Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μερικό έλεγχο από τις 08:05 σήμερα, τέθηκε η δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 22:05 χθες, στην περιοχή Αλώνια, στη Σαμοθράκη, στο Νομό Έβρου.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κινητοποιήθηκαν αρχικά όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, τέσσερα οχήματα με 22 πυροσβέστες, καθώς και εννέα υδροφόρες των Ο.Τ.Α.

Οι δυνάμεις αυτές, παρά τις δυσκολίες μετακίνησης, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα, ενισχύθηκαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες με 13 οχήματα και 28 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τα οποία έφτασαν από Υπηρεσίες της Π.Δ.Π.Υ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μεταφέρθηκαν στο νησί από Αλεξανδρούπολη, με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου της γραμμής Νόνα Μαίρη.
Επιπλέον, στο νησί μετέβησαν με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος από Αλεξανδρούπολη, άλλα 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ άλλα δέκα άτομα έφτασαν με Super Puma, από τη 2η ΕΜΑΚ Θεσ/νίκης.
Επίσης με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχείρησαν δύο Α/Φ και ένα Ε/Π.
Τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, συνέδραμαν επίσης 19 σκαπτικά μηχανήματα των Ο.Τ.Α. από όμορους Δήμους και έξι οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και το νησιώτικο χαρακτήρα, δυσκόλεψαν αρχικά το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 55 στρέμματα δασικής έκτασης και 20 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου από 06:00 έως 06:00, εκδηλώθηκαν συνολικά 59 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.
Οι σημαντικότερες ήταν:
α) Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 12:10 χθες και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 21:25 χθες, σε δασική έκταση, στην περιοχή Μάκρη-Καλογερικό, του Δήμου Τρίπολης, στο Νομό Αρκαδίας.
Στο συμβάν έλαβαν μέρος 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 14 οχήματα., 61 άτομα πεζοπόρο τμήμα και έξι οχήματα των Ο.Τ.Α., δύο Α/Φ και δύο Ε/Π.
Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. εξασφαλίζοντας την κίνηση των πυρ/κων οχημάτων.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχαίρεναν το έργο της κατάσβεσης, ενώ από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 250 στρέμματα δασικής έκτασης.
β) Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε, στις 17:30 χθες και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 21:45 χθες, σε δασική έκταση, στην περιοχή Κάτω Νησί, στην Ελαφόνησο.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 18 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με έξι οχήματα, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα (εκ των οποίων τα 10 άτομα από Π.Υ. Τρίπολης και 10 άτομα από την 1η Ε.Μ.ΑΚ. τα οποία και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας), δύο υδροφόρες των Ο.Τ.Α., ενώ από αέρος επιχείρησαν έξι Α/Φ και δύο Ε/Π.
Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 200 στρέμματα δασικής έκτασης.

Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας,
Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233
Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6,
http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Aγαπητέ Aϊνστάιν
Η ηθική είναι στον πυρήνα του πυρηνικού προβλήματος:
θα έχουμε έναν κόσμο βασισμένο στην κουλτούρα της ειρήνης ή στην κουλτούρα της βίας;
Τα πυρηνικά είναι θεμελιακά ανήθικα: μπορούν να δράσουν αδιακρίτως, σκοτώνοντας ανθρώπους που είναι τώρα ζωντανοί και γενιές που δεν έχουν γεννηθεί.
Και η συνέπεια της χρήσης τους μπορεί να είναι το τέλος της ανθρωπότητας. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι στον κόσμο αποδέχονται μια πολιτική που είναι ανήθικη από τη φύση της και μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.
Τα όμορφα λόγια από την πένα του Μπέρτραντ Ράσσελ λένε στο μανιφέστο:
"Μπροστά μας βρίσκεται, αν το επιλέξουμε, συνεχής πρόοδος προς την ευτυχία, γνώση και σοφία.
Αντίθετα, όμως, θα επιλέξουμε τον θάνατο επειδή δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις διαμάχες μας;
Σας κάνουμε έκκληση ως άνθρωποι σε ανθρώπους; Θυμηθείτε ότι είστε άνθρωποι και ξεχάστε τα υπόλοιπα."
Ο Αϊνστάιν μας έκανε να σκεφθούε για τα πάντα -τίποτα δεν είναι απόλυτο, όλα είναι σχετικά.Ήταν επιστήμονας αλλά και ρεαλιστής και είχε επίγνωση του τι γινόταν στον κόσμο.Τον θαυμάζω όχι μόνο ως μεγάλο επιστήμονα αλλά και ως μεγάλο άνθρωπο.
Πιστεύω αν ζούσε σήμερα θα εξακολουθούσε να δουλεύει για τις θεωρίες του.
Αλλά ότι θα δούλευε και για να επικρατήσει η ειρήνη. (Joseph Rotblat, Νόμπελ Ειρήνης 1995)
Από τις εκδόσεις "ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ".

Aντάρτικη ομάς Aνωγείων
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Συνοπτική έκθεση πεπραγμένων της αντάρτικης ομάδας των Aνωγείων.
Από τις εκδόσεις "ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ"

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Α.Χ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
Δύο σημαντικά έργα που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής δημοπρατούνται το προσεχές διάστημα και αναμένεται να αναβαθμίσουν τις υποδομές στους δήμους Κασσάνδρας και Τρίγλιας.Την Τρίτη 19 Αυγούστου 2008 δημοπρατείται το έργο «Κόμβος Κασσάνδρειας» με συνολικό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.
Η παρέμβαση αφορά την κατασκευή ισόπεδου κόμβου με ηλεκτροφωτισμό στη συμβολή των οδών Αφύτου - Κασσάνδρεια με Καλλιθέα -Κασσάνδρα -Σκιώνη.
Η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι τρεις μήνες.
Το συγκεκριμένο έργο είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα, καθώς καθυστερούσε η μετακίνηση καλωδίων και πυλώνων της ΔΕΗ.
Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008 δημοπρατείται η A' φάση του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο Τρίγλιας - Κατασκευή προσήνεμου μώλου», με προϋπολογισμό 1.527.000 ευρώ.
Το έργο θα κατασκευαστεί στη θαλάσσια περιοχή των Νέων Πλαγίων και με την ολοκλήρωσή του θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των αλιέων της περιοχής.
Περισσότερα νέα από την χαλκιδική εδώ.

ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΝΙΓΜΩΝ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
Δύο πνιγμοί μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν στη Χαλκιδική.
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή Ακτή Κωβιού Νικήτης στη Σιθωνία ένας 37χρονος λουόμενος.
Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η σορός του διακομίστηκε στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Ένα παρόμοιο περιστατικό είχαμε όμως και στη θαλάσσια περιοχή του Πολυχρόνου, όταν ένας 76χρονος λουόμενος ανασύρθηκε από τη θάλασσα.
Αρχικά διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Προανάκριση για τα δύο περιστατικά πνιγμού διενεργεί η οικεία Λιμενική Αρχή.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ:Διογένης, Καραγκιόζης και Θεόφιλος μαζί

(ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ http://www.liberopoulos.gr)
Ο Θου Βου, ανέκαθεν, δεν έδινε συνεντεύξεις, ούτε εκτίθετο σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Σ ε μένα και συνέντευξη έδωσε και δέχτηκε να τον "δικάσω" στην πρώτη μου εκπομπή... Θανάση, σε ευχαριστώ που με τίμησες σε μιά εποχή παντοδυναμίας των Φώσκολου, Μαστοράκη, Γερμανού...
ένας σεμνός κωμωδός που χαρίζει το γέλιο χωρίς μιζέρια, ενώ κάποιοι άλλοι το προσφέρουν με μίζες...
ο Θανάσης Βέγγος, προέκταση του Διογένη, του Καραγκιόζη και του Θεόφιλου, φέρει το πολιτιστικό μας dna
όταν "δικαζόταν" ο Θανάσης στη τηλεοπτική εκπομπή "Αθώος ή ένοχος;"
Βλέποντας τον Θανάση Βέγγο να παραλαμβάνει με σεμνότητα το βραβείο δημοφιλίας στο διαγωνισμό της εφημερίδας "Έθνος", θυμήθηκα την εποχή της χούντας που δέχτηκε να τον "δικάσω" στη πρώτη τηλεοπτική εκπομπή μου "Αθώος ή ένοχος".
Ο τότε στενός συνεργάτης του Κατσουρίδης τον είχε αποτρέψει να έρθη, αλλά ο Θανάσης άν και δεν εμφανιζόταν ποτέ σε τηλεοπτικές εκπομπές ήρθε, γιατί, όπως μου είπε, "μου αρέσει ο αυθορμητισμός στα ρεπορτάζ σου, που μου θυμίζουν ολίγον Βέγγο".
-Δηλαδή;
"Δεν έχει δηλαδή... Ορμάς σαν σίφουνας κι΄όποιον πάρει ο χάρος, από Αγία Αθανασία του Αιγάλεω ως Ωνάση..."
Αυτά τα λόγια από τον εθνικό μας κωμωδό ήταν για μένα ένα βραβείο...
Πάντως, δεν ξέρω αν η παρουσία του στην εκπομπή μου του έγινε μάθημα, αλλά όπως και προ του "Αθώος ή ένοχος" έτσι και μετά, ο Μέγας Βέγγος , δεν ξαναβγήκε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις και πάνελ της μικρής οθόνης...
Εν μέσω χούντας και παντοκρατορίας στη τηλεόραση των Μαστοράκη, Γερμανού, Φώσκολου, ο ενθουσιώδης νεαρός παραγωγός Αλέξης Τριανταφύλλου με προτρέπει να κάνω εκπομπή με σκηνοθέτη τον Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Μέσα σε μιά νύχτα βρίσκω το θέμα και το πρωί απευθύνομαι στο Θανάση Βέγγο (δεν είχε δώσει ποτέ συνέντευξη στη μικρή οθόνη – που την θεωρούσε κατώτερο είδος) και με μεγάλη μου έκπληξη δεν μου αρνείται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου στη πρεμιέρα του "Αθώος ή ένοχος".

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΤOΥΡΙΣΤΙΚO ΚΑΠΕΛO ΕΩΣ 650% ΣΤΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ http://www.agelioforos.gr) Με «καπέλο» που φτάνει και το 650% πωλούνται αυτήν την περίοδο τα φρούτα και τα λαχανικά στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα κάτοικοι και παραθεριστές να αναγκάζονται να αγοράζουν βασικά είδη για το καθημερινό τους τραπέζι σε πολλαπλάσιες τιμές σε σύγκριση με το χωράφι. Παρά την επάρκεια και την υπερπληθώρα των ντόπιων προϊόντων, αλλά και των γεωργικών αγαθών που φτάνουν στη Χαλκιδική από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το άνοιγμα στην «ψαλίδα» μεταξύ των τιμών παραγωγού και λιανικής είναι τεράστιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή της ντομάτας, η οποία από το χωράφι της Χαλκιδικής φεύγει στα 20 λεπτά το κιλό, στις λαϊκές αγορές πωλείται έως 50 λεπτά το κιλό, αλλά στους πάγκους των αλυσίδων τροφίμων και στα μίνι μάρκετ που λειτουργούν στην Καλλιθέα, την Κασσάνδρα, τη Χανιώτη, το Πευκοχώρι, το Νέο Μαρμαρά κ.α. η τιμή της φτάνει και το 1,50 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 650%). Κερδοσκοπία Εκπρόσωποι των παραγωγών καταγγέλλουν την τεράστια κερδοσκοπία που συντελείται σε βάρος των επισκεπτών και των κατοίκων και προτρέπουν τους παραθεριστές να αγοράζουν από τις λαϊκές αγορές. «Η τιμή της ντομάτας που παράγεται αυτήν την περίοδο στη Χαλκιδική δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά το κιλό, αλλά στα σούπερ μάρκετ και τα μικρά καταστήματα τροφίμων η τιμή της κυμαίνεται από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, στη λαϊκή αγορά η τιμή της ντόπιας ντομάτας κυμαίνεται, ανάλογα με την ποιότητα, από 30 έως 50 λεπτά το κιλό. Είναι προτιμότερο οι τουρίστες και οι κάτοικοι να αγοράζουν φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές, αφού η τιμή των κηπευτικών από το χωράφι μέχρι τους πάγκους των μανάβικων πολλαπλασιάζεται», είπε ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του Συνδέσμου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής. «Η παραγωγή μας μένει αυτήν την περίοδο στα αζήτητα και όσες ποσότητες καταφέρνουμε να τις πουλήσουμε στους εμπόρους, τις δίνουμε για... ψίχουλα», πρόσθεσε ο Ζαφείρης Καζάκης, ντοματοπαραγωγός από την Κασσάνδρα. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία:30-07-2008 Τίτλος: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ Ανακοίνωση: Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Κ Ι Ν Η Σ Η Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν Ε.Α.Κ.Π. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος . . Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Web site WWW.eakp.gr , E mail: info@eakp.gr ΑΘΗΝΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Οι περσινές επικές καταστροφές απέδειξαν με τον ποιο τραγικό τρόπο αυτό που καταγγέλλαμε και για το οποίο προειδοποιούσαμε επί σειρά ετών, ότι ο « Βασιλιάς είναι γυμνός ». Η επανάληψη όμως και για αυτή την αντιπυρική περίοδο ανάλογων καταστροφικών γεγονότων με αποκορύφωμα την μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, παρ ότι υπήρχε η εμπειρία και το χρονικό περιθώριο για λήψη ουσιαστικών μέτρων αποδεικνύει περίτρανα ότι ο « Βασιλιάς θέλει και μένει γυμνός ». Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων – Επεκτάσεις σχεδίων πόλεων – Αναπτυξιακές επενδύσεις σε ορεινούς όγκους και παράκτιες περιοχές – Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κ.λ.π., είναι βασικοί παράγοντες εμπρησμών που παραδίδουν τα δάση μας στις φλόγες και μαζί με αυτά τις περιουσίες και τις ζωές συμπατριωτών μας αλλά και συναδέλφων μας . Αυτό είναι το συμπέρασμα από την διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων απέναντι στις κραυγές αγωνίας μας για να αποφύγουμε ότι τελικά με ευθύνη τους δεν αποφύγαμε. Η συνειδητή κυβερνητική αδιαφορία για τις ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, την δασική υπηρεσία και η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδιασμού για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών είναι η « βασική αιτία » εξάπλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ρόδο και όχι τα λάθη σε επίπεδο συντονισμού . Αδιάψευστος μάρτυρας οι μέχρι πρόσφατα απαντήσεις που δίνονταν από το Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις καταγγελίες της τοπικής Ένωσης πυροσβεστών Δωδεκανήσου και Ρόδου για τις μεγάλες ελλείψεις στην περιοχή σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. « Όταν ξεσπάσει πυρκαγιά θα έρθουν ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας ». Έτσι έγινε και κρίθηκε από το αποτέλεσμα ! Απόλυτη καταστροφή !! Γιατί όταν την πυρκαγιά δεν είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της με τις απαραίτητες δυνάμεις, μετά από ώρες όσες περισσότερες ενισχύσεις φέρνεις απλά επιβεβαιώνεις από τον όγκο τους το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη γίνει. Απειρα και επαναλαμβανόμενα τα παραδείγματα: Δερβενοχώρια – Λακωνία – Εύβοια – Σκύρος - Αχαϊα – Γράμμος κ.λ.π Εάν πραγματικά λοιπόν η δικαιοσύνη θέλει να βρει τους ενόχους και να επιρρίψει ευθύνες και όχι για συμβάλει στην μετατόπιση των ευθηνών από την κυβερνητική αντιδασική πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στα όργανα που καλούνται να την εφαρμόσουν τότε οι έρευνές της είναι σε λάθος δρόμο. Ακόμη και η έλλειψη σωστού συντονισμού και τα λάθη που μπορεί να έγιναν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει ένα πυροσβεστικό σώμα στρατικοποιημένο, αντιπαραγωγικό και αγκυλωμένο σε επετηρίδες και όχι γνώση, ένα Π.Σ. χωρίς έρευνα, χωρίς σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση. Εάν πράγματι θέλει η δικαιοσύνη να βρει τους ενόχους ας ψάξει με ποιών εντολές ανεκπαίδευτοι δόκιμοι πυροσβέστες ρίχτηκαν μέσα στις φλόγες με άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους. Ας ψάξει γιατί μεταχειρίζονται τους πυροσβέστες τους μόνους που δίνουν μαζί με τον ελληνικό λαό την πραγματική άνιση μάχη για την σωτηρία των δασών μας σαν υπόδικους, στοιβαγμένους όλους μαζί άνδρες και γυναίκες μέσα σε θαλάμους στρατοπέδων, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και για ατέλειωτες ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Γιατί θα πρέπει να πληρώνουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με απώλεια απεριόριστου ελεύθερου χρόνου με κόψιμο ρεπό και αδειών, να πληρώνουν για μέρες οι ίδιοι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους την διατροφή τους ακόμη και την μετακίνηση τους στον τόπο των συμβάντων όπως έγινε στην Ρόδο. Ας ψάξει τέλος ο Ελληνικός Λαός και οι φορείς του όσο ακόμα είναι καιρός για να σωθούν τα εναπομείναντα δάση τον τρόπο που θα παλέψει μαζί με τους πυροσβέστες για να επιβάλει στην κυβέρνηση αλλαγή πολιτικής στην προστασία των δασών και της πυρασφάλειας της χώρας . . Για την ΕΑΚΠ Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Καραγκούνης Δημήτρης - Μιχαήλ Μιχαήλ Περισσότερα εδώ.

ΑΘΛΟΣ Ή ΑΘΛΙΟΣ;

(ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣhttp://ellines-energoi-polites.blogspot.com/) Ο ΑΘΛΟΣ!!! ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ. Δηλώσεις του γ.γ. περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για τη φωτιά στη Ρόδο, στις ειδήσεις της ΝΕΤ, στις 21:00, την Κυριακή το βράδυ. «Πραγματοποιήσαμε έναν άθλο!!! που καταφέραμε να ελέγξουμε τη φωτιά στη Ρόδο…… υπήρχε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή, έχει δοθεί 1-1.5 εκατομμύριο ευρώ για καθαρισμό και προστασία των δασών στους δήμους γύρω από το καμένο δάσος».Δήλωσε επίσης ότι για την καταστροφή φταίει... ο δυνατός άνεμος (όχι δε μίλησε για τον στρατηγό άνεμο) τα κουκουνάρια και τα ζώα που μετέφεραν τη φωτιά…Προσπάθησε να συγκρίνει τη φετινή φωτιά με τη φωτιά του ’87 στη Ρόδο για να μας πείσει για την «επιτυχία». Και βέβαια όπως όλοι στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι, δήλωσε ότι όλα πήγαν κατ’ ευχήν και ήταν επιτυχημένη η αντιμετώπιση της καταστροφής… Ακόμη και η δημοσιογράφος της ΝΕΤ εξοργίστηκε από τις δηλώσεις και προσπάθησε να τον επαναφέρει στην τάξη αλλά μάταιος κόπος. Είναι άθλος ότι 17 εναέρια μέσα με άμεση πρόσβαση και ανεφοδιασμό, αρκετές ημέρες πάλευαν με τη φωτιά… Είναι άθλος ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πρόληψη και την πυροπροστασία παρόλο που υπάρχουν και λύσεις και προτάσεις. Είναι άθλος ότι κάηκαν 60000 στρέμματα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τα μισά περίπου από αυτά να είναι καλλιέργειες, άρα ήμερες και προσβάσιμες εκτάσεις. Είναι άθλος ότι απαγόρευαν σε εθελοντές και κατοίκους να συνδράμουν στις επιχειρήσεις τις πρώτες ημέρες. Είναι άθλος που την δεύτερη μέρα της φωτιά οι υπεύθυνοι δήλωναν ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Η φωτιά στη Ρόδο έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών από την πολιτεία. Για ακόμη μια φορά δεν υπήρχε πρόληψη, καθαρισμός δασών και αγροτικών εκτάσεων, δρόμοι πρόσβασης, πυροπροστασία. Για μια ακόμη φορά δεν υπήρχε κανείς συντονισμός των δυνάμεων, κανείς υπεύθυνος δεν αξιοποίησε τους εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής. Για ακόμη μια φορά το κράτος λειτούργησε «τέλεια» κατά το γ.γ. της περιφέρειας και πράγματι για ακόμη μια φορά μένουμε άφωνοι με την «αβάσταχτη ελαφρότητα»των υπευθύνων. Άξιος ο μισθός τους.

Πήγαιναν με... οτοστόπ να σβήσουν τη φωτιά

(ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr)
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Πήγαιναν με... οτοστόπ να σβήσουν τη φωτιά
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Με... οτοστόπ πήγαιναν να σβήσουν τη φωτιά οι πυροσβέστες στη Ρόδο!
Η απίστευτη αυτή αποκάλυψη συνδικαλιστών της Πυροσβεστικής έρχεται λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς -που για έξι ολόκληρες ημέρες κατέκαιγε το νησί- και ενισχύει τις καταγγελίες κατοίκων και των τοπικών αρχόντων, που κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη συντονισμού των εναέριων και επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής.
Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη συντονισμού, για την ανοργανωσιά.
Τα παθήματα της περσινής χρονιάς δυστυχώς δεν έγιναν μαθήματα.
Δεν μπορούν να οργανωθούν...
Ούτε καν για να μεταφέρουν τους συναδέλφους στη φωτιά», καταγγέλλει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Καρδίτσας και Τρικάλων, Περικλής Βαΐτσης.
«Τις πρώτες 3-4 ημέρες, που έφτασαν οι συνάδελφοι στη Ρόδο, δούλευαν σερί χωρίς να ξεκουραστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους αλλά και για την κατάσβεση της φωτιάς.
Η μεταφορά των υπαλλήλων σε πολλά πληρώματα έγινε με οτοστόπ.
Συνάδελφοι αναγκάστηκαν να πάρουν το αστικό λεωφορείο μέχρι ένα σημείο, να κάνουν οτοστόπ στη συνέχεια σε όχημα του Στρατού που τους μετέφερε μέχρι αλλού και από εκεί να περπατήσουν με τα πόδια», προσθέτει.
«Δεν υπήρχαν λεωφορεία της υπηρεσίας για να μεταφέρουν τους πυροσβέστες και να γίνουν μετά την τέταρτη ημέρα οι αλλαγές των πληρωμάτων και από όσα μου είπε ο νομάρχης, το Σώμα δεν του ζήτησε καν τη συνδρομή του», επισημαίνει ο κ. Βαΐτσης και λέει ότι οι συνάδελφοί του, που επιχειρούσαν στο φράγμα Γαδουρά, έχουν στοιβαχτεί σε ένα στρατόπεδο πεζικού που δεν χωρά περισσότερα από 100 άτομα και σε μια παιδική κατασκήνωση.
Για απάνθρωπες συνθήκες με συνεχόμενα ωράρια, χωρίς ξεκούραση, χωρίς φαγητό και νερό, για εξευτελιστική κατάσταση απέναντι σε επαγγελματίες πυροσβέστες κάνει λόγο και ο Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας. «Την Πέμπτη λάβαμε προφορική διαταγή να ενισχύσουμε τη Ρόδο.
Οι 15 πυροσβέστες αρχικά οδικώς και στη συνέχεια με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στη Ρόδο τα ξημερώματα του Σαββάτου.»
Από εκείνη τη μέρα ήταν όλοι στη φωτιά.
Δεν τους άλλαξαν, δεν τους άφησαν να ξεκουραστούν και για 30 ώρες δεν τους είχαν δώσει να φάνε τίποτα περισσότερο από ένα μικρό σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό», καταγγέλλει.
«Το Σώμα τελεί υπό διάλυση και δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να το συμμαζέψει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν μιλάει.
Τι φοβούνται;
Είναι προτιμότερο να μην πάρουν βαθμό και να κοιμούνται με τη συνείδησή τους καθαρή.
Δεν είπαμε να μη βοηθάμε στις φωτιές που εκδηλώνονται αλλού.
Πάντα θα πηγαίνουμε στις φωτιές.
Αυτή είναι η δουλειά μας», προσθέτει και αναφέρει πως το πιο λογικό θα ήταν να αποστέλλονταν δυνάμεις που βρίσκονταν πιο κοντά στο νησί.
«Για να μη φαίνονται τα χάλια του Σώματος οι πυροσβέστες αναγκάζονται στις βάρδιες να δουλεύουν υπερωριακά συνέχεια, παράνομα, με μια απειλή ή μια διαταγή.
Το σύστημα δουλεύει χάρη στο φιλότιμο του πυροσβέστη.
Αν δουλεύαμε το κανονικό μας ωράριο οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα θα φαίνονταν ακόμη μεγαλύτερες», συμπληρώνει και αναφέρει ενδεικτικά ότι στη Φλώρινα, για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι πυροσβέστες ανά βάρδια.
«Εχουν καταστρατηγήσει Σύνταγμα, νομοθεσία και εσωτερικό κανονισμό.
Αν μιλήσει πυροσβέστης που δεν είναι συνδικαλιστής τιμωρείται», καταλήγει ο κ. Ανδρεόπουλος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/07/2008
Το άρθρο είναι εδώ.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Σαμοθράκη

(ΑΠΟ http://www.cosmo.gr/)
Πυρκαγιά ξέσπασε στη Χώρα της Σαμοθράκης μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή του δημοτικού σταδίου Σαμοθράκης και επεκτάθηκε προς το χωριό Αλώνια, το οποίο και εκκενώθηκε.Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 έως 8 μποφόρ, που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην ηλεκτροδότηση. Πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ στο έργο τους συνδράμουν και κάτοικοι.
Aκτοπλοϊκώς από την Αλεξανδρούπολη θα μεταφερθούν επιπλέον πυροσβεστικά μέσα στο νησί. Ντίνα Μιχαλοπούλου

Η εικόνα του Λευκού Πύργου δεν τιμούσε την ιστορία της πόλης

(ΑΠΟ http://www.traveldailynews.gr) «Η εικόνα που απεκόμιζαν οι επισκέπτες του «συμβόλου» της Θεσσαλονίκης ήταν πάρα πολύ άσχημη, αφού σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων από το Λευκό Πύργο υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, κάποιες τελείως υποβαθμισμένες τουαλέτες, τρία περίπτερα - ψιλικατζίδικα και μία σειρά αυθαίρετων κατασκευών». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, την κατάσταση που επικρατούσε στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου πριν την ανάπλαση του, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα, αλλά και τη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής για την ριζική ανάδειξη του μνημείου μέσα από μελέτες της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Πρόκειται για μια περιγραφή, η οποία περιλαμβάνεται στη συνολική απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην ερώτηση που κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου. Η επιστολή, που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη, 24 Ιουλίου, αναφέρει: «Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσαν 18 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σας γνωρίζω τα εξής: Είναι φανερό ότι οι 18 ερωτώντες βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν γνωρίζουν το θέμα της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου. Βεβαίως δικαιολογούνται οι βουλευτές των Β΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ και Β΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιώς, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Ιωαννίνων και Επικρατείας οι οποίοι υπέγραψαν τη συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά είναι απολύτως αδικαιολόγητοι οι βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης. Επιτρέπεται οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μην γνωρίζουν ότι η μελέτη του έργου που υλοποιείται στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου ήταν η μελέτη της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης»; Να μην γνωρίζουν ότι η μελέτη αυτή εγκρίθηκε στις 2/6/1997 από το Υπουργείο Πολιτισμού, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο σήμερα «ερωτών» κ. Ευάγγελος Βενιζέλος; Να μην γνωρίζουν ότι τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου την υπογράφουν καταξιωμένοι επιστήμονες της πόλης μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νικόλαο Καλογήρου; Να μην γνωρίζουν ότι τη μελέτη του έργου την υπογράφει και ο προηγούμενος επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Δήμο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία βουλευτής και Υφυπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σπύρος Βούγιας; Να μην γνωρίζουν ότι τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου την έχει εγκρίνει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων; Να μην γνωρίζουν ότι τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου την έχει εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ); Διαβάστε όλο το άρθρο έδώ.

Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι ολόκληρης της Ευρώπης χωρίς κατάλληλη αστυνόμευση

(ΑΠΟ http://www.traveldailynews.gr) Οι οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μας είναι στον κατάλογο των 20 πιο επικίνδυνων περιφερειών σε τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη! Είναι πραγματικά απίστευτο ένα από τα πιο σύγχρονα έργα γεφυροποιΐας στον κόσμο, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, να συνδέει δύο από τους χειρότερους και πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ευρώπη, με την κατ’ ευφημισμό Εθνική Οδό (ΕΟ) Κορίνθου – Πατρών να είναι «επάξια» ο χειρότερος δρόμος όλων!". Ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ.κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Νίκος Τσούκαλης, σε σχετική ερώτηση τους προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Μεταφορών.Δεδομένου ότι τα τελευταία τέσσερα μόνο χρόνια από το 120ο έως το 129ο χιλιόμετρο έγιναν 900 δυστυχήματα, σύμφωνα με τους βουλευτές, "είναι προκλητική η απουσία σύγχρονων τρόπων αστυνόμευσης, ο περιορισμένος αριθμός περιπολικών που βεβαιώνουν παραβάσεις στα «ασφαλή» κομμάτια της Ε.Ο. με προφανή εισπρακτικό σκοπό και όχι αυτόν της αποθάρρυνσης παραβάσεων που στοιχίζουν ζωές. Σίγουρα η κυκλοφοριακή παιδεία των οδηγών μας υπολείπεται του μέσου Ευρωπαίου οδηγού και αυτό όσοι από τους Έλληνες πολίτες έχουν οδηγήσει «εκτός» το έχουν εισπράξει. Δεν γίνεται να υπομένουμε την δεξιά λωρίδα των Ε.Ο. ως την πιο γρήγορη και την λωρίδα εκτάκτου ανάγκης μόνο για υπερβάσεις. Ας κάνουμε επιτέλους τον κανόνα …ΚΑΝΟΝΑ!" Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.