδραστήρα, αλλά και ότι έγιναν προληπτικές μετρήσεις στα νερά στο Μαράθι που δεν έδειξαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.Όμως, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή κατά των Βάσεων εκφράζει τις ανησυχίες της για το ατύχημα που είχε το βρετανικό υποβρύχιο και την αμφιβολία της για τις διαβεβαιώσεις του ΓΕΝ:
«Ποιος εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις του ΓΕΝ ότι δεν έχει υποστεί βλάβη ο πυρηνικός αντιδραστήρας; Πότε, εξάλλου, οι Αμερικάνοι έδωσαν εξηγήσεις στην κυβέρνηση για τα τεκταινόμενα στη βάση της Σούδας, ή ενδιαφέρονται για την υγεία και την ασφάλεια του ελληνικού λαού; Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει και να γίνει πιστευτός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απ’ τα πυρηνοκίνητα (αεροπλανοφόρα, υποβρύχια) που καταπλέουν κάθε τόσο στο λιμάνι της Σούδας;»