Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Bill Oldcostfield

Αν οι παραγωγοί του Prison Break δεν βουτήξουν τον Παλαιοκώστα για να τον κάνουν σύμβουλο αποδράσεων στην σειρά, θα είναι και πολύ χαϊβάνια...

Εγκυκλοπαίδεια του Κρασιού

Οι εκδόσεις Οξυ παρουσιάζουν την Εγκυκλοπαίδεια του Κρασιού ( Petit Larousse des Vins)
Mετάφραση : Χριστίνα Ταμπακοπούλου, Μάνος Κοκκωνίδης, Φωτεινή Βασιλοπούλου Από τις ρίζες του αμπελώνα μέχρι την επόμενη πρόποση, η διαδρομή κρύβει μικρά και μεγάλα μυστικά, μεράκι και τεχνογνωσία, υπομονή, πίστη, κόπο, συγκινήσεις, γεύσεις, αρώματα, παραδόσεις, αγάπη, παρέες, ιδέες. Όλα όσα αξίζει να μάθει κανείς για το κρασί! Μια συναρπαστική περιπλάνηση στη χώρα του ταλέντου, της απόλαυσης και της γεύσης. H Εγκυκλοπαίδεια του Κρασιού των εκδόσεων Larousse αποτελεί μια επιτομή πάνω στο κρασί, την οινοποιία και την οινοπαραγωγή και χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. « Πώς να επιλέξετε, να αναγνωρίσετε και να σερβίρετε το κρασί 8 υποκεφάλαια και περιγράφει ό, τι έχει να κάνει με το κρασί ως απόλαυση, τέχνη και επιστήμη, και«ΟΙ Αμπελώνες του κόσμου»: παρουσιάζει όλες τις ποιοτικές οινοπαραγωγές περιοχές του κόσμου χωρισμένες ανά χώρες. Απευθύνεται τόσο στον ειδικό που θα ήθελε να έχει συγκεντρωμένες και κατηγοριοποιημένες όλες τις πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το κρασί, όσο και στον απλό λάτρη που επιθυμεί να εντρυφήσει στον κόσμο της οινολογίας. Αθήνα, Φεβρουάριος 2009 Σελίδες 675 ISBN: 978-960-436-209-7

Συλλαμβάνουν τώρα 13.500.000 καρτοκινητά

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕπικήρυξαν τα καρτοκινητά Στη «σύλληψη» 13,5 εκατ. τηλεφώνων προχωρεί πανικόβλητη η κυβέρνηση μετά το φιάσκο ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος
Στη... σύλληψη 13,5 εκατ. καρτοκινητών τηλεφώνων προχωρεί τώρα η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό που της προκάλεσε η δεύτερη κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο των Παλαιοκώστα- Ριτζάι από τις φυλακές του Κορυδαλλού!
Η κυβέρνηση, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να εμφανίσει μέτρα κατά της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση περιστατικών του κοινού ποινικού δικαίου, ανακοίνωσε χθες εσπευσμένα ότι προχωρεί- μεταξύ άλλων- και σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ανωνυμίας των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ"Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή"
ISBN: 978-960-14-1903-9 Αρ. σελίδων: 288
«Αγάπη ή ελευθερία;
Ιδού το μεγάλο δίλημμα», σκέφτεται ο Μάκης...
«Κάν’ τη στη ζούλα», απαντάει ο Αντρέας...
«Η ζωή είναι καθήκον», σκέφτεται ο Μάκης...
«Η ζωή είναι ταξίδι και περιπέτεια», απαντάει ο Αντρέας, «και πρέπει να τη ζεις παρέα με όμορφα πλάσματα...»
Και οι Παντρεμένοι Έχουν Ψυχή είναι ένα βιβλίο για την αγάπη, τον έρωτα και τη φιλία...
Όμως, δέκα χρόνια μετά το σίριαλ, είναι κι ένα βιβλίο για την εποχή.
Για την ευρηματικότητα των ανθρώπων σε δύσκολους καιρούς. «Είναι η εποχή του µπροστινού, κατάλαβες;
Έτσι γίνονται οι δουλειές σήµερα.
Ο πρωθυπουργός το λέει στον υπουργό, ο υπουργός το λέει στον υφυπουργό, ο υφυπουργός το λέει στον Φίτσουλα, ο Φίτσουλας το λέει στον Κίτσουλα, ο Κίτσουλας στον Ακάλυπτο και ο Ακάλυπτος στο Εργαλείο».
«Σ’ εµένα, δηλαδή...» τον έκοψε η Ζέτα.
«Ναι, κούκλα µου, σ’ εσένα.
Και σκέπασε λίγο τα πόδια σου, γιατί ο πιλότος θα µας στουκάρει σε καµιά βραχονησίδα».

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΌλα Βαίνουν Καλώς Εναντίον μας Σκαμπαρδώνης Γιώργος
Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου Βαμβακάρη για τη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευσης του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1932-1940. Το πάθος αυτό, σκληρό, τρυφερό, αντιφατικό, έως θανάσιμο, περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς.
Είναι η εποχή που ο Μάρκος, από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει σιγά σιγά τη δόξα: είναι ο πρωτοπόρος που ανοίγει νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση, μέσα από ένα όργανο δυσφημισμένο και κυνηγημένο από την αστυνομία, και ο οποίος θα εκφράσει τη μεταπροσφυγική Αθήνα, αλλά και μία ολόκληρη εποχή. Βρίσκεται συνέχεια σε σύγκρουση με τις μουσικές αντιλήψεις της εποχής, τη φτώχεια,τη γυναίκα του που τον προδίδει, την οικογένειά του, τον καθωσπρεπισμό, τη δικτατορία Μεταξά - σχεδόν με όλους, κι ενώ πλησιάζει, σαν αναπότρεπτο ρεφρέν, ο πόλεμος. Ο Μάρκος, στα οχτώ αυτά χρόνια, εξελίσσεται, ανεβαίνει, υποφέρει, πάσχει στη σχέση του με την εξοντωτική, θεά και λάμια Ζιγκοάλα, συγκρούεται, δημιουργεί, δοξάζεται, ενώ γύρω του τα πάντα, κάθε μέρα, επιδεινώνονται. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον του. "Ο Σκαμπαρδώνης, ο καταλληλότερος σίγουρα έλληνας συγγραφέας για να φέρει σε πέρας μια τέτοια "αποστολή", φαίνεται οτι προέβη σε ενδελεχή και λεπτομερή έρευνα γύρω από τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του ιδιόρρυθμου αυτού ανθρώπου, που κατάφερε από άσημος εκδοροσφαγέας να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο μουσικό. [...]
Ο Σκαμπαρδώνης σκιαγραφεί με αδρά χρώματα την εποχή, το περιβάλλον, τους ιδιότυπους ηθικούς κώδικες του κόσμου του ρεμπέτικου, τη φτώχεια και τη μιζέρια, καλύπτοντας μια οκταετία από την προπολεμική Ελλάδα." Κώστας Κατσουλάρης, Διαβάζω "Δυο χρόνια μετά το «Τομάρι του σκύλου», ο Σκαμπαρδώνης ξαναχτυπά ρεμπέτικα, καψούρικα, αλανιάρικα κι επικίνδυνα, καθώς μέσα από τον έρωτα του Μάρκου Βαμβακάρη και της Ζιγκοάλας καταγράφει παθιάρικα και τεκετζίδικα χρονικά, μεταφέροντας αυτή τη φορά ήρωες, σκηνικά και λέξεις στην πειραιώτικη Τρούμπα και την Κοκκινιά.
«Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) είναι ο τίτλος, 100% σκαμπαρδωνικός, σλογκανάτος, άγριος και κυνικός, μα και ανεπανάληπτα τρυφερός, καθώς κρύβει μέσα του την υπέρτατη νομοτέλεια.
Και γύρω μας όλα βουίζουν, όλοι χορεύουν, ο dj ρίχνει το “Song 2” των Blur και νομίζουμε πως είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν τα πατώματα, να πέσουν οι τοίχοι και να σπάσουν τα μπουκάλια.
Έξω νύχτα βροχερή και γλιστερή.
Χωρίζουμε με τον Σκάμπι, ο καθένας στα δικά του και πάλι, αλλά γύρω μας, πάνω μας, δίπλα μας, παντού η Θεσσαλονίκη, όπως την παίζουν τα κανάλια αλλά και η μνήμη μας.
Τα ρεπορτάζ αλλά και κάποιες παλαιότερες συναναστροφές μας.
Γυρνώντας σπίτι, σκέφτομαι πως τα περισσότερα βιβλία του Σκαμπαρδώνη θα μπορούσαν να ντύσουν τίτλους επικαιρότητας, μιας και, πέρα από τη λογοτεχνία, στο αίμα του κυλάει βέρα γερακίσια δημοσιογραφία.
Το «Πάλι κεντάει ο στρατηγός» είναι ένα all time classic επίγραμμα κάθε που ο Ψωμιάδης κάνει δηλώσεις.
Η «Ψίχα της μεταλαβιάς» δένει ταμάμ με τον Εφραίμ και τους άλλους κάλπικους άγιους.
Το «Επί ψύλλου κρεμάμενος» κάθεται καπάκι με τα γκάλοπ και τον Καραμανλή.
Μεγαλείο!
Σε μια Θεσσαλονίκη τουρλού, ό,τι να ’ναι, αρνητική πρωταγωνίστρια τα τελευταία χρόνια, με αχυρένιους ήρωες και ζαλισμένο κοσμάκη, που αντί να τους πάρει φαλάγγι, όχι απλώς τους υπομένει, αλλά μασάει, τουμπάρεται και τους ξαναψηφίζει, η περίπτωση Σκαμπαρδώνη είναι μοναδική.
Ένας αμετανόητος παρατηρητής και καταγραφέας, που αντί να τρίβεται και να φθείρεται με το ταπεινό σήμερα, εκσκαφεί στο παρελθόν και αναδύει στον αφρό των ημερών παλιοκαιρίσια ημερολόγια.
Πάντα τέτοια, αγόρι μου.
"Στέφανος Τσιτσόπουλος, Athens Voice

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΕΣΑΝΕ (ΔΕΜΕΝΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Εκδοτικός Οίκος : ΙΑΝΟΣ
επιμελητής : ΧΑΣΙΩΤΗ ΑΣΠΑ
Στην άνοστη εποχή που ζούμε τα λόγια που φυλάει κανείς, σαν στιχάκια πίσω από φύλλα ημερολογίων, αντέχουν καμιά φορά τη μέσα μεγέθυνση.
Απόρησα κι εγώ όταν τα είδα μαζεμένα.
Επειδή μου το ζήτησαν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Καρατζάς, κι επειδή το έφτιαξε ο Πέτρος Παράσχης
Εβίβα!

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - φορτηγό

Φορτηγό. Ουσιαστικό γένους ουδετέρου.
Το φορτηγό δηλώνει γενικά ένα όχημα που μεταφέρει φορτίο:
To Ισραήλ επέτρεψε κατ' εξαίρεση τη διέλευση από τη Γάζα ενός παλαιστινιακού φορτηγού με 25.000 λουλούδια και προορισμό την Ολλανδία.
Ως επίθετο, η λέξη χρησιμοποιείται σε φράσεις όπως φορτηγό πλοίο, δηλαδή πλοίο που μεταφέρει εμπορεύματα.
Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής η λέξη, που προέρχεται από το ουδέτερο του αρχαίου επιθέτου φορτηγός (= φορτίο + άγω = φέρω), χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει την αγγλική cargo boat.
Ο οδηγός ή ιδιοκτήτης φορτηγού ονομάζεται φορτηγατζής.
Στην ίδια οικογένεια λέξεων ανήκει η φορτηγίδα (= είδος πλοίου, η μαούνα).
Θέμα της εβδομάδας: Οχήματα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

Η οικονομική δυστοκία της Άγκυρας και η προσέγγιση με Σαουδική Αραβία και Ρωσία

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics
Η οικονομική δυστοκία της Άγκυρας και η προσέγγιση με Σαουδική Αραβία και Ρωσία Στον απόηχο όσων διημείφθησαν στο Νταβός μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Σιμόν Πέρες, η Τουρκία επιδόθηκε σε δυναμικές κινήσεις για τη βελτίωση της θέσης της στο διεθνές στερέωμα.
Πέρα από την πολιτική πτυχή, η τουρκική ηγεσία φαίνεται να αποδίδει μεγάλη σημασία και στις οικονομικές σχέσεις της χώρας, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες περιοδείες που είχε ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Είναι γνωστό πλέον ότι η τουρκική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης και η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ αδυνατεί να...εξασφαλίσει την πολυπόθητη συμφωνία δανεισμού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο οποίο ήδη χρωστάει 8 δισ. δολάρια.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ. «ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ!!!» Παρά το γεγονός ότι αναγνώσαμε κατ’ επανάληψη την επιστολή που δημοσιεύτηκε την 28-1-2009 από τον Αντιδήμαρχο Βέροιας κ. Γιώργο Μιχαηλίδη σχετικά με το ανακύψαν θέμα της υπερψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας του ψηφίσματος για το ίδρυμα Παναγία Σουμελά, πουθενά δεν βρήκαμε διατυπωμένες τις θέσεις του, παρά μόνο γενικόλογες αναφορές στο συμφέρον του Δήμου Βέροιας και των δημοτών και …στον κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων!!! Αντί της δημόσιας κατάθεσης των θέσεων του, επί της ουσίας του ψηφίσματος των 15 Ποντιακών Σωματείων του Νομού, προσπάθησε ατυχώς να καλυφθεί πίσω από την κα Δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι η θέση του συμπίπτει με τη δική της, παρόλο που η κα Δήμαρχος και πριν από ένα χρόνο και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του διακομματικού ψηφίσματος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο ξεκάθαρα αναφέρεται στην αναγκαιότητα νομικών και διοικητικών αλλαγών στην κατεύθυνση της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων στη Διοίκηση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.Θυμίζουμε τη θέση του Δ.Σ. της Λέσχης στο σχετικό Δελτίο Τύπου «Είμαστε όμως δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας στην στάση του Αντιδημάρχου Νεολαίας & Αθλητισμού κ. Γιώργου Μιχαηλίδη, ο οποίος όχι μόνο δεν υποστήριξε τις θέσεις της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και των υπολοίπων Ποντιακών Σωματείων του Νομού που υπογράφουν το ψήφισμα, αλλά αντιθέτως, ζήτησε να λάβει υπόψη του το σώμα και την άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ρόλο του εκπροσώπου της!!!, χωρίς να δικαιολογήσει καν το λόγο για το οποίο θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να ακούσει τη θέση ενός Δευτεροβάθμιου Οργάνου, όπως η ΠΟΠΣ και όχι για παράδειγμα τη θέση του ίδιου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», ως άμεσα εμπλεκόμενου φορέα». Με την επιστολή του όμως ο κ. Μιχαηλίδης, «επέπληξε» το Δ.Σ. της Λέσχης για την έκφραση δυσαρέσκειας στην τοποθέτησή του και προσπάθησε να το «νουθετήσει» –όπως και άλλοι στο παρελθόν- δηλώνοντας σχετικά: «Η λογική και η ασφάλεια επιβάλλει προσεκτικότερη διατύπωση και πληροφόρηση από τα επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου» και συνεχίζει «Και για την αποκατάσταση της αλήθειας, ας γνωρίζουν οι συνδημότες ότι …οι θέσεις τις οποίες εξέφρασα, συμπίπτουν με την άποψη που διατυπώνει η Διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, να κληθεί δηλαδή το ίδιο το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» και συνεχίζει «Θέλω να ξεκαθαρίσω στους φίλους διοικούντες της Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, πως ούτε υπήρξα εκπρόσωπος Ομοσπονδίας ή Ιδρύματος, ούτε οικειοποιήθηκα τέτοιες θέσεις» και συνεχίζει «…θεωρώ πως κάθε άλλος παραλληλισμός και συσχετισμός του προσώπου μου με Ομοσπονδίες και Ιδρύματα, κρίνεται ατυχής» και συνεχίζει «Προτείνω πάντως στους αγαπητούς φίλους του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης, τις μελλοντικές τους ανακοινώσεις και αναφορές στο πρόσωπό μου να τις δημοσιεύουν αφού λάβουν ασφαλή πληροφόρηση από τα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας». «ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ!!!», τα οποία ζητήσαμε εγγράφως με αίτησή μας προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς στις προηγούμενες προφορικές μας αιτήσεις η απάντηση ήταν ότι δεν είχαν γραφτεί ακόμη… Και παρόλο που ελπίζαμε τα πρακτικά να δικαιώσουν τον κ. Αντιδήμαρχο και πραγματικά να μην είχε εκφράσει τις ανωτέρω θέσεις, ώστε να αποδίδαμε τη στάση της Λέσχης σε παραπληροφόρηση από τη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος (την οποία εμείς ουδέποτε αμφισβητήσαμε), δυστυχώς από τα επίσημα πρακτικά προκύπτει ότι ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΔΕΝ είναι όπως το Δ.Σ. της Λέσχης τις παρουσίασε. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ. Όχι μόνο υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης ότι προτού ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ακουστεί πρώτα η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) αλλά περαιτέρω, αναφέρεται προς τα δεκαπέντε (15) Ποντιακά Σωματεία που εκπροσωπούν το σύνολο των Ποντίων του Νομού Ημαθίας με μια πρωτοφανή έξαρση περιφρόνησης και υποτίμησής τους έναντι της ΠΟΠΣ, από την οποία σημειωτέον έχουν αποχωρήσει στο σύνολό τους, ακριβώς λόγω της ταύτισης της ΠΟΠΣ με το Σωματείο και το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά. Παραθέτουμε αυτολεξεί την τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη, όπως καταγράφεται στα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, στα οποία τόσες φορές ο ίδιος μας παρέπεμψε: Μιχαηλίδης: «Θα συμφωνούσα κε πρόεδρε να μπει θέμα να κουβεντιάσουμε αυτό που λέει ο κ. Σκουμπόπουλος, όμως θα έπρεπε ο κ. Σκουμπόπουλος να μας φέρει -ή ο κάθε αρμόδιος εδώ πέρα- για συζήτηση και την αντίπερα όχθη, διότι υπάρχουν εδώ πέρα κάποια σωματεία τα οποία έχουν ένα ψήφισμα. Από την άλλη όμως υπάρχει μία ομοσπονδία, η ΠΟΠΣ η λεγόμενη, και ας μας πει ο κ. Σκουμπόπουλος: ποια είναι η θέση της παλιάς ομοσπονδίας των ποντιακών συλλόγων της ΠΟΠΣ; τι λέει λοιπόν αυτή η ομοσπονδία; και μετά… Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ψήφισμα κρυμμένος ένας Δήμος πίσω από τρία, πέντε, δέκα σωματεία, όταν υπάρχει μία ομοσπονδία που έχει άλλη θέση. Πρέπει λοιπόν για να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να έχει μία συγκροτημένη αντίληψη επί του θέματος αυτού και μετά να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε αν θέλετε και να βγει για ψήφισμα.» Μετά τα ανωτέρω, είναι φανερό, ότι για κάθε νοήμονα συμπολίτη μας τα δικά μας σχόλια περιττεύουν…Όμως μια και είχε την καλοσύνη ο κ. Μιχαηλίδης να ευχηθεί στο νέο Δ.Σ. της Λέσχης «ευθυκρισία και ενέργειες πάντα με προσανατολισμό προς το συμφέρον της Ευξείνου Λέσχης, του πολιτισμού και του Ποντιακού Ελληνισμού γενικότερα», ακριβώς γι’ αυτό το καλό του Ποντιακού Ελληνισμού (που πιστεύουμε ότι υπηρετεί τόσο η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, όσο και τα υπόλοιπα 14 Ποντιακά Σωματεία του Νομού που συνυπογράψαμε το ψήφισμα) ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, για την διάλυση των όποιων εσφαλμένων εντυπώσεων, να υπογράψει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το ψήφισμα, αποδεικνύοντας επί της ουσίας ότι υποστηρίζει τα δέκα πέντε (15) Ποντιακά Σωματεία του Νομού και όχι το Διοικητικό Κατεστημένο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα το επικροτήσουμε άμεσα και δημόσια, αποδίδοντας όλα τα ανωτέρω σε κακή παρεξήγηση. Για το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ Κοινοποίηση στα δέκα πέντε (15) Ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας: 1. Εύξεινος Λέσχη Βέροιας 2.Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας 3.Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων 4.Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ» 5. Μ. Π. Σύλλογος Νέας Νικομήδειας 6.Σύλλογος Κιβωτιανών Βέροιας 7.Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ» 8.Μ. Σύλλογος Ποντίων Ν. Προδρόμου «Ο ΑΚΡΙΤΑΣ» 9. Ε. Μ. Σύλλογος «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΑΤΑ» Α. Ζερβοχωρίου 10.Πολιτιστικός Σύλλογος Κοπανού «Η ΜΙΕΖΑ» 11.Σύλλογος Ποντίων Αράχου 12. Σύλλογος Ποντίων Πλατέως «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» 13.Εύξεινος Λέσχη Μακροχωρίου 14.Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου Νάουσας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» 15.Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας «Η ΡΩΜΑΝΙΑ» ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1 Τ.Κ. 59100 ΒΕΡΟΙΑ Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060 www.elverias.gr info@elverias.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Παρακαλούμε να υπογράψετε και να σφραγίσετε με τη σφραγίδα του Συλλόγου σας, το ψήφισμα που αφορά το διοικητικό κατεστημένο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, όσο το δυνατόν συντομότερα (αν είναι δυνατόν έως την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου) και να αποστείλετε την δεύτερη σελίδα στο fax της Ε.Λ.Β. 2331028356 ή στο e-mail: info@elverias.gr. Η συγκέντρωση των υπογραφών κρίνεται απαραίτητη από όλα τα Ποντιακά Σωματεία, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ομογένειας. Η ανταπόκριση των Σωματείων θα καθορίσει και τη «βαρύτητα» του ψηφίσματος και τα τελικά του αποτελέσματα. Το Δ.Σ. της Ε.Λ. Βέροιας ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1 Τ.Κ. 59100 ΒΕΡΟΙΑ Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060 www.elverias.gr info@elverias.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο. Η εγκαθίδρυση με το υπ’ αριθμόν 924/66 Βασιλικό Διάταγμα ενός διοικητικού καθεστώτος που μονοπωλεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος ισοβίως, δίνοντας κυριαρχικά δικαιώματα αποκλειστικά στο Σωματείο Παναγία Σουμελά και στον Πρόεδρο του για περισσότερα από 44 χρόνια, δημιουργεί απαράδεκτους και αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς όλων των υπολοίπων Σωματείων της Ελλάδας, που επιθυμούν να το πλαισιώσουν και να το αναβαθμίσουν με τη δυναμική τους. Πολύ περισσότερο η ταύτιση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά με το Σωματείο Παναγία Σουμελά καθώς και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) εγκλωβίζει και υποβαθμίζει το ρόλο της Παναγίας Σουμελά από Φάρο θρησκευτικό και Πολιτιστικό σε χώρο «κεκτημένων και αντιπαραθέσεων». Με το παρόν ψήφισμα τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ενώνουμε τη «φωνή» μας με τη φωνή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απαιτώντας τις απαραίτητες νομικές και διοικητικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στο Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, αναβαπτίζοντας και αναβαθμίζοντας τους δεσμούς του με τους απανταχού Έλληνες Πόντιους και μη. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ το τερματισμό της ανοχής μας και της σιωπής, αφού αντί διεξόδου, τροφοδοτούν την υπάρχουσα νοσηρή κατάσταση. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ κάθε προσπάθεια διατήρησης «κεκτημένων» στην Παναγία Σουμελά, που ανήκει σε όλους τους Ποντίους καθώς και κάθε προσπάθεια χειραγώγησης των πρωτοβάθμιων Σωματείων όπως της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.Βέροια 19 Σεπτεμβρίου 2008 ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ 1. Εύξεινος Λέσχη Βέροιας 2. Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας 3. Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων 4. Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ» 5. Μ. Π. Σύλλογος Νέας Νικομήδειας 6. Σύλλογος Κιβωτιανών Βέροιας 7. Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ» «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΑΤΑ» Α. Ζερβοχωρίου 10. Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΜΙΕΖΑ» 11. Σύλλογος Ποντίων Αράχου 12. Σύλλογος Ποντίων Πλατέως «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» 13. Εύξεινος Λέσχη Μακροχωρίου 14. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου Νάουσας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» 15. Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας «Η ΡΩΜΑΝΙΑ» ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1 Τ.Κ. 59100 ΒΕΡΟΙΑ Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060 www.elverias.gr info@elverias.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό της το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009 στις 20:30 στο κέντρο "ΑΚΡΙΤΑΣ LIVE" στην Πατρίδα Ημαθίας. Την παρέα μας πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες Ιορδανίδης Μπάμπης τραγούδι, Κουγιουμτζίδης Ανδρέας λύρα, Θεοδοσιάδης Κώστας τραγούδι, Κουρουκλίδης Φάνης λύρα, Βεροιώτης Θεόδωρος λύρα- τραγούδι, Σαββίδης Σταύρος τραγούδι, Μαυρόπουλος Ανδρέας λύρα. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30 ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 20€ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1 Τ.Κ. 59100 ΒΕΡΟΙΑ Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060 www.elverias.gr info@elverias.gr

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ