Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Το άλυτο ζήτημα των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Le Monde Diplomatique
Του ERIC PAUL MEYER Αντιπρoέδρου του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Inalco)
Αν και οι μαχητές των Τίγρεων για την Απελευθέρωση του Εελάμ Ταμίλ (LTTE) χρησιμοποιούν ως ομήρους τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα, η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί πολύ καλύτερες μεθόδους, όπως αποδεικνύεται από τη χειραγώγηση των ανακρίσεων για τη δολοφονία δεκαεπτά μελών της οργάνωσης Δράση Ενάντια στην Πείνα, τον Αύγουστο του 2006 (1).
Ενισχυμένη από τις στρατιωτικές νίκες που έχει επιτύχει από τις αρχές του 2009 η μεγάλη επίθεση των ενόπλων δυνάμεών της, η κυβέρνηση του Κολόμπο ελπίζει ότι θα ξεμπερδέψει οριστικά με τους Τίγρεις Ταμίλ κι ενδεχομένως και με ολόκληρη τη μειονότητα των Ταμίλ.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Complete unknown Κωνσταντίνος Τζούμας ISBN: 978-960-03-4920-7 Τιμή: 22,00 € Το Μανχάτταν είναι όπως στις ταινίες και στα μυθιστορήματα: οικείο και ταυτόχρονα διαφορετικό σε σπίτια, φύλα, ρόλους...
Έχεις την αίσθηση ότι εδώ κάτι μπορεί να γίνει και με την περίπτωσή σου.
Μαθαίνεις να μιλάς κατευθείαν, χωρίς τις μακροσκελείς εισαγωγές και τις απολογητικές αγιοποιήσεις της Ευρώπης.
Mπορείς να είσαι και παιδιάστικος, και γελοίος, και σοβαρός, και πολύ έξυπνος.
Εδώ όλα φαίνεται να επιτρέπονται εκτός από τη βλακεία, την έλλειψη στυλ ή το να κάνεις κάτι με μισή καρδιά, όπως διάβασα κάπου...
Εδώ επιβιώνεις χωρίς να το κάνεις θέμα. Οι ιδιαιτερότητές σου δεν διαφέρουν και πολύ από των άλλων.
Των χιλιάδων άλλων.
Αποκτάς το δικαίωμα στην αδιαφορία επιτέλους. Κι αυτή η ανωνυμία, τόσο ερωτική, να παίζεις όποιο ρόλο επιθυμείς, όπως στις μεταμορφώσεις της ελληνικής μυθολογίας...
Τι δώρο!
Να είσαι εντελώς άγνωστος.
Ή, για να γίνω κατανοητός, a complete unknown... Όταν κρεμάσουν τις όμορφες Μάνος Τσιλιμίδης ISBN: 978-960-03-4901-6 Τιμή: 9,00 € Η Βενετία είναι γυναίκα· δεν είναι πόλη.
Μια θεατρίνα που ξεκίνησε πριν από χρόνια το ταξίδι της στο καμιόνι ενός μπουλουκιού. Τώρα ζει μακριά απ' τους θεατές, αλλά στο μπαλκονάκι της έχει μια χελιδονοφωλιά και στο λουτρό της φιλοξενεί έναν τραυματισμένο σκαντζόχοιρο.
Πιστεύει ότι τα πολύχρωμα φώτα έχουν θεραπευτική ισχύ, όπως οι ασπιρίνες.
Κάποτε, λένε, κούμπωσε το παλτό της βιαστικά, σα να φοβήθηκε πως θα έκλειναν ερμητικά οι κουμπότρυπες και δε θα μπορούσε πλέον να σκεπάσει τόση γύμνια.
Ήταν τότε που αγαπούσε τον Φελίτς, που είχε πατέρα Ελβετό και μητέρα απ' τη Σάμο.
Αυτός της είχε πει ότι μια φορά κι έναν καιρό τα αστέρια ήταν τόσο κοντά στη γη, που τα γλείφανε οι αγελάδες των Άλπεων.
Τα χρόνια πέρασαν όμως κι έφτασε μια παράξενη νύχτα.
Η νύχτα που η Βενετία αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει σε μια διαφορετική παράσταση, χτυπώντας η ίδια το κουδούνι της έναρξης.
Βγήκε λοιπόν στη σκηνή, σήκωσε το ακουστικό και τηλεφώνησε.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Ξένος γινόταν ο τυχερός ακροατής της ιστορίας της.
Πιο τυχερός κι από εκείνη που την έζησε ή από εκείνους που ευτύχησαν να τη διαβάσουν... ΞENH ΛOΓOTEXNIA / EIKOΣTOΣ AIΩNAΣΟ αιδεσιμότατος Φάουστ Ταντέους Μιτσίνσκι ISBN: 978-960-03-4896-5 Τιμή: 18,00 € Ένας νεαρός επαναστάτης, ο Πέτρος, εξορίζεται από τις τσαρικές αρχές στις εσχατιές της πολωνικής γης.
Παραμονή Χριστουγέννων η κουστωδία με τους χωροφύλακες φτάνει σε μια κωμόπολη χαμένη στο χιόνι και φιλοξενείται στο σπίτι ενός παράξενου κληρικού.
Στη διάρκεια αυτής της μακριάς νύχτας, ο αιδεσιμότατος Φάουστ και η ψυχοκόρη του Ιμογένη θα μυήσουν τον Πέτρο στα μυστήρια του υπερφυσικού, μέσα από τις πιο ζοφερές ιστορίες της ζωής τους.
Κι όταν το χάραμα ο νεαρός θ' αντικρίσει ανόθευτη την άγρια ομορφιά ενός κόσμου πέρα από την ανθρώπινη συνείδηση, τα σκοτάδια του στοχασμού του θα διαλυθούν και μια καινούργια ζωή θα ανοιχτεί εμπρός του, ενώ οι πρώτες κανονιές του πολέμου που θα σαρώσει την Ευρώπη θα αντιβουίζουν απόμακρα. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της κλασικής πολωνικής λογοτεχνίας, ένα μυθιστόρημα αλλόκοτο και γοητευτικό, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά. ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Κάτι έχω να σας πω Χανίφ Κιουρέισι ISBN: 978-960-03-4867-5 Τιμή: 20,00 € Το Κάτι έχω να σας πω παρακολουθεί την πορεία ενός επιτυχημένου ψυχαναλυτή που, στις αρχές του βιβλίου, συλλογίζεται τα χρόνια της ενηλικίωσής του στα προάστια του Λονδίνου, τη δεκαετία του 1970, τον πρώτο του έρωτα (σχέση που εξακολουθεί να τον στοιχειώνει) και μία βάναυση πράξη βίας από την οποία δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει.
Το μυθιστόρημα καταγράφει με εξαιρετικό τρόπο την αίσθηση σεξουαλικής ελευθερίας και την ευφορία της κουλτούρας των ναρκωτικών εκείνης της δεκαετίας - όπως και τη βίαιη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου.
Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αποτελούν παραστατικό φόντο στα δραματικά γεγονότα που θα συμβούν τριάντα χρόνια αργότερα καθώς οι πρωταγωνιστές αντιμετωπίζουν τη φθορά της μέσης ηλικίας, με τα νεανικά τους τραύματα να μην έχουν επουλωθεί.
Κάποιες στιγμές κωμικό, κάποιες άλλες επίπονα τρυφερό, το μυθιστόρημα ασχολείται με τις σχέσεις αντρών και γυναικών, γονέων και παιδιών.
Με ακλόνητη επιδεξιότητα ο Κιουρέισι έχει δημιουργήσει μια αξιομνημόνευτη ομάδα αναγνωρίσιμων χαρακτήρων, που όλοι τους παλεύουν με τα όριά τους ως ανθρώπινα όντα, κυνηγημένοι από το παρελθόν, ώσπου βρίσκουν την εσωτερική δύναμη να συγχωρήσουν - τον εαυτό τους κυρίως. Με άλλη ματιά Κρίστα Βολφ ISBN: 978-960-03-4919-1 Τιμή: 10,00 € Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών η Κρίστα Βολφ περνάει ένα μεγάλο διάστημα στο Λος Άντζελες.
Από τη Δύση πια, από έναν κόσμο τόσο μακρινό, κοιτάζει πίσω, κοιτάζει τη ζωή που έζησε στην Ανατολική Γερμανία μέχρι την πτώση του Τείχους «με άλλη ματιά», ανακαλεί μνήμες που σφράγισαν τη ζωή της και ρουφάει με όλες της τις αισθήσεις το καινούργιο της περιβάλλον, τους ανθρώπους, τα τοπία στην άκρη του Ειρηνικού, τη ζωή στην Καλιφόρνια - την πόλη όπου έζησαν αυτοεξόριστοι ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Τόμας Μαν και τόσοι άλλοι. Ξεκινώντας από προσωπικές της εμπειρίες, από την αρρώστια, τον πόνο, τη συμβίωση, το γάμο, καταλήγει στην καθολικότητα του ανθρώπινου βιώματος.
Ανατρέχει στην παιδική της ηλικία, θυμάται τα πρότυπα των νεανικών της χρόνων, περιγράφει την εμπειρία μιας χειρουργικής επέμβασης δοκιμάζοντας φαινομενικά εξ ανάγκης νέους τρόπους γραφής, φτάνει να ανακρίνει σχεδόν τον ίδιο της τον εαυτό με έναν τρόπο ανυπόκριτο και ανοιχτό, μιλάει για τη σχέση της με τον Γκέρχαρντ Βολφ και για το γάμο της, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοφτερή της ματιά για όσα συμβαίνουν γύρω της, για τον Πόλεμο του Κόλπου, για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, για την εισβολή στο Αφγανιστάν. ΑΝAΣTOXAΣMOΣ
Η πολιτική μετράει Τζέρι Στόκερ ISBN: 978-960-03-4838-5 Τιμή: 25,00 € Στο σημαντικό νέο του βιβλίο ο Τζέρι Στόκερ υποστηρίζει ότι η πολιτική μετράει για τη δημοκρατία και εξηγεί γιατί περνάει κρίση.
Ο συγγραφέας δείχνει ότι η αδυναμία της δημοκρατικής πολιτικής δεν οφείλεται στο ότι οι πολιτικοί είναι πιο διεφθαρμένοι ή πιο παραδόπιστοι απ' ό,τι παλιότερα ούτε στο ότι οι πολίτες είναι πιο αδιάφοροι απέναντι στη δημοκρατία.
Βαθιές αλλαγές στις κοινωνίες μας, όπως η επικράτηση του ατομισμού και του καταναλωτισμού, η άνοδος της εξειδίκευσης και του επαγγελματισμού, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και η παγκοσμιοποίηση των κύριων προβλημάτων, η κατάρρευση του σεβασμού και ο ρόλος που παίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην καλλιέργεια του κυνισμού έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα το έργο της διακυβέρνησης και της πολιτικής καθοδήγησης. Η πολιτική έχει δυσκολίες επειδή, όπως κάθε άλλη συγκεντρωτική συλλογική μορφή λήψης αποφάσεων, απαιτεί συμβιβασμούς μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων, είναι ευάλωτη σε επικοινωνιακές αποτυχίες και συχνά παράγει ασαφείς και αβέβαιες εκβάσεις.
Όμως, είναι απαραίτητη.
Διότι χωρίς δημοκρατία και πολιτική οι λύσεις στα προβλήματα δεν θα είναι λύσεις.
Στο βιβλίο αυτό προτείνονται λύσεις και αποδίδεται εκ νέου το νόημα στην πολιτική και την πολιτική πράξη. «Μια εντυπωσιακή επισκόπηση της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας για τη δημοκρατική πολιτική σ' όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, η οποία προσφέρει μια διορατική ανάλυση για τις βαθύτερες αιτίες της.
Το προκλητικό κεντρικό επιχείρημα του Tζέρι Στόκερ -ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι η αποξένωση από τη δημοκρατία, αλλά η αφελής αντιμετώπιση της πολιτικής αυτής καθ' αυτήν- προσελκύει την προσοχή οποιουδήποτε ανησυχεί για το μέλλον της πολιτικής ζωής.
Το συμπέρασμά του ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα "πολιτική για ερασιτέχνες" είναι η ενδεδειγμένη πρόκληση προς όλους μας». Ρόμπερτ Πάτναμ, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ «Ευανάγνωστο, ενημερωτικό και διορατικό...
Ο Tζέρι Στόκερ διαλύει πολλές παρανοήσεις για το τι είναι, αλλά και τι θα έπρεπε να είναι, η πολιτική.
Ο νηφάλιος σκεπτικισμός του, στηριγμένος στην προσεκτική μελέτη μιας ευρείας γκάμας τεκμηρίων, προσφέρει μια πολύτιμη εναλλακτική ερμηνεία έναντι του αδυσώπητου αρνητισμού και του κυνισμού ως προς την πολιτική που διοχετεύουν πολλά μέσα ενημέρωσης. Με ενάργεια και πειστικότητα δείχνει γιατί η πολιτική μετράει και πώς μπορεί να γίνει ξανά κτήμα των πολιτών».
Άντριου Γκαμπλ, Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Οι έφηβοι και το Internet Γιάννης Κατερέλος, Πολυδεύκης Παπαδόπουλος ISBN: 978-960-03-4900-9 Τιμή: 20,00 € Η χρήση του Internet αποτελεί πρόκληση στη σύγχρονη εποχή, καθώς θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία με διευρυμένη ανεκτικότητα και δυνατότητα ιδεολογικής τοποθέτησης, αναπόσπαστο κομμάτι του «παγκόσμιου» πολίτη με απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.
Οι νέοι άνθρωποι, και ειδικότερα οι ανήλικοι, αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικιακή ζώνη, όπου αναζητείται μια ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργική αλλά και ταυτόχρονα ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) διεξήγαγε δέσμη ερευνών κατά το (σχολικό) έτος 2006-2007 σε πανελλαδική κλίμακα, με κύριους ερευνητικούς άξονες τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του Internet από εφήβους.
Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρώτη καταγραφή του κοινωνικού αυτού φαινομένου όσον αφορά τις γνώμες, τις στάσεις και τις συνήθειες των μαθητών/μαθητριών των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας, ενώ καταγράφηκαν οι απόψεις 12 φορέων και υπηρεσιών της χώρας που έχουν άμεση σχέση με το πώς οι νέοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. ΣΚΕΨH, XPONOΣ KAI ΔHMIOYPΓOI Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας Κάρολος Κουν ISBN: 978-960-03-1010-8 Τιμή: 15,00 € ΒΙΒΛΙΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΗ καθημερινή ζωή στο ψυχιατρείο Χάρης Ασημόπουλος ISBN: 978-960-03-4898-9 Τιμή: 20,00 € Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή στο ψυχιατρείο, στον ψυχιατρικό ιδρυματισμό και στην ψυχιατρική ιδρυματική κακοποίηση.
Στις σελίδες του περιγράφεται ο κόσμος της καθημερινής ζωής εβδομήντα οκτώ ανδρών ψυχικά ασθενών, κλεισμένων σε μία πτέρυγα ενός ψυχιατρείου της Ελλάδας.
Είναι μια συλλογή από τη φωνή, τις μαρτυρίες και τις ιστορίες των ψυχικά ασθενών και των μελών του προσωπικού της ψυχιατρικής πτέρυγας, καθώς και από γεγονότα της καθημερινής τους συνύπαρξης.
Ο συγγραφέας συγκέντρωσε το υλικό αυτό συμμετέχοντας στην ψυχιατρική πτέρυγα και παρατηρώντας τη ζωή αυτών των ανθρώπων επί οκτώ μήνες.
Το ψυχιατρείο, το οποίο είναι ο σκληρός πυρήνας του ψυχιατρικού συστήματος, διαπιστώνεται ότι λειτουργεί σε τραγικές, ακραία ιδρυματικές συνθήκες.
Όπως αναλύεται στο βιβλίο, αυτό είναι το αποτέλεσμα μηχανισμών που συγκροτούν την καθημερινή ζωή στο ψυχιατρείο: του ψυχοκοινωνικού, του ιδεολογικού και της βίας.
Ο ψυχιατρικός ιδρυματισμός αποδεικνύεται ότι είναι φαινόμενο το οποίο ταυτίζεται με την κακοποίηση, ενώ το ψυχιατρείο αποτελεί έναν αναχρονιστικό κοινωνικό θεσμό και ταυτόχρονα μια σύγχρονη μορφή βαρβαρότητας. ΣΥΓXPONH BIBΛIOΘHKH ΓIA THN ΨYXANAΛYΣH KAI ΨYXANAΛYTIKH ΨYXOΘEPAΠEIA
Η αυτογνωσία από ψυχαναλυτική θεώρηση και οι ανθρώπινες σχέσεις Ίσκα Σάλτζμπεργκερ-Oυίτενμπεργκ ISBN: 978-960-03-4922-1 Τιμή: 15,00 € H Mέλανυ Kλάιν με το έργο της συνέβαλε σημαντικότατα στη διαμόρφωση μιας νέας οπτικής σχετικά με την ανθρώπινη ανάπτυξη και προσωπικότητα.
H Ίσκα Σάλτζμπεργκερ-Oυίτενμπεργκ μας παρουσιάζει, μέσα από θεωρητικές αναφορές αλλά και αναφορές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τους τρόπους με τους οποίους οι βασικές ιδέες και θεωρίες της Mέλανυ Kλάιν διαφωτίζουν την πρακτική της Kοινωνικής Eργασίας με άτομα.
Oι θεωρίες αυτές είναι συχνά περίπλοκες και διαφιλονικούμενες.
Ωστόσο αυτή η περιεκτική και ευκρινής περιγραφή της κλαϊνικής προσέγγισης θα βοηθήσει τους κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες να κρίνουν μόνοι τους τη σχέση ανάμεσα στην κλαϊνική προσέγγιση και την Kοινωνική Eργασία. «Ένα βιβλίο καλά τεκμηριωμένο ως προς την ψυχολογική δομή του ανθρώπου και τα συνηθισμένα ανθρώπινα διλήμματα, με χρήσιμες αναφορές για περαιτέρω μελέτη.
H Ίσκα Σάλτζμπεργκερ-Oυίτενμπεργκ προσφέρει άφθονο πληροφοριακό υλικό μ' έναν τρόπο γεμάτο φαντασία.
H αντιπαράθεση της θεωρίας με τα κλινικά παραδείγματα δημιουργεί ζωηρές εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο μπορεί κανείς συνεχώς να ανατρέχει». Social Work Today Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78
Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530 Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77
Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη - Ενημέρωση

Oι προτάσεις της Μουσικής Βιβλιοθήκης για αυτόν το μήνα: Επιλογή του μήνα Σεμινάρια μουσικής βιβλιογραφίας και χρήσης υπηρεσιών Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει για τρίτη φορά κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με στόχο την εξοικείωση με τις υπηρεσίες της και την αξιοποίηση της υπάρχουσας μουσικής βιβλιογραφίας, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν κατά την περίοδο Απρίλιος-Μάιος 2009.
Πληροφορίες και εγγραφές στην γραμματεία και την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης. Νέα Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες Με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, επιστημονικό πνεύμα και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27-29 Μαρτίου το Συνέδριο «Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες» που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη. Διαβάστε περισσότερα Βράβευση της Βιβλιοθήκης από το Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας Στις 31 Μαρτίου 2009 σε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η Ελληνική Ψηφιακή Πολιτιστική Δημιουργία που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, με πόρους του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ’ ΚΠΣ), βραβεύτηκαν ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η Βιβλιοθήκη.
Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Καθ. κ. Βασίλης Ασημακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θ. Δραβίλλας προλόγισαν και παρουσίασαν την εκδήλωση.
Οι 30 φορείς, από τους 59 που είχαν ήδη επιλεγεί, που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του «θεσμού της Αριστείας» της Ψηφιακής Στρατηγικής, διακρίθηκαν για την επιτυχή υλοποίηση των έργων ψηφιακού πολιτισμού που είχαν αναλάβει. Τα δύο ψηφιακά έργα της Βιβλιοθήκης τα οποία βραβεύτηκαν, διατίθενται ήδη στο διαδίκτυο και είναι τα: «Digma: Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας τεκμηρίωσης και προβολής της ελληνικής μουσικής»(http://digma.mmb.org.gr) και«Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το Αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη» (http://mikis.mmb.org.gr) Κλειστή η Βιβλιοθήκη Η Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή για τις γιορτές του Πάσχα από τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα 21 Απριλίου. Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων Διαβάστε τις παρουσιάσεις επιλεγμένων νέων τίτλων της Βιβλιοθήκης:Το ελαφρό μουσικό θέατρο στη μεσοπολεμική Αθήνα.
Α’ Τα γεγονότα και τα ζητήματα.
Αθήνα: Καστανιώτης, 2008.>>
Disalle, Robert. Understanding Space-Time: The Philosophical Development of Physics from Newton to Einstein. Cambridge: Cambridge University Press, 2008. >> Οι Ερωτήσεις σας Διαβάστε τις δικές σας ερωτήσεις και τις απαντήσεις που σας στέλνουμε:"
Ενδιαφέρουσες Ιστοσελίδες Νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο Choral Scholar "Κυκλοφόρησε" στο διαδίκτυο το πρώτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Choral Scholar, το οποίο παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους για τη χορωδιακή μουσική. Παρέχονται πλήρη κείμενα των εκτενών άρθρων του περιοδικού, δυνατότητα σχολιασμού τους και οδηγίες για υποβολή νέων άρθρων σε μελλοντικά τεύχη.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα
Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής
Έτος:2007 Σχήμα:21x29 Σελίδες:32 Εξώφυλλο:Σκληρό ISBN:978-960-6638-34-3
Μια χιουμοριστική ιστορία με ένα αυγό που είχε την ατυχία να γεννηθεί λίγες μέρες πριν από το Πάσχα
Ξεσήκωσε τον κόσμο απ' τις φωνές του και θα έκανε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει αυτό που απεχθανόταν... το κόκκινο χρώμα!
Ναι, καλά διαβάσατε, δεν ήθελε με τίποτα να το βάψουν κόκκινο!
Προτιμούσε να το κάνουν ομελέτα ή αυγολέμονο, αρκεί να μην το βάψουν κόκκινο.
Τι λέτε να έγινε;
Έξοχη όπως πάντα η εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το χιουμοριστικό κείμενο και το κάνει ακόμη πιο διασκεδαστικό στο παιδί.
Ο μικρός Ανρί και το λευκό αρνί
Συγγραφέας:Μαριλένα Καββαδά
Εικονογράφος: Μιχάλης Κασάπης
Έτος:2007 Σχήμα:21x29 Σελίδες:32 Εξώφυλλο: Σκληρό ISBN:978-960-6638-35-0
Ο μικρός Ανρί και το λευκό αρνί είναι οι ήρωες μιας περιπετειώδους ιστορίας γεμάτης μηνύματα για τη φιλία, τον αλτρουισμό, την ελευθερία, την εμπιστοσύνη, την καιροσκοπία, την αλήθεια και το ψέμα.
Δηλαδή για την ίδια τη ζωή!
Μα πάνω απ' όλα, ο μικρός Ανρί και το λευκό αρνί είναι οι αξιαγάπητοι ήρωες μιας ιστορίας που με έμμεσο τρόπο παρακινεί τα παιδιά να είναι ολοένα και πιο προσεχτικά προκειμένου να αυτοπροστατεύονται από τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα όταν βρίσκονται μακριά απ' όσους τα αγαπούν αληθινά.
Έτσι ώστε, κάποια μέρα να μειωθεί στο ελάχιστο, να εκμηδενιστεί, ο αριθμός των παιδικών εξαφανίσεων!
Μια ιστορία περιπετειώδης και παιχνιδιάρικη μ' ένα αρνί που έκανε τα πάντα προκειμένου να μην φαγωθεί το Πάσχα

Εκατό οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Τραυματίες τρεις Έλληνες φοιτητές-ένας εγκλωβισμένος Εκατό οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία
Στους 100 έχουν φτάσει οι νεκροί, εκ των οποίων πολλά είναι παιδιά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία, την πόλη Λ’ Ακουίλα, στο κέντρο της οροσειράς των Αμπρούτσι και την πρωτεύουσα Ρώμη.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους για επιπλέον θύματα στην ιστορική πόλη Λ' Ακουίλα, των 60.000 κατοίκων, ενώ κάτω από τα ερείπια υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι.
Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και χιλιάδες είναι οι άστεγοι μετά την πρώτη αποτίμηση των ζημιών του φονικού σεισμού στη γειτονική χώρα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥPOST MEDIA MAGAZINE

Τουλάχιστον 40 νεκροί από το φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Ιταλία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Μια Ελληνίδα φοιτήτρια τραυματισμένη - επιχείρηση απεγκλωβισμού για τον αδερφό της Τουλάχιστον 40 νεκροί από το φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Ιταλία
Στους 40 έχουν φτάσει οι νεκροί, εκ των οποίων πέντε παιδιά, από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νύχτα την κεντρική Ιταλία, την πόλη Λ’ Ακουίλα, στο κέντρο της οροσειράς των Αμπρούτσι και την πρωτεύουσα Ρώμη.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους για επιπλέον θύματα στην ιστορική πόλη Λ' Ακουίλα, των 60.000 κατοίκων, ενώ κάτω από τα ερείπια υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι και πολλοί τραυματίες.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Λ’ Ακουίλα, στο κέντρο της οροσειράς των Αμπρούτσι, σε απόσταση 85 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας, ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 04.30 (ώρα Ελλάδας). «Τα θύματα θα είναι πολλά.
Το ίδιο και οι τραυματίες», τόνισε ο Γκουίντο Μπερτολάζο, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να μείνουν άστεγοι αφού χιλιάδες σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές», τόνισε ο Αγκοστίνο Μιότζο, αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και κάποια άλλα κατέρρευσαν. Χιλιάδες άνθρωποι στη Λ' Ακουίλα βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι.
Οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στους δρόμους από το φόβο μετασεισμών, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική αστυνομία
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Πεσκάρα, η οποία βρίσκεται στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με την πρωτεύουσα, στα παράλια της Αδριατικής και σ’ όλη την οροσειρά των Αμπρούτσι. Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ, αν και αρχικά τον είχε υπολογίσει 6,7. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα τμήμα από την φοιτητική εστία στην οδό ΧΧ Σετέμπρε στην Λ' Ακουϊλα κατέρρευσε, ενώ εικάζεται πως μέσα στον κοιτώνα βρίσκονταν αρκετοί φοιτητές.
Οι κάτοικοι της πόλης διανυκτέρευσαν στους δρόμους, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Κυριακής, σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή της Ραβένας, στη βόρειο Ιταλία, χωρίς να προκληθούν θύματα, ή ζημιές.
Το επίκεντρο του σεισμού αυτού εντοπίζεται στην περιοχή της Εμίλια - Ρομάνια και είχε μεγάλο εστιακό βάθος 28 χλμ.
Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, ιδίως στην γειτονική περιοχή των Μάρκε, πιο νότια στις ακτές της Αδριατικής.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για το ενδεχόμενο αποστολής βοήθειας εφόσον ζητηθεί από την Ιταλία.

Το μεγάλο παζάρι Καραμανλή... Παυλίδη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣενάρια - θρίλερ με Παυλίδη Τον πιέζουν να παραιτηθεί για να αποφύγει η Ν.Δ. τις πρόωρες εκλογές ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Γιάννης Λ. Πολίτης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο παζάρι του Πρωθυπουργού, κορυφαίων υπουργών και κομματικών στελεχών με τον Αρ. Παυλίδη, σε μια προσπάθεια της Ν. Δ. να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές στη χειρότερη στιγμή της.
Και αυτό γιατί όλοι στην κυβέρνηση και στο κόμμα θεωρούν βέβαιο ότι η εκλογική αναμέτρηση μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα θα οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ σε άνετη νίκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS Ποίος η Ποιοί... Σάββατο, 4 Απριλίου 2009 Μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε το γράμμα μου σε κάποιους, αναγκάζομαι παίρνοντας πάλι όλη την ευθύνη να φθάσω μέχρι το κόκκαλο. Κατ’αρχάς είναι πολύ άδικο για μένα να μαθαίνω, ότι κάποιοι υποψιάζονται πως κάποιοι καλοθελητές με έβαλαν να τα λέω αυτά. Γνωρίζουμε όλοι οι ομογενείς τις κόντρες, μέσα από τον τύπο, τού πρώην προέδρου τής Παν-Ποντιακής Αμερικής και Καναδά με τον ημέτερο από Καναδά. Οι κόντρες τους πήραν μεγάλη έκταση δυστυχώς πρόπερσυ, μέσα από τα ραδιόφωνα και από τις δυο εφημερίδες, τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία. Για να γίνω κατανοητή δεν έχω σκοπό να παίξω κανενός το παιχνίδι. Απλά αναλύω τα γεγονότα σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν εδώ. Απλά, στο προηγούμενο γράμμα μου επικαλέσθηκα το «Ποίος η Ποιοί» γιατί απλά όλοι γνωρίζουμε, ότι ο «ποιος» δεν είναι ο κανένας, αλλά ο μεγάλος επιχειρηματίας Τζόν Κατσιματίδης, ένας από τους 50 πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής, ο οποίος έχει εξαγοράσει εδώ και δύο χρόνια την παρέλαση, και μας έχει βάλει να στεκόμαστε όρθιοι με το ένα πόδι. Απλά ο μεγιστάνας που δεν είναι Ποντιακής καταγωγής, μη σας μπερδέψει η κατάληξη του ονόματός του, από τη Νίσσυρο είναι οι ρίζες του, θα βάλει υποψηφιότητα για Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και κάνει διαφήμηση, πληρώνοντας στη κυριολεξία την παρέλαση. Αυτός πληρώνει και το κανάλι 9 να μας διαφημίσει και όπως καταλαβαίνετε ο άνθρωπος αυτός δεν ενδιαφέρεται για τα Εθνικά θέματα, γιατί μόνο κακό μπορεί να τού κάνουν, αφού θέλει οι ψηφοφόροι του να είναι όλοι οι Νεοϋρκέζοι. Παρόλο λοιπόν που όλος ο λαός μαζί και οι Πόντιοι ενθουσιαστήκαμε, όταν για ένα μήνα μας υποσχόντουσαν για θέμα τής παρέλασης την «Γενοκτονία τών Ποντίων» τελικά επεκράτησε μετά από αυτό το ξεπούλημα τού Ποντιακού Ελληνισμού το θέμα της Αρχιεπισκοπής, Ελλάς 9000 χρόνια πολιτισμός κλπ. Εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Οι Πόντιοι δεν μίλησαν. Τους έκλεισαν το στόμα. Απλά τους υποσχέθηκαν, ότι το άρμα τους θα παρελάσει πρώτο. Όμως, δεν μας επιτρέπεται να βγάλουμε εμείς οι άλλοι που θα είμαστε έξω από τη παρέλαση, και οι άλλοι που θα συμπαρελαύνουν, συνθήματα για τη Γενοκτονία, γιατί θα θεωρηθούν παράτυπα. Για παράδειγμα, αν εγώ που παρελαύνω με τούς Αθηναίους, έχω ταμπέλλες για τη Γενοκτονία, δεν θα μπορέσω να παρελάσω ή θα πρέπει να σκοτωθώ με τη πρόεδρο για να επικρατήσει η αμαρτωλή και τρομοκρατική πράξη μου, να κάνω κάτι που δεν το έχει αποφασίσει σύσσωμη η Ομοσπονδία. Επίσης το κανάλι 9 που θα προβάλει την παρέλαση μας απαγόρευσε να μιλήσουμε για τη Γενοκτονία, και το λεύκωμα της παρέλασης θα είναι αφιερωμένο, για άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, και όχι για τη Γενοκτονία. Επίσης όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα είναι γύρω από τη Γενοκτονία τών Ποντίων αλλά γύρω από την Ελληνική γλώσσα. Εδώ είναι το θέμα οξύμωρο, αφού οι Αρχιεπισκοπή σιγά- σιγά κλείνει όλα τα ελληνικά σχολεία και οι λειτουργίες γίνονται στις περισσότερες εκκλησίες στα Αγγλικά. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο εδώ με τη παρέλαση. Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε όσο πρέπει. Πέρυσι δύο ομογενείς, ο Τραχανής και Τζέϊ Τζέϊ που είχαν το μικρόφωνο στη 5η Λεωφόρο τόλμησαν και μίλησαν λίγο παραπάνω για τα εθνικά μας θέματα, και δέχθησαν μεγάλες επιπλήξεις τόσο από τούς πολιτικούς τής Ελλάδος που παρευρίσκοντο, όσο και από κάποιους παράγοντες τής Ομοσπονδίας. Μάλιστα τούς απαγορεύτηκε να τα πούν στα Αγγλικά. Το μικρόφωνο για τα Αγγλικά συνθήματα το κρατούσε καλά η ανιψιά τού Κατσιματίδη. Φέτος οι δυο ομογενείς αποκλείσθηκαν από την εκφώνηση συνθημάτων. Το παράπονό μας είναι ότι οι αρχηγοί τής Ποντιακής ομογένειας της Νέας Υόρκης έκλεισε το στόμα και δεν επέμενε ή δεν ζήτησε εξηγήσεις για το ξεπούλημα τών δυο τελευταίων εβδομάδων. Εχει γράψει και ο Εθνικός Κήρυκας το τι έγινε εκείνη τη βραδιά στη Πανομογενιακή, όπως σας το περιέγραψα κι εγώ. Μια πολύ σοβαρή ομάδα Ελλήνων, εκτός Ποντίων, ήταν αποφασισμένοι να μιλήσουν και το έπραξαν κάποιοι, αλλά όταν ακούς τούς ίδιους τούς Πόντιους να λένε «Είσθε εκτός Θέματος» και να σιωπούν καταλαβαίνεις, ότι δεν σε βγάζει πουθενά. Όμως, θέλουνε δε θέλουνε κάποιοι, οι δήθεν εθνοπατέρες της ομογένειας, η εκδήλωση για τη Γενοκτονία τού ευρύτερου Ελληνισμού, όπως Θρακιωτών, Κωνσταντινοπολιτών και Ποντίων, θα γίνει τη Δευτέρα 6 Απριλίου σε ένα πάρκο ακριβώς απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη, από ανεξάρτητες ομάδες, των Θρακιωτών και του Αμέρικαν Ελλένικ Λίγκ, που δεν έχει να κάνει με την Ομοσπονδία. Θα ομιλήσει ο Μαλκίδης, όπως είπα και σε άλλο μήνυμα, καθώς και ο Μολοχίδης που ευτυχώς αναδεικνύει το πρόβλημα της Ποντιακής Γενοκτονίας στον Αμερικανικό κόσμο, Δημαρχείο Νέας Υόρκης, Τάιμ Σκουέρ πέρυσι. Χωρίς όμως συμμετοχή όλου τού Ποντιακού Ελληνισμού τίποτε δεν προχωράει. Τώρα δε μένει παρά να έλθει και η σειρά τού Μολοχίδη και να τού κλειστεί το στόμα από κάποιους. Έλεος, αδέλφια έλεος! Χανόμαστε! Ευτυχείτε Σέβη Μπούτου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ" Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων Δευτέρα6.45 - 7.45 μ.μ. τμήμα Yoga (κα. Ανδρομάχη)8.00 - 9.00 μ.μ. τμήμα Ποντιακό ενηλίκων αρχαρίων (κ. Κυρμανίδης)9.00 - 10.00 μ.μ. τμήμα Ποντιακό ενηλίκων προχωρημένων (κ. Κυρμανίδης)10.00 - 10.30 μ.μ. τμήμα Ποντιακό ενηλίκων επιδείξεων (κ. Κυρμανίδης)Τρίτη8.00 - 9.00 μ.μ. τμήμα Παραδοσιακό ενηλίκων αρχαρίων (κ. Κυρμανίδης)9.00 - 10.00 μ.μ. τμήμα Παραδοσιακό ενηλίκων προχωρημένων (κ. Κυρμανίδης)10.00 - 10.30 μ.μ. τμήμα Παραδοσιακό ενηλίκων επιδείξεων (κ. Κυρμανίδης)Τετάρτη6.30 - 8.00 μ.μ. τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας (κ. Σισκαλίδης)7.00 - 9.00 μ.μ. τμήμα Παραδοσιακό παιδικό (κ. Κυρμανίδης)9.00 - 10.00 μ.μ. τμήμα Latin χορών (κα. Σαρηγιάννη)9.00 - 10.00 μ.μ. τμήμα Ποντιακό ενηλίκων επιδείξεων (κ. Κυρμανίδης)Πέμπτη7.00 - 9.00 μ.μ. τμήμα Λαϊκό ενηλίκων προχωρημένων (κ. Κυρμανίδης)Παρασκευή5.00 - 6.00 μ.μ. τμήμα Λαϊκό ενηλίκων αρχαρίων (κ. Κυρμανίδης)6.00 - 7.00 μ.μ. τμήμα χιπ-χοπ παιδικό μεγάλο (κα. Kelly)7.00 - 8.00 μ.μ. τμήμα χιπ-χοπ παιδικό μικρό (κα. Kelly) Πληροφορίες κ. Κυρμανίδης Παναγιώτης (χοροδιδάσκαλος), τηλ. 6977345340 Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος "Οι Μίθριοι" Τηλ. 2310476078 Fax 2310476079 theodoridisp@gmail.com

Το μεγάλο διπλωματικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Το μεγάλο διπλωματικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post
Η κυβέρνηση Ομπάμα προετοιμάζει τη σκηνή ενός μεγάλου θεάτρου διπλωματίας για τη Μέση Ανατολή, που θα εκτείνεται από τους Παλαιστινίους έως τη Συρία και το Ιράν.
Το χρονοδιάγραμμα είναι εξόχως φιλόδοξο και προτού σηκωθεί η αυλαία, ο Ομπάμα θα πρέπει να εξερευνήσει προσεκτικά τις εναλλακτικές λύσεις και τους κινδύνους. Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Νέες εκδόσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και μοναδικές προσφορές για τους φίλους του protoporia.gr! Παρουσίαση βιβλίου στην Πρωτοπορία της ΘεσσαλονίκηςΔευτέρα 6 Απριλίου 2009 στις 8:30 μ.μ. Το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Αστάρτη έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστoυ Αντωνιάδη Από τις αναμνήσεις στα όνειρα την Δευτέρα 6 Απριλίου στις 8:30 μ.μ. στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Λίτσα Αμανατίδου- Πασχαλίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Θεσσαλονίκης Λευτέρης Στυλιανού, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Γιώτα Μουστάκα, ηθοποιός.
Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Νίκης 3, Παραλία, τηλ. 2310 226190Η Αναστασία Καλλιοντζή στην Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη 9/4 στις 7 μ.μ. στην Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης θα παραβρεθεί η Αναστασία Καλλιοντζή και θα συζητήσει για το νέο της βιβλίο Χαμένο χτες.
Η ιδιαίτερα αγαπημένη συγγραφέας του κοινού, που κάθε της βιβλίο δημιουργεί αίσθηση και προκαλεί, έρχεται με το νέο της έργο να μας συγκλονίσει και να υποστηρίξει ότι το πάθος είναι η ζωή και δυστυχώς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.
Είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή μας.
Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου. Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κοσμά.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη Την Τετάρτη 8/4 στις 7 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Κοσμά, Το Α' Γυμνάσιο θηλέων Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του ΜΜΣΤ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:- κ. Σιδηρούλα Ζιώγου- Καραστεργίου, καθηγήτρια Παιδαγωγικής του ΑΠΘ- κ. Έφη Δημητριάδου- Τουφεξή, πρ. μέλος Διδακτικού προσωπικού Φιλολογικού τμήματος ΑΠΘ- κ. Ρένα Σακελλαρίδου, Αν. Καθηγήτρια τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και ο συγγραφέας.
ΜΜΣΤ, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, πύλη ΧΑΝΘ.
Πληροφορίες: Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη, τηλ. 2310 208 540

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης "Η Τρυγόνα" του Στάθη Ευσταθιάδη, από το Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς "Ο Προμηθέας" στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη. Τόσο οι ηθοποιοί, όσο και ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Γεωργιάδης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Κώστας, αναφέρθηκε στη γενικότερη δράση του Συλλόγου αλλά και στο συγγραφέα κ. Στάθη Ευσταθιάδη, στον οποίο απένειμαν τιμητική διάκριση.
Παρόντες στην παράσταση, ήταν εκπρόσωποι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και Πρόεδροι αδελφών ποντιακών σωματείων. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 20 ΚΑΙ ΒΡΥΟΥΛΩΝ (ΤΕΡΜΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Νο 6 ΚΑΙ Νο 7)
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Τ.Κ. 55132
ΤΗΛ. & FAX: 2310451318
karslides1924@yahoo.gr ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Την Τετάρτη 08-04-2009 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» & τον εκδοτικό οίκο «Ιδεογραφίες», εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου της Χρυσάνθης Συμεωνίδου - Χείλαρη με τίτλο: «Παραμύθια από τον Πόντο», στο κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Γεννηματά & Ανατολικής Ρωμυλίας-Γλυφάδα.
Πρόγραμμα- Χαιρετισμοί:Χρυσάνθη Συμεωνίδου - Χείλαρη, συγγραφέαςΈφη Γρηγοριάδου, εκδότρια - συγγραφέαςΚυριάκος Τιλγκερίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας "Η Ρωμανία"- Παρουσίαση του βιβλίου από τους:Κωνσταντίνο Κονταξή, καθηγητή λαογραφίας Παιδαγωγικής Σχολής Φλωρίνης.Όλγα Θεοφανίδου, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου.
Συντονίζει ο Κυριάκος Τιλκγερίδης.- Ανάγνωση δύο παραμυθιών του βιβλίου «Παραμύθια από τον Πόντο»,To πάθημα μάθημα - Ο παθός μαθός Συγκράτησε της νύχτας το θυμό για το πρωί - Τη νύχτας τη χολή κρατ’ ατό για το πρωίναπό τον Κυριάκο Σαχανίδη με συνοδεία μουσικής από τον Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, μουσικοπαιδαγωγό, μουσικολόγο, συγγραφέα και συνθέτη- Μουσική: Πιάνο: Βασίλης Αρχιτεκτονίδης Λύρα: Ανέστης Κιαχόπουλος
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ "Η ΡΩΜΑΝΙΑ"
Πλατ. Κονίτσης,Τερψιθέα, Γλυφάδα
T.K. 16674
Τηλ. 2109646087