Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας, στην … «Χώρα του Ποτέ» (όπως την έχω χαρακτηρίσει εδώ και χρόνια γιατί στην ΥΓΕΙΑ δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα ΠΟΤΕ και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.) στο χώρο της ΥΓΕΙΑΣ, αυτόν τον πολύπαθο χώρο, στου οποίου τα «πάθη», εκτός των ασθενειών, συμβάλλουν τα ΜΕΓΙΣΤΑ και οι λεγόμενοι «αρμόδιοι», οι οποίοι τον διοικούν. Τον διοικούν (λέμε τώρα) ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ τον, και δεν το λέω εγώ αυτό, αλλά τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των κινήσεων τους και η ΚΑΤΑΝΤΙΑ της υγείας, την οποία ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΑΝ και συνεχίζουν να το κάνουν.
ΟΛΟΙ αυτοί, τέως και νυν, με τα πειράματα τους παίζουν με τις ζωές του κοσμάκη αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτού του παιχνιδιού.
Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, συνέταξαν και τη «ΛΙΣΤΑ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ», η οποία είναι κομμάτι του ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΚΤΕΟ των Ασθενών, των Αναπήρων και Χρόνια Πασχόντων, μια «λίστα» με πολλές ελλείψεις που όπως ξαναέγραψα, έχει συνταχθεί ΣΤΟ ΠΟΔΙ μόνο και μόνο, για να κάνουν οι Συντάκτες της «καλή εντύπωση» στα αφεντικά τους και να εισπράξουν το μπράβο.
Θα τους πούμε και εμείς λοιπόν «μπράβο», γιατί η συγκεκριμένη λίστα, πέρα των Γραφειοκρατικών Αοριστιών, δεν περιέχει την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σαν ΑΝΙΑΤΗ και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΠΑΘΗΣΗ.
Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ της πάθησης, όπως διαβάζω σε διάφορα forum, κατά την άποψη των ασθενών είναι ΣΚΟΠΙΜΗ. Άλλωστε, θα το ξαναγράψω, και θα το γράφω συνέχεια, οι ασθενείς με ΣΚΠ είναι από τους πιο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ με χρόνιες παθήσεις, είναι ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΟΓΩΝ «ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ» της χώρας για ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Εταιρία Για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Ε.Ε.Σ.Κ.Π), έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους «αρμόδιους», τονίζοντας μάλιστα πως «Η αδικαιολόγητη απόφαση της εξαίρεσης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης από τη λίστα των ανίατων παθήσεων είναι μια άδικη, αντικοινωνική και παράνομη κίνηση καθώς εναντιώνεται όχι μόνο στα χαρακτηριστικά της νόσου αλλά και στο πλαίσιο του νόμου 3402/05 – ο οποίος χαρακτηρίζει ρητά τους ασθενείς με ΣΚΠ ως ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία.»
Να ρίξουμε μια ματιά και στον ΝΟΜΟ, τον οποίο (όχι μόνο αυτόν δηλαδή) ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ.
«Άρθρο 24
Σκλήρυνση κατά Πλάκας
1. Η Νόσος του νευρικού συστήματος με την αναφορά Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Απομυελυνωτική Νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ή Νευρολοίμωξη ή Πολλαπλή Σκλήρωση, είναι νόσος αυτοτελής, ανεξάρτητα από τα συγγενή με άλλες ασθένειες συμπτώματα ή επιπτώσεις στη ζωή των προσβληθέντων από τη Νόσο. Οι πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία.
2. Ο τρόπος προσδιορισμού των πασχόντων από Σκλήρυνση κατά Πλάκας και οι διαδικασίες αναγνώρισης και υπαγωγής στο καθεστώς της Νόσου καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται ειδικότερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Νόσου και ο τρόπος αναγνώρισής τους, ο τρόπος και η διαδικασία διάγνωσης της Νόσου, οι επιστημονικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διάγνωση της Νόσου, η σύνθεση των αρμόδιων επιτροπών και η διαδικασία συγκρότησής τους και μπορεί να επιτρέπεται η συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη διαχείριση της Νόσου και της επιστημονικής έρευνας.
3. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μπορούν να ρυθμίζονται επί μέρους ειδικά θέματα αντιμετώπισης των συνεπειών της Νόσου και διευκόλυνσης των πασχόντων. 4. Οι πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας απογράφονται σε ειδικό Μητρώο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία απογραφής και μπορεί να επιτρέπεται η συμμετοχή αρμόδιων κοινωνικών φορέων στην κατάρτιση και διαχείριση του μητρώου.
5. Για την προώθηση της έρευνας για τη Νόσο, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να ορίζει, με αποφάσεις του, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς στους οποίους αναθέτει σχετικά ερευνητικά προγράμματα, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και άλλων Διεθνών Οργανισμών και φορέων.»
Όπως βλέπετε, τον νόμο ως συνήθως τον έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, και να επισημάνω, πως οι όποιες «επιστημονικές έρευνες» για τη νόσο στη χώρα μας, ΣΠΑΝΙΑ, έως ΠΟΤΕ θα δουν το φως.
Η ουσία είναι πως η «πολιτεία» ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ και συνεχίζει την ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ.
Και όποιος τολμά, ας πει πως δεν είναι έτσι.
Πως δεν είναι ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΛΑ, η Λίστα μη Αναστρέψιμων Παθήσεων, Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, ΟΛΑ.
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Πάνε κάμποσες μέρες που μπήκε σε ισχύ ο «Αναθεωρημένος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηριών», ο γνωστός σε ΟΛΟΥΣ πλέον ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΤΕΟ των Αναπήρων και Χρόνια Πασχόντων, το ΜΠΑΚΑΛΟΤΕΦΤΕΡΟ του ανθρώπινου ΠΟΝΟΥ, που μαζί με την «Λίστα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων», αποτελούν τα «καινοτόμα» μέσα ΣΦΑΓΗΣ των ασθενών από τις διάφορες Υγειονομικές Επιτροπές….
Έχω λάβει πολλά mails από ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, και ιδιαίτερα από ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας οι οποίοι και πριν την «Αναθεώρηση» του Πίνακα Ποσοστών, ήταν και εξακολουθούν να είναι ξεκρέμαστοι μια και γύρω από την πάθηση τους υπάρχει από την πρώτη στιγμή, από την δημιουργία της λίστας μη αναστρέψιμων παθήσεων μέχρι και τώρα, ένα ομιχλώδες τοπίο.
ΤΙΠΟΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Μάλιστα, η πάθηση δεν είναι καλά καλά τόσο μέσα στη «λίστα» όσο και στον «πίνακα» ποσοστών, γιατί οι «σχεδιαστές» φαίνεται δεν την έκριναν σοβαρή (είμαι ευγενικός στον χαρακτηρισμό τους).
Έγραψα πάρα πολλές φορές πως οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, είναι από τους πιο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ, αφού πάσχουν από μια χρόνια πάθηση η οποία εύκολα ΞΕΓΕΛΑ και τους πιο έμπειρους γιατρούς.
Έγραψα επίσης πολλές φορές, πως η συγκεκριμένη πάθηση, το συγκεκριμένο «αυτοανοσο» ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΠΛΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ», ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.
Ο Νευρολόγος που έχει στην ευθύνη του ασθενείς με ΣΚΠ, πρέπει να ασχολείται με την πάθηση αυτή ΣΥΝΕΧΕΙΑ, να ερευνά και το παραμικρό, γιατί η κατάσταση ενός ασθενή μπορεί να μεταβληθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.
Και εδώ ερχόμαστε στους προβληματισμούς των ασθενών με ΣΚΠ, γιατί οι άνθρωποι βλέπουν, το ζουν στην πράξη, πως στις επιτροπές, στα ΚΕΠΑ, τους «ξεπετούν» γιατροί που ΔΕΝ έχουν τις απαραίτητες ΓΝΩΣΕΙΣ γύρω από την πάθηση αυτή, παρόλο που είναι Νευρολόγοι.
Βλέπουν τον ασθενή που στέκεται στα πόδια του, που εκείνη την ώρα είναι λίγο πιο «καλά», ΔΕΝ γνωρίζουν τα όποια συμπτώματα, ΔΕΝ λαμβάνουν υπόψη ΟΛΑ τα στοιχεία του φακέλου του, και όπως είναι φυσικό, μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας, με ολέθρια αποτελέσματα της κίνησης αυτής.
Δεν είναι «ομιχλώδες» το τοπίο μόνο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, είναι και για άλλες Χρόνιες Παθήσεις, αλλά ασχολούμαστε με αυτήν.
Επίσης πρέπει να αναφέρω, μια νοοτροπία που κυριαρχεί, σχετικά με την αναπηρία γενικότερα…
Για ΠΟΛΛΟΥΣ, μέσα σε αυτούς είναι ΚΑΙ γιατροί, για να είναι κάποιος ανάπηρος, να έχει την όποια αναπηρία, θα πρέπει να είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι..
Αυτό το καλλιέργησαν ορισμένοι πριν κάποια χρόνια, και οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας το βρίσκουν μπροστά τους συνέχεια, και μάλιστα στις επιτροπές που πάνε να περάσουν.
Πολλά είναι τα συμβάντα που έχουν καταγγελθεί, τα διάφορα forums είναι ΓΕΜΑΤΑ…
Παραδείγματα;
Ασθενής με ΣΚΠ, πήγε στο ΚΕΠΑ, και μόλις μπήκε στην επιτροπή, το πρώτο που του είπε ο γιατρός ήταν, « Σε βλέπω μια χαρά, περπατάς, τι ήρθες να κάνεις εδώ;» Αποτέλεσμα, από 67% που είχε τον πήγαν στο 50%.
Σε άλλον ασθενή, σε νοσοκομείο, ο γιατρός που τον ανέλαβε, μπορεί ναι μεν να ήταν νευρολόγος και μάλιστα καθηγητής, ήταν όμως ΑΣΧΕΤΟΣ από την πάθηση, του σταμάτησε για τρεις μήνες τις ενέσεις γιατί τον έβλεπε «καλά», γιατί οι μαγνητικές του δεν είχαν δείξει νέες εστίες, με αποτέλεσμα, μετά από το τρίμηνο, ο ασθενής να παρουσιάσει ΕΝΤΕΚΑ Νέες εστίες.
Υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ  σχετικές αναφορές, οι ασθενείς με σκλήρυνση όπως έγραψα και πιο πάνω είναι ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ, και οι αρμόδιοι, ως συνήθως πετούν χαρταετό. Όλοι αναρωτιούνται ΤΙ θα γίνει, ΠΟΤΕ θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, αλλά δυστυχώς, δεν βρίσκεται ΚΑΝΕΝΑΣ να δώσει μια απάντηση.
Στη δημιουργία της «Λίστας Παθήσεων», και των πινάκων Ποσοστών Αναπηριών, μπορεί να συμμετείχαν «καθηγητές», με «τίτλους» και τρανταχτά ονόματα, μόνο που ΟΛΑ, έγιναν ΠΡΟΧΕΙΡΑ, και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ.
ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ  ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΧΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ, (κατά άλλα) ΑΡΜΟΔΙΩΝ.
Επίσης, να πω σε όλους εκείνους που αναφέρονται στους όποιους καθηγητές, πως ΔΕΝ αμφισβητώ τον τίτλο τους, απλά, οι περισσότεροι εξ αυτών, ΔΕΝ ασχολούνται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η ΣΚΠ, η άλλες, και έχουν μείνει στις… «γενικές γνώσεις», εκεί που χρειάζονται οι ΕΙΔΙΚΕΣ.
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

Ηλεκτρονική Ωτοασπίδα Impact Sport Bilsom

Ηλεκτρονική Ωτοασπίδα Impact Sport Bilsom
Ηλεκτρονική Ωτοασπίδα Impact Sport Bilsom 1013530
Χαρακτηριστικά
Ηλεκτρονική Ωτοασπίδα της BILSOM, Impact Sport. Με εξαιρετικά λεπτό προφίλ είναι ιδανική για την εργασία και τα χόμπυ. Όσο πιο ήσυχο το περιβάλλον τόσο καλύτερα ακούτε με την ωτοασπίδα παρά χωρίς αυτήν και σε ήχο στέρεο υψηλής ποιότητας. Μόλις όμως έχουμε κρότο ή πυροβολισμό, ο ενισχυτής κλείνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου και το αυτί προστατεύεται απόλυτα. Κλείνει αστραπιαία και ακούγεται μόνο ένας χαμηλός χτύπος ενώ όλοι οι άλλοι ήχοι ακούγονται φυσικότατα.
Διαθέτει μικρόφωνα συνδεδεμένα με ενισχυτή και ηχεία και το όριο ήχου είναι 82dB. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι 350 ώρες ενώ όταν δεν χρησιμοποιείται κλείνει αυτόματα μετά από 4 ώρες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι αναδιπλούμενη και μπαίνει σε τσέπη ή σε θήκη μέσης.
Προδιαγραφές
* SNR:27dB
* Ευρωπαικές Προδιαγραφές: ΕΝ 352/4
*2x AAA μπαταρίες
Προτεινόμενη Χρήση
Ειδικός σχεδιασμός γαι άνετη χρήση με τουφέκι. Ιδανικά σε περιβάλλοντα που υπάρχουν διακοπτόμενοι θόρυβοι όπως σκοποβολή ή κυνήγι.
Τεμάχια σε blister.
Οδηγίες Χρήσης Η ωτοασπίδα τοποθετείται άμεσα στην κεφαλή του χρήστη μόλις βγει από τη συσκευασία της χωρίς να απαιτείται κάποια προετοιμασία. Φυλάσσεται οπουδήποτε και καθαρίζεται πανεύκολα με υγρό πανί.

FULL-CIRCLE COLOR SCANNING SONAR Model FSV-85

FULL-CIRCLE COLOR SCANNING SONAR Model FSV-85
Advanced Solutions Built on World-Proven Sonar Technology
The FSV series of Furuno Scanning Sonar has long been a favorite among commercial fishermen, and the FSV-85 carries on that tradition. The FSV series provides reliable and consistent detection of fish and seabed conditions with revolutionary, enhanced signal processing technology.

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων Πιάνων και Λατερνών του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ σας περιμένει!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστοχώρο του κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

CRT SUPERSTAR SS 9900 SSB

CRT SUPERSTAR SS 9900 SSB
ΝΕΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ SUPERSTAR
10M,11M ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ 60WATT ΣΤΑ SSB.
AM,FM,USB,LSB
Specifications 
Frequency range
28 to 29.7 MHz (10 mtr. Amateur band)
Modes
AM / FM / LSB / USB
Transmission power
FM: 50W
AM: 30W / SSB: up to 60W
Transmission power adjustable
Frequency steps
100 Hz / 1 kHz / 10 kHz / 100 kHz / 1 MHz
Features
CTCSS and DCS encoder / decoder
Frequency shift (REP function) adjustable shelf 100 Hz to 5 MHz
VFO display in frequency mode
FIN (Fine Tune, RX only / TX only / Both)
Adjustable with Clarifier, range ± 1.5 KHz.
6 programmable memory slots
Automatic Squelch (AM / FM) ASQ
Power / Signal Strength / SWR indication
Operating Voltage
Dual Watch
Scan mode
Roger beep
adjustable echo function
PA Function
Multi-color display (7 colors available)
Backlight key
Key lock
Hi Cut (on / off)
Noise Blanker (on / off)
Echo (on / off)
+10 KHz (on / off)
Roger beep (off, 1-5)
Microphone Gain (1-36)
NOG (monitor volume, 1-32)
TOT (Time Out Timer, Off / adjustable up to 600 seconds)
TSR (High SWR Protection, On / Off)
TDC (High Voltage Protection, On / Off)
SCM (Scan Mode, SQ / Time)
Programmable by computer (mini USB on backside)
Reset function
Microphone connector
6-pin
Antenna connection
PL female
Power supply
13.8 V DC
Dimensions W x H x D in mm
about 157 x 48 x 246
Weight
2.1 kg 

Ο Καρυοθραύστης (με CD)

Ο Καρυοθραύστης (με CD)
Βασισμένο στο ομώνυμο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι 

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραΐσκου
Εικονογράφος: Μαρίνα Στελλάτου
Σειρά: ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΜΑΓΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Μουσική: Τσαικόφσκι
Τραγουδούν: Αφήγηση: Γιούλα Μιχαήλ
Ημερομηνία έκδοσης: 15 Νοεμβρίου 2017
Σχήμα: 24Χ32
Σελίδες: 40
Εξώφυλλο: Σκληρό
ISBN: 978-960-567-139-6
Την παραμονή των Χριστουγέννων η Κλάρα παίρνει δώρο από τον νονό της έναν καρυοθραύστη. Τα μεσάνυχτα, το σαλόνι όπου έχει αποκοιμηθεί η Κλάρα μεταμορφώνεται, τα παιχνίδια ζωντανεύουν και ποντίκια εισβάλλουν στο δωμάτιο. Η κούκλα Καρυοθραύστης προσπαθεί να σώσει το κορίτσι και αντιμετωπίζει γενναία τους ποντικούς. Ο νονός της Κλάρας τον μεταμορφώνει σε πρίγκιπα και μαζί οι δύο νέοι φεύγουν για να ανακαλύψουν τη χώρα των Ζαχαρωτών, όπου ετοιμάζεται
ν’ αρχίσει μια ξέφρενη γιορτή, γεμάτη όμορφες μελωδίες και χορούς.
Ένα συναρπαστικό παραμύθι, βασισμένο στο ομώνυμο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι.
Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
O μαγικός αυλός
Ο κουρέας της Σεβίλλης
H λίμνη των κύκνων

25/1/1945: ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΑΡΔΕΝΝΩΝ




Beevor, Antony
Αρδέννες (1944)
Το τελευταίο στοίχημα του Χίτλερ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 496 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17 x 24
ISBN: 978-960-446-111-0 • 30,00€
Η Μάχη των Αρδεννών ήταν εκείνη η πολεμική αναμέτρηση που επέφερε τελικά την καταστροφή της Βέρμαχτ.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 1944, ο Χίτλερ «έπαιξε το τελευταίο του χαρτί» στα χιονισμένα δάση και φαράγγια των Αρδεννών. Πίστευε πως μια ταχεία γερμανική προέλαση μέχρι την Αμβέρσα θα κατόρθωνε να διασπάσει τις δυνάμεις των Συμμάχων και, ακολούθως, να υποχρεώσει τους Καναδούς και τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τον πόλεμο. Παρόλο που οι στρατηγοί του είχαν αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, οι νεότεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί λαχταρούσαν να πιστέψουν πως τα σπίτια τους και οι οικογένειές τους μπορούσαν να γλιτώσουν από την εκδικητική μανία του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος προσέγγιζε τη χώρα τους εξ ανατολών. Πολλοί Γερμανοί είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα μιας αντεπίθεσης. Η επίθεση στις Αρδέννες, στην οποία ενεπλάκησαν ένα εκατομμύριο και πλέον άνδρες, αποτέλεσε τη σημαντικότερη μάχη του πολέμου στη Δυτική Ευρώπη. Οι Σύμμαχοι, που κατελήφθησαν εξαπίνης, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με δυο τεθωρακισμένες στρατιές. Οι Βέλγοι πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους επειδή φοβούνταν ευλόγως ενδεχόμενα αντίποινα από γερμανικής πλευράς. Επικράτησε πανικός ακόμη και στο Παρίσι. Πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή ή παραδόθηκαν, άλλοι, όμως, προέβαλαν ηρωική αντίσταση, δημιουργώντας έναν κυματοθραύστη που επιβράδυνε την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων. Ο δριμύς χειμώνας και η σφοδρότητα των συγκρούσεων διαμόρφωσαν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνο στο Ανατολικό Μέτωπο. Έπειτα από τις μαζικές εκτελέσεις που διέπραξαν οι άνδρες των Waffen-SS, οι Αμερικανοί στρατηγοί έδωσαν το πράσινο φως για την εν ψυχρώ εκτέλεση Γερμανών αιχμαλώτων. Η Μάχη των Αρδεννών ήταν εκείνη η πολεμική αναμέτρηση που επέφερε τελικά την καταστροφή της Βέρμαχτ.


Ζωοδόχου Πηγής 73, 10681 Αθήνα. Τηλ2103822251 - 2103815433 - 2103816661 - Fax: 2103815882email: info@govostis.gr

Wine Club THESSALONIKI'96 - Ο καιρός αλλάζει. Αλλάζουν και τα στυλ των κρασιών που πίνουμε;

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι, Χρόνια Πολλά. Καλή Χρονιά!
Στην επόμενη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96,
την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, με θέμα «Ο καιρός αλλάζει. Αλλάζουν και τα στυλ των κρασιών που πίνουμε;»
Θα διερευνήσουμε το αν και πώς η κλιματική αλλαγή και η επακόλουθη επίδρασή της στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή
έχουν συμβάλλει στις τελευταίες τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια οινική αγορά.
Και θα δοκιμάσουμε κρασιά που αντανακλούν αυτές τις τάσεις.
Μαζί μας θα έχουμε τον οινολόγο και οινοποιό Παύλο Αργυρόπουλο από την Πιερία Ερατεινή.
Στο τέλος της συνάντησης θα κόψουμε τη βασιλόπιτά μας, η οποία θα αναδείξει τους τυχερούς της χρονιάς!

Χρήστος Θηβαίος & Μαρία Παπαγεωργίου στο Block33

Χρήστος Θηβαίος & Μαρία Παπαγεωργίου στο Block33

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ BLOCK 33
Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά τη Μαρία Παπαγεωργίου, την πιο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, σε ένα πραγματικά κοινό πρόγραμμα με σκηνές από το παρελθόν και το μέλλον της προσωπικής τους διαδρομής.
Από τη μία, ο Χρήστος Θηβαίος με τον εξαιρετικό τελευταίο του δίσκο «Σιδερένιο νησί», χιλιάδες ώρες σκηνικής πτήσης και ρεπερτόριο αξιοζήλευτο κι από την άλλη, η Μαρία Παπαγεωργίου, το κορίτσι με την κόκκινη κιθάρα που συζητήθηκε για τις ξεχωριστές εμφανίσεις της, δημιουργούν ένα δυσεύρετο αισθητικό και συναισθηματικό περιβάλλον με καθαρό οξυγόνο που παράγεται από την Τέχνη τους και τον σεβασμό στον ακροατή.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι οι επί χρόνια συνεργάτες τους Μάξιμος Δράκος - πιάνο, Σταύρος Ρουμελιώτης - κιθάρες, Καλλίστρατος Δρακόπουλος - τύμπανα, Άγγελος Παπαδάτος - κοντραμπάσο.
Eισιτήρια 

11 ευρώ ορθιων και 13 ευρώ καθήμενων
Με την αγορά εισιτηρίου καλέστε στο 
2310.533.533 για κράτηση
https://www.facebook.com/thivaios/
https://www.facebook.com/mariapapageorgiouofficial/

Προφορική ιστορία και λαϊκές μυθολογίες

Προφορική ιστορία και λαϊκές μυθολογίες 
Με απασχόλησε αρκετό καιρό η σκέψη του τίτλου στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Είχα αποφασίσει για το πρώτο μισό. Θα ήταν αφιερωμένο στην προφορική ιστορία, μια και ένιωθα πως αυτό το βιβλίο θα απεικόνιζε την επιστημονική μου πορεία, που αποτελείται από πολλά καγκέλια-στροφές, με αφήνουν αδιάφορο οι μεγάλες ευθείες.
Με κάνουν να βαριέμαι. Αντίθετα, είναι ακράδαντη η πεποίθησή μου πως η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στα καγκέλια, που προκαλούν ίλιγγο αλλά και ενδιαφέρον για κάτι που μπορεί να μην είναι χειροπιαστό αλλά που μπορεί να εμφανιστεί στην επόμενη στροφή. Το πρώτο μισό, λοιπόν, του τίτλου, ονομάζεται προφορική ιστορία, γιατί αυτή η καινούρια επιστήμη αποτέλεσε μια από τις βασικές μου ανησυχίες. Το δεύτερο μισό είναι αφιερωμένο στις λαϊκές μυθολογίες, ένα είδος προφορικής ιστορίας. Είναι μια οφειλή τον πρωτοπόρο Νικόλαο Πολίτη αλλά και μια πρόταση για απεγκλωβισμό από την ταξινομητική λογική. Αντιμετωπίζεται ο πολιτισμός ως μια ολότητα, όπου οι χρονικές και χωρικές τομές αφορούν μόνο τους ερευνητές και όχι τα πολιτισμικά φαινόμενα. Συμπεριλαμβάνονται κείμενα για τη μνήμη, τον Εμφύλιο, τις σιωπές και τις αποσιωπήσεις, για τα πολιτισμικά τραύματα, την οργάνωση και την κοινωνικοποίηση του χώρου, τις θρησκευτικές πρακτικές, την ομορφιά και τον πόνο στα δημοτικά τραγούδια, τα αινιγματο-ανέκδοτα.
Προφορική ιστορία και λαϊκές μυθολογίες
Σειρά: Λαϊκός Πολιτισμός-Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις. Βιβλίο 5ο
επιμέλεια σειράς:Ευάγγελος Αυδίκος
συγγραφέας:Ευάγγελος Αυδίκος
Isbn: 978-960-579-068-4
Διαστάσεις: 17X24
Σελίδες: 516
Λιανική Τιμή: 22,00 ευρώ

Αθήνα: Φύγαμε για ζυμαρικά στα βόρεια.

Αθήνα: Φύγαμε για ζυμαρικά στα βόρεια.

Σημειώστε...

Βίδες σαλάτα με καπνιστό σολομό.
Τάρτα λαχανικών σε τραγανή σφολιάτα.
Μιλφέιγ με κρέμα λεμονιού.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΑΝΕΜΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ METAREA 3
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΑΘΗΝΑ, ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 / 0400 UTC

- ΑΝΕΜΟΙ: ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΠΟΦΟΡ
- ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΥΨΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: ΟΙ ΡΙΠΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 40 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ
ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ

ΜΕΡΟΣ 1
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡ 72
ΜΕΡΟΣ 2
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 24-01-18/21 UTC
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΤΑΣΙΜΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ 1011
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ
ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΡΟΥΣΕΙΝΤ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ
1002 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 25/12 UTC. ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 1033
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 1038 ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΜΕΡΟΣ 3
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 04 UTC
ΒΟΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 Η 4 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 Η 5. ΗΡΕΜΗ Η ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 Η 4 ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ. ΗΡΕΜΗ Η ΛΙΓΟ
ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 Η 4 ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ. ΗΡΕΜΗ Η ΛΙΓΟ
ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΜΠΟΥΤ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 Η 4. ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΜΕΛΙΤΑ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 Η 4 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΟΤΙΟΙ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ. ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΓΚΑΜΠΕΣ
ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 Η 4 ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ. ΛΙΓΟ
ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΣΙΔΡΑ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4. ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ Η ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 ΕΩΣ 5 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ 3 Η 4 ΚΑΙ ΣΤΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ. ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ Η ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 Η 5 ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 20.00 5 Η 6 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ
3 Η 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 4 Η 5. ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 Η 5 ΓΡΗΓΟΡΑ 4. ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
Η ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4. ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 22.30 ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8 ΓΡΗΓΟΡΑ 6 Η 7.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 22.30 ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ
ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 Η 7. ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 22.00 ΒΟΡΕΙΟΙ 8 Η 9
ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 28.00 ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9 ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 28.00
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΤΑΥΡΟΣ
ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 Η 7 ΓΡΗΓΟΡΑ 7 Η 8. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ. ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
ΔΕΛΤΑ
ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ 6 Η 7 ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8.
ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΔΥΤΙΚΟΙ 6 Η 7 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8.
ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ. ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
ΚΡΟΥΣΕΙΝΤ
ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 5 Η 6 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ 6 Η 7 ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ.
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ
ΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ 6 Η 7 ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 29.00 ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8.
ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΡΟΔΟΥ
ΒΟΡΕΙΟΙ 8. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΚΑΡΠΑΘΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ 8. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9 ΓΡΗΓΟΡΑ 8 ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΝΤΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ 8 Η 9. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΑΜΟΥ
ΒΟΡΕΙΟΙ 8 Η 9. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 37.40 6 Η 7 ΓΡΗΓΟΡΑ
ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΝΤΕΣ. ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ 7 Η 8 ΓΡΗΓΟΡΑ 7. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΣΤΕΝΟ ΚΑΦΗΡΕΑ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 Η 7 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ 5 Η 6 ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΟΡΕΙΟΙ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 Η 5. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ 6 Η 7. ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΘΡΑΚΙΚΟ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 Η 7 ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 24.50 5 Η 6 ΓΡΗΓΟΡΑ
5 Η 6 ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 24.50 4 Η 5. ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ Η ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 Η 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 Η 5
ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΝΤΕΣ. ΛΙΓΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ

ΜΑΡΜΑΡΑ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 Η 7. ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ Η ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ.
ΧΙΟΝΙ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 5 Η 6. ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ 6 Η 7 ΓΡΗΓΟΡΑ 5 Η 6. ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ
ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΕΩΣ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ. ΧΙΟΝΙ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 5 Η 6 ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΑ
ΒΟΡΕΙΑ 6 Η 7. ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΩΣ ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ. ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ.
ΧΙΟΝΙ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 12 ΩΡΕΣ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Έκτακτα Δελτία θυελλωδών ανέμων σε ισχύ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ METAREA 3
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡ 072 - ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018/0330 UTC

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 24-01-18/21 UTC
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΤΑΣΙΜΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ 1011
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ
ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΡΟΥΣΕΙΝΤ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ
1002 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 25/12 UTC. ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 1033
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 1038 ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9
ΣΤΕΝΟ ΚΑΦΗΡΕΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 25/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 25/10 UTC 8
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 22.30
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 22.30
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 25/13 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8
ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 25/13 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 25/07 UTC 7 Η 8
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ 8 Η 9
ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΑΜΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ 8 Η 9
ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ, ΚΑΡΠΑΘΙΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 22.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ 8 Η 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 25/13 UTC ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 28.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 28.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8
ΘΑΛΑΣΣΑ ΡΟΔΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ 8
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 29.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8
ΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8
ΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
ΑΠΟ 25/13 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8
ΔΕΛΤΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
ΑΠΟ 25/07 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8
ΔΕΛΤΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ
ΑΠΟ 25/13 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/19 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8
ΚΡΟΥΣΕΙΝΤ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
ΑΠΟ 25/13 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 25/19 UTC ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ

ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙΡΟΥ