Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μπονζάι της Κλαίτης Σωτηριάδου, Στοά του βιβλίου 23/11/10

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η    
Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Κλαίτης Σωτηριάδου
Μπονζάι την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου   
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας    
Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Κλειώ Φανουράκη θα δραματοποιήσει αποσπάσματα του βιβλίου.   
Στοά του Βιβλίου
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο
τηλ: 210-3253989

Ευχές με νόημα.... κάρτες με χαμόγελα!

Αγαπητοί μας φίλοι,    
Ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», χάρη στο χειροπιαστό έργο και τις δράσεις που υλοποιεί τα τελευταία 16 χρόνια, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αμέριστη αγάπη σας.    
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα παιδιά που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παιδιά μέλη του Οργανισμού από όλη την Ελλάδα, αλλά και εθελοντές γραφίστες και ζωγράφοι με καλλιτεχνική διάθεση και έμπνευση, δημιούργησαν και μας χάρισαν σχέδια για τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες του Οργανισμού μας.   
Κάθε μία κάρτα χαρίζει ένα χαμόγελο σε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία, παιδιά που έχουν στερηθεί τη στοργή και τη ζεστασιά, γονείς που αγωνιούν για το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους, γονείς που δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους όλα αυτά που για τους περισσότερους από εμάς θεωρούνται αυτονόητα, όπως και πρέπει να είναι.    
Tι κάνουμε με τα πακέτα των χριστουγεννιάτικων καρτών που αγοράζετε:
(τιμή αναφοράς 7,20 €/πακέτο)    
 tseck.jpg Με 2 πακέτα καλύπτουμε την ημερήσια διατροφή ενός παιδιού.     
 tseck.jpg Με 20 πακέτα αγοράζουμε τα βιβλία εκμάθησης ξένης γλώσσας ενός παιδιού.      
 tseck.jpg Με 100 πακέτα καλύπτουμε τα μηνιαία έξοδα φυσικοθεραπείας για ένα παιδί.     
 tseck.jpg Με 200 πακέτα καλύπτουμε τα  μηνιαία έξοδα θέρμανσης ενός Σπιτιού, όπου διαμένουν 20 παιδιά, για ένα μήνα.        
Αγοράζοντας Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του Οργανισμού μας, σας δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχετε κι εσείς στον καθημερινό αγώνα στήριξης των παιδιών που έχουν ανάγκη και να τους ευχηθείτε, από τώρα  
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!    
Δείτε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες μας πατώντας ΕΔΩ       
(Πληροφορίες/Παραγγελίες: κα. Φραντζέσκα Ρούσσου,    
Στουρνάρη 16 Αθήνα, τηλ: 210 3845261, 210 3306140   
φαξ: 210 3843038, 210 3845262)

Ικέτιδες του Αισχύλου

Angelus Novus  
Ικέτιδες του Αισχύλου στο Θέατρο Σοφούλη από 26 Νοεμβρίου 2010    
Η ομάδα Angelus Novus παρουσιάζει στο Θέατρο Σοφούλη και για λίγες μόνο παραστάσεις (από 26 Νοεμβρίου μέχρι 12 Δεκεμβρίου 2011), τις Ικέτιδες του Αισχύλου, τραγωδία που ανεβαίνει σπάνια λόγω των πολλών σκηνοθετικών και ερμηνευτικών προβλημάτων που θέτει.   
Η υπόθεση:     
Για να γλυτώσουν από τον αιμομικτικό γάμο με τα ξαδέλφια τους, τους γιους του Αιγύπτου, οι πενήντα κόρες του Δαναού, καθοδηγούμενες από τον πατέρα τους, καταφεύγουν στο Άργος απ’ όπου κατάγονται, προσπέφτουν ικέτισσες στους βωμούς των θεών και ζητούν άσυλο από τον βασιλιά της χώρας Πελασγό, ο οποίος τους το παρέχει, με τη συγκατάθεση των Αργείων.   
Σ’ αυτή την τραγωδία του Αισχύλου, τη λυρικότερη απ’ όλες τις σωζόμενες τραγωδίες, θίγονται θέματα ενεργά ακόμη και σήμερα: το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης (habeas corpus) και, στους αντίποδες, η ύβρις που συνιστά η άρνηση των νόμων της φύσης, εδώ η άρνηση της ένωσης με το αρσενικό (φυξανορία), καθώς επίσης η ιερότητα του ικέτη, του πρόσφυγα, και η υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να τον προστατεύσει (ασυλία), ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας της ακεραιότητάς της.      
Τρεις ηθοποιοί συνοδευόμενοι από ένα μουσικό, επωμίζονται όλους τους ρόλους και τους πολυπληθείς χορούς των Ικέτιδων, σε μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει τα νοήματα του αρχαίου κειμένου και ταυτόχρονα να καινοτομήσει ως προς τη σκηνική απόδοση της τραγωδίας.    
Ταυτότητα της παράστασης     
Συντελεστές   
μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου    
σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης   
σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης    
μουσική: Κωστής Βοζίκης   
κίνηση: Έφη Δρόσου   
φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου     
Διανομή      
Χορός Δαναΐδων: Έφη Δρόσου   
Δαναός, Κήρυξ, Χορός Θεραπαινίδων: Νικόλας Νικητάκης    
Πελασγός, Χορός Θεραπαινίδων: Νίκος Ράμμος     
ηλεκτρική κιθάρα: Κωστής Βοζίκης    
κατασκευή κοστουμιών: Καλλιόπη Δούδου    
σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Βασίλης Παπαδόπουλος     
φωτογραφίες: Μαρίνα Τσελεπή    
υπεύθυνη παραγωγής: Κατερίνα Μάμαλη    
Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni          .artminds@gmail.com
Πληροφορίες της παράστασης     
Πρεμιέρα: Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010   
Διάρκεια παραστάσεων: 26.11.10 - 12.12.10   
Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο - Κυριακή στις 9.00 μ.μ.    
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό)    
Χώρος: Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη (Καλαμαριά)   
Διάρκεια
: 60’   
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310423925

Η κυρία Κούλα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, από 23/11

Η κυρία Κούλα του Μένη Κουμανταρέα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη με τη Λυδία Κονιόρδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο  
από Τρίτη 23 Νοεμβρίου     
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ     
Φρυνίχου 14 - Πλάκα     
Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου ξεκινούν στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14 Πλάκα), οι παραστάσεις του έργου «Κυρία Κούλα» του Άκη Δήμου, βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα (εκδ. Κέδρος), σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και με τη Λυδία Κονιόρδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.    
Η «κυρία Κούλα» μεταφέρεται στη σκηνή για να αφηγηθεί τον άδοξο έρωτα μιας ώριμης μεσοαστής Αθηναίας για έναν εικοσιπεντάχρονο φοιτητή του Πολυτεχνείου. Η ιστορία του ονείρου μιας γυναίκας, που διεκδικεί απ’ τη ζωή μια τελευταία αγάπη κατάδική της, ένα βλέμμα που να τη σκεπάζει ολόκληρη.     
Δυο αταίριαστοι εραστές σε μια συνηθισμένη, θα έλεγε κανείς, ερωτική ιστορία, γεμάτη όμως από τους υπόγειους κραδασμούς δυο ανθρώπων που, έστω κι αν συναντιούνται για να χωρίσουν ξαφνικά λίγο αργότερα, δεν παύουν να δοκιμάζουν τα όρια της καρδιάς τους και τις αντοχές του αισθήματός τους με όση γενναιότητα μπορούν.     
Αυτούς τους υπόγειους κραδασμούς επιχειρεί να φωτίσει η θεατρική μεταφορά της νουβέλας, παρακολουθώντας –όπως ακριβώς και η νουβέλα- την ιστορία του ζευγαριού μέσα από τα μάτια της, τρομαγμένης από την ίδια της τη ζωή και, περισσότερο, από την ίδια της την επιθυμία, Κούλας. Διαδρομές, στάσεις, αναχωρήσεις, επιστροφές, ανοιχτοί και κλειστοί χώροι, συγκρούσεις και συμφιλιώσεις, αγγίγματα και απομακρύνσεις.    
Ο έρωτας είναι εδώ.
Αλλά μόνο ο έρωτας δεν είναι πάντα αρκετός για το «μαζί» δυο ανθρώπων.     
Συντελεστές    
Διασκευή: Άκης Δήμου    
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια-μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης      
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου     
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα        
Παίζουν:    
Λυδία Κονιόρδου, Γιώργος Φριντζήλας, Ειρήνη Ιγγλέση

Αφιέρωμα στον Ντενί Γκετζ

«Στην επαγγελματική μου ζωή είμαι και μαθηματικός και ιστορικός, όμως αυτό που με προσδιορίζει πρώτα απ' όλα είναι η ιδιότητά μου ως "ανθρώπου" που θέλει να επικοινωνήσει και να εκφραστεί.»    
Ντενί Γκετζ (1940 - 2010)   
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η ομάδα Θαλής+Φίλοι οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και αγάπης για τον Denis Guedj, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα 31    
Για τη ζωή και το έργο του Ντενί Γκετζ θα μιλήσουν οι:    
Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας    
Κατερίνα Καλφοπούλου, μαθηματικός     
Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός – συγγραφέας     
Μανόλης Πιμπλής, δημοσιογράφος    
Αποσπάσματα από τα έργα του θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Εντυπωσιακό Art Event "ROMANOS & Friends - ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΧΕΣ 2011"...

Ο Μιχαήλ Ρωμανός και οι φίλοι του καλλιτέχνες, παρουσιάζουν τo εντυπωσιακό Αrt  Event “ROMANOS & Friends - Χρυσές Ευχές 2011” από την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 στις 7μμ, στην gallery του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, στο Κολωνάκι (πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, τηλ: 210 3606231). 
Συγκεκριμένα, το Art Event σε πρωτότυπη ιδέα project του γνωστού επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού, παρουσιάζει έργα τέχνης φίλων του, πολύ αξιόλογων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων σοβαρών εργαστηρίων τέχνης, σε ένα εικαστικό εορταστικό τριήμερο, όπου ο κάθε καλλιτέχνης και το δημιούργημα του αποτελεί από μία “Χρυσή Ευχή” για το 2011.   
Στην εντυπωσιακή καλλιτεχνική δράση, που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζονται έργα τα οποία καλύπτουν όλες τις μορφές σύγχρονης τέχνης όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, μεικτή τεχνική, ψηφιδωτό καθώς και εικαστικές κατασκευές – εγκαταστάσεις.   
Τη βραδιά των εγκαινίων και καθ όλη τη διάρκεια του event θα προσφέρεται δωρεάν στο κοινό, το εικαστικό ημερολόγιο τοίχου 2011, που φιλοτέχνησαν δώδεκα αξιόλογοι και πολύ ταλαντούχοι καλλιτέχνες, μέλη του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας, όπου επιλελείται ο Μιχαήλ Ρωμανός.   
Παράλληλα με το πρωτότυπο αυτό εικαστικό event στην gallery του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, θα υπάρξει από τις 25 Νοεμβρίου, ψηφιακή έκθεση όλων των έργων, στο δημοφιλές ιστότοπο του Φεστιβάλ "Δρώμενα Τέχνης"  http://dromenatechnis.blogspot.com  ενώ σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα θα στείλουν τις δικές τους "Χρυσές Ευχές" για το 2011 όπου θα αποτελέσουν και τη μεγάλη έκπληξη του Art Event.    
Eγκαίνια: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, στις 7μμ.    
Διάρκεια: Tετάρτη 24 έως και Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010    
Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 14.00 & 17.00 - 22.00    
Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης – project: Μιχαήλ Ρωμανός.   
www.mromanos.blogspot.com     
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28 – 31 Ιανουαρίου 2011)

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28 – 31  Ιανουαρίου 2011)   
Το ετήσιο ραντεβού για τα παιδιά και τους εφήβους  που αγαπούν το διάβασμα...  
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) διοργανώνουν  την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι.     
Η Έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού - εφηβικού βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).
Στη διάρκεια αυτού του τετραημέρου, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγκαλιάσουν τα βιβλία και να ταξιδεύσουν μαζί τους στον υπέροχο κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.     
Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση που όχι μόνον κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των εφήβων αλλά και διευρύνει τους ορίζοντές τους μέσα από τη γραφή και την ανάγνωση.  
Τι θα βρει ο επισκέπτης στην Έκθεση:  
Όπως κάθε χρόνο,    
Όλη τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα     
Μια τεράστια Παιδική Γωνιά (5-12 ετών) με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα    
…αλλά και τρεις καινοτομίες,     
Τη Γωνιά των Εφήβων (13-17 ετών).     
Τη Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων.    
Το περίπτερο του «Μικρού Αναγνώστη» -ο νέος κόμβος του ΕΚΕΒΙ για παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/ με το δικό του πρόγραμμα εκδηλώσεων.        
ΟΡΓΑΝΩΣΗ       
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ)    
με τη συνεργασία: των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

To 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Kαστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Μπέικου Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ... την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 7 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.    
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:   
Τασούλα Bερβενιώτη, ιστορικός   
Ελένη Γκίκα, δημοσιογράφος – συγγραφέας    
Μάνος Ζαχαριάς, σκηνοθέτης    
Άλκη Ζέη, συγγραφέας    
Θόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθέτης   
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη.     
 Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185

Συνέντευξη της Γλυκερίας στη Μαρία Παπαδάκη για το "Μουσικόραμα"

Η Γλυκερία, με την ξεχωριστή φωνή που την αναγνωρίζει κάποιος απ’ την πρώτη κιόλας νότα που τραγουδάει, η Γλυκερία της παράδοσης, της… Σμύρνης, του έρωτα, του.. ανθρώπου, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του καινούργιου της δίσκου, που τιτλοφορείται «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», με συντελεστές τους υπέροχους παλιούς μας γνώριμους Γιώργο Ζήκα και Βάσω Αλλαγιάννη, μου μιλάει για τα πριν, τα τωρινά και τα.. μετά της, μ’ έναν τρόπο αφοπλιστικό, που σε κάνει να θες ν’ ακούσεις κι’ άλλα…     
Ακούστε τη, διαβάζοντάς την και.. ρωτήστε την διαβάζοντάς με…    
http://www.mousikorama.gr/site/index.php/concerts/719-glykeria        
Παντελής Αμπαζής συνάντηση στο "Μουσικόραμα"           
Μια συνάντηση με το Παντελή Αμπαζή και μια μίνι συζήτηση μαζί του, για γνώμες και πληροφόρηση για τα άμεσα σχέδιά του. Διαβάστε τη και μάθετε που πως και με ποιους θα τον απολαύσουμε φέτος το χειμώνα και που νομίζει πως οδηγούν τα τωρινά δύσκολα...   
http://www.mousikorama.gr/site/index.php/announcements/synantiseis/721-ampatzis-synantisi        
Ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδά «Κόντρα στον καιρό…»         
Στο ανακαινισμένο Ακροπόλ ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδά «Κόντρα στον καιρό…» από 3 Δεκεμβρίου.     
Με τον Παντελή Θαλασσινό, έναν ιδιαίτερα προικισμένο τραγουδοποιό και τραγουδιστή, ξεκινά τις φετεινές πολιτιστικές του εκδηλώσεις το ανακαινισμένο, αλλά και ανανεωμένης φιλοσοφίας –υπό νέα διεύθυνση- θέατρο Ακροπόλ.     
http://www.mousikorama.gr/site/index.php/announcements/press/712-thalassinos-akropol    

Ρεσιτάλ κιθάρας του Γιώργου Τοσικιάν

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010    
Αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα    
Ώρα έναρξης 20:30    
Εισιτήρια 12 E - 8 E (φοιτητικό)  
Ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν παρουσιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώτη του δισκογραφική κατάθεση με τίτλο ''Guitar Music by Greek Composers'', η οποία εκδόθηκε πρόσφατα από την εταιρεία Motivo.   
Πρόκειται για μια έκδοση με συνθέματα ελληνικής μουσικής για κλασική κιθάρα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη δισκογράφηση.   
Τα έργα που έχουν επιλεγεί προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα της λόγιας ελληνικής μουσικής. Περιλαμβάνονται, κατά σειράν, συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιώργου Βαρσαμάκη, του Νίκου Κυπουργού, του Νότη Μαυρουδή, του Θόδωρου Αντωνίου, του Ιάκωβου Κολανιάν, της Βασιλικής Λεγάκη, του Κώστα Γρηγορέα, του Γιώργου Κουρουπού και του Κυριάκου Τζωρτζινάκη.
Το πρόγραμμα ακρόασης τεκμηριώνει, εκτός των άλλων, και το εύρωστο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας έργων για κλασική κιθάρα.     
more info:    

24 γραμματα.

24γραμματα.          
Ηλεκτρονικο περιοδικο για τη Γλωσσα, την Ιστορια και τον Πολιτισμο.    
Η λεξη της εβδομαδας απο τα 24γραμματα:     
Ειναι ελληνικο επωνυμο ο Παπαρατσι (< Παπασαρατσης);   
Παρουσιαση με λιγα λογια:      
Η ιστορια της παγκοσμιας, πλεον, λεξης παπαρατσι (ιταλ. paparazzi) ξεκινησε, το 1959, απο τον Ιταλο σκηνοθετη Federico Fellini, κατα τη διαρκεια των γυρισματων της ταινιας "Γλυκια Ζωη" (La Dolce Vita).    
O Fellini απεδωσε αυτο το παρατσουκλι σε εναν απο τους φωτορεπορτερ της ταινιας του, με αποτελεσμα να διαδοθει παγκοσμιως και να προσδιοριζει τον "αδιακριτο φωτορεπορτερ"   
Τι σημαινει, ομως, το ονομα παπαρατσι και ποια ειναι η σχεση του με την Ελλαδα;    
Ο καθηγητης Μπρουνο Μιλιορινι αναφερει οτι ο Φελινι δανειστηκε αυτο το ονομα απο το μυθιστορημα του Αγγλου George Gissing (1857-1903) "by the Ionian sea", το οποιο ειχε γραφτει το 1901, αλλα μεταφραστηκε στα Ιταλικα το 1957. Στο εργο αυτο ο Gissing αναφερει για καποιον ξενοδοχο στο Καταντζαρο με το ελληνικο ονομα Papasaratsis (: prete sellaio, παπας-σελοποιος).      
Αυτο το ονομα αρεσε στο Φελινι και το εδωσε σε ενα απο τους φωτογραφους της ταινιας του.    
O Παπασαρατσης (στα ελληνικα γνωστο και το επωνυμο Παπασαμαρας), λοιπον, κατεληξε να γινει ο γνωστος μας παπαρατσι.     
Στα 24grammata.com υπαρχουν περισσοτερες λεπτομερειες καθως και η αγγλικη, γερμανικη, ιταλικη βιβλιογραφια. (Γιωργος Δαμιανος).   
Για περισσοτερα στο: 24grammata.com      
Ειδικο αφιερωμα στη Φωτογραφια.    
26 αρθρα στις 2 πρωτες σελιδες    
1.Η γλωσσα της εικονας (Γ. Μπαμπινιωτης)    
2.Λογος και Φωτογραφια (Πλατων Ριβελλης)     
3.Φωτογραφια και Λογοτεχνια (ΡιτσοςΕπιταφιος).      
4.O Φωτογραφος Aνδρεας Eμπειρικος     
5.Nellys, η φωτογραφικη ιστορια ενος αιωνα    
6.Βουλα Παπαιωανου: Μπρος και πισω απο το Φακο, ο ανθρωπος     
7.Περι οπτικης και φακων στην αρχαιοτητα      
8.Φωτογραφια και Διαφημιση/δυσφημιση.    
9.Οι φωτογραφιες, οι συνωμοσιες και η Σεληνη    
10.Ελληνας ο φανταρος της διασημοτερης φωτογραφιας του Β'παγκοσμιου πολεμου    
11. Παραποιημενες φωτογραφιες που αφησαν εποχη     
12. Ο φακος, η φακη και η φακιδα     
13. Ηταν Ελληνας ο Παπαρατσι (Paparazzi<papasaratsis);      
14. Το Τηλεσκοπιο και οι αφανεις ηρωες του    
15.Η σχεση της Φωτογραφιας με την Ιστορια     
16.Λουι Ψυχογιος (βραβειο Οσκαρ φωτογραφιας)     
17.Ο Δεκαλογος της Ιδανικης Φωτογραφιας    
18. Τι ειναι η Φωτογραφια;      
19. Η Ιστορια της φωτογραφιας      20. Η ελληνικη φωτογραφια «εκρυψε» την Ιστορια     21. Μνημονικοι μηχανισμοι, φωτογραφια και Ιστορια     
22. Joseph-Nicephore Niepce: ο δημιουργος της φωτογραφιας   
23.  What is Fine Art Photography?     
24.  Φωτογραφια / βιβλιογραφια     
25.  Η πρωτη κινηματογραφικη προβολη στην Αθηνα.
και αλλα 630 αρθρα στην ελληνικη, αγγλικη, γαλλικη, γερμανικη και ιταλικη γλωσσα   
Δειτε ολο το αρχειο απο την "λεξη της εβδομαδας" αλλα και αλλα ενδιαφεροντα αρθρα στη διευθυνση www.24grammata.com.     
Μπορειτε να εγγραφειτε για να ενημερωνεστε για την εβδομαδιαια ανανεωση απο τα 24γραμματα, στη διευθυνση http://24grammata.com/?page_id=6.

ΑΛΟΓΟ ΟΔΗΓΟΣ

Λόγω του ότι η τυφλή Μόνα Ramone είναι ένα κορίτσι μουσουλμάνα έπρεπε να έχει ένα σκύλο-οδηγό όλη της τη ζωή.    
Οι γονείς της 28ης Μόνα δεν θα δεχόντουσαν ποτέ να πάρουν έναν εκπαιδευμένο σκύλο, με δεδομένο το γεγονός ότι στις μουσουλμανικές χώρες, το σκυλί θεωρείται βρώμικο ζώο, δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ.    
Όμως τον Απρίλιο του 2008, βρήκε σε μια περιοχή, ένα άρθρο για μινιατούρες άλογα-οδηγούς.    
-Ήταν κάτι που δεν είχα καν ονειρευτεί - είπε......   
ΑΛΟΓΟ ΟΔΗΓΟΣ         

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ blog "taxalia"

Κλέφτες bloggers ! (Zeyno Baran case)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics         
* Συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ       
* «Ξαφνικός θάνατος» το 2011 για χιλιάδες φορείς του Δημοσίου     
* Demidenko: shelter defence system linked to Iran      
* Μιά εικόνα χίλιες λέξεις για το ...μέλλον της Ευρώπης       
* Ο τουρκικός στρατός αρνείται ότι ζητάει "φωτογραφικές" αποδείξεις για την ομοφυλοφιλία      
* Σαρκοζί: Η πυραυλική απειλή προέρχεται από το Ιράν       
* Κοιτάσματα φυσικού αερίου και δυτικά της Κύπρου.Νέα στοιχεία του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.        
* Το κόμμα της Ντόρας       
* Γράμμα στη γενιά του '73      
* λεηλατούμενος λαός ...       
* Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας φουντώνει       
* Συντριβή ελικοπτέρου με νεκρούς στην Ινδία       
* Το στρατηγείο, η Τουρκία και η Ελλάδα      
* Τιμή και δόξα στον ήρωα Κυριάκο Μάτση      
* Ark Hotel Construction time lapse building 15 storeys in 2 days      
* «ΛΕΒΙΑΘΑΝ» Το Μεγάλο Παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο     
* Turkish oppositionist discussed Armenian Genocide with French Senator    
* Είχε Άγιο η έκθεση των Κερυνειωτών.Έπεσαν στο κενό οι τουρκικές παρεμβάσεις στην Επιτροπή Αναφορών     
* Πρωτοσέλιδη επίθεση της εφημερίδας Handelsblatt στη Μέρκελ    
* Βαλκανικό κοκτέιλ εθνικισμού και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας       
* Γκρούεφσκι: Τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ λόγω της Ελλάδας        
* Επιστολή Ιβανόφ σε Μπαρόζο για την απαλοιφή του όρου "μακεδονικός"       
* Συνέδριο - "Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειος" - Πλούσιο σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων το Αιγαίο πέλαγος.      
* Αμυντικές Βιομηχανίες: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ)       
* Τα είπε με Ομπάμα-Μέρκελ-Γκιουλ, ο Παπανδρέου

Νέα από το e-Pontos

* Διαβάστε στο 16ο τεύχος του περιοδικού Άμαστρις        
* ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ      
* Ελληνικός Πόντος (On Development)        
* ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ         
* Το σπίτι με τα κατεβασμένα στόρια...