Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ
Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2008 ΔΗΛΩΣΗ των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου Θεωρούμε ως απολύτως αντιφατική τη στάση όσων κομμάτων, στην Εξεταστική Επιτροπή, αποδοκίμασαν μεν ως άρνηση καταθέσεως την στάση των Μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου, εντούτοις όμως ψήφισαν υπέρ της παραλαβής εκ μέρους του Προεδρείου της Επιτροπής γραπτών υπομνημάτων των δύο παραπάνω μαρτύρων χωρίς προφορική τους εξέταση. Ουσιαστικά, με την απόφασή τους αυτή, κατά πλειοψηφία, αποδυναμώνουν την δυνατότητα διαλεύκανσης του μείζονος αυτού σκανδάλου από την Εξεταστική Επιτροπή, καταργούν την ουσία διατάξεων των αρ. 144 και 145 του Κανονισμού της Βουλής, και δημιουργούν προηγούμενο τόσο για τους επόμενους μάρτυρες αυτής, όσο και για μελλοντικές Εξεταστικές Επιτροπές να αρνηθούν την προφορική εξέταση. Οι συμμετέχοντες στην Εξεταστική Επιτροπή Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας Μιχάλης Καρχιμάκης
Μάρκος Μπόλαρης Γρηγόρης Νιώτης Γιώργος Παπαγεωργίου
Γιώργος Πεταλωτής Ντίνος Ρόβλιας Θεοδώρα Τζάκρη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΡΑΤΖΙΟΥ (21-11-08) Ο μάρτυρας κ. Κωνσταντίνος Γκράτζιος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΔ,, κατέθεσε σήμερα, 21/11/08, στην Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων ότι: Στις ανταλλαγές η ΚΕΔ δεν λειτούργησε αυτόβουλα, αλλά κατόπιν εντολής των κ. Μπασιάκου και Δούκα. «ΑΠ: Δεν θα είχαμε αυτήν την εντολή να κάνουμε οτιδήποτε. Η ΚΕΔ δεν μπορεί αυτόβουλα να κινηθεί.
ΕΡ: Είπατε προηγουμένως ότι υπέγραψαν Υπουργοί. Ποιοι Υπουργοί συγκεκριμένα υπέγραψαν τις ανταλλαγές;
ΑΠ: Αναφέρεται μέσα. Είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δούκας» Σελ. 87 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08. Σε άλλο σημείο συμφώνησε ότι η απόφαση των ανταλλαγών ήταν πολιτική απόφαση. Σελ. 178 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Υπήρξε και άλλη Υπουργική απόφαση του κ. Δούκα για ανταλλαγές η οποία τελικά δεν υλοποιήθηκε. Σελ. 87 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Δεν είχε λόγο η ΚΕΔ στην επιλογή των ακινήτων.
Στις λίστες ακινήτων που τους έστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουν στις ανταλλαγές με τις εκτάσεις στη Βιστωνίδα (οι οποίες, βεβαίως, σύμφωνα με το αρμόδιο δικαστήριο, η απόφαση του οποίου ενταφιάστηκε με υπογραφή Δούκα, δεν ανήκαν στη Μονή, αλλά στο Δημόσιο), τα ακίνητα ήταν προεπιλεγμένα από το Υπουργείο και είχαν σημειωθεί με κύκλους. «Αλλά ήταν ακίνητα τα οποία ήταν κυκλωμένα στις καταστάσεις, τα ακίνητα αυτά τα οποία η ΚΕΔ έπρεπε να στείλει στο ΣΟΕ…» «Αυτά μας έρχονταν με αυτόν τον τρόπο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δεν είχαμε λόγο εμείς στην επιλογή των ακινήτων» Σελ. 56 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Γκράτζιος με την κατάθεσή του, διαψεύδει ευθέως την κα Μαντέλη, που έχει καταθέσει ότι η επιλογή έχει γίνει από την ΚΕΔ. Σελ. 62 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Ωστόσο, η πρόταση να συμπεριληφθεί σε μια δεύτερη φάση ανταλλαγών των ήδη ανταλλαγέντων ακινήτων και το ακίνητο του Ολυμπιακού χωριού ήταν πρωτοβουλία της ίδιας της ΚΕΔ, η οποία στο αίτημα της Μονής να της εκχωρηθεί ακίνητο 20.000 τμ στο Λεκανοπέδιο, η ΚΕΔ απάντησε ότι το μόνο διαθέσιμο ήταν αυτό στο Ολυμπιακό Χωριό.
Την πρόταση αυτή αποδέχθηκε η Μονή. «Οπωσδήποτε αυτό που πιστεύει και η κοινή γνώμη, ότι αυτός μόνος τους δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ότι στην υπόθεση αυτή δεν έχουν εμπλακεί μόνο όργανα, έχουν εμπλακεί και άνθρωποι της πολιτικής, έχουν εμπλακεί και δικαστικοί, κλπ.» Σελ. 42 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Επειδή, όμως, ως γνωστόν αυτό το ακίνητο είχε ήδη παραχωρηθεί από το 2003 προς χρήση στο Υπουργείο Απασχόλησης, αρχές ή μέσα Μαρτίου του 2007, μετά από αίτημα της Μονής, έγινε συνάντηση στο γραφείο του τότε Υπουργού κ. Τσιτουρίδη.
Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο ίδιος ο κ. Γκράτζιος και οι Εφραίμ και Αρσένιος, και έγινε προκειμένου η ΚΕΔ και η Μονή να πείσουν την πολιτική ηγεσία να εγκαταλείψει την διαδικασία μεταστέγασης του Υπουργείου εκεί, παρά προβλήματα, όπως καταθέτει, που θα δημιουργούσαν οι αναμενόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων του Υπουργείου «Γνωρίζαμε τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούσε στην ηγεσία του Υπουργείου, η αντίδραση των εργαζομένων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχουμε αρκετό χρόνο, ώστε να έχουμε και την τελική απάντηση του Υπουργού Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Η Μονή ζήτησε να κάνουμε μια συνάντηση – παράσταση, θα έλεγα – στο γραφείο του τότε Υπουργού, του κ. Τσιτουρίδη, για να εκθέσει την πρόθεσή της για τη χρησιμοποίηση αυτού του ακινήτου, αλλά παράλληλα να ενημερώσω κι εγώ τον Υπουργό για τα θέματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε στη μελλοντική μετεγκατάσταση του Υπουργείου.
Η συνάντηση αυτή έγινε και ο κ. Τσιτουρίδης…» «Πρέπει να ήταν αρχές ή μέσα Μαρτίου του 2007» (Σελ. 41 - 42 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08) Η ΚΕΔ και η Μονή, στο κοινό αίτημά τους, δεν έλαβαν θετική απάντηση από τον κ. Τσιτουρίδη, γιατί επέμεινε στην εξάντληση των δυνατοτήτων μετεγκατάστασης του Υπουργείου του. Την θετική απάντηση την έλαβαν λίγο αργότερα… αφού απομακρύνθηκε ο κ. Τσιτουρίδης από το Υπουργείο… «Ωστόσο, επιφυλάχθηκε (ο τότε Υπουργός) για οποιαδήποτε απάντηση, διότι ήθελε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που είχε μπροστά του για τη μετεγκατάσταση αυτή» (Σελ. 43 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08) «Μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, απεστάλη η επιστολή στο νέο Υπουργό, στον κ. Μαγγίνα, όπου εκθέταμε, μέσω τις επιστολής αυτής όλα τα ζητήματα…» «Μετά από μερικές βδομάδες, ήρθε η απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας, μέσω του Γενικού Γραμματέα, κ. Κοντού, η οποία μας ενημέρωνε ότι δεν υπάρχει πρόθεση πλέον του Υπουργείου να μετεγκατασταθεί στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ότι το ακίνητο διατίθεται στην ΚΕΔ…» (Σελ. 46 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08) [Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενη κατάθεση στην Εξεταστική του ίδιου του κ. Κοντού, η απόφαση της μη μετεγκατάστασης στο ακίνητο του Ολυμπιακού Χωριού ήταν καθαρά πολιτική, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση και την πήρε το Υπουργείο μετά από τρία χρόνια … παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε λειτουργούσαν διάφορες Επιτροπές για την μετεγκατάσταση και είχαν ετοιμαστεί και σχετικές Προκηρύξεις διαγωνισμών προμηθειών κλπ για την μετεγκατάσταση, όπως έχει ήδη καταθέσει στην Εξεταστική ο κ. Κοντός] Η ΚΕΔ και η Μονή, στο κοινό αίτημά τους, δεν έλαβαν θετική απάντηση από τον κ. Τσιτουρίδη, γιατί επέμεινε στην εξάντληση των δυνατοτήτων μετεγκατάστασης του Υπουργείου του.
Την θετική απάντηση την έλαβαν λίγο αργότερα… αφού απομακρύνθηκε ο κ. Τσιτουρίδης από το Υπουργείο… «Ωστόσο, επιφυλάχθηκε (ο τότε Υπουργός) για οποιαδήποτε απάντηση, διότι ήθελε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που είχε μπροστά του για τη μετεγκατάσταση αυτή» (Σελ. 43 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08) «Μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, απεστάλη η επιστολή στο νέο Υπουργό, στον κ. Μαγγίνα, όπου εκθέταμε, μέσω τις επιστολής αυτής όλα τα ζητήματα…» «Μετά από μερικές βδομάδες, ήρθε η απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας, μέσω του Γενικού Γραμματέα, κ. Κοντού, η οποία μας ενημέρωνε ότι δεν υπάρχει πρόθεση πλέον του Υπουργείου να μετεγκατασταθεί στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ότι το ακίνητο διατίθεται στην ΚΕΔ…» (Σελ. 46 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08) [Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενη κατάθεση στην Εξεταστική του ίδιου του κ. Κοντού, η απόφαση της μη μετεγκατάστασης στο ακίνητο του Ολυμπιακού Χωριού ήταν καθαρά πολιτική, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση και την πήρε το Υπουργείο μετά από τρία χρόνια … παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε λειτουργούσαν διάφορες Επιτροπές για την μετεγκατάσταση και είχαν ετοιμαστεί και σχετικές Προκηρύξεις διαγωνισμών προμηθειών κλπ για την μετεγκατάσταση, όπως έχει ήδη καταθέσει στην Εξεταστική ο κ. Κοντός] Όταν του επισημάνθηκε ότι το πραγματικό στοιχείο της αγοράς του Ολυμπιακού Χωριού από τη Nolident έναντι ουσιαστικά 50 εκ ευρώ (41 + 9 που αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συστηματική προσπάθειά του στην κατάθεσή του να εμφανίσει το συγκεκριμένο ακίνητο με απομειωμένη την αξία του, για να δικαιολογήσει την χαμηλή αξία (χαμηλότερη κατά 11 εκ ευρώ από αυτήν που πραγματικά πωλήθηκε) με την οποία έγινε η ανταλλαγή, ο μάρτυρας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. (Σελ. 77- 79 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08) Δήλωσε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτού και των εκπροσώπων της Μονής με τον κ. Τσιτουρίδη δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν το ακίνητο στο Ολυμπιακό Χωριό θα περιλαμβανόταν στην ανταλλαγή.
Όμως ήδη ένα μήνα πριν την παραπάνω συνάντηση και συγκεκριμένα στις 13/2/07 η ΚΕΔ είχε δώσει εντολή προς το ΣΟΕ να προχωρήσει σε εκτίμηση του επίμαχου ακινήτου με αιτία εκτίμησης την μεταβίβαση.
Ο μάρτυρας απάντησε ότι η ΚΕΔ ήθελε μια επιβεβαίωση της αξίας για τυπικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το Πρόγραμμα πώλησης και επαναμίσθωσης, στο οποίο ανήκει το ακίνητο. «Έπρεπε, λοιπόν, να έχουμε μια επιβεβαίωση της αξίας, την οποία έχουν βάλει οι σύμβουλοί μας, η κοινοπραξίας της Εμπορικής Τράπεζας, της HYPO…» Σελ. 80 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Μάλιστα, είχε ο ίδιος από τον Μάρτη του 2007, μήνες πριν συναινέσει το Υπουργείο Απασχόλησης, εισηγηθεί εγγράφως να συμπεριληφθεί το Ολυμπιακό Ακίνητο στις ανταλλαγές!!! Όταν ρωτήθηκε, εάν, ως τοπογράφος μηχανικός, κρίνει ότι μπορεί να ανταλλαγεί μια λίμνη με τέτοιου είδους οικόπεδα φιλέτα που έχουν μεγάλη αξία, απάντησε ότι αυτό δεν ήταν απόφαση της ΚΕΔ, αλλά του Υποργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σελ. 81 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Στο σημείο αυτό της κατάθεσης του μάρτυρα, παρενέβη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και ζήτησε από τον μάρτυρα να επαναλάβει τη φράση του περί του ποιος έλαβε την απόφαση, γιατί… δεν άκουσε.
Ο μάρτυρας, κατόπιν αυτής της «Κυβερνητικής» παρέμβασης, δυσκολεύτηκε πολύ να επαναλάβει τη φράση «Του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» και μετά από διάφορες παραφράσεις της απάντησής του κατέληξε περιγραφικά να πει «Των Υπουργών που υπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση»… Σελ. 81 -84 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Κατέθεσε ότι ο κ. Παυλίδης θεώρησε και υπέγραψε όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα του ιδιώτη τοπογράφου κ. Κιάκα, που είχε υποβάλλει η Μονή.
Όμως, ο κ. Παυλίδης στην δική του κατάθεση δήλωσε ότι τα τοπογραφικά του ιδιώτη μηχανικού ούτε ελέγχθηκαν ούτε εγκρίθηκαν από την ΚΕΔ. Σελ. 91 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Του επισημάνθηκε ότι τα σχετικά συμβόλαια περιλαμβάνουν δηλώσεις του που έχει κάνει, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, σχετικά με την μη ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών, βιοτόπων, δασών κλπ στις ανταλλασσόμενες εκτάσεις και ότι στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης παραλήφθηκαν οι απαιτούμενες από το νόμο δηλώσεις, παρά το γεγονός, ότι σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Βαγιώνα, στην επίμαχη έκταση υπάρχουν κτίσματα.
Όταν ρωτήθηκε, γιατί αυτός ως συμβαλλόμενος και τοπογράφος μηχανικός υπέγραψε αυτές τις δηλώσεις, είπε ότι αυτά τα θέματα δεν είχαν τεθεί υπόψη του και ότι έδωσε πίστη στην υπηρεσία που έκανε τον έλεγχο, η οποία έδωσε πίστη στα τοπογραφικά του κ. Κιάκα, τον ιδιώτη τοπογράφο που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Μονής. Σελ. 99 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Κατέθεσε ότι οι πιέσεις που ανέφερε ο κ. Ζερβουδάκης στην επιστολή του ήταν οι πιέσεις του … Προϊσταμένου του κ. Μητρόπουλου και οι «άνωθεν εντολές» ήταν η …. Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ. Σελ. 112 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Δήλωσε ότι είχε υπόψη του την εκτίμηση του ΣΟΕ για τη Βιστωνίδα.
Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκε γιατί ενώ η εκτίμηση εκφράζει αμφιβολία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνη και ενώ την περιγράφει ως λιμνοθάλασσα, που είναι κοινόχρηστο πράγμα εκτός συναλλαγής, ο ίδιος προχώρησε χωρίς δισταγμό στις ανταλλαγές, ο μάρτυρας, χωρίς να αναφερθεί στην εκτίμηση, απάντησε:
«Τόσα χρόνια τη γνωρίζω ως λίμνη Βιστωνίδα και όχι ως λιμνοθάλασσα.» Σελ. 160 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Κατέθεσε ότι η ΚΕΔ κάνει διαγωνισμούς για την εκποίηση ακινήτων «κάθε μέρα» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν επελέγη η διαγωνιστική διαδικασία(η οποία είναι και σύντομη, δηλαδή 2 – 6 μήνες) και για τα ακίνητα που πήρε η Μονή, απάντησε ότι δεν επελέγη με το σκεπτικό ότι ένας τέτοιος διαγωνισμός θα μπορούσε να … κηρυχθεί άγονος. Σελ. 183 – 184 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Στη συνέχεια, βέβαια, αποδέχθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία των διαγωνισμών θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί και μεγαλύτερο τίμημα για τα δημόσια ακίνητα που εκχωρήθηκαν. Αρχικά διέψευσε σωρεία προηγούμενων μαρτύρων που μίλησαν για «κατεπείγουσες διαδικασίες», δηλώνοντας ότι ΔΕΝ υπήρχε θέμα επείγοντος.
Στη συνέχειά, όμως, όταν του επισημάνθηκε ότι στα έγγραφα του ΣΟΕ αναφέρεται ότι «τους ζητήθηκε επειγόντως η εκτίμηση», απάντησε ότι δεν τους ζητήθηκε «επειγόντως», αλλά «όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τα οποία κατά την άποψή του είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σελ. 186 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08 Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι στις συνεργασίες που είχε με την Προϊσταμένη του πολιτική ηγεσία (Δούκας), ΟΥΔΕΠΟΤΕ συζήτησαν για τις ανταλλαγές των ακινήτων σχετικά με τη Μονή Βατοπεδίου, ΟΥΤΕ για την ανταλλαγή του ακινήτου του Ολυμπιακού Χωριού. (Σελ. 190 Πρακτικά Εξεταστικής 21/11/08) (Σημειώνεται ότι ακριβώς το ίδιο κατέθεσε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Παπαγεωργίου!!!) Το περιεχόμενο της κατάθεσης του συγκεκριμένου μάρτυρα, σε κρίσιμα σημεία του, έρχεται σε αντίθεση με αρκετές προηγούμενες καταθέσεις, όπως της κας Μαντέλη, του κου Ζερβουδάκη, του κ. Παυλίδη, αλλά και καταθέσεις ορκωτών εκτιμητών.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Για την κατάθεση της κας Μαντέλη (20-11-08) Η μάρτυρας, κα Μαντέλη, που κατέθεσε χθες, 20/11/08, στην Εξεταστική Επιτροπή, έχει διατελέσει Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, έχει συντάξει και εκδώσει επισήμως έγγραφα, τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω σε αντιστοιχία με βασικά σημεία της χθεσινής της κατάθεσης. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ: Με έγγραφό της αριθμ. Πρωτ. 3415/19-9-2003, η κα Μαντέλη έχει απαντήσει στην ΝΑ Ροδόπης ότι «… οι εκτάσεις εμβαδού 25.000 στρεμμάτων των Αγρ/των ΑΜΑΞΑΔΩΝ, Καπτερού, Διαλαμπής, Σάλπης, Ν.Καλλίτσης, Γλυκονερίου και Φαναρίου, τις οποίες διεκδικεί η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, έχουν αποτελέσει αντικείμενο αποκατάστασης ακτημόνων γηγενών και προσφύγων. …..Και ότι οι εκτάσεις αυτές έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου από τον χρόνο κατά τον οποίο έλαβαν χώρα οι παρακάτω ενέργειες και στη συνέχεια περιήλθαν στην κυριότητα των αποκαθισταμένων. Κατόπιν αυτού συντελεσθείσας της απαλλοτρίωσης, απωλέσθη κάθε δικαίωμα νομής και κατοχής της Μονής επί των διεκδικούμενων εκτάσεων.
Επίσης δεδομένου ότι από της καταλήψεως των εκτάσεων έχουν παρέλθει σχεδόν 80 χρόνια, έχει υποπέσει στην πενταετή παραγραφή και το ενοχικό δικαίωμα της Μονής για την απόληψη της αποζημίωσης…» και παρακάτω «Όσον αφορά την επικαλούμενη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία έγινε αποδεκτή η 17/18-7-2002 Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, περί μη διεκδίκησης των επιδίκων εκτάσεων ως Δημοσίων, σας γνωρίζουμε ότι …..η κρίση αυτή, την ορθότητα της οποίας δεν μπορεί αμφισβητήσει η υπηρεσία μας, ΔΕΝ σχετίζεται με το νόμιμο και πραγματικό καθεστώς που δημιουργήθηκε μετά την παραπάνω επέμβασης αποκατάστασης των ακτημόνων…» Η απάντηση αυτή το 2003 αναδεικνύει ότι κατά την γνώμη της ιδίας της κα Μαντέλη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΕΝ αναγνωρίζει την κυριότητα της Μονής επί των παραλίμνιων αυτών εκτάσεων. ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ: Ενώ λοιπόν η ίδια έχει διατυπώσει την παραπάνω άποψη με έγγραφό της το 2003, μετά το 2004 εμφανίζεται να αλλάζει υπηρεσιακή άποψη και στα τέλη του 2006 ζητά από όλες τις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις Γεωργίας να της γνωρίσουν τις διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις για να μπορεί να εκτιμηθεί ποιες άλλες εκτάσεις ανά την Ελλάδα μπορεί να ανταλλαγούν με τα 25.000 στρέμματα της επίμαχης περιοχής της Βιστωνίδας. Όμως, σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφό της, αυτή ακριβώς η έκταση των 25.000 στρεμμάτων δεν μπορούσε να ανταλλαγεί ως ιδιοκτησία της Μονής, διότι δεν της ανήκε! Όταν ρωτήθηκε πως και γιατί άλλαξε άποψη χαρακτήρισε επίμονα την παραπάνω απόφαση του 2003 ως «άποψη της υπηρεσίας… που εστάλη στη Ροδόπη ενόψει του δικαστηρίου» Σελ. 170 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 και ότι όταν ανέλαβε Διευθύντρια το 2003 «αυτά βρήκε, αυτά είπε» Σελ. 173 Πρακτικά Εξεταστικής (Αν αυτό που βρήκε η κα Μαντέλη ήταν μια στάση υπεράσπισης της δημόσιας ιδιοκτησίας της Βιστωνίδας το 2003, τι έγινε μετά και άλλαξε η υπηρεσιακή, υπουργική και Κυβερνητική στάση στο θέμα αυτό;) Κατά την άποψη της κα Μαντέλη ΑΥΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ: «Αυτή η απάντηση είναι το 2003. Μεσολάβησαν του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η διακοπή της δίκης, κλπ. Η διαταγή μου είναι τέλη του 2004…» Σελ. 176 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Στις 13/10/2006 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν καθ’ όλα έτοιμο (έγγραφο υπ΄αριθμ. 67720 με υπογραφή του ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Σκιαδά,) να αποστείλει στην ΚΕΔ καταστάσεις διαθεσίμων κοινοχρήστων εκτάσεων Ν. Πέλλας, Καβάλας, Χαλκιδικής, και μάλιστα ύστερα από την αριθ. 15372/2006 απόφαση Υφυπουργού Οικονομίας και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο. (Όλα αυτά δείχνουν μια μεθόδευση, ούτως ώστε να είναι έτοιμες και οι καταστάσεις των διαθεσίμων και κοινόχρηστων εκτάσεων από την Δ/νσή Πολιτικής Γης, μόλις εκδοθεί η παραπάνω ΚΥΑ και να μην υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις για τις ανταλλαγές στους παραπάνω νομούς.) Σελ. 181 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Από το καλοκαίρι του 2004 και μετά υπάρχει μια αυξημένη κίνηση στην Δ/νση Πολιτικής Γης. Μια κίνηση τόσο με ανταλλαγή εγγράφων που σχετίζονται με όλες τις ανταλλαγές που ακολούθησαν όσο και με επισκέψεις στο γραφείο της των εκπροσώπων της Μονής. Ο κ. Αρσένιος συνοδευόμενος μάλιστα και από Μηχανικό την επισκεπτόταν στο γραφείο της, όπως κατέθεσε και κατά τις πολύωρες αυτές συναντήσεις συζητούσαν τα αιτήματα της Μονής και του ιδίου του Εφραίμ. Σελ. 182 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ: Η επίμαχη έκταση είχε χαρακτηριστεί από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Χαλκιδικής ως δάσος «χθαμαλόν» και από την Επιτροπή Διανομών, η οποία διενήργησε την συμπληρωματική διανομή έτους 1971, ως δάσος «κοινόχρηστο». Με αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν μπορούσε να παραχωρηθεί η έκταση. ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ: Με εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Σκιαδά, η κα Μαντέλη έκανε ερώτημα προς το Νομικό Σύμβουλο και εν προκειμένω τον κ. Μπότσιο, με τον οποίο ζητούσε να αποφανθεί εάν το «χθαμαλό» δάσος είναι «δασική έκταση» ή «δάσος». «Δεν αυτενέργησα για το ερώτημα» Σελ. 167 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Το αίτημα για γνωμοδότηση έγινε από την Διεύθυνση Πολιτικής Γης και όχι από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών ή τουλάχιστον δεν έγινε από κοινού με την παραπάνω Διεύθυνση, διότι η ίδια είχε άλλη άποψη για τον χαρακτήρα της έκτασης, γι’ αυτό και έκανε το αίτημα. Σελ. 160 - 161 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Παρακάτω, όμως, κατέθεσε ότι ως έμπειρη στα θέματα Πολιτικής Γης, στην οποία ήταν Διευθύντρια πάνω από πέντε χρόνια, πίστευε ότι καλύτερη άποψη για τον χαρακτήρα μιας έκτασης ως δασικής ή μη έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (τα Δασαρχεία) και ότι οι Νομικοί Σύμβουλοι εκφράζουν μόνο νομική γνώμη. Σελ. 164 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 (Τότε γιατί δεν αποδέχθηκαν την άποψη των αρμοδίων Υπηρεσιών Δασών και έσπευσαν να θέσουν ερώτημα στο Νομικό Σύμβουλο κ. Μπότσιο για ένα πραγματικό ζήτημα;) Η γνωμοδότηση του κ. Μπότσιου άνοιξε τον δρόμο για την εκχώρηση της έκτασης στην Μονή Βατοπεδίου, διότι έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό τον κ. Κιλτίδη. Σελ. 161 – 162 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 «Εγώ δεν είμαι Υφυπουργός. Την αποδέχθηκε και μου την έστειλαν αποδεκτή.» Σελ. 166 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Δεν έλαβε υπόψη της το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αριθμ. 6698/13-7-2007, στο οποίο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 1 του Ν. 3147/2003 ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου κοινόχρηστου τεμαχίου ως «δάσος» είναι έγκυρος και δεσμευτικός και δεν επανεξετάζεται από τα όργανα της Διοίκησης. (Ο επιθετικός προσδιορισμός του Δάσους στην προκειμένη περίπτωση «χθαμαλός» ή «κοινόχρηστος» δεν μπορεί να μεταβάλλει τον χαρακτήρα της έκτασης και την υπαγωγή της στις δασικές εκτάσεις, διότι σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία η διάκριση των δασών και των δασικών εκτάσεων δεν εξαρτάται από το ύψος της δασικής βλάστησης αλλά από το ποσοστό της εδαφοκάλυψης απ αυτήν).
Δεν το έλαβε υπόψη της, διότι η ίδια είχε άλλη άποψη. (Αν και αναρμόδια…) Σελ. 163 – 164 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Και την γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών Θεσσαλονίκης για αυτό που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παραπάνω εγγράφου (υπ΄αριθμ. 6698/13-7-2007) ότι δηλαδή «…οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου κ. Μπότσιου σύμφωνα με τις οποίες ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης έκτασης από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων δεν είναι αναγκαίο να είναι ταυτόσημος με τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας και επομένως την υπαγωγή του δάσους στην κατηγορία των δασικών εκτάσεων, εκφράζουν προσωπική άποψη και σύμφωνα με τα προηγούμενα δεν έχουν νομική βάση, είναι σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατά καιρούς εκδοθείσες διαταγές…» την θεωρεί ως απλή άποψη μιας υπηρεσίας. Ενημέρωσε τον κ. Σκιαδά ως όφειλε για τις σοβαρές αντιρρήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων, οι οποίες ακολούθησαν τις γνωμοδοτήσεις. Ο φάκελος της παραπάνω υπόθεσης (των ανταλλαγών) δεν χρεώθηκε σε κάποιον υπάλληλο και τον χειρίστηκε η ίδια προσωπικά. Σελ. 168 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08 Στα σχέδια των εγγράφων που εκδίδονται από την Διεύθυνσή της δεν υπάρχει υπογραφή από τον εισηγητή, τον τμηματάρχη, τον Διευθυντή μέχρι εν πάση περιπτώσει τον τελικό διατάκτη. Μόνο η δική της υπογραφή υπάρχει! Κατέθεσε ότι αυτό συνέβη διότι ήταν εξειδικευμένο ερώτημα για το Νομικό Συμβούλιο και αυτή είναι νομικός, οπότε έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να το αναθέσει σε έναν απλό υπάλληλο (Όμως η επιχειρηματολογία αυτή περί εγγράφων απευθυνόμενων προς τη Νομική Υπηρεσία αφορά αποκλειστικά και μόνο ένα έγγραφο, το αίτημα γνωμοδότησης που απευθυνόταν στον κ. Μπότσιο και δεν δίνει απαντήσεις στο γιατί ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία της αποκλειστικής διαχείρισης από την ίδια και σε όλα τα υπόλοιπα έγγραφα για τις ανταλλαγές.) Σελ. 168 Πρακτικά Εξεταστικής 20/11/08

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέες δημοσιεύσεις από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
Ένα νέο κείμενο για την προσωπική βοήθεια στην Σουηδία δημοσιεύτηκε στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=18987 και έχει γραφτεί από την Susanne Berg που έχει τετραπληγία και εργάζεται στο ινστιτούτο για την ανεξάρτητη διαβίωση στην Στοκχόλμη.
Το κείμενο έχει προστεθεί στην κατηγορία «ανεξάρτητη διαβίωση» της βιβλιοθήκης του http://www.disabled.gr/ που περιλαμβάνει εκατοντάδες κείμενα για την ανεξάρτητη διαβίωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Και για να προσγειωθούμε στην ελληνική εκδοχή της «ανεξάρτητης διαβίωσης» μπορείτε να επισκεφτείτε το http://news.disabled.gr/?cat=13 που περιλαμβάνει όλες τις ειδήσεις και την αρθρογραφία από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο της Ελλάδας και της Κύπρου και αφορά την ανεξάρτητη διαβίωση.
Η συνέντευξη της Πέρλας Μεσσίνας, για τον αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, στην εφημερίδα «τα νέα» βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19738 και πρέπει οπωσδήποτε να τη διαβάσετε.
Η καμπάνια «δώσε φως» για τον αυτισμό πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην βόρεια Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα για την καμπάνια στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=18471
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΚΙΝΗΣΗ24 Νοεμβρίου 2008 Βιβλία που μας κάνουν καλύτερους. Σε ένα κόσμο που όλα αλλάζουν, που η ζωή γίνεται πιο περίπλοκη η μόνη απάντηση είναι η στροφή στην γνώση.
Γνώση που μπορούμε να αποκτήσουμε διαβάζοντας ένα βιβλίο.
Καλό διάβασμα και καλό χειμώνα.
Η Βίβλος των Αγγέλων
Συγγραφέας: Άζελ Ρέιβεν Εκδότης: Ισόρροπον
Κατηγορία: Εσωτερική Αναζήτηση ISBN: 9606666445 Ημερομηνία έκδοσης: 30/09/2007
Διαστάσεις: 16Χ14 εκ. Σελίδες: 400 Μετάφραση: Παρασκευοπούλου Νέλλη
Η βίβλος του διαλογισμού
Συγγραφέας: Γκόντινγκ Μαντόνα Εκδότης: Ισόρροπον
Κατηγορία: Εσωτερική Αναζήτηση ISBN: 9608875870 Ημερομηνία έκδοσης: 23/01/2006
Διαστάσεις: 17 Χ 14εκ Σελίδες: 400
Η βίβλος της αστρολογίας
Συγγραφέας: Τζούντι Χολ Εκδότης: Ισόρροπον Κατηγορία: Hobby ISBN: 960887588 Ημερομηνία έκδοσης: 31/01/2006
Διαστάσεις: 17 X 14 εκ. Σελίδες: 400 Μετάφραση : Κασσαβέτη Φλώρα
Η βίβλος της Γιόγκα
Συγγραφέας: Μπράουν Κριστίνα Εκδότης: Ισόρροπον Κατηγορία: Hobby ISBN: 9608875862 Ημερομηνία έκδοσης: 23/01/2006
Διαστάσεις: 17x14εκ Σελίδες: 400 Μετάφραση: Αντωνέλου Μάνια
Η βίβλος της μεταφυσικής
Συγγραφέας: Struthers Jane Εκδότης: Ισόρροπον Κατηγορία: Οδηγοί Ζωής ISBN: 9606666728 Ημερομηνία έκδοσης: 25/03/2008
Μετάφραση: Βασιλική Τζουράκη Σελ: 400 Διάσταση: 17Χ14
Η Βίβλος των Ταρώ
Συγγραφέας: Μπάρλετ Σάρα Εκδότης: Ισόρροπον Κατηγορία: Κάρτες ζωής ISBN: 9606666438 Ημερομηνία έκδοσης: 30/09/2007
Διαστάσεις: 16Χ14 εκ. Σελίδες: 400 Μετάφραση: Κατερίνα Ψαρρού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

International Festival-Fair THEATRE METHODS 09Between Tradition and Contemporaneity July 6-12, 2009 Bovec, Slovenia "Theatre Methods" is the annual professional festival-fair dedicated to the Bridge between Tradition and Contemporaneity in performing arts. The festival is an opportunity to demonstrate methods of training in traditional theatre and to present contemporary works created as the result of traditional theatre training techniques. At the moment THEATRE METHODS 09 has been accepting presentation proposals. Presentation format:
• performance (not requiring special technical conditions)
• workshop/master class
• work in progress
• reading/lecture
• any other way of demonstration to the presenter's discretion. The festival will take place at the mountain resort Bovec - in the Julian Alps, near Austrian and Italian border.
Nearest airports: Ljubljana (Slovenia), Trieste (Italy) or Klagenfurt (Austria).
http://www.iugte.com/projects/slovenia.php Please become familiar with the Submission Guidelines before submitting your presentation proposal: http://www.iugte.com/projects/fest.reg.php http://www.iugte.com/projects/TM09.php The festival committee is considering proposals in appropriate standard only. Links to web sites are not considered as the complete application.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε σήμερα στην Παραπολιτική : - Όλες οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου και οι αναλύσεις τους... - Τι παιχνίδι παίζεται με τους Οικολόγους Πράσινους ; - Ποιός γαλάζιος δημοσιογράφος "αποχαιρετά" τη Νέα Δημοκρατία ;;; - Μια πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Ιουνίου - Η άποψη μας για την νέα εφημερίδα "Real News" Και πολλά άλλα θέματα της επικαιρότητας... parapolitiki.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2025 Ώρα:11:30 Αθήνα: 24/11/2008 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 06:20 χθες, σε διώροφη οικία, στο Δ/Δ Μελιβοίας του Δήμου Μελιβοίας, στο Νομό Λαρίσης. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στην οικία, ενώ ζημιές υπέστη και παρακείμενο οίκημα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 00:40 σήμερα, σε λεωφορείο της ομάδας του Π.Α.Ο.Κ., καθώς και σε Ι.Χ. φορτηγό εταιρίας οδικής βοήθειας, που ήταν σταθμευμένα στην οδό Τσαλουχίδου 54 στη Θεσσαλονίκη. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα οχήματα, ενώ στην κατάσβεση έλαβαν μέρος οκτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα. Νεκροί εντοπίστηκαν η Π.Ε., 82 ετών και ο Π.Β., 58 ετών, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, στις 08:00 σήμερα σε παλαιά ισόγεια οικία, στο Δ/Δ Λίμνης του Δήμου Δελβινακίου, στο Νομό Ιωαννίνων.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα. Για τα ανωτέρω περιστατικά διενεργείται προανάκριση από την Υπηρεσία μας.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Μελάνι Ανεξίτηλο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Νάσος Χριστογιαννόπουλος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΣΕΙΡΑ: Σταθμός Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 312
Λίγα λόγια για το βιβλίο Δυο ιστορίες που πλέκονται μέσα από γραφές μιας άλλης εποχής, τότε που οι όρκοι αγάπης και οι φονικές συνωμοσίες άφηναν ίχνη που πότιζαν τους μελλοντικούς αιώνες.
Γιατί γράφονταν με μελάνι ανεξίτηλο και υπογράφονταν με αίμα. Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι Διδάκτωρ της Νομικής και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημοσίευσε νομικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Υπήρξε συντονιστής έκδοσης και ένας από τους συγγραφείς νομικής ερμηνείας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Το 1992 κυκλοφόρησε ποιητική συλλογή του από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του:
Ο ήλιος μπήκε από τη χαραμάδα, Έγκλημα στο Μέγαρο Μουσικής, Έρωτας καθολικώς, καθώς και το λεύκωμα Ορμυθοσκαλίσματα.
Η συνέχεια του λευκώματος αυτού, με τίτλο Μυθοπερπατήματα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους.
Ο εφευρέτης όλων των άλλων ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Σαμάνθα Χαντ (Samantha Hunt) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βάνια Λαμπρινίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΣΕΙΡΑ: Σταθμός Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 424
Λίγα λόγια για το βιβλίο Μία μοναδική διήγηση για την παράταιρη φιλία μεταξύ του εκκεντρικού εφευρέτη Νίκολα Τέσλα και μιας καμαριέρας στο ξενοδοχείο όπου εκείνος έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του.
Καθώς με έξοχο τρόπο ξεδιπλώνεται η ζωή ενός από τους μεγαλύτερους εφευρέτες όλων των εποχών, “Ο εφευρέτης όλων των άλλων” μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα, εκεί όπου κυριαρχούν η αναζήτηση, η δράση και η αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Η Σαμάνθα Χαντ είναι συγγραφέας και καλλιτέχνης.
Τα διηγήματα και τα ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε καλλιτεχνικά περιοδικά όπως το The New Yorker, το Cabinet και το Jubilat και έχουν επίσης μεταδοθεί στο ραδιόφωνο.
Είναι συγγραφέας του θεατρικού έργου “The Difference Engine”, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του Άγγλου μαθηματικού και εφευρέτη Τσαρλς Μπάμπατζ, και το οποίο ανέβηκε στη σκηνή από τη θεατρική ομάδα της Νέας Υόρκης The Theatre of a Two-Headed Calf το 2003, ενώ τα εικαστικά της έργα εκτίθενται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.
Η ίδια διδάσκει δημιουργική γραφή στο κολέγιο Pratt Institute.
Το 2006, το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “The Seas” βραβεύτηκε από το National Book Foundation.
Η συγγραφέας ζει στη Νέα Υόρκη.
Γεμάτη ζωή ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Κική Φιλιππίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Ψυχολογία Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 200
Λίγα λόγια για το βιβλίο Η γνωριμία με τον εαυτό μας και η προσωπική εξέλιξη μπορεί να γίνουν ένα ταξίδι περιπετειώδες, αλλά και ενδιαφέρον.
Ένα ταξίδι που μπορεί να γεμίσει με νέες ιδέες, με καινούργιες εμπειρίες, με αλλιώτικες εικόνες και παραστάσεις.
Κάθε ηλικία είναι όμορφη, αρκεί να ξέρουμε ποια στοιχεία της πρέπει να κρατήσουμε, ποια να τονίσουμε και ποια να πετάξουμε για πάντα από πάνω μας.
Αρκεί να μάθουμε πώς θα ζούμε μία… γεμάτη ζωή! Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Η Κική Φιλιππίδου γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε στη Γαλλία, στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, κοινωνικές επιστήμες και ψυχολογία.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε ως ψυχολόγος στη Γαλλία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε το Κέντρο Ψυχολογίας για τη Γυναίκα.
Παράλληλα συμμετείχε τόσο σε ραδιοφωνικές εκπομπές (FLASH, ANT1, ΕΡΤ, ALPHA κ.ά.) όσο και σε εκπομπές της τηλεόρασης (Mega Channel, NET, ANT1, Alpha). Αρθρογράφησε για δύο χρόνια στη στήλη “Ψυχολογία” του περιοδικού 7 Μέρες TV, αναλύοντας καθημερινά θέματα και προβλήματα.
Συνεργάστηκε με πολλά έντυπα ως σύμβουλος σε θέματα ψυχολογίας (Βραδυνή, Καθημερινή, Αδέσμευτος Τύπος Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Σύγχρονη Ψυχολογία, ΕΓΩ, Diva, Pink Woman, Elle, Vogue). Δίνει διαλέξεις και διοργανώνει σεμινάρια ανά την Ελλάδα με θέματα που απασχολούν κυρίως τη σύγχρονη γυναίκα, ενώ συνεχίζει να εργάζεται ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ψυχολογίας για τη Γυναίκα. Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν επίσης: Υπάρχει “Ο άντρας της ζωής μου”;
– “Ησαΐα χόρευε” κι ύστερα… τι;
– Πώς κατακτιέται η ευτυχία;
– Μπορεί το τέλος μιας σχέσης να φέρει μια νέα αρχή; Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στα τηλέφωνα 210.88.27.174 και 6974.34.89.56, καθώς επίσης και μέσω e-mail στη διεύθυνση kiki.filippidou@gmail.com.
Το αλφαβητάρι του έρωτα ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Κική Φιλιππίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Ψυχολογία Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 208
Λίγα λόγια για το βιβλίο Ο έρωτας που μοιράζονται δύο άνθρωποι είναι ευλογία, είναι πηγή ευτυχίας, είναι ευχή και όνειρο.
Έχει μαζί του φως, χαρά ζωής, αισιοδοξία.
Μας δίνει περισσότερη δύναμη για να κυνηγήσουμε την επιτυχία, ιδιαίτερη διάθεση για να αξιοποιήσουμε την προσωπική μας δύναμη.
Αυτό είναι το Αλφαβητάρι του Έρωτα – 24 ιδέες και προτάσεις για να τον κρατήσουμε ζωντανό και για όσο καιρό μας αρέσει και το επιθυμούμε…
Το Σκοτεινό Νησί ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Αντώνης Νικολής ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΣΕΙΡΑ: Σταθμός Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 176
Λίγα λόγια για το βιβλίο Στο Σκοτεινό Νησί, κάπου στο ρευστό γεωγραφικό χάρτη του μέλλοντος, σ’ ένα σπήλαιο, άντρο και καταφύγιο μαζί, ο Ηρακλής, ο νεαρός άντρας, θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στον Ωρομέδοντα, τον ώριμο και θιασώτη της λογικής, και την Πέργαμοντ, αυτήν που κουβαλάει στην τσάντα της τις μαγγανείες και τα φίλτρα.
Αλλά και η επιλογή του θα κρίνει οριστικά τον αγώνα τους. Όποιον διαλέξει ο Ηρακλής, αυτός θα συνεχίσει, ο άλλος θα… Μια αλληγορική, εσχατολογική αφήγηση για το σκοτεινό μέλλον. (Το Σκοτεινό Νησί διαβάζεται όπως ένα κόμικ ή ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας.) Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Αντώνης Νικολής γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα.
Το 1979 αρχίζει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία εγκαταλείπει τρία χρόνια αργότερα για την Κλασική Φιλολογία.
Έχουν ανεβεί στη σκηνή δύο από τα θεατρικά έργα του:
Ο κύριος Εμμανουήλ και ο… Ροΐδης (Πολιτιστική Ολυμπιάδα, θέατρο της Άνοιξης 2002, και σε περιοδεία το 2004) και Το σπίτι φεύγει (θέατρο Δημήτρης Χορν 2002-03), από τον Σταμάτη Φασουλή, ενώ προγραμματίστηκε για τον Ιανουάριο του 2009 από το Θέατρο Στοά, τον Θανάση Παπαγεωργίου και τη Λήδα Πρωτοψάλτη το τελευταίο του έργο:
Λισαβόνα (2007).
Η νουβέλα Το Σκοτεινό Νησί (2008) είναι μεταγραφή του ομώνυμου θεατρικού του, του 2001, και η πρώτη έξοδός του στην πεζογραφία.
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Σουλιέ 14 & Σαρκουδίνου
136 117 44
Αθήνα
Τηλ.: 210-777.77.88 (εσωτ. 131)
Fax: 210-775.77.57

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοικτού ΚώδικαΕταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού ΑνοικτούΚώδικα:
Δυναμική Προώθηση και Ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της Εκπαίδευσης, του Δημόσιου Τομέα και των Επιχειρήσεων
Σημαντικοί φορείς και Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα ενώνουν τις δυνάμεις τους και δραστηριοποιούνται για την επέκταση της χρήσης των εφαρμογών του ΕΛ/ΛΑΚ στη χώρα μας: ιδρύουν την «ΕταιρείαΕλεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα» (ΕΕΛ/ΛΑΚ).
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ, εταιρεία με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Η εταιρία ΕΕΛ/ΛΑΚ ανταποκρινόμενη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταοφέλη της χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού, θα αποτελέσει κέντρο γνώσηςκαι πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, και θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την διείσδυση του στους παραπάνω τομείς:
- θα ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ
- θα φροντίσει για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν το ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο (πχ. κωδικοποίηση βέλτιστων πρακτικών, συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για την εξέλιξη ποσοτικών και στατιστικών δεικτών, του θεσμικού και νομικού πλαισίου, του διαθέσιμου λογισμικού και εφαρμογών)
- θα εργαστεί ώστε να υπάρξει συνεργασία για την ισότιμη συμμετοχή όλων των άλλων φορέων που έχουν άμεσο ή έμμεσο ρόλο στη διάδοση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα, όπως μεταξύ άλλων της κοινότητας προγραμματιστών ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα καθώς και όσων ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με το ΕΛ/ΛΑΚ
- θα δημιουργήσει κέντρο παρακολούθησης (monitoring) για το ΕΛ/ΛΑΚστην Ελλάδα (καταγραφή δράσεων και έργων, καταγραφή διαθέσιμουλογισμικού και εφαρμογών, καταγραφή αναγκών για την εισαγωγή και χρήσητου σε διαφορετικούς τομείς, αναγνώριση προβλημάτων στηνεισαγωγή/χρήση, στατιστικά στοιχεία και δείκτες, εξέλιξη θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, βιβλιογραφία, φορείς και οργανώσεις που αφορούν το ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα)
- θα συμβάλει στο συντονισμό των ομάδων εθελοντών προγραμματιστώνΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα, ώστε να αποτελέσουν τον βασικό κορμό για τηνανάπτυξη και υλοποίηση λογισμικού και εφαρμογώνθα υποστηρίξει την ανάπτυξη και προώθηση επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στο ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και την ενημέρωση των επιχειρήσεων για την υιοθέτηση τους ή για τη μετάβαση τους σε αυτά
- θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ και συγκεκριμένα:
δημιουργία υπηρεσίας υποστήριξης (help-desk) για χρήστες και ομάδες ΕΛ/ΛΑΚ, μέριμνα για εξελληνισμό (εντοπιοποίηση) λογισμικού, ανάπτυξη γλωσσάριου, επικουρική ανάπτυξη εφαρμογών για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στην Ελλάδα.
Η υλοποίηση όλων των παραπάνω στόχων βασίζεται στην ενεργή συνεργασία- της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών εφαρμογών (developers) ΕΛ/ΛΑΚ,
- των εργαστηρίων ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων της Χώρας που χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν ελεύθερο λογισμικό,
- των ενδιαφερόμενων φορέων-χρηστών (δημόσιοι φορείς, εκπαιδευτικοίφορείς και επιχειρήσεις),
- των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ικανής βάσης επιχειρησιακών μοντέλων υπηρεσιών ανάπτυξης και υποστήριξης ΕΛ/ΛΑΚ.
Φορείς που συμμετέχουν:
Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε), το Εθνικό καιΚαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»,το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.), το Ακαδημαϊκό Δίκτυο «GUNET», το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.), η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας (Α.Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ), τo Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Π.Μ.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας (Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας (Α.Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.), το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό ΙνστιτούτοΤεχνολογίας Υπολογιστών (Ε.Α.I.T.Y.), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας (Α.Τ.Ε.Ι.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Κ) και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΛ/ΛΑΚ κ. Θεόδωρος Καρούνος, Εκπρόσωπος ΕΜΠ, Πρόεδρος κ. Νεκτάριος Κοζύρης, Εκπρόσωπος ΕΔΕΤ ΑΕ, Αντιπρόεδροςκ. Αλέξιος Ζάβρας, Στέλεχος της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ κ. Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Εκπρόσωπος Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Χρήστος Μπούρας, Εκπρόσωπος Πανεπιστημίου Πατρών κ. Διομήδης Σπινέλλης, Εκπρόσωπος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αύγουστος Τσινάκος, Εκπρόσωπος ΑΤΕΙ Καβάλας
Επικοινωνία: info@ellak.gr,
http://www.ellak.gr/, Τηλέφωνο: 210-7474-279

«Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν το σεξ»!

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Ιστορίες αιολικής τρέλας από όσους αντιδρούν στην εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας
Οι ανεμογεννήτριες έχουν στηθεί στον απέναντι λόφο σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος στα Δερβενοχώρια.
«Από το προαύλιό της φαίνονται τρεις από τις συνολικά σαράντα ανεμογεννήτριες που πρόκειται να τοποθετηθούν και η μισή κορυφή της τέταρτης.
Παρ΄ όλα αυτά, η Μονή δεν τις θέλει και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λένε στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας.
«Δεν είναι μόνο η αισθητική υποβάθμιση της περιοχής.
Υπάρχουν βυζαντινά μνημεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί», απαντά η αδελφή Βερονίκη από τη μονή.
Στη Σκύρο έχουν μπλοκάρει μια άλλη επένδυση και μοιράζονται φυλλάδια που προειδοποιούν ότι «οι θεόρατοι ανεμόμυλοι θα μουγκρίζουν διαρκώς σκορπίζοντας ανεμοζάλη, τρέλα, σπάσιμο νεύρων, τρίξιμο των δοντιών, σεξουαλική και ερωτική υποτονικότητα...».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

«Ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Ν.Δ.»

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Τόνωση ηθικού με νον πέιπερ Η Ρηγίλλης επιχειρεί να καθησυχάσει την κομματική βάση για τα γκάλοπ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Καζάνι που βράζει θυμίζει η Ν.Δ. μετά το σοκ των γκάλοπ που δείχνουν ότι το άνοιγμα της ψαλίδας oδηγεί ταχύτατα σε μη αναστρέμιμες καταστάσεις.
Η διαφορά των 4,5 μονάδων που κατέγραψε η V ΡRC πάγωσε τη γαλάζια κομματική βάση και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία ότι διαμορφώνεται κλίμα ηττοπάθειας που θα οδηγήσει σε εσωκομματικές εκρήξεις.
Η εικόνα αυτή έχει πανικοβάλει τους επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, που από χθες «βομβαρδίζουν» με νον πέιπερ όλο το στελεχικό δυναμικό του κόμματος, επιχειρώντας να αναπτερώσουν το ηθικό των κομματικών οργανώσεων.
Στις γαλάζιες κομματικές οργανώσεις, ωστόσο, μυρίζει... μπαρούτι.
Και αυτό το εκρηκτικό κλίμα αντιμετώπισαν χθες το πρωί κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που συμμετείχαν στη συνέλευση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βορειοανατολικής Αττικής.
«Λάθη και παραλείψεις», αλλά και «καβαλημένα καλάμια και καρεκλοκένταυρους» στη Ν.Δ. αναγνώρισε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ραγδαία κυβερνητική φθορά δεν οφείλεται μόνον στην Οικονομία, αλλά και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Και με αιχμές για τη στάση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, κάλεσε τη γαλάζια βάση σε συστράτευση γιατί, όπως είπε, «την ώρα της μάχης δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για προσωπικές πολιτικές και στρατηγικές...».
«Ντρεπόμαστε...»
Ωστόσο, η παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών δεν στάθηκε ικανή να εκτονώσει το κλίμα. «Ντρεπόμαστε να κυκλοφορούμε στον δρόμο και να λέμε ότι είμαστε νεοδημοκράτες», φώναξε ο πρόεδρος της Κοινότητας Σταμάτας κ. Στ. Κριεμάδης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις «αμαρτωλές» ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου και έστρεψε τα βέλη του στον συντοπίτη του υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο για την ακρίβεια στην αγορά.
«Εσύ ειδικά δεν έχεις το ηθικό δικαίωμα να μας βρίζεις...», πέρασε στην αντεπίθεση ο υφυπουργός, δημιουργώντας πανδαιμόνιο στην αίθουσα.
Βολές εκτοξεύθηκαν και κατά του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Δούκα, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα στελέχη στην εκλογική περιφέρεια ζήτησαν να γίνει άμεσα ανασχηματισμός και «να φύγουν οι κουρασμένοι...».
Σημειώνεται ότι στη συνέλευση δεν μετείχε ο κ. Θόδ. Ρουσόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε καν κληθεί από το προεδρείο της Νομαρχιακής Οργάνωσης, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής...
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Γιορτινό κραχ απειλεί την αγορά

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΈνεση προσφορών στην παγωμένη αγορά Με μειωμένες τιμές και ευκολίες πληρωμής επιχειρούν οι έμποροι να τονώσουν την αγοραστική κίνηση, που έχει φτάσει στο ναδίρ λόγω κρίσης ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ, Γιώργος Χάτσιος, Χρήστος Μανωλάς, Μαρία Βασιλείου, Καρολίνα Παπακώστα
Με καθίζηση απειλείται η αγορά των Χριστουγέννων λόγω της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας.
Οι καταναλωτές φαίνεται ότι αλλάζουν συνήθειες χρόνων και αφενός περιορίζουν τις αγορές τους, αφετέρου αναζητούν φθηνότερα προϊόντα και προσφορές, αναγκάζοντας και τους εμπόρους να ζητούν έναρξη των εκπτώσεων από την επομένη της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
Η βουτιά στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι ήδη ορατή και έχει φοβίσει τους εμπόρους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει έως και 20%!
Γι΄ αυτούς, μόνη λύση είναι η επίσπευση της έναρξης των εκπτώσεων, αντί για τις 15 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η άσπρη λέξη της ημέρας ετοιμολογία

Η λέξη ετοιμολογία σημαίνει την ετοιμότητα κάποιου να πει κάτι, την ικανότητά του να δώσει γρήγορη και σωστή απάντηση σε ερώτηση που του έχει τεθεί.
Παραδείγματα:
Τον θαυμάζω για την ευφράδεια και την ετοιμολογία του.
Η ετοιμολογία γράφεται με οι γιατί περιέχει το επίθετο έτοιμος, με βάση το οποίο σχηματίζονται και τα ετοιμοπαράδοτος, ετοιμοπόλεμος, ετοιμόρροπος κ.ά.
Το πρόσωπο που διακρίνεται για ετοιμολογία ονομάζεται ετοιμόλογος.
Η λέξη ετυμολογία δηλώνει την αναγωγή στην αρχική μορφή ή και σημασία μιας λέξης, φράσης κτλ., π.χ. ετυμολογία κυρίων ονομάτων.
Γράφεται με υ γιατί προέρχεται ετυμολογικά από το έτυμον, ουδέτερο του αρχαίου επιθέτου έτυμος, που σήμαινε τον αληθινό.
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αρχαιοπρεπής λέξη έτυμον.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: ετυμολογικός, ετυμολογώ.
Ο ασχολούμενος με την ετυμολογία ονομάζεται ετυμολόγος. Αξίζει να προσέξουμε τη διαφορά στον τονισμό μεταξύ των ετοιμόλογος και ετυμολόγος, προκειμένου να τα προφέρουμε και να τα γράφουμε σωστά.
Με βάση τη διαφορά αυτή, τα ετοιμόλογος και ετυμολόγος δεν είναι ομόηχα, όπως τα ετοιμολογία και ετυμολογία.
Θέμα της εβδομάδας:
Ομόηχες λέξεις Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Για ίδρυση αυτόνομων περιοχών μιλούν οι Κούρδοι της Τουρκίας Xάρτης αποτελεσμάτων γενικών εκλογών του 2002.
Με πράσινο χρώμα οι νομοί που ήλθε πρώτο το κουρδικό κόμμα DEHAP, το οποίο σημειωτέον διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, στη σκιά της σύλληψης Οτζαλάν που έγινε το 1999.
του Σάββα Καλεντερίδη
Όταν αναφερόμαστε σε διάφορα κομβικά ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, είτε από τη θετική είτε από την αρνητική τους πλευρά, παρατηρούμε ότι οι αντιδράσεις των αναγνωστών μας σε πολλές περιπτώσεις είναι φοβικές, ενώ άλλοτε υπερεκτιμούν τις πραγματικές δυνατότητες της Τουρκίας και άλλοτε υπερεκτιμούν τα προβλήματά της, ακριβώς για να εξισορροπηθεί το έλλειμμα πολιτικής και το έλλειμμα ορθής και πλήρους ενημέρωσης που παρατηρείται στην κοινωνία μας για την Τουρκία.
Ένα από τα ζητήματα που δεν έχει εκτιμηθεί σωστά και στις διαστάσεις που έχει στην πραγματικότητα, είναι το Κουρδικό, αφού, όταν κάνουμε σχετικές αναφορές σ' αυτό, εκτός από τους εγκάθετους -τί να κάνουμε, υπάρχουν κι αυτοί- κάποιοι μιλούν για εμμονές και υπερβολές του υπογράφοντα και άλλοι μιλούν με τέτοια βεβαιότητα για επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας, λες και αυτό πρόκειται να γίνει ...αύριο.
Στη σημερινή μας είδηση, που αναφέρεται στο Κουρδικό, υπάρχει από μόνο του το στοιχείο της υπερβολής, αφού μιλά για δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών στο τουρκικό Κουρδιστάν, γι' αυτό και η προηγηθείσα εισαγωγή.
Η συμπροεδρεύουσα, μαζί με τον Αχμέτ Τουρκ, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP), Εμινέ Αϊνά, σε ομιλία της που έκανε στην...πόλη Χακιάρι, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν, αναφερόμενη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και ομιλιών που θα κάνει το κόμμα της εν όψει των δημοτικών εκλογών, δήλωσε τα εξής:
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά άλλα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Η νεολαία της Ένωσης Ποντίων Σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Καβάλας σας προσκαλεί στο χορό της που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου 2008 στις 22.00 μ.μ. στη λέσχη σίτισης του Τ.Ε.Ι Καβάλας, με τους Θεοδοσιάδη Κ., Παπαγιαννίδη Π., Τσιτιρίδη Γ., στη λύρα Αποστολίδης Α., Κουρουκλίδης Φ., Μπαρακτάρης Θ., Φουλίδης Γ., και στο κλαρίνο το Σιώπη Μ.ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΓ.ΛΟΥΚΑΣ Τ.Κ. 65404 ΚΑΒΑΛΑ Τηλ. 2510462360

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαμαρτυρία των κατοίκων της Πάτρας για την λαθρομετανάστευση
Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 3:30 μ.μ. οι κάτοικοι της Πάτρας, με πρωτοβουλία των κατοίκων της οδού Ευρώτα και του συλλόγου «Η πόλις εάλω», διοργανώνουν διαμαρτυρία στην συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Αμερικής, στην είσοδο της μαρίνας, για να διαμαρτυρηθούν για το αίσχος που επικρατεί με τους χιλιάδες λαθρομετανάστες στην Πάτρα. Μία πρωτοβουλία που πρέπει να στηριχθεί από όλους μας.