Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ποιον ρόλο διεκδικεί το ΝΑΤΟ;

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Κύριο Άρθρο Der Spiegel
Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες το ΝΑΤΟ κατόρθωσε να βρει το σωστό ρυθμό.
Στις 4 Απριλίου του 1949, κατά την τελετή ίδρυσης του οργανισμού επιλέγηκε η σύνθεση του Τζορτζ Γκέρσουιν «Δεν είναι κατ’ ανάγκη έτσι».
Το 2004, στην τελετή αποδοχής ως μελών επτά νέων χωρών από το πρώην Σοβιετικό μπλοκ, υιοθετήθηκε η μουσική σύνθεση της ταινίας «Τιτανικός».

ΜΙΛΤΩΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ [ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗΟ χαμένος παράδεισος Συγγραφέας - Συντελεστές Μίλτωνος
Μετάφραση: Χρ. Γαλατόπουλου ΕκδότηςΓκοβόστης ISBN960-270-572-8 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα 21χ14 εκ. Σελίδες328 Περιέχει Βιβλιογραφία
Ας μάθουνε πως όλ’ αυτά τα θαύματα του ανθρώπου
Που φήμη, τέχνη, δύναμη, τα δείχνει έργα μεγάλα
Από τ’ απαίσια Πνεύματα εύκολα ξεπερνιούνται
Τι αυτά μπορούν να φκιάξουνε σε μια μονάχα ώρα
Ό,τι σε αιώνα ολάκερον αδιάκοπη εργασία…
Το σημαντικότατο αυτό πολύστιχο έπος του Μίλτωνα αρχικά ήταν χωρισμένο σε δέκα άσματα και στη συνέχεια σε δώδεκα.
Στο Πρώτο Άσμα, που βρίσκεται μεταφρασμένο σε αυτόν τον τόμο, τραγουδιέται από τον τυφλό ραψωδό η παρακοή του Πρωτόπλαστου και ο διωγμός του από τον παράδεισο, που τού τον είχε τάξει σαν μόνιμη κατοικία ο Θεός.
Κατόπιν ο ποιητής ιστορεί την αιτία της πτώσης του Πρωτόπλαστου, που προήλθε από την πλάνη της Εύας από τον Σατανά.
Στους πρώτους στίχους του τραγουδιού ο ποιητής δίνει πάρα πολλά μέρη της Βιβλικής Γένεσης, σε υπέροχες πραγματικά εικόνες.
Περιγράφεται ολόκληρη η αποστασία του Σατανά, η πτώση του στα κατάβαθα της Κόλασης και τα σχέδια που κατέστρωσε μαζί με τον υπαρχηγό του, τον Βεελζεβούλ, και τους άλλους συντρόφους του.
Επίσης, εικονίζεται ο μεγαλοπρεπής τύπος του Σατανά επαναστάτη, που ανήκει αναμφισβήτητα στη μεγάλη ποιητική διάνοια του Μίλτωνα, και είναι μία από τις ωραιότερες δημιουργίες που υπάρχουν μέσα σε ολόκληρο το έπος.
Το Πρώτο Άσμα τελειώνει με τη δημιουργία ενός μεγαλόπρεπου παλατιού, με σατανικά ολότελα μέσα, όπου αρχίζει η συνεδρίαση των δαιμόνων, σαν να ήταν μέσα σε κονκλάβιο, πράγμα που αφήνει υπαινιγμούς για τα κονκλάβια των καθολικών Καρδιναλίων.
Μέσα στους 798 στίχους του Πρώτου Βιβλίου εντοπίζουμε πολλές μιμήσεις και επιδράσεις.
Οι σπουδαιότερες είναι από τη Γραφή, τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς, τους Ρωμαίους και Ιταλούς κλασικούς, τους Πατέρες της Εκκλησίας, τους συγγραφείς της Αναγέννησης και ειδικότερα από τον Δάντη και τη Νωρική μυθολογία.
Ο Χαμένος Παράδεισος είναι ένα από τα τελευταία έπη, με την κυριολεκτική σημασία του όρου, με θέματα την πτώση του ανθρώπου, το καλό και το κακό, τον ορθό λόγο, την ελεύθερη βούληση, το αυτεξούσιο του ανθρώπου και την εξουσία του.
Με αυτό ο Μίλτωνας κέρδισε την αθανασία όπως είχε φιλοδοξήσει

«ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ»……

Οι περισσότεροι – αν όχι όλοι είδαμε και ακούσαμε το παραμιλητό Παυλίδη στη Βουλή. Και λέω παραμιλητό, γιατί εμένα τουλάχιστον κάτι τέτοιο μου φάνηκε, και ούτε με έπεισε για την όποια «αγνότητα» του όλων αυτών των 35 χρόνων πολιτικής καριέρας. Βέβαια, δεν θα τα βάλω με τον άνθρωπο, δε θα σταθώ στα «χοντρά» που είπε φωτογραφίζοντας διάφορα γεγονότα, για τα οποία τα αγαπητά ΜΜΕ για ακόμα μια φορά το βούλωσαν. Θα σταθώ σε μια φράση της ομιλίας του (την οποία να σημειώσω για όσους δεν το καλοπροσεξαν οι βουλευτές της κυβέρνησης παρακολουθούσαν στην κυριολεξία παγωμένοι) όταν αναφέρθηκε στις «επαφές» που γίνονται των επιχειρηματιών με τις όποιες κυβερνήσεις! Ποια ηταν η φράση του; «Όσοι κάνατε υπουργοί ξέρετε πως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις»…. Ο Παυλίδης, ΑΔΕΙΑΣΕ (έμμεσα πλην σαφέστατα και καλά έκανε) ΟΛΟΥΣ όσους υπουργοποιηθήκαν μέχρι σήμερα, σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν! «Μανουσηδες» υπάρχουν ένα σωρό στην Ελλάδα που κάνουν «δωράκια» προκειμένου να γίνει η δουλειά τους. Όταν δεν γίνεται, τότε οι «κύριοι» αυτοί προβαίνουν σε καταγγελίες. Όσο για το θέμα Παυλίδη, πέρα από επιτροπές και άλλα φαιδρά, στο τέλος θα βγει λάδι, λευκός «οσάν περιστερά». Το εξοργιστικό της υπόθεσης αυτής είναι ότι για ακόμα μια φορά εμείς οι ξεβράκωτοι ρωμιοί βλέπουμε να γίνεται κανονικός ΧΟΡΟΣ χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που το 85% (βάσει επίσημων στοιχείων) των ελλήνων είναι υπερχρεωμένο, υποαπασχολούμενο, στο μαύρο του το χάλι. Ξέρετε κύριοι βουλευτές, νυν και τέως υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι τέως και νυν πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Το ξέρετε πολύ καλά, και όσοι ακόμα δεν το ξέρουν, ας μην βιάζονται! Που θα πάει; Θα μάθουν και αυτοί. Θα έρθει η ώρα της «μάθησης» και γι αυτούς. Εκείνοι ξέρουν. ΕΜΕΙΣ; Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Η ΝΥΧΤΑ ΕΙΧΕ «ΧΡΩΜΑ BLUES»

Όταν υπάρχει ο χώρος, η καλή παρέα αλλά πάνω απ’ όλα το μεράκι και η αγάπη για τη μουσική, τη δημιουργία, την αναζήτηση, τότε έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Σας μπέρδεψα ε; Μα γιατί; Τα πράγματα είναι πολύ απλά! Βασίλης Σωτηρίου, Ζαφείρης Φωτιάδης, Φίλιππος Κωσταβέλης! Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι «ένοχοι», οι «ηθικοί αυτουργοί» (που θα ‘λεγαν και οι μορφωμένοι) μιας υπέροχης μουσικής βραδιάς στο «Μικρό Καφέ» στα Νέα Μουδανιά, είναι οι δημιουργοί ενός μοναδικού Σαββατόβραδου το οποίο θα μείνει αξέχαστο στους θαμώνες του «Μικρού Καφέ». Δύο κιθαρίστες (Βασίλης Σωτηρίου – Ζαφείρης Φωτιάδης), τρείς κιθάρες (ηλεκτρική, ακουστική, και ηλεκτροακουστική) για την τέλεια ηχητική προσέγγιση της «στιγμής» και ένα πιάνο (απαραίτητο όργανο για το «κέντημα» σε blues – soul ήχους) υπό την «αυστηρή εκτέλεση - επιτήρηση» του Φίλιππου Κωσταβέλη ταξίδεψαν όλους όσους ηταν στο «Μικρό Καφέ» σε άλλη «διάσταση». Αφού «κούρδισαν» όργανα και αισθήσεις, οι κύριοι της «θρυλικής» (από εδώ και στο εξής) τριάδας βυθίστηκαν σε μια μουσική άβυσσο μέσα από την οποία δεν θέλει κάποιος που είναι «ακροατής» να βγει, πόσο δε μάλλον αν είναι μουσικός! Τόσο η Blues όσο και η Soul είναι από πολλούς παρεξηγημένες μουσικές. Ο νεοέλληνας έμαθε για τα καλά στους «νταχτιρντίδικους» ρυθμούς, στα σουξέ, και ξέχασε πολλά, η ακόμα δεν θέλησε να μάθει. Η «θρυλική» (όπως είπα πιο πάνω από εδώ και στο εξής) τριάδα, έπαιξε, παίζει, και θα παίζει μουσικές για «ψαγμένους», για ανθρώπους που ακούν ΠΡΩΤΑ με την ΨΥΧΗ γιατί και η τριάδα βγάζει τις νότες από την ψυχή! Θα μου πείτε τώρα πολλοί, πως αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Ίσως ρε παιδιά, αλλά ξέρετε κάτι; Τα γράμματα αυτά τα διαβάζουν και τα «ακούνε» όσο «ψιλά» κι αν είναι ακόμα και εκείνοι που έχουν την απλή «πρεσβυωπία» και όχι την… μουσική. Μπράβο στον Γιώργο Παπαϊωάννου, τον ιδιοκτήτη του Μικρού Καφέ στα Νέα Μουδανιά, για την κίνηση του αυτή (που πιστεύουμε να επαναληφθεί σύντομα), μπράβο όμως και στους μουσικούς για το μουσικό ταξίδι με «κάρτα απεριορίστων διαδρομών» που μας χάρισαν. Περιμένουμε την νέα τους εμφάνιση. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Νεκρός ανασύρθηκε ο Έλληνας φοιτητής στην Ιταλία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Επίσημη επιβεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών Νεκρός ανασύρθηκε ο Έλληνας φοιτητής στην Ιταλία
Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια της τετραώροφης πολυκατοικίας στην οποία διέμενε στην πόλη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας ο 28χρονος Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς. Η οικογένειά του αναγνώρισε το πτώμα του μεταξύ άλλων τεσσάρων ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια της πολυκατοικίας. Την αναγνώριση του πτώματος επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι στην ίδια πολυκατοικία είχε διασωθεί η αδερφή του Διονυσία.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ...
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος ISBN: 960-299-121-6 Τιμή 15.53 €
Πρόκειται για τη γεμάτη χιούμορ αυτοβιογραφία του αείμνηστου Αλέκου Σακελλάριου, που είναι ταυτόχρονα και η ιστορία της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Αποτελεί απόκτημα κάθε βιβλιοθήκης για μεγάλους.

Δεν παραιτούμαι, δεν δέχομαι υποδείξεις

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Προανακριτική με γαλάζιες ψήφους Παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός, που δήλωσε ότι δεν παραιτείται από βουλευτής ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας Μαρία Νταλιάνη
Την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη σε Προανακριτική Επιτροπή με 215 ψήφους υπέρ και 67 κατά (λευκά 6, παρών 6 επί συνόλου 294 ψηφισάντων), αποφάσισε χθες η Βουλή ενώ ο πρώην υπουργός δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο κατά την απολογία του ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.
Έστειλε μάλιστα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέροντας με έμφαση ότι δεν δέχεται υποδείξεις.
Η Προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες θα διερευνήσει τυχόν ευθύνη του για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση από τον πρώην διευθυντή του γραφείου του εις βάρος του εφοπλιστή Φώτη Μανούση.

Μάχη με τον χρόνο για θαμμένους-ζωντανούς

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣκάβουν και με γυμνά χέρια Λ΄ Άκουιλα: υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν επιζώντες από τα συντρίμμια ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
Φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων προκαλεί ο φονικός σεισμός που χτύπησε την πόλη Λ΄ Άκουιλα στο Αμπρούτσο της Κεντρικής Ιταλίας.
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 150, πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια ενώ οι άστεγοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000.
Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό των επιζώντων.
Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε τη Λ΄ Άκουιλα και πολλά από τα γύρω χωριά, σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στις 3.30 τοπική ώρα.
Σε μερικά δευτερόλεπτα η μεσαιωνική πόλη των 70.000 κατοίκων στα Απέννινα Όρη μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο.
Πολλά κτίρια κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας εκατοντάδες άνθρωποι στα ερείπιά τους, ενώ εξαιτίας του γεγονότος ότι η δόνηση σημειώθηκε την ώρα που οι περισσότεροι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους λίγοι ήταν αυτοί που πρόλαβαν να αντιδράσουν και να βγουν εγκαίρως από τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον 10.000 έως 15.000 κτίρια της πόλης κρίνονται ακατάλληλα.
Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν είναι και η φοιτητική εστία της πόλης, καθώς και κτίσματα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Δραματική ήταν η κατάσταση και στο νοσοκομείο της πόλης, όπου το 90% του κτιρίου κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ για πολλές ώρες δεν λειτουργούσε το σύστημα ύδρευσης.

Ομπάμα: «Ναι» σε ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Αναφερόμενος σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης είπε ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι από τις σημαντικές ενδείξεις».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σήμερα από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.«Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
« ΕΡΜΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ. Ο ερευνητής, μελετητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης του Ποντιακού Θεάτρου» Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, την ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, την ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΝΑΟΥΣΑΣ, τον Μορφωτικό Σύλλογο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», τον Μορφωτικό Σύλλογο «ΚΑΛΛΙΘΕΑ» και τον ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΤΕΧΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «ΕΡΜΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ. Ο ερευνητής, μελετητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης του Ποντιακού Θεάτρου».
Συμμετέχει ο μουσικός ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΟΝΤΖΙΔΗΣ.
Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 στις 8.30 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Π. Μελά & Μπιζανίου, 59100
ΒΕΡΟΙΑΤΗΛ. (23310) 78140, 78143,78141FAX: (23310) 27914 Ηρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τη Γενοκτονία των Αρμενίων Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, εκατομμύρια Αμερικανών ελπίζουν ότι θα εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση, προετοιμάζοντας την τουρκική κυβέρνηση για την επίσημη αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τα έτη 1915 - 1923.
Κανένας Αμερικανός πρόεδρος από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε ισχυρότερη κατανόηση των δεδομένων αυτού του τραγικού κεφαλαίου της ιστορίας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Και κανένας πρόεδρος δεν έχει μιλήσει με περισσότερη σαφήνεια γι' αυτό.
Ως υποψήφιος πρόεδρος ο κ. Ομπάμα υποστήριζε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι «η Αμερική αξίζει έναν ηγέτη που να μιλά με ειλικρίνεια για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να αντιμετωπίζει με σθένος όλες τις γενοκτονίες».
«Οι λέξεις έχουν ουσία», δήλωσε ο κ. Ομπάμα στις 16 Φεβρουαρίου 2008. Και η λέξη γενοκτονία έχει μια ξεχωριστή ισχύ, εμπεριέχοντας μέσα σε μία μόνο λέξη, ένα έγκλημα αξεπέραστης βαρβαρότητας.
Για περισσότερα από 90 χρόνια η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο του οθωμανικού παρελθόντος και οι απολογητές στη χώρα αυτή ενθαρρύνουν αυτή την εκστρατεία άρνησης, επικαλούμενοι λόγους γιατί το 2009 δεν είναι η σωστή χρονιά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Όσοι αντιτίθενται στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, υποστηρίζουν τώρα ότι κάτι τέτοιο θα τορπιλίσει τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας και της Αρμενίας να συμφιλιωθούν και να ανοίξουν ξανά τα σύνορα που παραμένουν κλειστά από το 1993.
Οι αξιωματούχοι της Αρμενίας απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Σε μια πρόσφατη επιστολή του προς το Κογκρέσο ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αρμενικής βουλής, Αρμέν Ρουσταμιάν, εξέφρασε την πεποίθησή του «ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ όχι μόνο δε θα βλάψει, αλλά αντιθέτως θα συμβάλει στη διαμόρφωση των κατάλληλων προοπτικών για ένα ενδελεχή διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας».
Ο κ. Ομπάμα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η αποτυχία μας να μιλήσουμε με σαφήνεια για γενοκτονίες του παρελθόντος έχουν βλάψει την ικανότητά μας να λάβουμε δράση ενάντια στη γενοκτονία που πραγματοποιείται στο Νταρφούρ.
Αν είμαστε απρόθυμοι να ταχθούμε κατά μιας γενοκτονίας όταν αυτό προσβάλλει ένα σύμμαχό μας, πώς θα πείσουμε τη Ρωσία και την Κίνα να λάβουν δράση για τον τερματισμό των φόνων στο Νταρφούρ, αν θα πρέπει να προσβάλουν τους δικούς τους συμμάχους;
ADAM B. SCHIFF, στέλεχος των Δημοκρατικών, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου από την Καλιφόρνια
Πηγή: Εφημερίδα "Ναυτεμπορική" Time to Recognize the Armenian Genocide By ADAM B. SCHIFFWhen President Barack Obama visits Turkey tomorrow, millions of Americans hope that he will fulfill a campaign promise by preparing the Turkish government for official American recognition of the Armenian genocide of 1915-23.No American president since World War II has come into office with a stronger understanding of the facts about this terrible chapter in history. And no president has a greater track record of speaking plainly about it: As a presidential candidate, Mr. Obama argued forcefully throughout the campaign that "America deserves a leader who speaks truthfully about the Armenian genocide and responds forcefully to all genocides."His words reflected a powerful personal commitment. In 2006, for example, our ambassador to Turkey, John Evans, was recalled for using the term "genocide" to describe the events of 1915-23. In a letter to Secretary of State Condoleezza Rice on July 28 of that year, then Sen. Obama described the official U.S. position on the events of 1915-23 -- which is not to describe them as a genocide -- as "untenable." He reminded Ms. Rice that "the occurrence of the Armenian genocide in 1915 is not an 'allegation,' a 'personal opinion,' or a 'point of view.' Supported by overwhelming evidence, it is a widely documented fact.""Words matter," as Mr. Obama said on Feb. 16, 2008. And genocide has a particular power, encompassing within a single word a crime of unsurpassed barbarity -- the effort to destroy an entire people. When Holocaust survivor Rafael Lemkin coined the term during World War II, he drew on the Ottoman campaign to annihilate the Armenians, in which over 1.5 million perished, as a paradigmatic example. It is no wonder that the International Association of Genocide Scholars and all credible historians (outside Turkey) have agreed that this was the first genocide of the 20th century.This mammoth crime was well known at the time; newspapers of the day were filled with stories about the murder of Armenians. "Appeal to Turkey to stop massacres" headlined the New York Times on April 28, 1915, just as the killing began. On Oct. 7 of that year, the Times reported that 800,000 Armenians had been slain in cold blood in Asia Minor. By mid-December, the Times spoke of a million Armenians killed or in exile. Thousands of pages of evidence documenting the atrocities rest in our own National Archives.For over 90 years, Turkey has refused to recognize this dark chapter of its Ottoman past, and apologists in this country have abetted its campaign of denial with an ever-changing litany of reasons why this year is simply not the right year for recognition. True to form, opponents now argue that recognition would torpedo recent efforts by Turkey and Armenia to reconcile and reopen the border that was closed by the Turks in 1993.Armenian officials reject this argument. In a recent letter to Congress, Armen Rustamyan, the chairman of the Armenian parliament's foreign relations committee, expressed confidence "that the recognition of the Armenian Genocide by the United States would not only not hamper, but on the contrary will contribute to the prospects of a thorough dialogue between Turkey and Armenia."Some opponents go even further, however, such as Mark Parris, a former U.S. ambassador to Turkey who argued on these pages on March 3, 2007, that the time may never be right for America to comment "on another's history or morality." But that would condemn the president and Congress to silence on a host of human-rights abuses around the world. In Turkey, meanwhile, Mehmet Elkatimis, chairman of the Turkish Parliament's Human Rights Commission, accused the U.S. of genocide in Iraq, and a prosecutor in Ankara has opened an investigation to determine whether Israel's recent military offensive in the Gaza Strip constitutes genocide, torture and crimes against humanity.Mr. Obama must surely recognize that our failure to speak plainly about past genocides has impaired our ability to take action against the genocide taking place in Darfur. If we are unwilling to speak out against genocide when it would offend an ally, how can we persuade Russia or China to take action to stop the killing in Darfur if they would have to offend theirs?On Nov. 11, 2007, in one of the most memorable speeches of his campaign, the future president told a South Carolina crowd that "I am running because of what Dr. King called 'the fierce urgency of now.' I am running because I do believe there's such a thing as being too late. And that hour is almost here." For the precious few victims of the Armenian genocide still with us -- in their 90s and beyond -- that time has come.Mr. Schiff is a Democratic member of the U.S. Congress from California.
Πηγή: The Wall Street Journal ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝΣυνεχίζεται η πλούσια δράση της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων».
Πρόσφατα συμμετείχε στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Αντιπροσωπεία με το λάβαρο του Συλλόγου συμμετείχε στην επίσημη Δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ ο Πρόεδρος της «Ευξείνου Λέσχης» κ. Κοσμάς Αποστολίδης κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων Αγωνιστών.
Στη συνέχεια άγημα, αποτελούμενο από μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου, συμμετείχε στην καθιερωμένη παρέλαση, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.
Στις 26 Μαρτίου η «Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων» συμμετείχε στην υποδοχή της Τιμίας Κάρρας της Παρθενομάρτυρος Αγίας Ελένης της εκ Σινώπης του Πόντου.
Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Τη θαυματουργή Τιμία Κάρρα συνόδευε τιμητικό άγημα του συλλόγου με τις παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες και το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής παραστέκονταν της Τιμίας Κάρρας και της εικόνας της Αγίας Ελένης της Σινωπίτισσας.
Στην υποδοχή συμμετείχε πλήθος πιστών οι οποίοι κατέκλεισαν το ναό για να προσκυνήσουν τη χάρη της Αγίας.
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588
pontiakostrikalon@yahoo.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ & ΠΛΗΘΩΡΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο νέος «ούριος άνεμος που πνέει στα πανιά της Ε.Λ.Β.» είναι πλέον φανερός σε όλα τα επίπεδα της πολιτιστικής της δράσης, χάρη στη συλλογικότητα και μαζικότητα των μελών αλλά και την εργατικότητα και εμπειρία του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπευθύνων των τμημάτων της.
Οι πιο πρόσφατες και σημαντικότερες εκδηλώσεις της Λέσχης που έλαβαν χώρα είναι:16 έως 22 Μαρτίου ΕΚΠΟΜΠΗ στο «ΠΕΛΛΑ ΤΒ»
Μετά την έκταση που έλαβε το ζήτημα του Διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ιδιαίτερα από το σχετικό ψήφισμα των Ποντιακών Σωματείων του Ν. Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτική εκπομπή με αυτό το θέμα, στο κανάλι «ΠΕΛΛΑ» που εκπέμπει από τα Γιαννιτσά σε όλους τους όμορους Νομούς και έχει ιδιαίτερα μεγάλη τηλεθέαση στην Ημαθία, δεδομένης της έλλειψης τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.
Προσκεκλημένοι του παρουσιαστή κ. Χάρη Καφτεράνη στην εκπομπή «Πολιτικές Αντιπαραθέσεις» ήταν ο Γ. Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.) κ. Κώστας Γαβρίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά κ. Μιχάλης Μουρατίδης και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε το πρόβλημα της περιχαράκωσης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά από την συνεχιζόμενη επί 44 έτη οικογενειοκρατία που εγκαθιδρύθηκε με το βασιλικό διάταγμα 923/1966, γεγονός που προκαλεί τη δημοκρατική ευαισθησία των Ποντίων και διχάζει τα Ποντιακά Σωματεία.
Το νομικό μέρος του προβλήματος ανέδειξε ο Γραμματέας της Π.Ο.Ε., καθώς έχει ήδη κριθεί και από το Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι το διοικητικό καθεστώς, όπως υφίσταται είναι παντελώς παράνομο και πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες νομικές και διοικητικές αλλαγές, επικυρώνοντας την πρόταση που έλαβε προ δύο ετών η διακομματική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Λέσχης προς τον πρόεδρο της ΠΟΠΣ και ταυτόχρονα Γ. Γραμματέα του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, αναφορικά με την οικογενειοκρατία «Τανιμανίδη», το διορισμό της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Ιδρύματος από το Σωματείο Παναγία Σουμελά, το προκλητικό καθεστώς της «φιλοξενίας» του Ιδρύματος στα γραφεία του Σωματείου Π. Σουμελά και όχι στην Καστανιά Βεροίας, παρά την δωρεά των 500 στρεμμάτων για την εγκατάστασης της Ιεράς Μονής και τελικά τη μη δημιουργία της Ιεράς Μονής (Μοναστηριού όπως στο όρος Μελά στον Πόντο) αλλά τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που διαχειρίζεται τα έσοδα του συγκεκριμένου Ναού που είναι ιδιοκτησία του!!! Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ και Γραμματέας του Ιδρύματος (και έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου Π. Σουμελά) αρνήθηκε ότι υπάρχει οικογενειοκρατία στο Ίδρυμα!!!, ισχυρίστηκε ότι είναι δικαίωμα του Σωματείου Π. Σουμελά να διορίζει «ες αεί» την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Ιδρύματος, και τόλμησε να πει ότι εάν υπάρξει δημοκρατία υπάρχει κίνδυνος να εκλεγούν «σαϊεντολόγοι, μασώνοι, χιλιαστές κ.α.» απαξιώνοντας κυριολεκτικά κάθε έννοια δημοκρατικής εκπροσώπησης, χαρακτηρίζοντας με τους ως άνω όρους ουσιαστικά την πλειοψηφία των Ποντίων, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει ταύτιση του Ιδρύματος με το Σωματείο Π. Σουμελά και αναγνώστηκαν από τον πρόεδρο της Λέσχης και έγγραφα που υπέγραψε και ο ίδιος, ότι η Ιερή Εικόνα της Παναγίας ανήκει ως ιερό κειμήλιο στο Σωματείο Παναγία Σουμελά!!! και όχι στον Ελληνικό λαό, όπως ορίζει ο Νόμος και υποστήριξε και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος…
Τέλος δεν απάντησε στο ερώτημα του προέδρου της Λέσχης γιατί σύσσωμα τα Ποντιακά Σωματεία της Ημαθίας, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Καστανιάς, έχουν ξεσηκωθεί απαιτώντας διοικητικές αλλαγές στο Ίδρυμα, ούτε δέχθηκε τη διενέργεια εκλογών για τη δημοκρατική ανάδειξη της διοίκησης του Ιδρύματος από όλα τα Ποντιακά Σωματεία της Ελλάδας.
Σύμφωνος με τα ανωτέρω ήταν κατά την τοποθέτησή του και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά Ημαθιώτης κ. Μιχάλης Μουρατίδης, γνωστός για την πολύχρονη δράση του και τους αγώνες του για το ποντιακό στοιχείο, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο συμβούλιο Παγκόσμιου Συντονιστικού Ποντιακού Οργάνου και για να τακτοποιήσει τα αναγκαία για την αποστολή της Λέσχης τον προσεχή Οκτώβριο στον Καναδά στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια παρουσίας της Ελληνικής Ομογένειας.24 Μαρτίου ΕΚΠΟΜΠΗ στον «ΑΘΕΑΤΟ ΚΟΣΜΟ» στο ALTER
Παρουσίαση της Λέσχης στην τηλεοπτική εκπομπή «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του κ. Χαρδαβέλλα στο ALTER CHANNEL με θέμα αναφορικά με τους Ποντίους που παραμένουν ακόμα και σήμερα στον Πόντο και τους όρους διαβίωσής τους.
Προβλήθηκαν εκτεταμένα αποσπάσματα των DVD από το οδοιπορικό που πραγματοποίησε η Λέσχη στον Πόντο το 2006, κατόπιν συνέντευξης με τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων κ. Λάζαρο Ζευγαρόπουλο.
25 Μαρτίου ΠΑΡΕΛΑΣΗΜε πολυπληθές ενιαίο τμήμα παρέλασαν ΜΑΖΙ για ακόμη μία φορά η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Σύλλογος του Προμηθέα και ο Σύλλογος Κιβωτιανών Βέροιας, στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα ενότητας των ποντιακών Σωματείων.
Το τμήμα παρέλασης εντυπωσίασε με την άψογη εμφάνισή του, τόσο ενδυματολογικά όσο και για τη συνοχή του.
Δύο επίσης καινοτομίες απέσπασαν τα θετικά σχόλια και κέρδισαν τις εντυπώσεις:
Η παρουσία έξι αντρών «Μωμόγερων» αναδεικνύοντας την τρισχιλιόχρονη ιστορία τους στον Ελλαδικό και Ποντιακό χώρο –όπου κυριαρχούσαν με την επιβλητική παράστασή τους τις ημέρες του δωδεκαημέρου - και η παρουσία των δεικτών της παρέλασης μπροστά στους επισήμους, που μετά από πρωτοβουλία και προσπάθειες της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας –στις οποίες ανταποκρίθηκε ο Νομάρχης μας Κ. Καραπαναγιωτίδης – ήταν ντυμένοι κατά το πρότυπο της Προεδρικής Φρουράς, δηλαδή τσολιάς, πόντιος και κρητικός (οι δύο πρώτοι ήταν μέλη της Λέσχης ενώ ο τρίτος από το Σύλλογο Κρητικών Βέροιας).
29 Μαρτίου ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ & ΤΡΑΓΟΥΔΙ» ΣΤΗΝ ΕΤ3
Η επιλογή του γνωστού λαογράφου Γιώργη Μελίκη να φιλοξενήσει για 2η συνεχή φορά της Εύξεινο Λέσχη Βέροιας στην εκπομπή του «Κάθε τόπος και τραγούδι» στο κρατικό κανάλι της ΕΤ3, την Κυριακή 29 Μάρτη στις 12.00, καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο στο οποίο κινείται πλέον η Λέσχη με όλα τα τμήματά της, κατατάσσοντας την δικαίως σε ένα από τα μεγαλύτερα Ποντιακά Σωματεία της χώρας. Το «ντοκυμαντερίστικο» στιλ της εκπομπής και τα καταπληκτικά σκηνοθετικά πλάνα, τόσο στο κτίριο της Λέσχης –από το οποίο εντυπωσιάστηκε και ο κ. Μελίκης και η σκηνοθετική του ομάδα – όσο και από το παραδοσιακό εσωτερικό του Δημαρχείου –που πρόθυμα μας παραχώρησε η Δήμαρχος Βέροιας- αλλά και από το υπέροχο κτήμα Καλαϊτζή στο Μετόχι Βέροιας, ανέδειξαν την παρουσία των τμημάτων της Λέσχης.
Φυσικά, τα χρονικά όρια της εκπομπής δεν επέτρεψαν την εμφάνιση όλου του δυναμικού της Λέσχης για το οποίο, όπως δήλωσε ο παρουσιαστής χρειάζονται πολλές εκπομπές… Εμφανίστηκαν το τμήμα εκμάθησης ποντικής διαλέκτου με τη δασκάλα μας κα Ελένη Πιπερίδου-Λαφαζάνη, το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας με δάσκαλο τον Θόδωρο Βεροιώτη, το παιδικό χορευτικό τμήμα που παρουσίασε στο χώρο της Λέσχης ένα κομμάτι της διδασκαλίας χορού – παιχνιδιού της Μητερίτσας υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Βασίλη Ασβεστά, και το χορευτικό τμήμα εκπροσώπησης σε εκτέλεση χορών και τραγουδιών από το σύνολο των περιοχών του Πόντου.
Την παράσταση «έκλεψε» το παρακάθ’ που έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Ιματιοθήκη της Λέσχης, όπου το κέφι «άναψε» για καλά, δίνοντας την ευκαιρία στο σκηνοθέτη να καταγράψει αυθεντικές στιγμές ποντιακού παρακάθ’ και να …γευτεί φυσικά όλο το συνεργείο της ΕΤ3 το νόστιμο σορβάν, σιρόν, πισία, πιροσκία και άλλα ποντιακά καλούδια!
Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και του Γιώργη Μελίκη, ο οποίος μάλιστα, αφού έδωσε τα συγχαρητήρια του στο Δ.Σ. της Λέσχης, πρότεινε και νέα συνεργασία στο εγγύς μέλλον.
29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΤΟΥ «ΚΛΗΔΟΝΑ»
Έκρηξη ενθουσιασμού με παρατεταμένα χειροκροτήματα προκάλεσε η καταπλητική ερμηνεία των ηθοποιών του θεατρικού τμήματος της Λέσχης που έπαιξαν το έργο «Κλήδονας» του Φ. Κτενίδη, προσκεκλημένοι του Δήμου Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 11ης Ποντιακής Θεατρικής Συνάντησης στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης, αφιερωμένη στον ποιητή Θεόκλητο Καρυπίδη.
Η εμπειρία ήταν μοναδική, τόσο για το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα, χειροκροτώντας, γελώντας και συμμετέχοντας σε ολόκληρη τη διάρκεια της παράστασης, όσο και για τους ηθοποιούς της Λέσχης που δήλωσαν ότι το διασκέδασαν κι αυτοί με τη ψυχή τους, καθώς τους «συνεπήρε η θέρμη των θεατών» με αποτέλεσμα να δώσουν «τον καλύτερο εαυτό τους» και μαζί την υπόσχεση να ξαναπαίξουν το έργο, στα πλαίσια της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα που θα πραγματοποιηθεί 19-20-21 Ιουνίου στο Κομνήνιο Βέροιας.
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1
Τ.Κ. 59100 ΒΕΡΟΙΑ
Τηλ. 2331028356Fax 2331072060
Ο Σύλλογος Ποντίων Lüdenscheid "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" σας προσκαλεί στον χορό του συλλόγου, που διοργανώνει την Κυριακή, 12.04.2009, και ώρα 7 μ.μ.
Σας περιμένει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από Ελλάδα και Γερμανία:
Π. Εφραιμίδης (λύρα, τραγούδι) Κ. Πανίδης (τραγούδι) Χ. Σαββίδης (αγγείο, γαβάλ) Ν. Ξενίδης (λύρα) Π. Σεμερτζίδης (λύρα) Χ. Παντικίδης (νταούλι, ντραμς)
Τόπος διεξαγωγής:Schützenhalle Am LohReckenstraße 6, 58511 Lüdenscheid
Σύλλογος Ποντίων "Παναγία Σουμελά" LudenscheidLudwigstr. 12a58507