Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Πήγαιναν με... οτοστόπ να σβήσουν τη φωτιά

(ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr)
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Πήγαιναν με... οτοστόπ να σβήσουν τη φωτιά
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Με... οτοστόπ πήγαιναν να σβήσουν τη φωτιά οι πυροσβέστες στη Ρόδο!
Η απίστευτη αυτή αποκάλυψη συνδικαλιστών της Πυροσβεστικής έρχεται λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς -που για έξι ολόκληρες ημέρες κατέκαιγε το νησί- και ενισχύει τις καταγγελίες κατοίκων και των τοπικών αρχόντων, που κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη συντονισμού των εναέριων και επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής.
Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη συντονισμού, για την ανοργανωσιά.
Τα παθήματα της περσινής χρονιάς δυστυχώς δεν έγιναν μαθήματα.
Δεν μπορούν να οργανωθούν...
Ούτε καν για να μεταφέρουν τους συναδέλφους στη φωτιά», καταγγέλλει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Καρδίτσας και Τρικάλων, Περικλής Βαΐτσης.
«Τις πρώτες 3-4 ημέρες, που έφτασαν οι συνάδελφοι στη Ρόδο, δούλευαν σερί χωρίς να ξεκουραστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους αλλά και για την κατάσβεση της φωτιάς.
Η μεταφορά των υπαλλήλων σε πολλά πληρώματα έγινε με οτοστόπ.
Συνάδελφοι αναγκάστηκαν να πάρουν το αστικό λεωφορείο μέχρι ένα σημείο, να κάνουν οτοστόπ στη συνέχεια σε όχημα του Στρατού που τους μετέφερε μέχρι αλλού και από εκεί να περπατήσουν με τα πόδια», προσθέτει.
«Δεν υπήρχαν λεωφορεία της υπηρεσίας για να μεταφέρουν τους πυροσβέστες και να γίνουν μετά την τέταρτη ημέρα οι αλλαγές των πληρωμάτων και από όσα μου είπε ο νομάρχης, το Σώμα δεν του ζήτησε καν τη συνδρομή του», επισημαίνει ο κ. Βαΐτσης και λέει ότι οι συνάδελφοί του, που επιχειρούσαν στο φράγμα Γαδουρά, έχουν στοιβαχτεί σε ένα στρατόπεδο πεζικού που δεν χωρά περισσότερα από 100 άτομα και σε μια παιδική κατασκήνωση.
Για απάνθρωπες συνθήκες με συνεχόμενα ωράρια, χωρίς ξεκούραση, χωρίς φαγητό και νερό, για εξευτελιστική κατάσταση απέναντι σε επαγγελματίες πυροσβέστες κάνει λόγο και ο Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας. «Την Πέμπτη λάβαμε προφορική διαταγή να ενισχύσουμε τη Ρόδο.
Οι 15 πυροσβέστες αρχικά οδικώς και στη συνέχεια με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στη Ρόδο τα ξημερώματα του Σαββάτου.»
Από εκείνη τη μέρα ήταν όλοι στη φωτιά.
Δεν τους άλλαξαν, δεν τους άφησαν να ξεκουραστούν και για 30 ώρες δεν τους είχαν δώσει να φάνε τίποτα περισσότερο από ένα μικρό σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό», καταγγέλλει.
«Το Σώμα τελεί υπό διάλυση και δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να το συμμαζέψει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν μιλάει.
Τι φοβούνται;
Είναι προτιμότερο να μην πάρουν βαθμό και να κοιμούνται με τη συνείδησή τους καθαρή.
Δεν είπαμε να μη βοηθάμε στις φωτιές που εκδηλώνονται αλλού.
Πάντα θα πηγαίνουμε στις φωτιές.
Αυτή είναι η δουλειά μας», προσθέτει και αναφέρει πως το πιο λογικό θα ήταν να αποστέλλονταν δυνάμεις που βρίσκονταν πιο κοντά στο νησί.
«Για να μη φαίνονται τα χάλια του Σώματος οι πυροσβέστες αναγκάζονται στις βάρδιες να δουλεύουν υπερωριακά συνέχεια, παράνομα, με μια απειλή ή μια διαταγή.
Το σύστημα δουλεύει χάρη στο φιλότιμο του πυροσβέστη.
Αν δουλεύαμε το κανονικό μας ωράριο οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα θα φαίνονταν ακόμη μεγαλύτερες», συμπληρώνει και αναφέρει ενδεικτικά ότι στη Φλώρινα, για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι πυροσβέστες ανά βάρδια.
«Εχουν καταστρατηγήσει Σύνταγμα, νομοθεσία και εσωτερικό κανονισμό.
Αν μιλήσει πυροσβέστης που δεν είναι συνδικαλιστής τιμωρείται», καταλήγει ο κ. Ανδρεόπουλος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/07/2008
Το άρθρο είναι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: