Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Μία αποτίμηση των εκλογών στο Ιράν

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Του Χρήστου Ιακώβου
Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Τριάντα χρόνια μετά την επανάσταση που ανέτρεψε την μοναρχία, το Ιράν συνεχίζει να αναζητεί την ταυτότητα της κοινωνίας και του πολιτικού του συστήματος.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις εκλογές της Παρασκευής που διεξήχθησαν με ένταση και ισχυρό ιδεολογικό περιεχόμενο, το πιο ισχυρό από την εποχή του Χομείνι.
Η νίκη του σημερινού συντηρητικού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ, έναντι του πρώην πρωθυπουργού και υπέρμαχου των μεταρρυθμίσεων Μιρ Χοσείν Μουσαβί, ήταν αναμενόμενη παρά την έντονη αμφισβήτηση από τον δεύτερο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να αναλυθεί στην αντίφαση και διαπάλη που δημιουργεί η έντονη εσωτερική πίεση για μεταρρυθμίσεις, από την μια, και στην αμερικανοϊρανική αντιπαράθεση μετά την πολέμο στο Ιράκ το 2003, από την άλλη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ "ΣΥΝΘΕΣΗ"
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΡΑ 21:00
ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
Πλησιάζουν οι μέρες για την ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ και φυσικά θέλουμε την συμπαράσταση και την συμμετοχή όλων σας για να βοηθήσουμε πιο άλλον;
Μα τους εαυτούς μας φυσικά που ενισχύοντας τέτοιου είδους εκδηλώσεις τους κάνουμε καλύτερους....

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ

Παράσταση Μπαλέτου από το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΣΥΝΘΕΣΗ» με τίτλο ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ. Η αντιπαλότητα των αντιθέτων, η διαμάχη της φωτιάς και του πάγου και τέλος η συμφιλίωση και η συνύπαρξη γιατί... ο κόσμος είναι ομορφότερος με την διαφορετικότητα αρκεί να έχουμε την ωριμότητα να την δεχθούμε... Ένα πολύ όμορφο παραμύθι της Κατερίνας Τσιάρα χορογραφημένο από την ίδια και την Πέγκυ Παπαντωνίου και"ντυμένο" με όμορφη μουσική, εντυπωσιακές στολές, παραμυθένια αφήγηση, και σκηνικά που μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους. Το αποδίδουν περίπου 120 χορεύτριες ηλικίας 5 έως 17 χρονών. Στην παράσταση θα παρουσιασθούν και ΛΑΤΙΝ χοροί σε χορογραφίες της Ανθής Γουδίνη. Δημ. Θέατρο Ν. Μουδανιών Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουνίου Ώρα 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου 2009
Οι τρεις προκριθέντες σεναριογράφοι για ταινία μεγάλου μήκους Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μεγάλου μήκους που προκηρύσσει για πέμπτη χρονιά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, 11 τον αριθμό, συμμετέχουν στον διαγωνισμό που αφορά νέους -κυρίως- δημιουργούς οι οποίοι ωθούνται ώστε να στραφούν προς την ελληνική λογοτεχνία που προσφέρει πλούσια θεματογραφία και στερεή βάση για τη συγγραφή σεναρίων. Τα ονόματα των προκριθέντων είναι: 1. Αγγελική Αντωνίου και Παναγιώτης Πασχίδης για τη διασκευή του βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα». 2. Δημήτρης Μπαβέλας για τη διασκευή του βιβλίου «Λοστρέ» του Λένου Χρηστίδη. 3. Χρυσούλα Γαλατσοπούλου για τη διασκευή του διηγήματος «Ο αντίπαλος» του Κώστα Κατσουλάρη. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους τρεις υποβληθέντες φακέλους που προέκρινε η επιτροπή διασκευασμένου σεναρίου του ΕΚΕΒΙ.
Οι προκριθέντες σεναριογράφοι καλούνται να συγγράψουν το ολοκληρωμένο σενάριο (βάσει της συνοπτικής ανάπτυξης της πλοκής χωρίς διαλόγους που έχουν ήδη καταθέσει) και να αποστείλουν στο ΕΚΕΒΙ, έως τις 15 Οκτωβρίου 2009, έναν ολοκληρωμένο φάκελο με τα εξής απαραίτητα στοιχεία: πνευματικά δικαιώματα από τους συγγραφείς-δικαιούχους, επιστολή ενδιαφέροντος και βιογραφικά από σκηνοθέτη-παραγωγό. Το βραβείο θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2009. Ο βραβευθείς σεναριογράφος θα λάβει ως έπαθλο το χρηματικό ποσόν των 5.000 ευρώ.
Οι υπόλοιποι δύο θα λάβουν ως διάκριση το ποσόν των 1.000 ευρώ. ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΔΩ *Επικοινωνία: κα Μυρτώ Τζαννετάκη, τηλ.: 210-9200337, e-mail: mtzannetaki@ekebi.gr ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου»
Αθανασίου Διάκου 4
117 42 Αθήνα Νόπη Χατζηγεωργίου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΕΒΙ
Αθανασίου Διάκου 4
117 42 Αθήνα τηλ.: 210-9200346 φαξ: 210-9200305 e-mail: nchatzigeorgiou@ekebi.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

18 Ιουνίου 2009 To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του MANOY TΣIΛIMIΔH OTAN KPEMAΣOYN TIΣ OMOPΦEΣ την Πέμπτη 18 Iουνίου 2009 στις 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας MANOΣ EΛEYΘEPIOY και ο δημοσιογράφος ΘANAΣHΣ ΛAΛAΣ. Aποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός OΛIA ΛAZAPIΔOY. O ANTΩNHΣ BAPΔHΣ με την κιθάρα του και η EΛENH ΔHMOY με τη συνοδεία του συνθέτη Γιάννη Στεργίου θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε στίχους του Mάνου Tσιλιμίδη. Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185 20 Ιουνίου 2009 Tο PUBLIC και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν το Σάββατο 20 Iουνίου 2009 και ώρα 1.00 μ.μ. στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης να συναντήσετε τον KΩNΣTANTINO TZOYMA και να γνωρίσετε το νέο βιβλίο του COMPLETE UNKNOWN. O συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του. PUBLIC ΘEΣΣAΛONIKHΣ Eμπορικό Kέντρο Mediterranean Cosmos (επίπεδο 0) 11o χλμ. E.O. Θεσ/νίκης – Nέων Mουδανιών, Θέρμη, Θεσσαλονίκητηλ. 2310-472.633 22 Ιουνίου 2009 Oι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και το BIBΛIOΠΩΛEIO MEΘENITH σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της AΘHNAΣ KAKOYPH ΞIΦIP ΦAΛEP τη Δευτέρα 22 Iουνίου 2009 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Aίθριο του Παλαιού Δημοτικού Nοσοκομείου. Tο βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: ΣOΦIA Π. XPIΣTOΠOYΛOY, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων N. Kεφαλληνίας – Iθάκης XPHΣTOΣ ΑΘΑΝ. ΜΟΥΛΙΑΣ, δικηγόρος – συγγραφέας. H συγγραφέας θα σχολιάσει και θα δεχθεί ερωτήσεις για το βιβλίο της. Aίθριο Παλαιού Δημοτικού Nοσοκομείου, Kορύλλων 2, Πάτρα Για πληροφορίες: Bιβλιοπωλείο Mεθενίτη, Kανακάρη 185, Πάτρα, τηλ.: 2610-274147 29 Ιουνίου 2009 Oι ΕΚΔΟΣΕIΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και ο Kαθηγητής ΓIΩPΓOΣ AΛOΓOΣKOYΦHΣ, Bουλευτής A΄ Aθηνών της Nέας Δημοκρατίας, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου H EΛΛAΔA META THN KPIΣH τη Δευτέρα 29 Iουνίου 2009 στις 7.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Mεγάλη Bρετανία (αίθουσα Ballroom). Tο βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: KΩΣTHΣ XATZHΔAKHΣ, Yπουργός Aνάπτυξης EYAΓΓEΛOΣ BENIZEΛOΣ, Bουλευτής ΠAΣOK ΓIANNHΣ ΔPAΓAΣAKHΣ, Bουλευτής ΣYN NIKOΣ NIKOΛAOY, Δημοσιογράφος Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131,
106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Πρεμιέρα ντροπής χωρίς πυροσβεστικά

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΨηλά τα χέρια στην πρώτη πυρκαγιά Η Πυροσβεστική αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στη φωτιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Στέλιος Βραδέλης
Πρεμιέρα ντροπής έκανε χθες η Πυροσβεστική, αφού κατάφερε να ξεμείνει τόσο από εναέρια μέσα όσο και από συντονισμό στην πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού.
Από τα 14 πυροσβεστικά ελικόπτερα μόλις τα 3 ήταν χθες σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ για μία ακόμη φορά οι αξιωματικοί που ανέλαβαν τον σχεδιασμό της επιχείρησης δεν εκτίμησαν σωστά τα δεδομένα της φωτιάς και αρχικά κινητοποίησαν ελάχιστες δυνάμεις. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι ώρες από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Άνω Γλυφάδα για να αναπτυχθούν πλήρως οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή.
Το αποτέλεσμα ήταν για μια ακόμη φορά ο Υμηττός, ο πνεύμονας της πρωτεύουσας να παραδοθεί στις φλόγες και να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές στη Γλυφάδα και τη Βούλα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, έγιναν στάχτη 5.000 στρέμματα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Μουμπάρακ: Η έκκληση να αναγνωριστεί το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος καταστρέφει τις πιθανότητες της ειρήνης

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι καλούνται οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν τον εβραϊκό χαρακτήρια του Ισραήλ "καταστρέφει τις πιθανότητες της ειρήνης", αναφερόμενος στην ομιλία που εκφώνησε χθες Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Η έκκληση να αναγνωρισθεί το Ισράηλ ως εβραϊκό κράτος περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και καταστρέφει τις πιθανότητες για ειρήνη", δήλωσε ο Μουμπάρακ στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής, σύμφωνα με το πρακτορείο MENA.

Η ΔΙΑΧΥΤΗ ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΗΞΗ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΔΙΑΧΥΤΗ ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΗΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη πολύ τακτικά μπορεί να εμφανισθεί στην παιδική ηλικία ύστερα από λοίμωξη, σηπτική ή ανοσολογική διαταραχή.
Τις περισσότερες φορές η πορεία της είναι λανθάνουσα.
Δηλαδή έχει συμπτώματα μικρής εντάσεως που δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις που όταν εντοπιστούν να είναι πολύ αργά.
Στην διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη παρουσιάζουν αιμορραγική διάθεση στο δέρμα και διάφορα άλλα όργανα ακόμη και στον εγκέφαλο.
Ο λόγος είναι μια υπερκατανάλωση παραγόντων πήξεως και αιμοπεταλίων.
Στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλεί διάχυτη εγκεφαλοπάθεια με μικρά αιματώματα στον αμφιβληστροειδής και στον υπαραχνοειδή χώρο.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι να μοιάζει αυτή η κλινική εικόνα την σκλήρυνση κατά πλάκας και να διαγιγνώσκεται και να θεραπεύεται σαν παρόμοια.
Το δυσάρεστο είναι ότι τις περισσότερες φορές κυρίως όταν δεν υπάρχουν εμφανείς αιμορραγίες του δέρματος ή αληθινή αιτία παραμένει άγνωστη και προφανώς χωρίς αντιμετώπιση.
Για αυτό στην σκλήρυνση κατά πλάκας πάντα αξιολογούνται μικρές αιμορραγίες ή αιμορραγική προδιάθεση.