Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΠρόσκληση
Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πειραιά σας προσκαλεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 7 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου του γεωπόνου και πρώην ανώτερου στελέχους του Υπουργείου Γεωργίας Γιώργου Φατούρου Λιμνών Περιήγηση ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ελλάδα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πειραιά
Αίθουσα Δωδεκανησίων,Υψηλάντου 143-145 (Σωτήρος), 1ος όροφος
Πρόσκληση
Όλα σού τα' μαθα, μα ξέχασα μια λέξη
Το εξαιρετικά επιτυχημένο μυθιστόρηματου καθηγητή Δημήτρη Μπουραντάπου μας διδάσκει "πώς να ζήσουμε τη ζωή και να μην μας ζήσει αυτή".
Το Βιβλιοπωλείο Περδίκης και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008, στις 8.00 μ.μ.στο χώρο του βιβλιοπωλείου σε μια συζήτηση με το συγγραφέα
Βιβλιοπωλείο Περδίκης Χαροκόπου 53-55, Καλλιθέα, τηλ.: 20.95.25.159
Πρόσκληση
Το Βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008, στις 7.00 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Γιόλας Δαμιανού-Παπαδοπούλου Το άλλο μου μισό
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αικατερίνη Ανδρεστίνου(φιλόλογος με ειδίκευση στα Παιδαγωγικά και την ψυχολογία)
Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Θανάσης Δρακόπουλος
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ (Λεωφόρος Τσερίου 94, Στρόβολος, Λευκωσία)
τηλ. 00357-22.32.7780

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σύμφωνα με την α.π. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.15/260/17190/ 28-7-2008 Απόφαση, ενδιαφέρεται να προσλάβει τριάντα δύο (32) άτομα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εργασίας ενός (1) έτους για τη στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ( Ε.Υ.Ε.Π.) Αθήνα (Γενική Επιθεώρηση και Τομέας Νοτίου Ελλάδας ) και Θεσσαλονίκη (Τομέας Βορείου Ελλάδας) όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.
Κατεβάστε την προκήρυξη σε μορφή pdf ΕΔΩ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΈκθεση χαρτών Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Τούμπα) / Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά 12/11/2008, Ώρα: 20.30 Είσοδος Ελεύθερη Όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης σχεδιασμένη στους χάρτες! Η έκθεση «Θεσσαλονίκης Ανάδειξις - Χαρτών Αναμνήσεις» οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνική Χαρτοθήκη (ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Το πρωτογενές εκθεσιακό υλικό συγκεντρώθηκε από τους συλλέκτες Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, Σάββα Δεμερτζή, Αριστοτέλη Νανιόπουλο, Άγγελο Παπαϊωάννου, Πάρι Σαββαΐδη, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, άλλες υπηρεσίες, ιδιώτες καθώς και το αρχείο του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ - Εθνικής Χαρτοθήκης. Οι παλαιότεροι χάρτες ανάγονται περίπου στον 16ο αιώνα και οι νεότεροι στα τέλη της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θεματική έκθεση χαρτών που γίνεται στην Ελλάδα με θέμα μια πόλη και τη δια χαρτών παρουσίαση της ιστορίας της.
Περίπου 150 χάρτες διαφόρων κλιμάκων, τεχνοτροπιών και περιεχομένου περιγράφουν την παρουσία και τη σημασία της Θεσσαλονίκης στο χώρο και το χρόνο. Η έκθεση παρουσιάζει τη μορφή, τα χαρακτηριστικά και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της, όπως αποτυπώθηκαν και απεικονίζονται διαχρονικά σε χάρτες. Με τη βοήθεια των χαρτών παρουσιάζεται το πέρασμα της ιστορίας και των αναμνήσεων από την πόλη, μια πόλη που περιέγραψαν οι συγγραφείς και οι ποιητές και της έδωσαν επίθετα μοναδικά, όπως Μεγαλόπολη, Μεγίστη, Πολυάνθρωπη, Θεοφύλακτη, Θεοφρούρητη, Μαρτυροφύλακτη, Λαμπροτάτη, Πρεσβυτάτη, Μητρόπολη.
Κι αυτά τα επίθετα δείχνουν τον πολύτιμο ρόλο της Θεσσαλονίκης σε όλη την περιοχή, για ένα χρονικό διάστημα πολλών αιώνων. Εκτός όμως από τα κείμενα των συγγραφέων, η θέση της Θεσσαλονίκης απεικονίζεται συνεχώς στους χάρτες κάθε εποχής, γεγονός που επίσης αποδεικνύει τη μεγάλη σπουδαιότητα της πόλης για πολλούς αιώνες. Η παλαιότερη απεικόνιση της Θεσσαλονίκης σε σωζόμενο χάρτη πιστεύεται ότι είναι σε έναν χάρτη οδικού δικτύου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γνωστό ως Tabula Peutingeriana.
Ο χάρτης αποδίδεται στο μοναχό Καστόριο από τα μέσα περίπου του 4ου μ.Χ. αιώνα, αλλά διασώζεται αντίγραφό του, του 12ου αιώνα.
Ακόμη, η Θεσσαλονίκη απεικονίζεται και στους πτολεμαϊκούς χάρτες, οι οποίοι αποτελούσαν το βασικό χαρτογραφικό υπόβαθρο στην Ευρώπη επί σειρά αιώνων.
Στους χάρτες που αρχίζουν να συντάσσονται από τους πλέον αξιόλογους χαρτογράφους από τα τέλη του 15ου αιώνα και αργότερα, η Θεσσαλονίκη σημειώνεται με διάφορα ονόματα ανάλογα με την εθνικότητα του χαρτογράφου, αλλά και ανάλογα με το αν απεικονίζεται η αρχαία Ελλάδα ή η σύγχρονη κατά την εποχή της σύνταξης του χάρτη.
Το σχέδιο της πόλης (εντός των τειχών ακόμη) εμφανίζεται σε ναυτικούς χάρτες του γαλλικού και του βρετανικού ναυαρχείου ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα. Από τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η εκτέλεση σχετικών έργων οδήγησε στη σύνταξη χαρτών μεγάλης κλίμακας, όπου απεικονίζονται τα οικοδομικά τετράγωνα και οι δρόμοι της εποχής με κείμενα στην τουρκική γλώσσα.
Παρόμοιοι χάρτες συντάχθηκαν από εκδότες ταξιδιωτικών οδηγών σε μια εποχή που η μυστηριώδης Ανατολή προσέλκυε το ενδιαφέρον των περιηγητών. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, η Θεσσαλονίκη αποτυπώθηκε και χαρτογραφήθηκε από τοπογραφικές υπηρεσίες των συμμαχικών δυνάμεων που στρατοπέδευαν στην πόλη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από ελληνικές υπηρεσίες. Η πυρκαγιά του 1917 και οι ανάγκες αποκατάστασης των πυροπαθών οδήγησαν στην αποτύπωση της πυρίκαυστης ζώνης και στο νέο ρυμοτομικό σχέδιο του Ερνέστου Εμπράρ.
Το ελληνικό κράτος στη συνέχεια προχώρησε σε επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, καθώς έφθαναν οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και σε εκπόνηση νέων ρυμοτομικών σχεδίων αργότερα.
Η πόλη μεγάλωσε και μεγαλώνει ακόμη...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΔραματοποιημένη μουσικοχορευτική παράσταση Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 12/11/2008, Ώρα: 19.00 Είσοδος με προσκλήσεις Δραματοποιημένη μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα το περιβάλλον από το Α' Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Μια πόλη στο μέλλον...
Παιδιά που ζουν απόλυτα προστατευμένα και ασφαλή μέσα στο γυάλινο θόλο της...
Και έξω απ΄ αυτόν;
Τα πιο δυσοίωνα για το περιβάλλον σενάρια έχουν γίνει πραγματικότητα :
Ξηρασία... Έλλειψη ζωής... Εγκατάλειψη...
Κι όμως, μια βροχή αρκεί να φέρει την ανατροπή και να ξαναθυμίσει τις λέξεις κίνδυνος... ανασφάλεια... απειλή...
Μέσα απ΄ αυτές όμως θα ξαναγεννηθούν οι έννοιες: φυσιολογική ζωή, σεβασμός για το περιβάλλον...
Οι μαθητές/τριες του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης εκπέμπουν το δικό τους σήμα κινδύνου για τον περιβαλλοντικό εφιάλτη που πλησιάζει μέσα από ένα διαφορετικό ταξίδι στο μέλλον.
Πολύτιμη συνταξιδιώτης τους η καταξιωμένη συγγραφέας Ελένη Δικαίου και το βιβλίο της «Η κοιλάδα με τις πεταλούδες».
Συντελεστές εκδήλωσης:
Αικατερίνη Κουλιακιώτη (Θεατρολόγος), Μυρτώ Βουγιούκα (Μουσικοπαιδαγωγός), Συνόδιος Αβδημιώτης, Βασίλειος Ραπτόπουλος, Ιωάννα Τσακιροπούλου (Δάσκαλοι), Διονύσης Πάπουτσας, Άσπα Σέρβου (Φυσ.Αγωγής)
Οργάνωση - επιμέλεια εκδήλωσης: Κωνσταντινίδου Θεοδώρα (Διευθύντρια)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2019 Ώρα: 15:45 Αθήνα: 09/11/2008 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συμμετοχή του Π. Σ. στην Π.Υ. Αλβανίας Το Πυροσβεστικό Σώμα συνδράμει τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Π.Υ. Αλβανίας με επτά άνδρες, 3 οχήματα και ένα διασωστικό σκύλο από την 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων, μετά από αίτημα της Π.Υ. Αλβανίας για την ανεύρεση τυχόν εγκλωβισμένων ατόμων στα ερείπια πολυώροφης πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην πόλη του Αργυροκάστρου.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΗ Αμοργός του Νίκου Γκάτσου Ginger Oil καφέ μπαρ / Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο 10/11/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη «Εδώ και χρόνια διάβαινα και ξαναδιάβαινα την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου.
«Με την πατρίδα του δεμένη στα πανιά και στα κουπιά / στον άνεμο κρεμασμένα / οι ναυαγοί κοιμήθηκαν ήμεροι σαν αγρίμια νεκρά μέσα / των σφουγγαριών τα σεντόνια». Έψαχνα «τα μάτια των φυκιών» και ναι είναι ακόμα «στραμμένα στη θάλασσα» και σήμερα ναυαγοί ας κοιμόμαστε ήμεροι σαν αγρίμια νεκρά μέσα στων σφουγγαριών τα σεντόνια.
Αυτή η υπερρεαλιστική εικόνα της αρχής της «Αμοργού» είναι η διαρκής ελπίδα μας.
Με την πατρίδα πάντα δεμένη στα πανιά και τα κουπιά στον άνεμο κρεμασμένα.
Στ' αλήθεια, μας δέρνουν χίλιοι άνεμοι.
Οι μέρες σήμερα διαφορετικά δύσκολες.
Ωστόσο πάντα δικό μας το δώρο του Θεού, η «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου.
Έχοντάς την από τις σκοτεινές μέρες του 1943 στην καρδιά, την ψυχή, το νου, έχει τη δύναμη και μας παρέχει το δικαίωμα να την φέρνουμε στα δύσβατα, κι άγνωστα συχνά, χρονικά νερά μας. Η Ελένη Δημοπούλου χώνεται ηρωικά με την αδρή φωνή της στα «χαϊμαλιά», τα «φλάμπουρα», «τις άγιες τράπεζες».
«Με το μαχαίρι ενός καημού στα μάγουλα της ελπίδας».
Ο Κώστας Βόμβολος αφήνει το λόγο να προηγείται.
Με τον καινούριο του ρυθμό κυματίζει λόγο το λόγο στον παφλασμό της «Αμοργού». υπογράφουσα είχε την ιδέα και επιμελείται τώρα όλο τούτο, αλλά συνάμα τρέμει μπροστά σ' αυτόν τον ευλογημένο ποιητή». Ελένη Δημοπούλου Είναι ηθοποιός της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης και σκηνοθέτης.
Η πιο πρόσφατη παρουσία της στη σκηνή ως ηθοποιός έγινε για το έργο «Μόλυ Σουίνι» του Μπράιαν Φρίελ σε σκηνοθεσία του Νίκου Χουρμουζιάδη από τον θίασο της Πειραματικής.
Ρούλα Αλαβέρα Γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Έχει εκδώσει 14 ποιητικές συνθέσεις μεταξύ των οποίων «Ακηδία», «Υποθέσεις ενός ξόανου της παρακμής και της Καίτε Κόλλβιτς», «Κρανιοτρύπανο», «Φιλάρχαιες ξεναγήσεις», «Έξι ελληνικά κεντήματα για την Αμαλία Μεγαπάνου», «Εννέα λυγμοί για τον καλό άνθρωπο από λάσπη». κυκλοφορούν δύο συγκεντρωτικοί τόμοι με τη δουλειά της.
Από τους βασικούς συνεργάτες της «Νέας Πορείας», σήμερα συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό ποιητικό περιοδικό «Poeticanet».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ«Το ελιξίριο της ευτυχίας» της Μαρίας Παπαγιάννη Θέατρο Άνετον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 10/11/2008, Ώρα: 19.30 Είσοδος με προσκλήσεις Θεατρική παράσταση «Το ελιξίριο της ευτυχίας» της Μαρίας Παπαγιάννη από τους μαθητές των Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης Συμμετέχουν μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης του 2ου τμήματος θεατρικής αγωγής.
Κείμενα: Μαρία Παπαγιάννη
Σκηνοθεσία-Κίνηση-Θεατρική διασκευή: Στέργιος Καλφόπουλος, σκηνοθέτης - εκπαιδευτικός
Συντονισμός: Μαρία Δαλδογιάννη, θεατρολόγος
Δραματοποίηση-Διδασκαλία: Σμαρώ Πλατιώτη, θεατρολόγος
Σκηνικά: Παναγιώτης Κοντός
Δυο λόγια για το έργο Το ελιξίριο της ευτυχίας!...
Τόσο εξωπραγματικό τόσο παραμυθένιο αλλά και τόσο ονειρικό όσο και η ίδια η ευτυχία.
Ένα ταξίδι από τρεις γιους για να σώσουν τη ζωή του πατέρα.
Ένας αγώνας αναζήτησης ελπίδας και θάρρους.
Τα σημάδια του ουρανού θα μπορέσουν να τους οδηγήσουν;
Το ταξίδι ξεκινά και οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τη μοίρα και τις αδυναμίες τους.
Το ταξίδι, η διαδρομή και η πορεία της αναζήτησης φέρνουν στην επιφάνεια τον αληθινό προορισμό του κάθε ήρωα και την ερμηνεία της λέξης ευτυχία όπως ορίζεται από το πεπρωμένο του.
Κι αν το βρουν; Θα μπορέσουν να κλείσουν τα αυτιά στο άκουσμα των Σειρήνων και να το φέρουν πίσω στον πατέρα τους για να τον σώσουν;
Ένα είναι σίγουρο:
Όποιος το βρει δεν μπορεί να το μοιραστεί με άλλον όσο κι αν τον αγαπά...
Στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης ο πολιτισμός και η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.Καρπός μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης παιδιών, γονέων και σχολείου, το τμήμα Θεατρικής Αγωγής των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων, που αριθμεί 5 τμήματα και 100 μαθητές, δίνει σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της θεατρικής παράστασης, μέσα από τους δρόμους της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού.
Έχει ανεβάσει, εδώ και δώδεκα χρόνια, 45 θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων συμμετέχοντας σε θεσμούς όπως τα Δημήτρια στα Σχολεία, οι Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας, αλλά και σε πάρα πολλά φεστιβάλ, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Εδώ και 8 χρόνια έχει δημιουργήσει ένα θεσμό: τους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «Ακτίς Ονείρου», μια θεατρική συνάντηση με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και της Αντιδημαρχίας Νεολαίας και Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΤαινία μυθοπλασίας με τίτλο «Popcornmovie» Ολύμπιον – Αίθουσα Παύλος Ζάννας / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 10/11/2008, Ώρα: 10.30 Είσοδος Eλεύθερη Ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Popcornmovie» από τους μαθητές του 10ου Γενικού Λυκείου που γυρίστηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Με μια κάμερα στο χέρι» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Πρόκειται για μια ταινία του Παναγιώτη Κουντουρά και της κινηματογραφικής ομάδας του 10ου ΓΕΛ, συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Expert.
Ο Δημήτρης αγαπάει την Αντιγόνη. Αλλά ντρέπεται αν της το πει.
Η Αντιγόνη αγαπάει το Δημήτρη.
Αλλά ντρέπεται να του το πει.
Η Ελένη, κολλητή της Αντιγόνης, αγαπάει το Δημήτρη.
Και δεν ντρέπεται να του το πει.
Ο Παναγιώτης, ο ανταγωνιστής του Δημήτρη, αγαπάει την Αντιγόνη και κάνει τα πάντα για να την κερδίσει.
Ο Βασίλης κι ο Κώστας, τα φιλαράκια του Δημήτρη, δεν έχουν ιδέα τι τρέχει και προσπαθούν να τον αποκαταστήσουν.
Ποιος θα κερδίσει τελικά την καρδιά της Αντιγόνης;
Η απόλυτη χολιγουντιανή popcornmovie μάχη ξεκινάει.
Δέστε τις ζώνες σας!
«Στα πλαίσια του προγράμματος ‘‘Με μια κάμερα στο χέρι'' ξεκίνησε τη φετινή χρονιά στο Σχολείο μας ένα υπέροχο ταξίδι στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.
Με μια δανεική κάμερα στο χέρι, λίγα χρήματα αλλά πολύ κέφι αποφασίσαμε να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας από το Α ως το Ω.
Τα ίδια τα παιδιά ανέλαβαν να γράψουν το σενάριο, να οργανώσουν την παραγωγή, να σκηνοθετήσουν, να μοντάρουν, να φωτίσουν, να κάνουν ρεπεράζ, να, να, να... και φυσικά να γυρίζουν μια δροσερή, τρυφερή, νεανική κωμωδία που μας έκλεψε την καρδιά.
Εμείς σαν υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε...»
Ζήσης Παπατζήκας, Ευτέρπη Τερζούδη, Δήμητρα Νοταρίδου
Υ.Γ.
Στο blog της ταινίας popcornmovie.wordpress.com μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, making off και κουτσομπολιά για τους... σταρ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΑφιέρωμα στα 25 χρόνια λειτουργίας του ΒαφοπούλειουΒαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο / Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά 10/11/2008 - 28/02/2009, Ώρα: 20.30 Είσοδος Ελεύθερη Η συλλογή έργων τέχνης του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου αποτελείται από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, επιτοίχιων κατασκευών και κατασκευών χώρου και φωτογραφίας.
Έχει συγκροτηθεί από δωρεές, σημαντικών στην πλειοψηφία τους, καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και ένα μεγάλο τμήμα της προέρχεται από την προσωπική συλλογή των ιδρυτών του Κέντρου Γιώργου και Αναστασίας Βαφόπουλου.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των έργων θα γίνει σε δύο κύκλους προκειμένου το κοινό να έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη συλλογή, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣΗ ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
THE BOOK THIEF
Κατηγορία ΠΥΞΙΔΑ Kωδικός Καταλόγου 05624 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΦΗΒΟΙ ISBN 978-960-453-394-7 Σελίδες 616
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΙΣ;
Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το μόνο που κρατάει στα χέριατ της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση.
Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως… κλέφτρας.
Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία - βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ.
Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ' αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει…
Μια αξέχαστη ιστορία για τη δύναμη της ανθρωπιάς, τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων!
Η ΣΑΛΙ ΛΟΚΧΑΡΤ ΚΑΙ Η ΤΙΓΡΗ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
THE TIGER IN THE WELL
Κατηγορία ΠΥΞΙΔΑ Kωδικός Καταλόγου 04286 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΦΗΒΟΙ ISBN 978-960-453-464-7 Σελίδες 456
Μέσα σε μια παραδοσιακή τσαγερία του Λονδίνου, μια νεαρή γυναίκα απειλεί με περίστροφο τρεις άντρες. Η Σάλι Λόκχαρτ δίνει μάχη για το παιδί της - το παιδί που ξαφνικά έπαψε να είναι μόνο δικό της και κάποιος το διεκδικεί.
Η Σάλι κρύβεται και προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει στέγη για την ίδια και την κόρη της, και να μάθει ποιος και γιατί έχει κάνει τη ζωή της άνω-κάτω.
Στο μεταξύ, ο άνθρωπος που ψάχνει βρίσκεται οχυρωμένος σ' ένα σπίτι στο Σπίταλφιλντς και από εκεί καθοδηγεί τα πιόνια του, για να την τραβήξουν πιο βαθιά στην παγίδα που της έχει στήσει.
Και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει, γιατί είναι ο φοβερός και αδίστακτος Τζαντίκ… Μια τρομερή καταδίωξη μέσα στους δρόμους του Λονδίνου, όπου μια νέα κοπέλα αποφασίζει να ορμήσει στον κίνδυνο, να μπει στο λημέρι της τίγρης…
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ
SMOKY'S CHRISTMAS
Κατηγορία ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Kωδικός Καταλόγου 06187 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΠΑΙΔΙΑ 4+ ISBN 978-960-453-455-5 Σελίδες 64
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και… ένα κουτάβι γυρίζει αδέσποτο στους δρόμους της πόλης. "Είδε κανείς τη μαμά μου;" γαβγίζει.
Ο Αλήτης, τι κι αν γεννήθηκε σε φάτνη χριστουγεννιάτικη, είναι ορφανός, κι αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει.
Ή μήπως μπορεί;
Στην προσπάθεια να βρει τη μαμά του θα μπλέξει σ' ένα σωρό απίθανες περιπέτειες. Θα καταφέρει ν' αποφύγει τους κινδύνους της πόλης;
Και με ποιους θα γιορτάσει τα πρώτα του Χριστούγεννα;
Ο ΚΟΝΣΕΡΒΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ
THE TIN COLLECTOR
Κατηγορία ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ Kωδικός Καταλόγου 06128 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΠΑΙΔΙΑ 11+ ISBN 978-960-453-450-0 Σελίδες 200
Ο νεαρός Πιμ ήταν ένας πολύ συνηθισμένος ασυνήθιστος τύπος.
Στα δεκάξι του ζούσε ολομόναχος σε ένα εγκαταλειμμένο αρχοντικό σπίτι, έφτιαχνε μουσική και την έβαζε σε κονσερβοκούτια. Δε μιλούσε πολύ.
Κι όταν μιλούσε, έλεγε ξανά και ξανά τις λίγες λέξεις που ήξερε.
Μέχρι που ερωτεύτηκε και έμαθε κι άλλη μια λέξη που σύντομα έγινε η αγαπημένη του.
Ήταν η λέξη Νανά.
Κι επειδή ο Πιμ είχε μάθει να φτιάχνει μουσική για ό,τι αγαπούσε, αποφάσισε να φτιάξει μουσική για τη Νανά.
Πήρε ένα σαρδελοκούτι, το μεταμόρφωσε με μαεστρία και αποφάσισε να της το χαρίσει.
Και τότε, ο κόσμος του ήρθε τα πάνω κάτω…
Ένα μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα και την αγάπη, για όλα όσα χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους.

Είναι η οικονομική αυτοδυναμία εφικτή;

ΑΠΟ DISABLED.GRΌταν η ζωή πραγματώνεται κάτω από συνθήκες αναπηρίας τότε το κόστος ζωής επιβαρύνεται από το οικονομικό κόστος της κάλυψης των επιπρόσθετων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας. Το οικονομικό κόστος αυτών των επιπρόσθετων αναγκών συχνά είναι υπερβολικό και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να είναι οκταπλάσιο της αμοιβής ενός δημοσίου υπαλλήλου ύστερα από είκοσι χρόνια εργασίας.
Αυτό το επιπλέον κόστος μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο επειδή δεν υπάρχουν οργανωμένες υποδομές στην Ελλάδα για την υποστήριξη των ανθρώπων με αναπηρίες, με αποτέλεσμα ο κάθε μεμονωμένος Έλληνας και η κάθε μεμονωμένη Ελληνίδα θα πρέπει να βρίσκει με κάποιο μαγικό τρόπο προσωπικές λύσεις στα προσωπικά προβλήματα τα οποία ωστόσο είναι συλλογικά, κοινωνικά, οικονομικά και βεβαίως πολιτικά προβλήματα, που αφορούν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Τα ασφαλιστικά ταμεία που υποτίθεται πως υποχρεούνται να ορθολογικοποιήσουν το επιπλέον οικονομικό κόστος που προκύπτει εξαιτίας της αναπηρίας, αντί να συμβάλλουν στην ορθολογικοποίηση αυτού του κόστους και να συμμετέχουν οικονομικά προς την κατεύθυνση της εξομοίωσης των ανθρώπων με αναπηρίες με τους ικανούς σωματικά, εξαναγκάζουν τους ασφαλισμένους με αναπηρίες να υφίστανται μια άχρηστη γραφειοκρατία και να κάνουν καριέρα ως ανάπηροι, αφού μόνο για τα συστήματα ουροσυλλογής ένας άνθρωπος με αναπηρία θα πρέπει να τρέχει σε απροσπέλαστα ασφαλιστικά όργανα του ασφαλιστικού του ταμείου τρεις εργάσιμες ημέρες το μήνα! Η αναπηρία είναι μια δύσκολη και πολύ ακριβή συνθήκη ζωής, και γίνεται ακριβότερη όσο πιο ανορθολογικό είναι το οικονομικό και το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματώνεται η αναπηρία.
Η αναπηρία όταν πραγματώνεται στο αφιλόξενο και απροσπέλαστο περιβάλλον της Ελλάδας, τότε επιδεινώνεται, και μοιάζει μια ολοκληρωτική ανικανότητα. Η Ελλάδα, εάν για κάτι δεν φημίζεται είναι ο ορθολογισμός της και η οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας, της παραγωγής και του πολιτισμού.
Εμείς που ζούμε κάτω από συνθήκες αναπηρίας είμαστε ανυποστήρικτοι.
Αυτά που για τους κάνουν σωματικά είναι αυτονόητα (πρόσβαση, μεταφορές, δημόσια διοίκηση, πιστωτικό σύστημα, τεχνολογίες κ.ά.) απλώς δεν υπάρχουν για όσους ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Οι μέχρι τώρα συνταγές για την επιβίωση είναι ο διορισμός στο δημόσιο ή η αναγκαστική τοποθέτηση στον ιδιωτικό τομέα με τον νόμο 2643/98.
Και οι δύο συνταγές δεν εξασφαλίζουν το μίνιμουμ του μισθού που απαιτείται για την επιβίωση.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μισθός υπερβαίνει τα 700 ή τα 800 ευρώ, ενώ ο «εργαζόμενος» υποχρεούται καθημερινά να μετακινείται με απροσπέλαστα και αναξιόπιστα μέσα μεταφορών από και προς την εργασία του.
Όταν πρόκειται για ανάπηρους εργαζόμενους, τότε το «ζήτημα καριέρα» είναι ανύπαρκτο και ανήκει στη σφαίρα της ουτοπίας. Πίσω από το νεοελληνικό μπάχαλο ίσως να υπάρχει ένα κενό (σίγουρα υπάρχει ένα κενό) που μπορούν να εκμεταλλευθούν ακόμη και οι άνθρωποι με πολύ σοβαρές αναπηρίες, για να δοκιμάσουν τις αντοχές μιας κοινωνίας που δεν αντέχει τον εαυτό της.
Πίσω από όλες αυτές τις ανεπάρκειες υπάρχει ένα κενό που μπορεί να ευδοκιμήσει το κάθε λουλούδι, ακόμη και όταν αυτό το λουλούδι «επιβαρύνεται» από κάποια αναπηρία. Τα προβλήματα που υπάρχουν και εμποδίζουν τους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και σε αυτά τα οργανωτικά, επιχειρησιακά, επιχειρηματικά και κοινωνικά κενά της Ελλάδας, επειδή κανένας κομφορμιστής Έλληνας δεν σκέφτηκε να καινοτομήσει για να τα καλύψει.
Το μεγαλύτερο σακατιλίκι της ελληνικής κοινωνίας είναι τα στερεότυπα, και το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπάρχει στην κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες είναι η υιοθέτηση στερεοτύπων και μαζικών κοινωνικών και επαγγελματικών ρόλων. Επειδή η ανικανότητα και η αναπηρία είναι οι μητέρες κάθε καινοτομίας και κάθε εφεύρεσης, αυτονόητα εμείς που ζούμε κάτω από συνθήκες αναπηρίας όταν δεν βρίσκουμε λύση και όταν η λύση δεν φαίνεται ορατή τότε θα πρέπει να την εφεύρουμε και να την κατασκευάσουμε. Όταν δεν υπάρχει διέξοδος, τότε θα πρέπει να εφεύρουμε και να κατασκευάσουμε τη διέξοδο. Εδώ, η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες βρίσκεται απροετοίμαστη και ανυποστήρικτη:
Το πιστωτικό σύστημα δεν λειτουργεί όταν πρόκειται για ανθρώπους με αναπηρίες. Καμία τράπεζα δεν πρόκειται να δανειοδοτήσει έναν άνθρωπο ή μια ομάδα ανθρώπων που έχουν αναπηρία, επειδή πολύ απλά η αναπηρία για τον πολύ κόσμο ακόμη θεωρείται ένας κίνδυνος και κανένας έλεγχος πίστης σε καμιά τράπεζα δεν θα ενέκρινε ένα τέτοιο δάνειο. Την ίδια δυσπιστία μπορούν να εκφράσουν και οι ενδεχόμενοι πελάτες.
Όταν ζεις κάτω από συνθήκες αναπηρίας εύκολα ανοίγουν οι πόρτες, δύσκολα κλείνεις δουλειές. Ας μην κρυβόμαστε, ως ανάπηροι έχουμε βγάλει κακό όνομα στην «πιάτσα» και ως κοινότητα έχουμε μοχθήσει πολύ για να κατασκευάσουμε και να συντηρήσουμε κάποιες πολύ κακές κοινωνικές εικόνες αναπηρίας. Η κακή οργάνωση και το γενικευμένο μπάχαλο της ελληνικής κοινωνίας ίσως να είναι μια ευκαιρία για να μπορούν να ευδοκιμήσουν οι καινοτομίες.
Τα μεγάλα και διαπιστωμένα κενά της ελληνικής κοινωνίας είναι το καλύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν, αναπτυχθούν, συγκροτηθούν και να αποδώσουν οι καινοτομίες. Το ερώτημα που πρέπει να θέσει ο καθένας μας στον εαυτό του είναι:
Με ποιανού μέρος είμαστε; Με το μέρος του παρελθόντος, της συντήρησης και του κομφορμισμού ή με το μέρος της καινοτομίας, της ανάπτυξης και του κοινού καλού και κοινού συμφέροντος; Παντού, σε όλα τα κράτη και σε όλους τους πολιτισμούς, αυτά που σε εμάς φαίνονται ως λύσεις, έχουν δοθεί από ανθρώπους, και μεταξύ αυτών των ανθρώπων και από ανθρώπους με αναπηρίες.
Ειδικά οι λύσεις και οι τεχνολογίες που έχουν ωφελήσει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες έχουν δημιουργηθεί, αναπτυχθεί και εφαρμοστεί από ανθρώπους με αναπηρίες στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικές λύσεις σε προσωπικά προβλήματα. Η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία (πέρα από τα ενδεχόμενα προβλήματα) και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για την εξομοίωση των ανθρώπων με αναπηρίες με τους ικανούς σωματικά.
Πίσω από τα ενδεχόμενα «κακά» της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και οικονομίας και των νέων τεχνολογιών, βρίσκονται μοναδικές ευκαιρίες για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας, αφού επικοινωνιακά και τεχνολογικά οι αναπηρίες δεν γίνονται ιδιαιτέρως εμφανείς. Εάν έχουμε σαφή συνείδηση για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός πολιτισμός, μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα πως πολύ συγκεκριμένοι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν υφίστανται στον ελληνικό πολιτισμό, μολονότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχουν.
Αυτό το κενό μπορούν να το καλύψουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως από το εάν ζουν ή δεν ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Είναι πολλοί οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής, των υπηρεσιών, ακόμη και του εμπορίου, γιατί ως Έλληνες είμαστε κακομαθημένοι και είτε ζούμε ως παθητικοί θεατές των αναγκών μας είτε επιδιώκουμε το υπερκέρδος. Θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε ως άνθρωποι το δίλημμα «υπερκέρδος ή δημοσιοϋπαλληλίκι» επειδή πολύ απλά δεν είναι δίλημμα.
Είναι απλώς μια χυδαία ανοησία ενός χυδαίου πολιτισμού που εν έτει 2008 δεν έχει κατορθώσει να κατασκευάσει ούτε οδοντογλυφίδες. Θα χρειαστεί να διδαχθούμε από τους άλλους πολιτισμούς.
Η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η επαγγελματική φιλοδοξία, δεν γίνονται απλώς για το κέρδος ή για το υπερκέρδος.
Είναι αναγκαστικές δραστηριότητες υπαρκτών κοινωνιών και πολιτισμών.
Γίνονται επειδή δεν γίνεται διαφορετικά, και στο βαθμό που είναι αναπόφευκτα, εξωραΐζονται, και γίνονται τρόπος ζωής για τη δημιουργία και για την επιβίωση που εξασφαλίζεται μέσα σε αυτές τις ποιότητες. Ας επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του κέρδους και ας αντιληφθούμε την ποικιλότητα που μπορεί να λάβει το κέρδος ως έννοια και ως πολιτισμός.
Το κέρδος δεν είναι απλώς προσωπικό κέρδος.
Είναι και εταιρικό κέρδος. Είναι και κοινωνικό κέρδος, γιατί όταν ο «πελάτης» δεν ωφελείται και δεν βλέπει προκοπή από την κατανάλωσή του και από τις επενδύσεις του, τότε σταματά να καταναλώνει και να επενδύει.
Όταν δεν υπάρχει κοινωνικό κέρδος, τότε η επιχειρηματικότητα αυτοϋπονομεύεται. Οι αποτυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων οφείλονται κυρίως στην αυτοϋπονόμευση και στην κακή νοοτροπία των νεοελλήνων. Επιχειρηματικότητα και κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορούν να γίνουν μόνο όταν στο βάθος ειλικρινά θέλουμε την προκοπή του πελάτη, του συνεργάτη, του «ανταγωνιστή» και της κοινωνίας, γιατί μέσα από τη δική τους προκοπή μπορούμε και επιτυγχάνουμε την εταιρική και την προσωπική προκοπή.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η επιχειρηματικότητα και η κοινωνική επιχειρηματικότητα θα παραμείνουν συνώνυμα της κερδοσκοπίας που προκύπτει από την υποτίμηση του άλλου, που στην προκειμένη περίπτωση ο άλλος είναι ο πελάτης. Υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που μπορούν να ανοίξουν «δουλειές για ανάπηρους» ή μπορούν να είναι «δουλειές για ανάπηρους».
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να καλλιεργηθούν ταλέντα και πολιτισμός επιχειρηματικότητας.
Το ζήτημα είναι να υπάρχει θέληση! Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

Απροσπέλαστες οι αεροπορικές μεταφορές παρά τις «οδηγίες» της Ε.Ε.

ΑΠΟ DISABLED.GRΕδώ και αρκετά χρόνια η Ε.Ε. επιχειρεί μέσα από Οδηγίες και συμβουλές να συμβάλει στην αποκατάσταση της προσπελασιμότητας των αεροπορικών μεταφορών και στην ορθολογική μεταχείριση των αναγκών των επιβατών με αναπηρίες.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού η Ε.Ε. παρεμβαίνει στη λειτουργία των επιχειρήσεων που ασκούν και διαχειρίζονται τις αεροπορικές μεταφορές, χωρίς να ενδιαφέρεται με ειλικρίνεια και για τα δύο μέρη:
η υπόθεση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας στις αεροπορικές μεταφορές είναι κοινή υπόθεση τόσο των επιβατών με αναπηρίες όσο και των εταιριών που διαχειρίζονται τις αεροπορικές μεταφορές. Το μέγεθος του προβλήματος των επιβατών με αναπηρίες: Ανεξαρτήτως από το εάν οι εταιρείες είναι χαμηλού ή υψηλότερου κόστους, τα προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές είναι κατά βάση δομικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στη λανθασμένη αντίληψη που έχουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια, οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη της ασφάλειας των αεροδρομίων και των πτήσεων, οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη για την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών με αναπηρίες, τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων.
Πιο συγκεκριμένα: 1. Το πρώτο και βασικό πρόβλημα των επιβατών με αναπηρίες είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται για λόγους «ασφαλείας», από τις υπηρεσίες ασφαλείας εν ονόματι της ασφάλειας: Ενώ υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν με εύκολο τρόπο και φθηνό εξοπλισμό να γίνει ο έλεγχος ασφαλείας ακόμη και στα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα -αρκεί τα αεροδρόμια να έχουν προμηθευτεί το σχετικό εξοπλισμό-, αυτός ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται, με συνέπεια να εξαναγκάζονται οι επιβάτες με αναπηρίες να εγκαταλείψουν το αναπηρικό τους κάθισμα και να χρησιμοποιήσουν τα κακής ποιότητας «ιδρυματικά» αναπηρικά καθίσματα που υπάρχουν στα αεροδρόμια. 2. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται την επιβίβαση και την αποβίβαση των ανθρώπων με αναπηρίες από το αεροδρόμιο στο αεροσκάφος και αντιστρόφως.
Τις περισσότερες φορές, σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι υπηρεσίες αυτές είναι στελεχωμένες με ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για τους απλούς και ανώδυνους τρόπους μεταφοράς των επιβατών στο κάθισμα του αεροσκάφους, ενώ τα οχήματα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν είναι κατεστραμμένος, χωρίς ζώνες ασφαλείας και χωρίς συστήματα πρόσδεσης. 3. Τα αναπηρικά αμαξίδια που υπάρχουν διαθέσιμα στα αεροδρόμια είναι κατά βάση «νοσοκομειακού» τύπου, ενώ τις περισσότερες φορές είναι σπασμένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικές αναπηρίες.
Και όμως, σε αυτά τα καθίσματα -που ακόμη και τα πιο εξαθλιωμένα ασφαλιστικά ταμεία του τρίτου κόσμου αρνούνται να χορηγήσουν στους ασφαλισμένους!- οι υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων υποχρεώνουν τους επιβάτες με αναπηρίες να τα χρησιμοποιήσουν «για λόγους ασφαλείας των αεροδρομίων» παραλείποντας την ασφάλεια των επιβατών και αυτό όλο γίνεται για να ελέγξουν τα ηλεκτροκίνητα καθίσματα μέσα από μηχάνημα με ακτίνες ενώ υπάρχουν πολύ πιο φθηνές και εύκολες τεχνολογίες για τέτοιους ελέγχους. 4. Τα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα, πριν φορτωθούν στον χώρο των αποσκευών των αεροσκαφών, αποσυναρμολογούνται (!) ή στην καλύτερη περίπτωση αφαιρούνται οι μπαταρίες ακόμη και όταν οι μπαταρίες είναι ξηρού τύπου και προβλέπεται η μεταφορά τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΙΑΤΑ.
Σε αυτή τη διαδικασία διάλυσης και ανασύνθεσης του αναπηρικού αμαξιδίου τις περισσότερες φορές δημιουργούνται σοβαρές βλάβες και γίνεται αδύνατη η χρησιμοποίηση των αναπηρικών αμαξιδίων στον τόπο προορισμού! 5. Τα ειδικά οχήματα που προορίζονται για τη μεταφορά των επιβατών με αναπηρίες από το αεροδρόμιο στο αεροσκάφος και το ειδικό κάθισμα για τη μεταφορά των επιβατών με αναπηρίες μέσα στο αεροσκάφος είναι συνήθως κακοσυντηρημένα, χωρίς ζώνες ασφαλείας και χωρίς καμία ασφάλεια για τον επιβάτη με αναπηρία.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Πολύνεκρο δυστύχημα σε πυρηνικό υποβρύχιο

ΑΠΟ ZOUGLA.GR
Τραγικό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σε δυστύχημα που συνέβη στο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Νιέρπα» που πραγματοποιούσε δοκιμές στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων δοκιμών ενεργοποιήθηκε κατά λάθος το σύστημα πυρόσβεσης του υποβρυχίου, με αποτέλεσμα να γίνει διαρροή φρέον.
Άγνωστο παραμένει πάντως για ποιο λόγο ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης. Ο αξιωματούχος Sergei Markin αναφέρει ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι 14 πολίτες και έξι μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου, ενώ άλλα 22 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν.
Στο υποβρύχιο βρίσκονταν 208 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 81 εργατών. Το αρχηγείο του ρωσικού στόλου διαβεβαιώνει ότι ο αντιδραστήρας του υποβρυχίου λειτουργεί κανονικά και τα επίπεδα ραδιενέργειας στο σκάφος είναι φυσιολογικά κι έτσι αποφασίστηκε το υποβρύχιο να επιστρέψει στη μόνιμη βάση ελλιμενισμού του. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες και τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Οι δοκιμές του πυρηνικού υποβρυχίου είχαν ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου το "Νιέρπα" επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη του κατάδυση. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα τορπιλών, φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους, διαθέτει αυτονομία 100 ημερών και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 600 μέτρων.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥΑ Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝΤΑΟΥΝ!
Σε σχέση με τη δημοσιοποιηθείσα, μέσω των Μ.Μ.Ε, υπόθεση της εντολέως μας κας Γεωργοπούλου Ζαχαρούλας και σεβόμενοι απολύτως την, εξελισσόμενη, δικαστική διερεύνηση του πραγματικού συμφέροντος του, 21 ετών, Δημήτρη, ο οποίος γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν και εγκαταλείφθηκε σε Ίδρυμα, αλλά και την, επί εικοσαετία, ανιδιοτελή προσφορά της οικογένειάς της κας Γεωργοπούλου προς τον τελευταίο, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε, σε κάθε ενδιαφερόμενο και κατ΄ οικονομία, τα εξής : Ι. Είναι αλήθεια ότι η «φυσική μητέρα» του Δημήτρη διορίστηκε, προσφάτως, δικαστική συμπαραστάτριά του χωρίς να προηγηθεί καμία κοινωνική έρευνα, καμία ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ερήμην της ανάδοχης οικογένειάς του και χωρίς να ληφθεί υπόψη η βούληση του ίδιου του, ενήλικου πλέον, Δημήτρη.
Είναι επίσης αλήθεια, ότι ο Δημήτρης με πολλούς τρόπους και πολλές φορές, έως και την 04.11.2008, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το φυσικό, συναισθηματικό και κοινωνικό περιβάλλον της ανάδοχης οικογένειας μέσα στο οποίο έζησε, με περισσή αγάπη, από 18 μηνών.
Για τον λόγο αυτό η «φυσική του μητέρα» δεν είχε, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, την επιμέλειά του ενώ οι πρόσφατες προσπάθειες μεταφοράς του συναισθηματικού δεσμού του, από την ανάδοχη οικογένεια στη «φυσική μητέρα», απέτυχαν
Διαβάστε όλο το ενδιαφέρον άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στίχοι:Μάρω Θεοδωράκη Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη Έτος: 7 Νοεμβρίου 2008 Τραγουδούν: Μάρω Θεοδωράκη, Σωτήρης Καρκαλέμης, Χριστίνα Κουτσοφιού και Ναταλί Αμμάν ISBN:978-960-6864-03-2 Δείτε το

Στίχοι:Μάρω Θεοδωράκη Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη Έτος: 7 Νοεμβρίου 2008 Τραγουδούν: Μάρω Θεοδωράκη, Σωτήρης Καρκαλέμης και Χριστίνα Κουτσοφιού ISBN:978-960-6864-02-5 Δείτε το

Πρεμιέρα 20 Δεκεμβρίου 2008 στο Public ΠΙΠΙΤΣΑ LIVE
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σαπφικές...μελωδίες
Στις 15 και στις 21 Νοεμβρίου το υπέροχο μεζεδοπωλείο Σαπφώ στο Μεταξουργείο θα φιλοξενήσει δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές.
Από την καντίνα Moon της Ερεσού στην Αθήνα, η Μαρία και η Έφη θα σας περιποιηθούν όπως μόνο εκείνες ξέρουν, με παραδοσιακές γεύσεις Μυτιλήνης, καλό κρασί και κλίμα ιδιαίτερα φιλικό.
Ο χώρος είναι μεγάλος, φωτεινός και άνετος και θυμίζει κάτι από Ανατολή.
Οι τιμές είναι κι αυτές...ιδιαίτερα φιλικές, αφού ένα πλούσιο τραπέζι δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ το άτομο.
Στις 15 και στις 21 Νοεμβρίου το υπέροχο μεζεδοπωλείο Σαπφώ στο Μεταξουργείο θα φιλοξενήσει δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές.
Από την καντίνα Moon της Ερεσού στην Αθήνα, η Μαρία και η Θάλεια θα σας περιποιηθούν όπως μόνο εκείνες ξέρουν, με παραδοσιακές γεύσεις Μυτιλήνης, καλό κρασί και κλίμα ιδιαίτερα φιλικό.
Ο χώρος είναι μεγάλος, φωτεινός και άνετος και θυμίζει κάτι από Ανατολή.
Οι τιμές είναι κι αυτές...ιδιαίτερα φιλικές, αφού ένα πλούσιο τραπέζι δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ το άτομο.
Το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου στις 22:00, η "Τριχημεία" έρχεται να σας συναρπάσει.
Η Φραντσέσκα Βινάσα και η Νάνσυ Κουβαράκου ερμηνεύουν διασκευές γνωστών, αγαπημένων κομματιών, κυρίως από τις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα, συνδυάζοντας τα διαφορετικά τους ακούσματα με έναν τρόπο μοναδικό.
Από την ποπ μέχρι την παραδοσιακή μουσική, μέσω της φολκ και των ροκ επιρροών, τα δυο κορίτσια δημιουργούν τη δική τους χημεία και δίνουν μια καινούρια πνοή σε γνωστά έντεχνα, ελαφρολαϊκά και ιταλικά τραγούδια που όλες αγαπάμε.
Η Φραντσέσκα με τα κρουστά της και η Νάνσυ με την κιθάρα της, μας ταξιδεύουν με τις φωνές τους στο παρελθόν.
Την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου στις 22:00, μια ακόμα μουσική βραδιά με λίγο διαφορετικό χαρακτήρα.
Ο Μάνος με το ακορντεόν του και η Σοφία με την κιθάρα της, με φωνητικά και από τους δύο, ξεκινάνε από αγαπημένα έντεχνα κομμάτια και καταλήγουν σε γνωστά ρεμπέτικα.
Μην τους χάσετε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα
106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 5221950
Αθήνα 06.11.2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει:Τετάρτη 12/11/2008 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ – ΚΟΜΝΗΝΟΙ» εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του μουσικοσυνθέτη – συγγραφέα κ. Βασίλη Αρχιτεκτονίδη με τίτλο «Πραγματεία για τη διδασκαλία της Ποντιακής Λύρας».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συλλόγου, Δαβάκη 10, Καλλιθέα.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον επίτιμο σχολικό σύμβουλο και μουσικοσυνθέτη κ. Ηλία Στασινό, ενώ για το συγγραφέα θα μιλήσει ο γ. γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ – ΚΟΜΝΗΝΟΙ» κ. Κυριάκος Σαχανίδης.
Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, με θέμα: «Η μουσική του ποντιακού ελληνισμού».
Στη συνέχεια, ένα νεοδημιούργητο μουσικό ποντιακό σύνολο θα παρουσιάσει μια επιλογή από νέα έργα του κ. Βασίλη Αρχιτεκτονίδη που αναφέρονται στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΠαρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου «Αντάντ κατά Ελλάδος»
Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ. οι εκδόσεις «Ελεύθερος Κόσμος» διοργανώνουν την επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Μπαρμπή «Αντάντ κατά Ελλάδος» στο ξενοδοχείο «Άστορ» (Καραγιώργη Σερβίας 16, Σύνταγμα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κώστας Μπαρμπής, ο εκδότης Δημήτρης Ζαφειρόπουλος και ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Αντωνακέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μάνος Κώνστας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Tο βιβλιοπωλείο IANOS και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν τη Δευτέρα 10 Nοεμβρίου 2008 και ώρα 18.00 να συναντήσετε τον συγγραφέα ΣEPΓIO ΓKAKA στην παρουσίαση του νέου βιβλίου τουΣTAXTEΣ
Θα μιλήσουν οι:
KΩΣTAΣ KANABOYPHΣ, ποιητής – δημοσιογράφος BAΓΓEΛHΣ XATZHΓIANNIΔHΣ, συγγραφέας
Aποσπάσματα διαβάζει η ΠEMY ZOYNH.
O BAΣIΛHΣ NIKOΛAΪΔHΣ θα τραγουδήσει τραγούδια σχετικά με το βιβλίο
Oι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούνστην παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου ΣΠYPOY KOYZINOΠOYΛOY, Γενικού Διευθυντή του Mακεδονικού Πρακτορείου Eιδήσεων, TA ΠAPAΣKHNIA TOY MAKEΔONIKOY ZHTHMATOΣ Mαρτυρίες πρωταγωνιστών, άγνωστα έγγραφα και ντοκουμέντα την Πέμπτη 20 Nοεμβρίου 2008 και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της EΣHEA.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
ΓEΩPΓIOΣ ΣOYPΛAΣ, A΄ Aντιπρόεδρος της Bουλής των Eλλήνων EYAΓΓEΛOΣ BENIZEΛOΣ, Bουλευτής, τ. Yπουργός ΣTEΛIOΣ ΠEPPAKHΣ, Kαθηγητής Διεθνούς Δικαίου , τ. Γεν. Γραμματέας Yπουργείου Eξωτερικών
Tη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος ΠAYΛOΣ TΣIMAΣ.
Tο PUBLIC και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν το Σάββατο 22 Nοεμβρίου 2008 και ώρα 1.OO μ.μ.στο κατάστημα της πλατείας Συντάγματοςνα συναντήσετε τη Συγγραφέα του Mήνα EYΓENIA ΦAKINOY στην παρουσίαση του βιβλίου της ΓIA NA ΔEI TH ΘAΛAΣΣA
H συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες της και θα υπογράψει τα βιβλία της.
Tο βιβλιοπωλείο «NEΣTΩP»και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν στην παρουσίασητου νέου βιβλίου του ΔHMHTPH KΩNΣTANTAPA H TEΛEYTAIA KAΛHNYXTA την Kυριακή 23 Nοεμβρίου 2008 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.
Tον συγγραφέα προλογίζει ο XAPHΣ MΠIKHPOΠOYΛOΣ, δημοσιογράφος-υπεύθυνος Γραφείου Tύπου του Yφυπουργού Yγείας.
H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Aντιδημαρχίας Πολιτισμούτου Δήμου Kατερίνης.
BIBΛIOΠΩΛEIO «NEΣTΩP», Kανάρη 5, Kατερίνη, τηλ. 23510-36024
O Yπουργός Mακεδονίας-Θράκης κ. MAPΓAPITHΣ TZIMAΣ και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν στην παρουσίασητου βιβλίου του ΔHMHTPH KΩNΣTANTAPA H TEΛEYTAIA KAΛHNYXTA τη Δευτέρα 24 Nοεμβρίου 2008 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο της Tράπεζας Πειραιώς (Kατούνη 12-14, Θεσσαλονίκη).
Tην εκδήλωση θα παρουσιάσει ο BAΣIΛHΣ TPIANTAΦYΛΛIΔHΣ.
Θα προηγηθεί εισαγωγή σε βίντεο της Παυλίνας Kωνσταντάρα.
O Yπουργός Mακεδονίας-Θράκης MAPΓAPITHΣ TZIMAΣ, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί η εκδήλωση, θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.
Tο βιβλίο θα παρουσιάσουν οι βουλευτέςτης Nέας Δημοκρατίας KΩΣTAΣ ΓKIOYΛEKAΣ και του ΠAΣOK ANΔPEAΣ ΛOBEPΔOΣ.
Για τις διαφορετικές ιδιότητες στο πρόσωπο του Δημήτρη Kωνσταντάρα θα μιλήσει ο δημοσιογράφος BAΓΓEΛHΣ ΠΛAKAΣ.
Για τους σύγχρονους τρόπους προσέγγισης των ανθρώπων θα μιλήσει ο Aντιπρόεδρος του Συλλόγου Aποφοίτων American Collegeof Thessaloniki (A.C.T.) KEIMHΣ KPYΩNAΣ.