Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

«ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»

Τα G-Hotels και η Τέχνη του Επικοινωνείν σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο «Σαν Παραμύθι» της Δήμητρας Μποτσόλη, το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009 και ώρα 20.30, στην αίθουσα Τέχνης του Athos Palace Hotel στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια της διοργάνωσης «G-Hotels Culture Events».Διάρκεια έκθεσης έως 17 Ιουλίου
Ώρες λειτουργίας 18.00-24.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες στο τηλ. 6945045125 Η Βενετία, μια πόλη παγκοσμίως γνωστή, είναι συναρπαστική, μαγική, σαγηνευτική. Καμαρώνει πάνω στη λιμνοθάλασσα ήρεμη και αγέρωχη στους αιώνες που περνάνε, με αμέτρητα παλάτια και χιλιάδες κρυμμένα μυστικά.
Το καρναβάλι της, ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως, είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς φωτογράφους.
Κολομπίνες, Δόγηδες, Μαρκήσιοι και Καζανόβες, με υπέροχες στολές, βελούδινες και περίτεχνες, σε καλούν να αφεθείς για σε παρασύρουν στη μαγεία τους.
Ποτέ τίποτα δεν είναι το ίδιο με την προηγούμενη χρονιά.
Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ιστορία, στη μαγεία που η φωτογράφος χαίρεται πάρα πολύ κάθε φορά που το κάνει.
Πιστεύει πως αφού δε μπορεί να το περιγράψει με λόγια, ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσει αυτά τα συναισθήματα στους θεατές έστω και λίγο, είναι οι φωτογραφίες.
Η αποτύπωση είναι πάντα μια όμορφη ανάμνηση, ικανή να σε μεταφέρει κάπου στο χρόνο και να γευτείς λίγη από τη μαγεία της Βενετίας και των ανθρώπων της.

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας - Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗΟ φάρος της Αλεξάνδρειας Συγγραφέας: ΜΠΡΑΝΤΣΟΟΥ ΤΖΙΛΛΙΑΝ
Κατηγορία: Λογοτεχνία Ενηλίκων - Σύγχρονη Ξένη - Ιστορικά
Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 08/2008 Σελίδες: 592
ISBN: 978-960-699-810-2 Κωδικός: 35149
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ. Τιμή: €20,50
Σύντομη περιγραφή
Στην Έφεσσο το 4ο μ.Χ αιώνα, η Χάρις, μια ανεξάρτητη και δυναμική νεαρή κοπέλα, αποφασίζει να γίνει γιατρός.
Όμως για τη συντηρητική κοινωνία εκείνης της εποχής, το φύλο της λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτή της την απόφαση.
Αποκλεισμένη στην κοινωνία όπου ζει, τρέπεται σε φυγή εγκαταλείποντας την Έφεσσο για την Αλεξάνδρεια, το κέντρο των Επιστημών.
Εκεί θα μαθητεύσει στο πλευρό ενός Εβραίου γιατρού και θα εισχωρήσει στα άδυτα της πολιτικής τακτικής της εκκλησίας, γεγονός που θα την τρέψει για άλλη μία φορά σε φυγή.
Θα υπηρετήσει ως γιατρός σε προκεχωρημένο φυλάκιο του στρατού στη Θράκη και θα απαχθεί από Βάρβαρους Βισιγότθους έως ότου συναντήσει το πεπρωμένο της:
Να γιατρευτεί από τις πληγές του παρελθόντος, να ξανανιώσει γυναίκα και να βιώσει τη μητρότητα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου Τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2009, Νο 498, σελίδες: 176, τιμή: 6,00 €) Το διπλό καλοκαιρινό τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2009 του περιοδικού Διαβάζω μόλις κυκλοφόρησε με πλούσια ύλη και προτάσεις και απέχει μόλις 2 τεύχη από το 500ό τεύχος του, που θα κυκλοφορήσει ανανεωμένο τον Οκτώβριο. ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Στο τεύχος θα βρείτε αναλυτικό οδηγό 200 βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι σε όλες τις κατηγορίες, από τη λογοτεχνία και τις τέχνες μέχρι την πολιτική, τις γεύσεις και τα ταξίδια, που επιχειρεί να καλύψει όλα τα γούστα και τις αναγνωστικές αναζητήσεις. ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Αστυνομικό μυθιστόρημα Η νέα και νεότερη αστυνομική λογοτεχνία παρουσιάζει μεγάλη άνθιση στον 20ό αιώνα και είναι εμφανές ότι έχει λάβει τη θέση της κοινωνικής λογοτεχνίας που έχει πλέον ατονήσει. Πραγματεύεται ποικίλα θέματα, όπως την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά σκάνδαλα, τη λαθρομετανάστευση, το ρατσισμό, τη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και την ιστορία, χωρίς να λείπουν από την πλοκή οι έρωτες, οι προδοσίες και οι ποικίλες εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Τέλος, παρουσιάζονται ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστυνομικά μυθιστορήματα ελλήνων και ξένων συγγραφέων που εκδόθηκαν στη χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια. Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Ν. Μπασκόζος.
Γράφουν και μιλούν ακόμα: Γιάννης Πανούσης, Ανδρέας Αποστολίδης, Φίλιππος Φιλίππου, Νίκη Ορφανού. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο 34χρονος Ντάνιελ Κέλμαν θεωρείται ο πιο ταλαντούχος συγγραφέας της γενιάς του στη Γερμανία.
Με 4 μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, 1,5 εκατ. αντίτυπα για το βιβλίο Η Μέτρηση του κόσμου μόνο στη γερμανική αγορά και 2 βραβεία, η φήμη του δεν φαίνεται να επηρεάζεται.
Με αφορμή το νέο του βιβλίο Φήμη (εκδόσεις Καστανιώτη) μίλησε στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης, μουσικός και συγγραφέας, είχε κάνει αίσθηση με το πρώτο του βιβλίο Καυτή Σούπα.
Τώρα επανέρχεται, πιο ολοκληρωμένος αισθητικά και ιδεολογικά, με τη Μονοκατοικία (εκδόσεις Τόπος) και μιλάει στον Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη. ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Αλέξανδρος (Αλέκος) Αργυρίου, ένας από τους πιο σημαντικούς γραμματολόγους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
Ο Αλέξης Ζήρας τον αποχαιρετά. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Η Βερόνα είναι γνωστή σε όλους γιατί εκεί υποτίθεται πως έζησαν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα. Η πόλη αυτή, όμως, προσφέρει κι άλλους λόγους για να την επισκεφτεί κάποιος.
Ένας από αυτούς είναι η βιβλιοθήκη της.
Με ξεχωριστό κτίριο στο οποίο στεγάζονται παιδικό και βρεφικό (!) τμήμα για τους μικρούς επίδοξους αναγνώστες, ειδικά τμήματα που βρίσκονται στη διάθεση των αρρένων και θηλέων τροφίμων των φυλακών, 700.000 τομείς που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης, επιβεβαιώνει το μότο της:
«Εδώ μπορεί να βρει ο καθένας τα πάντα, εκτός από την πλήξη!». Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, με αφορμή ένα βιβλίο, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, τη νέα στήλη λίγα λόγια, όπου παρουσιάζονται βιβλία «επί του πιεστηρίου», κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλία στον κόσμο, περιοδεύων, του δρόμου. Το περιοδικό Διαβάζω σας εύχεται καλό καλοκαίρι!
Ραντεβού ξανά το Σεπτέμβριο!

Το Αφγανιστάν επηρεάζει τις Γερμανικές εκλογές

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Nicholas Kulish
The New York Times
Η συνεχιζόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και την Γερμανία, η οποία διατηρεί εκεί στρατεύματα.
Οι τρεις πρόσφατοι θάνατοι Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν ανέβασαν το ζήτημα στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, ενώ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον.
Το Αφγανιστάν, κρίσιμο για το μέλλον του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι θα ταλαιπωρήσει τη Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΕ-ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Την Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Αθηνών, επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη 2-7-09 ο Βουλευτής και Γραμματέας του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γρηγόρης Νιώτης και oι Βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Πεταλωτής, Δημήτρης Τσιρώνης, Χρήστος Αηδόνης και Μιχάλης Καρχιμάκης συνοδευόμενοι από το Συντονιστή του Γραφείου Νομικής Κάλυψης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κώστα Νταϊλιάνα, και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, με νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων της Αγροτικής Τράπεζας (Α.Τ.Ε), για το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε ήδη καταθέσει αναφορά κατά του Διοικητή της Α.Τ.Ε., κ. Δημήτρη Μηλιάκου. Όπως είναι γνωστό, η Διοίκηση της Α.Τ.Ε., την περίοδο 2004-2005, αγόρασε με διαμεσολαβήσεις 31 δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, καταβάλλοντας 767 εκατομμύρια Ευρώ (το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου), τα οποία παραμένουν δεσμευμένα μέχρι το 2015! Από τα προϊόντα αυτά ήδη τα 5 έχουν καταστεί μηδενικής απόδοσης, προκαλώντας ζημίες 75 εκατομμυρίων Ευρώ πριν την οικονομική κρίση, στη δε λήξη τους θα ανέλθουν σε 188 εκατομμύρια Ευρώ, βάσει αποτίμησης του Ιουνίου 2008.
Φυσικά σήμερα οι ζημίες αυτές, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξεπερνούν τα 336 εκατομμύρια Ευρώ.
Όπως προκύπτει από τον Ισολογισμό 2008 της Τράπεζας, η Α.Τ.Ε. υπέστη μείωση της καθαρής της θέσης κατά 594 εκατ. Ευρώ (40%), με κύρια αιτία τις επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα το 2005.
Την ίδια καθίζηση υπέστησαν και τα κέρδη της προ φόρων, αφού το 2007 ήταν 316 εκατ. Ευρώ, ενώ το 2008 μόνο 15!!!
Κι όλα αυτά πριν από την οικονομική κρίση. Για την αγορά αυτών των ζημιογόνων ομολόγων, η Α.Τ.Ε. πλήρωσε μίζες (προμήθειες) αγνώστου ύψους, τις οποίες καλείται να προσδιορίσει η ανάκριση.
Όπως δήλωσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Α.Τ.Ε. και ο Διοικητής της κ. Δημήτρης Μηλιάκος, εκλεκτός του Πρωθυπουργού, μέσω των εκλεκτών του (τους οποίους ο ίδιος προσέλαβε εκτός ιεραρχίας της Τράπεζας με ειδικές εξουσίες), κατέβαλε προμήθειες ακόμα και για τα ομόλογα της Lehman Brothers (50 εκατομμυρίων Ευρώ), τα οποία σήμερα είναι μηδενικά!!! Για να καλύψει τις ζημίες αυτές, ο κ. Δημ. Μηλιάκος συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία ο κύριος μέτοχος, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, συναίνεσε στη χορήγηση 700 εκατομμυρίων Ευρώ!
Ήδη από το 2005 η Α.Τ.Ε. έχει απωλέσει άνω του 1 δις Ευρώ, ενώ η μετοχή της έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό (1,4 Ευρώ από 6 Ευρώ το 2004). Οι χειρισμοί του εκλεκτού του κ. Πρωθυπουργού, όχι μόνο υπήρξαν ζημιογόνοι και αδιαφανείς για την Τράπεζα, αλλά και για τους αγρότες, αφού αντί να κατευθυνθούν τα χρήματα της Τράπεζας στην ανάπτυξη της γεωργίας, κατευθύνθηκαν σε ξένες πολυεθνικές επενδυτικές εταιρείες.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητάει την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου από την Δικαιοσύνη και τον καταλογισμό ευθυνών, για την τεράστια ζημία που υπέστη η Α.Τ.Ε. από τις ενέργειες του Διοικητή της κ. Δ. Μηλιάκου, των μελών της Διοίκησης και όσων συνέπραξαν στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Κ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σόλωνος 45, 10672 Αθήνα Τηλ: 210 361 3193 - Fax: 210 361 5552

ΤΟ ΝΗΣΙ [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ] ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Το νησι Συγγραφέας - Σωκράτης Λ. Σκαρτσής Εκδότης Γκοβόστης ISBN 960-446-085-4 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα 14x21 εκ. Σελίδες 344

Το Αϊβαλί η πατρίδα μου - Βιβλιοπρόταση

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΤο Αϊβαλί η πατρίδα μου
Κόντογλου Φώτης (άλλα έργα του συγγραφέα)
Κωδικός 30179 ISBN 978-960-422-750-1 Σχήμα 14Χ21
Εξώφυλλο Μαλακό με αυτιά Σελίδες 424 Πρώτη έκδοση 2009
Τιμή: €18,80 συμπεριλαβανομένου Φ.Π.Α. 4,50% (€0,81)
Σε τούτη τη συλλογή διηγημάτων του, ο κυρ Φώτης Κόντογλου αναπολεί και καταγράφει γεγονότα και ιστορίες της λατρεμένης πατρίδας του, τ’ Αϊβαλιού.
Της μικρής πολιτείας, όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια, που είναι κρυμμένη κάπου εκεί μες στα μπουγάζια και τις ακρογιαλιές της βλογημένης Ανατολής.
Θρηνώντας την απώλειά της, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό του στην Ελλάδα, μας μιλάει νοσταλγικά για τους «αρχαίους ανθρώπους» της, μας διηγείται με αυθόρμητη ειλικρίνεια τις προσωπικές ιστορίες τους, πότε για αγίους, πότε για απλοϊκούς ξωμάχους, μα κάποτε και για κακούργους και ληστές.
Ως γνήσια ανατολίτικη ψυχή, γίνεται συχνά κήρυκας της απλότητας, της φυσικότητας.
Με το πλούσιο εσωτερικό του θησαύρισμα μας μεταγγίζει ανεπαίσθητα τη γλυκιά ειρήνη της φύσης.
Μας μιλά για μια γαλήνη μυστική, που ο ίδιος βίωσε, επιζητώντας άλλοτε τη μοναξιά μέσα σε όμορφα τοπία της πατρίδας του και άλλοτε παρατηρώντας ακόμα και τις πιο απλές και ασήμαντες παρουσίες της φύσης και ιδιαίτερα της αγαπημένης του θάλασσας.
Συνδυάζει με επιτυχία μέσα του την ανατολίτικη μακαριότητα απέναντι στο φαινόμενο της ζωής με τη δική του στοχαστική ιδιοσυγκρασία, η οποία τον οδηγεί συχνά σε θρησκευτική κατάνυξη, όταν αποκαλύπτεται μπροστά του «η άβυσσος της θεϊκής αρμονίας του κόσμου».
Ενυπάρχει έτσι μέσα στο λόγο του και η εκστατική φωνή του καλλιτέχνη, του αγιογράφου, που αποκαλύπτεται ταπεινά και αβίαστα μπροστά στην ομορφιά και το μυστήριο της φύσης. Ηλίας Σιγαλός

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Μια εταίρα θυμάται
Χαρτοματσίδης Χρήστος
ΣΕΙΡΑ: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία ΓΛΩΣΣΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ ΕΤΟΣ: 2009 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14.0 x 21.0 ISBN: 978-960-19-0434-4 ΤΙΜΗ: 16 € SAPCODE: 21008980
Ο παράνομος δεσμός του Αλκιβιάδη με τη βασίλισσα της Σπάρτης Τιμαία, ο Λεωτυχίδας, καρπός αυτής της σχέσης, κι ο πανίσχυρος βασιλιάς Άγης. Ένα ερωτικό σκάνδαλο, που παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Εγκλήματα που οδηγούν σε σκοτεινά κέντρα εξουσίας. Ο έρωτας της εταίρας Δάφνης με τον Φηγέα, αρχηγό της μυστικής οργάνωσης της Κρυπτείας, και η σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπινου δράματος. Μια ιστορία, στην οποία οι ήρωες προσπαθούν να διαφυλάξουν την ανθρωπιά τους χάρη στον έρωτα.
Ένα πολιτικό θρίλερ, όπου περιπλέκονται η συνωμοσία, η προδοσία, οι ίντριγκες και το ερωτικό πάθος. Μια Σπάρτη διαφορετική, μη ηρωική, όπου δεσπόζει η Κρυπτεία που κινεί σιωπηλά τα νήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του μεγάλου αφεντικού - του Μαντείου των Δελφών! Το βιβλίο αυτό δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, είναι αφορμή για μια άλλη, διαφορετική ματιά στο παρελθόν.
Τα ιστορικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, είναι περισσότερο το σκηνικό μπροστά στο οποίο εξελίσσονται τα ανθρώπινα δρώμενα.
Είναι ο καταλύτης που ενεργοποιεί και διαμορφώνει τους χαρακτήρες των ηρώων.
Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε στο 1954 στη Σόφια από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Σπούδασε Ιατρική και εργάζεται ως διευθυντής Μικροβιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Οι πρώτες δημοσιεύσεις της λογοτεχνικής του δουλειάς έγιναν σε βουλγαρικές εφημερίδες και περιοδικά. Η λογοτεχνική του δραστηριότητα συνεχίστηκε και στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε το 1980.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Ο ξένος (1986), Η νύχτα των εμβρύων (1989), τις συλλογές διηγημάτων: Το παλιό κτίριοΦωτο-Veritas (Νεφέλη, 1991), (Μεταίχμιο, 2003), και τα μυθιστορήματα: Κιθαρίστας σε ταβέρνα (Πατάκης, 1996), Οι περιπέτειες του Μπρέγκα (Πατάκης, 2001).
Το μυθιστόρημά του Κιθαρίστας σε ταβέρνα είχε αποσπάσει το Β' Βραβείο στο διαγωνισμό μυθιστορήματος του Δήμου Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας.
Τέλος, έχει γράψει τα θεατρικά μονόπρακτα: Η έξοδος μετά τις 6 μ.μ. απαγορεύεται (1984) και Το ασανσέρ (1986), τα οποία ανέβηκαν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής το 2003 με τον γενικό τίτλο Σκούρο μαύρο σχεδόν λευκό, σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Στη γέφυρα του Γαλατά Η Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα Χέιρτ ΜακΒαν Ντάικ-Μπαλτά Ινώ (μετάφραση)
ΣΕΙΡΑ : ΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
ISBN : 9789604553167 ΣΕΛΙΔΕΣ : 240 ΕΚΔΟΣΗ : Μαρ 08
Η γέφυρα διασκελίζει έναν στενό κόλπο [...] που χωρίζει τις δύο παλιότερες γειτονιές και ταυτόχρονα και τα δύο πνεύματα μέσα σε τούτη την πόλη: η νότια πλευρά είναι συντηρητική και στραμμένη προς ανατολάς, η βόρεια πλευρά, με τις αιωνόβιες πρεσβείες της και τα παλάτια των εμπόρων, είναι διαποτισμένη από τη νοοτροπία της Δύσης και την ελαφρότητα της σύγχρονης ζωής.
Ένας δημοφιλής χρονογράφος της πόλης [...] συνέκρινε κάποτε τις μάζες των σπιτιών των δύο τμημάτων της πόλης με τα «απλωμένα φτερά ενός μικρού πουλιού με ισχνό κορμί».
Αυτή η εικόνα συνεχίζει να είναι σωστή.
Η γέφυρα είναι αυτό το μικρό κορμί ανάμεσα σ' εκείνα τα δύο τεράστια φτερά.
Ένας από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους ολλανδούς συγγραφείς, ο Χέιρτ Μακ σ' αυτό το βιβλίο μάς προσφέρει ένα πανόραμα της ζωής στην Κωνσταντινούπολη εστιάζοντας στο μικρόκοσμο της γέφυρας του Γαλατά.
Οι ιστορίες των ανθρώπων που συναντά στη γέφυρα συνδυάζονται με καθοριστικές στιγμές της Κωνσταντινούπολης και φωτίζουν ζητήματα όπως η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη και τη Δύση, η γενοκτονία των Αρμενίων, η παρακμή και η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

Σενάρια στα Ζωνιανά για τη συμπλοκή

Απο Iraklio web radioΨυχροπολεμικό το κλίμα στο χωριό που είναι χωρισμένο “στα δύο”
Υποψίες και ψίθυροι πως κάποιοι έστησαν την επίθεση
Προσχεδιασμένη επίθεση “βλέπουν” πίσω από την αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε προχθές το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων Ζωνιανών, συγγενείς των κατηγορουμένων.
Όπως έγινε γνωστό,δεκάδες Αλβανοί που ήταν οπλισμένοι με αυτοσχέδια μαχαίρια επιτέθηκαν στους τέσσερις κρητικούς στο χώρο των καρτοτηλεφώνων.
Ευτυχώς η επέμβαση των σωφρονιστικών ήταν άμεση.
Δύο από τους τραυματίες χρειάστηκε να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό για τις πρώτες βοήθειες. Χθες το πρωί οι Ζωνιανοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στην Α’ πτέρυγα όπου κρατούνται άτομα για οικονομικά εγκλήματα.
Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.
Στα Ζωνιανά πάντως οι οικογένειες των κατηγορουμένων είναι ανήσυχες, εκφράζοντας φόβους για την σωματική τους ακεραιότητα.

Ανοιχτή κόντρα ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Στα χαρακώματα ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ Η διπλή επίθεση «ένωσε» Ρεύμα και Ανανεωτές στην Κουμουνδούρου ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα και τις κινήσεις Αλαβάνου, σύσσωμη η ηγεσία του ΣΥΝ- από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα μέχρι και όλες τις τάσεις του κόμματος- ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω τη συνέχιση της ιδιόρρυθμης «συγκατοίκησης» των στελεχών της Κουμουνδούρου με τις άλλες συνιστώσες.

Άγριο χαράτσι χωρίς νομιμοποίηση

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΗμιυπαίθριος εκβιασμός σε 1.500.000 ιδιοκτήτες Η κυβέρνηση «τακτοποιεί» τους παράνομα κλειστούς χώρους των ακινήτων προκειμένου να εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok@dolnet.gr)
Άγριο χαράτσι χωρίς ουσιαστικά να λύνεται νομικά η υπ΄ αριθμόν ένα πολεοδομική παράβαση σε όλη τη χώρα είναι- σύμφωνα με το ΤΕΕ και νομικούς- η χθεσινή ρύθμιση για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που εξήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.
O κ. Σουφλιάς εκτίμησε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ, αφού οι παράνομα κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο.

Ρόνι Μπιγκς : Το Όνομα μιας Παράξενης Ελευθερίας

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Ρόνι Μπιγκς : Το Όνομα μιας Παράξενης Ελευθερίας
Γράφει αποκλειστικά για το Foreign press η Άννα Κ. Αρέννινα
Ο Ρόνι Μπιγκς δεν ήταν και το καλύτερο παιδί του κόσμου.
Δεν ήταν βέβαια και το χειρότερο.
Μπορείς να βρεις δεκάδες χαρακτηρισμούς για ένα κλασικό «τρελοεγγλέζο» .
Ένα μόνο δεν μπορείς να του αποδώσεις: του πληκτικού ανθρώπου… Ο Ρόνι Μπιγκς ήταν ο δράστης, κυρίως όμως ο ιθύνον νους, της περίφημης «Μεγάλης Ληστείας του τρένου» του μακρινού 1963.
Ο Μπιγκς και έντεκα φιλαράκια του, κατάφεραν με μοναδικό τρόπο και κυρίως αναίμακτα, να ακινητοποιήσουν κάτω από μία γέφυρα, το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Γλασκώβη-Λονδίνο και να το κάνουν … «καλοκαιρινό», ληστεύοντας 2,6 εκατομμύρια λίρες που αντιστοιχούν σε περίπου 50 εκατ. λίρες σε τρέχουσες τιμές (περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ). Καθόλου άσχημα για τότε, καθόλου άσχημα και σήμερα ελέω οικονομικής κρίσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Συμφωνία ΗΠΑ-Ισπανίας για διασυνοριακούς ελέγχους

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Η Ισπανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει σε υπαλλήλους από τις αμερικανικές μεθοριακές αρχές να ελέγχουν τα έγγραφα των επιβατών που μεταβαίνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ από τη Μαδρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπακάλμπα. Ο Ρουμπακάλμπα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αμερικανίδα υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Τρεις Αμερικανοί υπάλληλοι έχουν αρχίσει ήδη από πολλών μηνών να ελέγχουν τα διαβατήρια των επιβατών στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, τόνισε ο Ρουμπακάλμπα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ

- Σε μια πενταετία, αναμένεται και η τυπική διάλυση των ομογενειακών Οργανώσεων στις ΗΠΑ.
Αποδείχτηκε θανατηφόρο το ''ενδιαφέρον'' των κυβερνήσεων και πολιτικών της Ελλάδας.
- ''Τα έκαναν σαν τα μούτρα τους'' στην Ομοσπονδία του γκέττο μας στην Αστόρια, Νέας Υόρκης, διασυρμός.
- ΝTΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΗΠΑ) ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ (αναξιοποίητη ακόμα η επέτειος της άφιξης -ομαδικά- των πρώτων Ελλήνων στις ΗΠΑ, 26 Ιουνίου 1768)
- Κωμικοτραγικές καταστάσεις: Οι ''ηγέτες'' μας θα συνεδριάσουν γιά ν' αποφασίσουν ποιός είναι ο...''ηγέτης'' του Ελληνισμού στις ΗΠΑ!
- Η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών εις βάρος των Απόδημων, έχει όνομα: ΣΑΕ. www.kalami.net
www.kalami.us Και ν' ακούτε: www.24-7Radio.us (ενημέρωση, σάτιρα, αποκαλύψεις, διάλογος...
Αναφορές στην ιστορία, πολιτισμό παραδόσεις Ελλάδας κ.ά...) 24 ώρες το 24 ωρο στο ιντερνέτ, με απόδοση ήχου 256 Κbps - studio quality

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - παρεό
Θέμα της εβδομάδας: Ρούχα του καλοκαιριού Ουσιαστικό ουδετέρου γένους, άκλιτο.
Το παρεό είναι ένα μακρόστενο κομμάτι λεπτού υφάσματος που τυλίγεται γύρω από το γυναικείο σώμα και συνήθως φοριέται τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από το μαγιό.
Το παρεό στην Ινδία ονομάζεται sarong, στα νησιά Σαμόα lava lava, στη Χαβάη kikepa, στη Μαλαισία kain και στα νησιά Φίτζι sulu.
Στην Ταϊτή το παρεό φοριέται όχι μόνο από γυναίκες αλλά και από άντρες.
Υπενθύμιση:
Η Άσπρη λέξη διανέμεται ως ερμηνευτικό λεξικό δωρεάν ενώ με μια μικρή συνδρομή παρέχεται και η ετυμολογική, συντακτική, ορθογραφική και εγκυκλοπαιδική πληροφορία[Θέλω να μάθω πως]