Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Διαστημικά ταξίδια: Ένα πιθανό μέλλον (μέρος Β’), Σάββατο 6 Μαΐου


Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Διαστημικά ταξίδια: Ένα πιθανό μέλλον (μέρος Β’), Σάββατο 6 Μαΐου
Είναι ο κόσμος μας, αποκλειστικά τρισδιάστατος; Είναι το διάστημα, εντελώς κενό;
Ας εξετάσουμε γεωμετρικά μοντέλα αλλά και πειραματικές διατάξεις που αφήνουν κάποιες ενδείξεις.
Ξεκινώντας από το μακρινό 1935 και την θεωρητική περιγραφή της γέφυρας Einstein-Rosen (σκουληκότρυπα) έως το 1994 και τον Οδηγό Χωροχρονικής Στρέβλωσης (Alcubierre drive) καθώς και στις πιθανές αδυναμίες της κάθε θεωρίας.
Στο πείραμα Casimir και την Ενέργεια Μηδενικού Σημείου (κβαντικές διακυμάνσεις κενού χώρου). Στις μεθόδους FTL (Faster-Than-Light) travel και τις απαιτήσεις τους. Σε πιθανά μελλοντικά FTL σκάφη και την λειτουργία τους αλλά και την τρέχουσα έρευνα γύρω από καμπυλώσεις χώρου μέσω πειραματικών διατάξεων εδώ πάνω, στην Γη (NASA, White-Juday Warp Field interferometer).
Πλοηγός μας στο ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο ο Μάνος Βελγάκης, το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Νέες κυκλοφορίες και επανεκδόσεις από Παρασκευή 28/4/2023


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Την Παρασκευή 28 Απριλίου οι Εκδόσεις Διάπλαση προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες την τρυφερή ιστορία Ο μπαμπάς σκίουρος πέφτει από το δέντρο, του αγαπημένου Άξελ Σέφλερ, που αυτή τη φορά μάς βάζει να σκεφτούμε αν μπορεί ποτέ ένα ζωάκι που ζούσε στο δάσος να γίνει ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο και να ξεχάσει την προηγούμενη ζωή του.
Η Στέλλα Ανδρικοπούλου μάς παρουσιάζει Τα καινούργια παπούτσια της Ιόλης, σε εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη, μια πρωτότυπη ιστορία για το πόσο σπουδαίο είναι να μοιράζεσαι κάτι, αλλά και πόσο σημαντικό να προσπαθείς να δεις τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου.
Τέλος, δύο νέοι τίτλοι εμπλουτίζουν τις αγαπημένες σειρές των εκδόσεών μας. Στους Πολύχρωμους Χαρταετούς (για 6-9+ ετών) έχουμε το Πού πάνε οι γιαγιάδες όταν φεύγουν; της Ελένης Βλάχου, όπου ο εγγονός επίδοξος ντετέκτιβ αρχίζει μια έρευνα για να ανακαλύψει τη χαμένη του γιαγιά και βρίσκει την απρόσμενη λύση του μυστηρίου. Και στις Πολύχρωμες Ομπρέλες (για 9-12+ ετών), η Ειρήνη Δερμιτζάκη με Το δώρο του παππού στέλνει τη μικρή Κάρμεν παρέα με τον παππού της σ’ ένα ταξίδι γνώσεων που θα την κάνει να ξεχάσει την αποτυχία της στο διαγώνισμα της ιστορίας και να αποκαταστήσει την καλή της εικόνα στο σχολείο.

Ο μπαμπάς σκίουρος πέφτει από το δέντρο - 'Αξελ Σέφλερ
Μια δυνατή καταιγίδα παρασέρνει τον μπαμπά σκίουρο από τη φωλιά του και τον πετάει σ’ ένα πάρκο. Εκεί τον βρίσκουν εξαντλημένο δυο αδερφάκια και αποφασίζουν να τον πάρουν στο σπίτι τους και να τον φροντίσουν.
Παρ’ όλες όμως τις φροντίδες και τις περιποιήσεις των παιδιών, ο σκίουρος δείχνει δυστυχισμένος. Μπορεί ποτέ ένα ζωάκι που ζούσε στο δάσος να γίνει ένα ευ-τυχισμένο κατοικίδιο και να ξεχάσει την προηγούμενη ζωή του;
Μια τρυφερή ιστορία από τον πάντα ευρηματικό Άξελ Σέφλερ.

Τα καινούργια παπούτσια της Ιόλης - Στέλλα Ανδρικοπούλου
Η Ιόλη φοράει χαρούμενη τα καινούργια της παπούτσια. Όταν όμως βλέπει τη φίλη της τη Ραλλού λυπημένη, αποφασίζει ν’ ανταλλάξει το ένα της παπούτσι με το αντίστοιχο της φίλης της, παρόλο που είναι παλιό.
Στην αρχή το θέαμα είναι παράξενο. Όλοι τις κοιτάζουν περίεργα, ψιθυρίζουν και χασκογελάνε. Όμως σύντομα τα δυο κορίτσια θα εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους μικρούς και μεγάλους.
Μια ιστορία για το πόσο σπουδαίο είναι να μοιράζεσαι κάτι, αλλά και πόσο σημαντικό να προσπαθείς να δεις τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου.

Πού πάνε οι γιαγιάδες όταν φεύγουν; - Ελένη Βλάχου
Πού πάνε τα πράγματά μας όταν τα χάνουμε; Πού πάνε οι αναμνήσεις μας όταν ξεχνάμε; Οι γιαγιάδες μας πού πάνε όταν φεύγουν; Αλήθεια πού; Όχι μακριά. Κάπου εδώ, κάπου εδώ γύρω, κάπου κοντά! Το μόνο που χρειάζεσαι για να τις βρεις είναι ένα κομμάτι κέικ, ανοιχτή καρδιά και μάτια ορθάνοιχτα. Κι αν τύχει να είσαι και λίγο μυστικός πράκτορας, ακόμα καλύτερα!
Όταν ο ήρωας της ιστορίας μας συνειδητοποιεί ότι η γιαγιά του λείπει από το σπίτι για τρίτη συνεχόμενη μέρα και κανείς δεν του λέει τίποτα, αποφασίζει να ανακαλύψει μόνος του τι έχει συμβεί. Καταστρώνει λοιπόν ένα σχέδιο που βασίζεται στην προσεκτική καταγραφή των όσων συνέβησαν πριν την εξαφάνισή της. Και παρά τις απογοητεύσεις και τη στενοχώρια του, στο τέλος θα βρει την απρόσμενη λύση του μυστηρίου.

Το δώρο του παππού - Ειρήνη Δερμιτζάκη)
Η Κάρμεν δεν γράφει καλά στο διαγώνισμα της ιστορίας και είναι πολύ στενoχωρημένη. Ο παππούς της, φύλακας μουσείου και εφευρέτης από χόμπι, τη ρωτάει τι δώρο θα ήθελε να της κάνει για τα γενέθλιά της. Η Κάρμεν του ζητάει μια χρονομηχανή για να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να διορθώσει τον κακό βαθμό που πήρε. Τότε ο παππούς της στρώνεται στη δουλειά και το ταξίδι πίσω στον χρόνο ξεκινά.
Μόνο που δεν είναι όπως ακριβώς το είχε φανταστεί η Κάρμεν… Η χρονομηχανή τούς ταξιδεύει πολύ πιο πίσω από την ημέρα του διαγωνίσματος, στους αρχαίους χρόνους, όπου θα γνωρίσουν από κοντά κάποια από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Και η Κάρμεν θα βρει τελικά τρόπο να εκμεταλλευτεί τις καινούργιες γνώσεις της για να αποκαταστήσει την εικόνα της στο σχολείο.
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μεγάλη - Κανισάλες
Γεια σας!
Με λένε Πέτρα και είμαι πολύ μικρή,
τόσο μικρή που κανένας δεν μου δίνει σημασία.
Παρ’ όλα αυτά, ονειρεύομαι πως είμαι μεγάλη,
πολύ μεγάλη, η πιο μεγάλη απ’ όλους.
Ένα βιβλίο που μας δείχνει πως δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας,
ούτε να κρίνουμε τους άλλους από την εμφάνισή τους.

'Ομορφη - Κανισάλες
Γεια σας! Είμαι η Μάγισσα.
Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έχω ένα ραντεβού.
Εγώ με βρίσκω πολύ ΟΜΟΡΦΗ, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Δεν σταματούν να μου δίνουν συμβουλές για την εμφάνισή μου, και δεν ξέρω τι να κάνω.
Άραγε έχουν δίκιο; Γίνεται να αρέσω σε όλους και ταυτόχρονα να αισθάνομαι καλά κι εγώ η ίδια;

Η Αριάδνη στο Μουσείο Ακρόπολης - Νίκη Κάντζου
H Aριάδνη είναι μια πλαγγόνα που ζει στο Μουσείο Ακρόπολης. Παρέα της η Πεπλοφόρος, οι ίπποι, οι Καρυάτιδες, ο Μοσχοφόρος, η Κόρη με το κυδώνι, η θεά Αθηνά, η Κόρη με τα κόκκινα παπούτσια. Εκείνη όμως αναζητά ένα παιδί για να παίζει. Άραγε θα το βρει; Και τι σημαίνει η φράση «Η φιλία δεν χαλάει ποτέ»;
Μια τρυφερή ιστορία-οδηγός για το Μουσείο Ακρόπολης που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με στόχο να αναπτύξουν μια βιωματική σχέση με εκθέματα του συγκεκριμένου χώρου. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται δραστηριότητες-παιχνίδια που συνδέουν τα παιδιά-επισκέπτες με το μουσείο.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 76
ΑΘΗΝΑ 106 80
210 38 08 445
info@diaplasibooks.gr
www.diaplasibooks.gr

Μουσικό Χωριό 2023 - Πρόγραμμα


MOYΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2023 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
Αύγουστος 2023
Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου
Για δέκατη έβδομη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε έναν τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής μέθεξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, την Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου καθώς και την αρωγή του ΥΠΠΟΑ.
Φέτος, θα πραγματοποιηθούν 17 συμβιωτικά εργαστήρια, τα οποία θα συντονίζονται από 24 καλλιτέχνες, μουσικούς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες του ήχου, των σωματικών τεχνών και του θεάτρου. Οι δράσεις αυτές εκτείνονται στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, σε δύο περιόδους με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα και τις σωματικές τέχνες, την τεχνολογία, τη μουσική παραγωγή, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τον διαλογισμό, τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Κατά την 1η εβδομάδα του Σεπτέμβρη το Μουσικό Χωριό θα φιλοξενήσει το Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας με τον Σπύρο Σακκά. Όπως κάθε χρονιά, με αφορμή τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Με μεγάλη ανυπομονησία, χαρά και προσδοκία για φυσική συνύπαρξη, προσκαλούμε σπουδαστές και επαγγελματίες από το χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών και εκπαιδευτικούς, να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού. Επίσης, περιμένουμε, ως επισκέπτες, όλους τους φίλους - φιλότεχνους που επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας την καλλιτεχνική συνύπαρξη και ώσμωση που κάθε καλοκαίρι αγκαλιάζεται από τους ανθρώπους του Αγίου Λαυρεντίου.
Μέχρι τότε, σας προσκαλούμε να απολαύσετε δύο ταινίες μικρού μήκους με όλες τις δράσεις του περασμένου καλοκαιριού (2022)
Σκηνοθεσία, εικονοληψία, μιξάζ, μοντάζ: Μαρία Καρροπούλου aka Άρια
Παραγωγή arTree - Μουσικό Χωριό
A περίοδος (διάρκεια 16 λ.)
https://youtu.be/wQq6HQ2i6wU
Β περίοδος (διάρκεια 22 λ.)
https://youtu.be/SAa94J112ww
Aπολαύστε εδώ τη φωτογραφική συλλογή του Νικόλα Χρυσού (705 φωτογραφίες) που κατέγραψε όλες τις δράσεις της περσινής χρονιάς:
A περίοδος
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5463765403716177&type=3
Β περίοδος
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5489029267856457&type=3
ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (18 – 24 Αυγούστου 2023)
Unfolding Paths
Εργαστήριο τζαζ και δημιουργικού αυτοσχεδιασμού για όλους τους μουσικούς
Συντονισμός: Παντελής Καραγεώργης (Βοστώνη/ΗΠΑ)
Από την πρόθεση στο έργο
Συνειδητοποιώντας ένα μονοπάτι στη μουσική δημιουργία
Συντονισμός: Λευτέρης Μουμτζής, Dave De Rose
Εργαστήριο Τεχνικής Αλεξάντερ για μουσικούς και καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών
Συντονισμός: Θοδωρής Ζιάρκας
Dervish in Progress
Eργαστήριο Στροβιλισμού
Coordination: Ziya Azazi
«Άνθρωπος στη θάλασσα (Μέρος Β') ή η Μηχανή της Ποίησης»
Εργαστήριο υποκριτικής
Συντονισμός: Μιχάλης Σιώνας
Εφέ: ένας γνωστός άγνωστος κόσμος
Εργαστήριο για τη χρήση των εφέ με ηλεκτρικά και ακουστικά όργανα ή και χωρίς αυτά
Συντονισμός: Γιάννης Αναστασάκης
Διαλογισμός σε Κίνηση και Ακινησία
Εισαγωγή στην ταντρική πρακτική «Μπούτα Σούντι Σάντανα»
Συντονισμός: Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά
Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού
Συντονισμός: Σαβίνα Γιαννάτου
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (25 – 31 Αυγούστου 2023)
«Nefes» φωνητικό σύνολο
Εκδοχές πολυφωνίας με ό,τι ήχο παράγει η ανθρώπινη φωνή
Συντονίστρια: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου
Πολυρυθμική φωνή και ρυθμική απαγγελία
Εργαστήριο κρουστών και αφήγησης
Συντονισμός: Michael Afolayan
Εργαστήριο Κουκλοθεάτρου ενηλίκων
Box - Theater // Θέατρο του κουτιού
(Δημιουργία κουκλοθεατρικής σκηνής αναδιπλούμενη για παράστασης μικρής κλίμακας)
Συντονισμός: Katarína Caková (Katanari)
Η Μουσική Σύνθεση στην Πράξη
Συντονισμός: Περικλής Λιακάκης
με την συνεπικουρία του οργανικού συνόλου in residence MV ensemble
Το Πολυφωνικό Σώμα: ένας Ακτινοβόλος Αφηγητής
Εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή
Συντονισμός: Julianna Bloodgood & Rafał Habel
Μουσική Ομάδα - Agios Lavrentios Dance Orchestra
Εργαστήριο - coaching για ομάδες - σύνολα πνευστών, εγχόρδων και κρουστών οργάνων
Συντονισμός: James Wylie, Fausto Sierakowski
Εργαστήριο για τον Οργανικό Μακάμ Αυτοσχεδιασμό (ταξίμι)
Συντονισμός: Μιχάλης Κουλουμής
Η Τέχνη του Μανέ
Συντονισμός: Γιάννης Διονυσίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (3 – 9 Σεπτέμβριου 2022)
Η φωνή πέραν των σημερινών ορίων
Συντονισμός: Σπύρος Σακκάς, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος
Για συνεντεύξεις, μαγνητοσκοπήσεις και ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6973578422.
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού για το αναλυτικό πρόγραμμα.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα μας.
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά!
Τα ιδρυτικά μέλη
Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης, Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης
και η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού
Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (διεύθυνση παραγωγής, webmaster)
Δημήτρης Ζαχαράκης (συντονισμός παραγωγής)
Αναστασία Σταύρου (γραμματεία, συντονισμός καλλιτεχνών)

ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ ΜΟΥ


 

Ιατρική Ακριβείας & Ιατρική Καινοτομία στο 7th Health Innovation Conference



Ιατρική Ακριβείας & Ιατρική Καινοτομία στο 7th Health Innovation Conference
Όλες οι καινοτόμες εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας θα συζητηθούν στο 7th Heath Innovation Conference, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στις 3 Μαΐου 2023. Τίτλος του είναι «Καινοτομία στην Υγεία: Η Αξία, τα Εμπόδια και οι συναρπαστικές Προοπτικές».