Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μάχη με τον χρόνο για θαμμένους-ζωντανούς

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣκάβουν και με γυμνά χέρια Λ΄ Άκουιλα: υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν επιζώντες από τα συντρίμμια ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
Φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων προκαλεί ο φονικός σεισμός που χτύπησε την πόλη Λ΄ Άκουιλα στο Αμπρούτσο της Κεντρικής Ιταλίας.
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 150, πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια ενώ οι άστεγοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000.
Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό των επιζώντων.
Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε τη Λ΄ Άκουιλα και πολλά από τα γύρω χωριά, σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στις 3.30 τοπική ώρα.
Σε μερικά δευτερόλεπτα η μεσαιωνική πόλη των 70.000 κατοίκων στα Απέννινα Όρη μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο.
Πολλά κτίρια κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας εκατοντάδες άνθρωποι στα ερείπιά τους, ενώ εξαιτίας του γεγονότος ότι η δόνηση σημειώθηκε την ώρα που οι περισσότεροι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους λίγοι ήταν αυτοί που πρόλαβαν να αντιδράσουν και να βγουν εγκαίρως από τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον 10.000 έως 15.000 κτίρια της πόλης κρίνονται ακατάλληλα.
Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν είναι και η φοιτητική εστία της πόλης, καθώς και κτίσματα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Δραματική ήταν η κατάσταση και στο νοσοκομείο της πόλης, όπου το 90% του κτιρίου κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ για πολλές ώρες δεν λειτουργούσε το σύστημα ύδρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: