Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ http://www.kalamaria.gr/)Την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 9 το βράδυ, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του 8ου διεθνούς εικαστικού φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης Κόδρα 08», στο προαύλιο του παλιού Διοικητηρίου του Κόδρα.
Το φεστιβάλ, θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου με ημέρες- ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη: 20.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο: 20.00-24.00. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω ΔΡΑΣΕΙΣ:
RoomsToLet
Καλλιτέχνες -φοιτητές σχολών καλών τεχνών ή νέοι καλλιτέχνες έως 30 ετών- μετά από ανοιχτή πρόσκληση, επιλέγονται από επιτροπή ειδικών, με βάση τις προτάσεις που καταθέτουν.
ProΤάσεις: "Περιμένω Νέα Σου..." (Κύπριοι καλλιτέχνες)
Η Δράση ProΤάσεις δίνει από το 2004 βήμα τόσο σε νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται στο «επόμενο στάδιο» όσο και σε νέους επιμελητές οι οποίοι με τις επιλογές τους αρθρώνουν μια πρόταση.
Η πρόταση φέτος έρχεται από την Κύπρο και βασίζεται στην έκθεση που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Γουναρόπουλου στην Αθήνα στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Art Athina 2008.
Forum Artists-in-Residency (F.A.R.)
Το πρόγραμμα Forum Artists-in-Rresidence (F.A.R.), που εγκαινιάστηκε το 2005, είναι το προϊόν συνεργασίας δυο πολιτιστικών φορέων, του Forum Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών, που από το 2004 προώθησε και επεξεργάστηκε την ιδέα ίδρυσης στην Ελλάδα ενός προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο, και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς που υιοθέτησε την ιδέα και ανέλαβε την οργάνωση και πραγματοποίηση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα προσφέρει στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα παραγωγής έργου, υποστηρίζει την δημιουργική διαδικασία μέσω συνεργασίας με επιμελητές και διευκολύνει την δικτύωση με διεθνείς φορείς για την περεταίρω προώθηση των έργων.
Επιμέλεια: Ruth Noack (επιμελήτρια, ιστορικός και κριτικός τέχνης), Θάλεια Στεφανίδου (επιμελήτρια, ιστορικός και κριτικός τέχνης)
Καλλιτέχνες: Burak Delier (Τουρκία), Ines Doujak (Αυστρία), Zeren Goktan (Τουρκία), Mark Raidpere (Εσθονία), Νίκος Βαρυτιμιάδης (Ελλάδα), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος)
Προσκεκλημένος ομιλητής: Roger Buergel (οργανωτής εκθέσεων, συγγραφέας)
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου και του Goethe Institut Θεσσαλονίκης.
Local Heroes
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Μαρία Κενανίδου παρουσιάζει καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη προβάλλοντας με τις επιλογές της το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό.
Transit
Στην παραλιακή είσοδο του στρατοπέδου ένα μικρό δωμάτιο φιλοξενεί κάθε χρόνο έργα που μεταφέρει ο επιμελητής στη βαλίτσα του.
Φέτος επαναλαμβάνοντας για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία με το Stella Art Foundation της Μόσχας, η επιμελήτρια του ιδρύματος Anastasia Dokuchaeva θα παρουσιάσει έργα του εννοιολογικού ρώσου καλλιτέχνη Vagrich Bakhchanyan.
Παράλληλα, το Poetry Club του ιδρύματος Stella Art Foundation σε συνεργασία με το περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ θα πραγματοποιήσει performance ποίησης στην οποία συμμετέχει ο ποιητής και πεζογράφος Βασίλης Αμανατίδης.
Α4 project
Το project-σε-εξέλιξη Α4 ξεκίνησε στο ΚΟΔΡΑ το 2005.
Εμπλουτίζεται διαρκώς με έργα που οι καλλιτέχνες δημιουργούν σε μια σελίδα Α4 ειδικά για το project. Joseph Kosuth, Terry Atkinson, Mark Titchner, Guerrilla Girls είναι μερικά από τα πολλά ονόματα των ξένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν.
Fresco & salty 4: "Νέοerotica Boudoir Street Stories"
συνεργασία με το Ίδρυμα Μάργαρη (Αμφιλοχία) παρουσιάζεται η τέταρτη εκδοχή των εργαστηρίων καλλιτεχνών fresco & salty που οργανώνονται από το 2003.
Letters from a front
Στόχος της δράσης είναι η διεύρυνση των φυσικών ορίων του φεστιβάλ, η εξερεύνηση της σχέσης των κατοίκων της Καλαμαριάς με το ΠΔΚ και τη σύγχρονη τέχνη, και η διατύπωση προβληματισμών σχετικά με το χαρακτήρα και την ερμηνεία της σύγχρονης τέχνης και του δημόσιου χώρου.
Projected Visions: Balkans
Επιλογή έργων βίντεο τέχνης καλλιτεχνών από τα Βαλκάνια στο πλαίσιο του project Baltic-Balkans.
Το project στη συνέχεια θα παρουσιασθεί στο Εθνικό Μουσείου του Szczecin (Πολωνία). Θεατρική performance: "Η Σάντρα στο Φως" 06 Σεπτεμβρίου, 21.00-21.30
Μια έκθεση.
Ένας δολοφονημένος καλλιτέχνης.
Ένα από τα έργα του σε κοινή θέα.
Μια γυναίκα ανάμεσα στους θεατές, σιωπηλή μέχρι ν' αρχίσει να μιλάει.
Ερωμένη, θύτης, απολογούμενη.
Με αφετηρία ένα ολιγόλεπτο βίντεο ακολουθούμε τα βήματα μιας αισθηματικής διαδρομής στο όριο της πραγματικής ζωής και των ειδώλων της.
Ένα επεισόδιο από την ιστορία της τέχνης, μια επεισοδιακή σχέση χωρίς ιστορία ή, απλώς, ο επίλογος ενός φόνου με κίνητρο μια εικόνα και τα λάθη της.
Ίσως και τίποτα απ' όλ' αυτά.
Εκτός από ένα σήμα κινδύνου.
Κείμενο: Άκης Δήμου
Ηθοποιός: Αγλαΐα Παππά
Βίντεο - εγκατάσταση: Μάριος Σπύρογλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://www.akritesserron.gr/) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ" ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ Ν. ΣΚΟΠΟ ΣΕΡΡΩΝ (28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008) O Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" συμμετείχε στις εκδηλώσεις του κοινοτικού διαμερίσματος Ν. Σκοπού του Δήμου Στρυμώνα. Ήταν μια εκδήλωση σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο ΄΄Ορφέα΄΄ Ν. Σκοπού και σε συνδιοργάνωση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τον Δήμο Στρυμώνα.Συμμετείχαν επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπηνών Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσοτσάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ορφέας" Ν. Σκοπού και ο Σύλλογος Νευροκοπίου (Γκότσο Ντέλτσεφ) Βουλγαρίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ" ΕΠΤΑΜΥΛΟΙ ΣΕΡΡΩΝ Τ.Κ. 62100 ΣΕΡΡΕΣ ΤΗΛ & FAX : 2321058522 www.akritesserron.gr akritesserron@yahoo.gr