Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Σπουδαία αναγνώριση από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση


Σπουδαία αναγνώριση από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση στον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Αστροφυσικό, ιδρυτικό μέλος του ΟΦΑ
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union – IAU) ανακοινώνει κάθε χρόνο την ονοματοδοσία των σωμάτων μικρής μάζας του Ηλιακού Συστήματος, μεταξύ άλλων των αστεροειδών και κομητών.
Το εξειδικευμένο προσωπικό της Ομάδας Εργασίας της IAU (Working Group for Small Body Nomenclature - WGSBN), που είναι υπεύθυνο για την επιλογή των ονομάτων τίμησε τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Αστροφυσικό στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, για την πολύτιμη συνεισφορά του στη μελέτη των αρχέγονων αστεροειδών (Ancient Asteroid Project) και την πολυετή δράση του στην επικοινωνία της επιστήμης μέσω του προγράμματος “Planets In Your Hand“.
Η ομάδα του WGSBN της IAU, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του Δρ. Γαζέα, ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του.
Ο αστεροειδής (30278) Gazeas απέχει περίπου 2.9 AU (astronomical units – αστρονομικές μονάδες) από τον Ήλιο, μια απόσταση που αντιστοιχεί σε 435 εκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου. Ανήκει στην οικογένεια αστεροειδών με όνομα Koronis.

Η τροχιά του (30278) Gazeas
Ο αστεροειδής (30278) Gazeas ανακαλύφθηκε το έτος 2000 από το ρομποτικό τηλεσκόπιο του προγράμματος LONEOS στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Έχει επίμηκες σχήμα, με μέγιστη διάμετρο 5,36 χιλιόμετρα.
Περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 4,9 έτη, ενώ περιστρέφεται δεξιόστροφα γύρω από τον εαυτό του σε 9,19 ώρες. Η φωτεινότητα του κυμαίνεται από 17,4 έως 19,7
Όντας μέλος της οικογένειας Koronis, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 15 περίπου εκατομμύρια χρόνια, καθώς ο μητρικός αστεροειδής (Koronis) διασπάστηκε σε μικρότερα τμήματα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αστεροειδή (30278) Gazeas, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του JPL της NASA

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ // PIERRE RAFFARD

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
PIERRE RAFFARDΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Από το δίκρανο στην τεχνολογία τροφίμωνΜετάφραση: Μαρία Παπαηλιάδη

Από την εμφάνιση των σχέσεων ανταλλαγής έως την παγκοσμιοποίηση της εποχής μας, η τροφή είναι συγχρόνως αντικείμενο αλλά και δείκτης των τάσεων και του συσχετισμού δυνάμεων που συνδιαμόρφωσαν την ιστορία της ανθρωπότητας. Στις μέρες μας, η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 από το 2019, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, γέννησαν σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα του κυρίαρχου αγροδιατροφικού μοντέλου και την επάρκεια σε βασικά τρόφιμα διεθνώς. Συνειδητοποιούμε πλέον ότι η σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στα τρόφιμα δεν αποτελεί κάποια απαραβίαστη πραγματικότητα, πως τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διεθνή σκηνή, καθώς και στη σταθερότητα των κρατών. Όσο η τροφή απογυμνώνεται από το ψυχαγωγικό της ένδυμα στις κοινωνίες της αφθονίας, όλο και πιο ξεκάθαρα αποκαλύπτεται η γεωπολιτική της ουσία.
Το βιβλίο του Pierre Raffard αναδεικνύει τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις που παρουσιάζονται στα χωράφια ή στους αμπελώνες, σε όλο το μήκος των αλυσίδων μεταποίησης και διανομής, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά επίσης μέσα στο πιάτο μας και γύρω από αυτό. Η τροφή ως μέσο επιβίωσης αλλά και ως εργαλείο ήπιας ή σκληρής ισχύος, οι προκλήσεις τις οποίες θέτει στην παραγωγή τροφίμων η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ηγεμονία συγκεκριμένων εταιρειών ειδών διατροφής, ο ρόλος της τεχνολογίας τροφίμων, το διαδίκτυο και οι στρατηγικές μάρκετινγκ που επιδιώκουν να προβλέψουν και να ελέγξουν τις πιο προσωπικές επιλογές μας, τα κινήματα για μια πιο βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση της τροφής, είναι όψεις μιας πολυσύνθετης πραγματικότητας και δείχνουν ότι το πιάτο μας αποτελεί έναν προνομιακό χώρο για να κατανοήσουμε τον κόσμο και να αναλογιστούμε την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών στο μέλλον.
Ο Pierre Raffard είναι λέκτορας Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Ελεύθερο Ινστιτούτο Μελέτης των Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι (ILERI-Paris) και στην 3A Business School, συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου Food 2.0 Lab. Διδάκτωρ γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (2013), το 2015–2017 διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολιτική διάσταση της τροφής, στη σημασία της στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και στον ρόλο της τεχνολογίας τροφίμων. Έχει δημοσιεύσει επίσης, μαζί με τον Gilles Fumey, το βιβλίο Atlas de l’alimentation (CNRS Éditions, 2018).
ΣΕΙΡΑ | Ο ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
ISBN 978-960-524-950-2, σχήμα 14 x 21 εκ., 216 σελ., τιμή: 15 ευρώ

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκυνηγητό για τον εκτελεστή του 50χρονου σε βενζινάδικο


Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκυνηγητό για τον εκτελεστή του 50χρονου σε βενζινάδικο

Ανοικτός διαγωνισμός για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών των νοσοκομείων



Ανοικτός διαγωνισμός για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών των νοσοκομείων
Ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με στόχο την βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας διοργανώνει η ΗΔΙΚΑ. Από τον διαγωνισμό θα αναδειχθεί ανάδοχος για το έργο με επιδίωξη την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών των νοσοκομείων.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε πληθωρισμό απληστίας!


Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε πληθωρισμό απληστίας!
Στην ελληνική αγορά έγινε το 2022 το μεγαλύτερο... πάρτι ανατιμήσεων απληστίας -μαζί με την Ιρλανδία- για την ...



Ράλι ομολόγων- Οι αγορές προεξοφλούν "φρένο" στα επιτόκια


Ράλι ομολόγων- Οι αγορές προεξοφλούν "φρένο" στα επιτόκια
Σε ρυθμούς ράλι “τρέχουν” σήμερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης – και τα ελληνικά, ανακάμπτοντας μετά από τρεις εβδο...


Ενδιαφέρον από "Πλαίσιο" για εξαγορά του "Κωτσόβολου"


Ενδιαφέρον από "Πλαίσιο" για εξαγορά του "Κωτσόβολου"
Εντονες διεργασίες στον κλάδο εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει πυροδοτήσει η απόφαση του βρε...


Ο Παππάς τουλάχιστον... απολογήθηκε για την άγρια φορολόγηση των Ελλήνων (από τον Τσακαλώτο)



Ο Παππάς τουλάχιστον... απολογήθηκε για την άγρια φορολόγηση των Ελλήνων (από τον Τσακαλώτο)
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Νίκος Παππάς έχει τις δικές του σκιές από το παρελθόν να γκριζάρουν το μέλλον του, και να μην καθιστούν βιώσιμη και με προοπτική την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση ωστόσο με το δίδυμο Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου, είπε το δικό του "mea culpa" για την άγρια φορολόγηση των Ελλήνων από τους "53" που αργότερα …