Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Νέες κυκλοφορίες 📚

 


ΖΟΡΑ ΝΙΛ ΧΕΡΣΤΟΝΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟ
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Η Τζέινι στα δεκάξι της πιάστηκε ν’ ανταλλάσσει φιλιά με κάποιον, και τότε η γιαγιά της την παντρεύει άρον-άρον μ’ έναν εξηντάρη κτηματία. Η Τζέινι δεν το βάζει κάτω· ανήσυχο πνεύμα, ψάχνει να βρει την ταυτότητά της και, μέσα από χαρές και λύπες, μαθαίνει την αγάπη και επιτέλους συμφιλιώνεται με τον εαυτό της.
Όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1937, το Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό, με πρωταγωνίστρια μια υπερήφανη, ανεξάρτητη μαύρη γυναίκα, οι άνδρες κριτικοί το αγνόησαν ή το απέρριψαν. Εκτός κυκλοφορίας σχεδόν σαράντα χρόνια, επανακυκλοφόρησε το 1978 και έκτοτε θεωρείται ως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο της αφρο-αμερικανικής λογοτεχνίας.
Η Τζέινι Κρόφορντ μιλά με αμεσότητα για τη ζωή της, τους γάμους της, την επιθυμία της να μη λειτουργεί ούτε ως υποζύγιο ούτε ως διακοσμητικό στοιχείο δίπλα στον άντρα.
Διακηρύσσει ότι ακολούθησε δυο πράγματα στη ζωή της: πρώτα-πρώτα ότι βγήκε εκεί έξω μόνη της ν’ αντιμετωπίσει τη ζωή και ύστερα ότι έψαξε να βρει την ευτυχία, κάτι διόλου απλό και εύκολο.
Η Άλις Γουόκερ, η συγγραφέας του Πορφυρού Χρώματος, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει γι’ αυτήν πιο σπουδαίο βιβλίο απ’ αυτό. «Μου μιλά μ’ έναν μοναδικό τρόπο που κανένα μυθιστόρημα, παλιότερο ή νεότερο, δεν το καταφέρνει».
«Για μένα το Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα… Δεν υπάρχει βιβλίο που ν’ αγαπώ περισσότερο απ’ αυτό», παραδέχεται και η πολυβραβευμένη αγγλίδα συγγραφέας Ζέιντι Σμιθ.
Μυθιστοριογράφος, ανθρωπολόγος, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτιδα και δοκιμιογράφος, η Ζόρα Νιλ Χέρστον γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1891 και είναι μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος της Αναγέννησης του Χάρλεμ.
Η πολυβραβευμένη συγγραφέας του Πορφυρού Χρώματος Άλις Γουόκερ την επανανακάλυψε τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε η Ζόρα Νιλ Χέρστον θεωρείται μία από τις ζωντανές και ευρηματικές φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας. Περίτεχνη και εικονοκλάστρια, αγωνίστρια που άνοιξε δρόμους, λατρεύτηκε από τους αναγνώστες των βιβλίων της και συγγραφείς όπως η Μάγια Αγγέλου, η Ζέιντι Σμιθ και ο Πολ Μπίτι τη σέβονταν και την τιμούσαν. Η Τόνι Μόρισον τη θεωρεί από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της εποχής μας. Το όνομά της ξεχώριζε επίσης για τις απόψεις της περί αθεΐας και την πεποίθησή της για την κοινωνική συσσωμάτωση των μαύρων με τους λευκούς.
Το Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο διαβασμένα βιβλία της αφρο-αμερικανικής λογοτεχνίας. Θεωρείται ως το κορυφαίο έργο μιας υποτιμημένης συγγραφέα, ένα εμβληματικό αριστούργημα για τις ελεύθερες γυναίκες που δεν χρειάζονται το έλεος ή τον οίκτο των άλλων.
Σημαντικά έργα της είναι το Mules and men (1935), μια ανθολογία για την αφρο-αμερικανική λαογραφία στη Βόρεια Φλόριντα και το Voodoo and Life in Haiti and Jamaica (1938) , μια μελέτη για τις τελετουργίες στην Τζαμάικα και την Αϊτή.

ΖΟΡΑ ΝΙΛ ΧΕΡΣΤΟΝ
Τα μάτια τους κοιτούσαν τον θεό
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Επιμέλεια: Έλενα Γιαννούλα
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Κάτια Κουτσαφτή
ISBN: 978-960-521-339-8
Σελίδες: 256
Τιμή: 15,90

ΤΖΟΝ ΛΑΝΓΚΑΝ
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ
Μετάφραση: Πάνος Τομαράς
Εδώ και μερικά χρόνια η Βερόνικα βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλων. Όλα ξεκίνησαν με τον γάμο της: ο καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας και μελετητής του Καρόλου Ντίκενς, Ρότζερ Κρόιντον, εγκατέλειψε την οικογένειά του για χάρη της και την πήρε μαζί του στο σπίτι που έμενε επί χρόνια με την προηγούμενη σύζυγό του και τον μοναχογιό του. Και τώρα, άγνωστο πώς και γιατί, ο Ρότζερ εξαφανίστηκε και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται και αν ζει, με τις υπόνοιες όλων να στρέφονται εναντίον της. Πώς δοκιμάζεται ένας γάμος που στεγάζεται σ’ ένα σπίτι γεμάτο μνήμες, ενοχές και πάθη, τραγωδίες και απώλειες;
Μια πολυεπίπεδη ιστορία, με το μετατραυματικό αίσθημα απώλειας και ενοχών για όσους επέζησαν της 11ης του Σεπτέμβρη να την καθιστούν υπέρτερη μιας απλής μεταφυσικής αφήγησης με τρόμο και φαντάσματα.
Ο Τζον Λάνγκαν με ιδιαίτερη μαεστρία και δεξιοτεχνία καταφέρνει να διαχειριστεί έναν όγκο λεπτομερειών, παραπομπών και διασταυρώσεων, και φτιάχνει μια έξυπνη ιστορία που θέτει ερωτήματα, καθηλώνοντας τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία αράδα.

O συγγραφέας Τζον Λάνγκαν γεννήθηκε το 1969. Οι συγγραφείς που τον επηρέασαν, όπως λέει ο ίδιος, είναι ο Χένρι Τζέιμς, ο Κάρολος Ντίκενς και ο Πίτερ Στράουμπ.
Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, Το Σπίτι με τα παράθυρα (2009) και Ο Ψαράς (The Fisherman, 2016), και έξι συλλογές διηγημάτων. Επίσης γράφει κριτικές για βιβλία τρόμου και φαντασίας στο περιοδικό Locus. Είναι από τους ιδρυτές των βραβείων Shirley Jackson και έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής τους.
Κατοικεί στην Κοιλάδα του Χάντσον, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με την οικογένειά του και τα αγαπημένα τους κατοικίδια.

TZON ΛΑΝΓΚΑΝ
Το σπίτι με τα παράθυρα
Μετάφραση: Πάνος Τομαράς
Επιμέλεια: Έλενα Γιαννούλα
ISBN: 978-960-521-341-1
Σελίδες: 512
Τιμή: 21,73

ΠΟΥ: Αυξάνονται σε λίγες χώρες οι παιδικοί εμβολιασμοί μετά την πανδημία



ΠΟΥ: Αυξάνονται σε λίγες χώρες οι παιδικοί εμβολιασμοί μετά την πανδημία
Nέα δεδομένα του ΠΟΥ και της UNICEF δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια ανάκαμψης των παιδικών εμβολιασμών σε ορισμένες χώρες. Όμως, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, η κάλυψη εξακολουθεί να υπολείπεται των προπανδημικών επιπέδων, θέτοντας τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο.

Φέσωσαν τον ΕΦΚΑ με 23, 4 δισ. και δεν πληρώνουν!


Φέσωσαν τον ΕΦΚΑ με 23, 4 δισ. και δεν πληρώνουν!
Πάνω από τα μισά χρέη προς τον ΕΦΚΑ προέρχονται από (μόλις) το 3% των οφειλετών του και δεν πρόκειται να αποπλ...


Έλληνες εφοπλιστές πωλούν τάνκερ για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας


Έλληνες εφοπλιστές πωλούν τάνκερ για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
Στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, με πλήθος τάνκερ απροσδιόριστης ιδιοκτησίας, περνούν όλο και περισσότερα τάνκε...



Τι κομίζουν οι αλλαγές στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Κερκόπορτα για αδήλωτες υπερωρίες


Τι κομίζουν οι αλλαγές στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Κερκόπορτα για αδήλωτες υπερωρίες
Μία από τις κεντρικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι οι παρεμβάσεις και αλλαγές στην Ψηφιακή Κάρ...


Γεωργιάδης: Σύνταξη σε όσους χρωστούν και πάνω από 20.000 ευρώ


Γεωργιάδης: Σύνταξη σε όσους χρωστούν και πάνω από 20.000 ευρώ
Σύνταξη σε όσους χρωστούν και πάνω από 20.000 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης '...



Η υπονόμευση της Αχτσιόγλου άρχισε... προτού εκλεγεί


Η υπονόμευση της Αχτσιόγλου άρχισε... προτού εκλεγεί
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Όσα... κωμικοτραγικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την επιλογή των προσώπων που θα. στηριχτούν από το κόμμα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, επιβεβαιώνουν κάτι που όλοι... υποψιάζονταν. Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φαίνεται να έχει κερδίσει... από τα αποδυτήρια τη μάχη για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του …