Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Η Σουηδική Νομοθεσία για την Προσωπική Βοήθεια

ΑΠΟ DISABLED.GRΑκολουθεί η μετάφραση στα ελληνικά της ομιλίας του Dr. Adolf Ratzka, ενός από τους πρωτοπόρους του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ευρώπη, σχετικά με την Προσωπική Βοήθεια και την αντίστοιχη νομοθεσία στη Σουηδία, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου του Ιαπωνικού Δικτύου Χρηστών Αναπνευστικών Συσκευών το 2004. Dr. Adolf Ratzka, Ινστιτούτο Ανεξάρτητης Διαβίωσης (Independent Living Institute)Ομιλία στο Συμπόσιο Ιαπωνικού Δικτύου Χρηστών Αναπνευστικών Συσκευών (Japanese Ventilator Users’ Network Symposium) Τόκιο, 23 Ιουνίου 2004 «Μεγάλωσα στη Νότια Γερμανία όπου απέκτησα πολιομυελίτιδα το 1961, σε ηλικία 17 ετών. Μέσα σε λίγες μέρες έπρεπε να τοποθετηθώ σε έναν σιδερένιο «πνεύμονα», καθώς δεν μπορούσα να αναπνεύσω.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών εξάσκησα και ανέπτυξα τους αναπνευστικούς μου μυς, με αποτέλεσμα να καταφέρω να αναπνέω χωρίς μηχανική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της μέρας.
Τη νύχτα έπρεπε να κοιμάμαι σε ένα ειδικό κρεβάτι.
Τα επόμενα 5 χρόνια τα πέρασα σε νοσοκομεία - όχι επειδή ήμουν άρρωστος, αλλά επειδή δεν είχα πουθενά αλλού να πάω, δεν υπήρχε κατάλληλη στέγη ή υποστήριξη για τις καθημερινές μου ανάγκες.
Τα προσπελάσιμα σπίτια για αναπηρικά αμαξίδια ήταν άγνωστα εκείνη την εποχή και η οικογένειά μου δεν είχε τα μέσα για να χτίσει ένα προσπελάσιμο σπίτι για εμένα.
Πριν αποκτήσω πολιομυελίτιδα έμενα με την μητέρα μου, η φυσική κατάσταση της οποίας δεν της επέτρεπε να είναι προσωπική βοηθός μου.
Εξάλλου, δεν θα μου άρεσε να εξαρτώμαι αποκλειστικά μόνο από ένα άτομο, σε καθημερινή βάση, για το υπόλοιπο της ζωής μου – ακόμα κι αν αυτό το άτομο ήταν η μητέρα μου. Το 1966, σε ηλικία 22 ετών, κατάφερα να μετακομίσω από το νοσοκομείο του Μονάχου της Γερμανίας, σε φοιτητική εστία στο Λος Άντζελες (Καλιφόρνια) για πανεπιστημιακές σπουδές - με ηλεκτρικό αμαξίδιο και αναπνευστική συσκευή, χωρίς την οικογένειά μου ή άλλες γνωριμίες στην καινούρια χώρα.
Είχα μάθει να κοιμάμαι με κλειστή αναπνευστική συσκευή τοποθετημένη στο θώρακα, γνωστή και ως «σιδερένιος πνεύμονας», η οποία διευκόλυνε πολύ το ταξίδι και τη μετακόμιση σε άλλη χώρα. Από το 1983 χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπνευστική συσκευή με διαλείπουσα θετική πίεση από τη μύτη - μια τεχνολογική λύση για την ανάπτυξη της οποίας συμμετείχα και ο ίδιος το 1979.
Η ρινική μάσκα συγκρατείται από το μπροστινό μέρος του εσωτερικού της άνω γνάθου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώ έναν απλό πλαστικό σωλήνα με διάμετρο 5 χιλιοστών, ενώ η αναπνευστική συσκευή στερεώνεται κάτω από το κάθισμα του αναπηρικού μου καθίσματος.
Σήμερα, αυτές οι απλές και ελαφριές τεχνολογικές λύσεις όχι μόνο έχουν αντικαταστήσει τους παλαιότερους βαρείς μηχανισμούς, αλλά επιπλέον μου επιτρέπουν να εργάζομαι και να ταξιδεύω, ενώ είναι πολύ καλύτερες και για την υγεία μου. Πίσω στην Καλιφόρνια, το 1966:
Μέσω μιας μοναδικά αξιοσημείωτης πολιτικής παρέμβασης, το Γερμανικό κράτος ανέλαβε τη χρηματοδότηση για όλα τα καθημερινά μου έξοδα, συμπεριλαμβάνοντας τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και τους προσωπικούς μου βοηθούς.
Κάθε μήνα, το Γερμανικό Προξενείο στο Λος Άντζελες, μου έστελνε χρηματική επιταγή, με την οποία μπορούσα να προσλαμβάνω και να εκπαιδεύω φοιτητές ως προσωπικούς μου βοηθούς. Αυτός ο οικονομικός διακανονισμός, άλλαξε εντελώς τη ζωή μου.
Δεν ήμουν πλέον ασθενής, αλλά ένας συνηθισμένος φοιτητής.
Δεν αποτελούσα πια το «αντικείμενο» διάφορων επαγγελματιών του χώρου που αποφάσιζαν για την κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μου.
Οι άνθρωποι που με βοηθούσαν να σηκωθώ το πρωί δεν ήταν άνθρωποι με λευκές στολές που δεν μου έδιναν καν σημασία όταν τους μιλούσα, αλλά συμφοιτητές μου που είχα εγώ επιλέξει να με βοηθούν.
Τώρα ήταν πλέον στο χέρι μου το αν θα αργούσα να πάω το βράδυ για ύπνο, και όχι στη διάθεση της όποιας «βραδινής βάρδιας».
Ήμουν το αφεντικό του εαυτού μου και μόνο εγώ «φρόντιζα τον εαυτό μου».
Για πρώτη φορά είχα τα μέσα να πάρω την ευθύνη της ζωής μου στα χέρια μου, όπως όλοι οι άλλοι συνομήλικοί μου.
Αυτή η εμπειρία σημάδευσε την προσωπική μου εξέλιξη, και κατ’ επέκταση, τα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα. Το 1973, μετακόμισα στη Σουηδία για τη διατριβή του διδακτορικού μου. Μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών μου σπουδών έμεινα στη Σουηδία και ξεκίνησα έρευνα για τα προσπελάσιμα σπίτια και την απο-ιδρυματοποίηση.
Τη δεκαετία του 1980, εισήγαγα το κίνημα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στη Σουηδία και ίδρυσα τον Συνεταιρισμό για την Ανεξάρτητη Διαβίωση στη Στοκχόλμη («Stockholm Cooperative for Independent Living»), που αποτέλεσε τον 1ο Ευρωπαϊκό Συνεταιρισμό από χρήστες προσωπικής βοήθειας, που λειτούργησε ως πρότυπο για τη Σουηδική Νομοθεσία για την Προσωπική Βοήθεια το 1994.
Το 1993, ίδρυσα το Ινστιτούτο Ανεξάρτητης Διαβίωσης (Independent Living Institute) στη Στοκχόλμη, μια μικρή μη-κερδοσκοπική εταιρεία που εργάζεται για την επίτευξη του αυτο-καθορισμού στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Nα τι μπορεί να κάνει ένα blog !!!!

ΑΠΟ taxalia
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ.
o Srgjan Kerim είναι ο Αμερικανο Τουρκο Σκοπιανός, πρόεδρος της προηγούμενης (της 62ης Ολομέλειας-UN General Assembly-του Ο.Η.Ε.).
Στα πλαίσια των καθηκόντων του δέχθηκε στις 28 Αυγούστου, τον αρχιεπίσκοπο Οχρίδας και πάσης "Μακεδονίας" Στέφανο (θα τον θυμάστε από τις αλυτρωτικές του δηλώσεις στο Βατικανό).
Οι φωτογραφίες από την επίσκεψη πέρασαν στη βάση δεδομένων του Ο.Η.Ε. (όπου υπάρχουν 800.000 φωτογραφίες) από όπου τις αντλούν τα διεθνή Μ.Μ.Ε. Η διεύθυνση είναι: http://www.unmultimedia.org/
Εκεί εντοπίσαμε τη φωτογραφία από την επίσκεψη Στέφανου στον Κερίμ, με τη λεζάντα που βλέπετε: "General Assembly President Meets Spiritual Leader of Macedonia" (ο πρόεδρος της Γ.Σ. δέχεται τον πνευματικό ηγέτη της Μακεδονίας)
Στείλαμε χθες το μεσημέρι, το οργισμένο e-mail (τμήμα του οποίου βλέπετε) όπου τα "χώναμε" άγρια, υπενθυμίζοντάς τους, τα γνωστά και κυρίως το θεσμικό ρόλο του Ο.Η.Ε. ο οποίος δεν μπορεί να μεροληπτεί απροκάλυπτα, υπέρ ενός υποψηφίου και ειδικά επειδή η καταγωγή του είναι Τουρκο"μακεδονική". Τους συστήσαμε να είναι πιό προσεκτικοί
Σε λιγότερο από μισή ώρα, πρωί πρωί, ώρα Αμερικής, η λεζάντα άλλαξε!
Και είναι αυτή:
Νομίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.
Όλοι μαζί θα βάλουμε στις θέση τους, όσους προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την ιστορία. Φυσικά, θα έχουμε και τους -ελάχιστους- γραφικούς ανθέλληνες -εντός Ελλάδας- απέναντί μας.
ΤΙΜΗ ΜΑΣ!!!!
ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Προκλητικότατες παραβιάσεις εν μέσω Παρμενίωνα

ΑΠΟ ΤΟ "ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ"
Ένα βήμα παραπέρα πάει η Άγκυρα την προκλητικότατη τακτική των παραβιάσεων του Εθνικού εναερίου Χώρου και των παραβάσεων εντός των ορίων της Περιοχής πληροφοριών πτήσεων (FIR) Αθηνών με επανάληψη σειράς υπερπτήσεων νησιών και μάλιστα εν μέσω της μεγαλύτερης διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκίνησε στις 22 Σεπτέμβρη.
Σύνολο 16 αεροσκαφών της τουρκικής αεροπορίας εισήλθε εντός του ελληνικού χώρου ευθύνης και σε 5 περιπτώσεις παραβίασε τον ΕΕΧ στο πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρήσεων Hur Deniz (ελεύθερη θάλασσα!) όπως προκλητικότατα αποκαλούν οι Τούρκοι της καθημερινές "εκδρομές" τους.
Εξωφρενικότερες όλων όμως ήταν οι υπερπτήσεις Φούρνων και Αγαθονησίου απο φωτογραφικά RF-4 υπο την συνοδεία ζεύγους F-16 ,προφανώς για την φωτογράφηση των δραστηριοτήτων και της διάταξης μάχης των ελληνικών μονάδων που συμετέχουν στην άσκηση.
Συγκεκριμένα τα 2 RF-4 πραγματοποίησαν υπερπτήση των Φούρνων Ικαρίας στις 14.04 και σε ύψος 4.800 ποδών (1.600 μέτρα) ,και κατα την επιστροφή προς τα παράλια της Μ.Ασίας 15 λεπτά αργότερα στις 14.19 πέρασαν πολύ χαμηλά (1.500 πόδια δλδ 500 μέτρα) πάνω απο το Αγαθονήσι μαζί με ένα απο τα F-16 συνοδείας .
Σημειώνεται ότι κατα την πάγια τακτική όλα τα "άγνωστα" ίχνη αναχαιτήστηκαν απο μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας
Γιατί όμως τέτοια ιδιαίτερη προτίμηση στους Φούρνους?
στην παρακάτω ανάρτηση προσπαθήσαμε να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Disabled.GR τα πάντα επί πάσης αναπηρίας
Το http://www.disabled.gr/ έχει αλλάξει για να μπορέσει να εξασφαλίσει την πιο γρήγορη ανάγνωση αλλά και την βελτιωμένη και προσπελάσιμη πρόσβαση στην ταξινομημένη πληροφορία και ενημέρωση των ανθρώπων με αναπηρίες αλλά και των επαγγελματιών στον χώρο της αναπηρίας, της αποκατάστασης και της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Έτσι, εδώ και ένα περίπου μήνα, η καθημερινή αποδελτίωση του ημερήσιου και του περιοδικού τύπου βρίσκεται στο http://news.disabled.gr/ που ενημερώνεται αρκετές φορές κάθε μέρα.
Στο http://news.disabled.gr/ θα βρείτε όλες τις ειδήσεις και την αρθρογραφία λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε προσπελάσιμη μορφή.
Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?page_id=2475 από το τεύχος 0 μέχρι σήμερα, με το πλήρες κείμενο των άρθρων.
Το έντυπο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ αποστέλλεται δωρεάν σε 14.000 συνδρομητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Από τις αρχές του καλοκαιριού έχουμε δημιουργήσει ένα site που αφορά την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/biz/ όπου θα βρείτε τα πάντα για κάθε εκδοχή που μπορεί να πάρει η επιχειρηματικότητα όταν πραγματώνεται κάτω από συνθήκες αναπηρίας.
Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το http://www.disabled.gr/ διοργανώνουν την Autonomia EXPO στις 15, 16 και 17 Μαΐου 2009 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η Autonomia EXPO είναι η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ειδική αγωγή και την ανεξάρτητη διαβίωση που απευθύνονται στους καταναλωτές με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες.
Περισσότερες πληροφορίες για την Autonomia EXPO μπορείτε να έχετε από το http://www.autonomiaexpo.org/ που ενημερώνεται συνεχώς με όλα αυτά που αφορούν την διοργάνωση.
Η Autonomia EXPO είναι απολύτως προσπελάσιμη σε όλες τις γνωστές αναπηρίες και εξυπηρετείται από προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών.
Κάτω από το http://www.disabled.gr/ θα βρείτε όλη τη νομοθεσία που αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες, τα πάντα για την παράλυση, τις κακώσεις νωτιαίου μυελού, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την μυοπάθεια, την πολιομυελίτιδα, την εγκεφαλική παράλυση, τους ακρωτηριασμούς αλλά και όλες γενικά τις κινητικές αναπηρίες.
Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του http://www.disabled.gr/ και την ευθύνη της διοργάνωσης της Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ είναι μη κερδοσκοπική υποστηρικτική εταιρία.
Όλες οι υπηρεσίες του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ παρέχονται δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και τα υποστηρικτικά του προγράμματα μπορείτε να διαβάσετε από τη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?page_id=2480

Βρώμικη η ιστορία της υδατοδεξαμενής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ, ΨΕΥΔΗ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ, ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ από τον Μάκη Βραχιολίδη «Το Δασαρχείο Πεντέλης έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες για την κατεδάφιση της παράνομης υδατοδεξαμενής στον Υμηττό». Αυτό μας αποκάλυψε η αρμόδια υπάλληλοςτου Δασαρχείου κ. Γεράκη, η οποία τόνισε επίσης ότι, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι λεπτομέρειες και να γίνει εκτελεστή η απόφαση της κατεδάφισης, θα περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα. Συνεπώς τα όσα έλεγε ο Δήμαρχος Χολαργού κ. Νικολάου ότι δηλαδή πήρε άδεια από την Περιφέρεια Δασών, ότι μεσολάβησε προσωπικά ο κ. Χηνοφώτης κ.λ.π. αποτελούν ψέματα. Όπως αποκαλύπτει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της press-bank.gr και του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, ο Δήμαρχος Χολαργού ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η Περιφέρεια Δασών έδωσε άδεια, για την κατασκευή της υδατοδεξαμενής. Το 2528/29-7-08 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας –Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής , αναφέρει ρητώς ότι η άδεια χορηγείται μόνον εφόσον ο Δήμος εκπληρώσει κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι σημαντικότερες από αυτές, οι οποίες αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο, είναι: Να συμπληρωθεί η παρούσα μελέτη σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Δασαρχείου Πεντέλης, αλλά και της Δ/νσης Δασών Αν. Αττικής. Το έργο θα εκτελεσθεί από τον Δήμο Χολαργού, σύμφωνα με τις περί Δημοσίων Έργων και Δασοτεχνικών Έργων διατάξεις και από τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό. Ο Δήμος θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων, κατά την διάρκεια κατασκευής, αλλά και κατά την λειτουργία της υδατοδεξαμενής.
Διαβάστε όλο το αποκαλυπτικό άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεμινάρια μουσικής βιβλιογραφίας και χρήσης υπηρεσιών Σας υπευνθιμίζουμε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 – 18:30, στο χώρο της Βιβλιοθήκης θα διεξαχθεί σεμινάριο με θέμα Υπηρεσίες και χρήση Βιβλιοθήκης (Εισηγήτρια: Στεφανία Μεράκου, διεύθυντρια της Μεγάλη Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"). Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για το υλικό της Βιβλιοθήκης και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες της, μουσικούς και μη. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθεί έμφαση στα παρακάτω θέματα:
Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης
Πρώτη γνωριμία με τον ηλεκτρονικό κατάλογο
Πλοήγηση στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης
Χρήση υλικού αναγνωστηρίων Η είσοδος είναι ελεύθερη και συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε online από την ιστοσελίδα της Βιθλιοθήκης Διαβάστε περισσότερα για τα επερχόμενα σεμινάρια της Βιβλιοθήκης και δηλώστε συμμετοχή.
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη",
Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη,
11521
ΑΘΗΝΑ,
τηλ: +210 - 7282778, φαξ: +210 - 7259196

Η προσωποκράτηση ξανάρχεται!

ΑΠΟ GREECE-SALONIKA.blogspot Βόμβα» στον Αρειο Πάγο «ερρίφθη» στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον εισαγγελέα Γιώργο Σανιδά, που πρότεινε να κριθεί συνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.
Eάν η εισήγηση αυτή γίνει δεκτή, το επίμαχο θέμα θα οδηγηθεί για αμετάκλητη κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω αντίθετων αποφάσεων των δύο ανωτάτων δικαστηρίων Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου).
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει, στις αρχές του έτους, αντισυνταγματικό το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης, ως στερητικό της ελευθερίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σανιδάς, τασσόμενος, κατά τη χθεσινή του εισήγηση, υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, ανέφερε ότι «είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την ελληνική νομοθεσία».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η προσωποκράτηση, που προβλέπεται μέχρι ενός έτους για χρέη προς το Δημόσιο, «δικαιολογείται από την επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης ιδιαιτέρως σοβαρού δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, εκείνου δηλαδή της είσπραξης και μάλιστα εγκαίρως των δημόσιων εσόδων».
Στο σκεπτικό της εισήγησης του κ. Σανιδά, υπογραμμίζονται και τα εξής:
«Η αποτελεσματική είσπραξη των δημόσιων εσόδων, που διαχρονικά συνιστά μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της χώρας, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, την ικανοποίηση των αναγκών γενικά του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πώς είναι δυνατόν να αξιώνουν τα μέλη του κοινωνικού συνόλου να μην προσωποκρατούνται για χρέη προς το Δημόσιο ή για μη εκπλήρωση αντίστοιχων υποχρεώσεών τους προς τα μέλη του κοινωνικού συνόλου ατομικώς, επειδή δήθεν αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού και προστασίας των ως άνω ανθρωπίνων αξιών, όταν τα ίδια άτομα χωρίς εμφανή περιουσιακά στοιχεία κατοικούν σε πολυτελείς επαύλεις, κινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα και γενικά διάγουν βίο πολυτελή και με τον τρόπο αυτό εκδηλώνουν έλλειψη σεβασμού και αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο και τα συναπαρτίζοντα αυτό πρόσωπα».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2004 Ώρα:09:45 Αθήνα: 26/09/2008 Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας: στην Αθήνα : α) στις 02:31, στο υπ΄αριθμ. Δ.Σ. 35-9-CD αυτοκίνητο της Πρεσβείας της Τσεχίας στην οδό Ιφικράτους 26, στο Παγκράτι, β) στις 02:32, στο υπ΄αριθμ. Δ.Σ. 24-11-CD αυτοκίνητο, στην οδό Ιαλέμου 6 στα Άνω Πατήσια, γ) στις 02:36, στα υπ΄αριθμ ΙΕΑ-7466 και ΚΡΚ-4856 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, στην οδό Μακρυγιάννη 39 στον Άγιο Δημήτριο, δ) στις 02:37, στο υπ΄αριθμ. ΙΖΚ-5705 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και σε τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα άνευ αριθμού κυκλοφορίας, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην οδό Πρωτοπαπαδάκη 56, στο Γαλάτσι, ε) στις 02:39, σε γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας στην οδό Βοιωτίας 6, στο Κάτω Χαλάνδρι, στ) στις 02:43, σε ΑΤΜ υποκαταστήματος της Τράπεζας EUROBANK, στη συμβολή των οδών Ιδομενέως και Μενελάου, στο Ίλιον, ζ) στις 05:20, στις εισόδους των Τραπεζών MARFIN EGNANTIA,CITIBANK και INTERAMERICAN, στην οδό Α. Παπανδρέου 2Β, στα Μελίσσια. και στη Θεσσαλονίκη, στις 02:10 στα Γραφεία της Ε΄ Δ.Ο.Υ., στην οδό Κρυστάλη 4 στο κέντρο της πόλης. Για τα ανωτέρω περιστατικά διενεργείται προανάκριση. Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr - e-mail: mail@fireservice.gr

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Πρόσφατα έγινε η παρουσίαση από εδώ του βιβλίου "ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ", μία εξαιρετική που υπογράφουν οι ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ, μια "σύμπραξη" των εκδόσεων ΦΑΓΚΟΤΟ, και του Τμήματος Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Σήμερα θα γνωρίσουμε όσο γίνεται καλύτερα τους συγγραφείς του βιβλίου αυτού.
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Η μουσική του παιδεία ξεκινά με σπουδές βυζαντινής μουσικής, οι οποίες ολοκληρώνονται με την απόκτηση του Διπλώματος.
Από το 1992, μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, ασχολείται συστηματικά με το ούτι.
Με συχνές επισκέψεις στην Πόλη από το 2001 παρακολουθεί μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ και τον αυτοσχεδιασμό, κοντά στους Fahrettin Cimenli και Murat Aydemir.
Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, εστιάζει στη μελέτη της αφγανικής και περσικής μουσικής.
Έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μεγάλο αριθμό μουσικών δημιουργών:
Χρήστο Τσιαμούλη, Ross Daly, Νίκο Κυπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νότη Μαυρουδή κά. Με τους Θοδωρή Κοτεπάνο, Ηρακλή Βαβάτσικα και Τεό Λαζάρου απαρτίζουν το Κουαρτέτο των αισθήσεων και των παραισθήσεων.
Από το 1995 συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, παίζοντας μαντολίνο και μπουζούκι.
Έχει την εποπτεία της Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και των παραρτημάτων της στον Πύργο και την Αμαλιάδα (υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης).
Στη διδακτική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται επίσης οι καλοκαιρινοί κύκλοι σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος και του Μουσικού Χωριού, καθώς και τα Μουσικά Σχολεία του Βαρθολομιού και της Πάτρας.
Από το Μάρτιο του 2005 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.
Στην προσωπική του δισκογραφία συγκαταλέγονται τα «Ταξίδια» (συνεργασία με τη Δώρα Πετρίδη) και το «Μήνυμα του Πρίγκιπα» (σύμπραξη με το Χρήστο Γαλανόπουλο).
Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει επίσης μουσική για θεατρικές παραστάσεις («Η ιστορία ενός αιχμαλώτου», «Η Σταχτομαζώχτρα») και μελοποίηση μέρους των Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962 και ζει εκεί.
Εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός.
Η σχέση του με τη μουσική μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πολύχρονη ιστορία ανεκπλήρωτης επιθυμίας και αφορά περισσότερο τη διάσταση του ακροατή παρά αυτή του μουσικού.
Σπούδασε στη Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με δασκάλους πρώτα το Χρήστο Τσιαμούλη και στη συνέχεια τον Ευγένιο Βούλγαρη.

''Εκρηκτική'' νύχτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑΣε διάστημα μόλις λίγων λεπτών! Από τις 02:30 μέχρι τις 02:40 άγνωστοι πυρπόλησαν στόχους, σε 6 περιοχές της Αθήνας. Στο στόχαστρο των εμπρηστών βρέθηκαν: μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Γαλάτσι, σταθμευμένα οχήματα στο Παγκράτι, τα Πατήσια και τον Άγιο Δημήτριο, ένα υποκατάστημα τράπεζας στο Ίλιον καθώς και ένα ασφαλιστικό γραφείο στο Κάτω Χαλάνδρι. Το μπαράζ εκρήξεων όμως δεν σταμάτησε εκεί. Λίγο μετά τις 05:10 τα ξημερώματα έγιναν άλλες 3 εκρήξεις σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών και μια ασφαλιστική εταιρεία στα Μελίσσια. Την τιμητική της κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε και η Θεσσαλονίκη, αφού άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στην 5η εφορία επί της οδού Κρυστάλλη. Η έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, ενώ η αστυνομία ερευνά το συμβάν.

Νέα Δοκιμασία για τον Καραμανλή

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. εξελίσσεται σε ένα τεστ κοπώσεως για τον Πρωθυπουργό μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΘ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008
Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρίσκονται υπουργοί, βουλευτές και γαλάζια κομματικά στελέχη και έως το παρά πέντε της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. ασκούσαν πιέσεις στο Μαξίμου με στόχο να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στον κυβερνητικό κατήφορο.
Η σημερινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου εξελίσσεται σε ένα τεστ... κοπώσεως για τον κ. Κων. Καραμανλή.
Τα περισσότερα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχουν ανεβάσει στα ύψη των πήχυ των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός έχει από το βήμα της Κ.Ε. μια δεύτερη ευκαιρία για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΘ.
Ενδεικτική του κλίματος αυτού είναι η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, που από κάποιους ερμηνεύθηκε ως «προάγγελος» εξελίξεων, αλλά οι περισσότεροι στη Ν.Δ. την εξέλαβαν ως «κραυγή αγωνίας» και ύστατη προτροπή προς τον κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κων. Καραμανλής έχει μεταθέσει τον χρονικό ορίζοντα για τις όποιες πρωτοβουλίες σκέφτεται να αναλάβει- με πρώτο βήμα τον ανασχηματισμότουλάχιστον για τα μέσα Οκτωβρίου και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός και ο Πρωθυπουργός να ζητήσει στη συνέχεια τη συστράτευση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα βράζει από όσους έχασαν τη θέση τους στην κυβέρνηση ή δεν αναβαθμίστηκαν», ανέφερε χθες στα «ΝΕΑ» επιτελικό κομματικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ο κ. Καραμανλής επιδιώκει «να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να μην κάνει κινήσεις εν θερμώ».
Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να μην ανοίξουν από τη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ε. νέες ρωγμές στη συνοχή του κόμματος και να μη δημιουργηθεί κλίμα «γενικευμένης ανταρσίας» μέσα από έναν μπαράζ διαφωνιών και επικρίσεων από το βήμα του κομματικού οργάνου.
Το μήνυμα αυτό έχει μεταφερθεί παρασκηνιακά και στους αντάρτες, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να τραβήξουν το σκοινί.
Ο κ. Καραμανλής αναμένεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να αυξήσει τις «δόσεις αυτοκριτικής» στη ομιλία του, ενώ θα απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους διαφωνούντες, ζητώντας να υπάρξει «αλληλεγγύη» και «συνεργασία υπουργών και βουλευτών».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου Διατηρούνται τα προνόμια για τους αθλητές με αναπηρία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στις θέσεις 1-6 Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου «για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και το ντόπινγκ», αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον Υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη για την «κατ’ εξαίρεση διατήρηση των παροχών του άρθρου 34 του Νόμου 2725/1999 στο σύνολο τους, για τους διακριθέντες αθλητές με αναπηρία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαικά πρωταθλήματα στις θέσεις 1-6». Να υπενθυμίσουμε ότι στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η Ελλάδα κατέλαβε την 20η θέση με συνολικά 24 μετάλλια (αριθμός ρεκόρ για Ελληνική Ομάδα), 5 χρυσά, 9 ασημένια και 10 χάλκινα και 37 πλασαρίσματα σε πρώτες οκτάδες. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σάκη Κωστάρη, Τηλ.: 6947931787.

Φωτορεπορτάζ από τη Γιορτή Ανακύκλωσης

(ΑΠΟ http://www.thess.gr/blog/)
Παρόλο που το είχα σημειώσει από μέρες στο κονσερβοκούτι που ονομάζω μυαλό, παραλίγο να ξεχάσω την εκδήλωση για την ανακύκλωση στην πλατεία της περιοχής μου.
Κι αφού το θυμήθηκα την τελευταία στιγμή και ετοιμάστηκα σε χρόνο dt για να κατευθυνθώ προς την πλατεία, είδα πως είχα μπροστά μου άλλες 2 ώρες μέχρι να ξεκινήσει η εκδήλωση.
Πήγα νωρίς.
Κυρίως γιατί ήθελα να παρατηρήσω τον κόσμο.
Άρχισε βροχούλα και κάθησα σε ένα από τα καφέ της πλατείας.
Τα σταντ ήταν ήδη στημένα, οι καρέκλες τοποθετημένες και τα μεγάλα ηχεία σκεπασμένα με πλαστικό λόγω της βροχής.
Δε χαλιόμαστε σκέφτηκα, θα περιμένουμε.
Το ψιλόβροχο δεν έλεγε να σταματήσει και ο κόσμος προσπερνούσε αδιάφορα την πλατεία χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά στα άδεια σταντ. Ήταν οι περαστικοί που ο δρόμος τους έφερε τυχαία στην πλατεία. Φτου σκουληκομυρμυγκότρυπα, ψιθύρισα την ώρα που είδα μια μηχανή να περνάει από μπροστά μου, να διασχίζει τα σταντ στα οποία είχαν μαζευτεί διάφοροι παρατρεχάμενοι του Δήμου και της ανακύκλωσης, να παρκάρει ακριβώς πίσω από τα σταντ, ο οδηγός της να χαιρετάει εγκάρδια τους παρατρεχάμενους και να κάθεται με την άνεση του σε ένα από τα σταντ.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ...

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ!!!
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ...
Είδαμε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ eco news, με την κ. Κατερίνα Χριστοφιλίδου, τις απόψεις του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας, και αναρωτηθήκαμε: "πόσα θέλει να μας τρελλάνει".
Είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός να καταγγέλει, τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στη Δασική Υπηρεσία, δηλαδή στην υπηρεσία που είναι στον τομέα αρμοδιότητάς του, τους πάντες εκτός εαυτόν;;;;
"Η διοίκηση ασκείται αποσπασματικά και ξεκομμένα" όπως λέει ο ίδιος...
Εμείς τι να πούμε;
Απολαύστε τον στο πιο κάτω link, στο χρόνο μεταξύ 3:00 και 4:00 λεπτού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Ημερίδα στην Παλαιά Βουλή για την ζωή και το έργο του Ίωνος Δραγούμη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Παλαιάς Βουλής η ημερίδα για την ζωή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη που διοργάνωσε το ομώνυμο Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών ΜελετώνΤην εκδήλωση που άρχισε στις 5:00 το απόγευμα παρακολούθησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης, ο τέως πρωθυπουργός κ. Γρίβας, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Θανάσης Πλεύρης, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» Καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, καθηγητές Πανεπιστημίου, στρατηγοί, δικαστές, επιχειρηματίες, πνευματικοί άνθρωποι, διανοητές και πλήθος κόσμου που κατέκλεισε την αίθουσα.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης, εκτός από το ιδιαίτερο περιεχόμενο των ανακοινώσεών τους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο και παρέμεινε έως το τέλος της εκδήλωσης που ολοκληρώθηκε στις 9:30 το βράδυ. Μετά τους χαιρετισμούς, του Αρχιεπισκόπου και του απογόνου Μακεδονομάχων και Διευθυντού του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν μίλησαν:
ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καθηγητής Χρίστος Γούδης, ο πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, ο στρατηγός Γιάννης Βερυβάκης, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ρωμανός, οι ιστορικοί Δημοσθένης Κούκουνας, Σταύρος Καρκαλέτσης, Γεώργιος Ματσόπουλος, Γεώργιος Δημακόγιαννης και ο πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Πολίτης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS «Οι αλλαγές στο τοπίο της ιστορικής δυτικής Αρμενίας: Σκέψεις από ένα ταξίδι στο παρελθόν» Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος και το Ερευνητικό κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα σας προσκαλούν στην ομιλία του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου UCLA, Ρίτσαρντ Χοβαννισιάν με θέμα: «Οι αλλαγές στο τοπίο της ιστορικής δυτικής Αρμενίας: Σκέψεις από ένα ταξίδι στο παρελθόν» Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008 και ώρα 20.00 στο Εντευκτήριο Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 13). ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Συμμετοχή της Ε.Λ.Β. στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κύπρο Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 14ο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ στην Κύπρο, όπου συμμετείχε τμήμα του μεγάλου χορευτικού της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Την άριστη διοργάνωση της 14ης χορευτικής συνάντησης είχε ο γυμναστικός σύλλογος "ΚΙΜΩΝ" Δήμου Ξυλοτύμβου. Ο δραστήριος σύλλογος "ΚΙΜΩΝ", ο οποίος ιδρύθηκε το 1925 λειτουργεί με επιτυχία τα εξής τμήματα: χορευτικό, θεατρικό, ποδοσφαιρικό και μικρής μπάντας. Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια είναι ο ακούραστος Γιώργος Θεοφάνους, που πάντα ήταν δίπλα μας στις εκδηλώσεις και τις ξεναγήσεις με τις πολλές γνώσεις του στα θέματα της Κυπριακής παράδοσης και ιστορίας. Διευθυντής του 14ου φεστιβάλ ήταν ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Χριστάκης Κορυζής, ο οποίος ήταν για όλους και για όλα, με μεγάλη εμπειρία και εργατικότητα γι’ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό. Συνοδός δίπλα μας σε οτιδήποτε χρειαζόμασταν σε καθημερινή βάση και όλες τις ώρες της ημέρας ήταν η νεαρή ακούραστη εγγονή του προέδρου, Γεωργία Χιώτη. Πρέπει λοιπόν να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους προαναφερόμενους, τα μέλη του Δ.Σ. και τα παιδιά του χορευτικού που βοήθησαν στην διοργάνωση της άριστης φιλοξενίας μας. Η διαμονή όλων των αποστολών έγινε στο περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμβου. Το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ διοργανώνεται από το χορευτικό συγκρότημα εδώ και 14 χρόνια με σκοπό τη διάδοση, τη διατήρηση και τη διάσωση των πολιτισμικών παραδόσεων. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και συμμετείχαν συγκροτήματα από την Κύπρο, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 28/7 έως 4/8 είχε ως εξής: Δευτέρα 28/7: (απόγευμα) επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμβου και βόλτα στη Λάρνακα. Τρίτη 29/7: χορευτική εκδήλωση στον Πρωταρά Τετάρτη 30/7: επίσκεψη στο Όμοδος στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και χορευτική εκδήλωση στις Πλάτρες Πέμπτη 31/7: χορευτική εκδήλωση στο χωριό Μοσφιλωτή Παρασκευή 1/8: εκδρομή στη Λευκωσία, επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσα (κατάθεση στεφάνου από την Αφροδίτη Σπανίδου εκ μέρους της Ε.Λ.Β.) και το απόγευμα χορευτική εκδήλωση στο χωριό Σωτήρα. Σάββατο 2/8: εκδρομή στη Λάρνακα και επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Το απόγευμα χορευτική εκδήλωση στην Ξυλοτύμβου. Κυριακή 3/8: εκδρομή γύρω από την Ξυλοτύμβου, επίσκεψη στη Γραμμή Αντιπαράταξης (οδόφραγμα Δερύνειας) στο σημείο που σκοτώθηκαν οι Ισαάκ και Σολωμού. Το απόγευμα χορευτική εκδήλωση στην Αγία Νάπα. Δευτέρα 4/8: επίσκεψη στον Πρωταρά για μπάνιο και μετά το μεσημέρι αναχώρηση για το αεροδρόμιο. Το δικό μας χορευτικό τμήμα με υπεύθυνο προετοιμασίας τον χοροδιδάσκαλο Ασβεστά Βασίλη, είχε μια πάρα πολύ καλή παρουσία στις εκδηλώσεις αυτές και καταχειροκροτήθηκε από πλήθος κόσμου που τις παρακολούθησε. Υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος της αποστολής ήταν ο Κυριάκος Παλασίδης και νομίζω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλή παρουσία της ομάδας μας. Τα παιδιά μας ήταν υπόδειγμα συμπεριφοράς και τήρησης του προγράμματος, έχοντας πάντα την φροντίδα της υπευθύνου του χορευτικού τμήματος Έφης Αμοιρίδου. Η Λένα Μιχαηλίδου και η Νόπη Γεωργούδη είχαν την επιμέλεια των φορεσιών για την καλή εμφάνισή μας. Η άριστη παρουσία όλης της αποστολής, η ανταλλαγή δώρων και γενικότερα όλος ο συντονισμός χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, οφείλεται στην αρχηγό της αποστολής και Α’ αντιπρόεδρο της Λέσχης Αφροδίτη Σπανίδου. Έντονη η παρουσία του Β’αντιπροέδρου Σπύρου Σάρρα, ο οποίος με τον δικό του τρόπο βοήθησε στην αξιόλογη αυτή παρουσίαση. Για τις δημόσιες σχέσεις με τους οικοδεσπότες αλλά και με τις άλλες αποστολές εκτός των προαναφερομένων σημαντικό ρόλο έπαιξε (άλλωστε είναι και η αρμοδιότητά του στο Δ.Σ.), ο Λάζαρος Κουμπουλίδης. Το μόνο δυσάρεστο γεγονός ήταν ο τραυματισμός στο πόδι, του άριστου και παλιού χορευτή Μουρατίδη Παναγιώτη που παρ’όλα αυτά συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ένα πόδι!! Το χορευτικό μας συνόδευσαν οι ταλαντούχοι: Γιάννης Τσανασίδης με τραγούδι- λύρα- γαβάλ και τουλούμ, ο Δαμιανός Χωραφαΐδης με λύρα- βιολί και τραγούδι και ο Μιχάλης Τσανασίδης με το ταούλ. Κάθε βράδυ είχαμε γλέντι στο χώρο του κυλικείου, το οποίο διοργάνωναν με τη σειρά οι αποστολές, αλλά σχεδόν όλα τα βράδια έπαιξαν οι δικοί μας οργανοπαίχτες, μαζί με τις άλλες ορχήστρες, ποντιακά, δημοτικά, νησιώτικα και λαϊκά τραγούδια για να ευχαριστήσουν όλους τους συμμετέχοντες, ανεβάζοντας το κέφι στα ύψη. Για τις εκδηλώσεις συνεργάστηκαν με τον Κίμωνα Ξυλοτύμβου οι: ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΩΤΗΡΑΣ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΡΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΜΟΣΦΙΛΩΤΗΣ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» και υποστήριξαν οι: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ, ΣΠΕ ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΧΝΑΣ, ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ. ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1 Τ.Κ. 59100 ΒΕΡΟΙΑ Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060 www.elverias.gr

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ PRIGOGINE ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ

Για την καθοριστική συμβολή του στη μαθηματική θεμελίωση της θεωρίας των πολύπλοκων ανοικτών συστημάτων και του χάους θα τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Πριγκοζίν για το 2008, ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. Ιωάννης Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική-στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση.
Να σημειωθεί ότι το Βραβείο Πριγκοζίν θεσπίστηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Νομπελίστα Ηλία Πριγκοζίν, από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Σιένα και το Αγγλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex. Κάθε χρόνο απονέμεται σ' έναν επιστήμονα που διακρίνεται παγκοσμίως για την έρευνά του στα πολύπλοκα-οικολογικά συστήματα.
Το βραβείο απονεμήθηκε προχθες, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008, σε Ειδική Τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Η Βιώσιμη Πόλη 2008», που διεξάγεται από 24 έως και 26 Σεπτεμβρίου 2008.
Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Σιένα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο κ. Αντωνίου είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ., καθώς και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τιμήματος.
Επίσης είναι επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Άγιας Πετρούπολης και Λομονόσωφ Μόσχας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην Ρωσία, το οποίο έχει δραστηριότητες αντίστοιχες του CERN.
Διατέλεσε Αν. Διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Σολβε (Solvay) Φυσικής και Χημείας, στις Βρυξέλλες, επί μία δεκαετία, με Διευθυντή τον Ηλία Πριγκοζίν. Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της Ευρω-Ρωσικής Επιστημονικής Συνεργασίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με πλούσιο συγγραφικό Έργο που καλύπτει ευρύ πεδίο εφαρμογών της Πολυπλοκότητας (βιο-ιατρική, πληροφορική και διαδίκτυο, νανοτεχνολογία).
Στις διεθνείς διακρίσεις του περιλαμβάνονται το Βραβείο Ντε Ντοντερ (De Donder) της Βελγικής Ακαδημίας Επιστημών και το Βραβείο Καπιτσα (Kapitza) της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστήμων.
Επίσης, είναι διοργανωτής πολλών σημαντικών διεθνών συνεδρίων, μεταξύ των οποίων τα Συνέδρια Σολβε 1998 στην Ιαπωνία και 2001 στους Δελφούς.
Πληροφορίες για το Βραβείο:
Οι φωτογραφίες είναι από τον κ. Αντωνίου και από τη προχθεσινή βράβευση.
Επικοινωνία:
Καθηγητής του Α.Π.Θ. Ιωάννης Αντωνίου, τηλ. 6937222337

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η Μαρία Παριανού μιλά στον Δημήτρη Προβάδο
Η Καλλιτέχνις μπροστά από τα έργα της
Ένα ξεχωριστό εικαστικό γεγονός λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην πόλη της Βέροιας. Πρόκειται για την ομαδική έκθεση τεσσάρων νέων καλλιτεχνών από τον χώρο της χαρακτικής στην Γκαλερί Παπατζίκου.
Στην έκθεση συναντιόνται η σύγχρονη με την κλασσική χαρακτική, σε μια επιλογή τεσσάρων ελπιδοφόρων καλλιτεχνών από τον επιμελητή της έκθεσης Αναπληρωτής Καθηγητή Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ Μανόλη Γιανναδάκη.
Τέσσερις καλλιτέχνες οι Καλογιάννης Τάκης, Καρακώστας Κωνσταντίνος, Μπελιμπασάκης Γιάννης και Παριανού Μαρία, εκθέτουν τις εικαστικές προτάσεις τους, με φανερό τον ανθρωποκεντρισμό των έργων τους και μας περιμένουν να συνδιαλαγούμε μαζί τους.
Η μοναδική γυναίκα καλλιτέχνης της έκθεσης η Μαρία Παριανού εκθέτει τρία μεγάλα και έξι μικρά ταμπλό με ψηφιακή χαρακτική, αναπλάσεις παλιών χώρων δοσμένες με την εικαστική ματιά της καλλιτέχνιδας.
Έγραψε για την δουλειά της η Ιστορικός τέχνης κα. Όλγα Καραμητοπούλου:(…)
«Η Μαρία Παριανού λαφυραγωγεί τα υλικά της από εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και εσωτερικά, τα οποία φωτογραφίζει" επεμβαίνει στις φωτογραφίες και αποσπά αρχιτεκτονικά στοιχεία:
δοκάρια, δάπεδα και οροφές, παράθυρα, σκάλες και κιγκλιδώματα στοιχειοθετούν ένα εικονογραφικό αλφάβητο μέσα από το οποίο η καλλιτέχνης επιχειρεί να αναγραμματίσει το χώρο.
Παραβιάζει τη φυσική ανατομία του, αντίμεταθέτωντας όχι μόνο τις θέσεις των αντικειμένων, αλλά και την ύφη τους.
Έτσι, με την ίδια ευκολία που βλέπουμε να ξαπλώνει μια οροφή στο πάτωμα, θα συναντήσουμε σκουριασμένα ξύλα, ξύλινες επιφάνειες που κυματίζουν σαν λίμνες και μεταλλικούς σκελετούς λεπτούς σαν τραπουλόχαρτα.
Στα μεταφυσικά αυτά τοπία ο χώρος είναι απρόβλεπτος.
Η χρήση μοτίβων όπως ο αρχιτεκτονικός κάναβος ή η κλίμακα -με τη διφορούμενη έννοια της σκάλας και της αναλογίας των μεγεθών- μοιάζει με ειρωνικό σχόλιο στην προσπάθεια εκλογίκευσης και καταμέτρησης του χώρου.
Κατά τρόπο ανορθόδοξο, η καλλιτέχνης συμπαραθέτει διαφορετικές προοπτικές -μια μετωπική και μια από αέρος- ενώ την ίδια στιγμή αδιαπέραστα επίπεδα καθαρού χρώματος αναγκάζουν ίο βλέμμα να επιστρέφει στην επιφάνεια.
Η εμπειρία αυτών των παράδοξων χώρων δεν μπορεί παρά να είναι ανησυχητική για το θεατή. Σ
αν τα δωμάτια ενός στοιχειωμένου σπιτιού, οι εικόνες της Παριανού γεωγραφούν έναν κόσμο μυστηρίου, απειλής και αγέννητων θαυμάτων.
Τα ίδια έργα που ξεκίνησαν ως φωτογραφίες του εξωτερικού κόσμου μεταμορφώνονται σε πιθανές αναπαραστάσεις των αθέατων θαλάμων του υποσυνειδήτου»(…)
Όλγα Καραμητοπούλου
Ιστορικός τέχνης
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.