Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Το αδιαχώρητο στη συναυλία με Πέγκυ Ζήνα & Ζωή Τηγανούρια!


Το αδιαχώρητο έγινε στη συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με την Πέγκυ Ζήνα και τη Ζωή Τηγανούρια, σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στα τραγούδια που ερμήνευσε ο αξεπέραστος Στέλιος Καζαντζίδης με κουαρτέτο εγχόρδων και σύγχρονη ορχήστρα!

Η ουρά των αυτοκινήτων που σχηματίστηκε μέχρι τον κεντρικό δρόμο δεν απέτρεψε τον κόσμο να προσέλθει από νωρίς για να πιάσει θέση. Το παρευρισκόμενο κοινό από την Αλεξανδρούπολη και τα περίχωρα κατενθουσιάστηκε από την ποιότητα και την αρμονική συνύπαρξη των δύο γυναικών επάνω στην σκηνή, με φόντο το φωταγωγημένο Βυζαντινό Μνημείο Χάνα Τραϊανούπολης!

Η πρωτότυπη ιδέα της Ζωής Τηγανούρια να ενορχηστρώσει τα πολυ-αγαπημένα μας τραγούδια για ακορντεόν και κουαρτέτο εγχόρδων, με ενορχηστρώσεις από την Λουίζα Αντύπα, ξεκίνησε πριν τη καραντίνα και "έδεσε" με τον ερχομό της Πέγκυς Ζήνα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που παρουσίασαν τα νέα τους τραγούδια «Της Σμύρνης το φιλί» και «Καραβάνια» σε στίχους Ανδρέα Παράσχου και Σταύρου Σταύρου αντίστοιχα, τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο διπλό συλλεκτικό μουσικό άλμπουμ με τίτλο «Η μέρα του ξεριζωμού» με 29 ανέκδοτα τραγούδια -όλα σε σύνθεση Ζωής Τηγανούρια- αφιερωμένα στην εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο ερμηνευτής Λάμπρος Βασιλείου εντυπωσίασε στα ντουέτα με την Πέγκυ ερμηνεύοντας μαζί τα γνωστά τραγούδια του Στέλιου, καθώς και τα τραγούδια της Ζωής «Νοιώσε με» και «Ζωντανός Ουρανός».
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν και οι guest της συναυλίας. Ο Γιάννης Τσαρσιταλίδης ερμήνευσε μοναδικά τα τραγούδια της Ζωής «Δυο χείλη κατακόκκινα» και «Δεν ξέρω γιατί», και ο Περικλής Γκουλιάμας με το μπουζούκι του έντυσε περίτεχνα τα αγαπημένα ζεϊμπέκικα του Στέλιου Καζαντζίδη κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα του κοινού!

Η λαοφιλής ερμηνεύτρια Πέγκυ Ζήνα, η συνθέτης & βιρτουόζα του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια, το εξαιρετικό κουαρτέτο εγχόρδων "Enchord", οι ερμηνευτές και οι guest, οι υψηλού επιπέδου μουσικοί και η άρτια τεχνική υποστήριξη, με τον ευαίσθητο ήχο και τους επαγγελματικούς φωτισμούς, παρουσίασαν ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με στιγμές μυσταγωγίας που θα μείνει αξέχαστο.
Στο τέλος της συναυλίας ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες που τίμησαν την γιορτή της Αγίας Γλυκερίας και αφιέρωσε τη συναυλία στα 103 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στις δύο καλλιτέχνιδες, καθώς και στους εθελοντές που συνέβαλαν για την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης κ. Ελένη Ιντζεπελίδου, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Ηλίας Δαστερίδης, ο αντιδήμαρχος Δόμησης, Χωροταξικού Σχεδιασμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ. Βασίλης Δέλκος, ο πρόεδρος Λουτρού-Πεύκων κ. Χρήστος Μιχαηλίδης και ο αντιπρόεδρος Κώστας Καραγιάννης, ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ κ. Αναστάσιος Σεραφειμίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Πέτρος Κυριακίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρού κ. Παναγιώτα Καραγιαννίδου και μέλη του Συλλόγου, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωάννης Nαϊτίδης, εκπρόσωποι της Μητρόπολης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σταύρος Βαβίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βύσσας κ. Φανή Μπαχαρίδου και μέλη του Συλλόγου, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Έβρου κ. Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, η διευθύντρια ΝΥ 216 ΚΙΧΝΕ Σχης (ΥΝ) Φωτεινή Μπαρηγουργιώτου, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι τύπου, κ.ά..



Καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά/

 

Νέα και δράσεις της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι τ
«Βουτιές στην τέχνη»
Καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα
για παιδιά 6-12 ετών
Οι θέσεις για την πρώτη εβδομάδα εξαντλήθηκαν, ενώ απομένουν μόνο λίγες για τη δεύτερη

Η Μουσική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την ομάδα thea-tree, επαναλαμβάνει και το 2023 το επιτυχημένο καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά, με νέα θεματολογία, αλλά πάντα με δράση, παιχνίδι, δροσιά και φυσικά … τέχνη!
Την θεματολογία του φετινού camp αποτελούν δυο ιστορίες που εναλλάσσονται ανά εβδομάδα:
Αναζητώντας τη χαμένη πολιτεία (19-23 Ιουνίου, 3-7 Ιουλίου, 17-21 Ιουλίου) και Από που έρχονται οι δράκοι; (26-30 Ιουνίου, 10-14 Ιουλίου)
Παιδιά, παιδαγωγοί και καλλιτέχνες «βουτούν στην τέχνη» καθημερινά και για 5 εβδομαδιαίους κύκλους, από τις 19 Ιουνίου έως και τις 21 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι.
Ανάμεσα στις δράσεις ξεκουράζονται με μια βόλτα για δεκατιανό γεύμα στον κήπο του Μεγάρου και αργότερα γευματίζουν μετά μουσικής στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, κάθε Παρασκευή, παρουσιάζουν σε γονείς και φίλους ένα δρώμενο βασισμένο στις παραπάνω ιστορίες. Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η μουσική και η θεατρική απόδοση έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση των παιδαγωγών.
Το summer camp απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 10 ετών, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και μεγαλύτερα παιδιά που έχουν τελειώσει την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού ως leaders, βοηθώντας τους ενήλικες εμψυχωτές στο συντονισμό και τις δράσεις με τα μικρότερα παιδιά.
Mανώλης Καλομοίρης, επίσημη δισκογραφία
(1920-2022) Συμβολή στα 140 χρόνια από τη γέννησή του.

Παρουσίαση βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου
Τρίτη 30 Μαΐου, 19:00
Ο μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής, συγγραφέας και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος παρουσιάζει τη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη, την οποία συνέταξε με αφορμή την επέτειο των 140 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου συνθέτη. Μετά την παρουσίαση, ακολουθεί μουσικό μέρος με το Duo Vocialo, που θα ερμηνεύσει πέντε αδισκογράφητα τραγούδια γiα φωνή και πιάνο του συνθέτη.
Ομιλητές:
Χαρά Καλομοίρη
Μυρτώ Οικονομίδου
Στεφανία Μεράκου
Νίκος Μαλιάρας
Βύρωνας Φιδετζής
Θανάσης Τρικούπης
Μουσικό μέρος:
Duo Vocialo (Ιωάννα Βρακατσέλη-φωνή και Χρήστος Μαρίνος-πιάνο)
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Masterclass Λυρικού Τραγουδιού με την
Χριστίνα Πουλίτση

Πρώτο Γκρουπ συμμετεχόντων
Δευτέρα 22/5, 16:00-20:00 & Τρίτη 23/5, 15:00-20:00
Ο κάθε ένας από τους 8 ενεργούς συμμετέχοντες που έχουν επιλεγεί θα παρακολουθήσει δύο 20λεπτα μαθήματα με την Χριστίνα Πουλίτση, ένα την Δευτέρα και ένα την Τρίτη. Στη μέση και στο κλείσιμο της κάθε ημέρας, η κα Πουλίτση θα δώσει κάποιες γενικές παρατηρήσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.
Μετά το τέλος και της δεύτερη ημέρας θα ακολουθήσει συναυλία των 8 συμμετεχόντων.
Δεύτερο Γκρουπ συμμετεχόντων
Τετάρτη 24/5, 16:00-20:00 & Πέμπτη 25/5, 15:00-20:00
Ο κάθε ένας από τους 8 ενεργούς συμμετέχοντες που έχουν επιλεγεί θα παρακολουθήσει δύο 20λεπτα μαθήματα με την Χριστίνα Πουλίτση, ένα την Τετάρτη και ένα την Πέμπτη. Στη μέση και στο κλείσιμο της κάθε ημέρας, η κα Πουλίτση θα δώσει κάποιες γενικές παρατηρήσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.
Μετά το τέλος και της δεύτερη ημέρας θα ακολουθήσει συναυλία των 8 συμμετεχόντων.
Ακροατές: 30 ευρώ ανά ημέρα
Συναυλίες: Είσοδος ελεύθερη
70 Προσωπικότητες μιλούν για τα 70 χρόνια του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
#70hroniasfm

Δημήτρης Σέμσης, βιολιστής, πρ. εξάρχων Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Η σχέση μου με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής ξεκίνησε το 1990 όταν ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης με κάλεσε να ιδρύσουμε την «Καμεράτα», Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και in house ορχήστρα του Μεγάρου. Η ορχήστρα που φτιάξαμε αποτελούσε πράγματι τη συνέχεια και την «απογείωση» της «Ελληνικής Καμεράτας» που είχε ιδρύσει ο πατέρας μου Μιχάλης Σέμσης τη δεκαετία του ’70. Αλλά αυτή ήταν μόνον η αρχή...

Ειρήνη της Ελλάδος, Πρόεδρος Ιδρύματος World in Harmony
"Ζωή χωρίς τη Μουσική δεν υπάρχει για εμένα, γι’ αυτό και ο δεσμός μεταξύ των Φίλων της Μουσικής και του ιδρύματός μας World in Harmony είναι πολύ σημαντικός. Χάρις στον Χρήστο Λαμπράκη, Οι Φίλοι της Μουσικής ήρθαν σε επαφή και στήριξαν τόσους νέους μουσικούς. Θα συνεχίσουν το ίδιο και περισσότερο στο μέλλον."
Camerata Junior
Ανοιξιάτικη Συναυλία στο Μέγαρο

CAMERATA JUNIOR
Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής
Με την προσθήκη πνευστών στο δυναμικό της, η Camerata Junior δίνει την πρώτη της συναυλία ως Συμφωνική Ορχήστρα στο Μέγαρο υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Νίκου Χαλιάσα και με σολίστ τον εκλεκτό κλαρινετίστα
Σπύρο Μουρίκη
την Κυριακή 21 Μαΐου και ώρα 12:00
Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος
Η προπώληση ξεκίνησε
Έκθεση
Μανώλης Καλομοίρης: 60 χρόνια μετά
έως 31 Μαΐου 2023

Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη και την πρόσφατη απόκτηση του αρχείου του, συμμετέχει στη σειρά των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής προς τιμήν του συνθέτη, με έκθεση για τη ζωή και την πολυσχιδή δράση του.
Εμβληματική μορφή και πρωτεργάτης της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, ο Μανώλης Καλομοίρης (Σμύρνη 1883 - Αθήνα 1962) καθόρισε με τη δράση του σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της μουσικής ζωής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Μέσα από παρτιτούρες, αλληλογραφία, κείμενα, προγράμματα συναυλιών, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα μοναδικά τεκμήρια που περιλαμβάνει το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχείο του, σκιαγραφείται το πρόσωπό του και η εποχή του.

Σχεδιασμός, επιστημονική επιμέλεια:
Μυρτώ Οικονομίδου, μουσικολόγος,
Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
ΔΕ, ΤΡ, ΠΕ, ΠΑ 10:00-16:45
ΤΕ 10:00-19:00
Ξενάγηση από την επιμελήτρια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28.05/ 11:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ: 60 λεπτά
Ξεναγήσεις σχολείων κατόπιν κράτησης:
210 7282571 / m.economides@megaron.gr
Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών της
Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Φιλοξενούμενες εκδηλώσεις

Αθηναϊκό Ωδείο
Moments Musicaux
Δευτέρα 22 Μαΐου, 17:00
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνώ

Μικροί και μεγάλοι ΣΟΛίστες
Τρίτη 23 Μαΐου, 18:00 & 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μουσική Σχολή Ιλισίων
Μαθητική Συναυλία
Τετάρτη 24 Μαΐου, 18:00
Είσοδος με προσκλήσεις
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΝΟΥΣΗΣ