Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εδώ και κάτι χρόνια, φωνάζουμε, ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΜΕ για το μπάχαλο που επικρατεί στο χώρο της υγείας, η οποία στη χώρα μας, ξεψυχά χάρη στις «λατρεμένες μας κυβερνήσεις» των τελευταίων πολλών ετών.
Η ΚΛΕΨΙΑ των κόπων ενός λαού, έκανε πλούσιους όλους εκείνους που έμμεσα η άμεσα μπλέκονται με την υγεία. Από πολιτικούς, γραμματείς και φαρισαίους, μετόχους φαρμακοβιομηχανιών, φαρμακευτικών εταιριών, κλινικαρχών, και ένα σωρό άλλων αρπακτικών.
Φτάσαμε Συνέλληνες σε σημείο να πηγαίνουμε στα κρατικά θεραπευτικά ιδρύματα και ιατρεία ΟΧΙ για να γίνουμε καλά, αλλά για να εξασφαλίσουμε το…. «μεγάλο ταξίδι». Θα το επαναλάβω, αυτά ΔΕΝ είναι δικά μου λόγια, αλλά ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ και ΑΣΘΕΝΩΝ, στις οποίες βέβαια, οι κυβερνήσεις αλλά και τα τσιράκια τους δε δίνουν ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.
Το «σχέδιο» να διαλυθεί η δημόσια υγεία και να στραφεί ο κόσμος στους ιδιώτες, προχωρεί με απόλυτη επιτυχία, αφού φρόντισαν οι ….. «αρμόδιοι» να διαλύσουν τα πάντα, να φέρουν εμπρός στο «λουκέτο» τα περισσότερα, αν όχι όλα νοσοκομεία της χώρας.
Το ξαναέγραψα, στο …. «τέλος», θα ισχύσει το «ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΖΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ». Στη χώρα μας, τα διάφορα χαράτσια, και μάλιστα στο χώρο της υγείας, καλά κρατούν. Μας έριξαν το «τυρί» με την κατάργηση του πεντάευρου από τα νοσοκομεία, αλλά μας έκρυψαν τις …. «φάκες». Σκέφτηκαν, πως ο βοιδολαός, θα χαρεί που θα γλυτώσει τα ψίχουλα, και θέλει δε θέλει, θα πληρώσει τα άλλα…
Ρίξτε μια ματιά εδώ… Φρέσκο πράμα Συνέλληνες….
«Αντιδράσεις προκαλούν τα “χαράτσια” στην Υγεία
Μπορεί το 5ευρω εισιτήριο να αποτελεί πλέον παρελθόν στα νοσοκομεία, καθώς η κατάργησή του ήταν από τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην Υγεία, ωστόσο, οι ασθενείς – ακόμη και οι ασφαλισμένοι – εξακολουθούν να «βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» κάθε φορά που «πατάνε το πόδι τους» σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες εξετάσεις συνεχίζουν να εξαιρούνται από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι, εάν κάποιος – κούφια ή ώρα – χρειαστεί να πάει στα Επείγοντα και δεν έχει προνοήσει να περάσει πρώτα από την τράπεζα για να σηκώσει χρήματα, θα πρέπει να υπογράψει ότι θα καταβάλλει το αντίτιμο των εξετάσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο νόμος ορίζει ότι το αντίτιμο θα εμφανιστεί ως χρέος στην Εφορία.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και Δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Ηλίας Σιώρας, λέει σχετικά στο Virus: «Η τροπονίνη και η probian T είναι εξετάσεις οι οποίες γίνονται σχεδόν σε όλα τα επείγοντα περιστατικά.  Καμία από τις δύο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρώτη κοστίζει 19,80 ευρώ και η δεύτερη 60 ευρώ. Ιδιαίτερα συνηθισμένες εξετάσεις είναι επίσης ο υπέρηχος θυρεοειδούς, η παρακέντηση θυρεοειδούς και η κυτταρολογική γιατί η βρογχοκήλη είναι σε πολύ κόσμο. Το κόστος τους φτάνει τα 140 ευρώ».
Ο γιατρός εξηγεί ότι από τα Επείγοντα στο νοσοκομείο που εργάζεται περνούν από την εφημερία 150.000 ασθενείς το χρόνο. Το ¼ από αυτούς μάλιστα είναι ανασφάλιστοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα πρέπει να πληρώσουν για να εξυπηρετηθούν ή να υπογράψουν ότι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μην μεταφερθεί η χρέωση στην Εφορία. Σε συνθήκες ολοένα και μεγαλύτερης φτωχοποίησης του πληθυσμού, βεβαίως, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ασθενών, είτε ασφαλισμένων είτε ανασφάλιστων, η οποία θα αρνηθεί να κάνει τις εξετάσεις, ακόμη κι αν αυτές κρίνονται απαραίτητες από το γιατρό στα Επείγοντα και θα υπογράψει για να πάρει εξιτήριο με… δική της ευθύνη.
Εκτός, όμως, από τις εξετάσεις που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχουν κι εκείνες για τις οποίες ενώ υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης, οι ασθενείς καλούνται πάλι να τις πληρώσουν, λόγω αδυναμίας των ίδιων των δημόσιων νοσοκομείων.
«Έπειτα από το συνεχιζόμενο κλείσιμο τμημάτων, εργαστηρίων αλλά της μη επιδιόρθωσης ιατρικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, ολόκληρο πλέγμα εξετάσεων πέρασε αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας. Ο ίδιος εξηγεί ότι με το νόμο για την ολοήμερη λειτουργία, καθιερώθηκαν νέα «χαράτσια» και παράλληλα μειώθηκαν δραματικά τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες. Η μείωση αυτή στον Ευαγγελισμό ήταν 50% την τελευταία πενταετία. «Αποδείχτηκε ότι το κλείσιμο νοσοκομείων που επιτελούσαν σημαντικό έργο στο κέντρο της Αθήνας όπως η Πολυκλινική, μαζί με το κλείσιμο χιλιάδων κρεβατιών, εκατοντάδων τμημάτων, εργαστηρίων και κλινικών πανελλαδικά, είναι δώρο στους εργολάβους και μεγαλεμπόρους της υγείας» σημειώνει ο Πρ. του ΣΕΝΕ, τονίζοντας πως οι ασθενείς χρεώνονται για παροχές Υγείας για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει δυο και τρεις φορές μέσα από τις διάφορες κρατήσεις και φόρους που χρεώνονται.
Με σύνθημα «Κανείς εργαζόμενος να μη δεχτεί να γίνει έμπορος της Υγείας. Κανένας ασθενής: άνεργος, ανασφάλιστος, συνταξιούχος, να μην πληρώνει», το ΣΕΝΕ καλεί ασθενείς κι εργαζόμενους σε αποκλεισμό του Ταμείου στον Ευαγγελισμό, κατά τη διάρκεια της Γενικής Εφημερίας της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου 2016.
«Τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, την ευθύνη μας απέναντι σ’ αυτούς που έρχονται σε μας την ώρα της ανάγκης τους, αλλά κι απέναντι σ’ αυτούς που μας εξέλεξαν, δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να πληρώνουν  για να έχουν περίθαλψη. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά και το δικαίωμα όλων μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες» καταλήγει ο Ηλ. Σιώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές της χρονιάς θα είναι η 3η φορά που το ΣΕΝΕ θα προχωρήσει σε αποκλεισμό των Ταμείων με το προαναφερόμενο αίτημα.»
ΠΗΓΗ:VIRUS.COM.GR
Πως σας φάνηκε Αδέλφια; Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει για όλα αυτά; Που πιστεύει ακόμα τις ΨΕΥΤΙΕΣ των πολιτικάντηδων και των υποτακτικών τους; Η ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ.
ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ, ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ ΔΗΜΙΩΝ.
Και έρχονται τα χειρότερα.

Βασίλης Τσούγκαρης

Matrix AIS/GPS (GX2200)

Matrix AIS/GPS (GX2200) 


Owner's Manual

The Matrix AIS/GPS (GX2200) makes AIS simple and easy right out of the box!!!

Now with an Integrated 66 Channel GPS receiver and two integrated AIS receivers getting connected has never been easier. Having a VHF with DSC and integrated AIS/GPS provides REAL piece of mind in high traffic areas.
Integrated 66 Channel WAAS GPS antenna
Integrated dual channel AIS (Automatic Identification System) receiver
AIS / AIS SART target display: MMSI, Call Sign, Ship Name, BRG, DST, SOG and COG
4800 or 38400 NMEA baud rate selection, for plotters with 1 NMEA port
True and Magnetic bearing selection on AIS display
Contact Class A or B AIS Ship with DSC
Programmable CPA or TCPA collision avoidance alarms
Meets ITU-R M493-13 Class D DSC (Digital Selective Calling)
Submersible IPX7 (3.3 feet or 1 meter for 30 minutes) front panel
80dB Commercial grade receiver
DSC position request and report functions
30 Watt PA/Loud Hailer with preprogrammed fog signals and listen back
ClearVoice noise canceling speaker microphone with channel selection and 16/9 key
GPS Compass, Waypoint and GPS status pages
Navigation (LAT/LON, Time, SOG and COG) information shown on display
Enter, Save and Navigate to waypoints with Compass page
E2O (Easy-To-Operate) menu system
User customizable soft keys for easy menu operation
Versatile user-programmable scanning, priority scan and Dual Watch
Oversized rotary channel knob with push to enter, backlit display and keys
Local/Distance attenuator
Optional connection for RAM3 second station remote microphone with AIS display
Intercom between radio and RAM3
Voice Scrambler (optional)

Integrated 66 Channel WAAS GPS antenna
The GX2200 MATRIX AIS/GPS, features a 66 channel WAAS GPS antenna integrated into the front panel of the radio, now there is no need to hassle with wiring the radio to a GPS for DSC (Digital Selective Calling) or AIS (Automated Identification System). Out of the box and ready to go, acquiring AIS and AIS SART targets, DSC calling, position sharing, waypoint navigation, and navigation to DSC distress calls can all be performed with just a few simple steps.AIS / AIS SART target display: MMSI, Call Sign, Ship Name, BRG, DST, SOG and COG
The MATRIX AIS/GPS displays AIS target information (MMSI, Call Sign, Ship Name, BRG, DST, SOG and COG) allows you to contact an AIS Ship directly using DSC, shows your vessels position in relation to AIS targets and alerts you when an AIS ship may be approaching too close to your location via the Closest Point of Approach (CPA) Alarm.30 Watt PA/Loud Hailer with preprogrammed fog signals and listen back
The MATRIX AIS/GPS includes a 30W Loud Hailer with Fog signals; Bells and Whistles with listen back. For added benefit, the last selected VHF channel can be heard when in the PA or Fog modes and the AIS Display may be accessed and used.
In addition, the MATRIX AIS/GPS allows you to start a fog horn and then view the AIS page simultaneously.Programmable CPA or TCPA collision avoidance alarms
The GX2200 Matrix AIS/GPS shows your vessels position in relation to AIS targets and alerts you when an AIS ship may be approaching too close to your location via the Closest Point of Approach (CPA) Alarm, or Time to Closest Point of Approach (TCPA) Alarm.RAM3 Second Station Compatible
Need to remotely control a VHF from your cockpit of fly bridge? The MATRIX AIS/GPS is RAM3 remote mic capable to control all VHF and DSC functions at a second station. In addition, the MATRIX AIS/GPS can show AIS displays and vessel information. The Intercom feature allows communication between the main radio and the remote station.Waypoint Navigation
The MATRIX AIS/GPS is capable of entering and saving up to 100 waypoints. These waypoints may be selected and navigated to by using a unique navigation compass display that shows your vessels SOG, COG, BRG (Bearing) and DST (Distance) to the waypoint.It's built better so it's backed better
Because the GX2200 is built better, it’s back better. If your Standard Horizon GX2200 ever fails for any reason including water damage during normal use in the first three years, STANDARD HORIZON will repair or replace it free, without hassle or charges…period! If it fails thereafter in normal use for the life time of the product it is covered by Standard Horizon’s Lifetime Flat Rate Service and Customer Loyalty Programs.

POLMAR EX-40 10W FM/AM 40 (240CH)* - ΑΠΟ ΤΟ RADIO ELEKTRON

POLMAR EX-40 10W FM/AM 40 (240CH)*



ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB.
ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ, 10 WATT ΕΞΟΔΟ.
ΚΑΝΑΛΙΑ MULTISTANDARD ITALY, POLAND, GERMANY, EU, CE, UK. *
* (RU 240 ΚΑΝΑΛΙΑ)

ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, MADE IN KOREA!!
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ!
AM/FM CB MOBILE TRANSCEIVERReliable, easy access to all operaton functions.
• Built-in noise blank and automatic noise limit circuit
• Strong dynamic microphone with asq control button
• Large scale, easy reading multifunction lcd display
• Dual function selection button design
• Frequency or channel number display
• Beep sound on or off
• Instant recall for the last used channel
• Manual squelch control and automatic squelch control system
• Scanning and 4 channel memory
• Dual watch function
• Emergency channel 9
• AF volume control W/ On/Off sw
• Squelch control
• Channel up/down control
• LCD display showing: Channel / frequency, TX/BP/DW/SC, Memory Channel 1 - 4, AM/FM/AQ, 12 bar level meter
• 3.5 mm external speaker jack
• SO-239 antenna connector
• Dynamic microphone & 8 pin jack
Supplied with microphone, mounting bracket, power cable, fuses , screws and user manual.
In compliance with the essential requirements and other relevant provisions of Directive 1999/5/CE
TECHNICAL SPECIFICATION
Frequency range 40 channels - 26.965 - 27.405 MHz
Modulation AM/FM
Frequency tollerance ±300 Hz
Antenna impedance 50 Ohm
Modulation sensivity 3 mV (1.25 kHz input)
Modulation capablity AM: 90 % - FM: 2 kHz
Squelch 1µV max
Receiver sensitivity AM: 0.5µV (s/n 10 dB) - FM: 0.3µV (s/n 12 dB)
Audio output/Distortion 4W / 3 %
Dimension 140 (L) x 41 (H) x 145 (D) mm
Voltage operation 13.8Vcc

Μουσικό Αλφαβητάρι

Μουσικό Αλφαβητάρι
Συγγραφέας:Κέλλυ Σταμουλάκη, Πηνελόπη Κολοκοτσά
Εικονογράφος:Βίλλυ Καραμπατζιά
Μουσική:Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Τραγουδούν:
Βασίλης Λέκκας, Ευρυδίκη, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαριάννα Τόλη, Πασχάλης Τσαρούχας, Γιώτα Νέγκα, Σταύρος Σιόλας, Τζούλι Μασίνο, Μαυρίκιος Μαυρικίου, Ευτυχία Φαναριώτη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Μυρσίνη Δόξα, Σταμάτης Πακάκης
Ημερομηνία έκδοσης:14 Σεπτεμβρίου 2015
Σχήμα:21Χ29
Σελίδες:64
Εξώφυλλο:Σκληρό
ISBN:978-960-567-087-0
Το άλφα κάνει την αρχή, τραγούδι θ’ αρχινήσει.
Το βήτα το ακολουθεί, βασίλεια θα χτίσει.
Μέχρι το ωμέγα έφτασε αυτό το αλφαβητάρι
Και τα παιδιά θα γίνουνε της γνώσης το καμάρι.
Το «Μουσικό Αλφαβητάρι» είναι ένα βιβλίο με 25 τραγούδια, ένα για κάθε γράμμα της αλφαβήτας. Μέσα από υπέροχες μελωδίες, εξαιρετικές ερμηνείες, μαγικές εικόνες και παιχνιδιάρικους στίχους τα παιδιά ανακαλύπτουν νέες λέξεις και μαθαίνουν με πολύ διασκεδαστικό τρόπο την αλφαβήτα. Συνοδεύεται από CD.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν:
Βασίλης Λέκκας, Ευρυδίκη, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαριάννα Τόλη, Πασχάλης Τσαρούχας, Γιώτα Νέγκα, Σταύρος Σιόλας, Τζούλι Μασίνο, Μαυρίκιος Μαυρικίου, Ευτυχία Φαναριώτη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Μυρσίνη Δόξα, Σταμάτης Πακάκης

Thessaloniki International Film Festival


 
FestivalNews#543
Συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον οι προβολές του νέου φιλμ του Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου Η επιστροφή - The Revenant με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, ταινία η οποία βρίσκεται στην κορυφή των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη Ψ, ενώ συνεχίζονται οι προβολές του φιλμ Δεσμοί αίματος του Γκρίμουρ Χακόναρσον, o "Χρυσός Αλέξανδρος" του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας Το μεγάλο σορτάρισμα του Άνταμ ΜακΚέι, ενώ επίσης προβάλλεται και το ντεμπούτο φιλμ του ιταλού σκηνοθέτη Τζόνας ΚαρπινιάνοMediterranea, που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. H Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα ένα αφιέρωμα στον χαρισματικό ιταλό δημιουργό Βιτόριο ντε Σίκα
 
  Δείτε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα (28/01-03/02/2016)
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - THE REVENANT
Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου
ΗΠΑ
2015
 
ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

Γκρίμουρ Χακόναρσον
Ισλανδία
2015
 
MEDITERRANEA
Τζόνας Καρπινιάνο
Ιταλία-Γαλλία-ΗΠΑ-Γερμανία-Κατάρ
2015
 
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΡΤΑΡΙΣΜΑ

Άνταμ ΜακΚέι
ΗΠΑ
2015
 
Ψ

Καλλιόπη Λεγάκη
Ελλάδα
2015
 
 
 
Il Signore Vittorio De Sica
Τον χαρισματικό ιταλό δημιουργό Βιτόριο ντε Σίκα, πατέρα του ιταλικού νεορεαλισμού, ο οποίος σφράγισε με το έργο του την παγκόσμια κινηματογραφική ανθολογία, τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα Il Signore Vittorio De Sica που παρουσιάζεται από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).
 
18ο ΦΝΘ: Πρόγραμμα εθελοντισμού 
Η αίτηση για το πρόγραμμα εθελοντισμού για το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μόλις αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας. Αναμένουμε τις συμμετοχές σας!
 
Σχεδιάζουμε μαζί το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απευθύνειπρόσκληση ενδιαφέροντος για το δημιουργικό της αφίσας του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα και καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2016.
 
1+1=1 στις αίθουσες του Ολύμπιον
Στις βραδινές προβολές, στα δύο εισιτήρια των 7,5€, έκπτωση 50%!
Ισχύει για όλες τις προβολές στις αίθουσες «Ολύμπιον» & «Παύλος Ζάννας» (εκτός Σαββάτου) από τις 22:30 και μετά.


Festival Shop: Η προσφορά του Ιανουαρίου!
Τον Ιανουάριο διατίθεται σε προσφορά η έκδοση Η τέχνη στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα για τον κινηματογράφο.
Ο Παύλος Ζάννας, ο οραματιστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπήρξε εκτός των άλλων και ένας από τους πιο προικισμένους κινηματογραφικούς κριτικούς. Τρανή απόδειξη γι’ αυτό είναι τα κείμενα που δημοσίευσε (σχεδόν όλα ανυπόγραφα) από το 1956 έως το 1961 στο μεγάλης ιστορικής αξίας έντυπο «Η Τέχνη στη Θεσσαλονίκη». Μια πολύτιμη έκδοση για κάθε σινεφίλ και πνευματικό άνθρωπο.
Επιμέλεια έκδοσης: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Γιάννης Σολδάτος
Σελίδες: 240
Τιμή προσφοράς: 3,00€
 
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310378400

Τα νέα του Πολυχώρου


www.metaixmio.gr/polychoros



ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής εφηβικού-νεανικού βιβλίου
(διάρκεια: 25 ώρες / 10 συναντήσεις)
• Υπεύθυνη – Διδασκαλία: Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέας
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη, 18:30-21:00
• Κόστος: 240 € - Για φοιτητές και ανέργους: 220 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση.
Αναλυτικά: Τι σημαίνει εντέλει «γράφω για εφήβους και νέους» και πόσο αυτό διαφέρει ή όχι από το να γράφω για ένα διαφορετικό αναγνωστικό κοινό;
Θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στις ιστορίες που απευθύνονται σε εφήβους και νέους αναγνώστες και τις υπόλοιπες ιστορίες. Τι είναι αυτό που τις διαφοροποιεί και τις κατατάσσει σε ξεχωριστές κατηγορίες και ποια είναι τα διαφορετικά είδη που συναντάμε στα εφηβικά-νεανικά μυθιστορήματα; Σε τι ποσοστό η όποια ιδιαιτερότητα του αναγνωστικού κοινού είναι βασικός παράγοντας για την επεξεργασία της ιδέας και του τρόπου πραγμάτευσής της; Είναι όλες οι ιδέες κατάλληλες για εφηβικά νεανικά αναγνώσματα;
Προσπαθώντας να διερευνήσουμε και ν’ απαντήσουμε, κατ’ αρχάς, στα παραπάνω ερωτήματα (με άξονα τα κείμενα των συμμετεχόντων και με παραδείγματα από συγκεκριμένα βιβλία), θα απαντούμε ταυτόχρονα και σε θεμελιώδη ερωτήματα-ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της συγγραφής μιας ιστορίας∙ σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τις τεχνικές της συγγραφής μιας ιστορίας από τη σύλληψη μέχρι και την ολοκλήρωσή της.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στοpolychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης με αφορμή το βιβλίο Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος τηςΛίνας Μουσιώνη
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά 7-9 ετών
Ένας διαφορετικός ζωγράφος μάς ξεναγεί στη μικρή του πινακοθήκη. Ελάτε να βρούμε το κρυμμένο μυστικό του, να παίξουμε με ζωγραφιές και να φτιάξουμε πολύχρωμες ιστορίες.
Καλεσμένος μας θα είναι και ένας σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, ο Γιάννης Γαΐτης,
για να γνωρίσουμε το έργο του και να πειραματιστούμε με τις τεχνικές του.
Τα παράξενα πινέλα του Ασπρόμαυρου σας περιμένουν για πολλά πολύχρωμα παιχνίδια.
Πάρτε μόνο μαζί το κέφι και τη φαντασία σας!
Το εργαστήρι εμψυχώνει η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη με αφορμή το βιβλίο της Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην αγορά είναι η αγορά του βιβλίου Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος (λιανική τιμή: 6,57 €), πριν από την έναρξη του εργαστηρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο του εργαστηρίου και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής
Ένα εργαστήρι οκτώ συναντήσεων για παιδιά 8-10 ετών με την εκπαιδευτικό Άλκηστη Χρονάκη
Ημερομηνίες: Σάββατο 30 Ιανουαρίου, 13 και 27 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου, 2 και 16 Απριλίου, 14 και 28 Μαΐου 2016
Κόστος: 100 € για κάθε παιδί -85 € για αδέρφια- (και για τις οκτώ συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10:30 έως τις 12:00
Το εργαστήρι χρησιμοποιεί ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνική γραφή. Βασικός του στόχος ωστόσο δεν είναι να δημιουργήσει μικρούς συγγραφείς, αλλά να διαμορφώσει απαιτητικότερους και επαρκέστερους αναγνώστες μέσω της συγγραφής. Για να γίνει κανείς συγγραφέας άλλωστε πρέπει πριν από όλα να είναι αναγνώστης, ενώ η συγγραφή ως βιωματική δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τις λογοτεχνικές συμβάσεις και να αγαπήσουν τη γραφή. Σκοπός του δεύτερου αυτού εργαστηρίου είναι να ασκηθούν οι συμμετέχοντες στη σύνθεση ολοκληρωμένων κειμένων έχοντας όμως συγκεκριμένους περιορισμούς και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Θα βρείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη δομή και το περιεχόμενο κάθε συνάντησης.
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.



ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Η διδακτική αξιοποίηση στην τάξη του νέου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.
Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση, μιας συγγραφέα με πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας. Μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική αφήγηση βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την οποία προλογίζει η συγγραφέας-σταθμός για την παιδική και νεανική λογοτεχνία Άλκη Ζέη.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου και μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, αφού αφορά μια πολύ σημαντική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί αρκετά τόσο σε σχολικά εγχειρίδια όσο και στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση θίγει ένα άγνωστο στους περισσότερους περιστατικό που όχι μόνο έχει μεγάλη βαρύτητα ως πράξη αντίστασης, αλλά αναδεικνύει ευρύτερα τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος σε στιγμές κρίσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να συζητηθούν στην τάξη τα επιμέρους αξιακά ζητήματα που διατρέχουν το σύνολο του κειμένου: αναζήτηση ταυτότητας, διαφορετικότητα, εκφοβισμός, ενηλικίωση, φιλία, συνέχιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέπειες του πολέμου. Τέλος, πρόκειται για ένα κείμενο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας που θα συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο μιας καταξιωμένης συγγραφέα.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα συζητήσουν τον τρόπο ολοκληρωμένης διδακτικής προσέγγισης ενός έργου με πολυδιάστατη παιδαγωγική σημασία, ενώ θα εμπνευστούν ευρύτερα για το πώς μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να αξιοποιηθεί μέσα στην τάξη και να συμβάλει στη διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας βασικών μαθημάτων.
Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς.
Εισηγητές:
Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Συντονίζει η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά.
Παρεμβαίνει και σχολιάζει η συγγραφέας του βιβλίου Αγγελική Δαρλάση.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά του βιβλίου Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα(λιανική τιμή: 11,00 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εκπαιδευτική Ρομποτική με WeDo σε συνεργασία με το STEM Education (Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών)
Για παιδιά από 7 ετών
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016, 11 με 12 το πρωί
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα LEGO WeDo επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τα παιδιά κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από τον φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.
Μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή – κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving). Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες 2-3 μελών και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή:
• μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά και να υλοποιούν projects,
• ακολουθούν οδηγίες κατασκευής 2D σχεδίων για την κατασκευή ενός 3D μοντέλου,
• κατανοούν βιωματικά βασικές έννοιες της Φυσικής, χρησιμοποιώντας άξονες, γρανάζια, τροχαλίες κ.λπ.,
• μαθαίνουν να προγραμματίζουν αλγοριθμικά, με μια γραφική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία καθιστά προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 7 ετών),
• αποκτούν και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.
Το εργαστήρι διαρκεί 60 λεπτά και μπορεί να φιλοξενήσει έως 20 παιδιά.
Κόστος εργαστηρίου: 11 € για κάθε παιδί
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Μιμή η Νευρική δεν έχει νεύρα της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών
Η Μιμή είναι νευρική. Χάνει την ψυχραιμία της και... ουφ! κάνει τη ζωή της δύσκολη. Κι όχι μόνο τη δική της! Ίσως κάποιοι, κάποιοι σαν εμάς που είμαστε ειδικοί -ειδικοί στο να λύνουμε προβλήματα- μπορούμε να τη βοηθήσουμε, αν πρώτα την καταλάβουμε.
Ραντεβού στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Θα είναι και η Μιμή εκεί. Μην το ξεχάσετε. Είναι σοβαρό!
Μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος θα διερευνήσουμε τις αιτίες, αλλά και τη διαχείριση του συναισθήματος του θυμού.
Εμψυχώνει η θεατροπαιδαγωγός Ιουλία Πύρρου.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΛΟΓΩΝ [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ]


Αθανασοπούλου, Μαρία
Ταξίδι Εκλογών
ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14 x 21
ISBN: 960-446-113-4 • 8.00€
Ένα ταξίδι για τις Δημοτικές εκλογές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ʼ80 γίνεται οδοιπορικό μνήμης και αρχίζει η επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας.
Ένα μικρό κορίτσι και μία ηλικιωμένη γυναίκα, που οι συγκυρίες της ζωής τις έφεραν πολύ κοντά, βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι, κρίκο με κρίκο χτίζεται ανάμεσά τους μία ακατάλυτη σχέση. Μία σχέση που ίσως να νικάει ακόμη και τον θάνατο. Πώς αλλιώς να εξηγήσει η Μαργαρίτα αυτό το δώρο που της επιφύλαξε η τύχη έτσι όπως το αντίκρισε μέσα από τις αναρτημένες καταστάσεις με τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων στο Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας; Ένα ταξίδι αναψυχής στην παιδική της ηλικία, γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ʼ50, αποτέλεσε την αφετηρία γιʼ αυτήν τη μεγάλη συναισθηματική προσέγγιση. Ένα ταξίδι σε κάποια επαρχιακή κωμόπολη, σε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από τη σημερινή και σε μία χρονική περίοδο που οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες, καταιγιστικές και, σε μερικά σημεία τους, σκοτεινές. Όλα αυτά γέννησαν μέσα της την αμφισβήτηση και της έδωσαν τα στοιχεία και τα ερεθίσματα για να καλλιεργήσει τη δική της ματιά στον κόσμο.
Ζωοδόχου Πηγής 73, 10681 Αθήνα. Τηλ2103822251 - 2103815433 - 2103816661 - Fax: 2103815882email: info@govostis.gr

Νέο βιβλίο


Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016\
 
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ.
Κώστας Αναγνωστόπουλος
Τα δοκίμια του βιβλίου πραγματεύονται βασικές διαστάσεις της ορθολογικής και ανορθολογικής συμπεριφοράς, της φιλαλληλίας και της ιδιωφέλειας, των συναισθημάτων και της ψυχρής λογικής. Χάρη στο έργο σημαντικών, κλασικών και σύγχρονων, στοχαστών, όπως των Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέυναρντ Κέυνς, Άλμπερτ Χίρσμαν, Ντάνιελ Κάνεμαν, Γιόν Έλστερ, μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί πως αμφότεροι οι ισχυρισμοί ότι ο άνθρωπος είναι απολύτως ορθολογικό ον και ότι η συμπεριφορά του υπαγορεύεται αποκλειστικά από το ίδιον συμφέρον του είναι αβάσιμοι. Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκού χαρακτήρα ζητήματα, αλλά για θέματα που αφορούν τους πάντες, καθώς εντέλει έχουν να κάνουν με την ίδια την ανθρώπινη φύση και την αυτογνωσία μας, δεδομένου ότι αφορούν τόσο την οικονομική, κοινωνική και ηθική συμπεριφορά μας, όσο και τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων στα κοινωνικά συστήματα. Μείζον θέμα της εποχής αποτελούν οι διογκούμενες ανισότητες που ενισχύονται από τη μακροπρόθεσμα αναιμική οικονομική μεγέθυνση, όπως ανέδειξαν με το έργο τους πρόσφατα ο Τομά Πικετύ και o Ρόμπερτ Γκόρντον. Η μεγάλη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων δημιουργεί εξωφρενική συγκέντρωση εξουσίας με μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία. Όσοι αρνούνται να εγκλωβιστούν είτε σε έναν πρωτόγονο συντηρητισμό, είτε σε λίαν ριζοσπαστικούς πειραματισμούς που κατά κανόνα έχουν οδυνηρές συνέπειες, μπορούν εξίσου παθιασμένα με τους επαναστάτες ή τους αντιδραστικούς να επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση των κοινωνιών εξισορροπώντας αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. ISBN: 9789604586349
Τιμή: 13,00 €
Σελίδες: 192
Περισσότερα...

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για παιδιά στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


www.metaixmio.gr/polychoros

Ένα εργαστήρι οκτώ συναντήσεων για παιδιά 8-10 ετών
με την εκπαιδευτικό Άλκηστη Χρονάκη
Ημερομηνίες: Σάββατο 30 Ιανουαρίου, 13 και 27 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου, 2 και 16 Απριλίου, 14 και 28 Μαΐου 2016
Κόστος: 100 € για κάθε παιδί -85 € για αδέρφια- (και για τις οκτώ συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10:30 έως τις 12:00
Το εργαστήρι χρησιμοποιεί ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνική γραφή. Βασικός του στόχος ωστόσο δεν είναι να δημιουργήσει μικρούς συγγραφείς, αλλά να διαμορφώσει απαιτητικότερους και επαρκέστερους αναγνώστες μέσω της συγγραφής. Για να γίνει κανείς συγγραφέας άλλωστε πρέπει πριν από όλα να είναι αναγνώστης, ενώ η συγγραφή ως βιωματική δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τις λογοτεχνικές συμβάσεις και να αγαπήσουν τη γραφή. Σκοπός του δεύτερου αυτού εργαστηρίου είναι να ασκηθούν οι συμμετέχοντες στη σύνθεση ολοκληρωμένων κειμένων έχοντας όμως συγκεκριμένους περιορισμούς και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Αναλυτικά η δομή και το περιεχόμενο κάθε συνάντησης:
1η συνάντηση: Τρεις λέξεις
• Γνωριμία με τα παιδιά (παιχνίδια γνωριμίας)
• Σύντομη ανακεφαλαίωση όσων είπαμε στο προηγούμενο εργαστήρι
• Διαβάζουμε μια ιστορία και καλούμε τα παιδιά να επιλέξουν λέξεις περίεργες, που κάνουν εντύπωση, που τους είναι άγνωστες και με αυτές να συνθέσουν μια ιστορία.
2η συνάντηση: Τίτλος
• Δίνεται μια λίστα με ουσιαστικά, ρήματα, επίθετα, επιρρήματα τα οποία συνδυάζουν για να φτιάξουν προτάσεις.
• Χρησιμοποιούμε την πρόταση που έφτιαξαν ως τίτλο για να συνθέσουν μια ιστορία.
3η συνάντηση: Διαφορετική οπτική γωνία
• Ανάγνωση μιας ιστορίας και αναδιήγησή της από την οπτική γωνία κάποιου άλλου χαρακτήρα
4η συνάντηση: Ένα νέο κεφάλαιο
• Ανάγνωση ενός κεφαλαίου από το βιβλίο Ο Σιγανός που μιλάει με τα πράγματα
• Σύνθεση μιας ιστορίας όπου ο Σιγανός συναντά κάποιο άλλο αντικείμενο που του μιλά.
5η συνάντηση: Παραμύθια
• Συζήτηση για τα παραμύθια που γνωρίζουν, ανάγνωση κάποιων παραμυθιών
• Σύνθεση μιας ιστορίας όπου δύο ήρωες από διαφορετικά παραμύθια συναντιούνται.
6η συνάντηση: Λίμερικ
• Διαβάζουμε μερικά ποιήματα λίμερικ, συζητάμε για αυτά και τα παιδιά γράφουν μερικά δικά τους τα οποία και διαβάζουμε.
7η συνάντηση: Αυτόματη γραφή
Η τεχνική της αυτόματης γραφής μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ελκυστική για τα παιδιά, καθώς δεν έχει πολλούς περιορισμούς και αφήνει τη φαντασία τους ανεμπόδιστη.
• Παρουσίαση ορισμένων παραδειγμάτων και παραγωγή δικών τους.
8η συνάντηση: Επιμέλεια κειμένου
• Στην τελευταία συνάντηση ξαναδιαβάζουμε και μελετάμε τα κείμενα των παιδιών για να δούμε πώς μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Μιλάμε λοιπόν για τις δυνατότητες που έχουν να αλλάξουν το ύφος, ή/και τη σύνταξη μιας ιστορίας, να εμπλουτίσουν τη γλώσσα και το λεξιλόγιο του κειμένου, να εκφράσουν το ίδιο πράγμα χρησιμοποιώντας διαφορετική αφηγηματική τεχνική.
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
Η Άλκηστη Χρονάκη μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο θεματικό πεδίο «Διδακτική της Λογοτεχνίας» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με θέμα Η Συμβολή της Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων στη Διαμόρφωση της Υποκειμενικότητας των Εφήβων. Στο πλαίσιο της διατριβής και για τις ανάγκες της έρευνας, οργάνωσε και λειτούργησε λέσχες ανάγνωσης παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και ΙΕΚ ως καθηγήτρια Αγγλικών, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα που υλοποιούσε και ως μεταφράστρια. Παράλληλα, από το 1998 μέχρι το 2003 αρθρογραφούσε στο λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Από το 2006 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικών.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στην αίθουσα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ (1ος όροφος, Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας). Οδηγίες για εύκολη πρόσβαση στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα βρείτεΕΔΩ.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, να σερφάρουν στο Internet (και ασύρματο – Wi-Fi) ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη κάθε συνάντησης.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στο e-mail: polychoros@metaixmio.grσημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Διαβάστε στα ανανεωμένα και αποκαλυπτικά «Επίκαιρα»:ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ ΘΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Διαβάστε στα ανανεωμένα και αποκαλυπτικά «Επίκαιρα»:

Αποκλειστικές προ-δημοσιεύσεις μόνο στα epikaira.gr
ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ ΘΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
- Αποκλειστικό: 500 εκατ. ευρώ ξεχασμένα στο τελωνείο του Πειραιά
- Γιατί η διαπλοκή χτυπάει τον Σπίρτζη
- ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ: Ελέγχονται σε βάθος 1.300.000 ΑΦΜ
- Μιντιάρχες και συμφέροντα χρησιμοποιούν «αγρότες» και «γραβατωμένους» για να ρίξουν την κυβέρνηση
Διαβάστε ακόμη στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ:

Σιγοσβήνει το άστρο της Μέρκελ
Απρόβλεπτες οι εξελίξεις εντός και εκτός Γερμανίας
Μνημόνιο και Προσφυγικό: Η διπλή θηλειά σφίγγει όλο και πιο πολύ
Παγιδευμένοι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και διεθνές κραχ οι βαρόνοι
Ο πόλεμος που εξαπολύει η κυβέρνηση και η παγκόσμια κρίση δυσκολεύουν τα οικονομικά συμφέροντα
Ο Μητσοτάκης συγκρούεται με τον Τσίπρα - Αλλάζει τη ΝΔ
Τα «θέλω» του ΔΝΤ
Η «αυτοκτονία» προηγήθηκε της «δολοφονίας»...
Τα λάθη του αγροτικού κόσμου που, σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά μέτρα, τον οδηγούν στον αφανισμό
Σ. Λαβρόφ: Ανήθικο να ζητάς βοήθεια και να αγνοείς τα συμφέροντα εκείνου στον οποίο απευθύνεσαι
Αμερικανικές εκλογές: Η μάχη αρχίζει
Προκριματικές στην Αϊόβα - Κάρσον εναντίον Τραμπ και Σάντερς εναντίον Κλίντον
Σεξουαλική παρενόχληση - Η κρυφή απειλή
Το 43% των Ελληνίδων την έχει βιώσει
Περισσότερα θέματα, αποκαλύψεις και αναλύσεις
στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν.
Και...
Για την καθημερινή σας, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση,εμπιστευτείτε τα www.epikaira.gr

Θεσσαλονίκη: Τα πιο μοντέρνα και νεανικά στέκια της

Θεσσαλονίκη: Τα πιο μοντέρνα και νεανικά στέκια της.

Προγνωστικοί Χάρτες Ανέμων επιφανείας